Mongolija: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 38: Vrstica 38:
  
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
{{#widget:YouTube|id=watch?v=wbd-kceg-PE}}  
+
{{#widget:YouTube|id=wbd-kceg-PE}}  
  
Dolžina: 51 minut  
+
Dolžina: 51, 35 minut  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Trenutna redakcija s časom 15:14, 1. marec 2019

Mongolija ali dežela 'Modrega neba' je ena izmed nejlepših destinacij za ljubitelje narave in avanture. Ta turistično nerazvita država ima povprečno kar 260 sončnih dni ter se ponaša z bogato kulturno dediščino. Mongolija se razprostira med neskončnostjo zelenih step in puščavo Gobi ter Sibirijo in gorovjem Altaj. Je dežela velikih kulturnih in pokrajinskih kontrastov, saj se lahko iz milijonskega glavnega mesta Ulan Batorja hitro preselimo v redko poseljena območja stepe, kjer ljudje še vedno živijo v sožitju z neokrnjeno naravo.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Gremo v Mongolijo

Katja in Matej Preberite: Dobrodelni rally Gremo v Mongolijo

Okrog sveta - Od Rusije do Kitajske ...

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta - Od Rusije do Kitajske ...

Potovanje s transsibirsko železnico od Moskve do Pekinga (nadaljevanje)

Damjan Končnik Preberite: Potovanje s transsibirsko železnico od Moskve do Pekinga (nadaljevanje)

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51, 35 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Ulaanbaatar: Glavno mesto kjer se lahko obišče budistično svetišče Gandan, glani trg s kipom Džingiskana, naravoslovni mudej, Bogd Khan muzej ter ogleda priljubljeno folklorno predstavo Tumen Ekh Ensemble.
 2. Choibalsan: Veliko industrijsko mesto na vzgodu države.
 3. Erdenet: Drugo največje mesto in kraj kjer se nahaja eden največjih rudnikov bakra na svetu ter slavna tovarna preprog.
 4. Hovd: Zgodovinsko mesto in stičišče mongolsko kazahstanske kulture.
 5. Karakorum: Starodavno glavno mesto Mongolskega imperija ustanovljeno s strani Genghis' son Ogedei.
 6. Puščava Gobi: Veličastne sipine Khongorin, ki se dvigajo do 200 m v višino ter obisk kotline Nemegt ter oaze Zulganai.
 7. Dolina reke Orkhon: Čudovit slab Orkhon Ulaan Tsutgalan čaka v vsej svoji veličini.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Mongolija 14 dni: Ulaanbaatar (Ulan Bator po slovensko), Kanjon Yol, Bayanzag, Sipine Khongorin (Gobi), Kotlina Nemegt, Khermen Tsav, Oaza Zulganai, Vulkani Khatan Suudal in Tevsh, Dolina reke Orkhon, Karakorum, Khustai Nuuru (naravni rezervat)
 • Mongolija 20 dni: Ulan Bator, Amarbayasgalant, Bulgan, Moron, jezero Khovsgol, Jargalant, Belo jezero, Tsenker, Karakorum, Puščava Gobi, Bayanzag, Tsagaan Suwrag, Mandalgov, Zuunmod

Aktivnosti

Mongolija ponuja veliko avanturističnih, kulturnih in drugih aktivnosti. Je idealno mesto za raziskovanje neokrnjene narave, doživetje spanja v tradicionalnih šotorih domačinov, obisk budističnih templjev in muzejev,... Mongolija ima zelo dolgo tradicijo in bogato zgodovino, ki vključuje konje in zato je to čudovita destinacija za opazovanje divjih konj v naravnem rezervatu ter jahanje udomačenih konj in raziskovanje divje stepe.

