Makedonija

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 10:44, 1. marec 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Bivša država Jugoslavije Makedonija je dežela izjemnega prepletanja različnih zgodovinskih etničnih vplivov in dežela mnogih znamenitosti. Zaradi spora z Grčijo jo poznamo tudi pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Makedonija meji na Srbijo in Kosovo na severu, Albanijo na zahodu, Bolgarijo na vzhodu in Grčijo na jugu. Makedonija predstavlja Balkan v pravem pomenu besede, saj je zaradi verskih in nacionalnih prepletanj resnična mešanica vseh narodnosti Balkana. Večina prebivalstva je makedonske narodnosti in spada pod Ortodoksno cerkev. Največja druga entična pa je albanske muslimanske manjšina.

Pokrajina je zelo raznolika, saj je Makedonija polna gora in globokih kotlin in dolin. Omogoča raznolike športne aktivnosti tako v hribih kot tudi na različnih jezerih.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Raziskovanje Balkana

Rok Kočevar Preberite: S kolesom na pot: Raziskovanje Balkana

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi države Makedonija bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51:53 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled videa o Makedoniji na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Skopje: glavno in največje mesto v Makedoniji. Mesto z dolgoletno tradicijo ima kljub vsemu moderni izgled, saj je bil leta 1963 velik potres, ki je porušil 75 % zgradb. V Skopju se nahaja tudi največji bazar izven Turčije - stara [čaršija], ki je stičišče muslimanske in krščanske kulture.
 2. Ohrid: tako Ohrid kot Ohridsko jezero sta vse od leta 1980 na seznamu svetovne kulturne dediščine |UNESCO-ta.
 3. Bitola: eno najstarejših mest v Evropi in drugo največje mesto Makedonije je hkrati tudi drugo mesto diplomacije, saj ima v Bitoli svoje konzulate več držav Evrope.
 4. Tetovo: tretje največje makedonsko mesto v katerem prevladuje albanska manjšina. S svojo kulturno dediščino je izredno zanimivo tudi za turiste.
 5. Cerkev Sv. Jovana: iz 13. stoletja se nahaja na klifu nad Ohridskem jezerom in velja za najbolj fotografirano makedonsko zgradbo.

Potovalni načrti

 • [Makedonija] 5 dni: znamenitosti mesta [Skopje], znamenitosti [Ohrida] in [Ohridskega jezera], samostan [Sv. Naum], [Kruševo], [Bitola]
 • [Makedonija] 4 dni: [Skopje], [Ohrid] in [Bitola]
 • [Makedonija z vlakom] 6 dni: z vlakom se odpeljete v [Beograd] in nato naprej v [Skopje], kjer si ogledate znamenitosti mesta. Preko [Bitole] se odpeljete do [Ohridskega jezera], kjer si v [Ohridu] in okoliških vaseh ogledate številne znamenitosti, samostane ...

Aktivnosti

[Makedonija] ponuja vrsto različnih aktivnosti za vse vrste gostov. S svojo raznoliko pokrajino poskrbi za vse športne tipe, saj so avanture kot so padalstvo, ježa, jadranje, potaplanje, kajaking in kanjoning, smučanje, gorsko kolesarstvo in pohodništvo primerni za različne starostne skupine in različne letne čase. Športnim tipom v [Makedoniji] zagotovo ne bo dolgčas.

Za kulturne sladokusce ponuja [Makedonija] več različnih festivalov, katere se lahko udeležijo v različnih letnih časih. Obiščete pa lahko eno od vinskih poti, ki vam omogočajo degustacije vrhunskih makedonskih vin.

