Lihtenštajn

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 13:26, 25. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Kneževina Lihtenštajn je majhna celinska država pozicionirana v Srednji Evropi. Lihtenštajn se nahaja med Švico na zahodu in Avstrijo na vzhodu. Lihtenštajn je gorska država zato je zelo priljubljena za zimske športe. Znana je tudi kot davčna oaza. Je med najmanjšimi državami v svetu a je kljub temu najbogatejša država.

Fotogalerija znamenitostiVideo turistični vodnik

-->

Dolžina: 6,06 minut

Jezik: Angleščina

Turistične destinacije in znamenitosti

Kljub velikosti ima Lihtenštajn kar nekaj zanimivosti in turističnih znamenitosti.

 1. Vaduz: Glavno mesto je polno kulturnih in zgodovinskih znamenitosti. V centru mesta lahko obiščete Kunstmuseum v katerem se nahaja bogata zbirka umetnin. Poleg tega se tukaj nahaja tudi grad v katerem še vedno živi knežja družina in ta za turiste ni dostopen. Lahko pa si ogledate njegovo lepo okolico ter vinograde. Mesto ponuja mnogo con za pešce kjer si lahko odpočijete.

Zelo možno je, da naletite na kraljevo družino na Kunstmuseum, ki prihajajo v in iz Schloss Vaduz ali na smučanje v zimskem času. To je ena prednost majhne države. Ti so prepoznavni v svojih avtomobilih, ki uporabljajo njihova leto rojstva za njihovo registrsko številko.

 1. Malbun in Triesenberg: zelo atraktivni destinaciji za zimski turizem. Nahajata se na 2000 m nadmorske višine. Tam vas pričakujejo hoteli, restavracije in vrhunska postrežba.
 2. Ruggell: Nahaja se na severnem delu države kjer se razprostira nacionalni park, ki nudi dom velikemu številu ptic, metuljev, zaščiteni vrsti rastlin. Skozi celo področje se razprostirajo steze za pešce in kolesarje.
 3. Bondern: Ja najbolj zgodovinsko mesto v Lihtenštajnu.
 4. Schellenberg: Občina, ki se nahaja na bregovih Rena, vredna ogleda predvsem zaradi kmečke zaščitene hiše preurejene v muzej, ki tam stoji že 500 let.
 5. Balzers: dom čudovite cerkve in spektakularnega gotskega gradu

Potovalni načrti

 • Lihtenštajn 3 dni: Mesto Vaduz, Ruggell nacionalni park, Bondern največje zgodovinsko mesto
 • Lihtenštajn 5 dni: Znamenitosti v Vaduzu, Nacionalni park, obisk kmečke zaščitene hiše, osvojiti najvišji vrh Grauspitz (priporočamo v poletnih mesecih, saj gre za izredno strm in težek teren), zaključite s poletnim festivalom na jezeru Bregenz.
 • Treking, smučanje in planinarjenje 7 dni:

Aktivnosti

Lihtenštajn je ena najmanjših držav, kljub temu pa ponuja na ogled kar nekaj zanimivosti in raznovrstne aktivnosti. Ponujajo priložnost za izkušene alpiniste, kolesarjenje, gosko kolesarjenje, gozdni adrenalinski park za otroke in starejše, pohodništvo, uživanje v različnih lepotah zgodovine, obisk vinorodniškega okolja. Voda, gozd in gore so del zakladnic Lihtenštajna polnih čudes.

