Kenija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
Rdeči sloni v Keniji

Kenija je obmorska država v vzhodni Afriki, ki meji na severu na Sudan in Etiopijo, na vzhodu na Somalijo, Tanzanijo na jugu in na Ugando na zahodu. Na jugovzhodu jo obdajajo sanjske tropske plaže Indijskega oceana. Kenija je naravni paradiž in dežela kontrastov, prazgodovinska zibelka človeštva in zakladnica izumirajočih živalskih vrst. Obiskovalcem nudi prostranstva številnih jezer, polpustinj in savan, nad katerimi se dvigujejo z gozdovi obdana hribovja. Kenija je zaradi pokrajinske raznolikosti, pisanega živalskega in rastlinskega sveta ena najbolj turistično obiskanih dežel v Afriki. Ponuja vam pisan mozaik doživetij, kjer lahko doživite popolno kombinacijo obalnega oddiha in atraktivnega safarija.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si
Nekaj kratkih potopisov v slovenskem jeziku najdete na sledečih povezavah:
Potopis Kenija
Potopis Kenija - Simon Pečovnik
Potopisi "Najina smer" Uroš in Anja

Video turistični vodnik

Dolžina: 3:53 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Nairobi: Prestolnica Kenije, svetovljansko mesto s številnimi trgovskimi centri, kinematografi, izjemnimi restavracijami s hrano iz celega sveta ter izvrstnimi nočnimi lokali.
 2. Mombasa: Največje pristanišče vzhodne Afrike in hkrati turistični raj za številne popotnike, željne sonca, peska in srfanja. Stari, arabski del mesta, leži na nizkem koralnem otoku ob obali s portugalsko trdnjavo Fort Jesus (1593) in mošejo Mandhry (ok.1570).
 3. Diani Beach: Najbolj znana peščena plaža ob Indijskem oceanu, oddaljena od Mombase 30 km.
 4. Malindi: Zelo priljubljena destinacija Evropejcev, ki jo je leta 1498 odkril portugalski raziskovalec Vasco de Gama, znana po svojih koralnih grebenih le 300 m od obale. Obisk starega mesnega jedra vreden ogleda.
 5. Watamu: Očarljiva vasica, obdana z dolgimi peščenimi plažami in številnimi hoteli namenjeni trajnostnemu turizmu. Watamu so sanje vsakega eko-turista.
 6. Kisumu: Pristaniško mesto na severovzhodu Viktorijinega jezera. Kisumi je tretje največje mesto v Keniji in glavno mesto province Nyanza.
 7. Lamu: Otok ob severnovzhodni obali Kenije in tudi največje istoimensko mesto na otoku, ustanovljeno v 14. stoletju.
 8. Ukunda: Majhno turistično mestece tik ob Mombasi.Ukunda
 9. Naivasha: Najvišje jezero v vzhodnem kraku Vzhodnoafriškega grebena s številnimi znamenitostmi je privlačna destinacija turistov.
 10. Nakuru: Glavno mesto province Rift Valley. Je četrte največje mesto v državi, leži okoli 1860 m nad morjem ob istoimenskem jezeru Nakuru. Svetovno znano po pticah vrste Flamingo.
 11. Kilifi: Znano turistično mesto 60 km severno od Mombase. Glavne znamenitosti so plaža Bofa, ruševine Mnarani ter steber Vasca de Gama.
 12. Nanyuki: Leži na nadmorski višini 1986m ob vznožju Mt.Kenya (5199m) na ekvatorju.
 13. Turkana: Jezero v severni Keniji, na dnu Vzhodnoafriškega tektonskega jarka (6405km2), z rahlo slano vodo sredi polpuščavske pokrajine.
 14. Gedi: Z dvojnim obzidjem obdani ostanki arabskega trgovskega mesta (13.-18.st.) pri Malindiju, z Veliko mošejo (15.st.), obsežno palačo in stebrastimi grobovi.
 15. Bogoria: Naravni rezervat ob istoimenskem jezeru na dnu Vzhodnoafriškega tektonskega jarka, S od Nakuruja. Jezero ima sodasto vodo, vroče izvire ter velike jate flamingov.
 16. Marsabit: Narodni park na polpuščavskem SV, na osamljenem vulkanskem stožcu (1707m), v vršnem delu poraščenem z bujnim gorskim gozdom, s slikovitimi kraterskimi jezeri ter bogatim rastlinskim in živalskim svetom.
 17. Masai Mara: Naravni rezervat v JV delu, ob meji s Tanzanijo. Obsega kenijski del ravnine Serengeti, poraščen z nizkotravno savano in redkim drevjem.
 18. Mount Kenya: Narodni park in istoimenski, drugi najvišji vrh Afrike (5199m). Obsežen ugasli ognjenik, del svetovne dediščine Unesca.
 19. Samburu: Naravni rezervat ob reki Ewaso Nyiro, S od Mount Kenye. Galerijski gozd ob reki, sicer pokrit z nizkotravno savano in polpuščavo z bogatim živalskim svetom.
 20. Tsavo: Narodni park v JV delu države, razdeljen na V del - s savano poraščeno gričevje ter hribovit Z del s številnimi lavnimi tokovi in številnimi ognjeniškimi kraterji, bogat z živalskim svetom (veliki sesalci).

Skriti kotički

 • Aberdares je eden najstarejših parkov v deželi in je zaradi bujnega rastja precej različen od ostalih parkov. Poleg razgibane in bujne narave daje park izvrstno zavetje številnim živalskim vrstam (slonom, bivolom, bongo antilopam, črnim nosorogom, panterjem itd.)
 • Počitniško naselje s slamo kritimi strehami imenovano Lewa Wilderness Trails v privatni lasti naravovarstvenikov Will-a in Emme Craig - tukaj sta leta 2010 slavila svojo zaroko princ William in njegova izvoljenka Kate Middleton (sedaj že princesa).

Potovalni načrti

 • Kenija 7 dni: Safari počitnice na obali indijskega oceana
Potovanje Destinacija Opis
1.dan Nairobi - Masai Mara Prihod z letalom v Nairobi in od tu dalje do narodnega parka Masai Mara, kjer prenočimo v kampu.
2.-3.dan Masai Mara Ogled narodnega parka. Nepozabna srečanja z gnuji, zebrami, žirafami, antilopami, sloni, gepardi, levi itd.
4.dan Masai Mara - Malindi - Tana Delta Prevoz do Tana Delte ter nočitev v The Delta Dunes.
5.-6.dan Tana Delta Delta reke Tane je resničen paradiž, izjemno okolje, dom številnih ogroženih ptic in drugih živalskih vrst.
7.dan Tana Delta - Nairobi Povratek do Nairobija.
 • Kenija 16 dni: Magičen in pravljičen safari po Keniji
Potovanje Destinacija Opis
1.dan Odhod Polet v smeri Afrike.
2.dan Prihod v Kenijo Pristanek na letališču v Nairobiju, aklimatizacija ter nočitev.
3.dan Nairobi Ogled znamenitosti glavnega mesta
4.dan Mount Kenya Narodni park, kjer si bomo privoščili kratko pohod (cca 3 ure) z vodnikom iz plemena Kikuyu.
5.dan Thomson Falls Prečili bomo ekvator in si ogledali najvišje slapove Kenije.
6.dan Hell's Gate Obisk najmanjšega narodnega parka v Keniji poznanega s svojo značilno vulkansko pokrajino.
7.-8.dan Amboseli Safari skozi savane narodnega parka Amboseli (s prekrasnimi pogledi na Kilimnjaro - najvišji vrh Afrike).
9.dan Ziwani-Wildreservat Ziwani rezervat se nahaja v narodnem parku Tsavo. Ogled pestrega živalskega sveta.
10.dan Tsavo Ost Nationalpark Obisk dežele rdečih slonov.
11.dan Rockside Camp Bushwalk Jutranji safari z ogledom zeber, gazel, bivolov, vodnih koz ter slonjih čred.
12.-14.dan Indijski ocean Potepanje ob Indijskem oceanu.
15.dan Mombasa Ogled znamenitosti obalnega mesta.
16.dan Povratek Letalski povratek v domovino.

