Izrael: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Video turistični vodnik)
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 35: Vrstica 35:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo. Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=cuq3HyTvFeo}} in nadomestite "youtube_šifra" z šifro youtube videa, ki jo dobite na kocu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=cuq3HyTvFeo vpišete {{#widget:YouTube|id=cuq3HyTvFeo}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo. Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=cuq3HyTvFeo}} in nadomestite "youtube_šifra" z šifro youtube videa, ki jo dobite na kocu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=cuq3HyTvFeo vpišete {{#widget:YouTube|id=cuq3HyTvFeo}}-->
{{#widget:YouTube|id=cuq3HyTvFeo}}
+
{{#widget:YouTube|id=ZYz3OC4ts9c}}
  
Dolžina: 14 minut 59 sekund  
+
Dolžina: 13 minut 09 sekund  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Trenutna redakcija s časom 10:21, 22. februar 2019

Jutranje sonce najprej obsije sinagoge, mošeje in cerkve, nato prebudi rodovitna polja in puščave, po vsej pokrajini, katere je že Mojzes občudoval kot obljubljeno deželo. Vsak kristjan ima željo obiskati Sveto deželo. Izraelske svetopisemske zgodbe segajo daleč nazaj v čas Kanaancev, Filistejcev in drugih ljudstev, ki so poselili Palestino.

Izrael predstavlja versko in geografsko središče Hebrejcev in judovstva že iz biblijskih časov. Sodobna država Izrael temelji na odločitvi Organizacije združenih narodov iz leta 1947 o delitvi območja na dve državi: judovsko in arabsko.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 13 minut 09 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Tel Aviv: Tel Aviv – Yafo (hebrejsko: תֵּל־אָבִיב-יָפוֹ; navadno imenovan le Tel Aviv) je drugo največje mesto države Izrael, ki leži na sredozemski obali. Je največje in najgosteje poseljeno mesto obalne regije. Razprostira se na 52 km² površine in šteje 405.000 prebivalcev. Mesto, ustanovljeno leta 1909 na puščavskem predelu ob starodavnem pristanišču Jafo, je v preteklem stoletju doseglo nagel urbanističen razvoj in gospodarski razcvet. Je ekonomsko središče s sedežem številnih večjih mednarodnih podjetij in razvojnih centrov. Zaradi lege ob morju, klimatskih razmer in vlaganj v turizem se je mesto razvilo v sodobno turistično destinacijo.
 2. Jeruzalem: Jerúzalem (sodobna hebrejščina: יְרוּשָׁלַיִם - Jerušálajim; svetopisemsko in tradicionalno Sephardi hebrejsko: יְרוּשָׁלַםִ; arabsko: القدس - al-Quds) je starodavno bližnjevzhodno mesto s ključnim pomenom v judovstvu, krščanstvu in islamu. Poznano je tudi pod imenoma Davidovo mesto in Sion. Leži v današnjem Izraelu na vzhodnih pobočjih Judejskega višavja, med Sredozemljem in Mrtvim morjem. Je zelo raznovrstno mesto, saj v njem bivajo mnogotere raznolike narodne, verske in socialnoekononomske skupine. Predel mesta, imenovan Staro mesto, je obkrožen z zidovi in ima štiri četrti: judovsko, krščansko, armensko in muslimansko. Mesto ima pomembne spomenike za pripadnike vseh naštetih verstev: Zid objokovanja, grič Sion, Cerkev božjega groba, Oljska gora, Herzlova gora, grič Golgota in mošeja Kupola na skali.
 3. Haifa: je največje mesto na severu Izraela, in je tretje največje mesto v Izraelu. Mesto ima približno 272.000 prebivalcev. Več kot 300.000 prebivalcev pa živi v neposredni bližini mesta (to so mesta Daliyat al-Karmel, Krayot, Nesher, Tirat Carnel in Kibbuzim). V centru mesta se nahaja svetovno znan Bahá'i Wordl Center, ki je na UNESCO-vem seznamu svetove dediščine.
 4. Eilat: je najjužnejše mesto v Izraelu. Mesto je pomembno vodno pristanišče in letovišče za turiste. Nahaja se na severni konici ob Rdečem morju, v zalivu Aqaba. V mestu živi približno 47.000 prebivalcev.
 5. Herzliya: je mesto v ob obali, nahaja se na severnem delu regije Tel Aviv. V mestu živi približno 87.000 prebivalcev. Mesto je ime dobilo po Theodor-u Herzl-u, ki je utemeljitelj sodobnega cionizma. Herzliya je razprostira na površini 21,6 kvadratnih kilometrov. Na zahodu mesta je nahaja mestna četrt Herzliya Pitulah, ki slovi, kot eden izmed najbolj bogatih območij. Saj imajo tam svoje domove veleposlaniki, tuji diplomati in izraelski gospodarstveniki.
 6. Netanya: v mestu se nahaja ena najlepših plaž v Izraelu

Skriti kotički

Južni Izrael je puščavska regija, ki ponuja neverjetne pohodniške poti v prelepi pokrajini. V tem delu Izraela je možno videti edinstvene geografske značilnosti, ki jih ni možno videti nikjer drugje na svetu. Vendar, pa se neizkušenim pohodnikom brez spremstva izkušenih vodičev obisk Južnega Izraela odsvetuje. S seboj je potrebno imeti ustrezno pohodniško opremo in oblačila. Predvsem pa veliko vode in ustrezne varnostne priprave. Pohodniki v tem delu Izraela mora biti pripravljeni, da ne dehidrirajo v vročih dnevih in se podhladijo v hladnih nočen. Prav tako je velika nevarnost nenadnih poplav v deževnih dneh.

Potovalni načrti

Nazaret – gora Tabor – Kana Galilejska Ogled GORE TABOR. Na kraju, kamor je Jezus pripeljal apostole Petra, Jakoba in Janeza, stoji danes bazilika Spremenjenja. Maša. Postanek v KANI GALILEJSKI, znani po čudežu spremenjenja vode v vino. Vrnitev v NAZARET in ogled bazilike Marijinega oznanjenja, Jožefove cerkve in Marijinega vodnjaka.

Nazaret – Kafarnaum – Tabga – gora Blagrov Ogled Galilejskega jezera. V KAFARNAUMU, ki ga imenujejo tudi »Jezusovo mesto«, kjer so ostanki nekdaj pomembnega mesta, Petrova hiša in ostanke sinagoge iz 4. stol. TABGA je kraj, kjer je Jezus pomnožil ribe in kruh, v spomin na takratne dogodke so tam postavili cerkev Petrovega primata in cerkev Pomnožitve kruha. Maša na GORI BLAGROV, na griču nad jezerom med bujnim zelenjem in cvetjem.

Karmel – Cezareja – Betlehem Vožnja ob obali Sredozemskega morja proti jugu in ogled gore KARMEL nad mestom Haifa, kjer je živel prerok Elija. Nadaljevanje poti do starega imskega mesta CEZAREJE. Ogled akvadukta, rimskega gledališča in ogled razvalina mesta, ki jih je obiskal tudi apostol Pavel.

Betlehem – Jeruzalem V Betlehemu je bazilika Jezusovega rojstva in Pastirske poljane. Nato JERUZALEM, starodavno mesto, ki vedno preseneti zaradi velikih nasprotij in azličnosti, saj se v njem stapljajo staro in novo, sveto in posvetno ter izjemna arhitektura, v čarobno mešanico simbolov, zvokov in vonjav. Sprehod po starem delu Jeruzalema: empeljska ploščad, Zid žalovanja, cerkev sv. Ane, Ecce Homo, Via Dolorosa, Golgota, Božji grob,… .

Oljska gora – Jeruzalem – Ein Karem OLJSKA GORA, ki je za vse kristjane simbol Kristusove agonije in slave. Pogled na Jeruzalem, ki se odpira je neponovljiv. Baziliko Očenaš, Dominus evit, vrt Getsemani, kjer rastejo tisočletne oljke, kraj, od koder so Jezusa odpeljali na sojenje, cerkev Marijinega groba,…. Novi del Jeruzalema: Yad Vashem idovski spominski park in parlament Knesset. EIN KAREM, rojstni kraj Janeza Krstnika, kjer je Marija obiskala teto Elizabeto. erkve Marijinega obiskanja n .Janeza Krstnika.

