Jamajka: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Regije)
(Spanje in namestitev)
 
Vrstica 277: Vrstica 277:
 
== Spanje in namestitev ==
 
== Spanje in namestitev ==
 
Kot je Jamajka narodnostno in kulturno raznolika, tako  ponuja tudi raznoliko turistično storitev bivanja tako storitveno kot cenovno in se giblje od 28 do 1000 € na noč.
 
Kot je Jamajka narodnostno in kulturno raznolika, tako  ponuja tudi raznoliko turistično storitev bivanja tako storitveno kot cenovno in se giblje od 28 do 1000 € na noč.
 
===Hoteli===
 
* Trident Hotel, Anchovy, Port Antonio 7312, http://www.tridentportantonio.com/ ponuja nadstandard, romantiko in idealni dopust po ceni 428 € na noč.
 
* Geejam, San San Po Box 7312 Drapers | West Indies, Port Antonio, luksuz, za katerega obiskovalci zatrjujejo, da je več kot vreden denarja. Cena je 923 € na noč.
 
* Jamaica Inn, Main St, Ocho Rios, http://jamaicainn.com/index.php krasijo zelo dobre ocene obiskovalcev za ceno 162 € na noč.
 
* The SPA Retreat Boutique Hotel, West End Cliffs | Westmoreland, Negril, http://www.thespajamaica.com/ ponuja mir in sprostitev ob idealni postrežbi za 166 € na noč.
 
* Hermosa Cove, Villa Resort & Suites, Hermosa Street, Ocho Rios, http://www.hermosacove.com/ raj v naravi za 343 € na noč.
 
* Westender Inn,  West End Rd, Negril 03277, http://www.westenderinn.com/ ponuja s strani obiskovalcev zelo dobro ocenjeno storitev za 117 € na noč.
 
* Jackie's on the Reef,  West End Rd, Negril je spa v mirnem okolju za 110 € na noč.
 
* Jakes Hotel, Villas & Spa, Calabash Bay, Treasure Beach, http://www.jakeshotel.com/ je skrita oaza po ceni 68 € na noč.
 
 
===Hostli===
 
* Germaican-Hostel, Ken Ramsey Drive 1, Port Antonio JMBPD15 je majhen hostel sredi narave za 69 €.
 
* Reggae Hostel, 8 Burlington Ave, Kingston, http://www.reggaehostel.com/ ponuja prijazno in kvalitetno storitev za 28 €.
 
* Reggae Hostel Ocho Rios, 19 Main Street, Ocho Rios, http://www.reggaehostel.com/ je ponudbo razširil tudi na druga mesta, kjer je cena nekoliko višja 44 €.
 
* The Bird's Nest, 177 Patterson Avenue, Ironshore, Montego Bay ponuja prenočišča za 34 €.
 
  
 
===Kampiranje===
 
===Kampiranje===

Trenutna redakcija s časom 12:52, 22. februar 2019

Jamajka je otok sredi Karibskega morja, predstavlja deželo gozdov in voda. Jamajka je hribovit otok z najvišjim vrhom Blue Mountain Peak z 2256 m nadmorske višine in podzemnimi jamami na severo-zahodu otoka. Obdarjena je s celoletno visoko temperaturo z visoko stopnjo padavin. Kljub temu je deževni gozd ohranjen le v hribovitih predelih. Je tropski predel, lokacijsko nagnjen k razvoju hurikanov in vremenskih nevšečnosti. Jamajka je rojstna država Boba Marleya, zibelka reggae glasbe in pomemben izvoznik sladkornega trsa, kave, papaje.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