Aktivnosti

Kenija je kot dežela tisočeri naravnih čudes. Ima veličastne naravne parke, kilometre neokrnjenih plaž, mogočni koralni greben, prijetno klimo ter starodavna mesta. Kenija je pisan mozaik doživetij, kjer se prepleta raznolikost narave ter bogastvo izkušenj in tradicije njenih prebivalcev. Tu lahko doživite popolno kombinacijo obalnega oddiha in atraktivnega safarija.

 • Obisk narodnih parkov - Narodni parki v Keniji veljajo za ene najlepših v celotni Afriki: Aberdares, Amboseli, Mount kenya, Masai Mara, Nakuru, Samburu, Shaba, Naivasha, Vzhodni in zahodni Tsavo in še bi lahko naštevali. Obiskovalcu ponujajo neizmerno raznolikost v obliki konfiguracije terena, v številnih živalskih in rastlinskih vrstah. Kenija ima poleg kopnih še sedem morskih parkov in rezervatov. Bila je prva afriška dežela, ki se je odločila za zaščito teh občutljivih ekosistemov.
 • Safari - beseda "safari" izvira iz svahilija in pomeni potovanje. Safari potovanja ponujajo spektakularne dogodivščine. Lahko se odločimo za eko-safari, jeep-safarije, safari s kamelami ali pa krajši peš-safari, ki omogoča še tesnejši stik z divjo naravo. Nove atrakcije safarijev ponujajo še safari z balonom - nepozaben safari z balonom lahko doživite v narodnem parku Masai Mara (cena okrog 330 €/osebo).
 • Adrenalinske avanture - skoki z elastiko t.i. "Bungee Jumping" v globino 60m si lahko privoščite iz enega izmed mostov na reki Tana River. Morda pa imate raje skok s padalom ali skok v tandemu. To vam ponujajo na obali Diana Beach (več informacij na The Kenya Skydivers Club). Pa to še ni vse - Kenija ponuja tudi avanture za jamarje. Imajo preko 40 jam, Kenijski jamarski klub organizira številne oglede kot npr. jame Kisula Caves v hribovju Chyulu Hiis. 40 km južno od Nairobija, v hribovju Lukenya pa vam ponujajo plezalske užitke. Mountain Club of Kenya. Prav tako ne gre brez raftinga, gorskega kolesarjenja - vodene ture v okolici Mombase si lahko privoščite celo z izkušenimi švicarskimi vodniki Bike the Coast.
 • Kopanje v Indijskem oceanu ter relaksacija v številnih wellnes oazah - brez tega ne gre. Sanjske peščene plaže s kokosovimi palmami in rahlo valovanje azurno-modrega oceana imajo svoj čar. Med najatraktivnejše spadajo: plaža Bamburi in Shanzu Beach, Diana Beach, Shela Beach, Blu Lagoon, Turtle Bay in Che-Shale Beach(slednja je še posebej atraktivna za "surfanje"). Dnevne temperature na obali so povprečno 28°C, morje pa ima tekom celega leta okrog 25°C.
 • Jadranje - celotno področje Indijskega oceana je veličastno za jadranje. Več informacij na Mombasa Yaht Club ali na Kilifi Sailing Club.
 • Trekingi - Kenija nudi tudi uživanje na različnih trekingih. Najbolj atraktivni so na najvišje vrhove kot so Mount Kenya, Mount Meru, Mount Elgon ter na najvišji vrh Afrike (ki se nahaja v obmejnem področju na Tanzanijski strani 5895m visoko) Kilimanjarao. Za podobne izzive morate biti kondicijsko zelo dobro pripravljeni. Več informacij.
 • Spoznavanje kulture in tradicije nomadskega in pastirskega ljudstva Masaji

Koristne informacije

Glavno mesto: Nairobi

Valuta: Kenijski šiling (KES ali Ksh)

Število prebivalcev: 44.037.656 (avgust 2013)

Elektrika: 220/240V (Uporabljajo angleške vtičnice - priporočen adapter)

Tel. koda države: +254

Časovni pas: UTC + 3

Telefon za njuno pomoč: 999

Domena: .ke

Velikost države: 582.646 km²


Več podatkov na Wikipedia.en

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Kenija

Dinamični zemljevidi

Regije

Povzeto po spletni strani en.wikivoyage.org.

 Kraji:Kericho, Kisumu, Vihiga
 Zahodna Kenija je regija, ki vključuje Nyanza in zahodne province z enakim imenom. Ima vroče in suho podnebje. Na njenem področju se
 nahajajo največja jezera v Keniji.
 Kraji:Kabarnet, Lodwar 
 Regija Kenije - teče po sredini dežele. Severni del obsega obširne plodne površine za pridelavo koruze, pšenice in drugih poljščin.
 Kraji:Nairobi, Kerugoya, Naivasha, Nakuru, Ol Kalou 
 Regija Kenije - na jugu zavzema znane narodne parke in nekaj jezer.
 Kraji:Garsen, Mombasa, Malindi, Lamu
 Obalna Kenija je regija v Keniji, ki meji na Indijski ocean in vključuje province na obali.Podnebje je toplo in vlažno. 
   
 Kraji:Garissa, Machakos, Maikona, Moyale
 Vzhodna Kenija je regija na meji s Somalijo in Etiopijo, ki vključuje severnovzhodne province ter nekaj obale in vzhodne province.

Lastnosti pokrajine

 • Lega in površje

Kenija leži v Vzhodni Afriki, med Indijskim oceanom na V in Viktorijinim jezerom na Z. Nad obalno ravnino ob Indijskem oceanu, ki je obsežnejša le na S ob reki Tana, se površje proti notranjosti najprej rahlo dvigne v nizko gričevje in nato v obsežne ravnike na 300-1500 m n.v. s posamičnimi osamelci. Na S so v podlagi mezozojski apnenci in peščenjaki. V njih so nastale več sto kilometrov dolge strukturne stopnje. Na J prevladujejo stare kristalinske kamnine Afriškega ščita.
Zahodni del Kenije leži v Vzhodnoafriškem višavju, nastalem s tektonskimi premiki in vulkanskimi izbruhi v terciarju in kvartarju. Višavje (Kenya Highlands) sestavljajo obsežni ravniki na n.v. 1500-2000m, ki se zlagoma vzpenjajo proti robovoma Vzhodnoafriškega tektonskega jarka (angl. Rift Valley). To je 30-50 km široka tektonska udorina, do 1200m nižja od okoliških ravnikov in preseka Kenijo od J proti S. Nastajati je začela v miocenu in je zdaj sestavljena iz niza ločenih kotlin. V njej so slana jezera (Naivasha, Magadi, Baringo) in ognjeniški stožci. Jarek na obeh straneh spremljata pokrajinsko izrazita, tektonsko dvignjena robova: na vzhodni strani gorovja je Aberdare (najvišji vrh Satima, 3998m), na zahodni strani gorovje Mau (Melili, 3098m).
Hkrati s tektonskim jarkom so nastali obsežni stožčasti ognjeniki, ki se dvigajo več 1000m nad okoliške ravnike, mdr. Mount Kenya (5199m) vzhodno od jarka in Mount Elgon (4321m) zahodno od njega. Na JZ se ravniki zlagoma spuščajo v kotlino Viktorijinega jezera (1134m n.v.).