 • Odkrivanje puščave Gobi, ki je ena najbolj puščobnih in hkrati slikovitih pokrajin na svetu.
 • Šola jahanja po mongolsko, kjer se pripravite za izlet s konji.
 • Bivanje pri domačinih v tradicionalnih Gerih.
 • Ogled folklorne predstave Tumen Ekh Ensemble v prestolnici.
 • Kopanje v termalnih vrelcih Jargaland in Tsenker.
 • Naadam Festival (od 11. do 13. julija)je največji Mongolski festival, kjer praznujejo tri največje športe, ki so rokoborba, lokostrelstvo in jahanje konj.
 • Tsagaan Sar (bela luna) - se začne na Lunarno novo leto in je 3 dnevni državni praznik. Nima veliko zanimanja s strani turistov, saj se nahaja v najhladnejšem mesecu leta. To je čas, ko se družine združijo in imajo velik obrok ovčjega repa, ovce, riža s skuto, mlečnih izdelkov in pijače. Prav tako je značilno pitje airag in izmenjavanje daril.


Koristne informacije

Glavno mesto: Ulaanbaatar

Valuta: Tögrög/Tugrik (MNT)

Število prebivalcev: 2,954,283 (iz leta 2014)

Elektrika: 220V, 50 Hz (evropska vtičnica)

Tel. koda države: +976

Časovni pas: UTC +7 do +8

Telefon za njuno pomoč: 102

Domena: .mn

Velikost države: 1,564,115.75 km²


Več podatkov na Wikipedia.com

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Mongolija

Dinamični zemljevidi

Regije

 Centralna Mongolija
 Kraji:Ulaanbaatar, Tsetserteg
 Najbolj razvita regija, ki vsebuje glavno mesto in popularno turistično regijo Arkhangai

 Vzhodna Mongolija
 Kraji:Ondorkhaan
 Rojstni kraj Džingiskana in srce mongolske stepe
 Gobi
 Kraji:Bayanhongor
 Puščava Gobi
 Severna Mongolija
 Kraji:Erdenet
 Tukaj se nahaja mongolski gozd ter jezero Hovsgol
 Zahodna Mongolija
 Kraji:Hovd, Olgi, Uliastai
 Najbolj raznolika pokrajina in dom Kazakov

Lastnosti pokrajine

S svojimi 1.564.116 km2 je Mongolija 19. največja država na svetu. Je geografsko zelo raznolika država, saj se razteza od velike puščave Gobi na jugu, do mrzlega gorskega področja na severu. Mongolija ima kar 11,2% pokritost z gozdovi, kar je celo več kot Irska (10%). Velik del države pokriva stepa.

Naravne nevarnosti: nizke temperature, ki sežejo pod - 30°C Najvišja točka: Khuiten Peak (4,374m) Najnižja točka: Hoh Nuur (518m)

Vreme in klima

Mongolija ima vroča poletja in izjemno mrzle zime, kjer se temperature spustijo pod -30°C. Pozimi zajame doline in kotline mrzel in težek zrak iz SIbirije, medtem ko je zaradi inverzije na pobočjih gora topleje. Januarske temperature se čez dan gibljejo od 0°C do 5°C, medtem ko se ponoči spustijo pod - 30°C. Mongolija ima okoli 260 sončnih dni na leto in ima večinoma visok zračni pritisk. Na severu države pade med 200-350mm dežja na leto, na jugu pa le od 100 do 200mm na leto.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk Mongolije je v poletnem času, najbolje v mesecu avgustu, saj so vsemenski pogoji najbolj ugodni.

Zgodovina

Mongolija je bila v prazgodovinskih časih poseljena z nomadskimi ljudstvi. Le-ta so se večkrat združila v državo kot je Mongolija še danes. Prva oblika ljudstva je bila konfederacija Xiongnu iz leta 209 pr. n. št. Etnična skupina tega ljudstva ni še popolnoma znana, vendar se predvideva da so to bili Huni. Mnoga dejstva iz zgodovine države Mongolija, so najverjetneje prikrita, kajti večina podatkov je iz Kitajskih arhivov. Namreč, Mongolija in Kitajska sta bili že od nekdaj v napetih odnosih. Prav udori Mongolov so bili pobuda za gradnjo Kitajskega zidu na tem območju. Sovraštvo med Mongoli in Kitajci se ni nikoli poleglo.