-->


Dolžina: 52 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Montego Bay: Montego Bay je drugo največje mesto otoka Jamajka, turistična meka za turiste širom sveta.
 2. Ocho Rios: Nekoč ribiško naselje se je preoblikovalo v turistični predel na severu otoka, kjer si je vredno ogledati Park Kolumbus.
 3. Negril: Negril je območje čudovitih divjih plaž, ki se raztezajo na kar 11 km velikem področju južnega dela otoka znotraj dveh regij Jamajke.
 4. Kingston: Glavno in največje mesto otoka Jamajka leži na jugo-vzhodu otoka. Na severu je obdano s hribi, južni del mesta pa predstavlja barvit, včasih tudi nevaren način življenja.
 5. Port Antonio: Turistični predel, hkrati pa tudi izhodiščna točka kokosa in banan iz države. Port Antonio je tretje največje pristanišče na otoku.
 6. Runaway Bay: Odmaknjen, umirjen turistični predel, ki se kljub umirjenosti nahaja v bližini Seville Great House in Columbus Park Museum.


Skriti kotički

Jamajka s svojo raznolikostjo poskrbi za vsakega obiskovalca. Turistično ne tako znana lokacija je Plava laguna, kjer je posnet istoimenski film. V bližini lagune je skrit čudovit slap imenovan Fontana mladosti. Ogleda vreden je tudi Monkey Island. Snorkljanje v zalivih nenaseljenega otoka obiskovalca ne pusti ravnodušnega.

Potovalni načrti

 • Jamajka 7 dni:
 • Negril 1 dan za obisk pečin,
 • Montego bay 2 dni za snorkljanje, potapljanje in rafting na Martha Brae River,
 • Ocho Rios 1 dan za obisk Mystic Mountain Rainforest,
 • Nine Mile 1 dan za obisk rojstnega kraja in zadnjega počivališča kralja reagge glasbe Boba Marleya,
 • Runaway Bay 1 dan za obisk podzemnih jam Green Grotto,
 • zadnji dan je posvečen naravi v predelu Dolphin Cove in Dunn´s River Falls.

Aktivnosti

Jamajka ponuja ogromno aktivnosti od plavanja z delfini, snorkljanja, potapljanja, safari na Black River, rafting na Rio Grande, skakanje s pečin v Negrilu, pohodništvo, obisk mnogih slapov ali enostavno obisk čudovitih plaž.

Koristne informacije

Glavno mesto: Kingston

Valuta: Jamajški dolar

Število prebivalcev: 2.825.928

Elektrika: 110V/50Hz

Tel. koda države: +1 876

Časovni pas: UTC -5

Telefon za njuno pomoč:119 policija in 110 gasilci/reševalci

Domena: .jm

Velikost države: 11,100 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Jamajka

Dinamični zemljevidi

Regije

 1. Hanover
 Kraji:Lucea
 Okrožje Cornwall; Hanover, tretja najmanjša regija otoka Jamajka, nosi letnico 1723 in se ponaša z eno najstarejših cerkev na otoku Lucea Parish Church. 

