Nairobi

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Kenijsko glavno mesto Nairobi je mesto nasprotij. Na eni strani lepe restavracije, novi hoteli in številni nakupovalni centri, moderni avtomobili in lepo oblečeni ljudje. Tesno zraven pa četrti Slums z revščino in brez upanja v prihodnost. V nekaj več kot sto letih se je Nairobi razvil (1906 - 11.500 prebivalcev) iz okolja, kamor je vodilo pleme Masai napajat svojo živino, v svetovno metropolo Vzhodne Afrike z okrog 3,4 milijona prebivalcev.

Prav tukaj se začenja večina najlepših safarijev Kenije in prav tako Vzhodne Afrike. Že zaradi tega je Nairobi vreden ogleda.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si
Nekaj utrinkov slovenskih popotnikov po Keniji in Nairobiju:
Najina smer Uroš in Anja
Popotniško združenje Slovenije - potopisi Simon Pečovnik


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

Naselje Bombosa Nairobi
 1. Kenyatta Conference Centre: Kenijski konferenčni center vam omogoča najboljši razgled v mestu. Kar 105 m visoki stolp imenovan Kanu Tover ima na vrhu razgledno ploščad, vrtljivo restavracijo. Od tod boste lahko ob lepem vremenu uživali v pogledu na najvišje vrhove Afrike (Kilimanjaro, Mt. Kenya). Odprto vsak dan med 8:00 in 18:00, ob sob/ned do 17:00. Vstopnina - odrasli 500 Ksh, otroci 250 Ksh.
 2. Giraffe Centre : Kdor potuje z otroki, mora brezpogojno obiskati center žiraf. Razprostira se na 38 ha, v njem najdemo tudi redke vrste žiraf. Odprto dnevno med 9:00 in 17:00. Vstopnina - odrasli 1000 Ksh, otroci 500 Ksh.
 3. Sheldrick Elephant Orphanage: sirotišnica za mlade slone. Nahaja se na Magadi Road, zahodno od narodnega parka Nairobi. Odprto dnevno med 11:00 in 12:00. Vstopnina 500 Ksh.
 4. Bombas of Kenya: Kenija v malem - naselje Bombas se nahaja 10 km iz samega centra mesta. Predstavlja različne vidike kenijske kulture, življenjskega stila, obrti, glasbe in plesa. Odprto vsak dan med 14:30 in 04:30.
 5. Jamia Mosque Nairobi: Največja mošeja v državi. Pomemben center za islamsko versko skupnost vzhodne in osrednje Afrike. Zgrajena leta 1902.
 6. Aero Club of East Africa: Nahaja se na letališču] Wilson. Dom letalstva Kenije od leta 1927.
 7. City Market: Mestna tržnica v Nairobiju, glavni vhod je na ulici Muindi Mbingu Street. Nahaja se v hali, kjer je bil med drugo svetovno vojno hangar za letala. Odprta dnevno med 8:00 in 16:00. Ponuja resnično velik izbor sadja, zelenjave, rib. Vredno ogleda. Bodite pozorni na tatove denarnic!

Muzeji

 • Railway Museum - železniški muzej, nahaja se ob glavni železniški postaji. Vredno ogleda. Odprto dnevno od 8:00 do 17:00, vstopnina odrasli 400 Ksh, otroci 200 Ksh.
 • Nairobi National Museum - narodni muzej Kenije. Predstavlja njeno bogato kulturno dediščino. Odprt vsak dan med 8:30 in 17:30.
 • Karen Blixen Museum - muzej se nahaja na domu poznane danske pisateljice Karen Blixen (kjer je prebivala v času njenega bivanja v Keniji). Hiša se imenuje Mbogani, zgrajena 1912.
 • Nairobi Gallery - narodna galerija z občasnimi likovnimi razstavami. V muzeju lahko vidimo eksponate iz naravoslovja, zgodovine, ljudske umetnosti, predvsem umetnosti iz vzhodne Afrike.
 • Kenya National Archives - nahajajo se na priljubljeni aveniji Moi Avenue. Tu si lahko ogledate značilnosti ljudske umetnosti tega področja, staro orožje, različne glasbene instrumente. Arhivi so odprti med tednom od 8:00 do 16:30, v soboto med 8:30 in 13:00, vstopnina 200 Ksh.

