Krakov

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 09:49, 20. september 2021 od Marko (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Krakov – mesto, kjer je na vsakem koraku čutiti pridih preteklosti, ki se prepleta s sedanjostjo. Vsako uro se z visokega stolpa Marijine cerkve oglasi znamenje s trobento, ki se nenadoma pretrga. Izročilo pravi, da nas že 600 let nas spominja na vdor Tatarov v 13. stoletju, ko je sovražna puščica zadela mestnega stražarja med opravljanjem službe. Krakov je eno najstarejših mest Poljske, ki je bilo do konca 16. stoletja tudi glavno mesto Poljske. Leži na jugu države ob reki Visli. Zaradi številnih cerkev in samostanov v starem mestnem jedru mu pravimo tudi »Poljski Rim«. Značilen pečat dajejo mestu tudi številni študenti, ki študirajo na kateri od univerz.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč: Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 3 min 29 sec

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Dolžina: 16 min 19 sec

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Staro mestno jedro: Tu najdemo zgodovinske atrakcije drugo ob drugi. Srednjeveško mestno jedro je eno izmed najbolj ohranjenih v Evropi.
 2. Glavni trg: Osrednji trg v starem mestnem jedru s spomenikom narodnemu pesniku Adamu Mickiewiczu (1798-1855). Na sredini trga najdemo tudi Suknenice.
 3. Suknenice: Stavba iz šestnajstega stoletja, ki ima še vedno vlogo tržnice. Tam prodajajo nakit (predvsem iz jantarja), razne domače izdelke, pa tudi druge turistične spominke.
 4. Marijina cerkev: Ena najbolj znanih Poljskih cerkva z velikim iz lipovega lesa izrezljanim krilnim oltarjem. Z njenega levega zvonika, visokega 54m, vsako polno uro slišimo melodijo, ki ima zanimivo zgodovino. Izvirala naj bi iz 13. stoletja. Leta 1241 so Tatari napadli Krakov in opozorilna melodija naj bi prebudila speče prebivalce in služila kot klic k orožju. Vendar pa je trobentača v vrat zadela puščica in pesem je utihnila. Od takrat pa vse do danes vsako polno uro trobentač zaigra to melodijo in jo prekine na istem mestu. Do 15. stoletja, ko je bila zgrajena Marijina cerkev, so to melodijo igrali na mestnem obzidju, kjer naj bi se vse to tudi zgodilo.
 5. Poljski letalski muzej Krakov: Muzej letal z odlično zbirko eksponatov.
 6. Zgodovinski muzej Krakova: Tu najdete vse kar ste želeli izvedeti o zgodovini Krakova.
 7. Grad Wavel s stolnico sv. Vaclava in Stanislava: Južno od starega dela mesta se ob reki Visli dviga vavelski grič, na njem pa grad Vavel (Wawel), ki je bil od 11. do 17. stoletja sedež poljskih kraljev. Prav tu je bila leta 1000 ustanovljena krakovska škofija. Ob stolnici stoji tudi znamenita kapela z zlato kupolo. Na vavelskem griču si lahko ogledamo še zakladnico, zbirko orožja, vavelsko stolnico (katedralo) s kraljevo grobnico, povzpnemo pa se lahko tudi na zvonik in si ogledamo Sigmundov zvon iz leta 1520, ki pa zvoni le ob redkih priložnostih (nekajkrat na leto) in je slišen do 50 km daleč.
 8. Cerkev Rešnjega telesa: Prelepa cerkev, ki je skrita v judovski četrti.
 9. Schindlerjeva tovarna - muzej: Tu lahko spoznamo življenje Poljakov med II. svetovno vojno.
 10. Kazimierz - židovska četrt: Dolga stoletja je bila središče židovske kulture, dokler niso nacisti med drugo svetovno vojno pobili večine prebivalcev, ostale pa so najprej zaprli v geto, nato pa odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, ki je od Krakova oddaljeno le uro vožnje.
 11. Jagiellonska univerza: Je najstarejša univerza na Poljskem. Študentje predstavljajo pomemben del prebivalstva, kar se vidi predvsem zvečer, če se odpravimo na nočno odkrivanje Krakova.

