Los Angeles

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Los Angeles (tudi Mesto angelov) je drugo največje mesto v ZDA (za New Yorkom) in največje mesto v zvezni državi Kalifornija. Po ocenah iz leta 2007 ima več kot 3,8 milijona prebivalcev. Leži v južni Kaliforniji ob obali Tihega oceana in je središče obsežnega velemestnega območja, ki šteje skoraj 18 milijonov prebivalcev. Danes je eno svetovnih središč podjetništva, mednarodne trgovine, zabave, kulture, medijev, mode, znanosti, tehnologije in izobraževanja. V mestu se nahajajo številne ugledne ustanove iz širokega spektra strokovnih in kulturnih dejavnosti. Predvsem po zaslugi Hollywooda si Los Angeles lasti naziv »svetovna prestolnica zabave«, ki pa ga deli z Las Vegasom.Fotogalerija znamenitosti
Potopisi

Divji zahod

Rok Ciglič Preberite: Divji zahod

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik - Los Angeles

Dolžina: 25 minut in 31 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Walt Disney Concert Hall - Zabaviščni park Disneyland je del turistično rekreacijskega kompleksa Letovišča Disneyland. Nahaja se v Kaliforniji. Disneyland velja za edini tematski park, ki so ga naredili, zgradili, odprli po načrtih Walt Disneya in ki ga je on tudi upravljal.
 2. Los Angeles City Hall - je središče vlade mesta Los Angeles in hiša župana. V njej ima pisarne tudi Mestni svet.
 3. Hollywood Bowl - je amfiteater v Hollywoodu - Los Angeles, ki se uporablja predvsem za glasbene nastope.
 4. Kodak Theatre - je avditorij live-performance v Hollywood, Highland nakupovalno središče in zabaviščni kompleks, na Hollywood Boulevard, Los Angeles. Od odprtja 9. novembra 2001, gledališče gosti slovesnosti Academy Awards (oskarjev). Je prvi stalni dom za podelitev te nagrade.
 5. Getty Center - znan je po svoji arhitekturi, vrtovih in zaradi čudovitega pogleda na Los Angeles. Center leži na vrhu hriba. Do njega se lahko pripeljemo tudi z vzpenjačo.
 6. Getty Villa - je ena od dveh lokacijah Getty Muzeja. Getty Villa je izobraževalni center in muzej, posvečen študiju umetnosti in kulture v antični Grčiji, Rimu in Etruriji.
 7. Los Angeles Memorial Coliseum - je velik zunanji športni stadion na University Park soseski Los Angeles. V njem potekajo večje tekme različnih nogometnih reprezentanc.
 8. Los Angeles County Museum of Art - je muzej umetnosti in se nahaja na Wilshire Boulevard Los Angeles. V njem najdemo dela znanih slikarjev kot npr.: Rembrandt, Juan Francisco de Aguilera, Juan GarcÍa, Pablo Picasso in še mnogih drugih.
 9. Watts Towers, Towers Simon Rodia, ali Nuestro Pueblo - so v zgodovinskem parku Simon Rodia Los Angeles. So zbirka 17 med seboj povezanih kiparskih objektov. Najvišji je visok več kot 99 metrov.
 10. Hollywood Sign - je ameriška kulturna ikona, ki se nahaja v Los Angeles. Beseda HOLLYWOOD "je opredeljena s 14 m visokimi belimi velikimi črkami. Napis je dolg 110 m.
 11. Bradbury Building - je arhitekturni mejnik, ki se nahaja Broadwayu - Los Angeles. Zgrajen je bil leta 1893. Omenjen je v številnih leposlovnih delih in je bil prizorišče mnogih filmskih in televizijskih nadaljevank in glasbenih spotov.
 12. Hollywood boulevard - Hollywoodska aleja slavnih oz. Hollywoodski pločnik slavnih je javni spomenik. Razteza se preko 15 križišč vzdolž avenij Hollywood Boulevard in Vine Street v četrti Hollywood ameriškega mesta Los Angeles. Sestavlja ga skoraj 2.500 peterokrakih zvezd.
 13. Capitol Records Building - je dom za snemalne studie in zbornice Capitol Studios. Stavba je vključena na seznam registriranih zgodovinskih zgradb v Los Angelesu.


