Medulin

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 11:54, 1. marec 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Medulin je manjše turistično mesto na južnem delu hrvaške Istre. Ponaša se s čudovito dvokilometrsko peščeno plažo, zabave željnim turistom pa ponuja tudi atraktivno nočno življenje. Območje so poseljevali že Rimljani, zato si je mogoče v Medulinu ogledati tudi arheološke izkopanine. Medulin je tudi odlično izhodišče za obisk drugih krajev in turističnih zanimivosti na istrskem polotoku.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 4 minute in 6 sekund

Jezik: Angleščina, Hrvaščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. IZLET Z LADJICO: Poldnevni izlet pri katerem si boste z morske perspektive ogledali vse lepote Medulina in naravnega parka Kamenjak. Ladjica izpluje iz Medulina in po približno eni uri plovbe prispe do skrajno južne točke istrskega polotoka, rta Kamenjak. Tam si lahko ogledate jamo Golumbera, v katero lahko tudi zaplavate. Izlet se nadaljuje v smeri bivšega avstro-ogrskega svetilnika Porera, zgrajenega 1846. leta. Izlet se zaključi z dvournim kopanjem in predajanjem sončnim žarkom na obali otoka Ceja. Na barki vam postrežejo s kosilom.
  2. TRGOVINICA TERRANEO: Terraneo je trgovina, ki ponuja najboljše "gourmet" izdelke, kar jih premore Hrvaška. Pri njih lahko kupite steklenico lokalnega vina, odlično olivno olje ali ročno izdelano čokolado. Da bodo lahko tudi vaši najdražji, ki vas čakajo doma, doživeli pristen okus in vonj Istre, imajo v ponudbi veliko spominkov z lokalnim pridihom.
  3. POTAPLJAŠKI CENTER SHARK: Odhod iz Medulina. Ogled podvodne favne in flore.
  4. OTOK LEVAN: Levan je manjši otok s čudovito peščeno plažo. Tja prispete po približno 45-ih minutah plovbe iz Medulina. Na otočku so trije gostinski lokali, kjer bodo s svojo ponudbo poskrbeli za vaše dobro počutje.
  5. SKYDIVE ADRIA: Za vse adrenalinske navdušence imajo v Medulinu ponudbo skoka s padalom v tandemu. Po ogledu Medulina in okolice s kopnega in morja, si lahko ta del Istre ogledate še z zraka.
  6. JAHANJE NA RANČU SAMY: Medulin z okolico si lahko ogledate tudi s konjskega hrbta. Ranč Samy ponuja več različnih programov: 1-urna jahalna tura, 2-urna jahalna tura, 3-urna jahalna tura s kopanjem. Konji so mirni in dobro trenirani in tako primerni tudi za popolne začetnike.
  7. PODMORNICA MEDULIN: Izlet za celotno družino. Podvodno floro in favno Medulinskega zaliva si lahko ogledate tudi iz podmornice. V resnici gre za polpodmornico, tako da si lahko ogledujete podvodni svet ali pa s palube opazujete lepote Medulina in okolice z morja. Možna je tudi nočna vožnja, kjer si podvodno življenje ogledate s pomočjo reflektorjev.

MUZEJI:

VILA VIŽULA (Medulin) Gre za arheološke ostanke rimske vile iz 6.-1. stoletja pr.n.št. .V bližini ostankov vile so odkrili tudi dele rimskega pomola in valobrana, tri prostore, ki jih je v stoletjih uničilo morje, ter veliko fragmentov keramike in stekla in celo dele stenskih fresk. Šlo je za skoraj 4 tisoč kvadratnih metrov veliko posestvo, ki so ga kot počitniško destinacijo uporabljali petični patriciji. Očitno je bila Istra oziroma današnje področje Medulina že za časa Rimskega imperija priljubljen kraj za oddih.

V kolikor ste navdušeni nad zgodovino, se bo najbolje odpraviti na celodnevni izlet v bližnjo Pulo, ki ponuja veliko zgodovinskih zanimivosti. Tam si lahko ogledate Amfiteater, Arheološki muzej Istre, Avgustov hram (zbirka rimskih portretnih skulptur), Pomorski muzej in podzemne tunele. Veliko je tudi drugih ostankov Rimskega imperija.

Zanimiv muzej ponuja tudi bližnji Vodnjan, kjer si lahko v cerkvi sv. Blaža ogledate zbirko sakralne umetnosti.

