Mjanmar

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 13:30, 23. junij 2016 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Mjanmar je ena izmed obmorskih držav na jugovzhodu Azije, znana pod imenom Burma, kot se je imenovala pred letom 1989. Mjanmar na jugu meji na Andamansko morje, na zahodu Bangladeš in Indijo, severovzhodu na Kitajsko ter na Laos in Tajsko na Vzhodu. Gre za deželo najlepših templjev Azije, neokrnjene narave in čudovitih peščenih plaž.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Mjanmar (Burma) – dežela nasmehov in zlatih pagod!

Dušan Berdnik Preberite: Mjanmar (Burma) – dežela nasmehov in zlatih pagod!

Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije

Nina in Luka Preberite: Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije - neprecenljivo doživetje

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51:31 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Yangon: Yangon je nekdanja prestolnica Burme (danes Mjanmar) in predstavlja nejvečje mesto in trgovsko središče Mjanmara s več kot 5 miljoni prebivalcev. Infrastruktura mesta je v primerjavi s ostalimi mesti jugovzhodne Azije izredno nerazvita, ampak lahko tu najdemo največje število kolonialnih stavb v regiji.
  2. Bagan: Bagan se nahaja na bregovih reke Ayeyarwady in predstavlja največje in najbolj koncentrirano naseljene budistične templje, pagode in ruđevine, ki segajo v 11. in 12. stoletje. izrednega pomena je zgradba templjev, saj je ključni del za prevzemanje duhovnega pomena.
  3. Shwedagon Pagoda: Je ogromno budistično svetišče, ki je največja turistična atrakcija zgrajena pred prebližno 2500 leti.
  4. Htwe Oo Myanmar : Lutkovna predstava, kot edinsktven kraj kjer se povežeta kulturna in tradicionalna drdiščina države Mjanmar.
  5. Ngapali Beach: Ena najlepših in najboljše ocenjenih plaž države Mjanmar s strani turistov.

Skriti kotički

Potovalni načrti

  • Mjanmar 10 dni - pravljica templjev: Pagoda Shwedagon, Bagan (tempelj Gubyaukhyi, stupa Shwezigon, tempelj Ananda Pahto), Mandalay (samostana Maha Angmye Bonzan in Bagaya Kyaung), Sagaingu (trdnjava Thabyedan, templj Kaunghmudaw Paya, ruševie palače v Amarapuri), reka Ayweyarwady, Minguna, kraljeva prestolnica države Myanmar (veličastne pagode Mahamuni, Kuthodaw in Kyauktawgy), jezelo Inle, Zlata skala ter plaža Ngwe Saung.

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Naypyidaw

Valuta: Kyat

Število prebivalcev: 61,120,000

Elektrika:

Tel. koda države: +95

Časovni pas: UTC +06:30

Domena: .mm

Velikost države: 676,578 km²


Predloga:BURMA Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Mjanmar

Dinamični zemljevidi

Regije

 Ayeyarwady Region
 Kraji:Pathein

Kratek opis regije: Ayeyarwady Regija je znana po Rakhine YOMA (Arakan Mountains), ki je znana kot glavna proizvajalka riža v državi in zavzema več znanih jezer. Prav tako je ta regija države Mjanmar poraščena z gozdom tako, da lesna industrija predstavlja močno silo v gospodarstvu. Prav tako imajo velik turistični potencial, zaradi številnih turističnih znamenitosti in templjev.


 Bago Region
 Kraji:Bago

Kratek opis regije: tudi ta regija je gospodarsko izredno odvisna od lesne industrije, drugi naravni vir pa predstavlja nafta. Pokrajina je prav tako primerna za razne enodnevne izlete.

Chin State
 Kraji:Hakha

Kratek opis regije:Gre za gorato regija na zahodu s slabšo povezanostjo, redko poseljenostjo in velja za eno izmed najslabše razvitih regij.

