Marakeš

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 13:55, 31. marec 2016 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Marakeš je eno izmed največji mesta v Maroku po Kasablanka in Rabat.Se nahaja v bližini puščava Sahara.Lokacija je odlična in kontrasna pokrajina je zavidljiva destinacija v Maroku. Znan po oker ometane stavbe, mesto je obdano z Atlasu planine kateri so spektakularni. Mesto je razdeleno na dva dela: Medina, zgodovinska mesta in nova evropska okrajina katera se imenuje Gueliz ali Ville Nouvelle. Medina je polna lokalne trgovine polne značaja in zgodovine, vsebuje tudi veliko kvadratni Jeema el Fna, kjer so številni hoteli in turiste, odlično mesto za obisk. V nasprotju z tem Gueliz ima sodobne restavracije, fast food verig in velikih trgovin blagovne znamke.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Čarobni Maroko

Gregor in Mateja Preberite: Čarobni Maroko

Maroko za ljubitelje dobrega dizajna

Marakeš Preberite: Maroko za ljubitelje dobrega dizajna

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25:30

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Palmaquad: Doživetje adrenalina hitenja katero ne bo ste posabili.Vožnja skozi plaže in sipine Essauoira na vsa terenska vozila avanturo z najboljšo iskusena imena v mestu Palma Quad. Palmaquad je najboljša atrakcija v Marakeš ki je vredna doživetja.
 2. Morocco Active Adventures - Day Tours: Lepe pokrajine,Atlas,Berber vasi,vasi Ait Benhabdou uporabljajo za več filmov. Obiskovalci imajo vožnjo skozi Saharo in Atlas planine.
 3. l'Atelier Madada : Ob vhodu v staro medina,l'Atelier Madada vas pozdravlja pod kamnitimi oboki. Strokovno ekipo z največ 8 oseb v prijatelskem vzdušju ti poldnevni delavnice naučiti vsakega udeleženca kako pripraviti popolno tradicionalno kosilo. Gostitelji odkrijejo skrivnosti maroško kulinariko. Zelo prijazna atmosfera in odlična hrana.
 4. Mount Toubkal: Čudovit razgled na vrhu. Očitno blage pohod v poletnih mesecih in malo bolj zahtevna v zimskem času. Zelo lepa in krasna gora, tudi v zimskem času.Odlična organizacija za planince.
 5. Ecotourisme et Randonnees: Odkrijte Natural Environnement z Essaouira! Lahko odkrijete Arganovem Woods je Thuya gozdov. Pomoč za obisk bo ste dobili, tudi znanje o regiji in naravnih poteh. Spoznajte naravi v Marakeš!

Muzeji

En izmed znani muzeji v Marakeš je Berber Muzej, odlično mesto za obisk. Tudi vrjedan za obisk je Museum of Moroccan Arts, bo ste videli zanimljive umetnosti in nekatere zgodovinske primerjave.

Parki

Oasiria Water Park je odlično mesto za družino, otroke imajo veliko zabavo v parku. Velik park z zelo lepimi zelenice, odlično mesto za relaksacije. Jardin el Harti je lep botanični vrt in je odlično mesto če pogrešate narave in želite mirno mesto brez hrupa.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

 • Djeema el Fna

V središče Medina je Djeema el Fna, obremenjenih trg v Afriki. Skozi dan obiskovalce gledajo in poslušajo glazbenikov,akrobate,plesalci.Ponoči pa obiskovalce uživajo v preoblikovanjem trga v restavracijo in je odlično mesto za relaksacijo.

 • Palais el-Badi

Predstavlja uničena palača, nekoč je bila ena izmed najlepši na svetu. Če želite mirno mesto za relaksacijo se lahko povzpnete po stopnicah do vrhu in bo ste občutili čudovit razgled.

 • Ali ben Youssef Medersa and Mosque

Ali ben Yousef Medersa je šola koran ki je redko odprta za javnost, tak da če ste v Marakeš se isplača videti. Odlično mirno mesto ispolnjeno z lepa arhitektura in lepe mozaiki.

 • Jardin Majorelle

Je lep sub tropski vrt ki domuje tudi Muzej islamske umetnosti. Vrt je zelo fotogenična s kontrastni barvi modro pobarvani vili proti kaktusov. V muzej bo ste videli zbirko preproge,zavese, poročni nakit in rokopisov.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Marakeš

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Kdaj obiskati

Marakeš je čarobno mesto kaderkoli čas želite obiskat. Minimalno dežuje, zima je svetla in sveža. Jesen je tudi dobro za obisk kar bo ste videli in iskusili okusne sveže pridelke v trgovine. V poletje lahko grete na obisk v peščeni obali, tudi najboljše mesecov za obisk v Marakeš v poletju so Junija in Julija kar je festival na popularne umetnosti, se začne konca Junija sve do začetku oziroma prva nedelja Julija.