Koristne informacije

Glavno mesto: [Skopje]

Valuta: Makedonski denar (MKD)

Število prebivalcev: 2,058,539

Elektrika: 220V/50Hz (Evropski vtikač)

Tel. koda države: +389

Časovni pas: CET UTC+1

Poletni letni čas (DST) CEST (UTC+2)

Telefon za njuno pomoč: 112

Domena: .mk

Velikost države: 25,713 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Makedonija

Dinamični zemljevidi

Regije

Makedonija se deli na tri glavne regije:

 Povardarie
 Kraji: Demir Kapija, Skopje, Dračevo, Kavadarci, Negotino, Veles
 Regija vzdolž Vardarske reke, najdaljše reke v državi. Vključuje tudi glavno mesto države Skopje in Stobi, najbolj znano arheološko 

najdišče v državi. Centralna regija je dežela gora, kanjonov in dolin.

 Zahodna Makedonija
 Kraji: Bitola, Debar, Demir Hisar, Gostivar, Kičevo, Ohrid, Struga, Tetovo ...
 Večina albanske manjšine živi v tem delu države, zato ne bodite začudeni ob številnih albanskih zastavah in vedno 

perečem nacionalnem vprašanju. Gorati predel Makedonije je tudi del, kjer najdemo eno od glavnih znamenitosti Makedonije, Ohridsko jezero ter vse najpomembnejše nacionalne parke. Gre za turistično najbolj pomemben del Makedonije, poln znamenitosti.

 Vzhodna Makedonija
 Kraji:Berovo, Kratovo ...
 Predel z najmanj turističnimi zanimivosti, vendar poln atrakcij ruralnega območja.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Makedonija ima topla, suha poletja in jeseni ter relativno mrzle in zasnežene zime.

Vremenska napoved

Vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Makedonijo lahko obiščete v katerekoli letnem času, saj vam ponuja tako letne kot zimske aktivnosti.

Zgodovina

Antična Makedonija

Največjo slavo je Makedonija doživela v času Filipa II. Makedonskega in njegovega sina Aleksandra Velikega v 4. stoletju p.n.št. Filip II. je osvobodil Makedonijo izpod grške države in jo spremenil v evropsko velesilo, Aleksander Veliki pa je spremenil makedonsko državo v svetovno največji imperij.

Rimska Makedonija

Po smrti Aleksandra Velikega je bila Makedonija poražena s strani Rimljanov s pomočjo njihove zaveznice Grčije. Kot provinco so jo priključili rimskemu imperiju.

Bizantinsko obdobje

Po razdelitvi rimskega imperija na dva cesarstva je bila Makedonija ključna provinca Bizantinskega cesarstva. Kljub večkratnim uporom Makedoncev, se ti niso uspeli osamosvojiti nadvlade Bizantincev. Za kratek čas je Makedonija bila obnovljena po svojih etničnih mejah pod makedonskim cesarjem Samuelom, vendar je njegova vojska v bitki na Belasici doživela hud poraz proti Grkom. V Samuelovi državi se je utrdila kultura slovanskih Makedoncev.

Srednji vek

Bizantinci so vladali Makedoniji vse do 14. stoletja, ko so oblast nad njimi prevzeli v Otomanskem cesarstvu. To je močno oslabilo njeno gospodarstvo in cerkveno ter politično moč. Kljub večkratnim vstajam Makedoncev pa le-te niso bile uspešne.

Balkanski vojni

Po propadu Otomanskega cesarstva so bili apetiti po Makedoniji s strani sosednjih držav izredno veliki. Balkanski vojni sta bili v letih 1912 in 1913, v katerih je Balkannka liga najprej osvojila Makedonijo, nato pa se med seboj spopadla zaradi delitve osvojenega. Po bukareškem mirovnem sporazumu leta 1913 je bila Makedonija razdeljena na štiri dele med:

 • Grke (51 %),
 • Srbe (38 %),
 • Bolgare (10 %) in
 • Albance (1 %).

20. stoletje

Prvo priložnost političnega, ekonomskega in kulturnega razvoja je Makedonija doživela šele v Jugoslaviji. Po razpadu Jugoslavije so 8. septembra 1991 organizirali referendum, na katerem so se Makedonci s plebiscitom izjasnili za samostojno in suvereno državo.