Džingis Kan, katerega pravo ime je bilo Temucin, je leta 1206 ustanovil Mongolsko cesarstvo, katerga začetek je sovpadal tudi z začetkom dinastije Yuan. Zečetek dinastije Yuan je proglsil njegov vnuk Kublajkan. Dinastija je je leta 1279 zavladala vsemu cesarstvu, ki se je raztezalo od Japonskega morja, do Donave in od severne Sibirije do Indijskega oceana, osrednje Indije in Indokine.

Poleg migracijam narodov v evropskem prostoru, je mongolsko osvajanje pustilo močan pečat tudi v genetskem smislu. 8% prebivalstva, v področjih, ki so bila nekoč pod mongolsko oblastjo ima dva kromosoma Y.

Ogromna razsežnost cesarstva, je pomenila tudi nestabilnost in nagli propad . Kitajska ozemlja so bila izgubljena že leta 1368. Naslednjih tristo let je bilo zaznamovanih s civilnimi vojnami in spori, ki so Mongolijo razdrobili na plemena, tako je ozemlja, ki so bila izgubljena Kitajska spet pridobila. Kitajska je vedno bolj vladala ozemljem Mongolije, in ob koncu sedemnajstega stoletja je bila Mongolija del Kitajske, vse do konca prevlade dinastije Qing, do leta 1911.

Mongolija je proglasila republiko leta 1912, to je sovpadalo s propadom zadnje Kitajske dinastije. Popolna neodvisnost od Kitajske je bila razglašena s strani Bogda Gegena.

Le-ta se je postavil na čelo države, kar Kitajski ni ustrezalo. Kitajsko je podprl tudi Roman von Ungern-Sternberg, vodja ruske bele garde. Obenem je bila Mongolija podprta s strani boljševiške Rusije, kar ji je omogočilo zmago, in leta 1921 je bila Mongolija priznana. Tesno je bila povezana s Sovjetsko Zvezo. Leta 1924 je bila razglašena Ljudska Republika Mongolija. Leta 1991 je Mongolija opustila ljudsko republiko iz poimenovanja, moderniziralo ustavo in sprejelo ekonomijo prostega tržišča.

Hrana

Mongolski kuhinja se nanaša na lokalne kulinarične tradicije Mongolije in mongolskih stiliziranih jedi. Ekstremno celinsko podnebje je vplivalo na tradicionalen način prehranjevanja, tako mongolsko kuhinjo, ki je v prvi vrsti sestavljena iz mlečnih izdelkov, mesa in živalskih maščob. Uporaba zelenjave in začimb, je zelo omejena. Zaradi geografske bližine in globokih zgodovinskih vezi, je na mongolsko kuhinjo vplivaja tudi kitajska in ruska kuhinja. Ena izmed najbolj priljubljenih jedi se imenuje "buuz", ki je na pari kuhan sirov zvitek in je ena izmed najbolj tradicionalnih jedi. Druga priljubljena jed se imenuje "lapsha", ki je preprosta jed iz testenin (beseda je pravzaprav ruska za rezance). Poleg tega so Mongolci znani tudi po njihovi mongolski teletini. Najboljše je povprašati pri agenciji če lahko uredijo tipično mongolsko večerjo, ki jo skuhajo domačini na tradicionalen način, saj predstavlja pravo doživetje.

Pijača

Nacionalna pijača se imenuje Airag, ki je poletna (sezonska) pijača iz fermentiranega kobiljega mleka. Vsebnost alkohola je manjša kot pri pivu, vendar ima lahko precejšnji učinek. Mongolci vedno ponudijo tudi mlečni čaj, ki je dejansko povreta mešanica vodke in mleka, ki ji včasih dodajo še nekaj listov čaja.

Vodka, ki jo pridelajo sami je po večini iz destiliranega jogurta ali mleka. Najbolj znani sta Chinggis Khaan vodka in Soyombo.