 • Adrenalinske avanture obisk gozdnega adrenalinskega parka Forest high-rope adventure park.
 • Lihtenštajn je majhna država, ki jo spoznate v nekaj dneh. Obiščete lahko Vaduz (glavno mesto) za nekaj več dni lahko obiščete vseh 11 občin, ki jih ima Lihtenštajn. Nekatere občine tvori eno mesto ali ena vas.
 • Izkoristite čudovito naravo za aktivnosti v Alpah: pohodništvo, tek na smučeh, nordijska hoja ali gorsko kolesarjenje. Seveda, če vam vreme to dovoljuje.
 • Imajo tudi vinogradništvo ter vino, ki je dobrega okusa in kvalitete.
 • Smučanje v Malbunu in Triesenbergu je zelo priljubljeno v zimskem času.
 • Pohodništvo Za pohodništvo se lahko določite v hribih ali pa v nacionalnem parku. Povsod je dovolj pohodniških poti.
 • Kolesarjenje Kolesarjenje je zelo priljubljeno pa naj gre za kolesarjenje za rekreacijo ali pa za gorsko kolesarjenje.

Koristne informacije

 • Glavno mesto: Vaduz
 • Valuta: Švicarski frank (CHF)
 • Število prebivalcev: 37.009 (2013)
 • Religiija: 80% rimokatoliki,7% protestanti, 13% druge religije
 • Elektrika: 220V/50Hz (Evropski vtikač)
 • Tel. koda države: +423
 • Časovni pas: UTC +1
 • Nujna pomoč: 112
 • Domena: .li
 • Velikost države: 160,5 km²

Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Lihtenštajn

Dinamični zemljevidi

Regije

Lihtenštajn je razdeljen na 11 občin:

 • Vaduz Je glavno mesto Lihtenštajna. Nahaja se ob reki Rena. Prestolnica ima veliko con za pešce. Poleti je v mestu veliko festivalov.
 • Schaan gre za največjo občino v Lihtenštajnu po številu prebivalcev in območju. Nahaja se severno od Vaduza v osrednjem delu države.
 • Balzers je vasica polna zgodovine.
 • Triesen ima nekaj znamenitosti med katerimi so najstarejša kapela, ki je bila zgrajena v 9. in začetku 10. stoletja. Poleg kapelice so tu še drugi objekti med katerimi je tudi kulturni center, kjer so likovne, tematske razstave in pa različni dogodki.
 • Eschen četrto največje mesto v Lihtenštajnu
 • Mauren Najprej se je imenoval Muron. Ima spomenik pedagoga in zgodovinarja Petra Kaiserja (1793-1864)
 • Triesenberg leži na nadmorski višini 884-1000m. Je največja občina v Lihtenštajnu.
 • Ruggell najsevernejša in nizko ležeča občina Lihtenštajna s populacijo 1932 oseb v letu 2007
 • Gamprin imajo cerkev, ki je bila posvečena Materi Mariji in je zgrajena leta 1481.
 • Schellenberg je občina na bregovih Rena. Nahaja se v nižinskem območju.
 • Planken najmanj naseljena občina v Lihtenštajnu. Skupno ima 366 ljudi.

Lastnosti pokrajine

Lihtenštajn na zahodu omejuje reka Ren na vzhodu in jugu se razprostira gorovje Rätikona, na severu Samnaital ter na na jugovzhodu dolini Volorsch in Malbun. Najvišji vrh je Grauspitze (2599 m).

Naravne nevarnosti
poplave in potresi
Najvišja točka
Graunspitze 2.599 m

Vreme in klima

Za podnebje so značilna topla poletja in razmeroma mile zime.

Najbolj primeren čas za obisk

Lihtenštajn je skozi vse leto primeren za obisk. Seveda pa je veliko več možnih aktivnosti v poletnem času.

Zgodovina

Princ Johan Adam Andreas Lihtenštajnski je kupil Schellenberg leta 1699 in potem še Vaduz leta 1712. Imel je velike posesti tudi v Avstriji, Bohemiji in Moraviji; nobene od teh posesti ni nadziral tamkajšni cesar. Vaduz je kmalu sprejel družinsko ime, ki je pripadalo tamkajšnim vladarjem. 23. januarja 1719 je Karl VI razglasil, da se grofiji Vaduz in Schellenberg od takrat naprej imenujeta Kneževina Lihtenštajn. Vaduz je postal stalni sedež knezov v letu 1938. Lihtenštajn je neodvisna nevtralna država od leta 1866. Z ustavo iz leta 1921 je postala Kneževina Lihtenštajn (Furstentum Liechtenstein) ustavna monarhija z demokratično parlamentarno obliko vladavine.