Kachin State
 Kraji:Myitkyina

Kratek opis regije:znana je po najvišji gori in čudovitem jezeru

Kayah State
 Kraji:Loikaw

Kratek opis regije: Bogata z gorami, jezei in slapovi.


Kayin State
 Kraji:Pa-an


Magway Region
 Kraji:Magwe
Mandalay Region
 Kraji:Mandalay

Kratek opis regije: na jugu se najhaja glavno mesto države Mjanmar.

Mon State
 Kraji:Mawlamyaing
Rakhine State
 Kraji:Sittwe

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Za državo Mjanmar so značilna tri podnebja , vroče obdobje med marcem in aprilom, deževno obdobje od maja do oktobra. najtopleje je v vroči sezoni tja do 36° C, medtem ko so njanižje nočne temperature okrog 19° C območje Mandalay je nekoliko hladnejše s temperaturamo okrog 13° C. v splošnem pa spodnji Mjanmar prejme večjo količino padavin kot zgornje področje. v planinah pa lahko temperature ponoči padejo tudi do okrog 10° C, medtem ko dnevne ostanejo prijetne.


Predloga:MYANMAR Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Zgodovina

Kot je za jugovzhodne države Azije znano so tudi državo Mjanmar naselili iz raznih naselij in območij. burmaski imperij naj bi zrasel s pomočjo osvajanja Tajske in Indije ter se znižal s napadom Kitajske in raznih notranjih uporov. v 62 letnem obdobju med letoma 1824 ter 1886 ga je Velika Britanja vključila v del svojega indijskega imperija. Med obdobjem druge svetovne vojne je bila država Mjanmar glavno bojišče ko se se skupaj s Japonci borili za prevlado nad Azijo. med gradnjo razne infrastrukture (npr. gradnjo železnic) je veliko ljudi delalo prisilna dela in posledično jih je na ta način tudi veliko umrlo. velik del zahodnega Mjanmara je bilo med vojno izredno poškodovanega. V sodelovanju s Japonci so se prebivalci države mjanmar borili za burmansko neodvisnost, vendar se je kmalu izkazalo da so bile japonske obljube prazne, saj je bila japonska okupacija še bolj brutalna od britanske konolizacije. Neodvisnost od britancev je bila končno dosežena leta 1948, dosegel pa jo je Aung San, ki še danes velja za očeta neodvisnosti.

danes je država Mjanmar država, ki trpi zaradi prodornih državnih kontrol, neučinkovite državne politike katera je tudi posledica razširjene korupcije. Poleg tega je moč na podeželju države občutiti veliko revščino.

Hrana

Kuhinja države mjanmar je znana predvsem po ribjih jedeh, velik vpliv ima zaradi same lege države kitajska, indijska in tajska kuhinja.

Nekaj znanih jedi:

  • Mohinga - tradicionalen zajtrk ter po mnenju mnogih nacionalna jed Mjanmara
  • Thoke - tradicionalna solata
  • hin GYO - lahko juha
  • Danyin thi - zelenjava kuhana ali pražena v soli olju in kokosovi maščobi

Za celinka mesta pa je polg morske hrane znana tudi perutnina in ostalo meso. Burmanska kuhinja vključuje tudi razne solate, pripravljena s rižom, rezanci, krompirjem , ingverjem, paradižnikom, dolgim fižolom, ngapijem (ribje paste) ter odtalim. Njihov tipičen obrok vključuje paro riž kot glavno jed ter hin jedi (kot priloge, kar obsega vse mesne in ribje jedi. Znana pijača države mjanmar je svetel zeleni čaj. znano je da so sestavine vedno sveže, radi jedo vse vrste zelenjave in sadja ter mesa in rib.

Pijača

Zanimivost glede pijač je, da navadno niso postrežene skupaj s jedjo, amapk se pijejo posamezno. Največ krat gre tu za svetli zeleni čaj. Ni priporočljivo pitje vode, razn iz platenk. Alkohol zaradi religije in ravno priljubljen, ampak kljub temu v uporabi. Mjanmar pivo je ena izmed zelo priljubljenih pijač. Druga znana pijača je Toddy sok, ki je priljubljen v osednjem Myanmaru in izdelan in fermentiranega palmovega sladkorja.

