Melbourne

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Melbourne

Melbourne je glavno mesto zvezne države Viktorija v Avstraliji, do leta 1927 pa je bilo tudi glavno mesto Avstralije. Mesto je znano kot gostitelj številnih odmevnih dogodkov, zlasti na športnem področju, kot so poletne Olimpijske igre leta 1956, dirka svetovnega prvenstva formule 1 za veliko nagrado Avstralije in odprto prvenstvo Avstralije v tenisu. Poleg pestrega športnega dogajanja pa v Melbournu najdemo tudi bogato kulturno življenje, podkrepljeno z muzeji, galerijami, gledališči, nakupovalnimi središči ter nenazadnje tudi parki in vrtovi. Vse to je obarvano z multikulturnostjo in številnimi možnostmi raziskovanja okoliških naravnih znamenitosti. Okrepčilo po raziskovanju mesta in njegove okolice pa ponujajo številne kavarne, ki so dokaz dolge kulture pitja kave.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Avstralija - rdeči kontinent

Mateja Mazgan Preberite: Avstralija - rdeči kontinent, poln naravnih lepot in nepozabnih doživetij

Okrog sveta- Avstralija

Beja Prohart Preberite: Avstralija - Land "Down Under" - dežela kontrastov in vzhajajočega sonca

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 4.50 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Melbourne Cricket Ground: je največje, najstarejše in najpopularnejše športno prizorišče. S 95.024 sedeži in 5000 stojišči sprejme skupno 100.024 ljudi. Na ogled je tudi nacionalni muzej športa z najpomembnejšimi elementi avstralske športne zgodovine. Gostilo je številne mednarodne športne dogodke, kot so finale svetovnega pokala leta 1992, olimpijske igre leta 1956, nogometne kvalifikacije za FIFA svetovni pokal in rugby tekme. Poleg številnih športnih dogodkov pa služi tudi kot prizorišče številnih glasbenih dogodkov in nenazadnje tudi obiska papeža, ki je Melbourne obiskal leta 1986.
 2. Royal Botanic Gardens Melbourne: omogoča oddih od mestnega vrveža in ohladitev v zelenju v poletni vročini. V njem je moč najti več kot 10.000 rastlinskih vrst iz celega sveta. Le - te uspevajo v okolju obširnih trat, ki skupaj z mogočnimi drevesi predstavljajo dom številnim živalskim vrstam.
 3. Shrine of Remembrance: je ena največjih znamenitosti Melbourna. Postavljen je bil v spomin vsem padlim, ki so se skozi zgodovino borili na strani Avstralije in si prizadevali za mir. Je tudi razgledna točka, s katere se odpira pogled na mestne nebotičnike. Obdaja ga 13 hektarov parkovnih površin, pod templjem pa je moč najti 1600 m2 razstavnega prostora, ki vsebuje 850 elementov, ki ilustrirajo medvojne izkušnje avstralcev in njihove mirovne operacije. Osrednja slovesnost imenovana Sončni žarek (The Ray of Light) v templju spomina poteka vsako leto, 11. novembra, ko sončni žarek ob natanko 11:00 uri posveti skozi odprtino v stropu in osvetli besedo “ljubezen”. To je namreč čas, ko je bilo leta 1918 podpisano premirje v času prve svetovne vojne.
 4. National Gallery of Victoria: je bila odprta leta 1861 in predstavlja kraj za umetnostne navdušence. Sestavljena je iz dveh galerij, od katerih ena prikazuje mednarodno umetnost, druga pa domačo, avstralsko zbirko umetnin.
 5. Queen Victoria Market: predstavlja največjo tržnico na južni polobli. Razprostira se na sedmih hektarjih in predstavlja srce mesta. Poleg široke ponudbe hrane ponuja tudi bogato izbiro oblačil, nakita, rokodelskih izdelkov in spominkov itd.

