Maldivi

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Maldivi so otočje 1192 koralnih otokov, združenih v 28 koralnih atolov v Indijskem oceanu. Maldivi ležijo južno od Indije in jih štejemo kot del južne Azije. So najmanjša azijska država, tako z vidika prebivalstva kot s površine ozemlja, ter tudi najnižja, saj povprečna nadmorska višina znaša komaj ena in pol metra. Prav zaradi tega pa mnoge prebivalce skrbi napovedano dvigovanje morske gladine. Maldivi so sami po sebi bolj kraj za sprostitev kot pa kraj za raziskovanje sveta, saj so država s prelepimi plažami in prečudovitim podmorskim svetom.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 24:18 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Male: Opis znamenitosti 1
  2. Hulhumale: Opis znamenitosti 2
  3. Otok Maafushi: Opis znamenitosti 3


Skriti kotički

Potovalni načrti

  • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Potapljanje

Najpogostejša aktivnost popotnikov na Maldivih je zagotovo potapljanj, bodisi z dihalko na gladini vode, bodisi globinsko potapljanje.

Zaradi svoje izolirane lokacije daleč od preostalega kopnega je morje okoli Maldivov zelo čisto in ima veliko vidljivost. Hkrati pa so vsi atoli tega otočja naseljeni s koralami kar daje otočju odlične pogoje za potapljanje.

Deskanje na valovih

V zadnjih letih strmo narašča zanimanje za deskanje na valovih. Najboljši čas za to je med marcem in oktobrom, največji valovi pa so junija, julija in avgusta. Pogoji na Maldivih so podobni tistim v Indoneziji, a hkrati ponujajo veliko prostora primernega začetnikom.

Koristne informacije

Glavno mesto: Malé

Valuta: Maldivian rufiyaa (MVR)

Število prebivalcev: 393,500

Tel. koda države: +960

Časovni pas: UTC+5

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .ml

Velikost države: 298 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Maldivi

Dinamični zemljevidi

Regije

 Ime regije 1
 Kraji:Kraj1, Kraj2...
 Kratek opis regije

 Ime regije 2
 Kraji:Kraj3, Kraj4...
 Kratek opis regije

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Zgodovina

Maldivi imajo bogato zgodovino že od ustnega izročila dalje. Prvi naseljenci so bili ljudstvo Dravidian. Maldivi so bili naselejni z indijskega polotoka in Šri Lanke.

V 12. stoletju so se na otočje naselili Budisti. Takrat se je po zgodovinskih beleženjih začel razcvet, takrat so nastali prvi arhitekturni presežki.

Hrana

Vse turistični kompleksi in vasi na Maldivih ponujajo bogato izbiro jedi. Zaradi luksuznega turizma najdemo vse vrste kuhinj, od azijske do evropske.

Namesto dragih restavracij se lahko odločite za veliko ugodnejše lokalne restavracije imenovane hotaa, kjer ponujajo lokalne specialitete in predvsem veliko morske hrane.

Maldivska kuhinja sloni predvsem ribjih jedeh, še posebej z uporabo tune. Zaradi vpliva Sri Lanke in drugih azijskih držav so jedi pogosto rahlo pikantne.

Primeri lokalnih jedi: mas huni - dimljena riba s kokosom in čebulo fihunu mas - riba pečena na žaru z dodanim čilijem bajiya- v testo zavita riba s kokosom in čebulo

Pijača

Zakonska omejitev za prodajo alkoholnih pijač je dopolnjenih 18 let starosti. Maldivi nimajo tradicij povezanih z alkoholonimi pijačami in konzumacija alkohola med domačini ni velika, razen pri mlajših generacijah.

Voda je ponekod pitna, ponekod pa ne. Najboljše je poizvesti pri upravi hotela.

Nakupovanje

Zaradi velikega števila turistov Maldivi ponujajo veliko izbiro trgovin in butikov, vse od turističnih spominkov do trgovin s priznanimi blagovnimi znamkami.

Gospodarstvo in ekonomija

Ekonomija Maldivov je orientirana v turizem. Po cunamiju, ki je med drugim prizadel tudi Maldive, je leta 2005 BDP upadel za 3.6%, a se o takrat spet viša.

Druga najpomembnejša dejavnost za turizmom je ribolov. Kmetijstvo in proizvodnja imata manjši pomen zaradi majhnosti otočja.

Kultura

Jezik

Uradni in pogosto govorjen jezik je Dhivehi. Večina prebivalstva pa govori angleško.

Izobraževanje

Delo

Dela na Maldivih ni lahko dobiti. Večinoma zaposlujejo hotelski kompleksi, ki se držijo kvot domačega in tujega prebivalstva.

Varnost

Za varnost je dobro poskrbljeno, stopnja kriminala pa je zelo nizka. Nedovoljene droge ne ogrožaja tujcev, čeprav imajo domačini lahek dostop do njih, odstotek mladih, ki jih uživajo pa se strmo viša.


Zdravje

Za zdravje je dobro poskrbljeno in ni večjih posebnosti. Malarije ni, a komarji na nekaterih otokih so, zato je možna okužba z mrzlico denga.

Voda iz pipe je ponekod pitna, ponekod ne. Lahko povzroči lažje želodčne težave.

Telekomunikacije

Telefon

Za telekomunikacije je dobro poskrbljeno in ni težav.

Internet

Za internet je zaradi turizma dobro poskrbljeno in je lahko dostopen.

Pošta

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Vlak

Avto

Avtobus

Taxi

Kolo

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija