Lesbos: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Spanje in namestitev)
(Prihod na destinacijo)
 
Vrstica 283: Vrstica 283:
 
===Z letalom===  
 
===Z letalom===  
 
<!-- Napiši možne oblike prihoda v destinacijo z letalom (letališča, rute, terminali, transport iz letališča, alternativna bližnja letališča -->
 
<!-- Napiši možne oblike prihoda v destinacijo z letalom (letališča, rute, terminali, transport iz letališča, alternativna bližnja letališča -->
Turisti prispejo na glavno letališče v Lesbosu, lahko s direktno povezavo recimo Dunaj - Lesbos, ali pa se presedejo na katerem izmed Evropskih letališč za letališče za Lesbos primer: Stockholm - Dunaj - Lesbos (vzeto kot primer).
+
Turisti prispejo na glavno letališče v Lesbosu, lahko s direktno povezavo recimo Dunaj - Lesbos, ali pa se presedejo na katerem izmed Evropskih letališč za letališče za Lesbos primer: Stockholm - Dunaj - Lesbos (vzeto kot primer).
 
===Z avtobusom===
 
===Z avtobusom===
 
Iz letališča se na kraj nastavitve pripeljejo z avtobusom.  
 
Iz letališča se na kraj nastavitve pripeljejo z avtobusom.  

Trenutna redakcija s časom 12:18, 25. februar 2019

Lesbos je Grški otok, k leži v severovzhodnem delu Egejskega morja. Je tretji največji grški otok in osmi največji sredozemski otok. Velik je 1630 km2, dolžina obale pa je 300 km2. Ima približno 90000 prebivalcev, od teh jih ena tretjina leži v glavnem mestu Mitilene. Ostala mesta na otoku so: Agia Paraskeni; Agiasos; Gera; Eresos - Antissa; Evergettoulas; Kalloni; Loutropoli Thermis; Mantamados; Mithymna; Mytilene; Petra; Plomari; Polichnitos.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Dan 1 - Prispemo na otok. Sledi namestitev v izbranem motelu. Kasneje se odpravimo na bližnjo plažo in uživamo na soncu.

Dan 2 - Zajtrk in takoj odhod na Vatera plaža, katera nas naravnost navduši. Popoldan se z najetim avtomobilom odpravimo proti Sigri plaži in si ogledamo še njene edinstvene lepote.

Dan 3 - Zajtrk in odhod na Faneromeri plažo, za nameček pa se ob povratku ustavimo na Sigri plažo, katera nas je že prešnji dan navdušila. Sledi odhod k motelu.

Dan 4 - Je namenjen raziskovanju Petre. Obiščemo tudibližnji grad in pa muzej, kateri nas je očaral s svojo lepoto. Vsekakor vredno ogleda.Preostanek dneva poležavamo na eni izmed plaž na otoku Petra. Sledi vrnitev.

Dan 5 - Ogledamo si ostanek zemljine zgodovine - Okamneli gozd. Je sicer nekaj povsem neobičajnega, edinstvenega, človeka pusti brez sape. Predvsem so zanimivi fosili, ki pričajo svojo zgodbo. Priporočljiv ogled.

Dan 6 - Pogledamo si vasico Skala Sikaminia. Uživamo v plovbi po severnem delu obale Lesbosa. Kasneje so se nam pridružili delfini in nadaljevali pot z nami. Prelep pogled na obalo Male Azije. Ogledamo si tudi bližnjo cerkvico: Panaiya Gorgona - katera je posvečena Devici Mariji morskih siren ter imamo kosilo v bližnji taverni. Naravnost smo navdušeni nad domačimi morskimi specialitetami. Dan 7 - Odpravimo se na obalni del Turčije. Le ta je od Lesbosa oddaljena uro in pol vožnje z ladjico. Kosimo morske jedi na ladji, preostanek dneva preživimo v Turčiji in se tam tudi okopamo in poležavamo na plaži. Vračamo se v poznih večernih urah.

Dan 8 - Nahajamo se v mestu Molyvos. Odločimo se, da se bomo poskusili v jahanju oslov, saj Grčija slovi po tovrsnem "športu". Za spomin se tudi fotografiramo. Osla si izposodimo za vse do odhoda na bližnjo plažo, ker se prepustimo sončnim žarkom in kosimo v enih izmed lokalčkov - tokrat poskusimo jedi iz žara in pa musako, ki so fantastačine.

