Lefkas

Otok Lefkas je najlepši med Jonskimi otoki in leži tik ob celini, s katero je povezan s 50 metrskim plavajočim mostom. Pravo bogastvo otoka je njegova podtalnica zaradi katere je bogat z zelenjem, zelišči, oljkami, citrusi ter številnimi manjšimi slapovi. Ima prečudovite plaže vzdolž celotnega otoka.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 6 minut


Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Ocean Elements: Letovišča na plaži, ki ponujajo številne športne aktivnosti: surfanje, jadranje, gorsko kolesarjenje, otroške klube, pohodništvo, kajak, vodno smučanje, izleti...
 2. Plaža Egremni: Plaža Egremni je ena lepših, popularnejših in najdaljših plaž na Lefkasu. Od glavnega mesta Lefkada je oddaljena 30 km in ponuje številne aktivnosti na plaži.
 3. Plaža Agiofilli: Prekrasna plaža na vzhodni strani otoka, z majhnimi kamenčki ter čistim morjem.
 4. Plaža Katsiki: Plaža z osupljivo lepoto je bila v preteklosti že mnogokrat izglasovana ne samo kot najlepša plaža v Grčiji temveč v vsem Sredozemlju. Obdajajo jo bele skale nad fantastično plažo in turkiznim morjem.
 5. Plaža Kathisma: Dolga plaža na zahodnem delu otoka, s kristalno vodo. Zaradi svoje lepote večkrat krasi naslovnice turističnih revij po vsem svetu.
 6. Samostan Faneromeni: Samostan iz 15 stoletja, vreden ogleda in se nahaja le 15 minut hoje od mesta Lefkada. Ženske morajo pri ogledu samostana imeti pokrita ramena in kolena, zato so ob vhodu na razpolago ogrinjala.
 7. Slapovi Nydri: Le 15 minut od turističnega naselja Nydri se nahajajo prekrasni slapovi, do katerih se sprehodite po čudoviti soteski.

Muzeji

 • Arheološki Muzej Lefkas se nahaja v kulturnem centru. V njem so razstavljena orodja, keramični in bakreni nakit ter dragulji antičnih grobov predvsem iz starodavnih mest Nirikos, Nydri, Hoirospilia, Evgiros in jame Fryni. Predmeti segajo vse do sredine paleolitika.
 • Mestna knjižnica ima bogato zbirko knjig predvsem umetnikov Jonske šole.
 • Ljudski muzej Lefkas je majhen zasebni muzej, v katerem je predstavljeno življenje in značaj ljudi, ki živijo v gorskih predelih otoka.
 • Ljudski muzej Kontomichio se nahaja v starem poslopju šole v Kavalosu in razstavlja orodja in opremo, ki so jo uporabljali prebivalci Lefkasa v proindustrijskih časih.
 • Ljudski muzej glasbe in literature je bil ustanovljen leta 1937 in poseduje bogato zbirko predmetov iz vsakdanjega življenja in poslovanja prebivalcev Lefkasa.


Muzeji

Skriti kotički

Lefkas je znan kot rojstni kraj boginje Afrodite, zato je to otok kjer se vse vrti okoli dam. Otok ima edinstvene peščene plaže, morje v turkiznih odtenki, neverjetno naravno bogastvo, ki je pravi raj. Nikakor ne zamudite čofotanja pod slapovi Nydre ter raziskovanja starodavnega mesta Nirikos.

Izleti v okolici destinacije

 • Izlet z ladjo Odyseja na otok Meganissi in Skorpios, kjer je jama Papanikoli, kjer je bila skrita podmornica, ki je med II. svetovno vojno oskrbovala otok Lefkas. V avtohtoni vasi Spartokori je na ogled stiskalnica oljk. Otok Skorpios je zasebni otok milijonarja Onasisa.
 • Ogled skrajno južne točke otoka, kjer je svetilnik. Iz rta je čudovit pogled. Prav tako je to mesto, kjer je grška pesnica Sapfo zaradi neuslišane ljubezni storila samomor.
 • Gorska vasica Karya je primerna turistična točka, kjer ni masovnega turizma. Vas je znana po izdelavi čipk ter ima družinski folklorni muzej, kjer je bila včasih šola vezenja.
 • Slap Nydri, ki je od mesta oddaljen 3 km in nato po soteski še 15 minut hoje. V poletnih mesecih je vode manj, lahko se tudi zgodi, da je kakšno obdobje ni.
 • Iz otoka se lahko z avtomobilom odpravite na ogled Delfe, Meteore, Olimpije, Peloponez ali odkrivate neznane predele Grčije.
 • Ogled glavnega mesta Lefkas, ki je zgodovinsko bogata s cerkvami in muzeji ter ogled utrdbe Agia Mavra, ki je v preteklosti otok varovala pred pirati, danes pa je tam manjša cerkev.


Načrti izletov

Aktivnosti

Otok Lefkas je ena najbolj priljubljenih destinacij za športne aktivnosti v Evropi. Zaradi svoje edinstvene obale ter geografske lege je možnosti ogromno. Otok ima kar nekaj prekrasnih plaž, ki zaradi močnega vetra postanejo zbirališče surfarjev in kite deskarjev iz vsega sveta. V Nydri se nahaja športni center, ki ponuja različne športne aktivnosti za vse obiskovalce vseh starosti. Na otoku so potopljaški centri, ki izpolnjujejo vse varnostne standarde in so idealni tudi za ljubitelje globin. Otok je zaradi svoje lepote primeren za izlete, ker pa ga tri četrtine pokrivajo hribovja primeren tudi za gorske kolesarje. Številne prečudovite plaže ponujajo plažne užitke. Z ladjo se lahko odpeljete tudi na enodnevne izlete.

Zemljevidi in geografija

Otok Lefkas meri od severa proti jugu 35 km ter od vzhoda do zahoda 15 km. Njegova površina je 336 kvadratnih km. Najvišja točka je gora Stavrota, ki meri 1158 metrov nad morsko vgladino.

Zemljevid

Zemljevid Lefkasa

Dinamični zemljevidi

Območja

Občina Lefkas je na podlagi lokalne vladne reforme leta 2011 nastala z združitvijo sedmih bivših občin in sicer:

 * Apollonioi 
 * Ellomenos 
 * Kalamos 
 * Karya 
 * Kastos 
 * Lefkada (mesto) 
 * Sfakiotes

Vreme in klima

Otok Lefkas ima značilno sredozemsko podnebje z mokrimi in vročimi poletji ter hladnimi zimami. Poletne temperature se začnejo v maju in trajajo vse do oktobra. Najbolj vroča meseca sta julij in avgust s povprečno temperaturo 25°C.

Vremenska napoved

Zgodovina

Otok Lefkas se imenuje po belih skalah na južnem rtu otoka. V začetku Lefkas ni bil otok, saj je bil povezan s celino. V 7. stoletju so ga Korinčani z umetnim prekopom ločili od celine. Okoli leta 640 pred našim štetjem so na tem mestu ustanovili prva otoška naselja, ki so jih gradile vladavine Makedoncev, Rimljanov, Bizantincev, Turkov, Benečanov in Francozov. Lefkas je bil skupaj z ostalimi Jonskimi otoki, s pomočjo Napoleona prvo neodvisno ozemlje Grčije, pred osamosvojitvo iz turškega jarma. Lefkas je skozi zgodovino odigral pomembno vlogo pri perzijski vojni ter sodeloval v drugih grških bitkah. Udeleženi so bili tudi v peloponeški vojni (431-404 p.n.š.) na strani Špartancev. Leta 343 pred našim štetjem so postali zavezniki Aten v vojni z Makedonci, vendar so vojno izgubili in tako padli pod makedonske oblasti. Leta 198 pred našim štetjem so po vojni z Rimljani prešli pod njihovo oblast. Leta 1204, ko so Franki osvojili Konstantinopel, je Lafkas prešel pod njihovo nadvlado. Do leta 1479 se je zamenjalo še nekaj dinastij. Leta 1479 so Lefkas zavzeli Turki. Leta 1684 so oblast nad otokom prevzeli Benečani.Od leta 1815 s Pariško pogodbo je bil Lefkas v angleški nadvladi, v katerem času so bile zgrajene številne cestne povezave, mestni vodovod ter številne druge izboljšave. Leta 1864 je Lefkas prevzela Grčija, ki je takrat še vedno bila pod Turčijo.

