Lyon

Lyon (izvirno francosko Ville de Lyon, frankoprovansalsko Liyon) je glavno mesto vzhodnoosrednje francoske regije Rona-Alpe, občina in prefektura departmaja Rhône. Po podatkih iz leta 2007 ima mesto 470.000 prebivalcev, s širšo mestno okolico pa 4.415.000 prebivalcev in je za Parizom drugo največje mesto Francije.wikipedia.org

Interpol ima mednarodni sedež v mestu. Lyon slovi kot prestolnica francoske kuhinje.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 1,30 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Lyon, njegovo zgodovinsko središče, je na UNESCOvem seznamu svetovne kulturne dediščine. Mesto je član Organizacije mest svetovne dediščine. Na površini 427 hektarov je med drugim stari del Vieux Lyon, hriba Fourvière in La Croix-Rousse, dediščina delavskega naselja Canutov, Presqu'île, ki izpričuje zlasti razvoj industrije mesta.
 2. Romansko-gotska katedrala sv. Janeza Krstnika - primatial iz 12. do 15. stoletja dominira nad srednjeveško-renesančno četrtjo Lyona, Vieux Lyon. Izraz primatial izhaja iz zgodovinskega naslova Lyonskih škofov - Primat des Gaules.
 3. Bazilika Notre-Dame de Fourvière, posvečena Marijinemu brezmadežnemu spočetju, stoji na vrhu hriba Fourvière na mestu nekdanjega Trajanovega Foruma (Forum vetus - od tod ime hriba). Zgrajena je bila v letih 1872-1884 v neobizantinskem slogu, delo arhitekta Pierra Bossana.
 4. Bazilika Saint-Martin d'Ainay iz konca 11. stoletja, posvečena sv. Martinu iz Toursa v času papeža Pashala II. leta 1107, stoji v četrti Presqu'île.
 5. Mestna hiša Hôtel de Ville iz 17. stoletja,
 6. Zgodovinski muzej, Muzej lepih umetnosti, Muzej sodobne umetnosti, Muzej dekorativne umetnosti, Tekstilni muzej,
 7. Muzej bratov Lumière.

Muzeji

 • Musée des beaux-arts de Lyon (Fine Arts Museum), glavni muzej Lyon in ena od največjih galerij umetnosti v Francijji. Nahaja se v "Palais Saint Pierre". Prikazuje veliko število slik znanih slikarjev kot so (Tintoretto; Paolo Veronese; Nicolas Poussin; Rubens; Rembrandt; Zurbaran; Canaletto; Delacroix; Monet; Gauguin; Van Gogh; Cézanne; Matisse; Picasso; Francis Bacon...). Ima veliko zbirko skulptur, risb, slik, rimske in grške zgodovinske ostanke. Ima tudi eno največjih kolekcij Egipčanske zgodovine v Franciji takoj za muzejem v Louvre. Ima tudi kabinet medalj, ki vsebuje 50 000 medalj and kovancev.
 • The Gallo-Roman Museum. Vsebuje veliko dragocenih predmetov, najdenih na arheoloških izkopaninah Roman Lyon (Lugdunum).
 • African Museum of Lyon, muzej Afriške zgodovine v Lyon
 • Centre d'histoire de la résistance et de la déportation, Zgodovinsko središče odpora in deportacije.
 • Musée des Confluences, načrtovani prihodnji muzej znanosti in antropologije v Lyonu.
 • La Sucrière, sodoben center umetnosti.
 • Musée des Tissus et des Arts Décoratifs, dekorativni muzej umetnosti.
 • Musée d'art contemporain de Lyon, sodobni muzej umestnosti.
 • Musée Gadagne, muzej, ki prikazuje zgodovino Lyona. Nahaja se v zgodovinski stavbi v Vieux Lyon.

Parki

 • Parc de la Tête d'Or, (literally, Golden Head Park). V osrednjem Lyonu se nahaja največji mestni park v Franciji, na 117 hektarjih. Nahaja se v 6. okrožju,ima veliko jezero, na katerem poteka čolnarjenje v poletnih mesecih.
 • Jardin botanique de Lyon (8 hektarjev), del v parka Parc de la Tête d'Or. Je občinski botanični vrt. Odprt je med delavniki in ima prost vstop. Vrt je bil ustanovljen leta 1857 kot naslednik prejšnjih botaničnih vrtov, ki segajo v leto 1796. Zdaj pa se opisuje kot največji botanični vrti v Franciji
 • Parc de Gerland. Nahaja se na jugu mesta na 80 hektarjih.
 • Parc des hauteurs, Nahaja se v predelu Fourvières;
 • Parc de Miribel-Jonage (300 hektarjev);
 • Parc de Lacroix-Laval (115 hektarjev);
 • Parc de Parilly (178 hektarjev).

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Kulturni dogodki so razvrščeni po dveh tedenskih revijah: Le Petit Bulletin in Lyon Poche. Obstaja tudi nov zemljevid Lyona se imenuje " La Ville Nue ", kjer so označeni bari, gledališča, knjižnice, kinodvorane, glasbene trgovine in koncerti.