Parki

Spomenik Nyayo Monumentv Centralnem parku
 • Nairobi National Park - edinstveni narodni park ob Skyline nekega velemesta.
 • Central Park - nahaja se med hotelom Serena ter avenijo Uhuru. Poznan predvsem po spomeniku Nyayo Monument zgrajenem leta 1982.
 • Snake Park - park kač v Nairobiju spada pod okrilje narodnega muzeja. Odprli so ga 1961, je park, ki je poleg botaničnega vrta najbolj priljubljena točka v mestu. Tukaj boste izvedeli vse o kačah, pajkih, stonogah, želvah, krokodilih. Vsak popoldan boste lahko gledali, kako jih krmijo. Na ogled tudi raznovrstne ptice in ribe. Odprto vsak dan med 9:30 in 18:00. Vstopnina - odrasli 1200 Ksh, otroci 600 Ksh (kombinirana vstopnica z narodnim muzejem).
 • Arboretum - prva drevesa so v arboretumu nasadili že 1907. Vse do danes je zrastla prava džungla z več kot 350 avtohtonimi in eksotičnimi rastlinami. Obsega preko 30ha. Odprto dnevno med 6:00 in 18:00. Vstop prost.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

 • Jezero Naivasha - Predlagamo vam obisk najvišjega jezera v vzhodnem kraku Vzhodnoafriškega grebena s svojimi številnimi znamenitostmi. Jezero je privlačna destinacija turistov.
 • Ol Donyo Sabuk National Park - 85km severovzhodno iz Nairobija se nahaja narodni park Ol Donyo Sabuk na nadmorski višini okrog 2140m. Ekosistem predstavlja goro, ki je v celoti pokrita z gostim gorskim gozdom in predstavlja zatočišče raznolikim živalim. V njem je našlo dom tudi 45 različnih vrst ptic.
 • Ogled slapov Thinka - kar štirinajst slapov boste lahko obiskali, nahajajo se 65 km SV od Nairobija. Primerno za enodnevni izlet.

Aktivnosti

 • Ogledi - številnih kulturnih znamenitosti in muzejev v starem delu mesta
 • Safari - ne smete zamuditi spektakularnih dogodivščin, ki vam jih ponujajo številni safariji v daljni in bližnji okolici Nairobija. Mesto je namreč center, od koder se lahko napotite na številne safarije v Keniji in tako spoznate to deželo naravnih čudes in deželo kontrastov, ki se čudežno skladajo, nepredvidljivo divjino različnih živalskih vrst, raznolika plemenska kultura, res pisan mozaik doživetij. Lahko so to eko-safariji, jeep-safariji, safari s kamelami, peš-safari, safari z letalom ali celo safari z balonom.
Nekaj naslovov lokalnih agencij za organizacijo safarijev:
 1. Cheli & Peacock Safaris - Lengai House, Wilson Airport, Tel.: +254 20 6003090/1, 2011 ter 2012 razglašen s strani eko-turistične organizacije Kenije za najboljšega organizatorja safarijev. Že 30 let ga vodita Stafano Cheli in Liz Peacock. Profesionalni vodniki združenja KPSGA.
 2. Originis - Landmark Plaza, Tel.: +254 20 2042695/97, pod okriljem družine Turner. Zelo dobri vodniki, priporočamo posebej za ornitologe.
 3. Sunword Safaris - Riverside Lane, Tel.: +254 20 4445669. Najboljši naslov za fotografe, profesionalni vodniki.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Na spodnjem zemljevidu lahko vidite lego Nairobija ter njegova glavna mestna področja ter najpomembnejše točke v centru mesta.
Mesto Nairobi leži 120 km južno od ekvatorja na nadmorski višini 1670m (je ena izmed najvišje ležečih prestolnic v Afriki) ob istoimenovani reki Nairobi.
Razprostira se na površini cca 693 km². V njem živi približno 3,4 mil.prebivalcev.
Okrog 60% prebivalcev živi v t.i. Slums (ki jih je preko 200) - to so revne mestne četrti s slabo razvito infrastrukturo ter razpadajočimi stavbami.