 2. Saint Elizabeth
 Kraji:Black River
 Okrožje Cornwall; Saint Elizabeth slovi kot izhodiščna točka sladkorja iz države.
3. Saint James
 Kraji:Montego Bay
 Okrožje Cornwall; Saint James je zahvaljujoč turističnemu predelu najhitrejše rastoča regija otoka, znana tudi po lesni in prehrambeni industriji.
4. Trelawny
 Kraji:Falmouth
 Okrožje Cornwall; Trelawny je pridelovalec sladkornega trsa, ruma, banan, jagod, zelenjave, kave, ingverja in kokosa. Znan je tudi po ribištvu.
5. Westmoreland
 Kraji:Savanna-la-Mar
 Okrožje Cornwall; ta regija prideluje iste proizvode kot Trelawny, ukvarja pa se tudi z živinorejo, pridelavo tobaka in tekstila. 
6. Clarendon
 Kraji:May Pen
 Okrožje Middlesex; Clarendon slovi po pridobivanju boksita, kot vodilnega izvoznega atributa države, poleg tega tudi prideluje tobak, bombaž, začimbe. 
7. Manchester
 Kraji:Mandeville
 Okrožje Middlesex in njegova regija Manchester ponudi vpogled v čudovite jame kot je Gourie Cave in obisk hribov Carpenter, May Day in Don Figuerero Mountains.
8. Saint Ann
 Kraji:Saint Ann's Bay
 Okrožje Middlesex; Jamajka je pri največji, severni regiji obdarjena z naravno lepoto. Tu so se rodili znameniti reggae glasbeniki.
9. Saint Catherine
 Kraji:Spanish Town
 Okrožje Middlesex; je ena večjih in bolj bogatih regij otoka. Spanish Town je bila prvotna prestolnica, danes žal bolj slovi po stopnji kriminala.
10. Saint Mary
 Kraji:Port Maria
 Okrožje Middlesex; Jamajka se pri eni najmanjših regij lahko pohvali s številnimi umetniki, glasbeniki in pisatelji. Poljedelstvo cveti v tem predelu.
11. Kingston Parish
 Kraji:Kingston
 Okrožje Surrey; Jamajka je za prestolnico določila Kingston, zato je prišlo do množičnega preseljevanja iz podeželja v mesto, kar je vplivalo tudi na porast kriminala v mestu.
12. Portland
 Kraji:Port Antonio
 Okrožje Surrey; regijo najbolje označujejo čudovite plaže, ki so bile uporabljene v številnih filmih od Plave lagune do Koktajla.
13. Saint Andrew
 Kraji:Half Way Tree
 Okrožje Surrey; bližina Blue Mountains, rojstni kraj narodnega heroja G. W. Gordona, finančna prestolnica otoka Jamajka je samo nekaj značilnosti regije.
14. Saint Thomas
 Kraji:Morant Bay
 Okrožje Surrey; Jamajka tu prikaže raznolik teren - od hribov, do plaž, skal in treh mogočnih rek.

Lastnosti pokrajine

Jamajka je tretji največji otok Karibskega morja. Zaradi obilnega deževja je pomembna poljedelska država in pomemben izvoznik številnih prehrambenih artikov. Jamajka ima deževni gozd, tri večje reke, koralni greben, čudovite podzemne jame, marsikatero značilnost so tudi zaščitili kot npr. Cockpit Country, Hellshire Hills in gozdove Litchfield. Jamajka leži na področju, ki je nagnjen k razvoju hurikanov in neviht. Za področje so značilni tudi občasni potresi, hujši potres je bil leta 1692.

Vreme in klima

Jamajka sodi v tropski, vlažen predel z relativno pogostimi padavinami in prijetnimi temperaturami. Kljub lokaciji z večjo možnostjo nastanka hurikanov, jo le-ti bolj poredko doletijo.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Otok je najbolje obiskati v obdobju od decembra do aprila, saj se decembra zaključi deževno obdobje.

Zgodovina

Prvotni prebivalci so na otok prišli iz Južne Amerike. Leta 1494 je otok v imenu kraljevine Španije osvojil Krištof Kolumb. V španskih rokah je Jamajka ostala dobrih 150 let, ko so jih z otoka pregnali Angleži. Ob umiku z otoka so Španci izpustili vse iz Afrike prepeljane sužnje, ki so izogibajoč se ponovnemu suženjstvu pobegnili v gorovje, se pridružili prejšnjim prebežnikom in prvotnem prebivalstvu in se v nadaljevanju tudi bojevali proti Angležem. Za svoje potrebe so morali Angleži prepeljati na otok najeto delovno silo iz Kitajske in Indije. Jamajka se je razvila v eno vodilnih izvoznic sladkorja. V 19. stoletju se je rasno razmerje med prebivalstvom bistveno spremenilo in počasi vodilo k razglasitvi neodvisnosti otoka leta 1962.