Zgodnje rezervacije so pogosto potrebne za glavne institucije (avditorij, operne hiše , Celestins in Croix - Rousse gledališča ). Velika imena so razprodana mesece vnaprej. Za razliko od Londona ali New Yorka, v Lyonu ni prostora, kjer lahko kupite vstopnice po znižani ceni na dan predstave.

Glasba , ples in opero

 • Avditorij. Državni orkester Lyon ima v njem impresivno, moderno koncertno dvorano, ki gosti tudi nekaj jazz in etno koncertov.
 • Operna hiša. Staro opero je popolnoma preoblikoval Jean Nouvel leta 1990. Gosti operne in plesne predstave skupaj z nekaj drugimi koncerti (predvsem jazz ) v manjši "amfiteater" sobi.
 • TRANSBORDEUR. Srednje velika dvorana (kapaciteta 1.500 ) kjer se izvajajo rock ali popularni drugi glasbeni koncerti.
 • Ninkasi. To je sodobna ustanova v Lyonu. Ninkasi ima dva prostora za glasbo v živo: kafe (brezplačne predstave, predvsem elektronska glasba) in Kao (koncertna dvorana namenjena rock glasbi in elektronski glasbi).
 • Maison de la Danse. Gledališče posvečeno sodobnim plesom. Tudi lep primer arhitekture iz leta 1960.

Gledališče

Lyon ima veliko gledališč , od majhnih " kavarna - gledališč " do velikih občinskih institucij. Uživate lahko v kateri koli vrsti predstav: od komedije, klasične drame do avantgardne produkcije.

 • Théâtre des Celestins. Zgodovinsko gledališče, v lepi stavbi iz 19. stoletja , ki ga je pred kratkim prenovil Gaspard André.
 • Théâtre de la Croix - Rousse . "Drugo" gledališče, z bolj avantgardnim programom.
 • TNP. V zgodovinskem levem krilu Villeurbanne naj bi živel Duh Jean Vilar.
 • Théâtre Tête d'Or. To je edino gledališče v Lyonu, kjer se odvijajo priljubljene komedije v pariškem "Boulevard" stilu.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Lyon, lokacija


Lyon lokacija

Dinamični zemljevidi

Območja

Lyon obilkujeta dve reki, Rone (na vzhodu) in Saône (na zahodu), in ga tako delita na sever in jug.

Lyon ima devet upravnih enot, imenovanih okrožja, ki so označena s številkami. Približno se delijo na te soseske:

 1. okrožje (center): Severno od Presqu'île in pobočjih Croix - Rousse hribu.
 2. okrožje (center): Most of Presqu'île.
 3. okrožje (vzhod): Part - Dieu, severno od Guillotière, Montchat, severno od Monplaisir.
 4. okrožje (sever): Plateau v Croix - Rousse hribu.
 5. okrožje (zahodna): Vieux Lyon, Fourvière, Saint- Just, Point du Jour; zgodovinski spomeniki in mirna stanovanjska soseska.
 6. okrožje (severovzhod): Brotteaux; najbogatejši del mesta.
 7. okrožje (jug): južno od Guillotière, Gerland; najbolj priljubljene soseske visokotehnoloških industrijskih con.
 8. okrožje (jugovzhod): Južno od Monplaisir, Etats - Unis , industrijske in priljubljene, soseske zgrajene večinoma v letih 1920 1930.
 9. okrožje (severozahod): Vaise, La Duchere, St Rambert; nekatera področja, ki so se najbolj razvila v zadnjih letih.

Ne pozabite obiskati Sainte- Foy -les- Lyon, lepo, majhno mestece na zahodnem hribu Lyona čez reko Saône, kjer boste lahko uživali v sprehodu med mestom in podeželjem, s čudovitim pogledom na mesto.

Vreme in klima

Lyon se nahaja v širšem prehodnem območju med zmernim oceanskim podnebjem na severu Francije in sredozemskih podnebjem na jugu. Čeprav nima suhih poletij kot je tipično za sredozemsko klimo, pa ima višje poletne temperature od tipičnih oceanskih podnebij. Nima pa večjih zimskih padavin in hladnejših poletnih temperatur značilnih za oceansko podnebje. Povprečna temperatura v Lyonu v najhladnejšem mesecu januarju je 3,2 ° C (37,8 ° F), v najtoplejšem mesecu - v juliju - pa 22 ° C (71,6 ° F). Skozi celo leto pade v povprečju 830 milimetrov padavin, vendar pa so zimski meseci v večini suhi.

Kdaj obiskati

Pomlad in zgodnja jesen sta najjolj prijetni ze obisk Lyona.

Zgodovina

Lyon je bil ustanovljen kot rimska kolonia Copia Claudia Augusta Lugdunum leta 43 pred našim štetjem pod Julijem Cezarjem na ozemlju galske naselbine, imenovane Lug[o]dunon. Zaradi svoje geografske lege je kmalu postal glavno mesto rimske Galije Lugdunensis, stičišče glavnih rimskih cest v Galiji, ob sotočju dveh plovnih rek, Rone in Saone. V njem sta bila med drugim rojena dva rimska cesarja, Klavdij (10 BC) in Karakala (186 AD).