Zemljevid Nairobi

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Osrednji del Nairobija - okrog 4 km². Dominirajo moderne stavbe iz betona, stekla (t.i. Skyland). Le redkokatera stavba v tem delu mesta spominja na kolonialno preteklost.
 • Upper Hill - Hitro rastoče poslovno področje v okolici osrednjega dela mesta.
 • Kilimani- V preteklosti bolj redko poseljeno področje, ki pa od leta 2000 dalje hitro raste. Razvijajo se nove stanovanjske in komercialne (biroji, pisarne) soseske.
 • Grongannville
 • Parklands - Nahaja se severno od centra mesta. Soseska poimenovana po bližnjem mestnem parku.
 • Mathare Valley - Mestna četrt ob reki Mathare z visoko gostoto poseljenosti. Eden najstarejših slumov v mestu Nairobi z nepredstavljivo revščino (hiše iz blata, brez vode in elektrike).
 • Eastleigh - Predmestje v vzhodnem delu. V pretežni meri poseljeno s somalijskimi migranti. Imenujejo ga kar Little Mogadish. Je kot država v državi s svojim lastnim gospodarstvom, predvsem zaradi svojega robustnega poslovnega sektorja.
 • Kimathi
 • Makongeni - Del mestne četrti Kibera v Nairobiju, zgrajen za železniške delavce v sredini 20.stoletja.
 • Nairobi South

Vreme in klima

Mesto se nahaja v tropskem podnebnem območju. Zaradi svoje nadmorske višine ima za Evropejce kljub temu zelo prijetno klimo. Povprečna letna temperatura je 19°C, letna povprečna količina padavin pa 1024 mm. Najtoplejša meseca sta februar in marec, najhladnejši pa je julij. Največ padavin pade v mesecu aprilu.

Povprečne letne temperature in padavine v Mombasi
"Povprečne letne temperature in padavine v Nairobiju"

Nairobi - Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Kdaj obiskati

Kljub tropskemu podnebju ima Nairobi zaradi svoje nadmorske višine zelo prijetno klimo. Obiščemo ga lahko kadarkoli - morda se izognemo glavni deževni dobi. Največ padavin je v mesecih aprila, maja in novembra, takrat je v povprečju tudi največ deževnih dni.

Zgodovina

 • Pomembni mejniki v zgodovini mesta
Letnica Dogodek
1899 Dokončana železniška proga, ki povezuje Viktorijino jezero z Indijskim oceanom
1906 Nairobi imenujejo za glavno mesto Kenije (prej Mombasa)
1946 Otvoritev narodnega parka Nairobi-National Park kot prvega narodnega parka v državi
1973 Slovesnost ob otvoritvi centra Konyatta Conference Centre
1989 Bivši predsednik Moi je dal sežgati 12 t slonovine kot protest proti divjemu lovu
2007/2008 Krvavi nemiri ob predsedniških volitvah (Mwai Kibaki)
2010 Praznovanje 100-letnice narodnega muzeja; na referendumu se ljudstvo odloči za novo ustavo
2013 Novi predsednik postane Uhuru Kenyata (volitve so potekale brez izgredov)