Zgodovina

Marakeš je en izmed štirih cesarskih mest, skupaj z Meknes, Fes in Rabat. Ustanovljena je bila okoli 1062 in je postal prestolnica islamskega imperija. Do leta 1867 Evropejci je bil prepovedan vstop v mesto, razen če so imeli dovoljenja iz sultana. V začetku 20 stoletja ko je bila država preobremenja z nemiri, francosi so bili sposobni kolonizirati Maroko. Francoski vpliv utripa v širokih bulevarjev Gueliz, najvpečatljivi vpliv ima tudi francoski jezik ki svi izobraževani Maročanov še vedno govorijo. Zahvaljujoč turistične politike Maroški kralj Muhamed VI, Marakoš je doživelj rascvet obiskovalcev v zadnjem desetletju. Novi luksuzni hoteli so dvignili turistično mesto, je bil dvig deleža v mestnih specialitete,trgovin,barov in restavraciji. Zdaj evropskih turistov se veseljijo kar imajo probati eksotični modi v Marakeš.

Hrana

Kosilo v Maroku je med 12 in 2pm in to je največji obrok dneva.Večerja pa je kasneje med 7pm-11pm.V Maroko ni tak pomembno kaj jesti za zajtrk, in to pomeni da povsod bolj ali manj hrana je enaka.

Kje jesti v Marakeš: La Creperie de Marrakech Lahko gi dobite povsod v Marrakech slatke palačinke, ampak če želite pikantne to je pravo mest za jest.

Amal Center Je dobro poznan lokal ne samo med turiste tudi med lokalne ljudje. Če želite kakovostno kosilo ga imate v Amal center.

La Nouvelle Sirene Sodobna restavracije kje lahko dobite tradicionalno Maroško hrano. Adresa:35, rue de Yougoslavie, Gueliz

Pijača

Uličnih prodajalci vam ponujajo pomarančni sok, imenujejo ga jus d'Orange v kozarec Dh 4. Preden pijete, vprašajte za ceno vašega pomarančnega soka.Kar ponavadi brezvestni prodajalci poskušajo zaračunati več kot je vaš pomarančni sok. Omejeno je izbor mesta v Medina ki prodajajo alkohol. Lahko grete na pijačo v nasljednih barih:Chesterfield Pub,Hotel Grand Tazi, Narwama..

Nakupovanje

Marakeš je odlično mesto za shoping, nekateri primeri in cene v Marakeš:

 • Djellaba

Plašč s kapuco za moške, izdelane iz volne. Niska kakovost stane Dh 90, Dobra kakovost Dh 300

 • Majice

Majice stanejo Dh 50

 • Majhne lesene igrače kače

Dh 5

 • Banane

Dh 8 za 1 kg če kupujete v sezono

 • Kruh

Dh 1,5

 • Preproge

Dh 1000 za belo volneno preprogo s velikosti 8ftx12ft

 • Krožnik

Male krožnike stanejo Dh 40 do 60 odvisno kvaliteta in velikosti

Prodajalci ga ne proizvajajo izdelek ampak so samo posredniki in izdelke kupujejo po nizke cene.Ne plačujte naprej in nikoli ne dozvolite da vam napišejo račun to je slaba ideja, bodite pozorni pri nakupovanju.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Marrakech Popular Arts Festival

Cel tjeden bo ste gledali zanimljivi pevcev,plesalcev in veliko več zabavljalcev iz Maroka. Ispolnite ulice v praznovanje skozi cel tjeden, se začne središče Julija.Ne zamudite večer fantazija, koreografirane vojaških zaslone na arabskih konji, ki so tradiconalno obleko.

 • International Film Festival

Poteka Septembru oziroma Oktombru s pretežno arabskih in afriškega filma. To je en izmed največjih dogodkov v Maroko.

 • Friendship Festival

Namen festivala je da uporabljajo univerzalni jezik glazbe premostiti kulturo in prijatelje.Se odvija mesecu Maj in je odlično za zabavo in družbo z prijatelje.

 • The International Festival of Salsa

Traje že pet leti in je novi ampak ima veliko uspeha. Se odvija mesecu Septembra.

Jezik

Uradni jezik v Marakeš je arabski. Če imate kakšno poznavanje arabskega jezika ste bo bolj tudi razumeli in kulturo v Marakeš. Večinoma prebivalce tudi govorijo francuskega jezika, ga uporabljajo tudi v vsakdnevnem življenju. V restavracije in hoteli tudi nekateri govorijo in angleščino, vendar če poznate francoskega jezika ali kakšne besede arabskega jezika ne bo ste imeli probleme.

Izobraževanje

Go Maroko je izobraževalna turistička organizacija, ustanovljena za spodbujanje in izobraževanje turiste v Maroko. Nudijo sodobne arabsko in pogovorni maroško arabščino. Se začne vsak ponedeljek. Kontakt imate na e-mail: info@igomorocco.com.