Qumran – Mrtvo morje – Betlehem SIONU je dvorana zadnje večerje. Maša. Puščava, v QUMRAN, kjer so bili po naključju najdeni okoli 2000 let stari Mrtvomorski rokopisi. In že smo ob MRTVEM MORJU, najbolj slanem in najnižje ležečem morju na svetu.

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Jeruzalem

Valuta: novi izraelski šekel

Število prebivalcev: ocena 2013: 8.134.100, štetje 1995: 5.548.523

Elektrika: 220/380 voltov, 50 Hz. Vtičnice so tri-rogate. Potreben je adapter

Tel. koda države: +972

Časovni pas: UTC + 2

Telefon za njuno pomoč: 100 - policija, 101 - nujna medicinska pomoč, 102 - gasilci

Domena: .il

Velikost države: 20.325 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Izrael

Dinamični zemljevidi

Regije

Izrael je razdeljen na šest področij: Severni (3490 km2, 1.130.000 prebivalcev) s sedežem v Nazaretu, Haifa (854 km2, 990.000 prebivalcev), ki ima sedež v Haifa, Tel Aviv (170 km2, 1.730.000 prebivalcev), s sedežem v Tel Aviv, Srednji (1242 km2, 1.430.000 prebivalcev), s sedežem v Ramli, Jeruzalem (557 km2, 820.000 prebivalcev) s sedežem v Jeruzalemu in na Južni (14 387 km2, 800.000 prebivalcev), s sedežem v mestu Beer Ševi.

 Severni Izrael
 Kraji:Nazaret
 Nazaret je mesto v severnem Izraelu. Nova zaveza omenja Nazaret kot bivališče Jezusa Kristusa v času svojega otroštva. 

 Haifa
 Kraji:Haifa
 Haifa je tretje največje mesto v Izraelu. Mesto ima pomembno pristanišče na sredozemski obali, ob vznožju gore Karmel.

Tel Aviv

 Kraji:Tel Aviv
 Tel Aviv je drugo največje mesto, ki leži na sredozemski obali. Je največje in najgosteje poseljeno mesto obalne regije. 
 Srednji Izrael
 Kraji:Ramla
 Ramla je mesto v osrednjem delu Izraela. Mesto je pretežno judovska s pomembnim arabsko manjšino. 

Jeruzalem

 Kraji:Jeruzalem
 Jerúzalem je starodavno bližnjevzhodno mesto s ključnim pomenom v judovstvu, krščanstvu in islamu. 

Južni Izrael

 Kraji:Beersheba
 Beersheba je mesto v južnem okrožju Izraelu v puščavi Negev, znan kot "prestolnico Negev".

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Zelo veliko turistov obišče Izrael predvsem v poletnih mesecih, čeprav je Izrael še lepši tudi v drugi letnih časih. Poletje je v Izrael zelo vroče, v obalnih območjih je sicer v zraku zelo veliko vlage, a je vseeno tudi tam zelo vroče. Pokrajina je v poletnih mesecih zelo žalostna, saj je skoraj vsa rjave barve, ker v poletnih mesecih skoraj nikoli ne dežuje. Drugi trije letni časi so veliko bolj primerni za obisk Izraela, saj je zelo veliko lepega vremena. Najprimernejša letna časa za obisk Izraela sta spomlad in jesen, saj so temperature dovolj visoke, da se po pokrajini lahko sprehodite v kratki majici in kratkih hlačah, prav tako je v teh dveh letnih časih skoraj vsak dan sončno. Medtem, ko zima je kot ruska ruleta v Izraelu. Nekaj dni je hladno in dežuje, spet drugi dnevi pa so sončni in toplejši, idealni za pohodništvo in touring. Medtem, ko se vsi poletni odpravljamo na dopuste in izlete, predlagamo, da se v Izrael odpravite v katerem drugem letnem času. Najbolj je spomladi ali v jesen. Ter še pomembno opozorilo, če se v Izrael odpravljate poletji, mora biti vaša obvezna oprema pokrivalo za glavo. Ter ne pozabite popiti veliko vode, popijte je več, kot ste je navajeni popiti doma