Hrana

Jamajka je dežela mnogih narodnosti, zato hrana predstavlja pravo mešanico tako angleške, španske, kitajske, indijske kuhinje kot tudi kuhinje prvotnih prebivalcev. Jed imenovana Ackee and salt fish je specialiteta narejena iz lokalnega sadja imenovanega Ackee, ki izgleda na prvi pogled podobno umešanemu jajcu, z dodatki kot so slana sušena riba, paradižnik in čebula pa predstavlja jed, ki jo mora vsak obiskovalec dežele probati. Druga značila jed je Bammy, jed avtohtonih prebivalcev otoka in je svojevrstna palačinka, z okusom po koruznem kruhu. Otočani v kuhinji radi uporabljajo začimbe kot so curry, posegajo pa tudi po bolj pikantih lokalnih začimbah. Meso je pomemben del obroka, način priprave pa je nekoliko drugačen kot naš, saj prisegajo na "dobro pečeno". Dežela je bogato obdarjena s pridelkom lokalne zelenjave in sadja, čas pobiranja pridelka je predvsem med aprilom in septembrom.

Pijača

Jamajka ponuja svetovno znane gazirane pijače, vsekakor je treba poskusiti jamajški rum pridelan iz sladkornega trsa, ingverjevo pivo, različne lokalne gazirane oblike pijače kot so Cola champagne in pineapple, pivo Red Stripe in jamajško Blue Mountain kavo.

Nakupovanje

Uporaba kreditnih kartic kot so Visa, MasterCard in American Express je možna v večjih turističnih središčih, hotelih, lekarnah, restavracijah, na bencinskih črpalkah povečini zahtevajo gotovino. Menjava valute je najbolj priporočljiva v bankah, saj v hotelih ali posamičnih lokalnih trgovinah upoštevajo najslabši menjalni tečaj. Pri nekaterih turističnih ponudbah je možen tudi 8% pribitek na znesek v primeru uporabe plačilnih kartic.

Gospodarstvo in ekonomija

Jamajka je pomembna izvoznica sadja, sladkorja, ruma, kave, boksita in aluminija, zanimiva turistična destinacija obiskovalcev iz vsega sveta, vendar kljub temu trpi za posledicami inflacije in negativne rasti. Prebivalci so se leta množično selili iz podeželja v prestolnico in tako opustili proizvodnjo sladkornega trsa ter se posvetili industriji boksita in aluminija, kar se je začelo odražati tudi v gospodarstvu. Pretežno strojna industrija je vplivala na manjše potrebe po delovni sili in posledično večji brezposelnosti. Izvoz rud je potekal iz pristanišč v bližini turističnih središč, kar je vplivalo na onesnaženost okolja in zmanjšanje števila obiskovalcev. V letu 2000 je po petih letih negativne rasti prvič prišla iz rdečih številk, v naslednjih štirih letih je Jamajka uspela inflacijo obdržati pri 4,3%, vendar žal že v naslednjih štirih letih prišla do 13%. Vlada je poskušala privabiti tuje investitorje z različnimi ugodnostmi od odpisa davka v primeru uvoza strojne opreme in surovin, zmanjšanja davčne osnove za določeno dobo do članstva v NAFTA. Z omenjenimi dejavnostmi želi spodbuditi ekonomske aktivnosti, nuditi pomoč pri privatizaciji, reorganizaciji finančnega sektorja. V letošnjem letu je Jamajka podpisala Jamaican Logistics Hub, s čimer je postala četrti globalni logistični vozel ob boku Rotterdama, Dubaja in Singapurja ter tako dolgoročno omogočila zmanjšanje stopnje brezposelnosti v državi.

Kultura

Jamajka predstavlja pravo mešanico kultur, kar je posledica sožitja prvotnih prebivalcev, Špancev, Angležev, Kitajcev, Indijcev. Najbolj znana kulturna ikona otoka je Bob Marley. Bob je začetnik zvrsti reggae, bil je izredno produktiven ustvarjalec, saj je skoraj vsako leto izdal nov album do prezgodnje smrti v 36. letu starosti. Znani so tudi ostali reggae izvajalci kot Floyd Lloyd, Shaba Ranks, Capleton, Tanya Stephens, glasbeni producent Chris Blackwell ali pisatelj Colin Simpson.

