Luxor: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Spanje in namestitev)
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 39: Vrstica 39:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
{{#widget:YouTube|id=GMt1CxugkA0}}
+
{{#widget:YouTube|id=ubu9kmmeJrk}}
  
 
Dolžina: 9,58 minut  
 
Dolžina: 9,58 minut  

Trenutna redakcija s časom 10:24, 1. marec 2019

Luxor je mesto v Zgornjem (južnem) Egiptu in je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Egiptu. Je destinacija, kjer se egipčanska kultura pokaže v vsej svoji veličini. Vzhodni breg je poln mogočnih templjev - Karnak, Luxor... Zahodni breg pa 'skriva' znamenito Dolino kraljev, kjer so številne grobnice mogočnih faraonov in še mnogo drugih zanimivosti. Luxor je poln zanimive zgodovine in doživetij. Če si želite doživeti nepozabno avanturo in vas zanima zgodovina, je Luxor prava izbira za vas.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Hurgada - raj med Saharo in Rdečim morjem

Simona, Tim in Jan Preberite: Hurgada - raj med Saharo in Rdečim morjem

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si Tukaj si lahko ogledate zanimiv potopis iz leta 2011 Potopis Luxor


Video turistični vodnik

Dolžina: 9,58 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Tempelj Karnak: Tempelj Karnak se razteza na 40 ha ozemlja, nekoč so mu pravili "najizbranejši kraj". Številni faraoni so na templju pustili svoj pečat - nastajal je kar 2000 let. Je največji verski objekt, ki je bil kadarkoli zgrajen. Najbolj so značilni njegovi masovni stebri. Ob vstopu v Karnak boste lahko opazili slavnostno alejo sfing. Tempelj je posvečen bogu Amonu ter njegovi soprogi Mut in bogu Mont, ki se ga upodablja s sokoljo glavo. Karnak je takoj za piramidami v Gizah, najbolj priljubljena destinacija v Egiptu.
 2. Tempelj Luxor: Tempelj Luxor je posvečen bogu Amonu. Najlepši je ob večerih, ko je osvetljen, število obiskovalcev pa je takrat zelo nizko. Največji pečat na templju sta pustila faraona Amenofis III. in Ramzes II. Pred templjem je bilo nekoč šest Ramzesovih kipov, ohranjeni pa so le še trije (dva sedeča in en zelo poškodovan stoječi). Tukaj boste našli tudi enega izmed dveh obeliskov (njegov dvojček se sedaj nahaja v Parizu).
 3. Dolina kraljev - Biban el-Muluk: Stari Egipčani so dolini pravili Kraj resnice. Vse od 18. dinastije (faraon Tutmozis I.) so tukaj pokopavali faraone Novega kraljestva. V dolini je veliko grobnic (približno 60), večina jih je bila izropanih. Ena izmed najbolj veličastnih grobnic je grobnica Setija I., ki pa je zaprta zaradi škode, ki so jo povzročili množični turistični obiski. Najbolj znana je Tutankamonova grobnica, ki je bila nedotaknjena ob odkritju arheologa Howarda Carterja.
 4. Grobni tempelj kraljice Hačepsut - Deir al-Bahri: Kraljica Hačepsut je bila ena izmed redkih ženskih faraonk, njena podoba pa je ohranjena v notranjosti templja (Hatorina kapela). Tempelj je bil nekoč imenovan Sijaj vseh sijajev. Tukaj je možno videti različne reliefe (nekaj sta jih poškodovala Tutmozis III. in Ehnaton), ohranjena pa so tudi nekatera stebrišča in dvorane, poslikane s slikovitimi stenskimi slikarijami.
 5. Ramesseum: Spominski grobni templej faraona Ramzesa II. (Ramzes Veliki). Tempelj je močno poškodovan, saj se nahaja na zelo poplavnem območju Nila. Veže so večinoma porušene, na nekaterih delih pa so še vidni prizori zmagovitih bitk in različni kipi, med katerimi je najbolj slaven kip Ozymandias.
 6. Tutankamonova grobnica: Nahaja se v Dolini kraljev, odkril pa jo je Howard Carter leta 1922. Je ena najmanjših odkritih grobnic, posebna pa je zato, ker je bila večinoma nedotaknjena. V njej se še nahaja Tutankamonova mumija, dodatki iz grobnice pa so razstavljeni v muzeju v Kairu.
 7. Memnova kolosa: Nekoč sta varovala tempelj Amenofisa III. (templja ni več). Visoka sta 19,5m. Zanimivost desnega kolosa je, da je od potresa, ko je bil poškodovan (leta 27 pred našim štetjem) ob zori oddajal žvižgajoče zvoke, ki so bili podobni petju - kolos bi s tem naj klical svojo mater Eos. Ko so kip popravili, tudi petja ni bilo več.