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Zgodovina

Dežela Izrael predstavlja Judom sveto območje že iz bibličnih časov. Tora razodeva, da je Bog ozemlje namenil trem očakom judovskega ljudstva, kot njihovo domovino. Čas razodetja je ocenjen na drugo tisočletje pred našim štetjem. V 11. stoletju pr. n š. so bile ustanovljene prve izraelske kraljevine in države, ki so s prekinitvami vladale območju okoli tisoč let. Na območju tedanjih kraljestev se nahajajo v judaizmu najsvetejše kulturno-zgodovinske točke. Po obdobjih izraelskih kraljevin in pred pričetkom islamskih osvajanj, so si ozemlje za različna časovna obdobja lastili Asirci, Babilonci, Perzijci, Grki, Rimljani, Sasanidi in Bizantinci. V disapori živeči Judje so si dlje časa prizadevali za ponovno naselitev ozemlja Izraela. Želja in hrepenenje sta zapisana v Bibliji in nastopata kot osrednji motiv v judovskem molitveniku. V 12. stoletju so zaradi katoliških preganjanj v Evropi Judje pričeli številčnejše naseljevati Sveto deželo. Število judovskih priseljencev na območje Izraela je vidno naraslo po izgonu Judov iz Španije leta 1492. V 16. stoletju so večje skupine pričele naseljevati štiri sveta mesta v judovski kulturi, v 18. stoletju pa so celotne skupnosti Hasidijskih Judov pričele naseljevati ozemlje Izraela.[11] Prvi večji moderni val judovskih imigracij, znan tudi pod imenom Prva Alija, se je pričel leta 1881 kot posledica pogromov nad Judi v vzhodni Evropi. V tem času je Theodor Hertzl pričel gibanje mednarodnega političnega sionizma, nacionalističnega gibanja, ki si je prizadevalo za ustanovitev judovske države. V letu 1896 je objavil delo Judovska država, istega leta pa je organiziral prvi svetovni sionistični kongres. [12] Druga Alija je bila organizirana po pogromih v Kišinjevu, ko je v Sveto deželo prispelo okoli 40.000 Judov. Tako v prvem, kot tudi v drugem valu imigracij, je bila večina pripadnikov ortodoksnega Judaizma, a je drugi val naselitve vključeval tudi socialistične aktiviste, ki so širom Izraela pričeli ustanavljati kibuce. Po letu 1945 so se pričeli intenzivnejši konflikti med judovsko in britansko stranjo. Britanska oblast je namreč nasprotovala sionističnemu nacionalizmu in številčnim imigracijam, kar je na judovski strani naletelo na upor prebivalstva. Leta 1947 se je Velika Britanija uradno umaknila kot nadzornik območja. Kot razlog za to so navedli neuspeh v mirovnih pogajanjih med Judi in Arabci.

Hrana

Izraelci prišli s štirih straneh sveta - vzhodne in zahodne Evrope, Arabije in iz držav v sredozemski regiji. Izraelska tradicionalna kuhinja ima največji temelji iz palestinske kuhinje.

Najpogostejša in najcenejša v Izraelu je ulična hrana. Iz katere so Izraelci razvili visoko kulinariko, ki jo razvijajo največkrat mladi kuharji. Mlada generacija spoštuje tradicionalne okuse, ampak imajo prav tako pogum, da preizkušajo nove stvari, ki tradicionalne okuse spreminjajo v kulinarično doživetje.

Tel Aviv je kulinarično središče Izraela. V centru so francoske, italijanske, španse in japonske restavracije. Vsak turist, ki obišče Tel Aviv, mora obiskati trg Carmel, ki poleg svežega sadja in zelenjave ponuja tudi veliko ponudbo ulične hitre hrane.

Precej drugačen svet okusov boste spoznali v Jeruzalemu, kjer se najbolj splača obiskati trg Machan Yehuda z majhnimi gostilnami in kavarnami, ki vsakega obiskovalca očarajo.

Top 5 Izraelskih specialitet:

Shakshouka Shakshouka je izvrsten zajtrk z jajci in začinjenimi paradižniki, specialiteta je v Izrael prišla iz Libije. Jé se s kruhom, sirom in včasih s klobasicami. Shakeshouku je zjutraj možno kupiti na vseh prometnih ulicah.


Hummus Izraelski resnično obožujejo svoj Hummus - sestavine omake so pasirana čičerka , mleetega sezama in kombinacije začimb . Jé se z kosom kruh. Ta specialiteta je v zadnjih letih vse bolj priljubljena jed v Izraelu . Najboljši Hummus boste našli v arabskih restavracijah v Jeruzalemu .


Izraelski zajtrk Klasična izraelski zajtrk je sestavljen iz solate z olivnim oljem in limoninim sokom, jajca , svež kruh in izbor raznoraznih sirov . K zajtrku se pije pomarančni sok. Ker je za Izraelce zelo pomemben obrok zajtrk, ga je možno dobiti v vseh lokalih, restavracijah in hotelih po zelo ugodnih cenah.


Sabich To je tradicionalni Iraški sendvič v Izraelu, ima status najljubše ulične hrane. Sestavljen je iz mehkega kruha , polnjenega praženega jajčevca, trdo kuhanega jajca, krompirja, sveže solate, peteršilja, čebule, sezama in Amba ( pikantno rumeno omako).


Jajčevec na žaru Jajčevec na žaru je priljubljen v vseh delih Izraela. Pripravljajo pa ga na različne načine, odvisno od tega kje v Izraelu se nahajate. Pripravijo ga tako, da na žar postavijo cel jajčevec,ki ga nato opečejo na vseh straneh. Ko je jajčevec pečen, ga napolnijo s jogurtom, solato, mesom, morskimi sadeži in začimbami.

Napitnine

 • Restavracije: 10% do 15% napitnine, 15% do 20% napitnine je že velikodušna napitnina
 • Hotelsko osebje – se napitnina ne daje
 • Turistični vodiči: 10% - 15% cene dnevnega vodenja
 • Natakarji: 10% - 15%, 15% napitnine je že zelo velikodušna napitnina
 • Frizerji: se napitnina ne daje
 • Dostava hrane: 5 šekelov
 • Dostava živil: se napitnina ne daje
 • Druge dobave: se napitnina ne daje
 • Raznorazni mojstri: se napitnina ne daje
 • Taksisti: se napitnina ne daje

Pijača

Ko gre za alkohol, v Izraelu kraljuje Araku. To je zelo močna alkoholna pijača, vsebuje okoli 60% alkohola (ima okus, ki je nam bolj znan pod imenom vodka) z aromo janeža. Arak izdelujejo z destilacijo grozdja in janeža in je bližnji sorodnik turške rakije, grški ouzota ali žganja na Balkanu.

Nakupovanje

Vsi, ki obožujete nakupovanje, boste v Izraelu zelo uživali. Če ste pustolovec in radi obiskujete bazarje, potem morate obvezno obiskati judovski trg, kjer boste občudovali vso kulturno raznolikost, ki jo Izrael premore. To raznolikost boste še posebej opazili na Carmel trgu v Tel Avivu in Machane Yehuda v Jeruzalemu. Za nakupovanje hrane pa so najboljši majhni bazarji, kjer je hrana zelo poceni in sveža. Kot turist v Izraelu, pa imate še eno prednost, saj turisti v Izraelu ne plačujejo DDV-ja na številno blago in storitve. Pa še ena majhna skrivnost. Ko kupujete spominke v specializiranih trgovinah, ki so označene z znakom od Ministrstva za turizem, še posebej v draguljarnah in prodajalcih luksuznega blaga, je možno, da vam Izrael povrne DDV. Ko boste kupovali luksuzno blago, povprašajte prodajalca, če vam lahko izstavi račun za vračilo davka. Ko boste nato zapuščali državo, na letališču poiščite okence, kjer vračajo davek in vam ga bodo vrnili.