Najhitreje rastoče mesto v Keniji. Iz nekaj več kot 10.000 prebivalcev v začetku preteklega stoletja je Nairobi zrasel v milijonsko mesto. Zrasel je na močvirnatem območju v osrednji Keniji, nastal pa je iz železniškega skladišča, ustanovljenega pod britansko upravo. Dokaj hitro je prerasel v trgovsko in kulturno središče. V njem je našlo bivališče vse več evropskih priseljencev ter tudi veliko Afričanov. V prvi polovici 20. stoletja je cvetel na tem področju lovski turizem. Zgodnji priseljenci so se naselili na robu mesta in oblikovali t.i. Slums četrti, ki so še dandanes znane po visoki stopnji revščine in kriminala.
Nemiri so pretresali državo v začetku leta 1990, ko je zrastla opozicija proti takratnemu predsedniku Danielu Arap Moi.
V letu 1998 je bil bombni napad na veleposlaništvo ZDA. Ubitih je bilo kar 213 ljudi.
Septembra 2013 so islamski skrajneži v okrožju Westland napadli trgovski center Westgate, kjer je umrlo okrog 68 ljudi.
Kljub vsem tem krvavim dogodkom pa spada Nairobi med enega izmed štirih mest z uradom Združenih narodov (poleg New Yorka, Dunaja in Ženeve).
Veliko mednarodnih ustanov ima sedež v kenijski prestolnici (UNEP, FAO, UNON).

Hrana

 • Tradicionalne nacionalne jedi:

Kachumbari - mešanica paradižnika, čebula, popra, korianrda, limoninega soka ter v nekaterih primerih še avokada
Githeri - mešanica iz kuhane čebule z dodatkom pražene čebule
Ingoho - kuhan piščanec
Pilau - kuhan riž aromatiziran z indijskimi začimbami
Wali - riž, kuhan v kokosovem mleku
Karanga - obara iz govejega mesa ter krompirja
Ugali - kuhani cmoki iz belega pšeničnega zdroba
Sukuma wiki - zelenjavna priloga
Nyama choma - priloga iz ovčjega ali kozjega mesa
Čapati - indijski kruh

 • Kje boste najbolje jedli - restavracije:
 1. Alan Bobbe's Bistro - Rhapta Road, Westlands Tel.: +254 20 45522000 - odlična francoska kuhinja
 2. Carnivore - Langata Road, Tel.: +254 20 60005933 - zelo priznana in priljubljena restavracija za ribje jedi sprejme kar 350 gostov. Njihova specialiteta All you can eat - 10 različnih vrst mesa z žara (tudi kamelje meso, krokodil...).
 3. Lord Erroll - 89 Ruaka Road, Nairobi City, Tel.: +254 20 7122433 - za gurmane najboljša restavracija v mestu.
 4. Haandi - Mezz Floor, The Mall, Tel.: +254 20 4448294 - okusna severno-indijska hrana.
 5. Mediterraneo - 9 West, Ring Road Parklands, Tel.: +254 20 4447494
 6. Tamambo Karen Blixen Coffe Garden - 336 Karen Road, Langata, Tel.: +254 20 882138/213
 7. The Talisman - Ngong Road, Tel.: +254 20 883213 - evropska, tajska in afriška kuhinja.

Pijača

Med pijačami je na voljo pri brezalkoholnih pijačah pogosto mlečni čaj, kava, sveži sokovi in različne gazirane pijače. Od alkoholnih pijač je najbolj pogosto pivo, na voljo pa so tudi močnejše pijače, zvarjene iz priložnostnih žit, sadja.