Muzeji

 • Luxorski muzej stare egipčanske umetnosti: Muzej so odprli leta 1975. V njem boste našli zanimivo zbirko kipov in predmetov iz grobnic in templjev v Luxorju in okolici. Muzej ima pritličje, kjer so predvsem predmeti iz Novega kraljestva, v prvem nadstropju pa so predmeti faraona Ehnatona in njegove žene Nefretete. Tukaj se nahajajo tudi znameniti kipi Amenofisa III., Tutankamona, kraljice Nefertari in Ramzesa II. Muzej je odprt vsak dan, v času ramadana je skrajšan delovni čas.
 • Karnaški muzej na prostem Gre za zelo miren kraj in ne gre za tipičen muzej pod streho. Nenehno se spreminja, saj stalno potekajo številne rekunstrukcije. Tukaj boste lahko občudovali številne nekoč veličastne kapele vladarjev, njihove dele pa so ponovno uporabili za gradbo veličastnejših in večjih stavb.
 • Hiša Howard-a Carter-ja - v njej je živel znani arheolog lord Howard Carter, medtem ko je iskal Tutankamonovo grobnico. Tukaj boste našli različne slike ter orodja, ki jih je uporabljal pri izkopavanju. Muzej nudi zanimiv vpogled v življenje Carterja.
 • Muzej mumificiranja Obisk muzeja vam bo razkril skrivnosti mumificiranja. Nahaja se na Vzhodnem bregu.

Parki

Parkov v obliki kot smo je vajeni, Luxor nima. Na park najbolj spominja sprehod ob Nilu, če vam uspe najti miren kotiček.

Skriti kotički

 • Marsa Alam - 237 kilometrov vzhodno od Luxorja. Gre za letoviško mesto, ki pa ga turisti še niso pokvarili in je ohranilo svojo pristnost. Je raj za vse potapljače, saj boste lahko občudovali nedotaknjene koralne grebene. Tukaj se nahajajo tudi delfini, morski psi in zelo prijetna peščena plaža. Do tja lahko potujete v konvoju ali pa najamete mini bus ter si delite stroške z drugimi turisti.

Izleti v okolici destinacije

Luxor je super izhodišče za različne kratke izlete v okolici.

 • Dendera - v mestu se nahaja odlično ohranjen ptolemajski Hatorin tempelj.
 • Abydos - gre za malo daljši izlet, v Abydosu pa boste lahko obiskali tempelj faraona Seti-ja I, ki se ponaša z zelo ohranjenimi reliefi.
 • Asuan - Od Luxorja je oddaljen 215 kilometrov in je najbolj južno mesto v Egiptu. Večina prebivalcev je temnopoltih Nubijcev. Tukaj boste lahko obiskali Aga kanov mavzolej, Asuanski muzej, Samostan sv. Simeona, Grobnice odličnikov (kamor so pokopavali prince, svečenike) ter ruševine Yebuja - tu se nahaja tempelj Hnuma in Jahvejev tempelj.
 • Abu Simbel - od Asuana je oddaljen 180 kilometrov. Tukaj se nahajata dva zelo znamenita templja: Tempelj Ra-harahter in Hatorin tempelj. Oba je dal zgraditi Ramzes II. Templja ne stojita več na prvotni lokaciji, saj je leta 1965 obstajala nevarnost, da ju bo zalila voda iz naserjevega jezera. Pod UNESCO-m so templja prestavili na bližnji hrib.