Državni poglavar je vladajoči knez. Deželni zbor ima 25 poslancev izvoljenih za štiri leta. Moški, starejši od 20 let imajo volilno dolžnost, ženske pa so šele leta 1986 dobile splošno volilno pravico. Po švicarskem zgledu ima ljudstvo pravico dajati pobude in odločati z neposrednim izrekanjem na referendumu.

Čas Napoleona

Napoleon je ukinil stari nemški imperij leta 1806 in ustanovil Rensko konfederacijo. Skoraj vse majhne nemške državice so izginile z zemljevida, toda Liechenstein je bil sprejet v Rensko konfederacijo kot suverena država. Po Napoleonovem dokončnem porazu pri Waterlooju so na Dunajskem kongresu leta 1815 določili nov politični red v Evropi. Lihtenštajnje edini, ki mu je uspelo zadržati neodvisnost.

Partnerstvo s Švico

Po propadu Avstro-Ogrske, so države naslednice zaplenila ozemlja rodbine Liechenstein na svojih ozemljih. Zato se je Liechenstein začel povezovati s Švico: 1921 se je vključil v Švicarsko poštno in telegrafsko službo, nato pa 1922 z njo sklene denarno in 1923 še carinsko unijo, ki do dandanes tvori osnovo tesnega partnerstva med državama. Do 1991 ga je Švica zastopala tudi v mednarodnih odnosih.

In še zelo pomemben podatek. V tujini zastopa koristi Lihtenštajna Švica.

Moderna doba

Zaradi svojih nizkih davkov so doživeli hiter gospodarski razcvet. Kot finančni center je Lihtenštajn postajal vedno bolj pomemben. Leta 1989 je princ Hans-Adam II nasledil svojega očeta na lihtenštajnskem prestolu. Leta 1996 je Rusija vrnila Lihtenštajnske družinske arhive in s tem končala dolgotrajajoči spor med tema dvema državama. Leta 1978 je Lihtenštajn postal član Evropskega sveta, leta 1990 je postal član Združenih narodov, Evropske zveze za prosto trgovino (EFTE) leta 1991 in Evropskega gospodarskega prostora (EEA) ter Svetovne trgovinske Organizacije leta 1995.

Hrana

Glede na to, da je Lihtenštajn zelo čista država lahko uživamo v organski hrani. Imajo tako mesne jedi kot tudi zelenjavne. Ponudijo vam tako tradicionalno kot internacionalno hrano. Ker so zelo majhni, je njihova hrana večinoma povzeta po sosedih. Siri so povzeti po Švici vendar uporabljajo lokalne vrste. Tako kot pri Avstrijcih tudi v Lihtenštajnu prevladuje svinjina. Pri njih občutite Francoski vpliv kuhinje. Večina ljudi se prehranjuje doma in vključuje nekaj ali pa sploh ne teh tehnik kuhanja (Francoskih). V jedeh pogosto uporabljajo šparglje.

Tradicionalne jedi so:

 • Hafalaaban- juha ali goveja juha s šunko ali slanino in koruznimi cmoki
 • Kasknopfl – testenine s topljenim sirom
 • Rebi – koruzna moka ali mešanica koruzne moke in zdroba kot priloga. To je tudi najbolj tipična hrana in je bila znana kot hrana revnih.

Kje jesti?

V večjih mestih boste našli nekaj restavracij. Na volje je tudi restavracija Mc Donalds, ki je odprta od leta 1996 in streže tudi pivo.

Številne majhne pekarne, so odličen kraj, da bi dobili toplo, sveže pecivo.

