Krf

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 12:30, 25. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Krf je najsevernejši otok v Grčiji. Drugi po velikosti med Jonskimi otoki, je znan kot najbolj zelen otok v Grčiji. Poleg čudovitih plaž in prekrasnega morja se Krf lahko pohvali z izjemno bogato kulturno dediščino. O Krfu lahko berem že v Homerjevi Odiseji. Izvrstna hrana in prijazni domačini sta le še dva od mnogih razlogov, zakaj je Krf tako zelo priljubljen med turisti.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 57:32 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Pantokrator: Najvišji vrh otoka, ki se nahaja na severovzhodnem, najbolj goratem predelu. Najlažji dostop nanj je s severa, kjer vodi pot mimo istoimenskega samostana iz leta 1347. Vzpon na sam vrh nam ponuja razgled na Albanijo in Epir na vzhodu in mesto Krf na jugu. Ob jasnem vremenu se z njegovega vrha vidi vse do Italije. Skoraj do vrha pa je mogoče priti tudi z avtomobilom.
 2. Palača Achillion: Nahaja se 10 km od mesta Krf, pri vasici Gastouri. Dvorec je bil dom avstrijske cesarice Elizabete, imenovane Sissi. Stavbo je poimenovala po svojem najljubšem mitološkem junaku Ahilu. Zgradbi daje posebnost arhitekturni slog, ki ga je angleški pisatelj, pesnik, dramatik in potopisec Lawrence Durrell, opisal kot pošastno zgradbo. Bujni zeleni vrtovi in razgled na skalnato obalo turistom jemlje dih. Po umoru Sissi leta 1898 je posestvo kupil nemški cesar Viljem II in ga preuredil. Podobo umirajočega Ahila na vrtu je zamenjal z orjaškim bronastim kipom zmagovitega Ahila.
 3. Esplanade: Mešanica mestnega trga in parka ponuja oddih od uličnega dogajanja v mestu Krf. Nahaja se med staro trdnjavo in starim delom mesta. Trg ponuja pogled na igrišče kriketa na eni strani in elegantno sprehajališče Liston, ki ga krasijo arkade, na drugi strani. Na trgu se nahaja veliko spomenikov in stavbe, ki izžarevajo zgodovino. Med njimi boste našli kip Joannisa Kapodistriasa, prvega predsednika moderne Grčije ter arhitekturno zanimivo Maitlandovo rotundo.Mešanica mestnega trga in parka ponuja oddih od uličnega dogajanja v mestu Krf. Nahaja se med staro trdnjavo in starim delom mesta. Trg ponuja pogled na igrišče kriketa na eni strani in elegantno sprehajališče Liston, ki ga krasijo arkade, na drugi strani. Na trgu se nahaja veliko spomenikov in stavbe, ki izžarevajo zgodovino. Med njimi boste našli kip Joannisa Kapodistriasa, prvega predsednika moderne Grčije ter arhitekturno zanimivo Maitlandovo rotundo.
 4. Cerkev sv. Spiridona: Zgradba z rdečo kupolo in najvišjim zvonikom na otoku se nahaja v starem delu mesta Krf. Zgrajena je bila leta 1589 in je posvečena zavetniku otoka. V njej se nahaja srebrn sarkofag, v katerem počiva mumificirano truplo svetnika. Po njegovi smrti, v času turških napadov, naj bi svetnik v belo oblečeni postavi domačinom vlival pogum. Čaščenje zavetnika poteka štirikrat na leto, ko ga prebivalci v procesiji nosijo po ulicah.
 5. Puščava in slano jezero Korission: Na jugozahodnem delu zelena otoka se od plaže Issos do slanega jezera razprostira čisto prava puščava s številnimi sipinami. Jezero je povezano z morjem z ozkim kanalom in predstavlja dom številnim vrstam ptic. Čudovito naravo lahko raziščete na več načinov. Lahko se odpravite peš po mnogih puščavskih poteh, si sposodite štirikolesnike ali pa si kraj ogledate z ježo konj.
 6. Zavetišče za osle: Leta 2004 je Angležinja Judy Quinn, na otoku Krf, ustanovila zavetišče za osle (Corfu Donkey Rescue). V preteklosti so na otoku osli predstavljali glavno delovno silo. Za delo jih uporabljajo še danes, vendar v veliko manjšem obsegu. V večini odsluženi osli lastnikom predstavljajo le breme in tako romajo v italijanske klavnice, ali pa postanejo zanemarjeni. Glavni namen zavetišča je preprečiti izvoz oslov za meso in poskrbeti za njihovo dobrobit. Zavetišče v svojo oskrbo jemlje stare, bolne in poškodovane osle in jim nudi mirno življenje in dostojanstvo. Osli imajo na voljo dovolj hrane in vode, primeren hlevček, veterinarsko oskrbo in seveda vso ljubezen in pozornost. Zavetišče se nahaja v kraju Paleokastritsa in si ga lahko ogledate od 10. do 17. ure, brez vstopnine, pobirajo le prostovoljne prispevke.
 7. Kanal ljubezni: Na severozahodni obali otoka Krf se nahaja priljubljeni turistični kraj Sidari. Približno 10 minut hoje iz samega mestnega središča proti zahodu pridemo do kamnite plaže s številnimi klifi, ki se dvigujejo iz morja. Skozi čas je morje izdolblo v lapornati klif tunel, skozi katerega lahko plavamo na drugo stran obale. Legenda pravi, da bo tisti par, ki bo plaval skozi ta Canal D´Amour, za vedno ostal skupaj.

Muzeji

V mestu Krf si lahko ogledamo:
 • Arheološki muzej, v katerem so razstavljene najdbe iz preteklosti otoka. Med največje dragocenosti muzeja spadajo reliefi iz Artemidinega svetišča (6. stoletje pr. n. št.), med njimi trimetrski kip Gorgone s kačami v laseh.
 • Bizantinski muzej, ki se nahaja v obnovljeni cerkvi Panagija Antivuniotisa, prikazuje ikone znamenitih slikarjev in zgodnejše freske.
 • Mestna galerija (Pinakoteka) razstavlja slikarstvo od 18. do 20. stoletja, večinoma s tematiko osvobodilnega boja.
 • Muzej papirnatega denarja najdete na trgu Aghios Spyridon. V njem se nahaja zbirka grških bankovcev, ogledate si lahko tudi izdelavo sodobnih bankovcev.
 • Muzej za azijsko umetnost hrani zbirko več kot 10.000 predmetov s poreklom iz Kitajske, Japonske in Indije, ki so bili last nekdanjih diplomatov. Nahaja se v palači sv. Mihaela in sv. Jurija.
 • Srbski muzej razstavlja vse kar je bilo povezano s srbskimi vojaki in civilisti, ki so se med prvo svetovno vojno zatekli na otok Krf.
Muzej oljk v mestu Kinopiastes
Morski muzej v bližini naselja Benitses