Mednarodno priznanje je bilo zaradi spora z Grčijo odloženo. Grki namreč trdijo, da Makedonija uporablja helenska imena in simbole. Situacija se je malo umirila leta 1995, ko so Grki ukinili trgovsko blokado Makedonije. Kljub umiritvi napetosti in državnem povezovanju pa Makedonija še zmeraj ne sme uporabljati naziva Republika Makedonija temveč Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija.

Hrana

Na splošno

Makedonska hrana ponuja različne jedi za vse vrste okusov. Gre za pravo zmes balkanskih in mediteranskih jedi, kar je vpliv dolgoletne zgodovine pod različnim vladanjem. Cene za turiste znajo biti dostikrat dražje kot za lokalno prebivalstvo. Ne razburjajte se, če boste čakali tudi več kot pol ure na hrano v lokalnih restavracijah. Makedonci namreč niso znani po svoji hitri naravi.

Zagotovo najbolj tipična makedonska hrana je pečeno meso na žaru (znano tudi kot skara). Makedonija je znana tudi po svoji šobski solati ter ajvarju. V Makedoniji lahko dobit tudi tarator. Hladno jed narejeno iz jogurta, kumaric in česna.

Najbolj popularni ulični hrani sta burek in toast. V supermarketih in manjših trgovinah pa lahko dobite tudi Stobi Flips, slan sirov prigrizek.

Tradicionalna hrana

Tavce gravce je unikatna nacionalna jed. Sestoji iz fižola, paprike in druge zelenjave. Tradicionalno se postreže s klobaso in kruhom.

Pijača

Zagotovo najbolj znana (žgana) pijača v Makedoniji je rakija. Makedonija ima tudi tradicijo vinogradništva. Boljša kot bela vina (Traminec, Temjanika) so priljubljena rdeča vina (Vranac). Najbolj popularno pivo je Skopsko pivo. Na voljo pa je tudi več manjših pivovarn, ki proizvajajo dobro pivo. Alkohol se v Makedoniji prodaja samo do 21.00 ure, razen v restavracijah in barih.

V kolikor niste ljubitelji alkohola, vam bo v Makedoniji na voljo tudi, najbolj popularna, kisela voda oz. gazirana mineralna voda ali kava. Čaj je na voljo z omejeno izbiro v vrečkah. V kolikor si zaželite pravi črn čas, se odpravite do lokalnih Turkov v starem mestu Skopje ali Ohrid.

Nakupovanje

Makedonija je polna bazarjev, kjer prodaja vse vrste stvari (od oblačil do začimb). V Skopju lahko obiščete tudi Staro Čaršijo, največji bazar na tem delu Evrope.

V Ohridu se nahaja veliko zlatarn, saj je mesto znano po biserih. Ponudba je dobra, saj boste za ugodno ceno dobili dobre izdelke.

Napitnine niso del kulture, vendar so vedno zaželjene.

Gospodarstvo in ekonomija

V času Jugoslavije je bila Makedonija njena najrevnejša država. Po osamosvojitvi zaradi embarga Grčije ni prišlo do večje gospodarske rasti vse do leta 1996. Nakazila migrantov iz tujine in tuja pomoč so pomagali oblažiti prehodno obdobje. Od tedaj je BDP praktično vsako leto se zviševal, k čemer je pripomogla tudi uspešna privatizacija v letu 2000.

Država, katere vztrajno strmi k ekonomskim reformam, prosti trgovini in regionalni integraciji, lahko poskrbi za svoje osnovne prehranske potrebe. Od tujih trgov pa je odvisna glede olja, bencina in večine moderne mehanizacije in delov.

Kljub vsemu pa je brezposelnost še zmeraj velik problem v Makedoniji. Brezposelnih je več kot 30 % prebivalstva.