Na Lefkasu so odkrili ostanke že iz mikenskih časov. Po bizantinskem obdobju je otok pripadal frankovskim baronom in italijanskim plemiškim rodbinam.

Ogromen potres leta 1948 ter tudi leta 1953 je uničil velik del tradicionalne arhitekture, ki je bila skozi zgodovino zelo bogata. Arhitektura je bila močno pod vplivom različnih zahodnih civilizacij, predvsem beneške.

Hrana

V mestih in vaseh na Lefkasu je na voljo veliko število restavracij, kjer lahko obiskovalci poskusijo okusne in sveže morske specialitete ter številne domače tradicionalne jedi, solate in sladice. Glavni proizvod na otoku je oljčno olje. Predvsem na vaseh so pogosto pripravljena hrana tradicionalne pite, predvsem z zelenjavo, rižem ali testeninami ter olivnim oljem. Mesto Lefkas je bogato z ribami. Specialitete, ki jih ponujajo so dušen smuč z veliko čebule, ribja juha, pečena jegulja z lovorom in origanom. Posebna specialiteta je kuhan bradač v olivnem olju ter njegove ikre. Posebnost je salama Lefkada s prijetno aromo česna in popra ter kozje mleko. Sadja je bolj malo, obstajo fige, citrusi, namizno grozdje ter kutine in mandlji. Med sladicami je izpostavljena baklava.

Otok Lefkas ponuja veliko odličnih restavracij.

Pijača

Otok Lefkas ponuja številne lokale in clube s pesto izbiro pijač, tudi s tako imenovanimi "happy hours". Na otoku pridelujejo eno najboljih tradicionalnih sort vin v Grčiji. V zadnjih letih zelo pridobivajo na kvaliteti saj so dobitniki številnih nagrad na vinskih sejmih. Po dogovoru se lahko ogledajo vinske klete in predelava njihovega vina, seveda s pokušino vin. Značilna lokalna brezalkoholna pijača je mandljevo mleko - pijača iz ječmena ali mandljev, s koriandrom.

Nakupovanje

Večina vasi v Lefkas imajo trgovine s tradicionalnimi izdelki. Za večje nakupe pa se je treba odpeljati v mesti Lefkas in Nydri, kjer so nakupovalna središča otoka. Glavno mesto ima nakupovalno ulico, po kateri se lahko sprehodite le peš in se začne na plaži in konča v bližini centra mesta. Ulica je polna različnih trgovin, kjer lahko kupite lokalne izdelke, oblačila, športna oblačila, usnjene izdelke, nakit in različne ročno izdelane predmete. Seveda pa so vmes tudi številni gostinski lokali, kjer se lahko med nakupovanjem tudi okrepčate in osvežite.

Kultura

Lefkas je otok s tradicijo. Zaradi vpliva zahoda in naravnega bogastva otoka, so tukaj prebivali mnogi svetovno priznani umetniki in znanstveniki.Dva izmed največjih grških pesnikov, Aristotelis Valaoritis in Aggelos Sikelianos, sta bila rojena v Lefkasu in v svojih pesmih opevala lepote otoka. Zelo je razvita folklorna tradicija in tradicionalna poročna slovestnost.