Nakupovanje

 • Način plačevanja

V večini hotelov, trgovin in restavracij sprejemajo kot plačilno sredstvo kreditne kartice kot so Eurocard/Mastercard, Visa ali American Express. V trgovskih centrih lahko na bankomatih (Barclays Bank, Standard Chartered Bank ter Equity Bank) dvignete tudi nacionalno valuto preko EC-karte ter kreditnih kartic (kar je precej dražje). Potovalni čeki skoraj niso več aktualni in so redkokdaj sprejemljivi.
Splošni nasvet je, da je vedno dobro imeti s seboj nekaj malega gotovine. Za napitnino imejte s seboj dolarske bankovce manjših vrednosti (obvezno pa morajo biti izdani po letu 2002). Običajna napitnina je 5 do 10 % in pomeni v Afriki pomemben prispevek k preživetju prebivalstva. Kot primer: za nosača prtljage v hotelih je primerna napitnina 1 USD, za čistilke cca 5 USD (tedensko na osebo), vodiči na safarijih 5-10 USD na dan/na osebo.
V trgovinah ni običajno "barantanje" glede cen, na cestnih stojnicah ter tržnicah pa to od vas pričakujejo. Kenijci zelo radi "barantajo", so dobri, a hkrati vedno vljudni.

 • Cene

Primeri - kaj in koliko stane:

 1. enostavna malica = od 450 Ksh
 2. obrok (trije hodi) = od 1700 Ksh
 3. skodelica kave = 200 Ksh
 4. pivo = 180 Ksh
 5. kozarec vina = 400 Ksh
 6. bencin = od 110 Ksh/liter
 7. disel = od 98 Ksh/liter
 • Kje nakupovati

Med najpomembnejše nakupovalne centre v mestu spadajo: The Sarit Centre na West-Land, Teh Yaya Centre na Argwings Kodhek Road, Village Market na Limuru Road, The Junction na Ngong Road ter Galleria Mall v Langati.
Vsekakor pa je vredno obiskati tudi tradicioalne tržnice večmilijonskega mesta.

Kultura

Festivali in dogodki

Največ informacij o dogodkih v mestu boste dobili iz dnevnih časopisov kot so Daily Nation, The Standard ali tudi v tedniku Kenya Buzz. Pogosto lahko dobite številne informacije v večjih trgovskih centrih. Predlagamo pa vam, da povprašate kar zaposlene na recepcijah hotelov.

 • Kenyan Music Festival

Poteka vsako leto avgusta. Tradicionalno tekmovanje skupin iz različnih šol ter univerz v Nairobiju. Plesno usmerjen festival z afriško, zahodno in orientalsko glasbo. Poteka v Kenyatta International Conference Center v centru Nairobija na Harambee ulici.

Poteka vsako leto. Razstavljavci prihajajo iz celotne Vzhodne Afrike - predstavljajo svoja umetniška dela.

Možnost zabave

Imajo številne klube, bare in diskoteke.

 1. 'Casablanca na Lenana Road, Hurlingham, Tel. +254 20 2723173 - arabski ambient, dobri koktajli, diskretna glasba.
 2. Simba Saloon na Langata Road, Tel.:+254 20 6002764
 3. Dolce - na ulici Koinange Street, Tel.: +254 20 218298
 4. Que Pasa Bar & Bistro
 5. Black Diamond - na Mpaka Road, Tel.: 0728 293571

Jezik

Z ozirom na ustavo iz leta 1992 sta v Keniji dva uradno priznana jezika:

 • angleški jezik je kot zapuščina britanske kolonialne dobe - uporablja se kot eden izmed jezikov v parlamentu (vse odločitve parlamenta morajo biti zapisane v angleščini), prav tako je zelo pomembna njegova uporaba v šolskem sistemu. Skoraj vsepovsod v Nairobiju si boste lahko pomagali z angleščino.
 • swahili je drugi uradni jezik, najbolj je razširjen ob obali, hkrati je zelo razširjen tudi v šolstvu.

V Keniji obstaja kar 61 različnih jezikovnih različic in dialektov (od skupno 52 narodnih skupin).
Med najpomembnejše se uvrščajo jeziki:kikuyu, kamba, luhya, luo, kalendjin, turkana, sheng, ki-settler itd.

Izobraževanje

Na splošno velja za Kenijo, da učni načrti temeljijo na izobraževalnem sistemu 8-4-4, kar pomeni 8 let osnovne šole, 4 leta srednje šole in 4 leta visoke šole. 92% vseh otrok (8,6 mil.) v današnjem času v Keniji obiskuje osnovno šolo, so brezplačne (kljub temu pa pomenijo knjige in uniforme strošek za starše). Obisk srednjih šol je že precej manjši - 1,47 mil. mladih, od tega jih kar polovica obiskuje privatne šole. Dekleta so v manjšini. Prva univerza v Keniji je bila ustanovljena 1970 (v Nairobiju). Danes imajo preko 50 državnih in privatnih visokih šol.
Najpomembnejše univerze v mestu Nairobi:

Varnost

 • V mestu Nairobi obstaja visoka stopnja kriminala. Mesto se sooča z blaginjo na eni strani in veliko revščino na drugi. Posledično je veliko socialnih problemov in tudi podnevi ni popolnoma varno. Tatvine, kraje avtomobilov in oboroženi ropi - vse to se lahko pričakuje.
 • Svetujemo, da pri sebi nimate večjih količin gotovine, dragih ur in nakita.
 • Potni list raje pustite v hotelski sobi, pri sebi pa imejte le fotokopijo.
 • Odsvetujemo vam sprehajanje v nočni urah, še posebno po neobljudenih krajih. Nairobi je v nočnem času kot izumrl. Še na kratke razdalje se je v tem času najbolje odpraviti s taksijem.
 • V primeru napada svetujemo, da se napadalcu ne upirate.
 • Ne samo kriminal, v mestu (tako kot tudi v celotni Keniji) obstaja nevarnost terorističnih napadov (to so ekstremisti povezani s somalsko islamistično skupino Al Shabaab). Bodite previdni!
 • Kopanje v rekah in jezerih v narodnih parkih je prepovedano, drugod pa ni priporočljivo zaradi divjih živali in bolezni, ki se prenašajo v vodi.
 • Odsvetujemo vam obiske revnih področij v Nairobiju, še posebej barakarskih naselij.

V Keniji imajo Center za turistično varnost in komunikacijo, ki ima turistično telefonsko številko aktivno 24ur na dan 02-604 767.
Kadarkoli jih lahko pokličemo v primeru pomoči. Prav tako so na voljo glede aktualnih informacij, potovalnih priporočil, razmer na cestah, zdravstvenih vprašanjih in varnosti na sploh. Pred potovanjem je vsekakor dobro spremljati aktualne informacije o dogajanju v Keniji.

Klicne številke za nujno pomoč: tako reševalci, gasilci kot policija so dosegljivi na isti telefonski številki za nujno pomoč 999.

Koristne turistične informacije

 • Konzulati

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije. Je pa vlada že sprejela sklep o odprtju slovenskega veleposlaništva v Nairobiju.

Seznam konzulatov evropskih držav, ki se nahajajo v Mombasi:

 1. Nemčija 113 Riverside Drive, Ludwig Krapf House, Tel.:+254 20 4262000
 2. Grčija 13F Nation Tower, Kimathi St, Tel: +254 20 340722
 3. Španija CBA Building, 3rd floor, Mara & Ragati Road, Upper Hill, Tel.: +254 20 2720222
 4. Srbija State House Ave, Tel: +254 20 2710076
 5. Anglija Upper Hill Rd, Tel.: +254 20 2844000
 6. Avstrija Off Limuru Road, Opposite Muthaiga Mini Market, Tel: +254 204060022
 • Večje bolnišnice v Nairobiju
 1. Mbagathi District Hospital
 2. The Aga Khan Hospital
 3. Kenyatta National Hospital
 4. Nairobi Hospital
 5. Coptic Church Nursing
 6. Nairobi West Hospital
 7. Nairobi Equator Hospital
 8. Bristol Park Hospital
 9. The Nairobi Women's Hospital
 10. MP Shah Hospital
 • Turistične informacije

Dodatne turistične informacije lahko pridobite na uradni turistični spletni strani Kenije Magical Kenya.
V samem mestu pa v - Kenya Tourist Board na naslovu:
Head Office Kenya Re-Towers
Ragati Road
P.O. BOX 30630, Nairobi
Tel.: +254 20 2749000, +254 20 2711262

