Kandy

Kandy je bila zadnja prestolnica v starodavni dobi kraljev Šrilanke. Ker je Kandyan kraljestvo prišlo pod britansko oblast le okoli leta 1815, mesto še danes ohranja živo tradicijo svoje suverene kraljeve dobe. Kandyan-si so običajno ponosni na svojo dediščino in večina se jih drži budističnih vrednot. Kandy je tudi dom tempelja Tooth Relic, enega najbolj častitljivih mest za budistične skupnosti Šrilanke in na sploh celega sveta. V zadnjih nekaj letih se je kulturna krajina mesta nekoliko preoblikovala s pritokom priseljencev iz drugih delov države. Domačini se pritožujejo nad postopnim izginotjem "poštenih Kandyan-sov", kot so predstavljeni v kolonialni literaturi. Kandy je mirno mesto v primerjavi z večino drugih delov te otoške države in z izredno nizko stopnjo kriminala.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 6:35 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Knuckles Mountain Range: Prelep pogled na gore in doline
 2. Kandy Garrison Cemetary: Zanimiv del zgodovine Kandy-ja
 3. Commonwealth War Cemetery: Dobro obdržano in spoštovano pokopališče
 4. Temple of the Tooth (Sri Dalada Maligawa): Velik spiritualen tempelj, kjer počiva zob Bude
 5. Kandy Lake: Oaza v mestu Kandy
 6. Udawattekele Sanctuary: Pisana narava, ki vam vzame dih
 7. Kandyan Dance Performance: Prelepi kostumi in odličen šov
 8. Pallekele International Cricket Stadium: Stadion vreden ogleda, za ljubitelje kriketa
 9. Lankatilaka Temple: Prelep tempelj, ki je malce slabše vzdrževan
 10. Bahiravokanda Vihara Buddha Statue: Največji kip Bude v Kandy-ju
 11. Kandy View Point: Prelep razgled na jezero in tempelj
 12. Temple of the Gadaladenia: Mir in tišina, zelo sproščujoč kraj
 13. Tea Museum: Kraj, kjer se lahko naučite nekaj o zgodovini pridelave čaja na Šrilanki
 14. Royal Palace of Kandy: Prečudovit kraljevi kraj
 15. Asgiriya Stadium: Stadion s starimi in novimi paviljoni
 16. Maha Vishnu Devalaya: Lokalni hindujski tempelj
 17. Museum of World Buddhism: Kraj, kjer boste dobili veliko informacij o začetkih budizma
 18. Monte Fano: Tihi umik od preglasnega sveta
 19. Ranawana Purana Rajamaha Viharaya: Moderen budistični tempelj
 20. Hanthana Mountain Range: Je zaščiteno območje s prelepim pogledom na naravo

Templji in palače

 • Palace of the Tooth relic - je primer gradnje, ki povezuje Royal Palace in Tempelj zoba, ter je mesto, kjer domuje relikvija zoba Bude. Prvotno delo Royal Palace kompleksa Kandyan kraljestva, je eden od najbolj svetih krajev čaščenja in romanja za budiste po vsem svetu. Palača relikvije zoba, je kompleks palač in sveto mesto Kandy-ja, povezan z zgodovino širjenja budizma.
 • Royal Palace - zadnja kraljeva palača zgrajena na otoku. Čeprav je le del prvotnega kompleksa, palače ostajajo. »Temple of Tooth« je bil del tega kompleksa, zaradi starodavne tradicije, ki pravi, da je monarh zaščitnik relikvija in vladar zemlje. Danes domuje v Narodnem muzeju Kandy in obsega zbirko predmetov iz obeh Kandy kraljestev in iz britanske kolonialne vladavine.
 • Lankatilaka Temple - eden izmed najbolje ohranjenih primerov tradicionalne singalske arhitekture templjev. Zgrajen je na skali, do njega pa se pride po dolgi seriji rezanih kamenih stopnic. Obokan prehod templja pelje skozi Mandapa (dvorana) v notranje svetišče, ki je bogato okrašen z lepimi cvetlični vzorci. Dve stranski steni in strop so okrašene s poslikavami. V notranjem svetišču je ogromno sedečih podob Bude.
 • Gadaladeniya Temple – zasnovan je na južno-indijskih gradnjah templjev. V glavni sobi je oltar, kjer sedi kip Bude in ostanki nekaterih slik v obdobju Gampola.

Med drugimi pomembnimi templji v Kandy-ju so Dodanwela Devale (svetišče), Embakke Devale (svetišče), Galmaduwa Vihara tempelj, Handagala Vihara tempelj, Lankatilaka Vihara, Medawala Vihara in Nalanda Gedige.

Parki in vrtovi

 • Royal Botanical Garden, Peradeniya - se nahaja približno 5 km zahodno od centra mesta na Peradeniya in ga obišče 2 milijona ljudi na leto. To je največji botanični vrt na otoku in sega do 147 hektarjev ter vsebuje več kot 4000 vrst rastlin.
 • Udawatta Kele (Udawatta Forest) - je zaščiteno svetišče in se nahaja v središču mesta, severno od templja zoba. Znan tudi kot "Uda Wasala Watta" v singalskem jeziku pomeni: "»vrt, ki se nahaja nad kraljevsko palačo«". Imenovan je bil kot gozdni rezervat leta 1856 in postal svetišče leta 1938.
 • Royal Palace Park - znan tudi kot Wace Park in je majhen park, ki gleda na Kandy jezero in večino preostalega mesta. V parku so na ogled tudi stare vojne iznajdbe.

Izleti v okolici destinacije

Dambulla je 60 km severno od Kandy-ja in avtobusi do Dambulle stanejo 150 LKR. Z voznikom, je mogoče opraviti dnevno potovanje v Sigiriya (2,5 ure od Kandy-ja) - Dambulla - Matale.

Skriti kotički

Aktivnosti

 • Pohodi – v okrožju Kandy-ja je zelo veliko prelepih, svetovno znanih pohodniških poti.
 • Tradicionalni Kandy ples - si lahko ogledate v "Kandyan kulturnem centru" blizu Kandy jezera.
 • Buddhist publication society – nahaja se v bližini jezera, tukaj lahko sodelujete v razpravah o budizmu, meditaciji ali kupite nekaj osnovnega gradiva o budizmu.
 • Nilambe meditacijski center - budistično zatočišče, ki ponuja izkušnje meniškega življenja. Izvajajo se dnevne aktivnosti, kot so joga, meditacija in razprave.
 • Obisk botaničnih vrtov - Vredno je obiskati tudi botanične vrtove v Kandy-ju (predvsem Peradeniya Gardens)

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Akurana
 • Kadugannawa
 • Kundasale
 • Katugastota
 • Peradeniya
 • Pilimathalawa
 • Pallekele
 • Wattegama

Vreme in klima

V Kandy-ju imajo podnebje tropskega deževnega gozda. Z njegovo središčno otoško lego in visoko nadmorsko višino, ima Kandy relativno bolj vlažne in hladnejše temperature, kot v tropskem podnebju preostalih delov države, predvsem obalnih območji. Hribovje Nuwara Eliya, južno od Kandy-ja, zaradi svoje nadmorske višine prinaša hladnejše podnebje.

Kdaj obiskati

Mesto ima sušno obdobje od decembra do aprila. Od maja pa vse do julija in od decembra do januarja ta regija države doživlja svoje monsunske sezone, zato je v tem času vreme grobo in nestabilno. Najhladnejši mesec v Kandy-ju je januar in najbolj vroč julij. Od marca pa do sredine maja je notranje monsunsko obdobje, v tem času pa je rahel dež in močna vlažnost, ki običajno znaša med 70% do 79%.

Zgodovina

Toponimika

Mesto in regija je znana pod različnimi imeni in različicah teh imen. Nekateri strokovnjaki trdijo, da je originalno ime Kandy Katubulu Nuwara izhaja iz bližinjega sedanjega Watapuluwa. Toda bolj priljubljno zgodovinsko ime je Senkadagala ali Senkadagalapura, uradno Senkadagala Siriwardhana Maha Nuwara, na splošno skrajšava na "Maha Nuwara". Po folklori to ime izvira iz ene od več možnih virov. En del imena je mesto dobilo po pripadniku indijske verske sekte z imenom Senkanda, ki je živel v jami v bližini in kraljici Vikramabahu III, ter je bil kasneje imenovan Senkanda po barvnem kamnu z imenom Senkadagala. Kraljevina Kandy je bila znana tudi pod različnimi imeni. Angleško ime Kandy, je nastalo v času kolonializma, izhaja iz angleške različice singalskega Kanda Uda Rata (kar pomeni: zemljišče, na gori) ali Kanda Uda Pas Rata (pet okrožij/držav na gori). Portugalci so to skrajšali v "Candea", pri čemer je to ime za kraljestvo in njegovega kapitala. V singalščini Kandy imenujemo Maha Nuvara, kar pomeni "veliko mesto" ali "kapital", čeprav je to pogosto skrajšano na Nuvara.

Ustanovitev mesta

Zgodovinski zapisi kažejo na to, da je Kandy najprej ustanovila Vikramabahu III (1357-1374), ki je bila takrat monarhinja Kraljestva Gambola, zraven Watapuluwa območja, severno od današnjega mesta in imenovanega Senkadagalapura v tistem času.

Zgodnja leta in kot prestolnica

Sena Sammatha Wickramabahu (1473-1511) je bil prvi kralj kraljestva Kandy in je bil kraljeve krvi Kotte Royal krvne linije ter vladal Kandy-ju kot pol-neodvisnem kraljestvu pod Kraljevino Kotte, ter kasneje naredil novo prestolnico Kandyan kraljestvo. Sena Sammatha Wickramabahu je sledil njegovemu sinu Jayaweera Astana (1511-1551), nato pa Karaliyadde Bandara (1551-1581), ki je nasledil svojo hčer Dona Catherina Kandy (1581-1581). Dona Catherina je nasledil Rajasinha I. Rajasinha je vladal hriboviti Kraljevini Sitawaka na zahodu otoka. Obdobje krize za oblast se je končalo z vzponom na prestol Konappu Bandara, kasneje znanemu kot Vimaladharmasuriya I. Vimaladharmasuriya I, katerega vera je bila budizem, je še dodatno utrdil svojo oblast tako, da je zobno relikvijo Bude prinesel na Kandy iz kraja z imenom Delgamuwa.

Leta 1592 je Kandy postal glavno mesto zadnjega neodvisnega kraljestva na otoku, potem ko so obalne regije zavzeli Portugalci. Večino invazij od Portugalcev in Nizozemcev (16., 17. in 18. stoletje), pozneje pa še Britancev (predvsem leta 1803) je bilo odgnanih..

Kraljestvo je toleriralo nizozemsko prisotnost na obali Šrilanke, čeprav so se zgodili tudi občasni napadi . Najbolj ambiciozna ofenziva je bila storjena leta 1761, ko je kralj Kirti Sri Rajasinha napadel in zavzel večino obale, tako, da je pustil le Negombo nedotaknjen. Ko se je nizozemska povračilna sila vrnila na otok leta 1763, je Kirti Sri Rajasinha zapustil obalo in se umaknil v notranjost. Ko so bili Nizozemci še naprej v džungli naslednje leto, so jih ves čas nadlegovale bolezni, toplota in in Kandyanski ostrostrelci, ki so se skrili v džungli in povzročili veliko izgub na nizozemski strani.

Nizozemci so se začeli bolje prilagajati v januarju 1765, ko so nadomestili bajonete svojih enot z mačetami in z uporabo bolj praktične uniforme ter taktike, ki so primerne za džungelsko vojskovanje. Nizozemci so bili sprva uspešni pri osvajanju prestolnice, ki je bila zapuščena in Kandyansi so se umaknili v džungle in niso hoteli več sodelovati pri odprti bitki. Nizozemci so bili zopet utrujeni s stalnim izčrpavanjem Kandyansov. Mirovna pogodba je bila podpisana leta 1766. Nizozemcem je ostal nadzor obalnih območij do leta 1796, ko jih je Velika Britanija prevzela (medtem ko je bila Nizozemska pod Francoskim nadzorom) kot del Napoleonovih vojn. Britansko posedovanje teh področjih je bilo formalizirano s Pogodbo Amiens, leta 1802. Naslednje leto so Britanci napadli Kandy, kar je postalo znano kot prva Kandyan vojna, vendar so se kasneje Britanci razbežali.

Kot prestolnica, je Kandy postal dom relikvije zoba Bude, ki simbolizira tradicijo 4. stoletja, ki je mišljena kot povezava z singalsko monarhijo, saj je bil zaščitnik relikvija vladar zemlje. Tako se Royal Palace in Temple of Tooth nahajata v neposredni bližini drug drugega.

Zadnja vladajoča dinastija Kandy kraljestva so bili Nayaks-i. Kandy je ostal neodvisen do zgodnjega 19. stoletja. V drugi Kandyan vojni, so britanske oblasti začele invazijo in mesto je bilo osvojeno na 10. februar 1815. 2. marca 1815 je bila pogodba, znana kot Kandyan konvencija med Veliko Britanijo in Radalas (Kandyan aristokrati) podpisana.

S to pogodbo je Kandy postal britanski protektorat in zamenjan je bil kralj s kraljem Anglije. Zadnji kralj Kraljevine Kandy Šri Vikrama Rajasinha, je bil ujet in odpeljan kot kraljevi zapornik. Nekateri družinski člani so bili prav tako izgnani v Tanjore (zdaj znan kot Thanjavur). Njihov dotedanji življenjski prostor je še vedno v besedilu "Kandy Raja Aranmanai" na vzhodnem delu mesta Thanjavur na Old Mariamman Koil Road.

Kolonizacija

Kandyan-ska Konvencija je bila podpisana med Britanci in načelniki Kandyani leta 1815. V britanskem času je Kandy in njegovo mestno okrožje doživelo hitre in drastične spremembe, zlasti po Uva Uporu.

Prvič je Šrilanka v celoti padla v roke tuje sile v Kandy-ju, s podpisom Kandyan konvencije leta 1815, ki se je podpisala na Šri Dalada Maligawa. Kralj Kandy-ja, Vikrama Rajasinha, se je soočil z močnim nasprotovanjem od singalcev in skušal zmanjšati svojo moč. Uspešen udar je bil organiziran s strani singalcev, v katerem so sprejeli britansko krono, kot njihovega novega kralaj. To se je vse končalo po več kot 2500 let šrilanške monarhije in linijo Kandyan monarhov in Rajasinha so odpeljali kot zapornike. Z 2. marcom 1815 je bila suverenost otoka pod britanskim imperijem. Pogodba ni bila podpisana s strani odstavljenega kralja, ampak od članov njegovega dvora in drugih dostojanstvenikov Kandyan kraljestva.

Leta 1848 sta Gongalegoda Banda in Puran Appu vodila upor znan kot Matale upor. Pred tem sta bila mesto in država izpod britanske oblasti že 32 let, v kateri so Britanci razlastili skupna zemljišča kmetov in jih pahnili v skrajno revščino. Kandyan vaščani so bili prisiljeni zapustiti svoj tradicionalni način življenja in postati mezdni delavci v obupnih pogojih, ki so prevladovali v teh novo uvedenih soseskah in nasadih in so se nadaljevali kljub vsem zavračanjem Kandyansov. To je prisililo Britance, da so pripeljali več sto tisoč Tamilov iz južne Indije. Upor se je začel na 26. julij 1848 z Gongalegoda Banda, ki je bil okronan za kralja, in Puran Appu, kot predsednikom vlade. Njihov glavni cilj je bil, da zajamejo Kandy nazaj od Britancev. Matale upor je bil kmečki upor v rokah navadnih ljudi, pri čemer je Kandyan vodstvo bilo popolnoma uničeno po Uva uporu in zaznamoval je prvi korak v prehodu iz klasične fevdalne oblike anti-kolonialnega revolta do sodobnih osamosvojitvenih bojev. Vodstvo je bilo prvič sprejeto iz provinc Kandyan v roke navadnih ljudi ali ne-aristokratov.

Leta 1944, med drugo svetovno vojno, se je South East Asia Command of the allies preselila v Kandy, kjer je ostalo do konca vojne.