 • Vode

Vzhodni deli odtekajo v Indijski ocean (največja je reka reka Tana, 708km), zahodni v Viktorijino jezero (spada k porečju Nila), osrednji deli v slana jezera na dnu Vzhodnoafriškega tektonskega jarka. Največje slano jezero je Turkana na S (6405 km², starejše ime Rudolfovo jezero). Keniji pripada severovzhodni del Viktorijinega jezera (celotna površina 69.484 km², največja globina 82m).

 • Tla in rastje
Drevo Mangrova

Najrodovitnejša tla so na vulkanskih kamninah na višavju (andosoli), drugod prevladujejo savanska (vertisoli) in lateritna tla (ferasoli).V sušnejših severnih delih so rjava in siva polpuščavska ter puščavska tla (jermosoli in kserosoli).
Naravno rastje v obalni ravnini je tropski deževni gozd, vendar je večinoma izkrčen. Ob obali rastejo mangrove. V notranjosti je v bolj namočenih delih tropski gorski gozd, drugod nizko-travnata savana, ki proti S prehaja v trnasto savano, polpuščavo in puščavo. Gozdovi pokrivajo samo 45 površine.

Naravne nevarnosti

Pogoste suše, nevarnost cunamijev ob Indijskem oceanu

Najvišja točka

Mount Kenya 5.199 m

Najnižja točka

Indijski ocean 0 m

Prebivalstvo in poselitev

 • Prebivalstvo

Do začetka 90. let se je prebivalstvo zelo hitro povečevalo, nato se rast upočasnila zaradi epidemije aidsa. Precej se je skrajšala pričakovana starost prebivalstva. Konec 2003 je bilo 1,2 mil.okuženih z virusom HIV. Širjenje okužbe jim je uspelo upočasniti. Kljub temu vsako leto umre zaradi aidsa okrog 150.000 ljudi. Danes je povprečna življenjska doba 63 let.
Etnično zelo raznoliko prebivalstvo sestavlja 42 ljudstev, med katerimi so stoletna nasprotja (spori med pastirskimi in poljedelskimi ljudstvi za zemljo). Najštevilčnejša so bantujska ljudstva (66%) v JZ delu višavja - mdr. Kikuji (21%), Luhuji (14%), Kambi (11%), Meruji (5%) in Njiki (5%). Ob Indijskem oceanu živijo Svahiliji (ok.10.000). Njihov jezik je glavni občevalni jezik v Vzhodni Afriki. Nilotska ljudstva (28%) živijo ob Viktorijinem jezeru (Louji, 13%), na osrednjem višavju (Kalendžini, 11%) ter J od Nairobija (Masaji, 2%). Na skrajnem SV živijo kušitska ljudstva, predvsem Oromi in Somalci. V državi Kenija živi še 90.000 Indijcev, 42.000 Arabcev in 35.000 Evropejcev.

 • Veroizpoved

Po veroizpovedi so prebivalci večinoma kristjani, predvsem katoličani (20%), protestanti (20%) in pripadniki različnih afriških cerkva (21%), drugi pripadniki tradicionalnih verstev (17%) ter muslimani (10%, večinoma Suniti in zelo vplivna Ismailitska skupnost).

 • Poselitev

Večina ljudi živi na delih višavja, primernem za poljedelstvo, ob Viktorijinem jezeru in Indijskem oceanu (20% površine), kjer gostota presega 500 preb./km². Širni deli S in J so zelo redko poseljeni z živinorejskimi, deloma nomadskimi ljudstvi. Zaradi pomanjkanja obdelovalne zemlje in delovnih mest na podeželju je zelo močno priseljevanje v večja mesta, posebno v Nairobi, kjer so zrastla velika barakarska naselja.

Vreme in klima

Podnebje je ekvatorialno, vendar omiljeno zaradi višine, z enakomernimi temperaturami čez vse leto. Velike razlike so v količini padavin: na SV in S jih pade manj kot 300 mm, na višavju 750-1800 mm, na privetrni strani gora do 2500 mm. V notranjosti sta dve deževni dobi: glavna je od marca do junija, ko prinašajo dež jugovzhodni pasati, druga od oktobra do decembra. Ob Indijskem oceanu so padavine razporejene čez vse leto, nekaj več jih je le od aprila do junija. Več padavin je tudi na JZ (1300-1500 mm), ki jih prinašajo vetrovi iznad Viktorijinega jezera.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih
Kenijska spletna stran za vreme

Najbolj primeren čas za obisk

Velikih podnebnih razlik v Keniji ni zaradi bližine ekvatorja. Velika deževna doba je med od marca do junija. Najbolj deževna sta meseca maj in junij, manjša deževna doba pa je od konca oktobra pa do sredine decembra - v tem času pa je lahko včasih tudi povsem brez padavin. Veliko hotelov se zapre po Veliki noči in jih ponovno odprejo konec junija. Najbolj primerno obdobje potovanja v Kenijo je obdobje med decembrom in marcem, ko je najmanj padavin in se živali v parkih zbirajo ob vodnih virih, prav tako je ugoden čas med julijem in septembrom, ko se odvijajo večje migracije živali.

 • dnevna svetloba - ob ekvatorju so dnevi praktično čez vse leto enako dolgi. Svetloba je med 6:30 in 18:30. Mrak traja zelo kratek čas. Na severu Kenije je razlika med najdaljšim in najkrajšim dnevom okrog 2 uri.
 • Swahili čas - se ravna po soncu in se začne ob 7:00 uri (MEZ) po normalnem času = 1.00 po Swahili času, konča pa se ob 18:00 uri (MEZ) = 12:00 po Swahili času. Bodite pazljivi pri odhodih lokalnih avtobusov - pomembno je, za kateri čas gre!

Zgodovina

 • Starejša zgodovina

Že okoli 6000 pr.n.š. so severovzhodne dele Kenije naseljevali predniki kušitskih ljudstev, okoli 500 pr.n.št.so se na višavju naselila bantujska ljudstva. Med 7. in 10. stoletjem so Arabci iz Omana in Jemna osvojili obalno območje ter ustanovili trgovske naselbine (Malindi in Mombaso). V 15. st. so od S začela na višavje prodirati nilotska ljudstva, ki so opustila nomadstvo, se pomešala s staroselci in se lotila poljedelstva (Luoji, Kalendžini). V 18. st. so se tu naselili še živinorejski Masaji. Po 1498 so Portugalci ustanovili več naselbin ob kenijski obali, dokler jih 1728 niso pregnali Arabci. 1837 je obalne dele osvojil zanzibarski sultan in 1887 dal del obale v zakup zasebni Britanski vzhodnoafriški družbi in ta je takoj začela prodirati v notranjost. Po njenem bankrotu (1895) je obalna območja prevzela britanska vlada in jih 1.7.1985 razglasila za Vzhodnoafriški protektorat pod formalno oblastjo zanzibarskega sultana. Ozemlje v notranjosti, do Vzhodnoafriškega tektonskega jarka, so 23.7.1920 razglasili za kolonijo Kenijo in jo upravno združili s protektoratom, 1926 pa so ji dodali še ozemlje med Vzhodnoafriškim tektonskim jarkom in današnjo mejo z Ugando. Med gradnjo železnice Mombasa-Kisumu (1896-1901) so za delo pripeljali delavce iz Indije, ob progi pa naselili britanske priseljence. Ti so bili vse do neodvisnosti gospodarska in politična elita kolonije. Kmalu po 1920 so se začeli črnski prebivalci upirati britanski nadvladi, predvsem Kikuji, ki so jim odvzeli večino najboljše zemlje. Med Kikuji je 1952 izbruhnil upor Mau-Mau, med katerim so uporniki pripravljali teroristične akcije proti britanski upravi in belim priseljencem. Velika Britanija je upor z vojsko zadušila šele 1956.

