Kos: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Video turistični vodnik)
(Spanje in namestitev)
 
Vrstica 459: Vrstica 459:
  
 
===Hostli===
 
===Hostli===
Otok Kos ima 6 hostlov.
 
Na spletni strani(link spodaj) si lahko pogledate, kje se nahajajo in pa seveda njihovo razpoložljivost.
 
  
http://www.hostelsclub.com/city-en-1079-Kos-Island.html
+
Na otoku boste našli tudi nekaj hostlov.  
  
 
===Kampiranje===
 
===Kampiranje===

Trenutna redakcija s časom 11:07, 25. februar 2019

Kos je eden najlepših in najbolj sončnih otokov Egejskega morja. Otok je dolg približno 40 km in ima 112 km obale. Po velikosti je to tretji otok takoj za Rodosom in Karpatosom. V starem veku je bil znan kot »plavajoči vrt Egejskega morja«. Kos je rodoviten otok obkrožen s krasnimi plažami. V kolikor želite peščene plaže, kristalno čisto morje, prijetno klimo in pa tudi kulturno bogato okolje je Kos prava izbira za vas. Kos je otok na katerem se je rodil Hipokrat. Kos ima več kot 2000 letno bogato zgodovino, pestro nočno življenje. Primeren je tako za mlade kot za družine.

Kmetijstvo je glavna dejavnost številnih prebivalcev otoka, z glavnimi posevki, grozdje, mandlji, fige, olive in paradižnik, skupaj s pšenico in koruzo.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25,34 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Kos je zakladnica arheoloških najdišč in antičnih umetnin, starogrških in rimskih ruševin ter bizantskih in beneških gradov. Večino obiskovalcev otoka Kos še vedno privabijo najlepše plaže, ki se nahajajo na jugovzhodu obale medtem ko zalivi na severovzhodu najbolj privabljajo navdušence vodnih športov.

Glavne atrakcije

 1. Nisiros: mesto živih vulkanov. Leta 1422 je prišlo do silovitega izbruha, ki je raznesel najvišji vrh 1400 m ter ustvarilo ogromno kaldero. Imajo edinstvene flore in favne.
 2. Agios Stefanos: najlepša plaža kjer se nahaja nekaj mozaikov in jonskih stebrov.
 3. Kos mesto: nad katerim se nahaja viteški grad. Poleg te znamenitosti sta tukaj še Hipokratov spomenik ter vodnjak blizu Hipokratove palate. Ima tudi lep staro jedro, kje se lahko spočijete popijete kavico ali pa nekaj pojeste.
 4. Asklepion: terase iz belega marmorja se zajedajo v grič porasel z borovci.razgled s svetišča je osupljiv. Bil je najslavnejši med 300 starogrškimi asklepioni, posvečenimi Asklepiju, bogu zdravilstva. Simbol kulta je bila kača, ki so jo nekoč uporabljali pri sikanju zdravilnih zeli, zdaj pa je znamenje sodobne zahodne medicine. Tukaj je bila prvič v svetu zgrajena bolnica.
 5. Paelo Pili: stara bizantska trdnjava se nahaja v stari vasi Pili. Je čudovit in eden najlepših krajev na otoku.

Plaže

Na otoku je več vrst plaž, od prodnatih do peščenih. Turistično najbolj prepoznavne so:

 • Paradiso beach
 • Sonny beach
 • Camel Beach

Na vseh plažah je vstop brezplačen, plačljivi so senčniki in ležalniki.

Muzeji

 • Arheološki muzej je v dveh nadstropjih. V njemu lahko vidite najbolj pomembna kiparska dela otoka Kos. Muzejske znamenitosti so marmorni rimski doprsni kipi in čudoviti mozaiki. Prav tako imajo razstavljenih veliko različne keramike in lončarstva.

Podrobne podatke o delovnem času in muzeju najdete na spodnji povezavi. http://www.greekmuseums.gr/en/thelist/thematical/190-Archaeological-Museum-of-Kos.html

 • Muzej folklore je eden najbolj zanimiv muzej, ki prikazuje življenje na kmetiji v starih časih. Muzej je zelo dobro opremljen z veliko zbirko kmetijskega orodja in lepo vezenino.