Festivali in dogodki

 • Mednarodni folklorni festival se na Lefkasu odvija že od leta 1962. Od svoje ustanovitve se širi ideja miru, prijateljstva in solidarnosti ljudi po vsem svetu, ki se prenašajo z obliko folklorne umetnosti, plesa in glasbe. Festival je največja kulturna predstavitev na otoku in je prejela že številna mednarodna priznanja. Festival se odvija vsako leto zadnji teden avgusta in se začne s parado miru in prijateljstva na otvoritveni slovesnosti. Ob koncu je ples miru in izmenjava daril.
 • Festival govora in umetnosti so prvič organizirali leta 1955 in vključuje vse oblike umetnosti. V vseh letih se je zvrstilo kar nekaj znanih domačih in tujih umetnikov, glasbenih skupin, skladateljev in gledališčnikov.
 • Festival leče, ki je odvija 7. avgusta v cerkvi Aghios Donatos v občini Karya. Gospodinje po vasi kuhajo tradicionalne jedi iz leče. Na festivalu se predstavi tudi tradicionalna otoška poroka.
 • Festival Riganada poteka že od leta 1983. To je predstavitev tradicionalne jedi.
 • Festival vina, ki vsako leto poteka na glavnem trgu Frya v občini Sfakiotes. Predstavljajo folklorno zgodovino, ples, glasbo ter tradicionalne proizvode in lokalna vina.

Jezik

Na otoku Lefkas govorijo grški jezik.

Izobraževanje

Na otoku Lefkas imajo 15 osnovnih šol, 7 srednjih šol in 7 visokih šol. Prav tako je na voljo izobraževanje za starejše, zdravstvena šola, šola slikanja, šola glasbe in plesa, računalniška šola ter šola vožnje.

Grškega jezika se lahko naučite v šoli tujega jezika.

Varnost

Stopnja kriminalitete na otoku je relativno nizka. V vaseh in mestih prebivalci okna čez noč puščajo odprta, prav tako gostinci ne zaklepajo hladilnikov in skrinj s sladoledi. Kljub vsemu pa je treba upoštevati osnavna načela varnosti, da prtljage ne puščate nenadzorovano, da denar in vredne predmete ustrezno hranite, zato soi v večini hotel tudi sefi.

Koristne turistične informacije

Bolnica:

GENERAL HOSPITAL OF LEFKADA 24, Valaoritou str. Tel: +30 2645038200 Fax: +30 2645025377


BANKE:

 • ALPHA BANK

Nydri Tel: +30 2645092972

 • ALPHA ΒΑΝΚ

Lefkas Ag. Minas Square 10 Tel: +30 2645026570 - 1

 • BANK OF CYPRUS

Lefkas Ag. Minas Square 27 Tel: +30 2645020081

 • BANK OF GREECE

Lefkas 1, Agg.Sikelianou str. Tel: +30 2645022588

 • EMPORIKI BANK

Nydri Kiosk Tel: +30 2645092558

 • EUROBANK EFG

Lefkas Xen.Grigori 2 Tel: +30 2645029250

 • HELLENIC POSTBANK

Lefkas E.Zakka 42, Ag.Minas Tel: +30 2645022332, +30 2645024720

 • MARFIN EGNATIA BANK

Lefkas Golemi 5-7 Tel: +30 2645021341

 • NATIONAL BANK

Lefkas I.Mela 87 Tel: +30 2645021140

 • PIRAEUS BANK

Lefkas I.Mela 187 Tel: +30 2645026708

 • ΑΤΕ ΒΑΝΚ (Αgricultural Bank of Greece)

Lefkas Central Square Tel: +30 2645022320

 • ΕMPORIKI BANK

Lefkas Iroon Politechneiou & S. Tsegiou str. Tel: +30 2645021551


Turistične informacije:

 • IONIAN ISLANDS TOURIST COMPANY S.A.

Lefkas 21, Iroon Polytechneiou str. Tel: 26450 26559, 26604

 • FEDERATION OF ROOMS FOR RENT & APARTMENTS ENTERPRISES ASSOCIATIONS(O.S.E.E.D.D. OF LEFKADA)

Lefkas Ag. Panteleimonas & Olof Palme str. Tel: 26450 21608, 24266

 • HOTELIERS' UNION

Lefkas 13, Philarmonikis str. Tel: 2645024539


Več podatkov na Lefkada slow guide

Telekomunikacije

Internet

Brezplačen WiFi ponujajo številni lokali in hoteli, kar imajo označeno z nalepko.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Letališče Preveza je oddaljeno od glavnega mesta Lefkas 20 minut vožnje in je dostopno tako z avtobusom kot taxijem. V poletnih mesecih na otoku pristajo številni čarterski poleti iz mnogih evropskih držav. Redna dnevna linija je iz Aten ter 2 x tedensko iz Krfa, Kefalonije, Krete in Zakintosa.