 • Neodvisna država

1960 so ustanovili Kenijsko afriško narodno zvezo (KANU) in za njenega predsednika izbrali Joma Kenyatto (1961) ter Kenijsko afriško demokratično zvezo (KADU). Na parlamentarnih volitvah 26.5.1963 je zmagala KANU, 1.6.1963 pa je Kenija dobila notranjo avtonomijo. 12.12.1963 so razglasili neodvisno državo, ki je imela sprva status dominiona, po umiku britanskih enot so 12.12.1964 razglasili republiko v okviru Commonwealtha; njen prvi predsednik je postal J.Kenyatta (1964-78). Novembra 1964 se je KADU prostovoljno razpustila, njeni člani so se vključili v KANU, ki je bila 1982-91 edina dovoljena politična stranka. Po Kenyattovi smrti 1978 je postal predsednik republike Daniel arap Moi iz ljudstva Kalendžinov, ki so ga šele množični protesti prisilili k vnovični uvedbi večstrankarske politične ureditve (1991). Marca 1992 so Kenijo zajeli krvavi medetični spopadi, zlasti med Kalendžini ter Kikuji in Louji, zaradi neenotnosti opozicije je KANU tudi po volitvah 1992 in 1997 obdržala večino v parlamentu. Mednarodna skupnost je sicer očitala predsedniku Moi-ju in stranki KANU zatiranje opozicije ter kršenje človekovih pravic, hkrati pa je Keniji izdatno pomagala premagovati hudo gospodarsko krizo. Šele na volitvah 2002 je združena Narodna mavrična koalicija (NARC) premagala KANU, na predsedniških volitvah 2002 pa se je z zmago njenega voditelja Emilia Mwaija Kibakija končala skoraj 40-letna vladavina stranke KANU. Sedanji in že četrti predsednik Republike Kenije je Uhuru Kenyatta.

Hrana

Prigrizek samosa
 • Za veliko večino Kenijcev so obroki preprosti in kalorični. Ne poznajo ene skupne nacionalne jedi, saj ima vsaka etnična skupina svojo različico. Hrana, ki je največkrat in vsesplošno v uporabi kot zelo priljubljena in dostopna, je znameniti ugali. Gre za nekakšne kuhane cmoke iz belega pšeničnega zdroba, ki jih vedno pospremi ena priloga iz zelenjave z imenom sukuma wiki ter ena mesna priloga nyama choma. Meso je navadno ovčje ali kozje in pripravljeno na žaru ali v omaki.
 • Sicer je v Keniji možno poizkusiti različne specialitete. Vedno več je vplivov kuhinj drugih dežel, še posebej azijske Indije in Kitajske. Ti se najbolj kažejo v prigrizkih kot sta samosa ali čapati (indijski kruh). Sezonsko je na voljo tudi sveže tropsko sadje.
 • Kulinarična kultura se je razvila na obali, zaradi tradicionalne povezave s trgovino na Indijskem oceanu pa so njene glavne sestavine riž in ribe, izboljšane s kokosom, tamarindo in eksotičnimi začimbami.
  Tradicionalni ugali s prilogo sukuma wiki

 • Poleg že omenjenih nacionalnih jedi lahko omenimo še sledeče:

Kachumbari - mešanica paradižnika, čebula, popra, koriandra, limoninega soka ter v nekaterih primerih še avokada
Githeri - mešanica iz kuhane čebule z dodatkom pražene čebule
Ingoho - kuhan piščanec
Pilau - kuhan riž aromatiziran z indijskimi začimbami
Wali - riž, kuhan v kokosovem mleku
Karanga - obara iz govejega mesa ter krompirja

 • Za obiskovalce in premožnejše Kenijce je v velikih mestih in na turističnih območjih dovolj restavracij; najpogosteje ponujajo pečeno meso, morsko in italijansko hrano, najdete pa lahko vse od argentinske do tajske kuhinje. V bolj osnovnih lokalnih restavracijah si lahko privoščite dostojen obrok za manj kot 200 kenijskih šilingov (manj kot dva evra). Boljši obroki v turističnih krajih redko stanejo več kot 2.000 šilingov (20 evrov) na osebo. Deluje pa tudi veliko restavracij, v katerih lahko zapravite več kot 5.000 šilingov za obrok.
 • Pri preverjanju računa ne pozabite, da je potrebno povsod (razen v najmanjših lokalih) za hrano in pijačo obračunati 16-odstotni DDV in 2 odstotka za vladno dajatev za usposabljanje zaposlenih. V večini lokalov so davki obračunani v ceni, le ponekod jih obračunajo dodatno, tako da morate v meniju prišteti približno petino cene. Nekateri zaračunavajo tudi strošek postrežbe, vedno pa lahko dodate še napitnino.

Pijača

Med pijačami je na voljo pri brezalkoholnih pijačah pogosto mlečni čaj, kava, sveži sokovi in različne gazirane pijače. Od alkoholnih pijač je najbolj pogosto pivo, na voljo pa so tudi močnejše pijače, zvarjene iz priložnostnih žit, sadja.

Nakupovanje

 • Denarna valuta in menjalnice

Plačilno sredstvo v Keniji je Kenijski šiling (KES,Ksh). Imajo bankovce za 50, 100, 200, 500 in 1000 Ksh ter kovance za 20, 10, 5, in 1 Ksh.
Menjalni tečaj: 100 Ksh = 0,84 € oziroma 1 € = 119,38 Ksh, 1 USD = 87,74 Ksh

Menjava denarja je priporočljiva pri vstopu v državo - že kar na letališču (tu lahko ob povratku zamenjate tudi neporabljen denar). Možna je tudi na vseh menjalnih mestih z licenco - to so hoteli,menjalnice, večje banke.

 • Način plačevanja

V večini hotelov, trgovin in restavracij sprejemajo kot plačilno sredstvo kreditne kartice kot so Eurocard/Mastercard, Visa ali American Express. V trgovskih centrih lahko na bankomatih (Barclays Bank, Standard Chartered Bank ter Equity Bank) dvignete tudi nacionalno valuto preko EC-karte ter kreditnih kartic (kar je precej dražje). Potovalni čeki skoraj niso več aktualni in so redkokdaj sprejemljivi.
Splošni nasvet je, da je vedno dobro imeti s seboj nekaj malega gotovine. Za napitnino imejte s seboj dolarske bankovce manjših vrednosti (obvezno pa morajo biti izdani po letu 2002). Običajna napitnina je 5 do 10 % in pomeni v Afriki pomemben prispevek k preživetju prebivalstva. Kot primer: za nosača prtljage v hotelih je primerna napitnina 1 USD, za čistilke cca 5 USD (tedensko na osebo), vodiči na safarijih 5-10 USD na dan/na osebo.
V trgovinah ni običajno "barantanje" glede cen, na cestnih stojnicah ter tržnicah pa to od vas pričakujejo. Kenijci zelo radi "barantajo", so dobri, a hkrati vedno vljudni.

 • Cene

Cene nastanitve, hrane in transporta se nahajajo v Keniji nekje na evropskem nivoju. Proračun našega potovanja je vsekakor odvisen od planiranih aktivnosti in želenega nivoja storitev.
Primeri - kaj in koliko stane:

 1. enostavna malica = od 450 Ksh
 2. obrok (trije hodi) = od 1700 Ksh
 3. skodelica kave = 200 Ksh
 4. pivo = 180 Ksh
 5. kozarec vina = 400 Ksh
 6. bencin = od 110 Ksh/liter
 7. disel = od 98 Ksh/liter

Gospodarstvo in ekonomija

 • Gospodarstvo

Kenija je ena redkih afriških držav, ki se je tudi po osamosvojitvi gospodarsko uspešno razvijala. Poglavitni razlog za to so bile stabilne politične razmere, trdna prozahodna usmerjenost predsednika J. Kenyatte, finančno močni in podjetni manjšini belcev in Indijcev ter dobra prometna infrastruktura iz kolonialnega obdobja. V začetku 80. let so se razmere sicer precej poslabšale (prevelika javna poraba, zadolženost v tujini, katastrofalne suše, vse večja socialna in politična nestabilnost, korupcija). Kljub temu ostaja Kenija ne glede na precejšno revščino (42% prebivalstva pod uradno mejo revščine) ena od gospodarsko uspešnejših afriških držav. Večina prebivalcev se sicer preživlja s kmetijstvom (71% delovne sile, 19% BDP) , imajo pa tudi razmeroma uspešno industrijo (12,5% BDP) in storitvene dejavnosti, posebej turizem.