V glavnem mestu pa se dobi različne vrste piv (tako domačih kot tujih) in drugih evropskih pijač. Nekaj imen domačih piv: Chingiss, Gem Grand, Borgio in Sengur

Nakupovanje

 • Mongolija je znana po kašmirju, zato je vsaka lokalna trgovina odlična za nakupe odej, oblek in drugih izdelkov iz kašmirja
 • Zaradi enega največjih bakrenih rudnikov je lep spominek tudi bakrena ploščica za označevanje strani v knjigi
 • Tradicionalne kazaške vezenine se prodajajo tudi v glavnem mestu Ulaanbaatarju
 • Nakup slik lokalnih slikarjev je dobra naložba
 • Prepovedano je tovoriti antične izdelke iz države brez posebnega dovoljenja
 • V mestu Erdenet je najbolj znana tovarna preprog, kjer izdelujejo čudovite tradicionalne preproge z njihovimi vzorci

Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarska aktivnost je tradicionalno v Mongoliji temeljila na paši in kmetijstvu, kljub močnemu razvoju osežnih rudnih nahajališč bakra, premoga, molbidna, kositra, volframa in zlata izkazalo za gnilo industrijske proizvodnje. Poleg rudarstva (21,8% BDP) in kmetijstva (16% BDP), vladajoče industrije v strukturi BDP sta trgovina in storitve, prevoz in skladiščenje ter poslovanje z nepremičninami. Siva ekonomija je ocenjena na najmanj eno tretjino velikosti uradnega gospodarstva.

Mongolija ima spodnji srednji dohodek gospodarstva glede na Svetovno banko. 22,4% prebivalstva živi z manj kot 1,25 € na dan. BDP na prebivalca v letu 2011 je bila 3.100 $. Kljub rasti, delež prebivalstva pod pragom revščine, je bil ocenjen na 35,6% v letu 1998, 36,1% v obdobju 2002-2003, 32,2% v letu 2006.

Kultura

Umetnost: Pred 20. stoletjem, je večina umetniških del imelo religiozno funkcijo. Bronasti kipci so večinoma prikazovali Budistične figure. V poznem 19. stoletju so slikarji, kot je Marzan Sharav prešli iz slikanja tradicionalnih thangkas slik, v bolj realistične stile.

Arhitektura: Tradicionalno mongolsko bivaišče se imenuje ger. Trije stili so tisti, ki so najbolj vplivali na arhitekturo v Mongoliji in sicer mongolski, tibetanski in kitajski. Grajenje templjev se je začelo širiti v 16. in 17. stoletju, ko so morali takratni geri (spremenjeni v templje) sprejeti večje število ljudi in so jih zato povečevali do te mere, da je prišlo do gradnje.

Glasba: Mongolija je glasbene vplive dobila predvsem iz narave, nomadskega življenja, shamanizma in tibetanskega Budizma. Tradicionalna glasba, se igra z različnimi instrumenti, med katerimi je morin khluur. Tradicionalni ples tsam se pleše za odganjanje zlih duhov. Prvi rock band je bil Soyol Erdene, sestavljen v 60. letih.

Šport: Največji nacionalni festival je Naadam, ki ga organizirajo že stoletja v poletnem času. Vsebuje tri največje in najbolj popularne tradicionalne športe, ki so rokoborba, lokostrelstvo in dirka s konji. Danes je praznik tudi v poklon obletnici nacionalne demokratske revolucije in fundacije Mongolije kot države.

Jezik

Uradni jezik v Mongoliji je mongolski in ga govori 95% prebivalstva. Različnih narečij Oirat in Burjatov se govori po vsej državi, in tam so tudi nekateri, ki govorijo Mongolic Khamnigan. Na zahodu države, Kazakh in Tuvan, oba Turkic jezika sta govorjena. Mongolski znakovni jezik je glavni jezik v skupnosti gluhih.