Aktivnosti

 • Obisk kulturnih znamenitosti - templji (Karnak, Luxor, Tempelj Hačepsut, Ramesseum), muzeji (mumificiranja, umetnosti, hiša Howarda Carterja), Dolina kraljev, Dolina kraljic, Dolina odličnikov, Memnosova kolosa, grobnice faraonov
 • Obisk bolnišnice za živali Booke - odprta je bia leta 1934 v Kairu, sedaj pa se nahaja tudi v Luxorju (in drugih mestih). Gre za bolnišnico, kjer oskrbujejo konje in osle. Bolnišnica deluje na podlagi prostovoljnih prispevkov, zato jim ob obisku namenite majhno donacijo.
 • Sprehod ob reki Nil - območje na nasprotni strani Muzeja mumificiranja je zelo mirno in sproščujoče. Sprehod se prileže po številnih ogledih prašnih območij.
 • Občudujte slikovit sončni zahod iz višjih teras - eni izmed najleših sončnih zahodov bodo popestrili vaš album
 • Obisk templja Luxor ponoči - v nočnem času je število turistov manjše. Ponoči je prirejen pravi svetlobni spektakel, ki ga ne smete zamuditi.
 • Vožnja z balonom na vroči zrak - to je najboljši način, da občudujete Luxor in njegovo pokrajino iz zraka
 • Najamite kolo in prevozite starodavne Tebe
 • Vožnja s felucca jadralnim čolnom - felucca je starodavni čoln z jadri, vanj lahko gre do 10 potnikov in omogoča sproščujočo in mirno vožnjo po Nilu.
 • Jezdite na kameli, konju ali oslu - oglejte si sproščen Zahodni breg, kjer so doma zelo prijazni domačini

Zemljevidi in geografija

Luxor je mesto v Zgornjem Egiptu. Število prebivalcev leta 2010 je znašalo približno 490.000 ljudi. Mesto se razteza na 416 km². Nahaja se na mestu, kjer so v preteklosti stale mogočne Tebe. Zaradi zgodovine in zgodovinskih spomenikov, velja Luxor v celoti za največji muzej na prostem.

Zemljevid

Zemljevid Luxorja

Dinamični zemljevidi

Območja

Luxor je razdeljen na dva območja, ki sta med sabo ločena z reko Nil.

 • Zahodni breg - tukaj se nahajajo najbolj zanimive turistične atrakcije, Dolina kraljev in Dolina kraljic. V četrti se nahaja tudi nekaj privlačnih hotelov.
 • Vzhodni breg - gre za mestno območje, kjer se nahaja veliko število hotelov, restavracij, muzejev in templjev (Karnak, Luxor, ...)

Vreme in klima

Vremenske značilnosti in temperature

Luxor je zelo suho in sončno mesto. Med novembrom in februarjem so temperature visoke med 22 °C in 27 °C. Poleti lahko temperature presežejo 40 °C in se lahko povzpnejo celo na 50 °C. Zime so tople, zimske dnevne temperature so prijetne, noči pa so lahko zelo hladne - še posebej v puščavskem predelu. Sonce sije skozi vse leto, dežuje pa skorajda nikoli, zato je Luxor eno izmed najbolj suhih mest na svetu.

Povprečne letne temperature in padavine, Luxor

Kdaj obiskati

Celoten Egipt ima zelo raznoliko podnebje. Najboljši čas, da obiščete Luxor je (tako kot za večino egipčanskih destinacij in znamenitosti) pozimi - od novembra do začetka marca. Mesec april ni najbolj primeren za obisk, saj takrat piha zelo vroč veter iz Sahare, ki povzroča peščene viharje (zmanjšana vidljivost).

Luxor Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Zgodovina

Današnji Luxor se nahaja na območju nekdanjega mogočnega mesta Tebe. Tebe so bila glavna prestolnica v času Novega kraljestva, tukaj se je nahajal center čaščenja boga Amona Ra.