O muzeju folklore ve podatkov najdete na: http://www.kosexplorer.com/place/the-folklore-museum-in-kardamena-3/

 • Razstavni center moderne zgodovine in Italijanske arhitekture

Parki

 • Narodni park Zia kjer se nahaja čudovita narava in pa tudi živali. Park je čudovit pobeg za en dan, kjer lahko uživate v lepotah narave. Posebno lepi so sončni zahodi v kolikor se odločite, da si jih ogledate iz parka Zia. Več podrobnosti o parku si poglejte na njihovi spletni strani http://www.kosnaturalpark.gr/?lg_id=1

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Kos je otok z nekaj mesti in vsako zase je zanimivo in posebno. V kolikor bivate v mestu Kos se določite za dnevne izlete v druge dela otoka n sicer:

 • Kardamena -je nekoč bila mirna ribiška vasica, ki je slovela po keramiki. Zdaj je največje letovišče na otoku. Proti jugu so mirnejši luksuzni kompleksi.
 • Psalidi - preživite dan na valovih morja z surfanjem z jadri.
 • Pili vasica - obiščite poljedelsko vasico ter si oglejte njene znamenitosti kot so grad Paelo Pili, antično kupolo v kateri je 12 podzemnih kript nad katerimi je danes nadzidana cerkev Stavros.
 • Antimaheja - tukaj izstopajo beneški grad in mlini na veter. Grad stoji blizu letališča.
 • Mastihari – očarljivo pristanišče. Tukaj je kar nekaj dobrih ribjih tavern ter dolga peščena plaža, ki se na zahodnem koncu razvleče v sipine.
 • Kefalos – leži na goratem polotoku. Znan je po timijanu, medu in sirih.
 • Asfendiu in druge vasi – Asfendiu je glavna vas, ki jo obkrožajo številne manjše vasice. Te vasice so uspele ohraniti svoj tradicionalni značaj z belimi hišami in privlačnimi bizantskimi cerkvicami. Zia je najvišja gorska vasica, ki je postala simbol grške tradicionalne vasi.
 • Kamari – tukaj se nahaja najslavnejša plaža Paradise z belo mivko.

V kolikor želite lahko poleg destinacij na otoku obiščete tudi druge bližnje otoke, ki so neposredno v bližini otoka Kos ali pa se odločite in se odpravite z ladjo v mesto Bodrum – Turčija. Ta je nakupovalna Meka za turiste in prebivalci otoka Kos redno organizirajo prevoze turistov do omenjene destinacije in nazaj.

Aktivnosti

Kos poseduje številne lepe plaže in vabljive hribe na jugovzhodni obali. Naravne danosti določajo aktivnosti, katerim lahko sledite. Predvsem vodni športi kot so: plavanje, jadranje in smučanje na vodi. Centri za jadranje, ki izposojajo deske za jadranje in organizirajo tečaje, se nahajajo na skoraj vseh večjih plažah Kosa, najbolj priljubljeno področje je zaliv Kamari z svojim zanesljivim kopenskim vetrom. Nasprotno potapljanje na Kosu, ni povsod dovoljeno zaradi izginotja antičnih umetniških zakladov. Potapljaški centri zaradi tega ponujajo potapljaške izlete. Vodno- zabavne športe kot so vodno in jet smučanje ali banana boat ponujajo v vseh počitniških centrih. Gora Dikeos z idealnimi potmi za hojo in gorsko kolesarjenje, ki vodijo skozi polna sprememb in razglednih področjih pokrajine. Vendar je treba upoštevati, da tudi enostavne poti v poletni vročini potrebujejo dobro kondicijo in dosti vode. Tudi okolica mesta Kos je primerna za kolesarjenje z različno urejenimi kolesarskimi potmi. Teniška igrišča najdete v vseh večjih hotelskih naseljih.