Danes je mongolščina napisana z uporabo cirilice, čeprav se je v preteklosti uporabljalo mongolsko skripto. Uradna ponovna uvedba stare skripte je bila načrtovana za leto 1994, vendar do tega ni prišlo, ker so se pri starejših generacijah pojavile težave. Tradicionalna abeceda se počasi ponovno uvaja v okviru šol.

Ruščina je najbolj pogosto govorjen tuj jezik v Mongoliji, ki mu sledi angleščina, čeprav angleški postopoma nadomešča ruščino kot drugi jezik. Korejščina je pridobila popularnost saj več kot deset tisoč Mongolov dela v Južni Koreji.

Vedno več je zanimanja za kitajski jezik. Število starejših izobraženih mongolskih državljanov govorijo nekaj nemščine, saj so študirali v nekdanji vzhodni Nemčiji. Poleg tega, mnogi mladi tekoče govorijo zahodno evropske jezike, saj so študirali ali delali v državah kot so Nemčija, Francija in Italija.

Izobraževanje

V obdobju socializma države, je bilo izobraževanje eno od področij s pomembnimi dosežki v Mongoliji. Nepismenost je bila praktično odpravljena, delno z uporabo sezonskih internatov za otroke nomadskih družin. Financiranje teh dijaških domov se je zmanjšalo v letu 1990, kar je prispevalo k nekoliko povečani nepismenosti.

Osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje je prej trajalo 10 let, vendar se je podaljšalo na 11 let. Od šolskega leta 2008-2009, nova generacija prvošolcev uporablja 12-letni sistema. Popoln prehod na 12-letni sistem se ne bo zgodil do šolskega leta 2019-2020. Od leta 2006, se učenci učijo angleščino že od četrtega razreda srednje šole. Mongolija ima nacionalne univerze, ki izhajajo iz Nacionalne Univerze Mongolije in Mongolske Univerze za znanost in tehnologijo.

Delo

Pridobitev delovnega dovoljenja je zelo enostavno, to uredi ponavadi delodajalec. Obstaja veliko povpraševanje po učiteljih angleščine. Vsakdo, ki se zanima za poučevanje angleščine ne bo imel težav dobili zaposlitev in delovno vizo preko šole ali organizacije. Vendar plača je na splošno nizka v primerjavi z drugimi državami. Zaslužek bo ravno dovolj za sobo in hrano plus malo več. Lokalni angleški mediji so še en vir zaposlovanja za angleško govoreče, ki ponujajo delo kot urednikov, lektorjev in fotoreporterjev. Rudarska industrija v Mongoliji je trenutni boom. Prostovoljno delo je na voljo za poučevanje angleščine, pomoč pri dobrodelnostjo in arheoloških izkopih.

Varnost

Stopnja kriminalnih dejanj se v Ulan Batorju povečuje s povečanjem turističnega zanimanja. Letališče, tržnice, državne trgovine, trgovinski centri (še posebej), javna transportna sredstva in kraji, ki jih obiskujejo turisti so vse pogosteje prizorišča žeparjev in majhnih zločincev. Pomembno je, da se vrednejše predmete in večje količine denarja shranjujejo na varnem mestu. Pri uporabi taksija kot prevoznega sredstva je pomembno, da ne uporabljate nezakonitih taksijev ter, da se ne usedete v taksi, kjer sta dve osebi.

Zdravje

Od leta 1990 so se ključni kazalniki zdravja, kot je pričakovana življenjska doba in umrljivost otrok stalno izboljševali, tako zaradi družbenih sprememb kot izboljšav v zdravstvenem sektorju. Vendar pa resni problemi ostajajo, zlasti na podeželju. Glede na študijo 2011 s strani Svetovne zdravstvene organizacije, je glavno mesto Mongolije v Ulan Batorju drugo najbolj onesnaženo mesto z drobnimi delci na svetu. Slab zrak je tudi največje poklicno tveganje, saj več kot dve tretjini poklicne bolezni v Mongoliji povzroča prah (kronični bronhitis ali pneumokinoza).

Mongolski psi imajo lahko steklino, zato je dobro, da se cepite proti steklini.