Muzeji

 • Muzej Czartoryskih
 • Zgodovinski muzej Krakova
 • Narodni muzej
 • Muzej Jagiellonske univerze
 • Kraljevi grad - umetnostne zbirke
 • Poljski letalski muzej Krakov
 • Schindlerjeva tovarna

Parki

 • Park Planty - obdaja ožji center mesta. Poteka po črti nekdanjega mestnega obzidja in je raj za kolesarje ter sprehajalce.
 • Kościuszkov park

Izleti v okolici destinacije

 • Auschwitz - v bližini Krakova se nahaja tudi zloglasno koncentracijsko taborišče
 • Wieliczka - rudnik soli, ki je pod zaščito UNESCA
 • Zakopane - v zimskem času ogled smučarskih skokov

Potovalni načrti

 1. Krakov 3 - 5 dni: ogled znamenitosti kraljevega mesta Krakov - izlet v Auschwitz - izlet v rudnik soli Wieliczka

Aktivnosti

 • Ogled starega mestnega jedra po Kraljevi poti.
 • Ogled mesta Krakov z ladjico po reki Visli. Čudovit pogled na vzpetino Wawel s stolnico in Kraljevim gradom.
 • Ogled mesta Krakov z minibusom.
 • Kolesarjenje ali sprehod po parku Planty.
 • Ogled zmajeve jame
 • Ogled mesta Krakov s kočijo
 • Ogled judovske četrti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Krakova

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Staro mestno jedro
 • Kazimierz - judovska četrt
 • Vzhodni Krakov
 • Zahodni Krakov
 • Južni Krakov

Vreme in klima

Krakov ima zmerno klimo, za katero so značilne ne premrzle zime in ne prevroča poletja. Povprečna zimska temperatura je -2°C, povprečna letna pa 19°C. Poleti se temperature velikokrat dvignejo nad 25°C. V hladnejših zimskih nočeh lahko temperature padejo tudi do -15°C. Večina padavin pade poleti.

Kdaj obiskati

Najbolje je, če si Krakov ogledate pomladi ali poleti.

Trenutne vremenske razmere za Krakov si lahko ogledate na vreme Krakov

Zgodovina

Krakov je eno najstarejših mest na Poljskem. Prve omembe mesta segajo v leto 966. Po legendi je mesto ustanovil vojvoda Krak, ki je na tem prostoru ubil zmaja. V 10. stoletju, ko je bila ustanovljena prva poljska država, je bilo njeno glavno mesto prav Krakov. Takrat so pričeli na hribu Wawel graditi kraljevski dvorec in katedralo. Od leta 1320 dalje so se poljski kralji kronali v Krakovu.

V drugi polovici 14. stoletja je bila ustanovljena tudi Krakovska akademija, kot druga univerza v Srednji Evropi. Mesto se je močno razvijalo med 14. in 15. stoletjem kot glavno mesto močne Poljsko-Litvanske Unije. V tem času so v mestu delovali tudi mnogi renesančni umetniki. Tukaj so živeli tudi številni Židje in zgrajena je bila tudi prva sinagoga v Evropi.

Po letu 1596, ko je bilo glavno mesto prenešeno v Varšavo, je začela moč mesta Krakov slabeti. V 18. stoletju je bil Krakov del Habsburške monarhije. Na glavnem trgu mesta se je leta 1794 začel upor proti tuji vladavini. V času ko je bil Krakov pod Napoleonom je postal Veliko Varšavsko Vojvodstvo, ki je propadlo po Napoleonovem zlomu. Po Dunajskem kongresu pa je Krakov postalo samostojno mesto. Samostojno je bilo vse do leta 1846, ko je bilo spet priključeno Habsburški monarhiji.

V času I. Svetovne vojne so Krakov oblegali Rusi. Po vojni je bila ustanovljena samostojna Poljska in Krakov je bilo drugo najpomembnejše mesto v novi državi takoj za glavnim mestom Varšavo.

Med II. Svetovno vojno je bil v Krakovu sedež nemškega okupatorja na Poljskem. V bližini je bilo ustanovljeno koncentracijsko taborišče Auschwitz, kamor so odpeljali številne Žide. Po vojni je bila v Poljski ustanovljena komunistična oblast.

Leta 1979 je bilo staro mestno jedro Krakova kot prvo mesto uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine.

Hrana

Ko razmišljamo kaj bomo jedli v Krakovu, moramo biti pripravljeni na izdatno hrano, ki je polna mesa in masti. V mislih moramo imeti, da je hrana močna in tudi porcije so velike, zato je priporočljivo, do pomislimo tudi kakšno bo naše počutje po tako obilnem obroku.