Muzeji

Parki

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

 • Plavanje in sončenje na plaži.
 • Sprehajanje v bohemskih četrteh, kot so Fitzroy, Richmond in Collingwood ter obiskovanje njihovih butikov in pubov.
 • Raziskovanje nočnega življenja, barov in restavracij.
 • Počitek ob bregovih reke Yarre v samem mestnem središču.
 • Spoznavanje različnih kultur ob obisku kitajske ali italijanske četrti.
 • Nakupovanje spominkov na Tržnici kraljice Viktorije.
 • Počitek v objemu narave v Kraljevem botaničnem vrtu.
 • Vznemirljiv ogled ene izmed tekem na kriket igrišču.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Melbourne

Dinamični zemljevidi

Koristne informacije

 • Prebivalstvo: 4.529.500 prebivalcev (2015)
 • Gostota poselitve 453 prebivalca/km2
 • Nadmorska višina: 31 metrov
 • Površina: 9.990,5 km2

Vreme in klima

Kdaj obiskati

Melbourne ima glede na Köppenovo klimatsko klasifikacijo oceansko podnebje. Znano je zlasti po svoji spremenljivosti, ki je posledica lege med vročimi predeli v notranjosti in hladnim oceanom. V splošnem ga lahko opišemo kot zmerno, s toplimi poletji in hladnimi zimami. Med poletjem, ki traja od decembra do februarja, se temperature gibajo med 26 °C in 30 °C, pogosto pa se med vročinskim valom povzpnejo tudi nad 40 °C. Zime, med junijem in avgustom, so hladnejše, temperature pa znašajo od 2 °C ponoči, medtem ko se lahko podnevi dvignejo tudi do 19 °C. Zaradi lege v padavinski senci je območje mesta sušnejše od preostanka države. Melbourne ima v povprečju 48,6 sončnih dni na leto, povprečna količina padavin variira med 425 mm in 1250 mm.

Najboljši čas za obisk mesta je v pomladi ali jeseni, ko se temperature gibljejo okoli 20 °C.

Zgodovina

Začetki mesta Melbourne segajo v leto 1834, ko sta John Batman in John Pascoe Fawkner iz Tasmanije sklenila dogovor z domorodci in tako pridobila približno 240.000 hektarov zemlje okrog Melbourna in Geelonga. Leta 1835 je bilo mesto tudi uradno imenovano s strani lokalnega guvernerja. Dve leti kasneje je Robert Hoddle po zadolžitvi guvernerja Richarda Bourka izdelal plan mesta. Leto 1850 je bilo za mesto prelomno, saj so se v mesto začeli priseljevati številni migranti, ki jih je privabljalo novo odkrito nahajališče zlata. Viktorija je tako leto kasneje podala zahtevo za samostojno kolonijo. Meščani so novico proslavili v kraljevem botaničnem vrtu, pod drevesom imenovanim Separation tree, ki ga lahko občudujemo še danes.

Hrana

Za gurmane je Melbourne ena izmed najboljših destinacij. Najdemo lahko številne cenovno dosegljive in kvalitetne restavracije, ki ponujajo hrano iz številnih delov sveta. Še posebej bogato ponudbo hrane najdemo na turističnem območju St. Kilda, zlasti na ulicah Acland in Fitzroy. Restavracije, ki ponujajo emujevo ali kengurujevo meso, so sicer redke, vendar je moč najti tudi slednje. Sicer pa ima kulinarika precej mednarodne značilnosti, najdemo lahko afriško, kitajsko, grško, indijsko, indonezijsko, italijansko, japonsko, tajsko, vietnamsko in številne druge.

Pijača

Melbourne ima zelo dolgo in bogato zgodovino pitja kave, kar lahko opazimo že na prvi pogled, saj so kavarne posejane po vsem mestu. Začetek sega že v viktorijansko dobo, še večja popularizacija pa je prišla s prihodom italijanskih migrantov v obdobju po drugi svetovni vojni. V italijanskem stilu je tudi ena najbolj znanih kavarn, Pellegrini’s. Med znane kavarne prištevamo še Atomica cafe, The Green Refectory, 7 grams in 65 Degrees ter Image Superstore Cafe.