Gospodarstvo in ekonomija

Izrael je zelo tehnološko napredna in razvita država z zelo tržno usmerjenim gospodarstvom, z znatno podporo vlade. Izrael največ v državo uvaža nafto, pšenico, raznorazne surovine in vojaško opremo. Izrael nima veliko svojih naravnih bogastev, so pa v zadnjih 30 letih zelo razvili svoj kmetijski in industrijski sektor. Pred nedavnim so v Izraelu odkrili ogromne količine zemeljskega plina. Prav tako so pred kratkim ob obali Izraela odkrili tudi nahajališče nafte. Ti dve pomembni odkritji bosta v prihodnosti zelo vplivale na razvoj in napredek v državi, saj bodo zaradi tega lahko zmanjšali odvisnost od tujih partnerjev. Pričakuje se tudi, da bosta ti dve pomembni odkritji zmanjšali uvoz in povečali javnofinančne prihodke. Izrael je zelo samozadostna država, saj zelo veliko hrane proizvedejo doma, odvisni so predvsem od žitaric, ki jih zaradi vročega podnebja ne morejo gojiti. Izrael izvozi največ diamantov, visokotehnološke opreme, letal, sistemov za zaščito high-tech, kemikalij, kemičnih izdelkov, strojev in opreme, transportne opreme, gume, plastike in tekstila ter storitev na različnih področjih. Zaradi vseh vojaških spopadov in neprestanega oboroževanja izraelske vojske je v državi nastal tudi velik javnofinančni primanjkljaj. Zaradi nakupov vojaške opreme se je Izrael zelo zadolževal, približno polovico vseh kreditov Izrael dolguje ZDA. ZDA pa so glavni vir Izraelske gospodarske in vojaške pomoči. Ko so se med leti 1989 do 1999 Judje pričeli preseljevat v Izrael iz takratne Sovjetske zveze, ter odprtjem novih trgov ob koncu hladne vojne, je imel Izrael zelo veliko gospodarsko rast. Gospodarska rast je bila zelo visoka od leta 1990 do 1996, ko se je le-ta umirila, ko je vlada sprejela strožjo fiskalno in monetarno politiko. In zaradi tega je pričelo upadati tudi število priseljencev. Izrael je imel v letu 2000 gospodarsko rast 6,4%. Ampak zaradi izraelsko-palestinskega konflikta je pričela padati proizvodnja in razvoj visoke tehnologije, vse manj turistov je pričelo prihajati v državo in varčevalni ukrepi, ki so jih sprejeli pred leti, so pripeljali do naraščajoče inflacije in naposled do padca BDP v letih 2001 in 2002. Po nekaj letih krize, se je Izrael izkopal iz rdečih številk in že leta 2007, so imeli 5,3ž5 gospodarsko rast ob le 0,4% inflaciji. Prav tako je v prvih šestih mesecih leta 2008, turizem beležil 45% boljše rezultate. In tako je bil Izrael že leta 2011 eden izmed najboljših gospodarstev po merilih OECD, saj so imeli prav tako zelo nizko stopnjo brezposelnosti in razmeroma visoko stopnjo rasti gospodarstva, prav tako se je povečeval turizem in imeli so stabilno fiskalno in monetarno politiko.

Prebivalstvo

Najbolj očitna delitev ljudi v kulturi v Izraelu je delitev na Jude, ki predstavljajo 75% prebivalstva v Izraelu. 15% do 40% Judov pa živi na ozemlju, ki si ga je Izrael prisvojil v šest dnevni vojni (to so ozemlja West Bank, vzhodni Jeruzalem in Golanske planote. Vsi ostali ne-Židje (to so predvsem Arabci) pa predstavljajo ostalih 25% prebivalstva v Izraelu. Pri verstvih pa je tako: 77% jih je judov, 16% muslimanov, 4% so katoliški Arabci in 2% so Druzi. Prav tako obstaja v Izraelu globoko razhajanje znotraj judovske družbe. Prvo je kulturna razlike med »Ashenazi«, ki so živeli pred skoraj 2000 leti v Evropi in se na splošno šteje za bogatejšo in politično bolj povezano kulturo. In med »Sephardi« in »Mizrahi«, ki so se preselili iz Bližnjega Vzhoda, Jemna in Severne Afrike. V zadnjih letih se je napetost med etičnimi skupinami zelo umirila in dandanes so tudi poroke med člani različnih etičnih skupin nekaj običajnega. Po drugi strani pa so se povečale verske napetosti med Judi v Izraelu. Saj je Judje delijo na »posvetne« in »pravoslavne«. Zelo veliko, kar 15% jih je stroko ortodoksnih oz. »haredim«. Vendar ima teh 15% zelo veliko moč v Izraelu, zaradi izredno močnega političnega vpliva. Približno 50% jih je »moderno ortodoksnih« in na koncu še ostali, ki menijo, da so »posvetni«, čeprav se še vedno držijo nekaterih tradicionalnih izročil. Zanimivo je tudi to, da so »posvetni« Judje v Izraelu naseljeni vsepovsod, medtem, ko so ortodoksni Judje ponavadi samo v določenih mestih, kot so Jeruzalem, Bnei Brak in Ashdod.