Skriti kotički Los Angelesa

Ob obisku Los Angeles se poleg glavnih zanimivosti in znamenitosti splača ogledati še:

 • Cathedral of Our Lady of the Angels - obredna katedrala Rimskokatoliške cerkve v Los Angelesu, katedrala služi kot glavna cerkev za nadškofijo Los Angeles,
 • se peljati z Angels Flight – ozkotirna vzpenjača v okrožju Bunker Hill Downtown Los Angeles, Kalifornija,
 • Griffith Observatory - je objekt na južnem pobočju gore Hollywooda v Griffith parku Los Angeles. Ponuja razgled na Los Angeles bazen, Hollywood, in Tihi ocean. Opazovalnica je priljubljena turistična atrakcija s široko paleto prostora in povezanih zaslonov,
 • se ustavite v Grauman's Chinese Theatre - je kino na zgodovinskem Hollywood Walk of Fame,
 • če ste bolj za šport pa si oglejte: Staples Center - je velika večnamenska športna dvorana v Los Angeles. Ta športna dvorana je med drugim tudi dom največjega Slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja,
 • ali Dodger Stadium - ki je trenutno tretji najstarejši športni teren za Baseball in s kapaciteto, ki je največja, kar jih premorejo baseball stadioni v Združenih državah Amerike.


Potovalni načrti

Los Angeles 9 dni

Los Angeles - Nacionalni park Joshua Tree- Hidden Valley- Barker Dam- gora Ryan - stadion Dodger Stadium- Los Angeles City Hall- Hollywood Bowl- Kodak Theatre- Getty Center- Getty Villa - Los Angeles Memorial Coliseum- Los Angeles County Museum of Art- Watts Towers- Towers Simon Rodia - Walt Disney Concert Hall- Capitol Records Building- Cathedral of Our Lady of the Angels -Griffith Observatory- Grauman's Chinese Theatre-Staples.

Aktivnosti

Los Angeles ponuja aktivne počitnice, lahko odidete v Nacionalni park Joshua Tree, kjer gore zagotavljajo idealno mesto za pohodništvo, gorsko kolesarjenje, smučanje... Za bolj umirjene počitnice in poležavanje pa so plaže v Los Angelesu idealen kraj. V Los Angelesu najdemo različne muzeje, zgradbe, parke, avenije, itd., ki so vredne ogleda. Če pa si želite malo adrenalina lahko odidete v Walt Disney park, ki ponuja razne aktivnosti tako za otroke kot odrasle.


Koristne informacije


Los Angeles je drugo največje mesto v zvezni državi Kaliforniji.

Valuta: ameriški dolar ($)

Površina: 1.302 km2

Nadmorska višina: 71 m

Časovni pas: PST (UTC-8), poletje PDT (UTC-7)

Točen čas: koliko je ura v Los Angeles?

Omrežna skupina: 213, 310/424, 323, 661, 747/818

Število prebivalcev: 3,792,621

Elektrika: 110V/120V (Ameriški vtikač)

Nujna pomoč: 911

Domena: .us .gov .edu .mil


Los Angeles več podatkov na Wikipedia.si


Zemljevidi in geografija

Zemljevid – Los Angeles

Zemlejvid Predloga:Los Angeles - zemljevidDinamični zemljevidi


Regije

Mesto je razdeljeno na več kot 80 okrožij in sosesk. Glavne regije so Downtown Los Angeles, Eastside in Northeast Los Angeles, South Los Angeles (pogovorno South Central), Area Harbor, Greater Hollywood, Wilshire, Westside in San Fernando ter Crescenta Valleys.


Lastnosti pokrajine

Los Angeles je največje mesto v Kaliforniji. Obala Kalifornije je del Pacifiške obale, ki je dolga 2.081 kilometrov. Iz morja se razmeroma strmo dviga obalni gorski pas; edino na skrajnem jugozahodu države, ob stiku z Mehiko, je obala nekoliko bolj uravnana, v severozahodnih predelih pa se razčleni in vsebuje množico zalivov, fjordov, polotokov in otokov. Pacifiška obala je prizorišče silovitih neviht, ki prihajajo s Pacifika, in potresov, ki na tem stiku dveh drsečih plošč niso redki. Naselja ob pacifiški obali so se pričela razvijati kot pristanišča za natovarjanje lesa na ladje, pa tudi kot ribiške naselbine. Danes se prebivalstvo teh področij veča, pa tudi pomen je narasel, ko so se ZDA obrnile stran od Evrope in pričele gospodarsko nadvladovati Azijo in Latinsko Ameriko.