Plaže

 • Acharavi – kilometre dolga peščena in prodnata plaža v zalivu Roda
 • Benitzes – ozka plaža v turističnem centru na jugovzhodni obali, ponuja veliko možnosti za šport
 • Dassia – dolga in ozka peščena ter prodnata plaža, velika ponudba rekreacije
 • Ermones – priljubljena peščena in prodnata plaža na zahodu, veliko možnosti za vodne športe
 • Glifada – dolga in široka peščena plaža, najbolj priljubljena od vseh plaž na zahodu, golfišče oddaljeno 5km
 • Ipsos - dolg zaliv s prodnatimi in peščenimi plažami
 • Issos – plaža na jugozahodu s puščavskim motivom, v bližini obale so peščene sipine
 • Kassiopi – majhne kamnite plaže z možnostjo poležavanja na terasah na pobočju, živahno letovišče
 • Kavos – ozka in dolga plaža na jugu, živahno, turistično dobro razvito območje, zelo priljubljeno pri mladih
 • Lefkimmi – široka dolga peščena obala na jugu, mirno vzdušje, taverna z otroškim igriščem
 • Mirtiotissa – posebno lepa plaža ob skaloviti zahodni obali, težko dosegljiva z avtom, možnosti za nudizem
 • Paleokastritsa – območje s tremi glavnimi zalivi, kjer so peščene plaže, primerne za družine, možnost vodnih športov in izletov s čolni od plaže do plaže preko skalovitih zalivov
 • Roda – plitva peščena plaža na severu, idealna za družine, center za vodne športe
 • Sidari – razgibana plaža na zahodu, morje je izdolblo nenavadne tvorbe iz peščenca, ena izmed njih se imenuje »kanal ljubezni« 

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Diapontski otoki se nahajajo severozahodno od Krfa in so dosegljivi z izletniškimi čolni z obalnih krajev na severu. So redko poseljeni, na njih živi samo nekaj sto ljudi. Ponujajo aktivnosti, kot so potapljanje in ribolov, na njih pa so tudi čudovite prazne plaže. V zasebnih sobah je omogočeno preprosto prenočevanje, na otoku Erikoussa pa se nahaja tudi hotel. Otok Othoni je poznan kot otok nimfe Kalipso, ki naj bi nase navezala izgubljenega Odiseja. Njena jama je dosegljiva s čolnom.

Aktivnosti

 • Aqualand. Manjši vodni park z nekaj glavnimi vožnjami, ki se nahaja v kraju Agios Ioannis. Bolje je, če ga obiščete v lastni režiji, ker bi bil celodnevni organizirani obisk mogoče predolg. [1]
 • Pohodništvo. Otok je z razgibanim terenom idealen za pohodniške navdušence. Na severu je locirana najvišja gora Pantokrator, s katere ob jasnem vremenu pogled seže vse do Italije. Na jugu otoka se nahaja jezero Korission, ločen od morja z ozko peščeno sipino. Krfska pohodniška pot, dolga 222 km, pokriva celotno dolžino otoka in je dobro označena. [2]
 • Gorsko kolesarjenje. Možnost izposoje gorskega kolesa za lastno rekreacijo ali organiziran voden izlet preko S-Bikes Cycle Corfu v kraju Acharavi.
 • Golf. Igrišče se nahaja v kraju Ermones in je oddaljeno od mesta Krf le 14 km, od plaže pa slab kilometer. Ustanovitelj, priznani švicarski arhitekt Donald Harradine je leta 1969, združil naravne lepote doline Rope v privlačno golfišče za vse kategorije igralcev. Igrišče je odprto vse dni v tednu, od 8. do 18. ure. V ponudbi imajo tudi izposojo opreme. V lastni restavraciji pa nudijo izbrane tradicionalne grške jedi. [3]
 • Jahanje. Pri kraju Dassia je jahaški klub, ki ponuja možnost ježe konj.
 • Potapljanje. V kraju Vatos se nahaja potapljaški klub Odysses Drivers.
 • Jadranje. Otok je idealen za tako vrsto aktivnosti, predvsem zaradi stabilnih vetrov, ugodnega vremena in čudovitih otokov. Možnosti za jadranje vam ponujajo:
 1. Discovery Yachting Charter [4]
 2. Nautilia Yachting [5]
 3. Greece Yacht Charters [6]
 • Gokart. Urejena proga se nahaja v kraju Sidari.
 • Masaža. Veliko ponudbe različnih masaž, eden izmed ponudnikov je Arillas na severozahodu otoka, nekaj se jih najde pri glavnem mestu, nekateri pa ponujajo tudi mobilne storitve in vas obiščejo v vili, apartmaju ali na jadrnici in čolnu.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Krfa

Dinamični zemljevidi

Območja

Otok Krf lahko razdelimo na tri zaokrožena območja:

 • Severni del – širši in bolj gorat, s prodnatimi obalami
 • Zahodna obala – valovit svet, s skalovitimi obalami
 • Južni del – ožji in ravninski predel s peščenimi plažami

Med območji se nahajata dva visoka, jasno določena hribovita območja. Severni del in zahodno obalo ločuje gorska veriga Pantokrator, ki se razteza od zahoda proti vzhodu, z istoimenskim najvišjim vrhom (914 m). Drugo hribovito območje doseže višek v gorovju Santa Decca in ločuje zahodno obalo od južnega dela otoka.

Mesto Krf – Glavno mesto otoka in glavna turistična atrakcija, ki se je v preteklosti imenoval Kerkira oziroma Kerkyra. Mesto služi tudi kot glavno središče Ionskih otokov. V srednjem veku je postalo poznano kot Kastropolis, mesto dveh gradov. Od leta 2007 pa je uvrščeno na seznam svetovne dediščine UNESCO.

Vreme in klima

Krf spada v območje toplega mediteranskega podnebja, za katerega so značilni mile in vlažne zime ter topla, suha in sončna poletja. Poleti, od junija do septembra, povprečne dnevne temperature dosegajo 30 °C, ponoči pa se gibljejo med 16 in 20 °C. Pozimi, od decembra do februarja, se temperature gibljejo od 13 do 16 °C podnevi in okoli 6 °C ponoči. Od novembra do februarja ima polovica vseh dni dež, medtem ko novembra in decembra pade največ dežja, okoli 2000 mm na mesec. Zelo poredko pada sneg ali se pojavi zmrzal. Poleti se zvrstijo le 3-4 deževni dnevi na mesec. Otok ima na leto 3000 ur sonca, povprečno 8,5 ur sonca na dan.

Kdaj obiskati

Turistična sezona se začne spomladi, v času velikonočnih počitnic. Pogled na čudovito cvetenje se združuje z nepozabno izkušnjo velikonočnega praznovanja. Poleti turiste privlačijo čudovite plaže, kristalno čista voda in obilo sonca, ki jim omogočajo brezskrbno sprostitev in mnogo drugih aktivnosti. Čas trgatve v jeseni, ko celoten otok diši po grozdju, je enkratna priložnost za spoznavanje otoških navad. Po jesenskih počitnicah oktobra, ko se voda že ohlaja, se zaključi glavni del sezone. V času božiča in novega leta postane otok miren, praznično okrašen prostor z glasbo, številnimi božičnimi pesmimi in milim podnebjem.

Zgodovina

V 8. stoletju pr. n. št. so Krf kolonizirali Korintčani. Ob koncu 7. stoletja pr. n. št. se je lokalnemu prebivalstvu uspelo v pomorski bitki osvoboditi in so tedaj postali pomembna pomorska sila. Okoli leta 480 pr. n. št. je bil otok Krf druga najmočnejša pomorska sila med grškimi državami. Eden izmed povodov za izbruh Peloponeške vojne je bil spor med Krfom in Korintom leta 435 pr. n. št. Med letoma 229 pr. n. št. in 337 n. št. je bil otok kolonija rimskega imperija. Prebivalci Krfa so sprejeli krščansko vero v 3. stoletju. V srednjem veku je Krf spadal pod Bizantinsko cesarstvo. Nato je sledilo burno obdobje menjavanja nadvlade Gotov, Benečanov, Normanov in Anžuvincev. Zaradi lege med Italijo in grško celino se je ohranil strateški pomen otoka tudi pod Benečani. Od 16. do 18. stoletja je bil otok pod stalnimi pritiski Turkov, ki pa jim otoka ni uspelo osvojiti. Leta 1807, ko je otok pripadal Francozom, je ponovno zaživel grški jezik. Z ustanovitvijo Jonske akademije se je pričel vzpon umetnosti. V času britanske nadvlade je bil zgrajen velik del moderne infrastrukture. Po koncu britanske vladavine (leta 1864) je otok postal del Grčije. Med prvo svetovno vojno se je na otok umaknila srbska vojska, kjer so ustanovili sedež vlade Kraljevine Srbije v izgnanstvu. V okolici otoka Vidos, nasproti mesta Krf, so pokopavali umrle srbske vojake in civiliste. Ta kraj imenujejo tudi Modra grobnica. Na samem otoku pa se nahaja mavzolej srbske vojske z grobnico okoli 3000 umrlih srbskih vojakov. Od takrat na Krfu živi tudi srbska manjšina. Pomembna povezava z zgodovino Slovenije je podpis Krfske deklaracije, s katero so zaključili proces ustanovitve Jugoslavije. Skoraj celotna organizacija srbske države je bila vzpostavljena na samem otoku Krf.