Krščanstvo je v te kraje prišlo že zelo zgodaj. Veliki krščanski škof Lugdunuma v 2. stoletju, Irenej Lyonski, doma iz Smirne (umrl okoli 202), je nasledil njegovega predhodnika, svetega Potina (Pothinusa).

Pod Flavijem Aetijem so v mestu dobili pribežališče burgundski begunci iz Wormsa, ko so ga 437 porušili Huni. Leta 461 je Lugdunum postal glavno mesto novega Burgundskega kraljestva.

Mesto so v 6. stoletju zavzeli Franki, v naslednjem stoletju pa so ga opustošili Saraceni. Ponovno se je postavil na noge pod Karlom Velikim. V letu 843 je skupaj z njegovo okolico za Saono (Srednja Frankovska) z Verdunskim mirom pripadel Lotarju I., in kasneje postal del Arelatskega kraljestva.

Lyon je nastal po daljšem obdobju bojev za oblast med grofi Lyonnaisa in nadškofi; le-ti so leta 1078 za časa papeža Gregorja VII. pridobili naslov Primat des Gaules. V 13. stoletju je dosegel mestne pravice. Leta 1312 je Lyon prišel pod neposredno oblast francoskih kraljev (v času Filipa IV. in postal komuna.

Med verskimi vojnami v 16. stoletju med katoliki in protestanti se je leta 1572 v mestu ponovila šentjernejska noč, val nasilja proti hugenotom, ki se je začel 24. avgusta istega leta v Parizu in kasneje zajel tudi francosko podeželje.

Obleganje Lyona 1793 V času francoske revolucije so maja 1793 kraljevi privrženci v mestu dvignili protirevolucionarno vstajo, katero pa je revolucionarna vojska kruto zadušila. Tedaj je bilo ime Lyona spremenjeno v Commune-Affranchie.

Lyonski delavci v proizvodnji svile, tedaj glavni industrijski panogi mesta, so zaradi težkega ekonomskega položaja uprizorili dve vstaji v letih 1831 in 1834. Med prvo vstajo je bila med drugim kot ena prvih uporabljena tudi črna zastava - simbol protesta.

Lyon je bil med drugo svetovno vojno središče nemških okupacijskih sil kot tudi močnega odporniškega gibanja. Skrivni prehodi skozi hiše, imenovani traboules, so omogočali odpornikom uiti gestapovskim racijam. Mesto so 26. maja 1944 bombardirala zavezniška letala, 3. septembra istega leta pa so ga osvobodile enote Prve svobodne francoske divizije in francoskih notranjih sil.

Hrana

Kuhinja Lyona je zelo priznana. Nekaj stoletij je bil Lyon znan kot francoska prestolnica gastronomije. To pa je bilo predvsem zaradi prisotnosti številnih dobrih kuharskih mojstrov, vključno z Paulom Bocuse in drugih gastronomov kot je Colette Sibilia. Ta sloves pa izhaja tudi iz dejstva, da se dve najbolj znani vinorodni regiji nahajata v bližini Lyona: Beaujolais na severu in Côtes du Rhône na jugu. Beaujolais vina so zelo priljubljena v Lyonu in je še vedno najpogostejše postreženo vino v gostinskih lokalih.

Lyon je dom tipičnim in tradicionalnim restavracijam, kjer strežejo lokalne jedi in domača vina.

Lyon slovi po svojih dopoldanskih malicah, katerih so se posluževali delavci svile. Mâchons, je jed sestavljena iz lokalnih klobas in jih običajno spremlja kozarec rdečega vina Beaujolais.

Restavracije imajo svoje menije s cenami pred restavracijo. Napitnine so redkost in se pričakujejo le, če ste še posebej zadovoljni s storitvijo. To še posebej velja v restavracijah nizkega ali srednjega cenovnega razeda.

Časi obrokov so običajno med 12:00-02:00 za kosilo in 19:30-22:00 za večerjo. Kraji, ki ponujajo celodnevno storitev, se nahajajo v turističnih območjih. Kakovostne restavracije ponavadi niso odprte pozno ponoči. Lahko pa dobite hitro hrano ali kebab.