Priporočljiva je restavracija Stari Grad Inn v mestu Vaduz.

To je nemogoče spregledati in ponuja pristno hrano po razumni ceni in prijetno vzdušje.

Pijača

V Lihtenštajnu lahko poleg vseh znamenitih pijač iz sveta uživamo tudi v njihovih domačij pijačah.

Vino

V Lihtenštajnu je najbolj priljubljeno domače vino. V svojih vinogradih pridelujejo vino, ki je med domačini in tudi turisti zelo priljubljeno. Kljub temu, da je Lihtenštajn gorska pokrajina imajo veliko vinorodnih okolišev.

Pivo

Druga najbolj priljubljena pijača je pivo iz pivnice Lihtenštajn in PrinzenBräu.

Žganje

Tretja pijača na katero so ponosni je žganje proizvedeno v Telser Distillery, kjer še vedno pijačo destilirajo preko odprtega ognja. Skupaj s svežo pomladno vodo, ki prihaja iz Triese daje proizvodu nezamenljiv okus.

Voda

Ker je Lihtenštajn gorska država je voda pitna tudi iz pipe saj gre za neoporečno vodo.

Nakupovanje

Liechtenstein uporablja švicarski frank (CHF), kot svojo valuto. Veliko trgovin bo tudi sprejelo evro, vendar menjalni tečaj ni najbolj ugoden. Cene so dokaj podobne cenam v Švici torej so višje kot v drugih državah.

Gospodarstvo in ekonomija

Kljub omejenim naravnim virom je Lihtenštajn ena redkih držav na svetu, ki ima več registriranih podjetij kot državljanov. Gospodarstvo Lihtenštajna se šteje med najbogatejše na svetu. Lihtenštajn se je po 2. svetovni vojni razvil iz kmetijske v industrijsko državo. Zagotovili so si zelo ugoden gospodarski položaj. Zaradi majhnega domačega tržišča so usmerjeni na izvoz. Lihtenštajn je atraktivna lokacija za posle z dobro razvito infrastrukturo. Od kmetijstva se je razvil v zadnjih 60 letih v sodobno in inovativno državo. Največ ljudi dela v storitvenem sektorju. Sledi industrijski in proizvodni sektor. V storitvenem so večinoma banke Lihtenštajna in skladi. Ko gre za proizvodnjo in industrijo, je Lihtenštajn specializiran za visokotehnološke izdelke s področja strojegradnje in živilskih proizvodov. Lihtenštajn je velik proizvajalec keramike in največji proizvajalec klobas ter umetnih zob. Druge industrije vključujejo tudi elektroniko, tekstil, precizne instrumente, kovinsko industrijo, električno orodje, siderne vijake, kalkulatorje, farmacevtske izdelke in živilske izdelke. Najbolj znano mednarodno podjetje v Lihtenštajnu in največji delodajalec je Hilti proizvajalec neposrednih pritrdilnih sistemov. Lihtenštajn prideluje pšenico, ječmen, koruzo, krompir, mlečne izdelke, živino in vino. Turizem predstavlja velik del gospodarstva države.

Kultura

Lihtenštajn velika kulturna zakladnica je likovna zbirka njenega princa, ki sega v leto 1600. Nastanjen v glavnem mestu Vaduz je druga največja zbirka zasebne umetnosti na svetu. To je tudi ena od najboljših umetniških zbirk javnih ali zasebnih na svetu. Vključuje skulpture, tapiserije, srebro in porcelan kot tudi slike od Breughel, The Elder, Botticelli, Rembrandt, Rubens in drugih mojstrov renesančne umetnosti.

Jezik

Uradni jezik je nemščina. Ta se uporablja za službene namene in poučevanje v šolah. Večina ljudi govori tudi lokalno Alemannic narečje, ki je podobno nemški govorici v Švici. Ljudje v goski regiji Triesenberg govorijo edinstven dialekt imenovan Walser. Druga dva glavna jezika, ki se jih učijo v šoli sta Angleščina in Francoščina.