Varnost

Marakeš na splošno je varno mesto za turiste ima veliko policajsko prisotnost.Vendar pa opozorilo o vaši okolici in na splošno varnostne ukrepe je vedno dobra ideja. Nekoliko nasvetov o varnosti v Marakeš: Nasilno kaznivo dejanje ni tak velik problem,vendar tatvine je znano da se zgodi. Naj bo vaš denar blizu in bodite pozorni ponoči. Bodite previdni če potovati sami pri naročanje postrežba. Ne dozvolite dostop natakarja v vaši sobi.

 • Telefonske številke za nujne primere

Nujna medicinska pomoč 15 Policija 19

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Obstajajo nekoliko bolnišnice v Marakeš: Inb Tofail Hospital, Rue Abdelouahab Derraq telefonska številka:+212 4444 8011 Polyclinique du Sud, 2 Rue Yougoslavie, Gueliz telefonska številka:+212 4444 7999,

Veleposlaništva v Marakeš imate British Honorary Consulate, druge veleposlaništva so pa v Rabac in Kasablanka.

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Obstajajo veliko spletnih kavarnah v Marakeš ki bo ste dobili free wifi. Lahko tudi kupite usb za brezično povezavo iz tri glavne telekomunikacijskih podjetij Maroc Telekom, Meditel in Inwi.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Marakeš ima mednarodno letališče z neposredne redne lete iz evropskih središča.

Easyjet-leti v Marakeš iz Mančester in letališča Gatwick, tudi iz Madrid,Lion,Amsterdam in Bazela. Ryanair-Direktni leti iz Porto,London,Luton do destinaciji Marakeš.Tudi leti iz Frankfurta Hahn, Alicante in Girona v Španiji, Eindhoven v Nizozemska,Madrid in Reus iz Španije do Marakeš. Thomson Airways- Leti iz London Gatwick in Mančester do Marakeš. British Airways-Leti iz London Gatwick. TUfly- Leti iz Keln in več drugih evropskih destinacijih. Norwegian-Vam nudi direktni leti iz Kopenhagen,Oslo in Stokhom. Iberia-Ponuja lete iz Madrida Španija. Tap Portugal-Ponuja direktni letih iz Lisabon.

Z avtobusom

Priporočeni avtobusnih podjetja za turiste so CTM, Pullman du sud in Supratours. Ima tudi drugih podjetja ampak tistih so priporočenih za turiste.

Pomembne mestne avtobusne linije so: št.1 Proti Gueliz št.3 in 8 Ustavni na glavna železnička postaja in avtobusna postaja št.10 Ustavi na dolge razdalje avtobusne postaje št.11 Ustavi kot vrtovih Menara št.18 Zunaj letališče do Djemaa El-Fna št.19 Letališče express do Djemaa El-Fna Avtobus št 19 napušča Djemaa El-Fna vsake pol ure, s pričetkom ob 6:15 zjutraj do 9:15. Potovanja do letališče traja približno 25 minut.

Z avtom

Z vlakom

Vlaki iz Kasablanka (2. razred Dh84 / 1. razred Dh150, 3 ure) Povezavo med Rabat in Tangier z večino domačih železničkih destinacij v državi, s Marakeš kot najužnejši postaje. Vlaki ki redno vozijo med Marakeš in Kasablanku vključno z mednarodno letališče. Pridejo vsake dve ure in redno iz drugih destinacijih. Vsak dan je 8 direktni 7 urih vlakih skozi Fez preko Kasablanka Voyaguers postaje in še dve neposredne povezave do Tangier. Iz Tarnier je 10 uri potovanje. Lahko potovate skozi dan ali zvečer. Če potovati skozi dan morate prestopati iz en vlag v drugi z pauzo 30 minutih. Če potovate nočno je direktno do Marakeš. Maroške vlake nimajo restavracija ali kakšno hrano v vlaki, pa če želite kaj jesti morate prinesiti jelo če je vam potrebno, kar tudi pauze so dovolj za jest, imate pauze v Kasablanka in Rabat in so dovolj za malico.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Vedno morate zahtevati da uporabljajo merilnik, kar tudi domačini imajo težave z vozniki. Tudi če uporabljajo merilnik, lahko voznik poskuša zaračunati ekstra ceno za vreče.Merilnik se začne Dh 1,70 pred 08:00 in dh 2,40 po 08:00. Ni potrebno da se pogajate o ceni, v bistvu se mora uporabljati merilnik tudi če je polnoč.

Kolo

Nenavadni načini transporta

Alternativni in romantični način potovanja je tudi z calache, majhno konjsko vprego.Jih je mogoče najeti na Trgu de Foucauld. Bi morali plačati okoli Dh80 na uro oziroma na prevoz.

Spanje in namestitev

Marakeš ima čarobni mesta za spanje in imate veliko izbira. Imate poceni hoteli ali apartmani in seveda luksuzne hotele, odvisno kje bo ste odločili prespat vredno je pogledat neverovatni slog arhikteture.Menadžerje bo s veseljem raskasal posameznih hotele in mesta za spat, imate tri glavne zone v Marakeš za spat kot so Medina, Gueliz in okolica mesta. V Medina imate poceni hoteli in apartmani, pa vo Gueliz so luksuzni in sodobni hoteli.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Maroko