Tradicionalne restavracije v Lyonu se imenujejo "Bouchons"; izvor besede je nejasen (dobesedno pomeni " plute "). Pojavile so se ob koncu 19. stoletja, ko je gospodarska kriza prisilila premožne družine, da so odprli svoje restavracije tudi za delavski razrede. Priporočljiv je obisk Bouchon. V njih strežejo tipične lokalne jedi:

 • Salade Lyonnaise ( Lyon solata ): zelena solata s kocko slanine, kruhovih kock in zakrknjenega jajca;
 • saucisson Chaud: vroče, kuhana klobasa; ki se kuha v rdečem vinu (saucisson Beaujolais);
 • quenelle de Brochet: cmok iz moke in jajce s koščki rib in rakovo omako (Nantua omako);
 • tablier de sapeur: marinirani vampi prevlečene z drobtinami, ocvrti. Tudi domačini pogosto oklevaja, preden ga poizkusijo;
 • andouillette: klobasa s sesekljanim vampi, običajno jo postrežejo z gorčično omako;
 • gratin dauphinois: tradicionalna jed, pečena v pečici - narezan krompir s smetano ;
 • cervelle de canut ( cervelle '= ' možgani ) : Jed je snovana na podlagi sira Blanc, začinjenega s sesekljanimi zelišči, šalotko, soljo, poprom, olivnim oljem in kisom.
 • rognons de Veau a la moutarde : telečje ledvice v gorčični omaki. Okusna in bogata izkušnja.

Pijača

Tipično za Lyon je vino, ki ga je mogoče dobiti v dveh najbolj znanih vinarskih okoliših: Beaujolais in Côtes du Rhône.

Lyon ponuja zelo lepo nočno življenje. Dobro izhodišče za to je Terreaux in nato navzgor proti Croix Rousse.

Lyon je zagotovo odlično izhodišče za raziskovanje francoskih vinogradov: Beaujolais, Burgundija, Rona dolina in manj znane Jura, Savoie in BUGEY. Vse najdete v do dveh urah vožnje iz samega središča mesta. Zato ni presenetljivo, da vidite veliko število vinskih barov v Lyonu.

 • La Cave des Voyageurs; pred 20 leti ga je odprl "Jeannot", lastnik sosednjega bara. Vinska klet je skozi svoj obstoj pridobila široko paleto zanimih vin skozi zgodovino. Seveda domačini najbolj spoštujejo vina ko so Beaujolais, Burgundy, Rhône valley. Ponujajo tudi kvalitetno hrano kot so šunka, omaka in siri. Kozarec vina dobite od 3€ dalje.
 • Goudyvins, nahaja se nekaj korakov stran od Place Bellecour. Prijeten kraj, kjer lahko okusite tako domača kakor tudi tuja vina. Cena za kozarec vina se začnejo pri 5-7€ za vina kot so "blanc", "rosé", or "rouge". Selekcija vin je dokaj velika, tako da lastnika povprašajte za priporaočila. Lastnik vam bo rade volje pomagal izbrati vino, ki ustreza vašemu okusu. V poletnih dneh morate imeti veliko sreče, da najdete kotiček na terasi, saj je lokal zelo zaseden.
 • Georges Five, ta lokal je odprl lastnik vinoteke Antic Wine. Ima veliko paleto vin (okoli 2.800). Ponuja vina manjših lokalnih pridelovalcev pa vse do znanih svetovnih vin. Ima tudi zelo dobro ponudbo hrane. Bodite pozorni saj je lokal dokaj majhen. Vedno je poln in ponuja raznovrstne zasebne dogodke. Priporočljiva je rezervacija vnaprej da ne bi slučajno ostali pred vrati. Kozarec vina stane od 3€ dalje, steklenica pa od 18€ in vse do 3.000€.

Nakupovanje

Lyon ima kar nekaj nakupovalnih centrov, ki so odprti med 10:00-19:00, od ponedeljka do sobote. Nekateri so odprti do 19:30. Trgovine so zaprte ob nedeljah, razen v decembru in v Vieux Lyon, kjer je nedelja najbolj obremenjen dan v tednu!

 • La Part - Dieu. Odprt od pon-sob med 10:00-20:00. Ogromen nakupovalni center (največji nakupovalni center v središču mesta v Evropi), na štirih ravneh, z večino večjih modnih blagovnih znamk. Izogibajte se sobote popoldne, saj je strašanska gneča.
 • Rue de la République. Ta se nahaja na ulici le za pešce in je glavni nakupovalni center v središču mesta. Omembe vredna sta tudi Rue du Président Edouard Herriot (velja za dražji nakupovalni center) in Rue de Brest.
 • Rue du Président Edouard Herriot. V njem boste našli veliko znanih luksuznih blagovnih znamk.
 • Rue Victor Hugo. Trgovski center mnogih blagovnih znamk južno od Bellecour.
 • Rue Auguste Comte. Vzporedno z rue Victor Hugo, boste našli najbolj stare trgovine v Lyonu.
 • Carré de Soie. Nov nakupovalni center z modnimi trgovinami, restavracijami in kinematografskimi multipleksi, v predmestnem območju.

Kultura

Od srednjega veka dalje prebivalci regije govorijo več narečij Arpitanskega jezika. Lyonnais narečje je delno nadomestilo francoski jezik.