Izobraževanje

Praktično so vsi odrasli v Lihtenštajnu pismeni. Tako primarno in sekundarno izobraževanje upravlja centralna vlada in vsi otroci morajo hoditi v šolo od starosti 7-16-tega leta. Poleg vladno vodenih javnih šol so tudi zasebne šole, ki jih sponzorira katoliška cerkev. Lihtenštajn nima univerz. Njihovi mladi gredo na univerzo v Nemčijo, Avstrijo ali Švico. Lihtenštajn ima večerno tehnično fakulteto, ki ponuja tečaje inženiringa in arhitekture ter glasbeno šolo kot tudi različne objekte za izobraževanje odraslih.

Delo

Lihtenštajn je evropska država. Omejitev za nas v državi ni je pa potrebno za daljše bivanje od treh mesecev pridobiti dovoljenje.

Varnost

Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost. V primeru, da potrebujete nujno pomoč, pokličite 112.

Zdravje

V Lihtenštajnu ni pričakovati kakšnih zdravstvenih zapletov. Pomembno je, da v okolju v katerem se nahajate upoštevate navodila za varnost, predvsem, če greste na kolesarjenje, pohodništvo, adrenalinski park, smučanje. Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. V primeru aktivnosti v naravi se je priporočljivo cepiti proti klopnem meningoencefalitisu. Ko ste v naravi vedno uporabljajte klopni repelent zaradi nevarnosti borelioze in meningitisa.

Telekomunikacije

Telefon

Nacionalna klicna koda za Lihtenštajn je +423 ali 00423.

Internet

Lihtenštajn si deli ponudnike skupaj z Švico. Skupno število ponudnikov je 44. Za internet in dostop do njega je zelo dobro poskrbljeno. Internetne ponudnike lahko poiščete na spletni strani : http://en.welcome.li/liechtenstein-internet-210.html

Pošta

Ker je Lihtenštajn najmanjša država na svetu njegovi žigi in razglednice so med zbiratelji zelo priljubljene.

Razglednice so na voljo skoraj v vsaki trgovini. Pošiljanje pisem in razglednic znotraj države in zunaj je enostaven.

Na spletni strani (desno) pošte Lihtenštajn se nahaja cenik za pisemske znamke. https://www.post.li/privatkunden/post-dienstleistungen/briefe/national.html

Običaji

Običajno se poročijo v poznih dvajsetih letih, ko zaključijo izobraževanje in se naužijejo finančne neodvisnosti in varnosti. Večinoma se odvijajo civilne poroke. So pa tudi osebe, ki se odločijo za cerkveno poroko. Moški je generalno glava družine. Glede na to, da mladi večinoma živijo v stanovanjih, se družine odločajo za življenje v hiši.

Zajtrk ponavadi vsebuje kruh z marmelado in kavo. Kosilo je opoldne in vključuje juho ali solato, glavno jed in desert. Večerja je postrežena med šesto in sedmo uro zvečer in je običajno kaj lažjega kot recimo odprt sendvič z sirom in mesom. V kolikor se odpravijo ven na večerjo ja le ta okrog osme ure.