 • Kmetijstvo

Kenija ima 4,52 mil. ha njiv in trajnih nasadov (7,8% površine) ter 21,3 mil. ha pašnikov (36,6%). Poljedelstvo je razširjeno predvsem na višavju okrog Nairobija, ob Viktorijinem jezeru in on obali Indijskega oceana. Širni savanski pašniki pa se razprostirajo na višavju in za poljedelstvo presuhem S in SV. Večina obdelovalnih površin je v lasti ok. 1,7 mil. malih kmetov (povprečna velikost kmetije 2 ha). Prevladuje samooskrbno kmetijstvo v povezavi s pridelavo za izvoz (zlasti kava, čaj, sladkorni trst). Kmetije prispevajo dobro polovico vsega izvoza. Za lastno prehrano predelujejo koruzo, maniok, sladki krompir, močnate banane, krompir in sirek. Poleg teh kmetij imajo okrog 3200 velikih farm in plantaž, večinoma v lasti belcev, usmerjenih v izvoz. Na višavju pridelujejo predvsem čaj in kavo, v okolici Nakuruja insekticid bolhač (60% svetovne proizvodnje), v obalnem pasu pa sladkorni trst in bombaž. Pomembno je še pridelovanje povrtnin in sadja (ananas in banane), v zadnjih letih tudi rezanega cvetja za evropski trg v okolici Nairobija in Naivashe (so četrti največji izvoznik na svetu).

 • Živinoreja

Je pomembna za domače potrebe in izvoz, predvsem govedoreja (11,5 mil. glav). Velike razlike so med samooskrbo, deloma nomadsko živinorejo črnskega prebivalstva (govedo, ovce, koze) in velikimi izvozno usmerjenimi govejimi farmami na višavju.

 • Ribištvo

Je zelo pomembno za prehrano prebivalstva, predvsem ob jezerih v notranjosti (ulov rib 158.000 t).

 • Rudarstvo in energetika

Njihovo rudno bogastvo je skromno. Iz jezera Magadi pridobivajo sodo in kuhinjsko sol, pri Keriu kopljejo fluorit, pridobivajo pa še drage kamne (turmalini, safirji, rubini, granati, ametisti) in nekaj zlata (Teng Teng).
V letu 2010 je bilo priključenih na električno omrežje zgolj 13% vseh gospodinjstev v Keniji. Okrog polovico električne energije pridobijo iz vodnih virov, 15% iz geotermalnih elektrarn, v regiji Lake Turkana predvidevajo do leta 2016 izgradnjo največjih vetrnih elektrarn v podsaharski Afriki. Do leta 2017 naj bi izgradili prvo jedrsko elektrarno, načrtujejo pa tudi večje izkoriščanje sončnih elektrarn.

 • Industrija

Za afriške razmere je zelo dobro razvita, skoraj povsem je v zasebni lasti in vezana na domači trg. Največ jo je najdemo v Nairobiju in Mombasi. Po ustvarjeni dodani vrednosti so najpomembnejše živilska (sladkor, rastlinska olja, sadne in zelenjavne konzerve, brezalkoholne pijače) strojna ( sestavljanje osebnih in dostavnih avtomobilov ter tovornjakov, kmetijski in orodni stroji), kemična (rafinerija nafte v Mombasi, umetna gnojila, predelava nekovin), papirna, usnjarska in obutvena industrija, predelava plastičnih mas ter industrija gradbenega materiala ( cementarna v Bamburiju, steklarna v Mombasi).

 • Turizem

Po letu 1989 je turizem najpomembnejši vir deviznih sredstev. Po vrhuncu 1991 je začel zaradi notranjih napetosti in širjenja kriminala precej nazadovati. Prevladuje turizem zgornjega in srednjega razreda (narodni parki, lovski rezervati), ob Indijskem oceanu pa tudi množični turizem (Mombasa, Malindi, Lamu). 12% prebivalstva je zaposlenih v turizmu. Leta 2013 je Kenijo obiskalo kar 1,4 mil. obiskovalcev iz celega sveta.

 • Državna ureditev

Po ustavi iz 12.12.1963 je Kenija predsedniška republika. Volilno pravico imajo vsi kenijski državljani, starejši od 18 let. Predsednika republike izvolijo na splošnih volitvah za pet let. Po ustavnih spremembah 1991 mora dobiti v petih od osmih volilnih okrožij najmanj 25% glasov. Hkrati je tudi predsednik vlade in imenuje predsednika ter tri ministre. Enodomno Narodno skupščino, imenovano Bunge, sestavlja 224 poslancev, 210 jih za pet let izvolijo na splošnih volitvah po večinskem sistemu, šest jih imenuje vlada, šest opozicija, generalni državni tožilec in predsednik parlamenta pa sta člana po funkciji.

Kultura

Kenijci so prijazni in gostoljubni ljudje ne glede na njihovo etnično pripadnost.
V državi živi več kot 70 različnih plemen. Najbolj številčno je pleme Kikuyu, sledijo mu Lou, Luyha itd. Svojo prvotno kulturo so v Keniji ohranila predvsem manjša plemena kot so Masai, Samburu, Turkana, Pokot.
Prevladuje krščanska vera. Muslimanov je okoli 10%, predvsem na obalnem pasu.

 • Mediji

Najstarejši dnevni časopis je izšel prvič leta 1906 - East African Standard. Danes se imenuje The Standard. Znan je še časopis The Daily Nation, dobre potovalne nasvete pa boste našli v Destination Magazine ter v Travel News (tudi v elektronski izdaji).

 • Radio in televizija

Državna radijsko-televizijska hiša je Kenya Broadcasting Corporation. Večina ostalih je v privatni lasti: Kenya Television News (KTN), K24, Nation TV (NTV), Citizen TV itd.

 • Šport

Kenija je zelo znana po najboljših tekačih na svetu. Prevladujejo predvsem v olimpijskih disciplinah - v tekih na 5000m, 10000m, 3000m z ovirami. Vse bolj se uveljavljajo tudi v maratonu. Trenutni svetovni prvak v maratonu je Wilson Kipsang (rekord maratona iz leta 2013 s časom 2:03:23). Poleg njega dominira v svetovnem vrhu tudi tekač na 800m David Rudisha s svetovnim rekordom iz leta 2012.

Maratonska kraljica Catherine Ndereba
 • Pomembne kenijske osebnosti
 1. Ngugi wa Thiong'o (1938) - kenijski pisatelj in eden najboljših pisateljev v celi Afriki
 2. Khamis Bin Nassor Al Nabhany (1920-2003) - spada med najbolj poznane sodobne pesnike
 3. Wangari Maathai (1941-2011) - zaščitnica živali in prejemnica Nobelove nagrade, prva črnska profesorica v Afriki,
 4. Catherine Ndereba (roj.1972) - maratonska kraljica - ima dva naslova svetovne prvakinje, dva naslova olimpijske podprvakinje, štiri zmage na bostonskem maratonu, dve na čikaškem itd. Maja 2014 je naznanila zaključek svoje bogate kariere.