Jezik

Uradni jezik dežele je angleščina. Domačini uporabljajo angleško-afriško verzijo kreolskega jezika (Patois). Patois za osnovo uporablja angleščino ter ji doda besede in besedne zveze afriških jezikov in jezika prvotnih prebivalcev otoka.

Izobraževanje

Ukinitev suženjstva je omogočila šolanje za vse prebivalstvo, večino šol na otoku je ustanovila cerkev. Jamajka ponuja brezplačno šolanje za prve tri stopnje izobraževanja; zgodnje otroštvo od 2. do 5. leta, osnovno šolo od 3. do 12. leta in srednjo šolo od 10. do 19. leta. Nadaljnje šolanje je plačljivo na naslednjih možnih izobraževalnih ustanovah The University of the West Indies, the University of Technology, the Northern Caribbean University, the University College of the Caribean in zadnja the International University of the Caribbean. V primeru plačilne nezmožnosti obstajajo priložnosti izobraževanja za vse prebivalce v okviru Human Employment and Resource Training-National Training Ageny programa.

Delo

Jamajka ima visoko stopnjo brezposelnosti, posledično zaradi napačnih odločitev vlade v povezavi z delovanjem bank in njihovim zavračanjem kreditiranja zaenkrat še dobro stoječih podjetij.

Varnost

Jamajka poleg naravnih lepot kaže tudi slabo medaljo v primeru nadlegovanja turistov po nakupu drog, kraj, netolerance do istospolno usmerjenih (predvsem moških). V primeru podobnih situacij se je najbolje takoj obrniti na konzulat. Nadlegovanju se je povečini moč ogniti z manjšimi lažmi in spoštljivim umikom. Zaradi visoke stopnje kriminala nočni obiski določenih lokacij (npr. določeni predeli v Kingstonu in Montego Bayu ter cel Spanish Town) niso priporočljivi. Žal se Jamajka ponaša tudi s petim mestom po številu umorov na svetu.

Zdravje

Cepljenje ni obvezno, priporočljivo pa je cepljenje proti hepatitisu A ali kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B, ravno tako je priporočljiva kontrola statusa cepljenja proti tetanusu. V primeru potovanja po podeželju je smiselno cepljenje proti trebušnemu tifusu, po celi državi pa je potrebna pozornost pri uživanju vode. Kljub zagotovilom je bolj varno piti stekleničeno vodo. Zdravstvene usluge ne dosegajo standardov ameriških ali evropskih zdravstvenih ustanov, možno je dodatno plačilo izdatnih stroškov, zato je izrednega pomena dodatno zdravstveno zavarovanje. Nekatere plaže so žal po nevihtah onesnažene in vsebujejo številne bakterije. Priporočljiva je uporaba sprejev proti mrčesu, saj so mušice izredno nadležne.

Telekomunikacije

Telefon

Jamajka ima klicno kodo +1876 in popolnoma digitalni telefonski komunikacijski sistem. Trije mobilni operaterji Cable and Wireless, Digicel in Claro so mrežo razvili in nadgradili, z medsebojno tekmo ponujajo nove storitve.

Internet

Internet Cafe na različnih lokacijah omogoča internetno storitev od 2,50 do 7,50 $ na uro.

Pošta

Poštna storitev zajema domačo, mednarodno, hitro pošto, oglaševanje, fotokopiranje, pošiljanje faksa, elektronske pošte, izvrševanje plačilnih nalogov, menjavo valute. Pošta prodaja navadne znamke in filatelistične izdelke, časopise, ponuja bankomatsko in DHL storitev.