Nakupovanje

Nakupovanje je za Melbourne značilno za vse dni v tednu. Trgovine so odprte od 9.00 do 17.30 med tednom in od 9.00 do 17.00 med vikendi. Nekatera večja nakupovalna središča pa so odprta tudi do 21.00. Veliko pa je tudi trgovin, ki so odprte 24 ur na dan. Prodaja alkohola je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let. Melbourne je znan kot avstralska modna prestolnica, zato je modi posvečenih mnogo nakupovalnih centrov in ulic z butičnimi trgovinami, kot so Little Collins Street, Brunswick Street, Chapel Street, Th Bourke Street Mall in drugi. Nenazadnje je treba omeniti tudi Viktorija Market, kjer so na voljo številni spominki in tipični avstralski izdelki ceneje kot v samem središču mesta.

Gospodarstvo in ekonomija

Melbourne zagotavlja približno 450.000 delovnih mest, bruto lokalni proizvod pa znaša $ 90,6 milijard in prispeva 27 % k bruto državnemu proizvodu Viktorije in 6 % k bruto družbenemu proizvodu Avstralije. Mesto predstavlja sedež številnim največjim avstralskim korporacijam, med drugim tudi petim od desetih največjih v državi. Melbourne predstavlja tudi pomembno finančno središče, v mestu pa se nahaja tudi največje državno pristanišče.

Jezik

Državni jezik Avstralije je angleščina, ki pa zaradi bogatega besedišča, naglasov in fonetičnega sistema zahteva nekoliko privajanja.

Izobraževanje

Melbourne ima tudi številne ugledne univerze, kot so University of Melbourne in Monash University. Omeniti pa je treba tudi La Trobe University, RMIT in Deakin University. Veliko je tudi tako imenovanih TAFE colleges, ki ponujajo praktične tečaje s poklicno usmeritvijo. Tovrstni tečaji so občutno cenejši od univerzitetnih. Mnogi od njih ponujajo tudi kratkoročne programe, ki ponujajo izmenjavo.


Delo

V kolikor želimo v Melbournu najti zaposlitev, potrebujemo počitniško delovno vizo oziroma drugo vizo, ki nam omogoča najti zaposlitev. Še posebej pogoste so zaposlitve v gostinstvu v četrti St. Kilda. Pogosto je tudi nabiranje sadja v dolini Yarre in v regiji Dandenongs, nenazadnje pa je tovrstno zaposlitev mogoče najti kjerkoli v Viktoriji. Plačilo je odvisno od količine nabranega sadja. Med najbolj priljubljene strani za iskanje zaposlitve spadajo: Jobs, Jobs, Jobs, Seek, My Career in CareerOne.

Kultura

Melbourne je med drugim poznan tudi po pestrem kulturnem dogajanju, imenovan je tudi kulturna prestolnica Avstralije. Udeležiti se je moč številnih festivalov, kot so Mednarodni filmski festival v avgustu, Mednarodni festival umetnosti v oktobru in Festival komedije v aprilu. Obiščemo lahko tudi številne operne predstave, umetnostne galerije in glasbene dogodke ter preizkušamo lokalno hrano, vino in nenazadnje tudi kavo. Melbourne ima tudi vrsto muzejev vrednih ogleda, ki so posvečeni znanosti, zgodovini, imigracijam, kitajski in židovski zgodovini, športu, dirkalništvu, filmu in gibljivim slikam, železnicam, policiji, gasilcem in bančništvu.

Varnost

Čeprav Melbourne v splošnem velja za varno mesto, se je nekaterim delom mesta v nočnem času bolje izogibati. Ti predeli so okolica četrti Footscray, Sunshine, Broadmeadows, Frankston in Dandenong. Paziti je treba na vlome in kraje avtomobilov, zato je potrebno paziti, da je avtomobil zaklenjen, šipe pa dvignjene. Priporočljivo je zaklepanje avtomobila, tudi če v njem sedimo. Žeparstvo je redko, kljub temu, pa je treba paziti na svoje imetje. Posebno pozornost pa zahtevajo tramvaji, saj se nesreče s pešci in kolesarji dogajajo skorajda na dnevni ravni. Pred prečkanjem proge je treba pogledati v obe smeri in šele nato varno nadaljevati pot.

Zdravje

Melbourne nima posebnosti, ki se tičejo zdravstvenih zahtev. Nekaj pozornosti je potrebno posvetiti le izgredom zaradi alkohola, ki se pojavljajo zlasti ob koncih tedna v nočnem času. Obiskovalci iz Slovenije in nekaterih drugih evropskih držav imajo zagotovljeno vzajemno oskrbo na državni ravni in lahko dostopajo do cenejših zdravstvenih storitev preko Medicare.