Nočno življenje V vseh turističnih krajih ponočnjaki najdejo številne bare in diskoteke. Večer lahko preživite na različnih mestih. Med antično Agoro in pristaniščem se vrstijo številne krčme, coctail – bari, klubi in taverne ena zraven druge. Tipičen ambient najdete Hamam klubu, ki je zgrajen v nekdanjem turškem kopališču. Modni klub se nahaja v centru, v mestni četrti, kjer je tudi ugledni disco. Največje in najbolj znane diskoteke ležijo v bližini plaže Lambi: dve od teh so odprtega tipa Heaven in Kalua. Kdor želi mir, si lahko ogleda filme v angleščini holywoodske produkcije v kinu na prostem - Orfeas, zraven stadiona in uživa v vonju cvetov oleandrov. V vasi Zia in na gori Dikeos prirejajo taverne Fantasia in The Dream vsak večer grški folklorni šov, pri katerem na koncu ostane samo en gost na svojem stolu.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Otok Kos

Dinamični zemljevidi

Območja

Večja območja otoka Kos so:

 • mesto Kos,
 • Kardamena,
 • Kefalos,
 • Tingaki,
 • Antimachia,
 • Mastihari,
 • Marmari in
 • Pyli.

Manjša območja na otoku pa so:

 • Zia,
 • Zipari,
 • Platani,
 • Lagoudi in
 • Asfendio

Vreme in klima

Na otoku Kos je glavna sezona kot v celotni Grčiji. Od meseca junija do začetek septembra je najbolj vroče in tudi največ turistov. Ker je otok dokaj vetroven vročine ne čutimo preveč. Od decembra do marca je najbolj hladno in tudi največ padavin. Povprečne temperature se gibljejo:

 • od junija do septembra - najvišja dnevna temperatura je 28 - 27 stopinj in najnižja 20 - 20 stopinj.
 • nekoliko višje temperature so julija in avgusta (tudi več kot 30 stopinj)

Dnevno lahko vreme na otoku Kos preverite na spodnje povezavi:

Kdaj obiskati

Kljub temu bi vsem obiskovalcem svetovala, da otok obiščejo spomladi od konca aprila do maja. Vreme je sončno vendar še ni hude vročine. Turistov je v tem času dokaj malo. Pokrajina žari še v vsej svoji lepoti. Pokrivajo jo divje rože živahnih barv, ki se bohotijo med svežim zelenečim rastlinstvom.

Zgodovina

Otok ima 6000 let dolgo in bogato zgodovino. Na otoku so skoraj 400 let gospodovali Turki. Po turški vladavini je otok zasedla Italija. Od leta 1948 pa otok uradno pripada Grčiji. Najpomembnejši človek tistega časa je bil Hipokrat, ki je bil na otoku tudi rojen in tukaj je tudi ustanovil svojo bolnišnico.

Najpomembnejši naravni in kulturno-zgodovinski pomniki so : Grad pred pristaniščem mesta Kos; 600 let staro drevo, imenovano Hipokratova platana; Odeum, amfiteater; ostanki rimske naselbine; Asklepieion; številne grške cerkve; Empros Thermes; slano jezero Aliki; Grad v Antimachii

20 Stoletje

Na ulicah mesta Kos je izginil 21 mesečni britanski otrok, kar je sprožilo veliko preiskavo in seveda mednarodno publiciteto. Otroka niso našli.

Sedanja občina Kos je bila ustanovljena leta 2011 z združitvijo treh občin, ki so postale občinske enote: Dikaios, Irakleides in Kos.

Hrana

Prvotna grška kuhinja na Kosu je enostavna in krepka z veliko sveže zelenjave iz lastnega vrta.

Še danes na jedilniku najdete nenavadne vegetarijanske jedi.

Kruh je za Grke osnovno živilo in ga jedo pri vsakem obroku.


Nekaj znamenitih grških jedi:

 • Skordalia - omaka iz česna in krompirja in se streže k zelenjavi in ribam
 • Kolokithakiakeftedes - hrustljave bučke – pokalice

Znamenite jedi otoka Kos

 • Revithokeftedes – mesne polpete iz čičerke in čebule,
 • Fassolada – juha iz belega fižola in korenja in Sellerie


Večina mesnih jedi se pripravlja iz svinjine, toda pogosto tudi iz jagnjetine in ovčetine.