Specialitete poljske hrane:

 • bigos - pikantno dušeno kislo zelje v kombinaciji z raznimi vrstami mesa
 • barszcz - juha iz soka rdeče pese, ki je začinjena s poprom in zelišči
 • pierogi - cmoki, v katere so lahko zaviti meso, gobe, zelje, jagode ali marelice
 • kotlet schabowy - svinjski zrezek, paniran v krušnih drobtinah in postrežen s krompirjem ter s klobasami
 • pieczony schab - pečena svinjina, polnjena s suhimi slivami

Pijača

Tipična pijača Poljske je vodka. Ena najbolj znanih je Žubrovka. To je vodka z dodatkom naravne arome trave. Tudi ljubitelji piva lahko pridejo na svoj račun, saj imajo veliko pivovarn, ki so konkurenčne nemškim in češkim. Najbolj znana so Żywiec, Warka in Elbląg. V hladnih dneh pa najbolj pašeta kuhano vino in pivo z medom in začimbami.

Nakupovanje

V starem mestnem jedru se nam ponujajo številne trgovine. Ponujajo predvsem oblačila, nakit in umetnost. Med potepanjem po starem delu mesta lahko nakupujete tudi v številnih antičnih trgovinicah. Na Glavnem trgu (Rynek Główny) najdemo tudi Suknenico, ki je že stoletja središče trgovanja v Krakovu. Pod njenimi arkadami ste na suhem tudi med slabim vremenom. Stojnice tukaj ponujajo vse kar ti srce poželi. Trgovinice najdemo po celotni tako imenovani Kraljevi poti (Florijanska ulica, Stari trg, Ulica Grodzka).

Trgovska središča:

V centru mesta najdemo dve nakupovalni središči

 • Galerija Krakowska - Nahaja se ob glavni železniški postaji in je oddaljeno 5 minut hoje od Glavnega trga.
 • Galeria Kazimierz - Najdemo ga na južnem delu Kazimierz.

Kultura

Leta 2000 je bil Krakov imenovan za evropsko prestolnico kulture. Tu lahko najdemo 28 muzejev in umetnostnih galerij. Tako lahko v muzeju Czartoryskih občudujemo Da Vincijevo sliko Dama s hermelinom in Rembrandtovo Krajino z usmiljenim Samarijanom.

Festivali in dogodki

 • Festival Krakov - različne prireditve, ki potekajo skozi vse leto.
 • Krakovski filmski festival - poteka v maju. Je eden najstarejših dogodkov posvečenih dokumentarnemu, animiranemu in kratkemu filmu v Evropi.
 • Judovski kulturni festival - Tradicionalni Judovski festival v okrožju Kazimierz. Je eden izmed največjih takšnih festivalov na svetu. Dogaja se v mesecu juliju.
 • Festival pierogi - festival cmokov. Udeležite se ga lahko v avgustu.
 • All Souls Jazz Festival - festival jazza v novembru
 • Silvestrovanje v Krakovu - vsakoletno praznovanje ob prihodu novega leta na prostem

Jezik

Uradni jezik je poljščina. Poljskega jezika se lahko naučite v številnih jezikovnih šolah, ki ponujajo programe Poljščina za tujce.

Izobraževanje

Krakov je znano univerzitetno mesto. Tu najdemo 24 institucij visokošolskega izobraževanja.

 • Jagiellonska univerza - Je najstarejša univerza na Poljskem. Na njej sta se izobraževala tudi Ivo Andrić in Papež Janez Pavel II..
 • Poljska akademija znanosti - Ustanovljena je bila leta 1919 in je največja tehnična univerza na Poljskem.

Varnost

Krakov je načeloma varno mesto. Opazimo lahko veliko policije na ulicah. Redko opazimo nasilno vedenje, če pa ga, je največkrat vzrok alkohol. Ulice Krakova so varne tudi ponoči. Tudi ženske se lahko počutijo varne, saj je vsakršno nasilje, tako verbalno kot fizično, nad njimi strogo prepovedano. Držite se standardnih pravil: ne puščajte vrednih stvari v avtu na vidnem mestu, ne razkazujte denarja in vrednih stvari, pozanimajte se kam greste, ne nasedajte raznim tujcem, ki prosijo za denar ali vam želijo prodati razne stvari. V gneči bodite pozorni na denarnice in osebne dokumente. Če se znajdete v težavah se obrnite na policijo ali mestno redarstvo.

Koristne turistične informacije

Veleposlaništvo Republike Slovenije Varšava

Staroscinska 1/23-24

02-516 Warszawa, Poljska/Polska

Telefon: (+) 48 22 849 82 82

Faks: (+) 48 22 848 40 90

E-pošta: vvr(at)gov.si

Dežurna številka: (+) 48 601 350 641

V Krakovu imajo posebno turistično linijo za nujne primere:

+48 222787777

+48 608599999

Ostale pomembne številke:

 • Reševalci: 112 (iz mobilnih telefonov)
 • Zdravstvena nujna pomoč: 999
 • Policija: 997, 112 (iz mobilnih telefonov)
 • Gasilci: 998
 • Mestno redarstvo: 986

Več podatkov lahko najdete na 'Mesto Krakov'

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Krakov ima dobro razvite telekomunikacijske storitve.