Moderno in sodobno

To je drugo največje mesto otoka in prestolnica centralne province sodobne Šrilanke. Zaradi njegovega geografskega položaja je tam veliko prevozno vozlišče otoka: medtem, ko je iz Kandy- ja prehod na osrednje visokogorje Šrilanke, se lahko v mesto se pripeljete z glavne avtoceste na vse smeri otoka. Železniška proga od Colomba, iz morskega pristanišča na zahodni obali tečejo preko Kandy-ja na najbolj oddaljene točke, kot je Badulla v osrednjem višavju. Glavne ceste Colombo-Kandy in Kandy-Nuwara Eliya sta dve izmed najbolj slikovitih cest Šrilanke. Colombo-Kandy cesta gre skozi nasade in riževa polja, Kandy-Nuwara Eliya kosi cesti prek riževih polj in brezšivnih čajnih plantaž. Obe cesti gresta navzgor in zavijata skozi prelepa hribovja.

Hrana

 • Bakehouse - za prigrizke ali tradicionalne šrilanške jedi. Slikovit pogled na mesto, v njegovem prvem nadstropju pa terasa, kjer strežejo šrilanški bife.
 • Devon Restavracija – slovi po kakovostnih prigrizkih. Dobra Šrilanška in južno-Indijska hrana.
 • Avanhala – tik pred jezerom Kandy. Zelo dobra hrana in prijetno vzdušje.
 • Dinemore – nasproti predora Anniewatta. Kakovost srednje-vzhodne in jugo-vzhodne indijske hrane po dostopnih cenah.
 • Lyons Restavracija - nahaja na sprednji strani Hindu Kovil. Streže kakovostno hrano, tako zahodno, kot tudi vzhodno.

Pijača

 • Na glavni ulici Dalada Vidaya sta dva zelo popularna bara in sicer  »The Pub«  in  »The Pub Royal« . Slednji deluje zelo dobro, vendar so cene zelo drage, ampak ima velik zaslon za šport znotraj in zunaj na verandi.
 • Obstaja več poceni lokalov, ki so razpršeni po stranskih ulicah v bližini mestnega centra. Ti so lahko precej zasedeni in ženske brez spremstva bi se lahko tam počutile malce nelagodno.
 • Victory Hotel je odličen bar za prikaz resničnih Šrilančanov in kako se obnašajo v gostinskem svetu. V spodnjem nadstropju je polno domačinov, ki pijejo Arrack in vzdušje je vse prej kot zdravilno. Vendar daje pogon Hotelu Sidney, Galle in ljudje so prijazni. V drugem nadstropju je manj umazano in strežba odlična.

Nakupovanje

 • Laksala – je državna obrtna trgovina. Tukaj lahko kupite veliko originalnih obrtnih izdelkov, izdelanih od znanih tradicionalnih obrtnikov. Nahaja se ob jezeru.
 • Kandy City Centre – Ultra moderen trgovinski kompleks z več kot 400 trgovinami. V času odprtja je bil najsodobnejši in največji trgovski kompleks v državi.
 • Waruna Antiques – Tukaj najdete Kandy-ske maske, nakit, kovance, ploščice, tekstil itd.
 • Jayamali Batiks Studio – tukaj boste lahko kupili visoko kakovostne umetnosti, moderne batike itd.

Kultura

Zabava in prosti čas

Kandyansi priredijo veliko stvari za prosti čas in zabavo v mestu. Kandy je zelo priljubljena destinacija zaradi letne procesije znane kot »Esala perahera«. V procesiji je tudi skrinjica, v kateri je relikvija zoba Bude in potuje po ulicah mesta. Sprevod vključuje tradicionalne plesalce in bobnarje, zastavonoše o pokrajinah starega Kandyan kraljestva in nosijo svoje tradicionalne obleke, nosilci svetilk in tudi oblečeni sloni. Ta obred, ki se odvija vsako leto v mesecu juliju ali avgustu, privablja množice iz vseh delov države in tudi več tujih turistov.

Kandy City Center je nov trgovinski kompleks na Dalada Veediya. Je najsodobnejši poslovni kompleks na Šrilanki. Kompleks je opremljen z ultra modernih funkcijami in vključuje tudi tradicionalne arhitekture Kandy-ja v času srednjega veka Šrilanke. Središče mesta je nosilec več vodilnih bank, popolnoma opremljenih supermarketov, modernih restavracij, zabavnih con, dobre hrane, ayurweda terapij, itd.