Izleti v okolici destinacije

V kolikor bi si želeli ogledati tudi kakšne druge znamenitosti v okolici Medulina se lahko odpravite na izlet v/na:

PULA: Čudovito mesto v bližnji okolici Medulina z velikim številom arheoloških znamenitosti iz časa Rimskega imperija.

NACIONALNI PARK BRIONI: Narodni park ob zahodni obali Istre, ki ga sestavlja 14 manjših otokov. Otočje je bilo poseljeno že v bronasti dobi, na njem so vidni tudi ostanki vil in ostale infrastrukture iz obdobja Rimskega imperija. Že pred časom prve svetovne vojne je tedanji lastnik na otočju postavil eliten počitniški golf kompleks, ki pa so ga med obema vojnama uničili. Kasneje si je na enem izmed otokov Josip Broz Tito uredil svojo počitniško rezidenco in tam gostil mnoge znane osebnosti iz sveta zabave in politike. Na otok Veliki Brion vozi trajekt iz Fažane.

RT KAMENJAK: Je najjužnejši rt istrskega polotoka in ga sestavlja mozaik obdelanih polj, pašnikov in zelenih gozdičkov. Nudi lepe zalive, plaže in čisto morje, zato je priljubljen kraj za oddih. Po njem pa poteka tudi nezahtevna kolesarska proga, tako da si je moč ogledati lepote rta tudi s te perspektive.

PLITVIČKA JEZERA: So od Medulina oddaljena približno 200 km, vendar se jih je vseeno vredno ogledati, v kolikor nam čas to dopušča. Plitvička jezera so eden izmed najlepših nacionalnih parkov v Evropi. Sestavlja ga 16 stopničasto ležečih jezer, ki so med seboj povezana z manjšimi slapovi. Organiziran izlet nudi skoraj vsaka turistična agencija.

CELODNEVNI IZLET PO ISTRI: Turistične agencije organizirajo izlete na relaciji Medulin-Rovinj-Vrsar-Grožnjan-Limski zaliv, kjer spoznavate vse naravne in arhitekturne lepote istrske pokrajine ter njeno gastronomijo.

Aktivnosti

POLDNEVNA PLOVBA Z LADJICO: Medulin-rt Kamenjak-jama Golumbera-svetilnik Porera-kosilo na ladji-kopanje in sončenje

POL-PODMORNICA MEDULIN: Ogled podvodne flore in favne ali ogled Medulina z okolico s palube podmornice.

SNORKLANJE: Na izletu se spoznate z osnovno potapljaško opremo, osnovami potapljanja na dah, plavate z ribami, si ogledate podvodne jame in se podvodno fotografirate. Aktivnost poteka 4 ure in je organizirana v obdobju od 1.5. do 31.10. .

VOŽNJA S KAJAKOM: Medulin in okolico si lahko ogledate tudi iz kajaka. Spoznali se boste z osnovno opremo, osnovno tehniko veslanja, si z morja ogledali obalo, si ogledali podvodne jame, razstavo dinozavrov, po želji pa tudi skakali s sten v morje. Možno se je odločiti za poldnevni ali celodnevni izlet. Aktivnost je organizirana v obdobju od 15.4. do 15.10. .

COASTEERING: Obalo Medulina lahko spoznate tudi s pustolovskim izletom, kjer je potrebno premagati vse naravne ovire na poti in tudi na takšen način spoznati lepote narave. Aktivnost je organizirana v obdobju od 1.3. do 31.11. .

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid občina Medulin

Dinamični zemljevidi

Območja

OBČINA MEDULIN Kraji: Medulin, Premantura, Banjole, Pomer, Vinkuran, Vintijan, Valbonaša, Pješčana Uvala

Občina Medulin je ena izmed 29-ih občin na istrskem polotoku in meji na mesto Pula in občino Ližnjan. Iz popisa iz leta 2005 je mogoče razbrati, da ima približno 6 tisoč prebivalcev. Kopenske površine ima 29,35 kvadratnih kilometrov in je ena izmed večjih istrskih občin.

Vreme in klima

Medulin ima sredozemsko klimo, kar pomeni da ima topla in suha poletja, blage in ugodne zime, veliko število sončnih dni (cca. 2.800 ur letno), majhne letne variacije temperature zraka ter najnižjo temperaturo morja okoli 10 stopinj Celzija pozimi oziroma najvišjo okoli 25 stopinj Celzija poleti.