Pomembno je imeti dobro zdravstveno zavarovanje za primer bolezni / repatriacije za celoten čas bivanja v Mongoliji.

Telekomunikacije

Uporaba telekomunikacij se izboljšuje in pokritost s signalom je vedno večja. Internet je samo v večjih mestih v točkah kot so Internet cafe in različne restavracije ter hoteli.

Telefon

Najbolje je kupiti telefonske kartice, s katerimi lahko v tujino kličete iz stacionarnih telefonov, po nizkih cenah. Vsi telefoni nimajo te možnosti. Uporaba mobilnega telefona je priročna na podoželju, kjer je pokritost s signalom dobra na območju naselij. Za klice znotraj države uporabite telefone lokalnih ljudi. Cena je približno 200MNT na minuto (iz leta 2009).

Internet

Veliko je tako imenovanih Internet cafes ter boljših restavracij v prestolnici, ki omogočajo internetno povezavo. V naseljih se redko kdaj najde internetno povezavo in če je že, je izjemno počasna in neuporabna.

Pošta

Poštni promet je izjemno počasen in večina prebivalcev ima poštni nabiralnik (PO Box), saj le tako lahko karkoli dobijo.

Spoštujte običaje

Mongolija in mongolci imajo drugačne navade kot Zahodni svet in zato naša vljudnostna dejanja ne bodo imela enakega efekta, kot ga imajo doma. Potrebno je poznati njihovo kulturo in navade. Nekaj napotkov: vedno sprejmite stvari z desno roko in palcem, ki kaže navzgor; pijte z desno roko, s palcem obrnjenim navzgor; nevljudno je zavrniti darilo; ko vam ponudijo hrano se potrudite in jo vsaj poizkusite; nikoli ne kažite s kazalcem na nekoga, saj je to zelo nespoštljivo.

V primeru, da ste povabljeni med nomadsko družino in v njihov ger morate paziti na sledeče:

 • Pozdravite (sain bainuu) ko vstopite
 • Preizkusite in sprejmite hrano in pijačo, ki vam jo ponudijo
 • Ko karkoli poberete, to storite z odprto roko in palcem obrnjenim navzgor
 • Kozarec in čaše držite spodaj in nikoli zgoraj
 • Če po nesreči oplazite koga z nogo, se z njim takoj rokujte, saj v nasprotnem primeru to velja kot žalitev
 • Ne naslanjajte se na podporne stebre
 • Ne žvižgajte v geru
 • Ne tikajte ognja saj je za njih svet
 • Ne hodite pred starejšo osebo (ne kažite hrbta starejši osebi razen ko odhajate)
 • Ne dotikajte se klobukov drugih
 • Ne govorite predolgo v svojem jeziku pred družino

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Obstajajo trije mejni prehodi z Rusijo in en s Kitsjko, blizu mesta Erlian.

Slovenci za vstop v Mongolijo potrebujejo vizum. Z zadrževanje v Mongoliji do 30 dni se vizum z lahkoto pridobi na Mongolski ambasadi na Dunaju, za daljša obdobja, pa je potrebno povabilo s strani gostitelja.

Z letalom

Mednardodno Letališče Džingis kan v Ulaanbaatar je povezano z večino letališči v aziji in nekaterimi v Evropi. Nacionalni prevoznik Mongolian Airilines, leti iz Berlina, Moskve in Carigrada: letališč, ki so lahko dosegljiva iz Slovenije.

Z avtobusom

Mongolija, je ravnokar zaključila z deli, na cesti ki povezujejo Ulaanbaatar s Kitajsko, Z takšna povezava z Rusijo obstaja že leta. Avtobusi povezujejo Altanbulag (Rusija) in Ulaanbaatar.

Z avtom

Vstop z avtomobilom ni priporočen. Poleg tega da v zahodnem delu Mongolije virtualno ne obstajajo ceste, uvoz vozila, davki, registracije morajo biti za vsako državo posebej na poti. Obstajajo 4 mejni prehodi z Rusijo in 3 s Kitajsko.