Dan 9 - Obiščemo naravne zdravilne vrelce na otočku in se prepuščam zdravilnim učinkom. Vsekakor pripočljivo, saj je enkratno namakati se v topli vodi in takoj zatem skočiti v malce ohlajeno morje.


Preostale dni se prepuščamo sončku in uživamo. Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Okamneli gozdovi na otok Lesbosu- NARODNI OKAMNELI PARK NA LESBOSU: Okamenli gozdovi so ostaneh preteklosti. Drevesa stojijo kot so stala nekoč, v primeru rasti pred milijoni let. V bližini lahko najdemo tudi ostanke fosilov. Pomembno je predvsem, ker lahko na podlagi le teh, nekako določimo celotno življenjsko zgodbo nekega odobja v Zemljini geološki zgodovini. Do okamnelih gozdov naj bi prišlo zaradi vulkanske aktivnosti pred nekaj milijoni let.
  2. Zdravilni izviri na otoku Lesbos - EFTALOU: Naravna znamenitost na otoku Lesbos. Človeka sprosti. Sprostite se tako, da greste iz vroče vode (naravno vroča) nazaj v mrzlo in obratno. Vredno obiska.
  3. Mytilene Castle - Mytilene grad : Zgrajen je bil na bizantinski trdnjavi v 14. stoletju. Ponuja prelep razgled na okolico Mytilene. Vredno ogledna. Vstopnina za na grad stane približno 2 evra a ponujajo odličen korak nazaj v preteklost. Lahko si ogledate ruševine, starodavne predmete in se poučite o zgodovini Lesbosa. Imajo izredno veliko ostankov iz Otomanskega carstva.
  4. Skala Eresou: Obiskati Skala Eresou. Znan je kot svet Lezbijk. Je ga zelo dobro obiskati. Nudi ogromno kafičev, restavracij in je odlično mesto za sproščanje ob večerih. Lahko se naučite erotičnega plesa ali pa se sproščate ob jogi.
  5. Vatera beach: Je znana kot najlepša plaža na Lesbosu. V okolici najdete ogromno taver, malih restavracij, kavarn, motelov...Če ste ljubitelji plaž, se jo vsekakor splača obiskati.

Muzeji

Theophilos Museum- Ponuja potovanje skozi grško zgodovinsko. Govori tudi o naivnem slikarju po imeni Theofilos, raztavljena so njegova dela. Slikar je postal znan šele po njegovi smrti. Vsekakor vredno ogleda.

Museum of Industrial Olive Oil Production- Muzej nam govori o zgodovini pridelovanja olivnega olja na otoku Lesbos. Shranjene imajo tudi starodavna orodja za predelovanje olivnega olja. Naj bi bil edini takšni muzej iz področja predelave olivnega olja na Grčiji. Vsekakor vredno ogleda.

Parki

Park okamnelih dreves na otoku Lesbos - Okamnela drevesa nam govorijo zgodovino o nastanku Zemlje - v bistvu pripovedujejo zgodbo, katera se navezuje na geološki razvoj Zemlje. S leta 2014 je gozd tudi zaščiten s UNESCO. Ponuja nam tudi poglede na nekatere fosile...Vsekakor vredno obiskati, saj je nekaj edinstvenega.

Skriti kotički

Vatera plaža - Edinstvena plaža, ki navduši vsakega obiskovalca. Je prijetno mesto za sproščanje in za vse ljubitelje skritih kotičkov.

Sigri plaža - Je edinstvena plaža, kamor se lahko zatečejo vsi ljubitelji miru, saj leži na dokaj mirni destinaciji. Primerno za ljubitelje skritih kotičkov in divjih plaž.


Faneromeri plaža - Se nahaja nekaj kilometros stram od Sigri plaže in ravno tako velja, za divjo plažico.

Izleti v okolici destinacije

PETRA Splača se obiskati mestece Petra, in se vzpeti po stopnicah na njihov grad, kateri nudi enkraten pogled nad samo mesto. Sočasno se tudi naučite nekaj o grški mitologiji in o grški zgodovini. V bližini gradu se nahaja tudi muzej, vstopnina je 2 eura in se ga splača pogledati.