Nakupovanje

V državi Mjanmar lahko najdemo brezcarinske prodajalne, veleblagovnice, supermarketov, vse to pa se v veliki večini nahaja v velikih mestih posebno v mestu Yangon. Posebno nakupovanje lahko doživimo v znanem Bogyoke Aung San Market, ker se lahko ob enem tudi zabavamo in pogajamo za ceno. tam lahko kupimo lokalno pridelane izdelke iz blaga, nakit iz zlata in draguljev, razne umetnine in obrtne izdelke, njihove tradicionalne lutke, tipične Shan in Kachin ramo torbe ter razne kulinarične izdelke. Nakupovanje tradicionalnih izdelkov je za turista lahko izredno lepa izkušnja.

Gospodarstvo in ekonomija

Država Mjanmar je ena izmed najbolj revnih v jugovzhodni Aziji, primankuje jim izobražene delavne sile ter potrebe infrastrukture. Njihove tržnice so stare in ne obnovljene, že iz poznega 19. stoletja. Razen v večjih mestih so ceste iz makadama, niti ne asvaltirne. Poleg tega je pomemben podatek, da le 25% prebivalstva in elektriko. Njihova inflacja je v povprečju 30,1% (podatek iz leta od 2005 do 2007), kar predstavlja resen problem za gospodarstvo. Kitajska in Indija se trudijo okrepiti gospodarsko navezo za gospodarsko korist. Zanje lako rečemo, da se preživljejo s gojenjem riža, ribolovom in drugimi oblikami obrti.

Kultura

Kultura temelji predvsem na budistični kulturi in kulturi Bamar, katera je pod vplivom kultur sosednjih držav. Njihova kultura se kaže v njihovem jeziku, kulinariki, glasbi, plesu in gledališču. Iz theravadskega budizma izhaja zlasti književnost in umetnost. Prav tako lahko omenimo zapletene rituale, ki izhajajo iz samega budizma. Pri kulinarični kuplturi moramo izpostaviti burmanske rezance in riž z ribjo juho, ki na splošno velja za nacionalno jed. Samostani so zanje središče kulturnega življenja, burmanska kultura pa je najbolj očitna na vasi kjer lokalni festivali potekajo skozi vse leto.

Kolonialna arhitektura se najbolj pozna v večjim mestnih središčih. Nekaj ​​znanih sodobnih umetnikov so Lun Gywe, Aung Kyaw Htet, MPP Yei Myint, Myint Swe, Min Wai Aung Aung Myint in Pad Po.

Jezik

Burmese je uradni jezik države Myanmar in je sestavljen iz krožnih in polkrožnih pisem, kateri je povezan s tibetanskim in kitajskim jezikom. Najstarejšizapisi izhajajo iz 11. stoletja , danes pa lahko zaznamo tudi dodatke posebnih znakov ter etničnih manjšin. V vaseh večina povčevanja jezikov poteka v samoztanih.

Izobraževanje

Vse izobraževalne sisteme v državi upravljajo vladne agencije ministerstva za šolstvo. Izobraževalni sistemi temeljijo na sistemu združenega kraljestva, zaradi pretekle navzočnosti britancev. Šolanje je zanje obvezno vse do konca osnovne šole. V državi Mjanmar imajo 101 univerz, 12 inštitutov ter skupno 146 visokošolskih ustanov. Skupaj imajo 10 tehničnih šol, 23 šol za medicinske sestre ter eno športno akademijo. Imajo 2047 srednjih šol, 29.944 osnovnih šol, 1692 multimedisjkih učilnic, ter 4 mednarodne šole (WASC in College Board-International School Yangon, Žerjav International School Yangon, Yangon International School in International School of Mjanmaru v Yangonu).