Z vlakom

Trans Mongolska Linija legendarne Trans-Siberijskih železnic povezuje Ulaanbaatar z Moskvo, Vladivostok in Peking. Z izjemo kratke železniške proge ki povezuje Chiobalsan v Rusiji, prejšnja je edina železniška proga v Mongoliji. Na vlakih je edina dostopna vroča voda, ni omogočen dostop do druge hrane in pijače. Zelo redki so angleško govoreči zaposleni.

Transport po destinaciji

Za potovanja po podeželju v Mongoliji se je potrebno dobro opremiti z GPS-om in lokalnimi zemljevidi. Zemljevide se povečini dobi v centru glavnega mesta. Najbolj uporaben je »Mongolia Road Atlas«

V Mongoliji pri transportu niso pretirano točni, tako da je potrebno veliko potrpljenja. Velikokrat pride do tehničnih okvar pri transportnih sredstvih.

Letalo

Najlažje je potovati z domačimi prevozniki AeroMongolia, Eznis, ali Hunnu Air. AeroMongolia ima politiko cen, kjer je za domačine cena veliko nižja v primerjavi s turisti, ostala dva prevoznika pa imata enake cene. Večina letal je turbo-propelerjev.

 • AeroMongolia (1 nadstropje, Monnis zgradva, Ulaanbaatar), ☎ +976 11 330373 (Ulaanbaatar), e-mail: reservation@aeromongolia.mn. Delavni čas: 09:00-18:00, Sobota 10:00-18:00 Sun closed. Ponavadi je najcenejša, ampak ima starejša letala.
 • Eznis Airways (8 Zovkhis, 1nadstropje, Seoul ulica, Ulaanbaatar), ☎ +976 11 331111 (Ulaanbaatar), e-mail: feedback@eznis.com. Delavni čas: Pon-Pet 09:00-19:00, Sob-ned 10:00-18:00. Novejša letala, dražje karte
 • Hunnu Air (Džingis ulica10-1, Sukhbaatar , Ulaanbaatar), ☎ +976 7000 1111 (Ulaanbaatar), e-mail: info@hunnuair.com. Spremenil ime iz Mongolian Airlines

Vlak

Obstaja samo eno železniško podjetje v Mongoliji, katerega lastnika sta Ruski in Mongolski vladi: »Mongolian Railway« povezave so skromne in z izjemo nekaterih podaljškov je povezava le Irkutsk-Ulaanbaatar-peking. Vlaki so ponavadi v zamudi.

Avto

Ni varno, zaradi slabe kakovosti cest.

Avtobus

Potovanje z avtobusom, je opcija, vendar predvsem za krajše razdalje. V zadnjih časih je lažje. Večina Avtobusov ima označene destilacije. Za vožnjo po glavnem mestu so zelo ugodni in uporabni.

Taxi

V mestih taksisti zaračunajo MNT700 na km. Izogibajte se nezakonitim taksijem.

S Konji

Za lokalne premike, so konji dobra ideja. Neglede na to da Mongolci uporabljajo lesena sedla, je priporočljivo da vzamete usnjene.

Peš

Alternativna opcija je hoja, za tiste, ki si želijo občutiti nomadsko mongolsko življenje.

Spanje in namestitev

Hoteli

Mongolija ima več kot 300 hotelov (med 1 in 5 zvezdami). Hoteli med 3 in 5 zvezami, morajo pridobiti posebno dovoljenje da lahko delujejo s strani državne agencije, ki zagotavlja kakovost.

Hostli

V Ulaanbaatar-ju se dobijo relativno dobri hostli za okoli 10 dolarjev na noč; tudi za manj vendar so sobe deljene.

Kampiranje

Je organizirano s strani potovalnih agencij, oddajajo prostor z večerjo in zajtrkom zunanjim gostom. Cena 30€ na noč s hrano (3 obroki).

Nadredna destinacija

Na podeželju obstajajo sobe, ki jih oddajajo zasebniki, z zajtrkom in večerjo bo cena med 3 in 4 evre.