Več podatkov na Wikipedia.en

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske pogovore lahko opravite iz hotelov ter vseh poštnih uradov. Mobilni telefoni so zelo priljubljeni in imajo dobro razvita mobilna omrežja. Če boste mobilni telefon uporabljali pogosteje, vam priporočamo nakup predplačniške kartice kenijskega mobilnega operaterja kot je npr. Safari.com. Njihove SIM kartice lahko vstavite v vsak evropski mobilni telefon. Telefon za nujno pomoč v Keniji je: 999. Klicna številka za državo je +254, iz države za Slovenijo pa +386.

Internet

V internetnih kavarnah v turističnih centrih, hotelih ter tudi manjših mestih lahko proti plačilu dokaj dobro srfate po internetu. Pričakujete lahko ceno 0,5-1 Ksh/minuto. V nekaterih hotelih ter kafičih obstajajo tudi brezplačni Wi-Fi.

Pošta

Pošte so odprte od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00, v soboto pa od 9:00 do 12:00. Poštne znamke lahko kupite na poštah, recepcijah hotelov ter v trgovinah s suvenirjem. Pomembno je, da dodate na pisemske pošiljke nalepko "Air Mail", da bodo pošiljke odpremljene letalsko (s tem bo pošta prispela v Evropo že v tednu dni). Cena razglednic je 80 Ksh, pisem pa 110 Ksh.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Večina evropskih obiskovalcev najlažje pripotuje v Nairobi z letalom. Polet iz Nemčije v Kenijo traja okrog 8 ur. Cene letalskega prevoza znašajo v sezoni nekje do največ 1500 €, izven sezone pa do 600 € za ekonomski razred.

Najboljše direktne letalske povezave (za potnike iz Evrope) z letališčem v Nairobiju - Jomo Kenyatta International Airport:

 1. S švicarskim letalskim prevoznikom Swiss - iz Züricha
 2. Z Brussels Airlines - iz Bruslja
 3. Z British Airways - iz Londona
 4. Z letalsko družbo KLM - iz Amsterdama
 5. Kenijska letalska družba Kenya Airways pa vam omogoča direktne letalske povezave v/iz Nairobija s sledečimi letališči v Evropi: Amsterdam, Pariz, Edinburg ter London.

Od letališča do centra mesta boste najlažje prišli z mini-busi posameznih hotelov t.i. "schuttle bus". Predhodno se morate naročiti za prevoz, ponavadi je prevoz že zaračunan v pavšalni ceni hotelskih storitev.
Za prevoz lahko uporabite tudi uradne avtobusne linije. Zeleni Citi-Hopa Nr.34 vozi dnevno med 6:00 in 21:00 (cena 70 Ksh), vendar ni najbolje potovati z njim z veliko prtljage.
Do središča mesta se lahko pripeljete tudi s taksijem - cena prevoza je okrog 2200 Ksh.

Z avtobusom

Če potujemo z avtobusom, lahko pridemo do Nairobija z direktno avtobusno povezavo iz Tanzanije ter Ugande.
Obstajajo redne avtobusne povezave na sledečih relacijah:

 1. Nairobi (Kenija) - Arusha (Tanzanija)
 2. Nairobi (Kenija) - Kampala (Uganda)

Z avtom

Če nameravate z avtom v Nairobi, potem morate že predhodno poskrbeti za mednarodno vozniško dovoljenje. Glavne ceste v državi so dobre, stranske pa veliko slabše. Do Kenije lahko dostopate z avtom praktično iz vseh držav. Previdni bodite le na poti preko severnih puščav. Večina vozil, ki potuje preko teh področij, potuje skupaj z oboroženimi konvoji (to področje je namreč dokaj nevarno za potovanje).
Cest je okrog 160.900 km (le okrog 7% je asfaltiranih). Najpomembnejše so Nairobi – Mombasa (484 km), Nairobi – Kisumu – Kampala (694 km) ter Nairobi – Dodoma (709km).
Več o vožnji z avtom ter najemu avtomobila si lahko preberete pod razdelkom Kenija.