Spoštujte običaje

 • Avstralci se med seboj pozdravijo sproščeno, z nasmehom in stiskom roke.
 • Pri povabilu na večerjo bodite točni, ne zamujajte več kot 15 minut.
 • Izogibajte se pozdravom: How are you? Ali What’s up? Pozdravite z How ya going?
 • Žensk ne naslavljajte z “mates” pač pa s “shielas”.
 • Prebivalci Melbourna se zaradi specifičnega vremena oblačijo izrazito po slojih.
 • Hoja po mestu v športnih copatih in v oblačilih z izrazitimi logotipi ameriških blagovnih znamk deluje neumestno.
 • Večina kavarn ne ponuja brezkofeinskih kav, prav tako domačini ne pijejo običajne kave, pač pa le kavo z mlekom ali pa kapučino.
 • Pogovor z domačinom lahko najlažje začnete z govorom o nogometu.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske govorilnice je moč najti po vsem mestu, čeprav so bile mnoge odstranjene zaradi porasta uporabe mobilnih telefonov. Telefonirati je mogoče z uporabo kovancev ali telefonskih kartic. Cena telefonskega klica znaša $ 0,50, slednji je neomejen, izjema so nekateri telefoni, ki trajanje pogovora omejijo na 15 minut. Mednarodna klicna številka za Avstralijo je +613. Glavni mobilni operaterji so Telsta, Optus in Vodafone.

Internet

Kavarne, ki omogočajo dostop do interneta, so posejane po vsem mestu, še zlasti pa v bližini območij, kjer se zadržujejo popotniki. Cene se gibajo od $ 2,50 do $ 12, nižje cene pa je običajno moč najti v azijski četrti.

Pošta

Glavna poštna poslovalnica v Melbournu se nahaja v centru, locirana je na vogalu med ulicami Elizabeth in Little Bourke.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenskim državljanom je za vstop v državo potreben vizum. Program delovnih počitnic ima omejitev izdaje, in sicer na 200 vizumov na leto. Ministrstvo na podlagi tega sprejme prvih 200 vlog, ki izpolnjujejo osnovne pogoje, kot jih navaja dogovor. Vlogo za turistični ali poslovni obisk je mogoče vložiti preko spletnega vizumskega sistema eVisitors. Ta omogoča več vstopov v državo v obdobju enega leta, vsak obisk pa lahko traja največ tri mesece. Pridobitev letališkega vizuma ni potrebna za postanke, ki trajajo manj kot 8 ur.

Z letalom

Melbourne razpolaga z dvema glavnima letališčema, in sicer Melbourne in Avalon. Prvo se nahaja na severozahodni strani mesta in predstavlja bazo za notranje kot tudi mednarodne lete. Avalon je lociran na jugozahodu države in zagotavlja nizkocenovne notranje lete.

Z avtobusom

Avtobusni prevozniki, ki ponujajo dostop do mesta, iz destinacij izven Viktorije, so Firefly Express in Greyhound. Znotraj države Viktorija avtobusni prevoz zagotavlja V/Line.

Z avtom

Iz Sydneyja lahko najhitreje pridemo v Melbourne po avtocesti Hume, kar zahteva 10 ur neprekinjene vožnje. Avtocesta The Princess poteka ob obali, na njej je manj gneče, vendar vožnja traja dlje časa zaradi omejitev hitrosti, hribovitosti, serpentin in malo možnosti za prehitevanje. Iz mesta Adelaide lahko pridemo v Melbourne nekoliko prej. Vožnja namreč traja 9 ur, oziroma nekoliko več, če izberemo pot ob obali. Ta je sicer slikovitejša, vendar dolgotrajnejša. Prihod iz mesta Brisbane zahteva 21 ur vožnje in poteka v notranjosti po Newellovi avtocesti.

Z vlakom

Središčna postaja je Southern Cross Station v mestu, ki je dobro povezana tudi z ostalimi vrstami mestnega transporta. V/Line zagotavlja regionalni železniški promet, NSW TrainLink omogoča potovanje v Sydney dvakrat dnevno, Great Southern Railway pa dvakrat tedensko v Adelaide.