Kulinarika

Kandy ima številne restavracije, kot tudi obilo slaščičarn. Na voljo je velik razpon kuhinj, vključno s šrilanško, indijsko, kitajsko, evropsko, kot tudi nekatere večnacionalne hitre prehrane, kot so Pizza Hut in KFC.

Glasba

Kandy je rodil pionirja Grunge- Paranoid Earthling, ki je bil prvi rock bend, ki je nastal v Hill Capital. Kandy je tudi znan po black metal bendih, kot so "Pariah Demise" "Forlorn Hope" in nekaj thrash metal bendov, kot so "Ancient Curse" in "Forsaken". Kandy Rock Merger organization je bila ustanovljena v letu 2003 kot novi val rocka in metala in sicer z namenom, da združuje rock in metal duše v skupnosti v Kandy. KRM vodi odbor, s predsednikom Chamil-om Ekanayake-jom, ki je prav tako »frontman« od Kandy-skega black metal benda Pariah Demise. The Kandy Rock Merger ostaja najdlje obstoječa organizacija Šrilanke, ki še naprej izpolnjuje cilje za prihodnje generacije in poteka na izvirnosti glasbe. Duh KRM ostaja zaradi pravih vernikov, ki še vedno delujejo v skupnosti Šrilanke in so razlog, da KRM nikoli ne bo prenehal obstajati.

Kandy Rock Merger zajema: Forlorn Hope, Forsaken, Ancient Curse, Pariah Demise, Infernal, Old Castles Massacre, Necro Horde, Cremetoria, Manifestator, Goatmunition, Disinfection.

Šport

Kandy je ponosno postavil vrhunske rekorde v nekaterih znanih športih Šrilanke, kot so kriket, ragbi, nogomet, plavanje, hokej, atletika, namizni tenis, boks, košarka, golf in tudi baseball, ki je bil uveden v Kandy-ju šele pred kratkim. Kandy je organiziral nacionalno tekmovanje v kriketu in ragbiju in njihovi športniki igrajo na najvišji ravni v vseh športih.

Za razliko od ostale države, je rugby najbolj priljubljen šport v regiji. To je zato, ker imajo lokalni Rugby klub, ki je del Kandy Športnega društva in je prvak v nacionalni ligi rugbyja že skoraj desetletje. Klub podpira tudi lokalne šole s tem športom. Singer Sri Lankan Airlines Rugby 7's tournament je letni mednarodni dogodek Rugby kluba in poteka na lokalnem Bogambara stadionu, kar pritegne narod po vsem svetu.

Kriket se pogosto igra v Kandy-ju in ima tri prvovrstne ekipe v Premier Trophy, Saraceni, Kandy CC in Kandy Youth Cricket Club in je prav tako glavno mesto Šrilanske Premier League strani Kandurata Kites. Kandy je gostitelj nacionalne kriket ekipe Sri Lanka z dvema razlogoma, Asgiriya International Stadiona in novo zgrajenega, najsodobnejšega Pallekele International Cricket Stadiona. Na obeh stadionih potekajo tekme svetovnega prvenstva. Druge kriket tekme se odvijajo na prizoriščih kot so Katugastota Oval (St.Anthony 's College območje), Lake View območje in na Dharmaradža College.

Športi, kot so hokej in odbojka so nacionalni športi Šrilanke, vendar niso tako priljubljeni v Kandy-ju, tako kot so drugi športi, to pa zaradi pomanjkanja ustreznih igralnih polj, financiranja in podpore. Igre kot so biljard in snooker komaj kdo igra. Vendar košarka, namizni tenis, badminton in celo plavanje so priljubljeni zaradi visoke udeležbe učencev na šolah.

Festivali in dogodki

 • Perahera je najbolj znan festival v Kandy-ju in se odvija po navadi v avgustu. To je velik praznik, kjer sodeluje ogromno slonov. Lahko kupute drage sedeže ali pa si ogledate povroko z množico. Če kupite sedež od hotela Queens, vas bo to stalo približno 40 $. Če kupite vstopnice od uradnikov ali kako drugače prek posrednikov boste plačevali astronomske cene.
 • Če je na sporedu tekma kriketa, preživite svoj dan na verjetno najlepšem, svetovno znanem Asigiriya stadionu.