OKAMNELI GOZD Je pomemben ostanek Zemljine geološke zgodovine, zapuščine. V bližini je tudi nahajališče fosilov. Zaščiten je z certifikatom Evropske unije - UNESCO. Vsekakor se ga splača pogledati.

OGLED VASI SKALA SIKAMINIA Plovba po severnem delu obale Lesbosa, Vas ne bo pustila ravnodušne, saj nas bodo spremljani delfini. Hkrati pa uživate na pogled na oblao Male Azije. V vasici Skala Sikaminia, se splača pogledati cerkev Panaiya Gorgona - katera je posvečena Devici Mariji morskih siren. Splača se tudi imeti kosilo v tamkajšni luki, ter okušate domače morske jedi.

OBISK TURČIJE Turčija je od Lesbosa odaljena le uro in pol vožnje z ladijo. Je idealna ideja za enodnevni izlet.

JAHANJE OSLA Je izredno priljubljeno v Grčiji, predvem Molyvos. Vsekakor priporočljivo za ljubitelje živali. Lahko se tudi fotografirate z osli.

Aktivnosti

Na otoku se lahko ukvarjate z jogo, potapljanjem, učenjem erotičnega plesa, kolesarjenjem , jahanjem osla, pohodništvom....Skratka ni dejavnosti, za katero bi mogli reči, da je tu ne morete izvajati. Otok je primeren za vse aktivne in manjaktivne turiste.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Lesbosa Zemljevid Lesbosa

Dinamični zemljevidi

Območja

Na otoku Lesbos so naslednja mesta:

Petra

Agia Paraskevi

Gera

Agiasos

Eresos-Antissa

Evergetoulas

Kalloni

Loutropoli Thermis

Mantamados

Mithymna

Mytilene

Plomari

PolichnitosVreme in klima

Kdaj obiskati

Obiščete ga lahko skozi celo leto, saj so zime mile. Če pa ste ljubitelj kopanja pa odzačetka Aprila do začetka Oktobra.

Zgodovina

Otok Lesbos, naj bi bil znan po antični grški pesnici Sapfo, katera naj bi imela rada ženske. Pesnica je rojena na otoku Lesbos, ter je ustanovila antično šolo za vzgojo deklet, od tega je tudi vzedek Lezbijka, ki naj bi pomenila ljubezen med dvema ženskama. Viri navajajo, da je bila Sapho poročena z moškim, ter da je imela hčerko.

Otok Lesvos omenja tudi antični pesnik Homer v svojih delih - omenja Trojansko vojno, Ahilla...

Ravno tako zarad bogate zgodovine, na LEsbosu najdemo arhitekturne ostanke iz bizaninske, turške, rimske preteklosti.

Hrana

Lokalne specialiete so: Kydonato


Revithato


Sardeles from Kalloni


Selinato


Sfougato


Skafoudes


Sougania


Platzenta


Amygdalota (sladica)


Retseli (sladica)


Lahko pa se poslužite tudi katero s katero od tradicionalnih Grških jedi: Gyross; Grški jogurt z medom...

Pijača

Kot po vsej Grčiji je tudi tukaj priljubljena pijača Vino. Pomembno je, da so hišna, domača vina, saj je to nekaj posebnega. Ravno tako je zelo priljubljena pičaja Frape - ali ledena kava.

Nakupovanje

Nakupujete lahko v lokalnih trgovinicah in na tržnici. Plačila se izvajajo v valuti EUR. Priporočljivo je kupiti kaki lokalni spominek, ki Vas bo spominjal na otok Lesbos, ali kako keramiko, nakit, usnje, začimbe....Če ste vešči v baratanju, lahko na tržnici dosežete tudi, da Vam spustijo prvotno ceno.

Kultura

Festivali in dogodki

Festivali se odvijajo različno od meseca do meseca. Najbolj popularna so proščenja, kjer lahko vidimo domačine v narodnih nošah. Ravno tako lahko zasledimo, da se dogajajo razni ribiški festivali, koncerti na prostem in pa tudi kinoji na prostem. Grki so tudi tu izredno povezani s svojo tradicijo. Grško glasbo lahko slišite povsod, v vsaki taverni ali bližnji restevraciji. Možnost je tudi, da kupite njihove domače zgoščenke, ter si grško glasbo pričarate kar doma. Ponavadi pa si turisti, dogodke organizirajo kar sami - predvsem razna maturanska srečanja itd...ali pa jim dogodke organizirajo turistične agencije.