Vreme in klima

Los Angeles se nahaja na robu Tihega oceana, v sredini Santa Monica Mountains, in ga na vzhodu omejujejo San Gabriel Mountains. Za še dodatne motenje podnebnih razmer, je v bližini puščave Mojave, ki vpliva na vremenske razmere v Los Angelesu. Skoraj vse dežje na območju Los Angeles se pojavlja v zimskem času. Sonce sije v Los Angelesu približno 329 dni v letu. Na vreme v Los Angelesu vplivajo tudi vetrovi Santa Ana. Ta veter se običajno pojavi v poznem poletju in vključuje topli veter, ki piha z gora proti zahodu, proti obali. Ti vetrovi prinašajo povečano nevarnost požara. Zato priporočamo, da si pred planiranim izletom ogledate vremensko napoved za Los Angeles.

Los Angeles Vremenska napoved


Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za ogled Los Angelesa je v pomladnih dneh in v začetku poletja. Najbolje je da pred načrtovanim izletom preverimo vremenske razmere v Los Angelesu. Los Angeles Vremenska napoved


Zgodovina

Zgodovino Los Angelesa predstavljajo nekatere zgradbe in pa razstavljena dela v muzejih. Ob potovanju v Los Angeles si oglejte zgodovinske zgradbe in muzeje: Los Angeles City Hall, Kodak Theatre, Getty Center, Getty Villa, Los Angeles County Museum of Art, Watts Towers, Hollywood Sign, Bradbury Building, Hollywood boulevard, Capitol Records Building, Cathedral of Our Lady of the Angels, …


Hrana

Los Angeles je najbolj kulinarično pestro območje – tukaj lahko najdete skoraj vse, kar si lahko predstavljate. Od tradicionalne ameriške (poskusite Mel je Drive-In v West Hollywood) do novega vala organskih kavarn, stojnic s poceni tacosi. Zelo obiskani so gurmanski tovornjaki hrane. To niso povprečni tovornjaki s tacosi, ampak vam ponujajo bolj zdravo hrano. Na teh tovornjakih lahko dobite gurmanske hamburgerje, vietnamske sendviče, korejsko in filipinsko hrano. Lokacije tovornjakov si lahko ogledate na internetu..


Los Angeles ima veliko izbiro restavracij z odlično hrano. Nekaj možnih je naštetih v nadaljevanju:

 • Asanebo
 • Deano
 • Ivy
 • Beso


Gospodarstvo in ekonomija

Los Angeles je v Kaliforniji in tam sta bila zmeraj kmetijstvo in rudarstvo pomembni panogi. Vendar se je v zadnjem stoletju začela industrija bliskovito razvijati, skupaj z rastjo prebivalstva. Leta 1990 je imela Kalifornija največ prebivalcev od vseh zveznih držav in je bila glavni pridelovalec kmetijskih pridelkov ter glavni proizvajalec industrijskih izdelkov.


Kultura

Tudi o kulturi in znanih osebnosti Los Angelesa je zelo veliko za povedati. Za nekaj kulturnih ogledov je na voljo:

 • Hollywoodska aleja slavnih oz. Hollywoodski pločnik slavnih, ki se razteza preko 15 križišč vzdolž avenij Hollywood Boulevard in Vine Street v Los Angeles. Sestavlja ga skoraj 2.500 peterokrakih zvezd, vdelanih v tlakovce pločnikov na obeh straneh cestišča v dolžini 2,1 km. Vsaka z medenino obrobljena tlakovana zvezda je spomenik dosežkom v zabavni industriji in nosi ime igralca, glasbenika, režiserja, producenta, glasbene oz. gledališke skupine ali kakšne druge javne osebnosti Združene države Amerike.
 • Hollywood Bowl - je amfiteater v Hollywoodu - Los Angeles, ki se uporablja predvsem za glasbene nastope.
 • Kodak Theatre - je avditorij live-performance v Hollywood, Highland nakupovalno središče in zabaviščni kompleks, na Hollywood Boulevard, Los Angeles. Od odprtja 9. novembra 2001, gledališče gosti slovesnosti Academy Awards (oskarjev). Je prvi stalni dom za podelitev te nagrade.
 • Getty Center - znan je po svoji arhitekturi, vrtovih in zaradi čudovitega pogleda na Los Angeles.
 • Getty Villa - je ena od dveh lokacijah Getty Muzeja. Getty Villa je izobraževalni center in muzej, posvečen študiju umetnosti in kulture v antični Grčiji, Rimu in Etruriji.
 • Los Angeles County Museum of Art - je muzej umetnosti in se nahaja na Wilshire Boulevard Los Angeles. V njem najdemo dela znanih slikarjev kot npr.: Rembrandt, Juan Francisco de Aguilera, Juan GarcÍa, Pablo Picasso in še mnogih drugih.
 • Watts Towers, Towers Simon Rodia, ali Nuestro Pueblo - so v zgodovinskem parku Simon Rodia Los Angeles. So zbirka 17 med seboj povezanih kiparskih objektov. Najvišji je visok več kot 99 metrov.
 • Hollywood Sign - je ameriška kulturna ikona, ki se nahaja v Los Angeles. Beseda HOLLYWOOD "je opredeljena s 14 m visokimi belimi velikimi črkami. Napis je dolg 110 m.
 • Bradbury Building - je arhitekturni mejnik, na Broadwayu. Zgrajen je bil leta 1893. Omenjen je v številnih leposlovnih delih in je bil prizorišče mnogih filmskih in televizijskih nadaljevank in glasbenih spotov.
 • Capitol Records Building - je dom za snemalne studie in zbornice Capitol Studios. Stavba je vključena na seznam registriranih zgodovinskih zgradb v Los Angelesu.
 • Grauman's Chinese Theatre - je kino na zgodovinskem Hollywood Walk of Fame.
 • Staples Center - je velika večnamenska športna dvorana v Los Angelesu. Ta športna dvorana je med drugim tudi dom največjega Slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja.
 • Dodger Stadium - ki je trenutno tretji najstarejši športni teren za Baseball in s kapaciteto, ki je največja, kar jih premorejo baseball stadioni v Združenih državah Amerike.


Jezik

V Los Angelesu je uradni jezik angleščina.


Izobraževanje

Čeprav je ustava iz leta 1849 zagotavljala šolski sistem, so svobodne šole v Kaliforniji odprli šele leta 1866. V začetku 20. stoletja so zgradili tudi višje in visoke šole. V 80-tih je Kalifornija imela 7.430 državnih osnovnih in srednjih šol z 3.5 milijona učenci in 1.3 milijona dijaki. Okoli 500.000 jih je hodilo v privatne šole. Imela je tudi 310 šol za višjo izobrazbo in enega največjih sistemov univerz v ZDA z 1.7 milijona študenti. Zaradi podpore umetnosti je Kalifornija postala ena izmed glavnih kulturnih centrov v ZDA. Ima predvsem veliko knjižnic,muzejev in spomenikov. Pomembne so tudi zvezdarne na hribih v bližini velikih mest. Znana univerza v Los Angeles je UCLA.


Delo

Tako kot za Združene države Amerike velja enako za Los Angeles. Državljanom RS vizum za turistična in poslovna potovanja v Združene države Amerike ni potreben. V Združene države Amerike lahko potujejo z veljavnim slovenskim potnim listom, na podlagi katerega jim bo dovoljen vstop za tri mesece, pri tem pa morajo imeti tudi povratno vozovnico. 72 ur pred potovanjem v Združene države Amerike morajo zaprositi za dovoljenje za vstop v Združene države Amerike. Dovoljenje velja dve leti oziroma manj, če nam preteče veljavnost potnega lista, zanj pa odštejemo 14 dolarjev upravne takse. Seveda moramo za potovanje brez vizuma izpolnjevati določene pogoje, denimo nekaznovanost v ZDA. Svojega statusa obiskovalci ne morejo spremeniti v študentskega ali obiska podaljšati. V vsakem primeru si morajo slovenski študentje priskrbeti ustrezno študentsko vizo pred odhodom v Združene države Amerike. Za opravljanje dela v ZDA pa najprej potrebujemo delodajalca, ki začne postopek za delovno vizo. Delovne vize za Združene države Amerike so začasne - po preteku se moraš vrniti v domačo državo. Glede na to, da je trenutno stopnja brezposelnosti tudi v Združenih državah Amerike visoka pa potreb po tujem kadru ni, tako da le redkim, zelo iskanim poklicem izdajajo vize.