Telefonske in mobilne storitve

Klicna številka za Poljsko je +48

Dva pomembnejša ponudnika telekomunikacijskih storitev sta Elektrim Group in Netia.

Internet

Krakov ima dobro pokrito internetno povezavo. Glavni ponudnik internetnih storitev je družba TP SA.

Mnogi lokali ponujajo brezplačen Wi-Fi.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Glavno letališče v Krakovu je Letališče Krakov. Locirano je 11 km zahodno od Krakova. Letališče je znano po meglenih dneh, zato so leti velikokrat preusmerjeni na druga letališča, kot so Katowice, Warsaw, Rzeszów ali celo Brno ali pa so odpovedani. Iz letališča se lahko odpravite v mesto z avtobusom, taksijem ali pa z raznimi ponudniki prevozov.

Z avtobusom

Žal v Krakov nimamo avtobusne linije.

Z avtom

Če se iz Slovenije odpravimo v Krakov z avtom lahko izberemo več poti. Najhitrejša je po avtocesti preko Šentilja do Dunaja. Nato se peljemo po avtocesti E462 in E442 preko Češke proti Katowicam in nato po avtocesti E40 do Krakova. Po tej poti imamo 8 ur vožnje. Druga pot nas vodi preko Šentilja proti Bratislavi in nato po avtocesti E75 in E77 do Krakova. Ta pot traja približno 9 ur vožnje.

Z vlakom

Iz Slovenije se lahko v Krakov odpravimo tudi z vlakom. Vlak vozi vsaki dan, potovanje pa traja 21h 48min. podrobnejše informacije lahko najdete na Slovenske železnice Glavna železniška postaja v Krakovu je Dworzec Główny, ki je locirana na robu starega dela mesta. Podrobnejše informacije o voznih redih lahko dobite na PKP

Transport po destinaciji

Javni transport

Krakov ima dobro izdelan sistem tramvajev in avtobusov, ki vas popeljejo po mestu. Priporočljivo je, da si kupite karto vnaprej na avtomatih za karte na postajah ali v kioskih. Če kupite karto na avtobusu, morate imeti točen znesek, ker voznik večjih bankovcev ne sprejema. Karto potrdite le enkrat in vam velja tako dolgo, kot je njeno trajanje. Tako da se z njo lahko vozite večkrat a le do njenega poteka.

Več informacij lahko najdete na MPK (Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne)

Avto

V samem centru mesta je gost promet in težko je najti prosto parkirišče, ki je tudi drago, zato ni priporočljivo iti v center z avtomobilom. V mestu veljajo tudi posebna pravila, ki prepovedujejo tujim vozilom vstop v določene cone. Raje izberite kakšno drugo možnost, kot je na primer taksi.

Taxi

Če se napotite po mestu s taksijem bodite pozorni, da ima vozilo napis Taxi na strehi in da ima viden cenik, da ne bi preplačali vožnje. Priporočljivo je tudi, da približno veste kam želite, tako da si lahko vnaprej približno preračunate ceno.

Kolo

Mesto lahko spoznamo tudi na kolesu. V mestu so urejene kolesarske steze, prav tako pa priporočamo vožnjo s kolesom po parku Planty. V mestu lahko najdete tudi izposojevalnice koles, ki ponujajo tudi izlete s kolesom po mestu in okolici. več informacij lahko dobite na.

Peš

Če ste pri volji in imate veliko kondicije, si lahko center mesta ogledate tudi peš. V samem centru je znamenita Kraljeva pot, ki vas popelje mimo znamenitosti starega mestnega jedra. Tudi sprehod po parku Planty, ki obkroža mestno jedro je prijeten.

Spanje in namestitev

Hoteli

Krakov ima mnogo hotelov, ki so locirani po celem mestu. Hoteli večjih koorporacij, kot so Sherato, Qubus itn. so locirani blizu centra. V samem starem centru lahko najdemo prestižne in visokocenovne hotele. Pri izbiri hotela se izogibajte predela Nowa Huta, saj so ti bili v preteklosti nastanitve za delavce in so precej oddaljeni od centra.

Hostli

Krakov ima kar nekaj hostlov v starem delu mesta v predelu kazimierz. Pričakujte ceno 40-60 zł za nočitev z zajtrkom, posteljnino, garderobo in internetom.

Kampiranje

V Krakovu lahko najdemo nekaj kampov, ki pa so v hladnejših mesecih zaprti. Zagotavljajo prostor za šotore in počitniške prikolice.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Poljska