Hrana

Otok Krf ima razvito značilno mešanico mediteranske kuhinje, na katero je vplivalo več kultur v zgodovini, predvsem Italijanska. To dokazujejo številni vinogradi, sadovnjaki, ribiške ladje in črede ovc. Vsakdanji obroki lokalnega prebivalstva so sestavljeni iz solate, rib, zelenjave, malo mesa, sira, olivnega olja in veliko sadja. Obožujejo tudi rdečo papriko, česen, čebulo in peteršilj. Če obožujete meso morate poizkusiti lokalne specialitete, kot so sofrito (teletina s česnom, kisom in peteršiljem), pastitsada (meso v rdeči omaki) in bourdeto (riba v omaki s papriko). Vegeterijanci pa lahko uživate v številnih predjedeh (mezedhes), kot so melitzanosalata (pire iz na žaru popečenih jajčevcev z zelenjavnimi začimbami), revitosalata (čičerkin pire s koriandrom in česnom) ali ntolmades (trtni listi, polnjeni z rozinami, pinjolami in rižem).

Pijača

Na severu otoka Krf, v mestu Arillas lahko obiščete pivovarno Krf in preizkusite njihova piva. Proizvajajo štiri različne vrste piva, vsa so nepasterizirana in morajo biti konzumirana nekaj mesecev po njihovi proizvodnji. Kot zanimivost je bilo krfsko pivo ekskluzivno izbrano za strežbo na londonskih olimpijskih igrah.

V času, ko je otok spadal pod britansko kolonijo, so domačini vzljubili britansko ingverjevo pivo in ustvarili svojo različico ingverjevega piva, ki je enostavno odlična. Domačini ga imenujejo Tsitsibeera, povprašajte po njem v restavracijah in kavarnicah.

Nakupovanje

V starem delu mesta Krf se nahajajo številne turistične trgovinice s spominki in sladkimi izdelki. Glavna nakupovalna ulica N Theotoki povezuje trg Esplanade s starim pristaniščem. V jarku nove trdnjave, v novem delu mesta poteka tedenski sejem (8.00–14.00 ure), na katerem lahko kupite sadje, zelenjavo, ribe, olive, zelišča, sadike, gospodinjske potrebščine in perilo. Na nekaterih uličnih vogalih utegnete najti posebne kioske, ki jim Grki pravijo periptero. Odprti so pozno v noč, v njih pa boste lahko kupili vsakdanje stvari, kot so cigarete, časopis, milo, britvice, robčki, pijače, sladkarije in tudi posamezne tablete aspirina. V bolj odmaknjenih krajih pa lahko najdete domačine, ki prodajajo lokalno pridelano vino, med in olivno olje.

Kultura

Kopanje brez kopalk je načeloma prepovedano. Na Krfu tolerirajo nudizem na plaži Miritiotissa. V cerkve in samostane ne bi smeli vstopati v kratkih hlačah ali majicah brez rokavov.