Največjo pomembnost je imelo mesto v času 11. dinastije, ko je postalo center modrosti, umetnosti, religije in politike. Faraoni so s svojimi osvajanji Kanaanskih dežel, območij današnjega Sudana in Sirije, v mesto prinesli bogastvo, ki je bilo opaženo povsod po svetu. Med vladavinami od 18. do 20. dinastije je imelo mesto status glavnega političnega, vojaškega in verskega središča v Egiptu.

Veliko mogočnih družin je želelo imeti povezavo z mestom. Pomembnost Teb je pričela bledeti, ko so večjo veljavo dobivala mesta kot npr. Aleksandrija, Bubastis in Sais. Tebe so ohranile svoj položaj kot versko središče vse do grškega obdobja - bile so mesto boga Amon Ra-ja. Bog Amon Ra je nastal z združitvijo lokalnega boga Amona in boga sonca Ra. Temu božanstvu je posvečen mogočen tempelj Karnak. Karnak je bil zelo pomemben tempelj vse do konca antičnih časov.

Tebe so bile skoraj popolnoma uničene med napadom asirskega cesarja Asurbanipala. Čeprav mesto ni nikoli več obnovilo svoje politične in vojaške pomembnosti, je ohranilo svojo duhovno pomembnost. Različni krščanski menihi iz Rimskega kraljestva so številne templje spremenili v svoje samostane - tudi Grobni tempelj kraljice Hačepsut.

Hrana

Egipčanska hrana izvira iz zahodne kulture. Je mešanica grške, turške, palestinske, sirske in libanonske kulinarike. Luxor vam bo zelo všeč, če ste vegetarijanec, saj je na voljo veliko sveže sezonske zelenjave (npr. paradižnik, kumare).

Tradicionalne jedi

Tabbouleh

Predjedi

Predjed (mezze) je večinoma sestavljena iz pita kruha in iz različnih pomak, najpogosteje baba ganoushe ali tabouleh.

 • Pita kruh - nekvašen ali rahlo kvašen antični kruh, okrogle ali kvadratne oblike
 • Baba ganosuhe - pripravljena iz kuhanih jajčevcev, čebule, olivnega olja in različnih začimb
 • Tabouleh - hladna solata iz bulgurja, paradižnika, sesekljanega peteršilja, mete, čebule, olivnega olja, soli, limoninega soka. Obstaja več različic, kjer lahko bulgur nadomesti kus kus.

Glavne jedi

Kufta

V Luxorju so mesne jedi redkejše, tradicionalne mesne jedi pa so najpogosteje sestavljene iz zajčjega ali golobjega mesa.

 • Hammam - majhni golobi, nadevani z začinjenim rižem
 • Gibna sir - obstajata dve različici: gibna, ki je zelo podoben kremasti feti in rumy, aromatičen trdi sir
 • Torly - zelenjavna enoločnica, narejena iz jagnjetine (redkeje iz govedine), čebule, paradižnika, graha in fižola
 • Kebab - kosi kuhane jagnjetine, začinjene z majaronom, limono in čebulo, pečeni na ražnju nad odprtim ognjem
 • Kufta - začinjena sesekljana jagnjetina, oblikovana v podogovato obliko in pečena na ognju

Sladice

Sladice so izredno sladke.

 • Baklava - sladica iz listnatega testa, medu in oreščkov
 • Fatir - palačinke polnjene z različnimi nadevi iz jajc, sadja, ...
 • Basbousa - slaščica iz medenega zdrobovega testa, posutega z lešniki
 • Mahallabiyya - mlečni riž s pistacijami

Pijača

Za Luxor je značilna takšna pijača kot v celotnem Egiptu. Glavna značilnost toplih napitkov je ta, da so večinoma precej sladki.

Vroče pijače in napitki

 • shay - Čaj, ki je zelo sladkan, bi 'l-naana je čaj z meto, bilaban pa čaj z mlekom.
 • kahwa - Klasična turška kava, ki pa se imenuje drugače glede na to, kako sladko želite piti. Kava brez sladkorja se imenuje saada, z malo sladkorja se imenujeariha, srednje sladka kava se imnuje mazbut, zijata pa je izredno sladka kava.
 • sahlab - gosta mlečna pijača iz orehov, cimeta in saga
 • kardakeh- napitek iz namočenih hibiskusov cvetov
 • zeliščni napitki - irfa - s cimetom, helba - z okusom rutice, yansin - okus janeža

Sadni sokovi

Sadni sokovi so izdelani iz sezonskega sadja. Imenujejo se asir.

