Kefalonija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Kefalonija je Grški otok, ki leži v Jonskem morju. Velja za enega najlepših grških otok s prečudovitimi plažami, govorovji ter visokimi stenami, ki se dvigajo iz morja.

Otok je leta 1953 doživel velik potres, ki je uničil večji del otoka, prizanesel je le mestu Fiskardo, ki leži na skrajnem severnem delu otoka. Vse nepremičnine so tako v veliki meri bile obnovljene ali so nastale po 1953, kar tudi vpliva na samo arhitekturo, kar pomeni, da je vse zgrajeno zelo namensko in se ne občuti toliko zgodovinskega pridiha kot v ostalih delih Grčije.

Glavno mesto je Argostoli, v katerem je tudi pristanišče za trajekte. Drugo največje mesto je Lixouri, ki leži na drugi strani zaliva od glavnega mesta. Če želite priti na otok s svojim plovilom je pravo mesto za Fiskardo, ki ima svojo marino, je nasplošno tudi malo dražje in bolj ekskluzivno od ostlih mesta na otoku. Če pa so vas prave počitnice povezane z preživlanjem časa na plaži pa je prava izbira za vas mesto Skala, ki leži na skrajnem jugu otoka.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 21:44 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Kefalonija je otok kjer se lahko uživa v lepih plažah dobri hrani ter sproščenem vzdušju. vsekakor bodo tisti, ki bodo na Kefaloniji iskali divjo zabavo razočarani, kar pa ne pomeni, da ni možno zvečer oditi v club na dober koktelj ali ples, ni pa to glana atrakcija Kefalonije.

Glavne atrakcije

 1. Argostolion: Glavno mesto Kefalonije, z največjim naravnim pristaniščem na otoku. Mesto je bilo dodobra uničeno v potresu leta 1953 in zgrajeno na novo po starih načrtih. Osrednja točka druženja je glavni trg, kjer se dogajajo festivali skozi celo poletje.
 2. Skala: Je idelan lokacija za družinske počitnice. Iz male ribiške vasice se razvila v pravo malo mesto, ki slovi po čudovitih plažah in prijetne vzdušju ter privablja predvsem angleško govoreče turiste..
 3. Lassi: Je malo mirno mesto v bližini letališča in glavnega mesta Argostolion. Zaradi lepih plaž in mirnega okolja je še posebej priljubljen pri družinah.
 4. Sami: Je drugo največje pristanišče na otoko za Argostolionom. Ima direktne linije z Patrasom, Ithaco in Italijo. Novo vasica je zgrajen blizu starega mesta, ki velja za eno najpomembnejši arheoloških odkritjij na Kafeloniji. Glavna vira prihodkov sta poleg turizma poljedelsto in ribištvo. Vas je locirana med morjem in hribi v katerih se najdejo zelo zanimive podzemne jame.
 5. Fiskard: Je malo obmorsko mesto, ki leži na severu otoka. Je edino mesto, ki je ostalo skoraj nepoškodovano v velikem potresu leta 1953. Sprehod po marini pokaže, da je zaradi svoje očarljivosti ena najbolj priljubljenih lokacij za bogate lastnike vseh vrste jaht. Še posebej poleti se Fiskard v večernih in nočnih urah spremeni v pravo romantično mediteransko mestece z ogromno bari in restavracijami.

Muzeji

Kefalonija ima zelo bogato zgodovino, ki sega vse do Paleolitika.

Na otoku so trije muzeji:

 • Arheološki muzej Kefalonije je lociran v glavnem mestu Argostoliji. V njem najdemo bogato zbirko iz obdobja Paleolitika ter Rimskega imperija.
 • Nacionalni muzej zgodovine, ki prikazuje zgodovino Kefalonije in sosednjega otoka Ithace. Nahaja se v mestu Davgata, ki je od glavnega mesta Argosotlija oddaljen 5km.
 • Nautični muzej najdemo v prečudovitem obmorskem mestu Fiscardo. Gre za mali muzej, ki ga upravlja lokalno potapljaško društvo. Glavni namen muzeja je osveščati ljudi o nautiki ter okoljevarstvu.

Parki

Aenos je najvišja gora na Kefaloniji z 1628 nadmorske višine. Celotno območje je nacionalni park. To je tudi edini nacionalni park na Kefaloniji.

Skriti kotički

Agiofidu bolj znane kot svete kače. Za ljubitelje skrivnosti se priporoča obisk vasi Markopoulo. Vsako leto med 5 in 16. Avgustom se v cerkvi naselijo male in nestrupene kače, ki imajo na glavi križ. Do sedaj še nobenemu ni uspelo rešiti te skrivnosti.

Agia Varvara se nahaja v bližini mesta Sami. Gre za kapelo, ki stoji v mali soteski, ki jo je skozi zgodovino oblikovala voda. Soteska daje občutek, da ste v "objemu". Sigurno izkušnja, ki jo je potrebno doživeti.