Jezik

 • Uradni jezik

Z ozirom na ustavo iz leta 1992 sta v Keniji dva uradno priznana jezika:

angleški jezik je kot zapuščina britanske kolonialne dobe - uporablja se kot eden izmed jezikov v parlamentu (vse odločitve parlamenta morajo biti zapisane v angleščini), prav tako je zelo pomembna njegova uporaba v šolskem sistemu. Skoraj vsepovsod si boste lahko pomagali z angleščino. V hotelih na obali pa prav tako z nemščino, italijanščino ter francoščino.
swahili je drugi uradni jezik, najbolj je razširjen ob obali, hkrati je zelo razširjen tudi v šolstvu.
 • Ostali jeziki

V Keniji obstaja kar 61 različnih jezikovnih različic in dialektov (od skupno 52 narodnih skupin).
Med najpomembnejše se uvrščajo jeziki:kikuyu, kamba, luhya, luo, kalendjin, turkana, sheng, ki-settler itd.

 • Pomembni izrazi v jeziku swahili:

Jambo - pozdravljeni,
Habari? - kako ste
Jambo sana - dobro, hvala
Habari ya abubuhi - dobro jutro
Habari ya mchana - dober dan
Habari ya jioni - dober večer
Usiku Mwema - lahko noč
Karibu - dobrodošli
Samahani - oprostite
Kwa heri - nasvidenje
Asante sana - najlepša hvala

Izobraževanje

 • Izobraževalni sistemi

Učni načrti v Keniji temeljijo na izobraževalnem sistemu 8-4-4, kar pomeni 8 let osnovne šole, 4 leta srednje šole in 4 leta visoke šole. 92% vseh otrok (8,6 mil.) v današnjem času v Keniji obiskuje osnovno šolo, so brezplačne (kljub temu pa pomenijo knjige in uniforme strošek za starše). Obisk srednjih šol je že precej manjši - 1,47 mil. mladih, od tega jih kar polovica obiskuje privatne šole. Dekleta so v manjšini. Prva univerza v Keniji je bila ustanovljena 1970 (v Nairobiju). Danes imajo preko 50 državnih in privatnih visokih šol.

 • Seznam državnih univerz
 1. Chuka University - Chuka 2013
 2. Dedan Kimathi Univesity of Technology - Nyeri 2012
 3. Egorton University - Nyoro 1987 (kmetijsko-raziskovalna dejavnost)
 4. Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology - Nairobi 1994
 5. Kenyatta University - Nairobi 1985
 6. Maseno University - Maseno 2000
 7. Masinde Muliro University of Science and Technology - Kakamega 2007
 8. Moi University - Eldoret 1984
 9. Pwani University - Kilifi 2013
 10. Tecnical University of Kenya (formerly Kenya Polytechnic) - Nairobi 2013
 11. Technical University of Mombasa (formerly Mombasa Polytechnic) - Mombasa 2013
 12. University of Nairobi - Nairobi 1970
 • Pismenost

Pismenost se je od leta 1963 rapidno zmanjšala. Od takratnih 80% je danes nepismenega prebivalstva v starosti nad 15 let le še okrog 14%.

Delo

Stopnja brezposelnosti je bila po podatkih iz leta 2008 kar 40%.
Tujci bodo zelo težko našli delo v Keniji. Potrebna so posebna dovoljenja. Največ tujcev dela v Keniji preko prostovoljnih organizacij.

Varnost

Stopnja kriminala

V državi obstaja kar visoka stopnja kriminala. Tatvine, kraje avtomobilov in oboroženi ropi so prisotni še posebej v večjih mestih. Tujci običajno sicer niso tarča napadov, vendar bodite vseeno raje previdni! v Keniji obstaja tudi precejšna nevarnost terorističnih napadov (to so ekstremisti povezani s somalsko islamistično skupino Al Shabaab). Previdni bodite predvsem na področjih znotraj 60 km obmejnega pasu na kenijsko-somalski meji, v okrožju Garissa, na področju Eastleigth v Nairobiju, v revnih področjih Nairobija vključno z barakarskimi naselji.

Večina potovanj v rezervate in turistične kraje poteka brez težav. Dobro je najeti zanesljivega turističnega operaterja. Kopanje v rekah in jezerih v narodnih parkih je prepovedano, drugod pa ni priporočljivo zaradi divjih živali in bolezni, ki se prenašajo v vodi.

Ko potujemo od doma, je vedno dobro, da se zavedamo svoje okolice. Pri potovanju po Keniji ni nič drugače. Bodite pazljivi na javnih krajih, še posebej v nočnem času. V primeru morebitnega ropa o tem takoj obvestite najbližjo policijsko postajo.
V Keniji imajo Center za turistično varnost in komunikacijo, ki ima turistično telefonsko številko aktivno 24ur na dan 02-604 767. Kadarkoli jih lahko pokličemo v primeru pomoči. Prav tako so na voljo glede aktualnih informacij, potovalnih priporočil, razmer na cestah, zdravstvenih vprašanjih in varnosti na sploh. Pred potovanjem je vsekakor dobro spremljati aktualne informacije o dogajanju v Keniji. Ne izključuje vsak spor našega potovanja v državo. Prebivalcem turizem veliko pomeni, zato so zainteresirani za varnost svojih gostov.
Klicne številke za nujno pomoč: tako reševalci, gasilci kot policija so dosegljivi na isti telefonski številki za nujno pomoč 999.

Drobni nasveti za potovanje po Keniji

 • Pazite na svoj denar! Menjavo opravite raje v uglednem hotelu, deviznih uradih ali bankah.
 • Ob potovanju po deželi upoštevajte pravilo - preden začnete fotografirati hiše ali ljudi, prosite za dovoljenje! (domačini pričakujejo plačilo za fotografiranje)
 • Ne razkazujte svojih dragocenosti! Po možnosti jih imejte čim manj s seboj!
 • Na safariju pazite na izbiro oblačil! Svetle barve privabljajo divje živali in žuželke. Raje uporabljajte bolj maskirno obleko (ki pa je v nekaterih primerih tudi prepovedana - vedno se prej prepričajte o možnosti uporabe)!
 • Nikoli se ne približajte divjim živalim, četudi se zdijo neškodljive!
 • Pitna voda - varneje je, da pijete ustekleničeno ali mineralno vodo.
 • Napitnina - ni obvezna v večini krajev, a je priporočljiva (protivrednost 5 USD je sprejemljiva za večino storitev).
 • V vseh javnih prostorih, tudi na letališčih ter v nekaterih restavracijah, je kajenje prepovedano.

Zdravje

Pred potovanjem si uredite primerno zdravstveno zavarovanje.

 • Katere so najbolj pogoste nevarnosti obolenj v Keniji?

Pogosti bolezni v Keniji sta kolera in malarija. Svetujemo vam pitje le prekuhane ali zgolj ustekleničene vode ter termično obdelane hrane. Odsvetujemo uživanje hrane kupljene na pouličnih prodajalcih. Malarijo preprečimo z uporabo antimalaričnih zdravil, uporabo repelentov. Dobro je uporabljati dolga oblačila za zaščito pred komarji. Priporočljivo je prenočevanje v klimatiziranih ali dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.
V letu 2013 je prvič po 1982 prišlo do izbruha bolezni denga v območju regije Mombasa. To je virusna tropska bolezen, ki jo prenašajo komarji. Zdravila zanjo še ne obstajajo, prav tako se ni možno cepiti proti dengi. Najboljša zaščita je - zaščita pred komarji.
Obstaja nevarnost rumene mrzlice. Kenija zahteva cepljenje za vse potnike, ki prihajajo iz dežel, kjer je prisotna rumena mrzlica. Cepljenje je potrebno opraviti 10 dni pred potovanjem in v 10 letnem intervalu.
Shistosomiaza ali bilharziaza - je nevarnost parazitskega obolenja je v stoječih vodah. Parazit prodre skozi kožo v kri. Zdravljenje je možno s posebnimi zdravili. Izogibajte se kopanju v takšnih vodah.
Skoraj vsi zdravniki priporočajo cepljenje proti hepatitisu A ter prav tako proti hepatitisu B.
Cepljenje proti steklini je priporočljivo za skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih.
Zaščita proti tetanusu pa je itak vedno priporočljiva, ne samo pred potovanji v tropska območja.