 • Brata Lumiere sta bila pionirja kinov v mestu leta 1895. Musée Lumière je zanimiv kos arhitekture sam po sebi. Ima veliko svojih prvih izumov in drugih zgodnjih filmskih in fotografskih artefaktov.
 • 8. december vsako leto ga zaznamuje Festival luči (La Fete des Lumières). Gre za Praznovanje v zahvalo Devici Mariji, ki je domnevno rešila mesto pred smrtonosno kugo v srednjem veku. Lokalno prebivalstvo postavlja sveče (lumignons) na svojih oknih. Mesto Lyon organizira impresiven svetlobni spektakel na spomenikih, kot je srednjeveška katedrala St- Jean.
 • Cerkev svetega Frančiška, pritegne občinstvo z vsega sveta.
 • Opéra Nouvel (New Opera House) dom Opéra National de Lyon. Prvotno operna hiša je bila preoblikovana s strani priznanega francoskega arhitekta Jean Nouvel med letoma 1985 in 1993 in se zato tudi imenuje po njem.
 • Bratje Srca Jezusovega, je rimsko katoliška kongregacija. Ima šole, ki delujejo v Evropi in Severni Ameriki, bila pa je ustanovljena leta 1821 v Lyonu.
 • Afriški muzej Lyon je eden najstarejših muzejev, ki se nahajajo v Lyonu.

Festivali in dogodki

 • Festival luči (Fête des Lumières) je daleč najpomembnejši dogodek v letu. Traja štiri dni okoli 8. decembra. Prvotno je bilo to tradicionalno versko praznovanje, v zadnjem desetletju se je spremenilo v mednarodno prireditev s svetlobnimi predstavmi umetnikov iz vsega sveta. Ta festival pritegne okoli 4 milijone obiskovalcev vsako leto. Kdor se hoče udeležiti tega festivali mora rezervirati namestitev mesece vnaprej. Potrebovali boste tudi dobre čevlje, da bi se izognili množici na podzemni železnici in zelo topla oblačila, saj zna biti v tem letnem času izredno mrzlo.
 • Nuits de Fourvière festival. Poteka od junija pa do začetka avgusta. Rimska gledališča gostijo različne predstave, koncerte (popularna glasba, jazz, klasično), plesne, gledališke in kino predstave.
 • Nuits sonores, priljubljen festival, ki je posvečen elektronski glasbi. Odvija se vsako leto v maju.
 • he Biennals, Lyon alternativno gosti ples in sodobno umetnost od septembra do decembra. Ples Biennal se tradicionalno začne z ulično parado, v kateri prebivalci Lyona sodelujejo preko sosedskih združenj. Če ste v mestu v tem trenutku, ne zamudite tega barvitega in zabavnega dogodka.

Jezik

Uradni jezik v Lyon je francoščina.

V turističnih predelih imajo skoraj vse trgovine in lokali angleško govoreče osebje. Ljudje se bodo na splošno potrudili, da bi vam pomagali, če boste govorili v angleščini. Če govorite angleško praviloma ne boste imeli težav, je pa res da so Francozi zelo nacionalnega tipa. To pomeni da se vam lahko zgodi da si boste občasno morali pomagati tudi z rokami, če boste hoteli pridobiti kakšno informacijo.

Izobraževanje

Lyon ima zelo veliko število univerz in različnih drugih šol. Veliko šol ponuja umetnostne progame, ekonomske programe, ter seveda tudi jezikovne programe.

 • École Centrale de Lyon;
 • École Normale Supérieure de Lyon
 • EM Lyon (École de Management de Lyon);
 • ECE Lyon (École de Commerce Européenne de Lyon);
 • Institut d'études politiques de Lyon (Sciences Po Lyon);
 • CPE Lyon;
 • ECAM Lyon (École Catholique d'Arts et Métiers de Lyon);
 • École pour l'informatique et les nouvelles technologies;
 • ENTPE (École Nationale des Travaux Publiques de l'État);
 • ESME-Sudria;
 • École des Beaux-Arts;
 • E-Artsup;
 • Institut National des Sciences Appliquées de Lyon (located in Villeurbanne);
 • ISTIL (Institut des Sciences et Techniques de l'Ingénieur de Lyon) located in Villeurbanne;
 • Institut supérieur européen de gestion group;
 • ISARA (Institut Supérieur d'Agriculture Rhône Alpes);
 • Institution des Chartreux;
 • Université Claude Bernard (Lyon 1);
 • Université Lumière (Lyon 2);
 • Université Jean Moulin (Lyon 3);
 • IAE (Institut d'Administration des Entreprises de Lyon);
 • Catholic University of Lyon;
 • ESDES Business School;
 • IDRAC (International School of Management);
 • Wesford Graduate Business School;
 • IFAG (Business Management School);
 • Institut supérieur européen de formation par l'action;
 • Le Lycée du Parc;
 • La Martiniere Lyon;
 • CEESO (Centre Européen d'Enseignement Supérieur de l'Ostéopathie);
 • Bellecour, Ecoles D'Arts.

V Lyon najdemo tudi nakaj mednarodnih privatnih šol kot so:

 • Cité Scolaire Internationale de Lyon;
 • Ombrosa;
 • International School of Lyon;
 • Montessori School of Lyon.

Varnost

Težave z varnostjo v Lyonu so redke.