Jezik

V Kandy-ju veliko število prebivalcev govori angleško, predvsem v središčih mesta in po glavnih nakupovalnih ter turističnih conah. V odročnih vaseh ali kotičkih mesta pa ne bodite presenečeni, če boste naleteli na angleško ne-govoreče lokalce, ki pa vam bodo vseeno skušali prijazno pomagati z različnimi kretnjami. Še vedno veliko prebivalcev govori singalski ali pa tamilski jezik.

Izobraževanje

Kandy je dom nekaterih najstarejših in vodilnih šol na otoku:

Osnovno in srednje izobraževanje

 • Dharmaradža College
 • Ecole Internationale šola
 • Gateway College Kandy
 • Good Shepherd Convent
 • Hillwood College, Kandy
 • Visoka šola za deklice, Kandy
 • Kandy Mednarodna šola
 • Kingswood College
 • Madina Srednja šola
 • Mahamaya deklice College, Kandy
 • Kolegij svetega Antona, Kandy
 • St. Sylvester College
 • Swarnamali Balika šola
 • Colombo International School, Kandy
 • Vidyartha College
 • Trinity College, Kandy

Terciarno izobraževanje

 • University of Peradeniya
 • Sri Lanka Institute of Information Technology
 • Institute of Fundamental Studies (IFS)

Varnost

Kandy je zelo varen kraj in veliko bolj sproščen kot področja na vzhodu in severu Šrilanke. Vendar pa bi predvsem ženske morale biti previdne (predvsem ponoči) in vljudno zavrniti pomoč, če jih kdo kaj vpraša. Ko iščete nasvet, vprašanje postavite lokalnim ženskam, ki vam bodo na splošno z veseljem pomagale.

Tuk-tuk vozniki - Pazite se običajnih osumljencev, ki ponujajo, da vas popeljejo na "najboljše stvari v mestu", ker je "preveč daleč, da bi hodili" ali na alternative, kamor želite vi iti, kot je "danes je tvoja trgovina zaprta" . Na splošno je vse take nasvete dobro obravnavati kritično. Do večine stvari v mestu, se lahko pride peš. Če želite iti ven, so lokalni avtobusi dobra izbira - samo pojdite do avtobusne postaje in se pozanimajte pri pultu ali na eni izmed avtobusnih okenc.

Prevaranti - Obstajajo številni ljudje, ki se sprehajajo okoli in ponujajo svojo pomoč turistom. Pogosto se ti k vam obračajo z vprašanji: "Se me spomniš?". Ob tem vas hočejo prepričati, da delajo v istem hotelu kot vi prebivate ali kaj podobnega. To je seveda vse taktika, da vas napeljejo k nakupu nečesa.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na en.wikipedia.org

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Klicna številka na Šrilanki je 94. Uporaba mobilnih telefonov je na splošno v državi zelo razširjena in pokritost s signalom dobra. Dialog in Mobitel sta dva operaterja, ki imata poslovalnice na letališču znotraj lounge prihodov. Dialog Mobile ima najširšo pokritost v državi, vključno s podeželjem in ima najboljše kakovosti v omrežjih GSM/3G/HSPA+. Mobitel ima tudi mrežo 3G/HSPA+. Vsi mobilni operaterji imajo enake cene klicev, zato je priporočljivo, da greste na omrežje, ki vam ponuja najboljšo kakovost.

Internet

Če želite veliko brskati po internetu, je najboljši način, da si kupite HSPA priključek in mobilno širokopasovno povezavo. Dialog Mobile, Mobitel, Hutch, Etisalat in Airtel ponujajo predplačniške mobilne širokopasovne storitve, katere se lahko aktivirajo in uporabljajo takoj. Internetna domena na Šrilanki je .lk. Pokritost s signalom v Kandy-ju je dobra.

Prihod na destinacijo

Taksi letalo

Zračni taksi od Colomba je najnovejša možnost za potovanje v Kandy. De Havilland Twin Otter float planes upravlja šrilanška Airlines, s katero zapustite Colombo ob 09:00 s Kelani reke in pristanete na Mahaweli reki v Polgolla - Kandy ob 09:30. Potovalni čas med Colombom in Kandy-jem, je le 30 minut. Stane Rs. 4900 za enosmerno prevoznino in Rs. 9800 za povratno prevoznino.