 • Stifado - golaž z čebulo in nenavadno paradižnikovo – cimet omako.
 • Mezedesa - mali sladki koščki predjedi: Tzatsiki, polnjeni listi trte, pireji iz jajčevca, kroglice iz krhkega testa s špinačo ali ovčjim sirom , marinirani jajčevci in bučke.
 • Gopa - drobne Ochs ribe povaljane v moko in ocvrte na olju.
 • Psaro - nasitna ribja juha.

Sladice

Značilen grški kolač je zelo sladek in lepljiv. Najbolj sladkosnedna je brezpogojno baklava, kompozicija iz medu, orehov in listnatega testa ali pa Loukoumades – medene blazinice.

Zelo pomembno je še informacija, da jim zajtrk ni najbolj pomemben obrok. Ponavadi zjutraj samo spijejo grško kavo s prepečencem.

V kolikor se dalj časa zadržite v mestu Kos obvezno obiščite restavracijo Elia.

Če niste prepričani, kje bi jedli se držite pregovora: kjer tiči skupaj veliko domačinov, ni slaba hrana.

Pijača

Najbolj priljubljeni so kavarne in bari. V njih se domačini dobijo, da spijejo kavo, se pogovorijo, poberejo pošto, telefonirajo,..so kot nekakšna komunikacijska središča.

Pijače:

 • Grška kava mpriki
 • Frappe - hladna instant kava v visokem kozarcu
 • Uzo - močna žgana pijača z okusom po janežu.
 • Raki "zloglasno žganje"
 • Pivo - Mythos pivo
 • Vino (ktima merkouri, semeli, strofilija, kambos, butari)

Domačinom je vino sestavni del vsakodnevnega užitja.

Zgoraj naštete pijače so značilne za celotno grčijo in jih priporočamo kot pokušino.

Nakupovanje

Nakupovanje je lahko zelo zabavno sploh kadar nakupujete od pridelovalcev ponavadi v vaseh. Veliko izdelkov iz ponudbe je pripeljano iz celine, kar znatno zviša ceno. DDV je ponavadi vključen v ceno in znaša približno 18%.

Odpiralni čas: Odvisno od destinacije. V turističnih krajih je večinoma vse odprto tudi ob nedeljah.

V kolikor želite suvenir in je ta pristen so cene visoke. Obiščete lahko tudi tržnice, kjer najdete vse od hrane, do suvenirjev.

Če pa želite nekoliko cenejše nakupovanje pa na otoku Kos organizirajo prevoze v Bodrum - Turčijo, ki je nakupovalna Meka za turiste. Seveda se pri nakupovanju ne pozabite pogajati. Vendar pa morate biti previdni, da jih z prenizko ceno ne užalite.

Uradna valuta na otoku Kos je EURO (€)

Kultura

V grški kulturi je zelo pomembna telesna govorica. Navada je, da se ob pozdravu rokujemo. Ko ste z domačini znanci je v navadi, da se pri pozdravljanju poljubijo. Pri pogovoru je pomembno, da sogovornika gledamo v oči.

Obleka - obiskovalci lahko nosijo vse vendar so izzivalne majice, kratke hlače in športna oblačila večinoma sprejemljiva samo blizu plaže. Grki se vedno lepo oblečejo v kolikor jedo zunaj.

Pomembno je, da se izogibate znakom, ki jih pokažete z rokami (kot recimo OK - palec gor). za njih je to žaljivo. Prav tako je pomembno, da veste da prikimavanje pri njih pomeni NE.


Festivali in dogodki

V avgustu mesecu se lahko udeležite festivala vina na območju Mastihari. Na otoku Kefaslos istočasno praznujejo festival rib in pa medu na območju Antimachia.

V kolikor ste na otoku v zimskem času pridite v februarju v tem času je grški festival. Karneval poteka na Play in Antimachia.

Ob koncu poletja Kefalos gosti mednarodne dneve turizma. Kefalos je tudi dom verskih praznovanj.

Jezik

Uradni jezik je grški.

V turističnih destinacijah govorijo angleški in nemški jezik.

Pozorni bodite, da pri Grkih "NE" pomeni "DA" in obratno.