 • asir burtuqan - pomarančni sok
 • asir moz - bananin sok
 • asir manga - mangov sok
 • asir farawla - jagodni sok
 • asir gazar - korenčkov sok
 • asir asab - sok iz sladkornega trsa
 • asir gawafa - guavin sok
 • asir ruman - sok granatnega jabolka, ki je zelo priljubljen

Sokove prodajajo tudi ulični prodajalci, pri katerih se boste lahko odžejali z limonado in ostalimi okusi (sladki koren, tamarinda).

Alkohol

Alkohola vam ne bo ponujal nihče, če pa ga boste naročili, ga boste tudi dobili. Izjema je obdobje ramadana, ko ne smejo streči alkohola. Prav tako se turistom ne priporoča, da bi popivali po ulicah (čeprav tudi domačini to počnejo).

 • Pivo - na voljo je več vrst piva: točeno pivo Stella, Sakkara.
 • Vino - priljubljeno je vino imenovano Obelisque, ki je iz uvoženega grozdja, znano pa je tudi vino iz vinarne Gianaclis.
 • Egipčanski uzo - zibeeb

Nakupovanje

Najbolj vas bo prevzelo nakupovanje na tržnici. Luxor ima dve tržnici, eno sodobno, ki je klimatizirana in eno starejšo, ki je v bližini Luxorskega templja.

Stara tržnica vas bo popeljala v pretekle čase. Je delno zastrta s senčniki. Zelo dobro je, da ste pripravljeni na barantanje, saj na tržnici različni prodajalci prodajajo enake izdelke po različnih cenah.

Barantanje lahko poteka zelo dolgo časa. Najbolje je, da se sprostite, spijete skodelico čaja in sledite tradicionalnemu običaju. Pri barantanju je zelo cenjena vztrajnost. Cena, ki vam jo postavi prodajalec za določen izdelek, je lahko na začetku zelo visoka (tudi 10x višja). Z barantanjem lahko ceno 'zbijete' na znesek, ki ste ga pripravljeni plačati.

Kultura

Luxor ima zelo pestro kulturo. Tukaj se praznujejo tako muslimanski kot tudi krščanski prazniki. Spoštuje se tudi tradicijo iz časov faraonov. Luxor je tako kot pred njim že Tebe, prestolnica različne kulture.

Festivali in dogodki

Luxor je starodavno mesto, nekdaj so tukaj stale Tebe, ki so bile versko središče. Nekaj festivalov je verske narave, večinoma pa gre za spoštovanje tradicije.

 • Moulid - beseda v arabščini pomeni rojstni dan. Na ta dan se slavi svetnike. Gre za enega najstarejših spektaklov v Egiptu. Praznovanje se odvija po vsem Egiptu - od maja do oktobra. Praznujejo ga tako muslimani kot tudi koptski kristjani. Gre za ples in molitve ter petje. Vrhunec moulida je layla kebira - za turiste je to najbolj zanimiv del.
 • 22 kilometrski maraton na Zahodnem bregu - maraton se prične in konča pri Deir el-Bahri (grobni tempelj kraljice Hačepsut)
 • Sham El Nessim - medverska proslava, ki se zgodi na velikonočni ponedeljek. Luxor ima največji delež kristjanov v Egiptu, zato se na tej proslavi zbere veliko krščanskih vernikov. Gre za državni praznik, ki izhaja že vse iz časa faraonov. Na ta praznik si prebivalci nadenejo nova oblačila, barvajo jajca in prirejajo piknike ob Nilu. Glavna poslastica dneva so ribe in hudo pekoča čebula.
 • Moulid El Nabi - muslimanski praznik, ki slavi rojstni dan preroka. Ta čas zaznamujejo stojnice, na katerih prodajajo sladkorne lutke v poročni opravi.

