Kirgizistan

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 10:46, 25. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Kirgizistan, v preteklosti znana kot Kirgizija, je država v Srednji Aziji, ki je poznana po neverjetni naravni lepoti gora in bogati nomadski tradiciji. Kirgizistan na severu meji z Kazakhstanom, na zahodu z Uzbekistanom, na vzhodu pa z Kitajsko. Glavno mesto Kirgizistana je Bishkek.

Uradni jezik je v Kirgizistanu je kirgizijščina, ki je tesno povezana z turškimi jeziki, hkrati pa je tudi v jeziku še vedno čutiti močen kulturni vpliv Rusije, saj je šele leta 1991 dosegla neodvisnost od Sovjetske zveze.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Alpinistična odprava na Mustagh Ata 7546 m

Izidor Furjan Preberite: Alpinistična odprava na Mustagh Ata 7546 m

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 8:53 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

1. Mesto Bishkek

Bishkek je glavno mesto Kirgizistana in leži na skrajnem severnem robu gore Ala Too. V Bishkeku je na zgradbah, spomenikih in ulicah čutiti vpliv prepletanja Sovjetske zveze in azijske culture. Tu se lahko sprostimo v številnih zelenih oazah, parkih in vrtovih, ogledamo pa si lahko številne kulturne ustanove, med njimi najbolj obiskan Nacionalni muzej zgodovine in Trg Ala Too, kjer lahko vsak dan opazujemo menjavo častne straže. Če želimo domov prinesti kakšen nov kos oblačila, obutve ali spominka je obisk Dordov bazarja nujno potreben.

2. Mesto Karakol

Karakol je mesto v Kirgizistanu, ki se nahaja na vzhodu jezera Issyk Kul. Čeprav so turistične znamenitosti v Karakolu omejene, avanturistični popotnik tu najde, kar išče.

3. Mesto Osh

Je drugo največje mesto v Kirgizistanu, ki leži v dolini Fergana. Mesto Osh je staro vsaj 3000 let, znano po kulturno mešanih prebivalcih, od rusov, uzbekistancev do tadjikijev ter drugih manjših etničnih skupin.

4. Nacionalni park Ala-Archa

Ala-Aecha Gorge je dolina, ki se nahaja v bližini glavnega mesta Kirgizistana, Bishkeka, in privablja kolesarje in pohodnike iz celega sveta saj tu lahko doživijo naravno neokrnjeno lepoto gora in doline.

5. Jezero Issyk-Kul

Jezero Issyk-Kul je čudovito gorsko jezero. Jezero Issyk-Kul je najbolj centralna točka kontinenta Evrazija.

Skriti kotički

Potovalni načrti

Kirgizistan 7 dni:

  • Ogled glavnega mesta Bishkek 2 dni
  • Kolesarjenje in hribolazenje v nacionalnem parku Ala Archa 2 dni
  • Ogled mesta Karakol 1 dan
  • Ogled mesta Osh 2 dni

Aktivnosti

Kolesarjenje

Nacionalni park Ala Archa je priljubljen predvsem zaradi cestnih povezav, prilagojenih za kolesarje, na kolesarske ture sem prihajajo kolesarji s celega sveta.

Pohodništvo

V nacionalnem parku Ala Archa so različne vzpetine, primerne za rekreacijo kot tudi za avanturistično pohodništvo.

Koristne informacije

Glavno mesto: Bidhkek

Valuta: Som (KGS)

Število prebivalcev: 5.776.500

Elektrika: 220 V

Tel. koda države: +996

Časovni pas: UTC +5 do +6

Domena: .kg

Velikost države: 199.951 km²


Več podatkov na Wikipedia.en

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Kirgizistana Predloga:Kirgizistan

Dinamični zemljevidi

Regije

Bishkek in Severozahod

Kraji:Bishkek, Ala Archa

V tej regiji je gostota prebivalstva največja okoli mesta Bishkek in v nacionalnem parku Ala Archa, medtem ko je zahodni del države manj poseljen in tudi manj obiskan.

Issyk Kul in Tian Shan

Kraji:Issyk Kul, Karakol

Regija, ki jo obiščejo adventuristi, ki imajo namen obiskati lepe visoke alpe in slano jezero Issyk Kul.

Ferghana Valley

Kraji:Osh

Predvsem kulturno raznolika regija je znana po svoji eksotiki in nevzdržni vročini, še posebno v poletnih mesecih.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Klima je suha kontinentalna in polarna v visokem predelu Tien Shana, subtropska v jugozahodu v Fergana Valley, zmerna v severnemu delu države.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Poletni meseci, od junija do začetka septembra.