Rokovanje se po navadi uporablja za pozdrav. Navada je, da pozdravimo ljudi na cesti ali ob vstopu v trgovino. Od gostov povabljenih na večerjo se pričakuje, da ne zamujajo več kot 15 minut. Običajno gostitelju prinesemo manjše darilo. Lahko so to čokoladni bomboni, rože ali pa kakšen liker. V formalnih situacijah gostje ne sedite, dokler niste povabljeni, da to storite. Primerno je, da se naprej napoveste na obisk. Oglasiti se nenapovedano je možno le med sosedi in dobrimi prijatelji. Med tem, ko večerja lahko traja dolgo v noč, so dnevni obiski običajno kratki. Če načrtujete sestanek v Lihtenštajnu, se izogibajte terminov v tipičnih počitniških mesecih (julij in avgust) in pa med državnimi prazniki. Posebnost pri poslovnem srečanju je ta, da se večinoma vsi sestanki odvijajo med kosilom.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Kot ostale države ima tudiLihtenštajn določena pravila za vstop v državo. Viza za bivanje do 90 dni ni potrebna državljanom Slovenije. Vsak potnik naj preveri veljavnost osebnega dokumenta (potni list, osebna izkaznica). Priporoča se, da potujete z dokumenti, ki so veljavni še vsaj 6 mesecev. Prav tako je obvezno v potnem listu imeti prazno vsaj eno stran.

Z letalom

Lihtenštajn nima lastnega letališča vendar so tri mednarodna letališča oddaljena le eno uro vožnje od države Lihtenštajn.

Z avtom

Presenečeni boste kako enostavno je priti v Lihtenštajn z avtomobilom.

 • Iz St.Galena po avtocesti A13 (približno 45 minut vožnje)
 • Iz Züricha po avtocesti A3 in nato vzdolž A13 (približno 1 ura vožnje)
 • Iz Münchna po avtocesti A96 in nato A14 v Avstriji (približno 3 ure vožnje)
 • Preko Innsbrucka po avtocesti A12, S16 in nato A14 v Avstriji (približno 2,5 uri vožnje)

Potrebna je vinjeta za Avstrijo in Švico. Na meji med državama ni kontrole.

Z vlakom

Z mrežo mednarodnih železniških povezav je enostavno potovanje v Lihtenštajn. Potniki z vlakom naj odpotujejo v Sargans, Buchs(Švica) ali Feldkirch (Avstrija), kjer lahko pot v Lihtenštajn nadaljujejo z rednimi avtobusi do destinacije v katero so namenjeni.


Javni in privatni transport v Lihtenštajnu

Javni potniški promet v Lihtenštajnu je neverjetno učinkovit in se pogosto uporablja. Edini ponudnik avtobusnega prevoza je LBA. cena prevoza je razumna. Tedenska karta stane 24 CHF. Drugi poceni način za potovanje je v kolikor to dovoljuje vreme je kolo. Ceste v Lihtenštajnu so v odličnem stanju in veliko cest že ima kolesarsko stezo. Kolesarjenje po vsej državi traja le nekaj ur, vendar je vredno vsake minute v čudoviti alpski pokrajini!

Za prevažanje znotraj Lihtenštajna se lahko odločite za LIE mobil avtobus, najem avtomobila (rent a car) ali pa taxi in avtobusno podjetje, ki vas bo pripeljalo do turističnih znamenitosti, železniške postaje, letališča ali pa v hotel ne glede na ob kateri uri jih boste potrebovali.

Spanje in namestitev

Lihtenštajn ponuja več različnih nastanitev. Lahko se odločite za gostišča, koče v gorah, hostel, kampiranje, mladinske centre ali pa hotele.

Hoteli

Vsa mesta v Lihtenštajnu imajo hotele. Posameznik se odloči glede na ceno oziroma uslugo, ki jo v hotelu pričakuje.

Hostli

Hostel lociran v Schaan/Vaduz je idealna lokacija za pričetek kolesarske poti. Imajo več različnih hostlov v vseh delih pokrajine.

Gorske koče

Lihtenštajn ima tri gorske koče. V kolikor ste izkušen pohodnik in želite raziskati regijo peš do drugih postojank je dobra izbira koče v Pfälzerhütte.

Kampiranje

V kolikor želite kampirati vam priporočamo Mittagsspitze. Kamp je lociran med Triesen in Balzers. Od tu je le 15 minut vožnje do najlepšega dela Alpskega območja. Idealen je tako za letne kot za zimske športe.

Nadredna destinacija