Jezik

Uradni jezik

Arabščina

Nekaj izrazov v arabščini

 • Pozdravljeni - sa-lam a-lay-kum
 • Kako vam je ime? - is-ma key? (za moškega) / is-mi key? (za žensko)
 • Moje ime je - is-mee...
 • Koliko stane? - bi-kam?
 • Imate na voljo kakšne cenejše sobe? - fee ghu-raf ar-khas?

Tuji govorjeni jeziki

Najbolj razširjena tuja jezika sta angleščina in francoščina. Domačini zaradi turizma govorijo tudi različne druge evropske jezike (tudi japonščino).

Izobraževanje

Univerze

Luxor je domovanje zelo znane univerze, ki pod svojim okriljem združuje veliko različnih fakultet.

Jezikovne šole

 • Ambergh education je jezikovna šola, ki je namenjena študentom vseh starosti in izkušenj. Skupinski jezikovni tečaji arabščine potekajo le v spomladanskem in zimskem času, individualni tečaji pa skozi vse leto. Na voljo je več nivojev - za popolne začetnike in za tiste, ki si želijo brati poezijo v arabščini. Jezikovni tečaj lahko rezervirate že preko spleta.

Obstaja še več jezikovnih šol arabščine, od vas je odvisno, za katero stopnjo jezika se boste odločili. Tukaj lahko najdete še nekaj jezikovnih šol in tečajev, ki jih nudi Luxor.

Varnost

 • Vsiljivi propagandniki - pojavljajo se na turistično zelo obleganih mestih in takoj zaznajo, če niste del organizirane skupine. Za izogib nevšečnostim je dobro, če namestitev in oglede načrtujete in rezervirate že vnaprej.
 • Nevarnost za ženske, ki potujejo same - priporoča se posebna pazljivost, ko iščejo nastanitev. Prijavljenih je bilo že več spolnih napadov nanje, po tem, ko so jim hotelirji ponudili pijačo z opojnimi sredstvi.
 • Agresivni in vsiljivi prodajalci - njihovi vsiljivosti in agresivnosi se lahko izognete tako, da jih popolnoma ignorirate. Če so preveč vztrajni lahko uporabite izraze No Hassle ali Laa Shukran, ki pomeni ne, hvala. Bodite vljudni.
 • Droga in prostitucija - v bližini hotela vam lahko ponudijo oboje. Pazite, saj gre za stvari, ki so v Luxorju prepovedane z zakonom.
 • Spraševanje za napotke - če se izgubite, za napotke raje prosite domačine. Taxi vozniki ali vozniki kočij vam bodo zaračunali ali pa vam predlagali daljšo pot, nato pa vam ponudili svoje storitve.
 • Pitje vode iz pipe - ne pijte vode iz pipe, saj lahko povzroči drisko ali bruhanje
 • Izogibanje surovemu sadju in zelenjavi - če je bilo oprano z vodo iz pipe
 • Izogibanje ledu
 • Skrbno pazite na vredne predmete in dokumente
 • Obstaja nevarnost tatvin in verbalnega ter fizičnega nasilja - v večji nevarnosti za nasilje so ženske
 • Štopanje avtomobilov za ženske je zelo nevarno

Najpogostejše prevare in zvijače

 • Prodajalci šalov - bodite pozorni, ko kupujete šale/rute. Prodajalec vas bo 'pomagal' ogrniti, medtem pa vam bo skušal izmakniti denarnico ali druge dragocenosti.
 • Muzej papirusa gre za običajno trgovino s papirusom, kjer ne boste našli originalov
 • (Ne)Originalni alabastrni kosi - večina alabastra je uvoženega iz Kitajske in ni pristen.
 • Dotikanje izdelkov - nekateri prodajalci vam bodo rekli, da morat izdelek kupiti, ker ste se ga dotaknili - pa temu ni tako.