Rue Ste Catherine za Place des Terreaux, je znan po svojih barih. Za vikend lahko tam srečamo veliko vinjenih ljudi, ki tavajo po ulicah. Le ti bi lahko bili rahlo nasilni. Policija to območje budno spremlja, vendar je bolje, da se mu izognete. Še posebej če ste sami po 03:00, ko so bari zaprti. Podobne težave se lahko pojavijo v Vieux Lyon.

V naseljenih krajih, kot so Rue de la Republique ali zunaj Part-Dieu postaje, lahko naletite na ljudi, ki oglašujejo za dobrodelne organizacije. Mogoče jih je prepoznati po njihovih posebno obarvanih oblačilih. Prosijo za denar, na tak način da vam izročijo propagandno gradivo, kjer vas spodbujajo da bi darovali. Brezdomci prodajajo časopise, da bi prišli do denarja. Nikoli ne dajajte denar neposredno nekomu na ulici, ki trdi, da dela za dobrodelne namene in nima uradnih dokumentov, ali če je dokument videti sumljiv.

Ko greste na metro, zlasti postajo Dieu v bližini glavne železniške postaje, bodite previdni, ko vam poskušajo prodati vozovnice za metro. Ignorirate jih in uporabite avtomate za nakup vozovnice ali pa za pomoč zaprosite koga od tam zaposlenih.

Telefonske številke za nujen primere:

 • Policija 17
 • Gasilci 18
 • Reševalci 15.

Koristne turistične informacije

Zastava Lyon

Zastava Lyon

Grb Lyon

Grb Lyon

Turistične informacije:

 • Turistična pisarna, place Bellecour, ☎ +33 4 72 77 69 69. Odprto med 9 in 16 uro. Med festivalom luči pa med 9 in 20 uro. Info center se nahaja na jugovzhodnem delu palače Bellecour.

Bolnice:

 • Centre de Radiotherapie Jeanne d'Arc
 • Centre de Radiotherapie Saint Jean
 • Centre de Radiotherapie de la Sauvegarde
 • Clinique Emilie de Vialar
 • Clinique Jeanne d'Arc - Lyon
 • Clinique Mutualiste Eugene Andre
 • Clinique Saint Charles - Lyon
 • Clinique Saint Jean - Lyon
 • Clinique Saint Louis
 • Clinique Sainte Anne Lumiere
 • Clinique de Monplaisir
 • Clinique du Parc - Lyon
 • Hopital Edouard Herriot
 • Hopital de la Croix Rousse - Centre Livet

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske govorilnice so na voljo na vlakih ali postajah podzemne železnice, avtobusnih postajah in v bližini turističnih znamenitosti. Obstaja vsaj ena telefonska govorilnica v vsaki vasi. Zaradi razširjenosti uporabe mobilnih telefonov, je telefonskih govornic manj kot pred nekaj leti. Bolje je če uporabite kartico kot pa kovance. Kartice lahko kupite na poštah, kavarnah, trafikah (prepoznavne z rdečim znakom, ki visi zunaj) in trgovinah, ki prodajajo revije. Prosite za "carte telephonique".

Francija uporablja standard GSM za mobilne telefone (900 MHz in 1800 MHz ), ki se uporablja v večini držav po svetu izven ZDA. Obstajajo 4 operaterji omrežij v Franciji: Orange , SFR , Bouygues Telecom in Free Mobile. Država je skoraj v celoti pokrita, vendar boste morda imeli težave s svojim mobilnim telefonom v podeželskih in goratih območjih.

Če nameravate dalje časa bivati v Franciji je priporočljivo kupiti predplačniško kartico SIM. Vendar se zavedajte, da kredit na kartici poteče zelo hitro. Če želite rešiti zadevo še pred prihodom, LeFrenchMobile ponuja predplačniške storitve za tujce, ki prihajajo v Francijo.

Internet

Lyon ponuja v večini predelov mesta širokopasovni internet. Skoraj vsi hoteli in restavracije ponujajo brezpačen WiFi za svoje goste. Brezplačen WiFi je na voljo tudi v večini javnih lokacij.

Na voljo je tudi predplačniški dostop do WiFija.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Saint- Exupéry Letališče Lyon je približno 25 km vzhodno od Lyona. Letališče se hitro razvija. Še vedno gosti nekaj medcelinskih letov, vendar pa ga je mogoče zlahka doseči preko evropskega vozlišča (Pariz , London , Frankfurt , ...). Avtobusne linije povezujejo letališče tudi z drugimi kraji v bližini, kot sta Chambéry in Grenoble. S svojo interno železniško postajo (Gare de Lyon Saint-Exupéry) je letališče povezano tudi s TGV omrežjem.

Povezava med mestom in letališčem se je izboljšala z nedavnim odprtjem "vlak-tramvaj" linije, imenovane Rhônexpress. Ta je hitrejši in (30 min) in zaneslivejši način, kot pa prihod z avtobusom. Res pa je da ima dokaj visoko ceno 15,00 € za eno potovanje, 26,00 € za povratno.