Festivali in dogodki

Glavno praznovanje je praznik sv. Spiridona, zavetnika otoka Krf. Izvajajo ga štirikrat na leto, in sicer na cvetno nedeljo, velikonočno soboto, 11. avgusta ter prvo nedeljo v novembru. Na ta dan nosijo zavetnika svojega otoka s krsto po ulicah starega mesta. Njegovo truplo pa sicer počiva v cerkvi Agios Spiridon v starem delu mesta Krf.

Ta Karnevalia je stara tradicija praznovanja v obliki karnevala z glavno atrakcijo Karnavalos, to je figura z veliko glavo in smejočim obrazom. Domačini se na ta dan oblečejo v pisane kostume in pospremijo glavno figuro v sprevodu s plesom in glasbo.


Drugi prazniki:

 • Acharavi: praznik sv. Panteleona ( 27. julij)
 • Lefkimi: praznik sv. Arsenija (19. januar), praznik sv. Prokopija (8. julij)
 • Pantokrator: praznovanje v samostanu sv. Sotirisa (6. avgust)

Jezik

Uradni jezik na otoku Krf je grščina. Krajevne in ceste table imajo v večini tudi napis v latinici. V turističnih krajih pa je glavni sporazumevalni jezik angleščina. V vseh večjih hotelskih kompleksih govorijo tudi nemško. Pri grškem jeziku velja, da je za razumevanje velikokrat bolj pomemben pravilen naglas kot pa pravilen izgovor. Zato je v njihovem besednjaku veliko besed z napisanim naglasom. Domačini so zelo veseli, ko turist pove kakšno frazo v njihovem jeziku. Na primer lahko uporabite nekaj naslednjih besed: efharistó (hvala), parakaló (prosim), in signómi (oprostite) in vsestransko uporaben izraz jásas (kot pozdrav ob prihodu in odhodu, pri nazdravljanju s kozarci, izraz pri kihanju).

Izobraževanje

V mestu Krf se nahaja Jonska univerza, ki je bila ustanovljena leta 1984. Sestavljena je iz 6 oddelkov (v oklepajih so letnice ustanovitve):

 • Oddelek za zgodovino (1985)
 • Oddelek za tuje jezike, prevajanje in interpretacijo (1986)
 • Oddelek za muzikologijo (1992)
 • Oddelek za arhiviranje, bibliotekarstvo in muzejske študije (1993)
 • Oddelek za informatiko (2004)
 • Oddelek za avdiovizualno umetnost (2004)

Že leta 1824 so Britanci na otoku ustanovili predhodnico Jonske univerze, prvo grško univerzo, ki se je imenovala Jonska akademija. Od začetka 19. stoletja do združitve Jonskih otokov z Grčijo je akademija služila kot glavni vir literature tistega časa. Velja za prvo akademsko institucijo moderne Grčije. Stavba Jonske akademije se nahaja v mestu Krf, ob trgu Esplanade, ter so jo po bombnem napadu popolnoma obnovili.

Varnost

V večjih mestih in popularnih turističnih območjih se nahaja turistična policija. Deluje v sodelovanju z navadno policijo in nudi pomoč pri različnih težavah in tudi vprašanjih, kje bi se našla kakšna prosta soba. V primeru, da imate kakšno pritožbo glede hotela, turističnih agencij in trgovin, restavracij, taksijev in avtobusnih prevozov se lahko obrnete na njih in bodo ustrezno ukrepali. Tudi v primeru izgube ali kraje dokumentov pojdite najprej do turistične policije, ki bo delovala kot posrednik med vami in policijo.

Turistična policijska uprava Krf

 • Tel. št.: +30 26610 30625 ali +30 26610 39503

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Otok Krf spada v območje EU in zato tu veljajo pravila o gostovanju kot doma, ki določajo, da vam pri uporabi mobilnega telefona zunaj domače države v kateri koli državi EU ni treba plačati dodatnih stroškov gostovanja. Ta pravila veljajo za klice (na mobilne in stacionarne telefone), pošiljanje sporočil SMS in za prenos podatkov v tujini. Enako velja tudi za dohodne klice in sporočila med gostovanjem, če oseba, ki ste jo poklicali, uporablja drugega ponudnika storitev. Pred potovanjem preverite ali imate pri mobilnem operaterju sklenjeno pogodbo, ki vključuje storitve gostovanje.