Jezero Melissani najaha se v podzemnih jamah Drogarati, ki so prepletene z podzemnimi tuneli, ki omogočajo, da se je do jezera lahko prilepjete s posebnim čolnom.

Izleti v okolici destinacije

Lepote Kefalonije in lokacija so razlogi, da otok ni tipična destinacija za dnevne izlete iz otoka.

Aktivnosti

Kefalonija je sigueno najbolj znana po svojih čudoviti naravi, plažah ter spokojnosti. Otok je ravno dovolj velik za raziskovanje z avtomobilom oziroma skuterjem odvisno od želja. Vsekakor je pa otok najbolj primeren za sproščanje ob morju predvsem primeren za družinske ter romantične počitnice.

 • Morje in plaže je tisto kar daje otoku pravo vrednost. Xi, Antisamos, Myrtos,..je samo nekaj lokacije kjer boste uživali v čudovitem Jonskem morju, športnih in adrenalinskih aktivnostih ter čudovitih plažah.
 • Vasi in mesta so v poletnem času pisana in polna turistov. Kljub temu, da leta 1953 Kefalonijo prizadel zelo hud potres, je otok še vedno pol lepih vasi in mest, ki so bila obnovljena v starem duhu. Fiscardo, Sami, Argistoli, Agia Efimia..so samo nekatera mesta v katerih lahko najdete zabavo in mnogo malih in lepih restavracij.
 • Naravne znamenitosti so predvsem, podzemne jame in jezera kot na na primer Melissa. Otok velja za zelo zelenega, zato je tudi primeren za hojo ozirome treking. Ob uživanju v naravi pa lahko najdete še ogromno ostalih znamenitosti, kot so razne cerkve, kapele ter samostani.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Kefalonije

Dinamični zemljevidi

Območja

Kefalonija je uradno ena od regij, ki spadajo pod regijo Jonskih otokov. Otok ni razdeljen po regijah.

Vreme in klima

Kefalonija ima čudovito mediteransko klimo. Poletje je vroče in suho. Temperature se začnejo dvigovati v mesecu Maju in zelo toplo vreme lahko traja vse tja do konca meseca Oktobra. Povprečne temperature v teh mesecih so malo nad 20 stopinj celzija. Najbolj vroča meseca sta Julij in Acvgust ko gredo povprečme dnevne temperature tudi do 29 stopinj celzija.

Najhladnješi mesec je Januar, ko je povprečna mesečna temperatura 9 stopinj celzija. Zime so ponavadi zelo deževne in najbolj deževen je mesec December. V obddobju do Novembra in do Januarja pade več kot polovica vseh letnih padavin.

Kdaj obiskati

Kdor ima rad vroče dni in veliko poležavanja na plaži, potem je najbolj primeren čas poletje med Junijem in Avgustom. Za tiste, ki imajo radi malo več miru in bolj zmerne temperature, (ter cene) potem je pravi čas ali spomladi od Aprila in do konca Maja, ko se temperature v povprečju okoli 18 stopinj celzija ali jeseni, ko zna biti malo bolje topla vendar tudi bolj deževno, kar za potovanje in počitnice ni ravno priročno.

Zgodovina

Kefalonija ima tako kot ostali deli Grčije zelo pestro in dolgo zgodovino. Legenda pravi, da je dejanski dom Homerjovega Odieja Kefalonija in en sosedni otok Ithaca.

Arheološko je najbolj pomembmo obdoje med letom 1500-1100 pred kristusom. To je tako imenovana doba MycenaeanaMycenaenana. Iz tega obdobja izvora grobnica, ki so jo odkrili leta 1991 in spada med največje najdbe iz tega obdobja v Grčiji. Svoj pečat so na otoki pustili tudi Rimljani o čemer priča najda v letu 2006, ko so našli kompleks grobnic, ki se je več tisočletij spretno "izogibal" roparjem. Notri so našli zlate uhane, grobove...Zelo blizu kompleksa so našli tudi zelo dobro ohranjen rimski teater.

V srednjem veku je bil otok del Neapeljske kraljevine, nato pa je leta 1479 postal del Otomaskega imperija.

Leta 1500 je oblast prevzela Veneška republika in Kefalonija je postala njena kolonija.Po razpadu Veneške republike je leta 1797 Kefalonija bila dodeljena Francij, ki pa je že naslednje leto morala otok odstopiti nazaj Otomanskemu imperiju. V naslednjih 70 letih so si oblast izmenjevale različne države, vse do leta 1864, ko je bila Kefalonija priključena Grčiji.

V 2. svetovni vojni so Kefalonjo najprej zasedli Italijani na to pa so leta 1943 oblsat prevzeli Nemci. V teme času se je zgodil tudi tako imenovani masakker divizije Acqui, v katerem so Nemci zaradi nesodelovanja v bojih usmrtili 5000 Italijanskih vojakov. Zaradi Grške državljanske vojnese je mir na otok vrnil šele leta 1949.