Koristne turistične informacije

Pomembni naslovi

 • Glavni turistični urad se nahaja na naslovu: Tourist Bazaar, Corniche el-Nil, Luxor, Egip, tel: +20 095 237 2215. Dnevno je odprt od 08:00 do 20:00
 • Urad za priseljevanje, podaljševanje vize in potni listi se nahaja na naslovu: Sharia Khaled ibn al-Walid, Luxor, Egipt, tel.:: +20 095 238 0885. Urad je odprt od sobote do četrtka od 08:00 do 20:00
 • Bolnišnica Luxor medical Center je zelo učinkovita bolnišnica. Naslov Villa Kamal, St Joseph st (3 Mahdy st), glavne telefonske številke: (002) 0952284092, (002) 01020047091
 • Slovensko veleposlaništvo - se nahaja v Kairu.

Pomembne telefonske številke lahko najdete tukaj: Luxor - pomembne telefonske številke

Koristne informacije

 • Vizum - če želite obiskati Luxor, morate imeti vizum, vaš potni list pa mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev od izdaje vizuma.
 • Denarna valuta - v Egiptu je denarna valuta egiptovski funt (EGP)
 • Stran vožnje - desna
 • Napitnine - v račun je že vključenih 10-12% napitnine, običajno je, da poleg tega pustite še 5%.

Več podatkov na Wikipedia.en

Telekomunikacije

Luxor je zelo priljubljena turistična destinacija, zato s telekomunikacijo tukaj ne boste imeli pretiranih težav.

Telefonske in mobilne storitve

Telefon

Telefon vam je na voljo v hotelu, vendar so lahko pristojbine precej zajetne. Kot alternativa se vam ponujajo štiri 'telefonske' pisarne, kjer so pristojbine med najcenejšimi. Glavna telefonska pisarna je odprta 24 ur dnevno, ostale tri pa obratujejo med 8. in 20. uro.

Mobilne storitve

Luxor ima dobro mobilno povezavo. Zelo priporočljivo je, da si za uporabo mobilnega telefona kupite počitniško sim kartico pri Vodafonu. Z nakupom bodo mobilni stroški veliko nižji, saj se boste izognili gostovanju. Lahko se odločite tudi za nakup sim kartice, ki vam omogoča koriščenje njihovega omrežja. Gre za t.i. turistične linije, ki delujejo nekaj dni, v okviru njih pa so stroški klicev takšni kot za domačine.

Internet

Luxor nudi dobro internetno povezavo na več mestih. Dostop do interneta je možen tudi pri gostinskih ponudnikih in v trgovinah.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Če boste v Luxor potovali z letalom, boste pristali na mednarodnem letališču Luxor (IATA: LXR). Letališče je od mesta oddaljeno 6 kilometrov. Na letališču se nahaja 48 check-in točk, 5 območij za prtljago, 8 vrat (gates). Prav tako se tukaj nahajajo še menjalnica, pošta, brezcarinska prodajalna in podobno. V Luxor lahko letite tudi iz Kaira in sicer z EgyptAir. Iz letališča boste do svojega hotela oziroma nastanitve najlažje prišli s taxijem (v kolikor za to ni poskrbel že vaš hotel).

Z avtobusom

V Luxor lahko z avtobusom pridete iz Kaira ali Asuana.

Z avtom

V Luxor lahko potujete z avtom, če vas ne moti prometni kaos, ki vlada po celotnem Egiptu. Avtomobile lahko najamete v vseh večjih mestih in hotelih ali pri različnih mednarodnih podjetjih. Morda je še boljša različica najem avomobila z voznikom. Gorivo je relativno poceni, bencinske črpalke pa nudijo tudi osnovna manjša popravila avtomobila.

Z vlakom

Z vlakom boste v Luxor prispeli iz Kaira. Vozovnice za vlak so relativno poceni, na takšen način pa si boste lahko ogledali veliko okolice.

Z ladjo

Možnost prihoda z ladjo je iz Istanbula do Aleksandrije, nato pa nadaljujete pot z drugim načinom transporta, da prispete v Luxor.