Z avtobusom

Od Colomba vozi avtobus v Kandy več kot 70-krat na dan in sicer na 3 ¼ ure. Intercity avtobus je klimatiziran (od Colomba) in je druga najboljša možnost za vlakom. Če ste ženska in potujete sami, je najbolje, da sedete zraven kakšne ženske, ali pa poskusite, da bi sedite tako blizu vodnika, kot je mogoče (npr. spredaj), da bi se izognili nepotrebnim presenečenjem.

Vozi tudi avtobus z letališča. Vzemite brezplačen prevoz z avtobusom do avtobusne postaje, kjer vas bodo prijazni domačini usmerili na avtobus do Kandy-ja.

Od Dambulla avtobusne postaje, boste dobili neposreden avtobus do Kandy-ja. Vlak ne vozi na tej poti. Klimatizirani avtobusi so prav tako na voljo na tej poti, vendar se ustavijo le za kratek čas v kraju Dambulla in ponavadi ustavi nekje zunaj avtobusne postaje.

Z taksijem

Če ste šele prišli na Šrilanko in ste namenjeni v Kandy, lahko najamete taksi iz ene od stojnic v hali po prihodu na letališče v Colombu za približno LKR6000. Vožnja traja približno 3 ure. To prihrani težave in je veliko hitreje ter lažje.

Z vlakom

Od Colomba do Kandy-ja vozi Intercity hitri vlak. Za ta vlak so potrebne rezervacije, kar je mogoče storiti tik pred odhodom, odvisno od obdobja, vendar je to vseeno najbolje storiti prej, še posebej če potujete za vikend ali praznike. Obstaja velik salon v prvem razredu tega posebnega vlaka, iz kjer lahko opazujete prelepo okolico. Drugi vlaki so preveč natrpani in po navadi tudi pozni.

Z najeti mini-kombiji

Najemna mini dostavna vozila z voznikom so na voljo v Colombu preko potovalne in hotelske agencije concierges. Pot do Kandy-ja je presenetljivo kaotična in zastrašujoča tudi za izkušene popotnike. Bodite pripravljeni na dolgo, počasno vožnjo ali, če se vaš voznik odloči, da bo prestavil na večjo hitrost, bo vašo avanturo popestril in vam dvignil vse dlake na koži med kroženjem po ovinkih in avtobusi.

Transport po destinaciji

 • Hoja je priporočljiva, saj center ni tako velik. Je dober način za ogledovanje templjev, obisk trgovin in ostalih nakupovalnih območij ter znamenitosti okoli jezera.
 • Lokalni avtobusi se lahko uporabijo za obisk bližnjih krajev (<10 km). Avtobusna pot se začne od Clock Tower avtobusne postaje zahodno od središča mesta in vodi navzdol od jezera na Dalada Vidiya.
 • Three-Wheelers/Tuk-Tuks so poceni v primerjavi z evropskimi cenami in brez težav lahko vidite večji del mesta. Vozijo skoraj celo noč.

Spanje in namestitev

Hoteli

 • Nižji cenovni razred

No.44 Guest House, Olde Empire, YMCA, Kandy City Mission, Peace Haven Guest House, Gami Seva Sevana, Golden View Rest, McLeod Inn,...

 • Srednji in visoki cenovni razred

Amaya Hills, Rosendale Villa, Chaaya Citadel Kandy, Earl's Regency, Randholee Resort, Riverdale Hotel, Suisse Hotel, Swiss Residence Kandy Hotel, Hotel Topaz, The Tourmaline, Tourmaline Hotel,..


Hostli

Kandy Down Town Hostel, Kandy City Hostel, Spica Holiday Home, No 26D, Majestic Tourist Hotel, Kandy Holiday Home, Blinkbonnie Tourist Inn, Hostel Countrygroup,..


Kampiranje

Če želite kampirati v Kandy-ju, je najbolje, da najamete bungalowe, ki so vam na voljo v precejšnjem številu. Če se sami odločite, da si boste postavili kamp, je lahko to nevarno zaradi morebitnega kriminala.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Šrilanka


Zadnja sprememba: 22. februar 2019 ob 13:40