Transport po destinaciji

Vlak

Železniško omrežje upravlja Metro Trains Melbourne. Tiri, ki deloma potekajo tudi pod zemljo, predstavljajo osnovo omrežja, ki razvejano sega v suburbaniziran predel mesta. Linije so poimenovane po končnih postajah in vse potekajo skozi Flinders Street Station. Vlaki vozijo vsakih 10 oziroma 20 minut, bolj pogosto pa v času prometnih konic.

Avtobus

Avtobusi služijo povezavi krajev brez železniškega prometa. Pogosto povezujejo večja nakupovalna središča in železniške postaje. Na nekaterih linijah, ki so bolj obljudene, je frekvenca voženj 10–15 minut, medtem ko je treba pri večini ostalih preveriti prihode na urniku, saj je njihova pogostost manjša kot pri vlakih.

Avto

Vožnja po mestnem središču se odsvetuje zaradi velike gneče, težav z iskanjem parkirišč oziroma visokih cen le-teh. Po drugi strani pa se je z avtom veliko lažje premikati po suburbanizirani pokrajini, kjer je javni transport manj zanesljiv in dostopen kot v mestnem središču. V primeru bivanja v zunanjem delu suburbanizirane pokrajine se priporoča vožnja do najbližje postaje javnega prometa in nadaljevanje vožnje s slednjim.

Taxi

Za mestno središče so značilni rumeni taksiji, ki pa so precej manj pogosti v mestni okolici. Največja ponudnika tovrstnih storitev sta 13CABS in Silver Top. Cene so standardizirane, taksimeter se začne pri $ 3,20, med 0.00 in 5.00 so cene za 20 % višje. Rezervacija taksija preko telefona ali vožnja z letališča staneta 2 $ več, medtem ko premikanje skozi gnečo stane $ 0,56/min.

Kolo

Najem koles je mogoč na postajah metroja. Zaradi gneče je kolesarjenje ob prometnih konicah pogosto nepraktično. Kolesa na tramvajih in avtobusih niso dovoljena, ob dovoljenju voznika so lahko prepeljana s taksijem. Najem koles je možen pri: Melbourne Bike Share, Rentabike in Freddys Bike Tours & Rentals.

Letalo

Dve manjši letališči, Moorabbin in Essendon zagotavljata regionalne lete na Flinders Island, King Island in nekatere druge destinacije.

Spanje in namestitev

Za iskanje cenejše namestitve v Melbournu sta najprimernejši samo mestno središče in suburbana obmorska regija St Kilda. Poleg njiju pa lahko ugodno namestitev najdemo tudi v bohemski četrti Fitzroy in v četrteh South Melbourn in Windsor. V zakup je treba vzeti tudi dejstvo, da so v času dirke F1 in ob nekaterih drugih mednarodnih dogodkih hoteli pogosto zasedeni, cene pa višje. Za iskanje nekoliko udobnejše namestitve je najprimernejša lokacija mestno središče, ne gre pa zanemariti niti suburbane okolice.

Hoteli in hostli

Razpon nastanitev v tovrstnih kapacitetah je v Melbournu zelo širok. Za vsak žep je mogoče najti ustrezno rešitev, saj ponudba zajema tako poceni hostle kot tudi hotele s petimi zvezdicami. Največjo izbiro namestitvenih možnosti je moč najti v samem mestnem središču, čeprav je ponudba pestra tudi v suburbanizirani mestni okolici.

Kampiranje

Kampiranje je dovoljeno v 25 od 35 nacionalnih parkov Ti običajno ponujajo dostop po utrjenih cestah, že določena zemljišča, WC, vodo iz pipe, žar in mize za piknik in tuše. V nekaterih parkih je lahko kampiranje omogočeno brez omenjenih kapacitet. Disperzno kampiranje je dovoljeno v nekaterih parkih znotraj države Viktorija, vendar pa je dostop do njih pogosto težaven, obiskovalci pa morajo biti na vsakršne razmere dobro pripravljeni. Nekateri izmed bolj priljubljenih kampov zaradi gneče priporočajo vnaprejšnjo rezervacijo.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Avstralija