 • Kaj je še dobro vedeti pred obiskom Kenije?

Po zadnjih podatkih je v državi okuženih z virusom HIV kar 7% celotnega prebivalstva.
Glede sanitarij je v državi bolj slabo poskrbljeno. Predvsem na deželi je zelo malo javnih sanitarij, pa še te so v slabem stanju.
V Nairobiju imajo od 2010 na osrednjih mestih t.i. Iko-toilets - to so javne sanitarije za moške in ženske s tuši in WC za invalide. Cena uporabe je 5 Ksh. Koristi jih veliko prebivalcev.

Telekomunikacije

Telefon

Telefonske pogovore v Keniji lahko opravite iz hotelov ter vseh poštnih uradov. Mobilni telefoni so zelo priljubljeni in imajo dobro razvita mobilna omrežja. Če boste mobilni telefon uporabljali pogosteje, vam priporočamo nakup predplačniške kartice kenijskega mobilnega operaterja kot je npr. Safari.com. Njihove SIM kartice lahko vstavite v vsak evropski mobilni telefon.

Internet

V internetnih kavarnah v turističnih centrih, hotelih ter tudi manjših mestih lahko proti plačilu dokaj dobro srfate po internetu. Pričakujete lahko ceno 0,5-1 Ksh/minuto. V nekaterih hotelih ter kafičih obstajajo tudi brezplačni Wi-Fi.

Pošta

Pošte najdete v vseh večjih krajih, vključujoč tudi nakupovalne centre. Odprte so od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00, v soboto pa od 9:00 do 12:00. V manjših mestih so preko poldneva zaprte. Poštne znamke lahko kupite na poštah, recepcijah hotelov ter v trgovinah s suvenirjem. Pomembno je, da dodate na pisemske pošiljke nalepko "Air Mail", da bodo pošiljke odpremljene letalsko (s tem bo pošta prispela v Evropo že v tednu dni). Cena razglednic je 80 Ksh, pisem pa 110 Ksh.

Spoštujte običaje

 • FKK - je v osnovi prepovedno in kaznivo.
 • Kopalke so sprejemljive na plaži in ne v mestih.
 • Istospolna usmerjenost je v nasprotju z zakonom (a se izvaja na skrivaj).
 • Poljubljanje in pretirano ljubkovanje na javnih mestih ni zaželeno.
 • Pri obisku restavracij nikoli sami ne poiščite prostega mesta, ampak počakajte pri vhodu.
 • Na področjih, kjer je precej muslimanskega vpliva (tudi v obalni Mombasi), je nesposobno nositi kratke hlače. Na teh področjih se je bolje oblačiti bolj konservativno.
 • Uživanje in prevažanje drog je strogo prepovedano. Kazen za posedovanje drog je 10 let zapora.
 • Odsvetovano je fotografiranje javnih poslopij, vključno z ambasadami.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenski državljani za vstop v Kenijo potrebujemo vizum. Pridobimo ga ob vstopu v državo. Potrebno je zgolj izpolniti obrazec in plačati stroške pridobitve vizuma v vrednosti 50 USD (možno je samo gotovinsko plačilo v USD ali EUR). Po koncu potovanja mora biti potni list veljaven še vsaj 6 mesecev.

Za vizum lahko slovenski državljani zaprosimo tudi neposredno na Veleposlaništvu Kenije na Dunaju - Neulinggasse 29/8, 1030 Wien, Tel.: +43 1 712 39 19, Mail: kenyarep-vienna@aon.at

Z letalom

Večina obiskovalcev Kenije le-to obišče preko mednarodne letalske povezave do obeh mednarodnih letališč v Keniji - Nairobi in Mombasa. Polet iz Nemčije v Kenijo traja okrog 8 ur. Cene letalskega prevoza znašajo v sezoni nekje do največ 1500 €, izven sezone pa do 600 € za ekonomski razred.

Najboljše letalske povezave (za potnike iz Evrope) z letališčem v Nairobiju - Jomo Kenyatta International Airport:

 1. S švicarskim letalskim prevoznikom Swiss - iz Züricha
 2. Z Brussels Airlines - iz Bruslja
 3. Z British Airways - iz Londona
 4. Z letalsko družbo KLM - iz Amsterdama
 5. V Amsterdam ter London leti tudi kenijska letalska družba Kenya Airways

Do mednarodnega letališča v Mombasi - Moi International Airport - pa bomo najlažje prišli s čarterskimi letalskimi poleti:

 1. Z letalsko družbo Air Berlin / LTU - iz Düsseldorfa ter München-a
 2. Prav tako s Condorjem - iz Frankfurt am Main (Condor leti tudi v Nairobi)

Kenijska letalska družba Kenya Airwais pa vam omogoča direktne letalske povezave v/iz Mombase s sledečimi letališči v Evropi: Amsterdam, Pariz ter London.

Z avtobusom

Obstajajo redne avtobusne povezave na sledečih relacijah:

 1. Nairobi (Kenija) - Arusha (Tanzanija)
 2. Nairobi (Kenija) - Kampala (Uganda)
 3. Mombasa (Kenija) - Der es Salaam (Tanzanija)
 4. Kisumu (Kenija) - Kampala ( Uganda)

Z avtom

Če nameravate z avtom v Kenijo, potem morate že predhodno poskrbeti za mednarodno vozniško dovoljenje.
Glavne ceste so dobre, stranske pa veliko slabše. Do Kenije lahko dostopate z avtom praktično iz vseh držav. Previdni bodite le na poti preko severnih puščav. Večina vozil, ki potuje preko teh področij, potuje skupaj z oboroženimi konvoji (to področje je namreč dokaj nevarno za potovanje).

Z vlakom

Železniške povezave za potniški promet s sosednjimi državami ne obstajajo. Povezana so le večja mesta v državi.

Z ladjo

Je zelo omejeno:

 1. Iz Tanzanije preko Viktorijinega jezera je možno z ladjo prispeti v Kisumu v Keniji.
 2. Nekatera križarjenja po Indijskem oceanu omogočajo postanke v Mombasi.

Transport po destinaciji

Letalo

Imajo 11 letališč z rednim potniškim prometom, od tega sta dve mednarodni letališči – Nairobi (Jomo Kenyatta) ter Mombasa. Nacionalni letalski prevoznik je Kenya Airwaya, manjša prevoznika sta Airkenya ter African Safari Airways.
Veliko notranjih letalskih poletov se začne na letališču 5 km južno od Nairobija - letališče Nairobi Wilson Airport. Skoraj vsaka vas v Keniji ima svoje regionalno letališče. Letalski prevoznik Kenya Airways vzdržuje med kraji Mombasa, Nairobi, Kisumu, Lamu in Malindi vsaj enkrat dnevno linijske lete. Ostala mesta kot so Nanyuki ali Garissa pa so dostopna z letalom nekajkrat na teden. Poleg rednih notranjih letalskih linij ponujajo letalske prevoze tudi privatni letalski prevozniki kot so: Air Safari, Safarilink, Airkenya. Na notranjih letih je dovoljena teža prtljage 15kg (včasih zgolj 10kg).