Varnost

Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje v Los Angeles. Svetujemo le, da pred potovanjem preverite vremenske razmere in napovedi.


Zdravje

V Los Angelesu je potrebno zdravstvene storitve plačati, nato pa se lahko zaprosi za povračilo stroškov pri območni enoti ali izpostavi ZZZS. Zavarovana oseba je upravičena do povračila stroškov le za nujne zdravstvene storitve, vendar ne več od povprečne cene teh storitve v Sloveniji. Zavarovanim osebam ZZZS svetuje, da za potovanje v Los Angeles sklenejo komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Podatki o ureditvi komercialnega zavarovanja


Telekomunikacije

V Los Angeles, imajo cenovno ugodne internetne ponudnike, ki ponujajo brezžično internetno storitev v večini mest. Omrežje je dobro pokrito in se lahko povežeš s katerokoli napravo: prenosni računalnik, mobilni telefon, iPad, eReader, iPod, ali katero koli drugo wi-fi združljivo napravo. Podobno je tudi z mobiteli.

Klicna koda Združene države Amerike je +1. Klicne kode Los Angelesa najdete tukaj

Poštne (ZIP) številke Los Angelesa so zbrane tukaj


Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Državljanom RS vizum za turistična in poslovna potovanja ni potreben vendar lahko v Los Angeles potujejo z veljavnim slovenskim potnim listom, na podlagi katerega jim bo dovoljen vstop za tri mesece, pri tem pa morajo imeti tudi povratno vozovnico. 72 ur pred potovanjem morajo zaprositi za dovoljenje za vstop v Los Angeles. Dovoljenje velja dve leti oziroma manj, če nam preteče veljavnost potnega lista, zanj pa odštejemo 14 dolarjev upravne takse. Seveda moramo za potovanje brez vizuma izpolnjevati določene pogoje, denimo nekaznovanost v ZDA.


Z letalom

Potovanje z letalom je najenostavnejše in najhitrejše če potujemo v Los Angeles.

Na letališču morate:

 • vse tekočine, ki jih prenašate v Los Angeles, predložiti varnostnikom na kontrolnih točkah, da jih pregledajo,
 • sleči jopič in/ali plašč, ki bosta pregledana ločeno,
 • iz ročne prtljage odstraniti prenosne računalnike in druge večje električne naprave, ki bodo pregledani ločeno.


Z ladjo

Prihod z ladjo v Los Angeles je sicer možen vendar zaradi časovno predolgega potovanja to možnost odsvetujemo.


Transport po destinaciji

V Los Angelesu je veliko železniških prog in prog podzemne železnice, številna letališča in avtobusne linije ter obsežna avtocesta in cestni sistem. Tako da lahko v Los Angelesu uporabimo katero koli prevozno sredstvo za prevoz po destinaciji. Kot pa v vseh velikih mestih ima javni prevoz velike zamude, zato tisti manj potrpežljivi in z bolj polnimi žepi razmišljajte o najemu avtomobila


Vlak

Los Angeles ima majhno, a hitrorastočo železnico Metro Za vožnjo s podzemno železnico kot tudi z avtobusom velja ena karta, za dnevno karto boste odšteli 6 dolarjev (4,20 evra).


Avto

V Združenih državah Amerike je možno najeti avto, vendar je to zamuden (veliko prometa) način prevoz. Poleg tega je to tudi najdražji prevoz (najem, cestnine,…). Zato priporočamo uporabo javnega prevoza - vlak.


Avtobus

Los Angeles ima veliko avtobusnih linij a je avtobusni promet počasnejši. Za vožnjo z avtobusom kot tudi s podzemno železnico velja ena karta, za dnevno karto boste odšteli 6 dolarjev (4,20 evra).


Taxi

Seveda pa za prevoz po Los Angelesu lahko uporabite tudi taxi. Za izračun cene prevoza s taxijem si lahko pomagate z naslednjo povezavo: cene taxi-jev


Spanje in namestitev

V Los Angelesu lahko prenočimo na različne možne načine:

 • hoteli,
 • hostli,
 • kampiranje,
 • apartmaji,...


Prenočišče si lahko poiščete na Trivago


Kampirate pa lahko v Nacionalni park Joshua Tree.Nadredna destinacija