Zgodovina

Zgodovina kirgizijskega ljudstva sega več kot 2000 let nazaj. Geografska lega Kirgizistana in njegova gorska lokacija deluje odročno in osamljeno, je tekom zgodovine imel Kirgizistan pomembno vlogo v trgovski povezavi med Evropo in Azijo. Tekom zgodovine so ljudem v Kirgizistanu vladali Gokturki, Kitani in Mongolci, Uzbekistanci, vmesna obdobja pa so si vladali tudi sami. Ko je leta 1876 Kirgizistan postal del ruskega imperija, se je po ruski revoluciji imenoval Kirgizistanska sovjetska socialistična republika. Po vzoru Mikhala Gorbacheva v ZSSR, je leta 1990 pobudnik neodvisnega Kirgizitana Askar Akayev zmagal na volitvah, 31.8.1991 pa je Kirgizistan deklariral svojo neodvisnost od Moskve in razglasil demokratsko vlado, ki traja še danes.

Hrana

Na tradicionalni kirgizistanski hrani je okustiti močan vpliv nomadske kulture, ki je temeljila na pripravi mesa, tako da vegeterjanski turist tam je le sadje in zelenjavo ter oreščke iz tržnic ali pa obišče kakno kitajsko restavracijo. Besh barmak (“pet prstov”) je kirgizistanska najbolj značilna jed, golažu podobna jed iz ovčjega ali konjskega mesa. Pripravljena jed se je tako, da najprej razdelijo meso iz jedi, med vse za mizo, ostalo pa pojejo kot prilogo z dodanimi testeninami, tradicionalno kar z rokami.

Pijača

Ena izmed pomembnejših tradicij v Kirgizistanu je kultura pitja. Ne glede na to, ali vam postrežejo s čajem, vodko, kakšno tradicionalno lokalno pijačo, konjakom ali pivom, je to velik znak gostoljubja.

Nakupovanje

Kirgizistan ima kar nekaj tržnic in nakupovalnih centrov, ki jih lahko obišče turist, kjer se splača kupiti predvsem preproge, posteljne prevleke, prte z značilnim tkanjem in vzorci. Bogata je tudi ponudba srebrnega nakita z poldragimi kamni in usnjenih izdelkov.

Gospodarstvo in ekonomija

Najbolj pogosta panoga je še vedno kmetijstvo, saj je industrija zelo slabo razvita. Veliko kirgizistancev odhaja delati v tujino v sosednji Kazahstan in Rusijo. Počasi se razvija tudi turizem, ki ga omogočajo naravne znamenitosti kot so gore in vode. Je zelo revna država, njen bruto družbeni proizvod na prebivalca dosega 1600 dolarjev.

Kultura

Kirgizistanska kultura temelji predvsem na tradicionalni glasbi z različnimi godali in posebnimi kirgiški lutnjami, ki so eden izmed nacionalnih simbolov.

Jezik

Kirgizistanski jezik spada med turške jezike, čeprav je med prebivalstvom zelo razširjena ruščina, ki se uporablja tudi v gospodarstvu in politiki.

Izobraževanje

Izobraževalni sistem je sestavljen iz primarnega (7-10 let starosti) in sekundarnega (10-15 let starosti) osnovnega šolanja, ki mu sledi 2-letno specializirano usmerjen izobraževanje. Najbolj znane visokošolske ustanove so Kirgizistanska državna univerza, Kirgizistanska tehnična šola, Medicinski inštitut, Državna univerza v Oshu, Azijski medicinski institut in Kirgizistansko-Ruska Univerza. V osnovnem šolanju je uradni jezik, v katerem poteka pouk kirgizistanščina, v višješolskihprogramih pa je to ruščina.

Delo

Večina izobraženih kirgizistancev se seli v sosednjo Rusijo in Kazahstan ter Evropo, kjer so boljše priložnosti za delo. Tujci torej tam težko najdejo delo, izjemoma lahko najdejo le prostovoljno delo poučevanja evropskih jezikov v kateri od kirgizistanskih osnovnih šol.

Varnost

V Kirgizistanu so pogosta trenja in lokalni spopadi, ki so posledica političnih nemirov. Spopadi se pogosto začnejo v nočnih klubih in barih, zato se tujcem tam priporoča previdnost. Tudi prehodi skozi vasi in gorske prelaze niso priporočljivi brez spremstva, saj so turisti tam lahko tarča ropov in napadov. Na odročnih predelih so pogoste prevare zgodijo, ko lažni policisti od turistov zahtevajo dokumente in denar.

Zdravje

Največja zdravstvena grožnja v Kirgizistanu so prometne nesreče ali pa potepuške in divje živali, sicer pa se po državi vzdržuje pitna voda in ni večjih zdravstvenih groženj.