Vlak

Železniških prog je 2070 km (razmik med tiri je 1000mm). Najpomembnejša in skoraj edina, ki funkcionira,je leta 1901 zgrajena železniška povezava Mombasa – Nairobi – Kampala.
Vlaki so v nasprotju z avtobusi dokaj sigurno in relativno točno prevozno sredstvo. Proga Mombasa - Nairobi poteka preko narodnega parka Tsavo - Nationalpark. Vlak vozi v ponedeljek, sredo in petek ob 19:00 iz smeri Nairobi za Mombaso, kamor prispe naslednji dan po 14 urah vožnje. V nasprotni smeri pa pelje vlak vedno v torek, četrtek in soboto, prav tako ob 19:00. Priporočamo vam vožnjo v drugem ali prvem razredu (ta vključuje tudi večerjo in zajtrk ter zagotovljeno ležišče). Vožnjo morate rezervirati nekaj dni prej preko turističnih agencij ali Rift Valley Railways. Vožnja v prvem razredu je primerljiva z nekoliko ugodnejšim letalskim prevozom.

Avto

Cest je okrog 160.900 km (le okrog 7% je asfaltiranih). Najpomembnejše so Nairobi – Mombasa (484 km), Nairobi – Kisumu – Kampala (694 km) ter Nairobi – Dodoma (709km).
Razen na glavnih cestah smerokazov drugod skoraj ni. Ob dežju pa se ceste spremenijo v prave drsalnice. Če potujemo sami z avtom, moramo biti pripravljeni na nepredvidene dogodke. Dobro je, da znamo manjša popravila na avtomobilu opraviti sami.
Vožnja v Keniji poteka po levem voznem pasu. Omejitev v mestih je 30 km/h, izven naselij pa 100 km/h. Na nekaterih delih imajo celo mobilne radarje. V narodnih parkih lahko vozimo zgolj 40 km/h. Ceste niso asfaltirane, potrebno pa je vozilo s pogonom na vsa štiri kolesa.
Morebitne kazni za prekrške so zelo visoke in morajo biti takoj poravnane.

Zahteve ob najemu avtomobila Renta-car

 1. starost najmanj 23 let
 2. ne smemo biti starejši od 70 let
 3. mnoga podjetja dajo na izposojo avto samo osebam, ki imajo vozniški izpit že vsaj dve leti
 4. vožnjo v nacionalnih parkih večina podjetij prepoveduje (tu so namreč potreba vozila s pogonom na vsa štiri kolesa)
 5. pri prevzemu vozila potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, potni list ter kreditno kartico

Mednarodna renta-car podjetja najdete v Nairobiju, Mombasi, Malindi. Pri najemu avtomobilov pri lokalnih podjetjih pa morate biti zelo pazljivi; stanje vozila morate dobro preveriti in imeti zanj polno kasko zavarovanje. V primeru najema avtomobila s šoferjem, so stroški v primerjavi z Evropo nižji.

Spletne strani, preko katerih lahko najamete vozila:

 1. www.biliger-mietwagen.de/Kenia
 2. www.safari-portal.de/CarRentall
 3. www.4wdkenya.com
 4. www.budgetcarhirekenya.com

V osrednji Keniji je oskrba z bencinom neproblematična, v narodnih parkih pa je dobro imeti s seboj vedno posodo z rezervnim bencinom. Plačilo goriva v Nairobiju in Mombasi je možno delno s kreditnimi karticami, drugod pa žal ne.

Avtobus

Javni prevoz poteka v Keniji v večji meri z avtobusi. Vsi avtobusni prevozniki so v privatni lasti. V večjih mestih obstajajo glavne avtobusne postaje. Za večje razdalje je dobro opraviti predhodne rezervacije sedežev, saj je število potnikov omejeno. cene prevozov so razmeroma nizke. Redne avtobusne povezave so med Nairobijem in Arusha, Moshi in Dar-es-Salaam (v Tanzaniji).
Matatus so minibusi, ki vozijo v notranjem avtobusnem prometu. Ne vozijo po voznem redu. Odpeljejo, ko je minibus napolnjen s potniki. Na mnogih delih so to edino javno prevozno sredstvo. Cene so odvisne od razdalj, v času božičnih in velikonočnih praznikov so kar 4x višje. Stroški prevoza se poravnajo na avtobusu.

Taxi

Trikolesnik Tuk-Tuk

V glavnem mestu Nairobi, Mombasi, večjih mestih ter v turističnih centrih na obali imajo vedno zadostno število taksijev na razpolago. Skoraj pred vsakim hotelom, na letališču, železniških in avtobusnih postajah čakajo na vas šoferji taksi prevoznikov Kenatco (Mombasa tel. 041 22 75 03, Nairobi tel. 020 82 72 83), Jatco Cabs (Nairobi tel. 020 444 60 96) ter Jimcab (Nairobi tel. 020 712 12 05). Vožnja s taksiji je dokaj ugodna, vendar se morate vedno predhodno dogovoriti za ceno prevoza.
Predvsem na obali v Malindi ali pri Mombasi lahko kratke razdalje premagate tudi z značilnim prevoznim sredstvom, imenovanim TUK-TUK. To je dejansko trikolesnik - rikša. Tudi tukaj velja, da se za ceno prevoza obvezno dogovorite predhodno.

Kolo

Kolo ni najprimernejše prevozno sredstvo za premagovanje razdalj v Keniji. Razen v primeru, da imate dovolj avanturističnega duha in ste pripravljeni na vse morebitne nevarnosti, ki lahko prežijo na vas med potjo.

Spanje in namestitev

Namestitve v Keniji so zelo raznovrstne, od kampov in lokalnih penzionov za nekaj 100 Ksh (nekaj €) na noč do luksuznih hiš in butičnih kampov, kjer so cene tudi več 100 USD na noč.
Večina letoviških hotelov in safarijskih prenočišč ima visokosezonske, srednjesezonske in nizkosezonske cene (slednje imenujejo tudi cene zelene sezone). Ponekod imajo tudi praznično sezono, ki traja samo med božičnimi in novoletnimi počitnicami. Cene v nizki sezoni so od 30 do 50 odstotkov cen v visoki sezoni.
Nekateri manjši kampi in penzioni se zaprejo od sredine marca do sredine aprila (takoj po veliki noči) in junija, včasih pa tudi novembra. Razporeditev sezon se med namestitvami zelo razlikuje, odvisno od populacije, na katero ciljajo.

Hoteli

Na izbiro imate veliko število hotelov. Največ se jih nahaja v večjih turističnih območjih. Cene namestitev se razlikujejo od lokacije in vrste hotela (glede na število zvezdic).
Na primer - v Nairobiju najdemo preko 100 različnih hotelskih nastanitev. Za ceno v dvoposteljni sobi boste odšteli okrog 36 € v hotelih nižjega razreda, pa vse do 300 € in več v luksuznih hotelskih namestitvah.

Hostli

Zelo ugodne nočitve so možne v različnih hostlih po državi. Cene nočitev so možne že za manj kot 10 €.


Kampiranje

V osnovi je v Keniji dovoljeno z izjemo narodnih parkov kampirati kjerkoli. Iz varnostnih razlogov divje kampiranje ni priporočljivo. Obstaja veliko privatnih kampov. Le-ti pogosto nimajo urejenih sanitarij, niti tekoče vode. Vse življenjske potrebščine ter vodo morate prinesti s seboj. Niso pa izključeni obiski divjih živali.

Nadredna destinacija


Dodatno uporabljeni viri

 1. http://www.i-fly.si/ponudba/potovanja/afrika-kat/kenija#zanimiva
 2. http://www.agencija-oskar.si/kenija/pred-potovanjem/
 3. http://de.wikipedia.org/wiki/Kenia
 4. Natek,K.in Natek,M. (2006) Države sveta, Mladinska knjiga, Ljubljana
 5. Vodnik Kenija (2014), Založba Karl Baedeker Ostfildern Nemčija, 7.izdaja