Za ogled aktualne vremenske napovedi obiščite:

Kdaj obiskati

V primeru kopanja v morju oziroma poletnih počitnic obiskati od junija do oktobra. Za oddih, rekreacijo in izlete primerno celo leto.

Zgodovina

Območje Medulina je bilo poseljeno že v prazgodovinsko dobi, na kar nakazujejo ostanki kamnitih naselij. Lepote Medulina so poznali tudi Rimljani, ki so na tem področju gradili svoje letne rezidence. Najbolj poznano arheološko najdišče je na polotoku Vižula. Ena izmed zgodovinskih znamenitosti je tudi starokrščanska cerkev Sv. Agneze s 33 metri visokima zvonikoma.

Prebivalci Medulina so že od nekdaj skrbeli za izgled svojega mesta in njegove okolice, zato so v leti 1909. ustanovili Društvo za urejanje Medulina. V okviru tega prostovoljnega dela so pogozdili tudi polotok Kašteja, ki ima v današnjem času status parka. Lepote poraščenega Kašteje so v preteklosti privabile tudi Paula Kupelwieserja, takratnega avstrijskega magnata in lastnika Brionov, ki je želel na tem območju razvijati turizem.

Hrana

Sredozemska kuhinja: ISTRSKA MINEŠTRA, RIBJI BRODET, ČRNA SIPINA RIŽOTA, SARDELE NA ŽARU, DOMAČE TESTENINE Z RAZLIČNIMI OMAKAMI, TARTUFI...

Pijača

ISTRSKA VINA (predvsem bela; npr. Malvazija), ISTRSKA SUPA, ISTRSKA RAKIJA

Nakupovanje

V Medulinu so možni nakupi v manjših lokalnih trgovinah in na stojnicah.

Kultura

Festivali in dogodki

Medulin ponuja na višku sezone bogato nočno življenje za vse zabave željne turiste. Aktualne dogodke lahko preverite na sledečih spletnih straneh:

Jezik

Hrvaški jezik

Izobraževanje

V občini Medulin lahko učenci obiskujejo eno osnovno šolo in eno podružnično šolo. Za nadaljnje izobraževanje je potrebno obiskovati katero izmed srednjih šol ali fakultet v drugi občini, npr. v Puli.

Varnost

Potrebna je osnovna pazljivost zaradi manjših kraj, tako kot v vsakem turističnem kraju.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na spletni strani istra.hr

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Hrvaška ima več ponudnikov telefonskih in mobilnih storitev. Ker je Hrvaška v Evropski uniji se klici in kratka tekstovna sporočila v tujini obračunavajo po enotni tarifi, ki velja za vse države znotraj EU. Električne vtičnice so enake kot v Sloveniji, zato ni potrebno kupovati posebnega nastavka za polnjenje mobilnega telefona.

Internet

Običajno imajo vsi hoteli možnost uporabe WiFi-ja. Bolje, da na internet ne dostopate preko mobilnega telefona, saj se znajo stroški gostovanja v tujem omrežju precej povišati.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Medulinu najbližji letališči sta letališče Pula In Portorož. Prevoz do Medulina je možen z avtobusom, rent-a-car ali taksijem. Vsekakor se Vam za pot iz Slovenije do Medulina finančno bolj izplača katera druga oblika prevoza.

Z avtobusom

Avtobusni prevoz iz večjih slovenskih mest (npr. Ljubljana, Maribor) do Pule in iz Pule preko regionalne avtobusne povezave do Medulina.

Z avtom

Najboljša oblika prevoza, saj je Medulin Sloveniji blizu. Poleg tega si lažje ogledate okoliške turistične znamenitosti, brez iskanja organiziranega turističnega prevoza in časovnega prilagajanja. Če prihajate iz smeri Slovenije boste šli skozi enega izmed treh mejnih prehodov (Plovanija-Sečovlje, Kaštel-Dragonja, Požane-Sočerga). Na višku turistične sezone je priporočljivo spremljati zastoje na mejnih prehodih in se jim izogniti z uporabo manj obljudenih. Po hrvaški strani Istre poteka avtocesta oz. istrski Y, na katerega se lahko vključite pri Umagu.

Transport po destinaciji

Avto

Taxi

Kolo

Spanje in namestitev

Ponudbo hotelov in njihove ocene si lahko ogledate na raznih spletnih straneh.


 Informacije o državi: Hrvaška