Izobraževanje

Glede na to, da je Kos rojstno mesto Hipokrata je tam tudi bila ustanovljena prva šola medicine. Univerz nisem nikjer zasledila. V nekem forumu sem zasledila, da se mladi po srednji šoli večinoma odpravijo na univerze v Atene kjer imajo največjo izbiro ali pa v kakšno drugo mesto ali državo.

V kolikor pa se želite na otoku naučiti njihov jezik priporočajo, da je najbolje in enostavneje, da se družite z domačini in pa seveda, da imate pri roki slovar s katerim si pomagate.

Kos je imel prvo natakarsko šolo v družini EBS, ki je bila ustanovljena leta 1999 kar pomeni, da boste dobili odlično postrežbo in sprejem njihovega študenta. Šola je med domačini zelo dobro znana in večina domačinov ima do EBS poseben prijateljski odnos.

Varnost

Grčija je splošno znana kot ena najbolj varnih držav. Priporočamo vsem turistom, da sklenejo kasko potovalno zavarovanje. Previdnost je potrebna na cesti saj se ne radi držijo cestnih pravil. Po številu prometnih nesreč je Grčija najvišje na evropski lestvici.

Osebna varnost - obseg kriminala je zelo nizek. Vseeno pa bodite previdni zaklepajte avtomobile, hotelske sobe, pazite na osebne stvari na javnih krajih. Priporočljivo je, da ne držite vseh dokumentov na enem mestu. V primeru, da vam kar koli ukradejo se obrnite na policijo ali na turistično policijo.

Klic v sili

 • Policija 100
 • Rešilni avtomobil 166
 • Gasilci 199
 • Vlečna služba 10400
 • Obalna patrulja 108

Koristne turistične informacije

Turistične informacije so na voljo v vseh mestih in sicer v uradnih EOT Pri njih lahko dobite:

 • turistično literaturo
 • zemljevide
 • brošure in
 • prospekte


Konzulati:

Veleposlaništvo Republike Slovenije

Paleo Psychico

Mavili str. 10

154 52 Atene

Grčija

Tel: (+) 30 2 10 677 56 83

Fax: (+) 30 2 10 677 56 80

Elektronska pošta: vat@mzz-dkp.gov.si

Pristojno za: Armenija , Ciper , Gruzija


Generalni konzulat RS

69 kifissias Ave 115 23 Atene

Grčija

Tel: (+) 30 2 10 691 61 43

Fax: (+) 30 2 10 691 13 11

Elektronska pošta: slov.gcons@gmail.gr


Bolnišnice

Bolnišnica Kos,

32 Ippokratus Street (Tel. +30 22420-22300),

Regional clinics at Antimacheia (Tel. +30 22420-51230),

Asfendiou (Tel. +30 22420-29202),

Kardamania (Tel. +30 22420- 91202),

Kefalos (Tel. +30 22420- 71230)

Pyli (Tel. +30 22420-41230)

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Na številnih lokacijah lahko najdete javne telefone. Najbolje, da mednarodne klice opravite iz javnih govorilnic s telefonsko kartico, ki jo kupite v vsakem kiosku.

Telefonske in mobilne storitve

Klicna koda za Grčijo je 00 30 ali +30

Glede na zelo visoke stroške klicev je najbolje, da se izogibate uporabe mobilnih telefonov in le v nujnih primerih koristite javne govorilnice.

Internet

Večina hotelov svojim gostom omogoča dostop do interneta. V vsakem večjem mestu boste našli vsaj eno internetno kavarno, kjer boste za uporabo interneta odšteli 3 do 6 € na uro. Pozanimajte se pri potovalni agenciji nekatere ponujajo dostop do interneta z nižjo ceno.

Prihod na destinacijo

Prihod na destinacijo je pravzaprav dokaj enostaven. Najbolje je polet z letalom saj si v slabih dveh urah na destinaciji. Druga najmanj naporna pot je z ladjo iz Italije. Seveda v kolikor imate več časa ali pa nimate morske bolezni.

Z letalom

Otok Kos ima letališče locirano sredi otoka tako, da lahko na destinacijo pridete direktno z letalom. Vendar je pomembno poudariti, da so direktni leti le čarterski poleti. V poletnih mesecih iz vseh EU čalnic lahko najdete direktno linijo na otok Kos. V kolikor ni čarterskih poletov lahko letite v Atene in od tam na otok Kos. Imajo redno linijo, ki vozi 1-2 krat na dan. Letalski družbi sta Olympic Air in Aegean Airlines.