Z avtom ali avtobusom

Lefkas je edini otok, ki ga lahko obiščete brez trajektne povezave, saj je s celino povezan s plavajočim mostom. Most se zaradi plovil vsako uro dvigne in tako povzroči krajše zastoje. Predvsem v poletnih mesecih so lahko zastoji tudi daljši.

Dnevne avtobusne povezave so iz Aten (378 km) ter 2 x tedensko iz Thesalonice (420 km).

Z ladjo

S trajektom boste iz celine do Lefkasa potovali med 4 in 6 ur odvisno od prometa in ladje, ki jo boste izbrali. Dnevne linije so iz grških pristanišč Patras, Krf, Kreta, Santorini, Mykonos... S trajektom lahko do Lefkasa potujete tudi iz italijanskih pristanišč, Bari, Ancona, Benetke, Trst. Za informacije o voznih redih, cenah in rezervacijah obiščite spletno stran http://www.greekferries.gr/index.html.

Transport po destinaciji

Javni transport

V mestu Lefkas je osrednja avtobusna postaja iz katere pelje avtobus v Nydri, Vasiliki, Poros, Agios Nikitas, Katochori, Kariotes, Karabiatikav in druga mesta. Vozovnice so zelo poceni.

Avto

Raziskovanje otoka Lefkas je najlažje z avtomobilom. Tako lahko vidite tudi kraje, ki jih z javnim prevozom ne morete. Avto si lahko izposodite tudi na spletu ali v rent a car poslovalnicah na otoku.

Taxi

Po otoku Lefkas je na voljo veliko taxijev, ki predstavljajo poceni način za transport po otoku. Vsi taxiji so klimatizirani in sodobni in lahko prevažajo največ štiri osebe. V turistični sezoni je težje dobiti taxi na glavnih ulicah mest. Za prevoz iz ali na letališče je najbolje narediti predhodno rezervacijo. Cena prevoza iz letališca do mesta Nydri je ca 60 €.

Ladja

Za izposojo so na voljo majhni čolni, s katerimi se lahko prevažate od plaže do plaže ali do bližnjih otočkov Škorpijoni, Sparti, Meganisi, Madoyri, Prigiponisia, Skorpidi.

Spanje in namestitev

Namestitvene kapacitete so razpršene po celotnem otoku. Večino namestitev je tradicionalnih, obstajajo pa tudi luksuzna letovišča z bazeni, welnes centri ter fitnesi. Na otoku Lefkas boste sigurno našli ustrezno namestitev za vsakogar. Mesto Lefkas ponuja obiskovalcem veliko udobja in namestitvenih zmogljivosti. Našli boste prenočišča vseh kategorij, restavracije, bare in je zares prijetno mesto za bivanje. Nydri je zelo svetovljansko mesto in ponuja veliko različnih hotelov za bivanje, restavracij, kjer lahko poskusite lokalne dobrote.

Najbolj luksuzni hotel se nahajajo v bližini mestnega jedra, predvsem v vaseh Nikiana, Lygia, Agios Ioannis in Tsoukalades. Zasebne vile ponujajo čudoviti pogled na Jonsko morje. Najbolj priljubljen kraj za bivanje na Lefkasu je Nydri, bolj mirna mesta za bivanje pa so Vassiliki, Agios Nikitas in Kathisma, kraji, ki ponujajo enostaven dostop do najbolj osupljivih plaž na zahodni strani otoka.

Številne slovenske agencije ponujajo različne nastanitvene kapacitete.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Grčija


Zadnja sprememba: 11. junij 2014 ob 19:05