Transport po destinaciji

Javni transport

Luxor ima urejen javni transport, ki je tudi relativno poceni. Poleg spodaj naštetih vlakov in taxijev, se lahko odločite za potovanje z avtobusom. Predvsem Vzhodni breg ima veliko avtobusnih prog, ki jih uporabljajo tudi domačini. Lahko se odločite tudi za prevoz z lokalnimi avtomobili, ki vas lahko za sprejemljivo ceno odpeljejo do nekaterih znamenitosti. Pomemben je tudi lokalni trajekt, ki vozi preko Nila med Vzhodnim in Zahodnim bregom. Med bregovoma se lahko prepeljete tudi z vodnimi gliserji, ki pa so dražji način prevoza.

Avto

Luxor nudi možnost najema avtomobila. Obstaja kar nekaj mednarodnih podjetij, kjer lahko najamete avto. Ta podjetja se nahajajo na letališčoh, hotelih in v vseh večjih mestih, rezervacijo pa lahko opravite že preko spleta. Promet v Egiptu je kaotičen in Luxor ni nikakršna izjema. Čeprav je vožnja z avtomobilom po desni strani, vozniki tega pravila velikokrat ne upoštevajo. Prav tako zelo slabo upoštevajo cestne predpise. Ne cestah je veliko živali, kočij in pešcev, zato avto v Luxorju ni najboljša izbira. Ceste na podeželjskem delu so obupno vzdrževane.

Taxi

Luxor nudi ogomno taxi prevoza. Taxiji nimajo taximetrov, cena je dokončna in jo lahko znižate z barantanjem. Taxi vozila so večinoma dobro vzdrževana. Pred kratkim je bila sprejeta uredba, da taxi vozila ne smejo biti starejša od 20 let, zato greza večinoma novejše modele, nekatere opremljene tudi s klimo.

Kolo

Luxor ponuja najem koles skoraj na vsakem koraku. Najamete ga lahko v hotelih ali izposojevalnicah. Najem je možen tako na Zahodnem kot na Vzhodnem bregu. Bodite pozorni na egipčanski promet - Vzhodni breg je veliko bolj prometni, Zahodni breg pa je kmečki in manj prometen. Kolo lahko vzamete tudi na trajekt.

Motorno kolo

Luxor nudi veliko možnosti najema motorja. Lahko ga najamete za uro ali za cel dan. V poletnem času so ceste Zahodnega brega skoraj prazne, zato boste lahko varno raziskovali skrite kotičke. Motor lahko najamete tudi od domačinov. Za čelado morate dodatno prositi, saj je domačini ne uporabljajo

Nenavadni načini transporta

 • Calèche je voz s konjsko vprego, ki omogoča zanimivo doživetje mesta, sploh v nočnem času.

Spanje in namestitev

Hoteli

Eden izmed najbolj priljubljenih hotelov je Hilton Luxor Resort & Spa, ki ima 5*. Nahaja se v bližni Nila, nočitev pa vas bo stala približno 130 €. Zelo priljubljen je tudi Steigenberger Nile Palace Luxor, kjer boste lahko prenočili za približno 70 €. Lahko se odločite za nastanitev v Nefertiti Hotel s 3*, kjer boste za nočitev odšteli približno 25 €. Luxor ima na desetine hotelov, namestitev pa lahko rezervirate tudi preko spleta. Najboljši čas, da obiščete Luxor je od novembra do marca (navedene cene so za to obdobje).

Hostli

Luxor ima številne hostle, kjer boste za nočitev odšteli zelo malo denarja. Za najcenejše že od le nekaj eurov dalje (npr. 3 eur/noč). Zelo ugodne cene boste našli v Nubian Oasis Hostel Luxor, Princess Hotel, Cleopatra Hotel Luxor, Al Salam Camp in podobno. Nastanitev lahko rezervirate tudi preko spleta. Od leta 2011 je opazen kar precejšenj upad gostov, zato lahko poskusite barntati za ugodnejšo ceno.

Kampiranje

Luxor ni najbolj prijetna dežela za kampiranje. Največ kampov je ob obalah in v oazah, kjer pa primanjkuje sence. Najboljši kampi so tisti, ki so delno povezani s hoteli. Preden se odločite za mesto kampiranja, se morate prijaviti krajevni policiji. Kampiranje v puščavi je posebno doživetje, a bodite pozornii, da imate dovoljenje lastnika zemljišča.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Egipt