Limasol

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Limassol je drugo največje mesto na Cipru. Je največja ciprsko pristanišče ter eno najpomembnejših pristanišč na mediteranu. Prav tako je zelo znano turistino mesto. V svoji okolici slovi po proizvodnji vina in vzgoji vinske trte. Slovi po svoji kulturi in se ponaša z Tehniško univerzo.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2:31 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Sayious Adventure Park:Za vse, ki si želijo veliko adrenalinsko izkušnjo.
  2. Kourion : Kourion se nahaja na zahodni obali pokrajine Limassol v manjšem mestu Episkopi in je poznan po svojih starih znamenitostih.
  3. Amathus: Ta znamenita zgodovinska točka se nahaj 11 kilometrov južno od Limasola. To mesto je odigralo vidno vlogo v starem Cipru. Bil je prestolnica med starimi kraljevskimi mesti in je imel podoben status kot Kourion ta razliko od njega pa je Amathus deloval tudi kot pristanišče. Znamenitost mesta so ostanki Afroditinega hrama in grobnice.
  4. Kolosi:
  5. Živalski vrt: Živalski vrt se nahaja na obali Limasola in je edini živalski vrt na Cipru. V njem lahko vidite 300 različnih vrst živali vključno s pticami. Stanovalci živalskega vrta so: levi, tigri, medvedi, panterji, zebre, opice, pavi, noji, emuji.... V sklopu živalskega vrta si lahko ogledate tudi Naravoslovno zgodovindki muzej ter izobraževalni center, ki ponuja na ogled različne filme o divjini in naravi. Živalski vrt je primeren za otroke saj ima poseben del namenjen samo njim.

Muzeji

Bizantinska trdnjava, ki je bila zgrajena okoli leta 1000 v kateri se nahaja muzej srednjega veka. Arheološki muzej. Nedaleč od mesta se nahaja znamenito arheološko najdbišče Kirokitia, ki je po UESCO-ovo zaščito. Kirokitia se smatra za eno od prvo stalno naseljenih mest v zgodovini in eno od najpomembnejših neolitskih najdbišč na vzhodem Sredozemlju. Muzej folklore

Parki

Limasol je značilen turističen center z velikim številom plaž in parkov. V parkih si lahko ogledate številne skulpture.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

V okolici si je vredno ogledati nasade citrusov in vinograde.

Aktivnosti

Glavne aktivnosti Limasola so poležavanje na plaži, ogled raznih kulturnih znamenitosti, športne aktivnosti: tenis, golf, kolesarjenje...

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Limasol

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Klima je mediteranska z milimi zimami in vročimi poletji.

Kdaj obiskati

Najprimernejši čas za obisk je vsekakor poletje.

Zgodovina

Limasol je zgrajen med dvema antičnima mestoma Amathus in Kourion. V njem se nahaj značilna bizantinska utrdba (za čas Bizanca se je mesto imenovalo Neapolis - novo mesto). Limasol je bilo verjetno zgrajeno po tem, ko je bil porušem Amathus. Grobove, ki so jih našli segajo do 2000let pred našim štetjem ter drugi, ki segajo v 8. in 4. stoletja pred našim Štetjem. Teh nekaj ostankov kažejo, da je obstajala mala kolonizacija, ki pa ji ni ni uspel razvoj in razcvet. Antični pisci niso nič nič omenili o fundaciji mesta.

Hrana

Limasol ponuja veliko izbiro različnih kuhinj za ljubitelje različne hrane iz vsega sveta. V središču mesta in v vzhodni četrti mesta, je mogoče najti veliko tradicionalni restavracije. Turisti lahko uživajo v dobrem izboru grške in celinsko evropske hrane. Poleg tega mesto ponuja verige restavracij s hitro prehrano McDonald's in KFC, Nandos, Pizza Hut TGI Friday's, ki se nahajajo v bližini plaže.

Pijača

Priporoča se pitje ustekleničene vode, saj je voda iz pipe polna apna.

Nakupovanje

V Limasolu se nahajajo mali mini marketi, tržnice in bazarju, kjer lahko kupite razne stvari.

Kultura

Festivali in dogodki

Limasol je znan po svojem karnevalu in festivalu vina. Karneval v Limasolu traja 10 dni. Festival vina se odvija v začetku meseca Septembra. Na festivalu lahko preizkusite različne vrste ciprskega vina brezplačno.

Drugi Festivali so Yermasogeia Festival cvetja (maja), Festival poplav (junij), Shakespearovih noči in Festival antične grške drame.

Jezik

Uradni jezik v Limasolu je Grški.

Izobraževanje

V Limasolu obstaja več kot sto izobraževalnih institucij. Limasol gosti Saint Mary's school

Poleg različnih grški osnovnih šol, boste v Limasolu našli tudi armensko šolo.

Limasol je znan po Ciprski Univerzi za Tehnologijo.

Varnost

Limasol je varno mesto.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonsko in mobilno omrežje je razvito. Klicna številka za Slovenijo je 00 386.

Internet

Internet je močno razvit. Hoteli pomujajo brezične povezave. V mestu se tako imenovani Wi Fi kavarne, ki ponujajo povezavo do internetnega omrežja brezp.lačno

Prihod na destinacijo

Z letalom

Najbližja letališča sta Larnaca in Paphos.

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport v Limasolu je osredotočen na avtobusni promet. Vse o avtobusnih proha najdete na Limassol Urban Bus Routes.

Avto

Mesto ponuja različne izposojevalnice avtomobilov.

Taxi

Mestne taksi službe Delovni čas je cel dan. Lahko ga noročite ali pa ga ustavite na ulici. V primeru, da želite, da vas taxi počaka morate storitev doplačati. Cene so razdeljene v dve tarifi: 1. tarifa 6:01 - 20:30 2. tarifa: 20:31 - 6:00

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Limasol ponuja veliko število hotelov Le te si lahko ogledate in rezervirate preko Booking.com

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Ciper