Telekomunikacije

Telefon

Od leta 2000 je vzpostavljen domači telekomunikacijski sitem z enim ponudnikom, ki pa še ne omogoča celotne pokritosti v državi, mednarodne povezave pa omogoča najet dostop do moskovskega satelita z Trans-Azia-Europe (TAE) optičnim kablom.

Internet

Držav domena je .kg. Hitrost nalaganja preko ponudnika Kyrgyz Telecom je do o 8 Mbit/s in preko zasebnega ISP do10 Mbit/s. Širokopasovni interenet z neomejeno porabo je redko na voljo, če že pa je cena kar visoka. ISP nudi internetno povezavo preko komunikacijskega satelita z komunikacijskimi linijami preko Rusije, Nemčije, Ukrajine in Kazahstana.

Pošta

Poštne storitve so načeloma kar počasne, čeprav pa niso drage. Pošte ne pošiljajte preko poštnih nabiralnikov v mestih, ampak jih oddajte na pošti in naj bodo naslovljenje v evropskem formatu z navedbo naslovnika in pošiljatelja.

Spoštujte običaje

Čeprav je Kirgizistan muslimanska država, v Kirgizistanu spoštujte zahodne navade in običaje. Ni posebnih omejitev pri oblačenju, le v južnih predelih naj bodo ženske oblečene malo bolj konzervativno kot sicer.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Od 27.7.2012 državljani republike Slovenije za vstop do 60 dni v Kirgizistan ne potrebujejo veljavne Vise, niti vabila s strani državljana ali organizacije iz Kirgizistana .

Z letalom

Letališče Manas v mestu Bishkek, ki je od centra mesta oddaljeno približno 30 minut ima dnevne letalske povezave z Istanbulom, Moskvo in Londonom in tedensko z Dubajem. Cena prevoza s taksijem od letališča do centra mesta stane približno 500 somov, za katero se je potrebo z taksistom še malo pobarantati.

Z avtobusom

Avtobusne povezave so med Bishkekom in Almaty in med Osh in Kashgar.

Z avtom

Do Kirgizistana boste iz izbranih lokacij do mest v Kirgizistanu prispeli v:

- Iz Kazakhstana do Bishkeka preko Almatya v 5 urah. - Iz Uzbekistana do Bishkeka gre cesta preko Kazakhstanazato vožnja traja več kot 10 ur.

Iz Tajikistana do mesta Osh poteka povezava preko Khudjant (Tadjikistan) in Batkena (Kyrgyzstan). Iz Kitajske sta možni dve povezavi, iz Irkeshtama do Osha in Torugart do mesta Naryn.

Z vlakom

Železniške povezave potekaj nekajkrat tedensko med mestom Bishkek in Moskvo z vmesnimi postajališči v večjih mestih. Ker gre za razdaljo 3714km, Cena vozovnice je bila leta 2013 okoli 170 eurov v srednjem ekonomskem razredu.

Transport po destinaciji

Letalo

Po destinaciji ni mogoča potniška povezava med letališči.

Vlak

Z izjemo železniške povezave Bishkek-Moskva, kjer se vlak ustavlja v večjih mestih na poti, druge železniške povezave niso mogoče.

Avto

Vožnja po Kirgizistanu glede na zahodne razmere je nevarna. Oblasti si prizadevajo za izboljšanje cestnih povezav, zato so pogasta dela na večjih prometnih povezavah, medtem ko so lokalne ceste zelo slabo vzdrževane, Če vas med vožnjo ustavi policist, to skoraj vedno pomeni relativno visoko denarno globo.

Avtobus

Po Kirgizistanu so omogočene avtobusne povezave med večjimi mesti z minibusi.

Taxi

Po lokalnih cestah je priporočen najem taksijev, ker so relativno poceni.

Kolo

Vožnja z kolesom je po Kirgizistanu zelo pogosta, saj je to turistična destinacija primerna še posebej za turiste, ki potujejo na kolesu, saj je zelo privlačna zaradi čudovitih gorskih prelazov in prostranih razgledov.

Spanje in namestitev

Hoteli

Vse večje hotelske verige imajo svoje hotele v Bishkeku, nekatere celo v mestu Osh. Cene so primerljive z evropskimi glede na rangiranje hotela.

Hostli

Veliko Kirgistancev ponuja svoj dom kot namestitev za turiste, ki si želijo pristne izkušnje kirgizistanskega življenja, cena pa je primerljiva z najemom hotelske sobe, od 40 - 80 eur/noč.

Kampiranje

Turisti, ki so željni avanture lahko spijo v nomadskih šotorih, ki jih sicer uporabljajo nomadi, cena je okoli 3 eur/noč.

Nadredna destinacija