Kultura

Najbolj znane makedonske osebnosti so:

 • Gjorgji Pulevski - pisatelj in revolucionar. Pulevski je prvi javno izrazil nacionalno raznolikost Makedoncev od Bulgarov kot tudi samostojen makedonski jezik.
 • Krste Petkov Misirkov - začetnik modernega makedonskega literarnega jezika.
 • Dimitrija Čupovski - makedonski pisatelj velja za enega najvidnejših Makedoncev in eden najpomembnejših akterjev makedonskega etničnega prebujenja.
 • Kočo Racin - utemeljitelj sodobne makedonske književnosti. Njegova pesniška zbirka Bele zore (mk. Bele mugri) velja za prvo sodobno makedonsko knjigo v Kraljevini Jugoslaviji.
 • Blagoj Naconski - makedonski tenorist
 • Toše Proeski - eden najpopularnejših makedonskih pevecev na območju celotnega Balkana

Jezik

Uradni jezik v Makedoniji je makedonščina. V občinah z več kot 20 % prebivalcev etničnih manjšin pa govorijo tudi albansko, turško ali srbo-hrvaško.

Večina mladih govori tudi angleški jezik. Vsaj osnove angleščine poznajo vsi, ki delajo v turizmu. Zagotovo pa bo najlažje tistim obiskovalcem, ki znajo bolgarsko, srbo-hrvaško ali slovensko. Med starejšimi Albanci se boste dobro znašli tudi z ruščino ali nemščino.

Šuto Orizari ali Šutka, predel Skopja, je edini del sveta, kjer je ciganski jezik tudi drugi uradni jezik.

Izobraževanje

Izobraževanje v Makedoniji je razdeljeno na tri nivoje:

 1. osnovnošolsko izobraževanje,
 2. srednješolsko izobraževanje in
 3. visokošolsko izobraževanje (bolonjski sistem).

Pred kratkim je bila narejena reforma izobraževalnega sistema z namenom približevanja standardov Evropske unije.

Makedonija ima dve glavni univerzi in sicer Univerzo v Bitoli ter Univerzo v Skopju.

Delo

Makedonija se sooča z veliko brezposelnostjo, saj ta presega 30 %. Med mladimi od 15 do 24 leta je brez dela kar 70 %.

Kljub temu, da ima Makedonija močno sindikatno organizacijo, še zmeraj prigaja do mnogih kršitev na področju zdravja in varnostnih standardov delavcev. Ker nima določene minimalne plače, veliko zaposlenih in njihovih družin živi pod pragom revščine.

Ministrstvo za delo in socialne zadeve določi kvote za zaposlitev tuje delovne sile glede na zahteve trga. Samo v specifičnih primerih (zaposlitev športnikov, umetnikov, znanstvenikov itd.) pa te kvote ne veljajo.

Varnost

Makedonija je varna država. Turisti naj se pazijo, tako kot v ostalih državah, žepnih tatov. Hoteli in večina privatnih nastanitev vam nudijo možnost shrambe bolj dragocenih predmetov.

Zdravje

Voda iz pipe je pitna. Ostalih zdravstvenih posebnosti ni. Priporoča se, da umijete sadje in zelenjavo ter da popazite pri jedi rdečega mesa v restavracijah.

Telekomunikacije

Telefon

Telefonija je na voljo v vseh naseljenih mestih preko PSTN ali VoIP. Pokritost signala mobilnega telefona je odlična. Obstajajo trije operaterji (T-mobile, One in VIP). Vsi trije nudijo tudi predplačniške SIM kartice. Ob nakupu boste mogoče morali pokazati osebni dokument.

Internet

Dostop do interneta je na voljo čez celotno državo. Skoraj vsi hoteli ponujajo plačljiv ali brezplačen dostop do interneta. Tudi lokali po mestu in v nekaterih vaseh večinoma ponujajo brezplačen Wi-Fi dostop.


Spoštujte običaje

V tradicionalni kulturi Makedonije se kaže spoštovanje mladih do starejših. Normalno je, da se ob srečanju moškega prijatelja rokuje in žensko prijateljico poljubi na lice. Oseba, ki pride v sobo ali za mizo, kjer sedi skupina ljudi, se rokuje z vsemi.