Domači leti: opravi ga letalska družba Grčije

Z avtobusom

Z avtobusom ponavadi gremo, kadar gremo preko agencije. Lahko se peljemo po celini in nato z trajektom na otok ali pa izberemo opcijo trajekt že prej.

Z avtom

Iz Italije lahko greste na trajekt iz:

 • Venecija - Corfu - Igoumenitsa - Patras
 • Trst - Corfu - Igoumenitsa - Patras
 • Ancona - Corfu - Igoumenitsa - Patras
 • Bari - Corfu - Igoumenitsa - Patras

Lahko pa se peljete tudi preko bivše Jugoslavije, do Grčije in nato z trajektom na otok Kos. Cenik in rezervacijo trajetka lahko opravite na linku: http://www.bluestarferries.gr/site/content.asp?sel=&loc=2

Z vlakom

Z vlakom lahko pridemo do Grčije od koder moramo izbrati ali trajekt do otoka Kos ali pa na otok oditi z letalom. Redne linije iz Slovenije nimamo temveč je potrebno večkrat presedati.

Z ladjo

Z ladjo lahko gremo Iz Italije ali pa Hrvaške. Ponavadi se turisti iz Slovenije odločijo, da se zapeljejo do trsa se vkrcajo na ladjo in nato v Grčijo. Ker ladja ne pelje direktno na otok Kos morajo tudi tukaj znova na trajekt do otoka.

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport na otoku Kos je zelo dobro razvit. Klet rumeni avtobus vas bo odpeljal do vseh večjih znamenitosti na otoku po zelo ugodni ceni. Urniki vožnje so v angleškem in grškem jeziku in so brezplačni. Za odkrivanje otoka je najboljše opcija najem skuterja za družine pa najem avtomobila. Urniki za avtobus se spreminjajo vsakih 30 dni zato bodite previdni, če potujete v različnih mesecih. V pristanišču boste našli tudi turistični vlak.

Avto

V kolikor imate avtomobil se lahko po otoku vozite in si ogledate kraje, ki vas zanimajo. Če sta na destinacijo prišli brez avtomobila lahko tega najamete. Najem avtomobila je zelo priporočljiv. Ljudje so zelo prijazni in vam dajo nasvete ter vas usmerijo, če se izgubite.

Taxi

Na otoku je veliko taksistov, ki vas bodo peljali do želene destinacije. Preden pokličete taksi se prepričajte o ceni storitve.

Kolo

Kos je znan kot otok kolesarjev. Kilometre urejenih poti za kolesarje te premami, da se odločiš in najameš kolo ter prečešeš otok s kolesom. Samo 5€ vas bo stal najem z zavarovanjem za en dan. Na kolesu je tudi ključavnica tako, da za to ne rabite skrbet. Ker promet na otoku ni gost je kolesarjenje dokaj varno. Ker so si vsa najeta kolesa med seboj enaka priporočamo, da svojega označite (npr. rutica). Dobra mreža kolesarskih poti je prisotna, tako v urbanem omrežju mesta Kos in vzdolž severne obale proti Tigaki in Marmari.

Nenavadni načini transporta

Dotto vlakec je zelo priporočljiv. Saj vas zapelje naokoli, da si pogledate ulice in posebnosti otoka. Trajekti so tudi zelo priporočljivi, če si želite ogledati tudi okoliške otoke.

Spanje in namestitev

Hoteli

Na otoku kos je veliko število hotelov. Razlikujejo se po svoji ponudbi in opremi tako lahko najdete hotele srednjega in višjega cenovnega razreda.

Od posameznika je odvisno kakšna so njegova pričakovanja ter kakšen hotel in v katerem delu otoka si ga želi.

Hostli

Na otoku boste našli tudi nekaj hostlov.

Kampiranje

Otok Kos je zelo popularen za kampiranje. Imajo nekaj popolnoma opremljenih kampov. Vse podatke o kampu na otoku kos dobite na: http://www.campingreece.gr/camgingreece-en.pdf

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Grčija