Z vlakom

Železniške povezave za potniški promet s sosednjimi državami ne obstajajo. Povezana so le večja mesta v državi. Če boste v Mombasi, potem boste lahko uporabili to železniško povezavo. Proga Mombasa - Nairobi poteka preko narodnega parka Tsavo - National Park. Vlak vozi v ponedeljek, sredo in petek ob 19:00 iz smeri Nairobi za Mombaso, kamor prispe naslednji dan po 14 urah vožnje. V nasprotni smeri pa pelje vlak vedno v torek, četrtek in soboto, prav tako ob 19:00. Priporočamo vam vožnjo v drugem ali prvem razredu (ta vključuje tudi večerjo in zajtrk ter zagotovljeno ležišče). Vožnjo morate rezervirati nekaj dni prej preko turističnih agencij ali Rift Valley Railways. Vožnja v prvem razredu je primerljiva z nekoliko ugodnejšim letalskim prevozom.

Transport po destinaciji

Javni transport

Poceni boste v Nairobiju potovali z minibusi Matatus, ki pa so vedno zelo napolni in vožnja z njimi ni najbolj udobna.

Avto

V mestu lahko najamete tudi avto. Spletne strani, preko katerih lahko najamete vozila:

 1. www.biliger-mietwagen.de/Kenia
 2. www.safari-portal.de/CarRentall
 3. www.4wdkenya.com
 4. www.budgetcarhirekenya.com

Taxi

Trikolesnik Tuk-Tuk

V glavnem mestu Nairobi imajo vedno zadostno število taksijev na razpolago. Skoraj pred vsakim hotelom, na letališču, železniških in avtobusnih postajah čakajo na vas šoferji taksi prevoznikov Kenatco tel. 020 82 72 83, Jatco Cabs tel. 020 444 60 96 ter Jimcab tel. 020 712 12 05. Vožnja s taksiji je dokaj ugodna, vendar se morate vedno predhodno dogovoriti za ceno prevoza.

Nenavadni načini transporta

 • V Nairobiju lahko kratke razdalje premagate tudi z značilnim prevoznim sredstvom, imenovanim TUK-TUK. To je dejansko trikolesnik - rikša. Za ceno prevoza se obvezno predhodno dogovorite.

Spanje in namestitev

Za nočitev in bivanje vam predlagamo sledeče lokacije v mestu:

 1. Girafe Manor - Gogo Falls Road, Langata, Tel.: +254 20 891078. Zgrajeno leta 1932, imajo 50ha velik vrt. Ni samo top-destinacija za ogled, ampak tudi najboljša izbira za nočitev. Pet dvoposteljnih sob je celo opremljenih s pohištvom priznane pisateljice Karen Blixen.
 2. Hogmead Hotel
 3. Ngong House
 4. House of Waine


Hoteli

Na izbiro imate veliko število hotelov. Cene namestitev se razlikujejo od lokacije in vrste hotela (glede na število zvezdic). Za ceno v dvoposteljni sobi boste odšteli okrog 36 € v hotelih nižjega razreda, pa vse do 300 € in več v luksuznih hotelskih namestitvah.

Hostli

Zelo ugodne nočitve so možne v različnih hostlih. Cene nočitev so možne že za manj kot 10 €.

Kampiranje

Možnost kampiranja v Nairobiju imate v sledečih kampih:

 1. Wildebeest Eco Camp- Mokoyeti Road West, Langata, Nairobi, Tel.: +254 20 2103505, nočitev v šotoru možna že za 10€/osebo.
 2. Nairobi Tented Camp
 3. Best Camping Tours and Safaris Ltd - Parklands Rd, Nairobi, Tel.: +254 733 630053

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Kenija