Prihod v Makedonijo

V državo lahko pridete z letalom, avtobusom, avtom ali vlakom. Ob vstopu se vpiše tujca v evidenco. Državljani nekaterih držav potrebujejo vizo, drugih posebnosti ni.

Zahteve za vstop

Slovenski državljani za vstop v Makedonijo ne potrebujejo vize. Država ima namreč podobni režim kot države šengenskega območja.

Z letalom

Makedonija ima dve mednarodni letališči. Letališče Aleksandra Velikega (SKP) v Skopju in Apostola Sv. Petra v Orhidu. V Skopje tedensko prileti več kot 150 letov iz različnih evropskih držav.

Med nizkocenovci ima do Skopja povezavo iz Londona in Benetk samo [WizzAir]. Druga opcija je, da uporabite letališče v eni od sosednjih držav (Thessaloniki ali Sofija) in se nato z drugim javnim prevozom pripeljete v Makedonijo.

Z avtobusom

Makedonija ima dobre povezave tako z Evropsko unijo (Eurobus) kot tudi z vsemi ostalimi sosednjimi državami.

Avtobusi so varni, čisti in ugodni, zato vas naj ne zavedejo taksisti, ki se nahajajo na avtobusnih postajah. Turistom namreč radi zaračunavajo veliko več od realnega za prevoz na destinacijo.

Z avtom

Pred vstopom v državo obvezno preverite ali velja vaša zelena karta tudi za Makedonijo ter da imate s seboj originalne dokumente vozila. Cariniki namreč skoraj vedno preverijo dokumente.

Z vlakom

Z vlakom je povezava možna preko Srbije. Vsi mednarodni vlaki do Grčije so bili ustavljeni v letu 2011. Poceni način potovanja v in iz Makedonije je z Balkan Flexipass.

Transport po destinaciji

Po Makedoniji je najbolj priporočljivo potovati z avtobusom ali vlakom.

Vlak

Lokalni vlaki so počasni ampak dobra alternativa polnim avtobusom poleti. Glavna železniška linija teče od Skopija do Bitole in od Skopija do Gavgelia. Ohrid nima povezave z vlakom.

Avto

Ceste so povečini slabše vzdrževane in ozke. Makedonija nima avtocestnih povezav čez celotno državo. Cestnine se plačujejo kar pogosto, tako da bo obstajala velika verjetnost, da boste med bližnjima mestoma morali dvakrat plačati cestnino.

Priporoča se, da poznate osnove cirilice. Kljub temu, da je dosti napisov tako v cirilici kot latinici pa v manjših mestih ni vedno tako.

Avtobus

Lokalni avtobusi so dobro zoorganizirani in izjemno priljubljeni tudi med turisti. Bodite pozorni v kolikor morate v Skopju prestopati iz novega na stari terminal (ali obratno), saj je med njima cca. 2,5 km razlike.

Taxi

Taksisti znajo dobro zaračunati turistom, zato uporabo taxi služb ne priporočamo v kolikor ni nujno potrebno. Javni prevozi so ugodni in zanesljivi.

Spanje in namestitev

V Ohridu, glavni turistični destinaciji, so cene nočitev dražje kot v preostalih predelih Makedonije. Hoteli po celotni državi so zelo dragi. Turistom se dostikrat zaračunava dvojno ceno. Priporočljivo je, da koristite privatne namestitve. Dostikrat so ponudniki namestitev na avtobusnih postajah ali pa se obrnite na mnoge turistične agencije po mestih.

Plačila privatnih namestitev so ponavadi v naprej in ne bi smela presegati 10-15 Eur na noč na osebo v visoki sezoni (julij in avgust). Izven sezone so cene polovico nižje. Namesto namestitve v Ohridu se odločite za bližnje mesto Struga, kjer so cene veliko bolj ugodnejše.

V Ohridu veliko ljudi tudi ponuja koriščenje privatnih stanovanj (cena cca. 4 Eur na osebo na noč), kjer lastnik spi v sosednji sobi.

Hostli

Makedonija ponuja hostle v vseh večjih mestih.

Nadredna destinacija