Delo

Omejitev za delo v državi Mjanmar ni, drži pa da je možnost za zaposlitev, kakeršnih smo jih v Evropi vajeni, manj zaj je zaradi nerazvitosti majn delavnih mest višjega ranga. Na drugi strani pa se soočajo s problemom, neizobraženega prebivalstva.

Varnost

Mjanmar je varna država, kar se tiče turistov, tudi v nočnem času. Vsekakor pa je potrebno biti previden kakšne manjše kraje, predvsem zaradi stiske določenih domačinov.

Zdravje

Splošno znana bolezen v državi je HIV, poleg tega pa je psnovno zdravje v Mjanmaru izredno slabo. Vlada nameni nekje med 0,5% na 3% BDP države za zdravstvo, dosledno uvršča med najnižjimi na svetu. Kot turist se je obvezno potrebno cepiti proti rumeni mrzlici, tifusu, poliomielitsu in koleri ter zaščita pred malarijo.

Telekomunikacije

Telefon

klicna številka: +95

Internet

Uporaba interneta je ocenjena kot relativno slaba v primerjavi s drugimi državami, znana je tudi cenzura, ogled e-pošte in objav na spletnih blogih.


Spoštujte običaje

Predvsem je potrebno spoštovati njihovo religijo in s tem povezane slovestnosti in običaje.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Potreben je potni list, ki je v veljavi vsaj še 6 mesecv ter vizum.

Z letalom

Glavno mednarodno letališče v Mjanmaru se nahaja v Yangonu, ki največje mesto in glavno gospodarsko središče. Mjanmar ima tudi drugo mednarodno letališče v Mandalay, ki je služil več letov iz Kitajske in Tajske. Vsekakor je letalski prevoz najbolj primeren, še posebno če prihajamo iz ostalih celin. Poleg tega je letalski prevoz edina opcija za priti v državo, drugače je namreč potrebno čez mejo peš.

Z avtobusom

Mogoče iz sosednjih držav, kjer ni potrebe po potovanju s letalom. Skoraj vedno je cenejši in hitrejši od vlakov.

Transport po destinaciji

Letalo

Vlak

Primer potovanja med mestom Yangon in Mandalay je prebližno 35$. Na vlakih imate tudi možnost hrane na naročilo, osnovno kopalnico poleg tega pa prodajajo tudi razne bambusove preproge za lažje spanje. Vlak je pametno prej rezervirati, zaradi zagotovoitve mesta, še posebno za večje skupine. Država Mjanmar vzdržuje 2900 kilometrov železniških poti.

Avto

Poti z avtom so primerne za po večjih mestih, obstaja možnost težav, zaradi neustrezne infrastrukture na podeželju.

Avtobus

Po državi imajo različne mestne avtobuse, vendar so v manjših mestih bolj pogosti konjski vozički kot glavni lokalni prevoz. Medtem ko so avtobusni prevozi le vzdolž glavnih poti.

Taxi

Najbolj znana oblika taxija so konj vozički, vozlovski vozički ter vintage taksiji ter znani trikolesni taksiji podobni tajskim tuk-tuks. Za ceno taksija se vedno lahko še malo spogajamo, pogosto pa za razdalijo okrog 1,25 milj odštejemo 1000K ali 1500K. Za vožnjo kokrog centa pa se lahko dogovorimo že za 500K-800K.

Kolo

Kot omenjeno je kolo v Mjanmaru izredno pomembno prevozno sredstvo, saj predstavljajo tudi določeno obliko javnega prevoza.

Spanje in namestitev

Hoteli

V državi Mjanmar lahko najdemo na stotine zasebnih hotelov in penzionov za sprejemanje tujcev. Poleg tega lahko najdemo tako penzione nižje kvalitete in posledično ugodnejše cene, kot pa tudi luksuzne hotele s petimi zvezdicami za najbolj zahtevne goste. Vzporedno s tem se lahko odločamo za različne cenovne razrede prenočišč, katere lahko tudi sami vnaprej rezerviramo na raznih svetovno znanih spletnih straneh.

Nadredna destinacija