Jezik

V Izraelu sta uradna jezika hebrejščina in arabščina. 20% prebivalcev Izraela hebrejšino, to so predvsem izraelski Arabci, ki prav tako zelo dobro govorijo arabščino. Najbolj priljubljen tuj jezik je angleščina, saj se Izraelci pričnejo angleščino učiti že v zgodnjem otroštvu in večina prebivalcev Izraela govori in razume angleško. Največ ljudi, s katerimi se boste lahko pogovarjali v angleškem jeziku boste našli v Tel Avivu. Vendar v bolj oddaljenih predelih Izraela pa zelo veliko ljudi ne zna komunicirat v angleščini, predvsem v območju Holon. Če boste zašli v ta del Izraela je zelo priporočljivo, da poznate vsaj osnove hebrejščine. Kot zanimivost Izraela, vsi prometni znaki in imena ulic imajo napisane v treh jezikih: v hebrejščini, arabščini in angleščini. Zaradi množičnega priseljevanja iz nekdanje Sovjetske zveze leta 1990, živi v Izraelu zelo veliko priseljencev, ki govorijo rusko. Zaradi različnih izvorov Izraelcev, ki so se preselili v Izrael je možno slišati tudi romunski, francoski, nemški, poljski in španski jezik. Nekateri starejši ljudje in nekatere ultra ortodoksne skupine prebivalstva pa govorijo jezik, ki se imenuje Jidiš (Yiddish – podoben je germanskemu judovskemu jeziku iz Vzhodne Evrope). V Izraelu je tudi zelo veliko delavcev iz Kitajske, Filipinov, Tajske in iz drugi držav sveta, ki živijo po celem Izraelu. V Izraelu lahko slišite zelo veliko raznoraznih jezikov. Še posebej boste to slišali na avtobusih, vlakih, še posebej v Tej Avivu na centralni avtobusni postaji. Medtem, ko se v Izraelu govori tudi hebrejsko narečje, se v njem običajno uporabljajo besede, ki so arabskega izvor. Na primer: »?Walla« (Je to res?), »Yalla!« (Dajmo, dajmo!), »Sababa« (super), »Akhla« (dobro), »Sachbak« (prijatelj)… Prav tako je na mestnih ulicah v Izraelu možno slišati vojaško narečje, saj zelo veliko Izraelcev dela v vojski. Kot zanimivost še naj napišemo, da na televiziji tujih televizijskih oddaj in filmov ne sinhronizirajo, ampak jih prevajajo v originalnem jeziku s podnapisi. Edino otroški program sinhronizirajo v hebrejščino.