Kot drugo možnost za klicanje lahko uporabite predplačniške klicne kartice, ki se prodajajo v mnogih trgovinah in kioskih. Bodite pozorni na vrsto kartice. Če želite klicati izven grške meje morate kupiti internacionalno klicno kartico. Cena najcenejše kartice je 3€, s katero lahko opravite približno 2 uri pogovorov. Kartica običajno po 90 dneh prve uporabe poteče. Kartico lahko uporabite tudi v javnih telefonskih govorilnicah.

Internet

Internet je danes že široko dostopen po skoraj vsem otoku. Večina hotelov ima v ponudbi internetno povezavo, nekateri brezplačno, drugi plačljivo. V lokalnih kavarnah in na mnogih javnih prostorih običajno ponujajo brezplačen Wi-Fi dostop, če je le ta zaklenjen, vprašajte za geslo. Internetne kavarne utegnejo biti drage, približno 1,50–2 € na uro.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Na vzhodni obali otoka Krf se nahaja letališče Corfu International Airport (CFU), ki je 3km oddaljeno od glavnega mesta. Ima široko mrežo letalskih linij, veliko jih je sezonskih in obratujejo od aprila do oktobra. Obstaja tudi možnost leta iz Ljubljane do otoka Krf, vendar z vmesnimi postanki ali prestopi (npr. na Dunaju, v Beogradu, Atenah).

Z avtom in ladjo

Z avtom in ladjo lahko potujete po celini vse do Albanije in potem s trajektom do otoka. Iz Saranade v Albaniji do otoka Krf boste plačali za enosmerno vozovnico 19 € izven sezone in 24 € v obdobju od julija do sredine septembra (cenik 2017 [7]). Obstaja tudi možnost potovanja po morju s trajektom. Na voljo imate več izhodišč, in sicer iz Trsta, Benetk, Ancone, Barija in Brindisija, ki vas pripeljejo direktno do otoka Krf. Direktne trajektne povezave lahko poiščete na tej spletni strani [8].


Transport po destinaciji

Javni transport

Obstajata dva tipa avtobusnih linij. Modri avtobusi peljejo po mestu Krf, zeleni avtobusi pa služijo za daljše povezave po celotnem otoku. Izhodišče zelene avtobusne postaje se nahaja v mestu Krf, blizu novega pristanišča, iz katerega potem avtobusi peljejo na sever in na jug otoka. Poleti pa imajo organizirane posebne vozne linije, ki povezujejo glavne plaže.

Linije, ki povezujejo mesto z letališčem:

 • Avtobus št. 19 pelje z letališča v mesto Krf, cena enosmerne vozovnice je 1,10 €
 • Avtobus št. 6 Benitses pelje mimo letališča in ustavi na postaji, ki je od terminala oddaljena 500m

Koristne linije:

 • št. 7 – Dassia, odhodi na vsakih 20 minut (30 minut v nedeljo)
 • št. 10 – Achilion, odhodi na vsaki dve uri
 • št. 6 – Benitses, ne vozi ravno na vsako uro
 • št. 11 – Pelekas, odhodi na vsake 2–3 ure

Modri avtobusni terminal se nahaja v mestu Krf, na trgu San Rocco. Obstajajo samo enosmerne vozovnice, ki jih kupite na avtobusnih postajah, na samopostrežnih avtomatih ali pa pri vozniku (za 0,50 € dražje). Postaje so opremljene tudi z elektronskimi prikazovalniki voznih redov.