Jezik

Uradni jezik je Grški, vendar mlajši na turističnih destinacijah govorijo in razumejo angleški. Starejši ljudje, pa žal samo grški jezik. Priporočljivo je, da se v znak spoštovanja, naučite nekaj osnovnih fraz grškega jezika. Posebnost je tudi pri grškem jeziku njihova pisava.

Izobraževanje

Izobražujete se lahko na različnih področjih - od erotičnega plesa, do grške zgodovine (z obiski muzejev), lahko se naučite tudi joge...

UNIVERSITY UNIT OF MYTILENE (based in Mytilene, Lesvos ) Je univerza ustanovljena v mestu MYTILINE. Ima ločene smeri - Fakulteta za družbene vede in Fakulteto za okolje. Ponuja nam vpise na različna področja, od zgodovine, geografije, komunikacij, za pomoroske študije...

Varnost

Tudi za varnost je na Lesbosu poskrbjeno. V primeru kraje, se lahko obrnete na policijo, v primeru nesreče pa na loklni zdravstveni dom- oziroma najbližji ali pa obiščete splošno bolnišnico v glavnem mestu. V primeru požara, pa se obrnete na gasilce.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Za koristne informacije, se pred odhodom na destinacijo pozanimajte na turistični agenciji, ali pa v turističnem centru na Lesbosu. Zaposleni v turističnem centru govorijo tudi angleški jezik.

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Kličete lahko iz svojega mobilnega telefona - plača se po tarifi. Za Slovenijo je treba poklicati 00386, za grčijo pa njihovo klicno številko ki je: 0030 +30.

Internet

Vam je na voljo v vseh večjih hotelih in motel na otočku. Lahko pa se ga poslužujete tudi preko svojega operaterja, vendar se Vam cena zaračuna po tarifi. S uporabo Wifija je internet brezplačen.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Turisti prispejo na glavno letališče v Lesbosu, lahko s direktno povezavo recimo Dunaj - Lesbos, ali pa se presedejo na katerem izmed Evropskih letališč za letališče za Lesbos primer: Stockholm - Dunaj - Lesbos (vzeto kot primer).

Z avtobusom

Iz letališča se na kraj nastavitve pripeljejo z avtobusom.

Z avtom

Iz letališča se na kraj nastavitve pripeljejo s avtomobilom - taksijom ali rentacarom - najetim avtomobilom.

Z vlakom

Možnost je tudi potovanja z vlakom, vendar preverite kje izstopite. Mogoče je potrebno pot nadaljevati z avtobusom, ali taksijem.

Z ladjo

Možnost je tudi potovanja z ladjo, vendar preverite kje izstopite. Mogoče je potrebno pot nadaljevati z avtobusom, ali taksijem.

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport je dostopen po celotnem otoku - od vlaka, avtobusa...

Avto

Priporočljivo je najeti avto, ter se tako odpraviti po otoku. Imajo dosti agencij, katere se ukvarjajo s izposojo avtomobilov.

Taxi

Taxy lahko najamete v vsakem mestu na otoku. Priporočljivo predvsem za nočni obisk klubov, diskotek.

Kolo

Kolo lahko ravno tako najamete v izposojevalnici, ter si s kolesom pogledate lepote Lesbosa.

Nenavadni načini transporta

Jahanje osla. Je zelo priljubljena dejavnost, katero obožujejo domačini in pa turisti. Vredno poskusa. Ladija. Je tudi način transporta na Lesbosu in je idalno prevozno sredstvo za odkrivanje sritih plaž, ki jih ponuja otok.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hoteli so po celotnem Lesbosu. Priporočljivo je, da si jih rezervirate mesec do dva prej.

Hostli

Ravno tako so hostli po celotnem Lesbosu. Namenjeni so predvsem nočitvam na kratki rok - se pravi v primeru, ko imate namen obiskati celoten Lesbos in prespite zdaj tu,zdaj tam.

Kampiranje

Na Lesbosu je omogočeno kampiranje, za kampiranje plačate takso. Za več informacij se je potrebno obrniti na turistično agencijo ali Booking.com. Prilagajam še eno koristno spletno stran: http://www.campinglesvos.gr/?lang=en .

Nadredna destinacija