Spoštujte običaje

Značilnost domačinov je toplina in radodarnost, ki naj bo obojestranska. Otoški običaj je zelo spoštljiv odnos do starejših, tega se poslužujmo tudi obiskovalci. Osnovni nasvet pa je vsekakor uporaba bontona in spoštovanje obiskanega okolja, domačinov in običajev.

Prihod na destinacijo

Jamajka ima dve večji letališči, v Kingstonu in Montego Bayu, ter manjši letališči v Negrilu in Ocho Riosu.

Zahteve za vstop

Za slovenske državljane je z izjemo imetnikov slovenskih diplomatskih potnih listov potreben vizum, katerega zaprosijo ob prihodu na letališče. Cena vizuma je 25 $. Potni list mora biti veljaven še 6 mesecev po obisku.

Z letalom

Letališče Norman Manley International Airport v Kingstonu in Donald Sangster International Airport v Montego Bayu pokrijeta večje število dnevnih pristankov potniških letal.

Z avtobusom

Ni možen.

Z avtom

Ni možen.

Z vlakom

Ni možen.

Z ladjo

Na otok je možen prihod z ladjo, saj veliko turističnih agencij ponuja križarjenje na Jamajko.

Transport po destinaciji

Jamajka ponuja avtocestni, železniški, zračni ali morski transport.

Letalo

Ocho Rios in Negril sta manjši letališči, ki pokrivata čarterske lete do Kingstona in Montego Baya, ravno tako tudi privatne polete do želenih lokacij.

Vlak

Železniški promet doživlja zaton tako na Jamajki kot marsikje drugje po svetu. Od 250 km železniških prog je uporabljanih le 77 km, večinoma za potrebe prevoza boksita. Zaradi bistvenega povečanja cestnega prometa se ponovno razmišlja o nadgradnji starega železniškega sistema.

Avto

Zadnjih 25 let Jamajka vlaga v razvoj cest z namenom povezave poglavitnih destinacij otoka. Časovno najbolj zamudna povezava relacij Kingston - Montego Bay je zaradi okoljske zahtevnosti potekala po fazah. Ceste niso v najboljšem stanju, ravno tako vozniki niso znani po umirjeni in počasni vožnji. Vožnja poteka po levi strani zaradi nekdanje vloge angleške kolonije.

Avtobus

Avtobusni prevoz spada med cenejše transporte na otoku, s katerim se je možno ogniti neprijetnim pregovarjanjem s taksistom glede cene prevoza. Zaželena je napitnina za osebo, ki pomaga natovarjati prtljago na in iz avtobusa. Potrebna je pozornost pri organizaciji različnih turističnih ogledov, nemalokrat je prišlo do večurnih voženj z zelo kratkimi postanki in ogledi ali do neuresničenih obljub pri prodaji storitve.

Taxi

Obiskovalec lahko najame turistični taksi ali lokalni taksi, ki je navadno vozilo in te lahko pripelje na želeno mesto bistveno ceneje. Na prvi pogled obiskovalca o namenu vozila obveščajo avtomobilske tablice - rdeče tablice so na vozilu, ki je namenjeno prevozu. Privatna vozila imajo bele tablice, rumene pa imajo vladna vozila. Večino voženj opravi lokalni taksi, saj je namenjen dnevni vožnji v službo, prevozu otrok v šolo.

Kolo

Kolo kot prevozno sredstvo ni najbolj primerno zaradi slabih razmer na cestah, za turiste pa je možna organizacija obiska Blue Mountain in nato kolesarski spust proti Kingstonu.

Spanje in namestitev

Kot je Jamajka narodnostno in kulturno raznolika, tako ponuja tudi raznoliko turistično storitev bivanja tako storitveno kot cenovno in se giblje od 28 do 1000 € na noč.

Kampiranje

Jamajka ni znana po dobro organiziranih ali številčnih kampih, so pa nekateri domačini tako prijazni, da dovolijo postavitev šotora na svoji parceli.

Nadredna destinacija