Leta 1953 je otok prizadel potres, ki je uničil večinoma stavb na otoku prizanesel je samo severnemu delu otoka. Kljub popolni obnovi otoak je tedaj otok zapustilo 100.000 od 125.000 tedanjih prebivalcev in večina se jih ni več vrnila.

Hrana

Kefalonija ima tipično mediteransko kuhinjo. Ker je otok zelo primeren za gojenje zelenjave in sadja so jedi sestavljene iz lokalnih svežih sestavin, kot so olive, vino, feta sir, sveža zelenjava,...V njihovi kuhinji najdemo meso, ribe, zelenjavo, sadje.

Cene hrane so seveda odvisne od tipa restvracije. Večerja za dva z nekaj vina ali piva stane med 40-60 evri odvisno kakšna je lakota ter rang restvracije. Pivo je med €2 do €4.

Najbolj tipične lokalne jedi so:

 • Feta sir Slavni Grški sir narejen iz kozjega in ovčjega mleka.
 • Kefalonijska pite so zaščitni kulinarični znaka Kefalonije in so zares odlične. Polnjene so z rižem, mesom, špinačo, porom, hobotnico ali trsko.
 • Bourbourelia juha iz fižola, z dodatkom soli in popra.
 • Aliada lokalna jed iz kuhane hobotnice, česna in iz pire krompirje.
 • Strapatsada so jajce z paradižnikom, pražene v olivnem olju s soljo in poprom.
 • Riganada popečene rezine kruha z olivnim oljem in origanom.

Pijača

Kefalonija je najbolj poznana po svoji vinih, seveda pa je na vojo celoten asortiman, od brezalkoholnih pijač, piva, žganih pijač ter široke palet predvsem Grških vin.

Najblj tipična in poznana pijača je ouzo - liker z okusom janeža, ki je redno na meniju tako pri gostih kot domačinih. Keflaonija ima tri najbolj prepoznavne vrste vina:

 • Robola, je belo suho vino in je najbolj znano Kefalonijsko vino.
 • Mavrodafn je sladko rdeće vino.
 • Muscat, ki je dobro poznano tudi v Sloveniji, gre za belo sladko vino.

Poleg že omenjenih pijač je sigurno priporočljivo poskusiti še njihovo kavo. Najbolj tipične in primerne za uživanje ob klepetu sta:

 • Frappe instant ledena kava. Je poceni in povsod na voljo.
 • Freddo Cappuccino ledeni kapučino, prav tako zelo priljubljen in malo močnejši kot Frappe.Ouzo - Greek anise-flavoured liqueur


Grki so strastni pivci, vendar se zavedajo svojih mej, najbolj popularno je vino, sledi pa mu pivo. Zelo redko je videti pretirano vinjeno osebo v javnosti. Nepisano pravilo je, da če kdo spije prekomerne količine alkohola mora za njega/njo poskrbeti družba s katero popiva.

Nakupovanje

Nakupovenje je v Kefaloniji možno po celem otoku. Obstaja velik maloh trgovin, ki prodaja predsvem spominke. Glavna del nakupovanja se odvija v Argistolu na ulici Lithostroto, ki je namenjena zgolj pešcem. Po napornem nakupovanja lahko uživate v množicih prijetnih bistrojev in uživate v sproščenem Grškem vzdušju.

Kultura

Festivali in dogodki

Večina festivalov se na Kefaloniji odvija od meseca maja do oktobra.

 • 15. avgusta je festvival namenjen v počastitev device Marije. Odvija se v vasi Maropoulo. Legenda pravi, da so našli kip device marije obkrožen z kačami, ki jim domačini pravijo svete kače.
 • Fesival Agios Gerassimos poteka od 16. do 20. avgusta v Argostoliu in Skali in je namenjen počastitvi zaščitnika otoka.
 • Vinski festival Robbole se ponavadi odvija v 3.tednu meseca avgusta v mestecu Fragat.
 • Mendardni glasbeni festival sem odvija konec meseca avgusta na lokacijah zunaj glavnega mesta Kefalonije Arogoslija.
 • Glasbeni festival mesta Lixouri se odvija v skozi celoten mesec Septemeber.

Jezik

Uradni jezik je Grščina, povsem normalno pa je mogoče komunicirat v angleščini in zaradi zgodovinskih vezi tudi v Italijanščini.

Izobraževanje

Na Kefaloniji kot največjem otoku v Jonskem morju so:

 • Tehnološki inštitut Jonskih otokov, ki ima dve lokacije in sicer v Argostoliju, ki in ima oddelka za biološko poljedelstvo ter oddelek za donose z javnostjo in komuniciranje, ter v Lixouriju kjer sta oddelka za poslovno administracijo in glasbene instrumente.
 • Trgovsak pomorska akademija, se nahaja v Argostoliju
 • Glasbena šola Kefalonije - Rokos Vergotis v Argostoliju

Varnost

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Prihod na destinacijo

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Grčija