Taxi do Lyona vas stane okoli 40-50 €, odvisno od točne destinacije, tako da, če ste skupina štirih ljudi bi to lahko bila tudi ena od možnosti.

Grenoble letališče je letališče približno na sredini med Lyonom in Grenoblu, na katerem pristajajo tudi nizkocenovni prevozniki.

Ena od možnosti je, da letite v Ženevo, kjer lahko prihranite denar z uporabo nizkocenovnih letalskih prevoznikov. Potem se v Lyon lahko pripeljete z vlakom, vendar to traja približno dve uri za približno 21,50€.

Z avtobusom

V Lyon lahko pridete z mednarodnim avtobusnim prometom, ki jih upravlja Eurolines in prihajajo na postajo Perrache.

Z avtom

Lyon je glavno avtocestno križišče za srednjo in južno Francijo. V Lyon lahko pridete po avtocestah:

 • A6 na severu - smer Pariz.
 • A7 na jugu - smer Marseille, Nica, Španija, Italija.
 • A43 na vzhodu - smer Grenoble, Alpe, severni Italiji.
 • A47 na zahodu - smer Saint-Étienne, Clermont-Ferrand, Massif Central, zahodno od Francije.
 • A42 na severovzhodu - Bourg-en-Bresse, Ženeva (Švica), Nemčija.

Z vlakom

Vlak je na splošno najbolj priročen način za dosego mesta. Lyon ima tri glavne železniške postaj , ki služijo nacionalne in regionalne destinacije :

 • Perrache (M/T:Perrache) zgodovinska postaja. Ta je le nekaj korakov stran od Place Bellecour in na splošno najbolj priročljiva, če prebivate v središču mesta.
 • Part - Dieu postaja (M/T:Part - Dieu) je odprta leta 1981 ob uvedbi prvih TGV liniji. Stoji v središču glavnega poslovnega okrožja Lyon.
 • Saint- Exupéry, postaja izven mesta in služi letališču.

Obstajajo tudi manjše postaje, ki služijo predmestnim in regionalnim destinacijam.

Lyon je povezan s TGV (hitrim vlakom), Pariz (dve uri) in Marseille (1 h 36 min). Vsak dan vozi tudi vlak, ki povezuje Bruselj in Lyon (vožnja traja 4 ure).

Za tiste, ki prihajajo v Lyon iz Londona, je lahko zanimiv Eurostar.

Transport po destinaciji

Peš

Središče mesta ni tako veliko in večino znamenitosti je mogoče doseči kar peš. Hoja do Place des Terreaux Place Bellecour traja približno 20 min. Pravilo je, da so postaje podzemne železnice na splošno okoli 10 min hoje narazen.

Bodite previdni pri prečkanju glavne ceste. Promet je gost in vožnja skozi rdečo luč je zelo popularen šport.

Javni transport

Javni prevozni sistem v Lyonu je znan kot TCL. Šteje za enega najbolj učinkovitih v državi. Nekatera področja so zelo dobro pokrita, to so kampusi in vzhodni del predmestij, kjer je veliko število delovnih mest. Kot povsod v Franciji lahko omrežje občasno ohromijo stavke.

Obstajajo štiri metro linije (A do D ). Prva linija omrežja je linija C zgrajena leta 1974 (linije A in B so bile že načrtovane, ampak linija C je zahtevala manj časa za dokončanje). Linija A je bila odprta leta 1978. Vlaki običajno vozijo vsakih 2 do 10 minut, odvisno od proge in časa. Na informacijskih zaslonih na platformah je prikazana čakalna doba naslednjih dveh vlakov in koristne informacije, kot so zamude.

 • Linija A( rdeča, Perrache - Vaulx -en- Velin La Soie ) služi Presqu'île , soseskam okoli Parc de la Tête d'Or, nato pa teče pod Cours Emile Zola in je glavna arterija Villeurbanne. V zadnjih dveh postajah( Laurent Bonnevay in Vaulx La Soie) pa zagotavlja številne povezave z avtobusi v vzhodnem predmestju.
 • Linija B ( modra, Charpennes - Gare d' Oullins ) služi predvsem med postajo Dieu in Gerland stadion. To se povezuje z linijo A v Charpennes in linije D na Saxe - Gambetta .
 • Linija C (rumena , Hôtel de Ville - Cuire ) uporablja kratko zobato železnico in služi hribu Croix - Rousse. Zaradi konfiguracije infrastrukture in frekvence povezave niso dobre.
 • Linija D (zelena , Gare de Vaise - Gare de Vénissieux ), najbolj obremenjena od vseh štirih linij, je v celoti avtomatizirana. Omogoča dobro frekvenco v manj prometnih urah, predvsem ponoči in ob nedeljah. Obstajajo številne avtobusne povezave do predmestja na Gare de Vaise, Gorge de Loup, Grange Blanche, Parilly in Gare de VENISSIEUX .

Metro je na splošno zanesljiv, čist in udoben. Poleg klasične podzemne železnice, potekajo od postaje podzemne železnice Vieux Lyon Saint- Just in Fourvière dvotirne železnice.