Avto

Najem avtomobila je mogoč na letališču in preko različnih lokalnih ponudnikov. Za VW Polo boste plačali na dan okoli 40 €, za večji, bolj udoben avto pa še enkrat toliko. Cenejše je predhodno najeti avtomobil preko interneta. Ceste na otoku so v slabšem stanju, z izjemo cestne povezave ob vzhodni obali od Sidarija pa do Lefkimija in od mesta Krf do plaže Paleokastritsa. Večinoma zavarovanje najetega avtomobila ne pokriva škode, narejene na podvozju, zato se je dobro izogibati večjim luknjam na cesti. Bodite previdni tudi pri najemu štirikolesnika, saj nekateri poročajo o prijavah lokalnih najemodajalcev o tehnično neustreznih in nevarnih motorjih.

Na otoku Krf se nahajata dve avtocestni povezavi:

 • GR-24 na severozahodu, Krf–Palaiokastritsa
 • GR-25, na jugu, Krf–Lefkimi

Na cestah veljajo evropski prometni predpisi. Dovoljena količina alkohola v krvi je 0,5 g/l. Zelena zavarovalna karta ni obvezna, je pa priporočljiva. Zelo priporočljiva pa je velika previdnost na cesti, saj se za vsakim ovinkom lahko pojavi čreda ovac ali avtobus, ki vozi po sredini ceste.

Taxi

Vožnja s taksijem je na Krfu sorazmerno poceni. Za vožnjo od letališča do mesta Krf boste odšteli približno 10 €. Tarife so regulirane za vse taksije z licenco. Vsi licencirani taksiji imajo cenovno izkaznico, ki je vidna na armaturi ali oknu. Če je ne vidite, vprašajte voznika za cene. Z zakonom določena je tudi izdaja računov za vsako vožnjo, pri čemer nekateri taksisti »pozabijo« na račun ali pa sploh ne vklopijo taksimetra. V primeru, da vam zaračunajo preveč, se lahko obrnete na turistično policijo.

Št. radijske taksi zveze: +30 26610 33811

Kolo

Kolo si je mogoče izposoditi preko avtomatizirane kolesarske sheme Easy Bike Brainbox v mestu Krf. Vendar za vožnjo po hribovitih delih otoka niso najbolj primerni. Če želite raziskovati hriboviti svet otoka, najemite kolo od ponudnikov, ki so specializirani za gorske terene.

Ladja

Poleti med otoki vozijo manjši trajekti in izletniške ladjice. Če si želite ogledati več otokov naenkrat, obstaja tudi možnost potovanja z otoka na otok, pri čemer lahko vzamete s seboj prtljago. Gre za hitrejšo potovanje, kakor pa če bi se vkrcali na celini. Takšno možnost potovanja ponuja družba Ionian Cruises.

Čoln

Eden od načinov raziskovanja otoka in predvsem predelov, ki so po kopnem težje dostopni, je najem čolna. V večini mest imate možnost najema čolna do 30 KM pri čemer ne potrebujete licence za najem. Informacije za najem najdete na tej povezavi: [9]

Spanje in namestitev

Hoteli

Otok ponuja nešteto možnosti prenočitve. Od hotelov s 5 zvezdicami do zasebnih vil. Večina nastanitve se nahaja na obalnih predelih. V samem mestu Krf je malo cenovno ugodnih hotelov.

Hostli

Hostli se večinoma nahajajo izven glavnega mesta in so najcenejša oblika namestitve. Najbolje ocenjeni za leto 2018:

 • Sunrock Backpackers Hostel, Pelekas
 • Angelicas Backpackers Hostel, Ayos Ioannis
 • The Comfy Hostel, Ipsos

Kampiranje

Na otoku imate več možnosti za kampiranje. Izbirate lahko med kampi:

 • Dolphin Camping, Sidari
 • Camping Karda Beach, Dassia
 • Roda Beach Camping, Roda
 • Campsite Dionysus, Dassia
 • Ipsos Beach Camping Corfu, Ipsos
 • Campsite Paleokastritsa

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Grčija