Obstajajo tudi štiri tramvajske proge (T1 do T4). Niso zelo zanimivo, če boste ostali v centru mesta. Bolj so namenjene za doseganje kampusov in primestnih območij.

Z več kot 100 avtobusnimi linijami imate možnost raziskati tudi ostale predele, ki niso v bližni centra. Nekateri od njih uporabljljajo električne avtobuse. Lyon je eno od redkih mest v Franciji, kjer še vedno uporabljajo ta sistem. Obstajata dve posebne avtobusne linije : C1 in C3 , kjer boste našli veliko trolejbusov, ki delujejo zelo pogosto.

Podzemne železnice in tramvaji obratujejo približno od 05:00 do polnoči. Nekatere avtobusne linije ne delujejo po 09:00. Preverite na spletni strani TCL za podrobnosti .

Cene pa so: 1.70 € za eno potovanje (velja za 1 uro po prvi uporabi za avtobuse, tramvaje, podzemno železnico in tirne žičnice, neomejeno število prestopov), 5,00 € za dnevne vozovnice. Vstopnice je mogoče kupiti pri elektronskih kioskih, ki se nahajajo na postajah, vendar je treba poudariti, da sprejemajo samo kovance. Trafike in kjigarne imajo oznake " TCL " tudi in prodajajo vstopnice.

Avto

Promet v Lyonu je gost, parkiranje je bodisi zelo težko ali zelo drago. Izogibajte se vožnji v mestu, če lahko. Kazni za neplačano parkiranje so nekaj vsakdanjega. Kazen za neplačano parkiranje je 11€. Kazen za parkiranje na prepovedanem območju pa je 35€ . Če pa ste na primer blokirali izhod v sili, je lahko globa tudi 135 € .

Minimalna starost za najem avtomobila je 21. Za voznike mlajaše od 25 let se lahko zahteva doplačilo. Večja podjetja za najem avtomobilov imajo sedež na Dieu in Perrache, železniških postajah in na letališču. Najbolje je najeti avtomobil na Dieu, saj je kasnejša navigacija veliko lažja.

Taxi

Taksiji so precej dragi. Cene prevozov so jim določile oblasti. Tarife so fiksne in znašajo 2 € , ko se vsedete, potem pa na km: € 1,34 podnevi ali 2,02 € ponoči, ob nedeljah in praznikih. Voznik lahko zaračuna najmanj v višini 6 € za vsako potovanje. Obstajajo tudi številni morebitni dodatni stroški kot so recimo: 1,41 € za 4. potnika, 0,91 € na žival ali velik kos prtljage ter 1,41 € za pobiranje na železniški postaji ali na letališčih.

Taksije ni mogoče ustaviti na ulici. Morali boste iti na taxi postajo ali poklicati po telefonu.

Kolo

Lyon ima vse več kolesarskih poti. Problematične točke so prečkanje glavnih cest. Prav tako ne pozabite, da obstajata dva griča s strmimi pobočji. Karta kolesarskih poti je na voljo na spletu.

Javna služba kolesa Vélo'v Od maja 2005 ima Lyon tudi javno izposojo koles imenovano Vélo'v. Le-ta omogoča potnikom po registraciji s kreditno kartico, da poberejo in odložijo kolo v več kot 300 poslovalnicah po vsem mestu. Potrebujete le kreditno kartico (Visa ali MaterCard), da lahko uporabljate njihove storitve storitve. Cena:

 • 1 -dnevna karta: € 1,5, prvih 30 minut brezplačno, € 1 za nadaljnih 30 do 60 minut, nato 2 € vsakih 30 min.
 • 7 -dnevna karta: 5 € , nato pa iste cene kot za 1-dnevno karto.

30 min je na splošno več kot dovolj, če se boste držali bližine centra mesta.

Uporabite aplikacijo za pametne telefone imenovano Velo, ki vam lahko pomaga najti kolo ali režo za brezplačno parkiranje. Po enakem sistemu so leta 2011 odprli izposojo avtomobilov v sistemu Autolib.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Lyon ponuja širok razpon nastanitev, tudi poceni in dostojnih apartmajev, gostišč ter hotelov, avtokampov ter ostalih vrst nočitev, kot je recimo najem sobe. Obstaja nekaj zelo dobrih hotelov ampak za večjo neodvisnost in dobro lokacijo je najem apartmaja dobra odločitev. Glede na velikost in lokacijo je apartma lahko precej poceni, še posebej, če boste v Lyonu ostali dlje kot le nekaj dni. Najem apartmaja pomeni tudi boljši občutek utripa mesta, ker boste verjetno sobivali z domačini!

Cene se gibljejo med 50€ in več kot 150€ za gostišče, med 50€ in 150€ za apartma in med 50€ do več kot 150€ za hotele.

Ostale namestitve, ki vključujejo samo nastanitev pa lahko najdete tudi za manj kot 50€ na noč.

Cene kampov pa se gibljejo med manj kot 50€ pa vse do 150€.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Francija


Zadnja sprememba: 6. junij 2014 ob 18:52