Izobraževanje

Izrael ima zelo veliko univerz, diplomanti teh univerz pa so zelo cenjeni s strani mednarodne skupnosti. Poseben program za študente iz tujine ponujajo v Rothberg International School na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, v Lowy School za čezmorske študente na univerzi v Tev Avivu in v Gensburg – Ingerman Center za mednarodne študentske programe na Ben – Gurin University v Neger Beer Sheva. Technion v Haifi pa ima mednarodni program, specializiranega za specializacijo za inženiring. Prav tako imajo mednarodno fakulteto za študije holokavsta Yad Vashem v Vzhodnem Jeruzalemu, kjer poučujejo različne izobraževalne programe, ki se nanašajo na holokavst. Lahko pa svoj čas v Izraelu uporabite tudi za študij hebrejščine. Hebrejska šola se imenuje Ulpan. Fakultete vsem znanja žejnim ponujajo tudi možnost, da se hebrejščine učijo na spletu od doma. Poizkusite Hebrew Online ali Hone Ulpan ali pa Virtual Ulpan. Za vsakogar, ki ima namen potovati v Izrael pa omogočajo brezplačno učenje osnov hebrejščine. Za vse tiste, ki pa želite več informacij o študiju v Izraelu, pa obiščite spletno stran Svetovne Sionistične Organizacije (World Zionist Organization). V kolikor pa vas zanima učenje o družbenem, političnem in kulturnem življenju v Izraelu, pa obstaja več programov in ogranizacij, ki ponujajo tečaje, delavnice in izlete. Kot so na primer The All Nation Cafe v Jeruzalemu – v območju Betlehema.

Delo

Če bi želeli v Izraelu poiskati zaposlitev imate kar nekaj možnosti! Ena od ikoničnih dejavnosti v Izraelu je delo (prostovoljno) na kolektivni kmetili: kibbutz ali na moshav. Druga priljubljena dejavnost je, da ste prostovoljec na arheoloških izkopavanjih. To delo poteka večino v poletnih mesecih na različnih lokacijah. Večino areholoških izkopavanj organizirajo univerze, ki nato študentom dajo kreditne točne za študij. Medtem, ko je delo na turistični vizum nezakonito. Še lahko zgodi, da če boste nastanjeni v kakšnem cenejšem hotelu, da vam bo osebje hotela ponudilo možnost, da pomivate posodo ali pa za manjša dela v gradbeništvu. Plačajo približno $7 na uro. Če pa vas lokalne oblasti ujamejo pri črnem delu, pa lahko pričakujete, da boste pregnani iz države in vpisali vas bodo na črno listo. Prepoved vstopa nazaj v državo pa je ponavadi daljše od enega leta.

Varnost

Na splošno je potovanje v Izrael zelo varno. V primerjavi z drugimi zahodno evropskimi državami je stopnja kriminala precej nižja. Avtobusi in avtobusne postaje so tarče palestinskih terorističnih skupin od leta 1990. Če pogledamo statistično, je precej večja verjetnost, da boste vpleteni v prometno nesrečo doma, kot pa da boste vpleteni v napak. Predvsem je potrebno biti previden na spornih območjih. Če bi mogoče videli koga, ki vam deluje sumljivo ali nevarno se umaknite in po potrebi obvestite policijo. Predvsem pa ne pustiti torb brez nadzora v javnost, saj se lahko zelo hitro zgodi, da bo »osamljena« torba, postala osumljenec za bombo. Policijo boste v Izraelu prepoznali po svetlo modrih ali pa zelo temno mornarskih uniformah z ravnimi kapami. Na izraelskih mejah, pa policija nosi temno sivo uniformo z zelenimi baretkami. Ni nenavadno, da je na cesti veliko vojakov (včasih tudi civilistov), ki nosijo strelno orožje (to so predvsem vojaške puške in pištole) v javnosti. Večina vojakov, ki se sprehajajo na cestah s strelnim orožjem, je vojakov, ki so na dopustu ali pa imajo prost dan. Vojaki v Izraelu nimajo oblasti nad civilisti, razen na posebej določenih območjih blizu meje in vojaških baz. Vseeno pa jih je dovoljeno, da civilista pridržijo do prihoda policije. Izrael ima eno najnižjih stopenj kriminala v svetu. Brez skrbi se lahko hodi na okrog po mestu tudi ponoči, saj so ropi in pijani posamezniki zelo redki. Tudi ženske, ki se same sprehajajo naokrog so zelo varne, saj je tveganje za njih tukaj veliko nižje kot kjerkoli v Evropi in Ameriki. Organiziran kriminal je sicer v večjih mestih, vendar ne predstavlja nevarnosti za turiste. V Izraelu je z zakonom določeno, da mora vsak varnostnik na vsakem javnem prostoru (trgovski centri, trgovine, restavracije, hoteli…) nositi strelno orožje. Lahko se zgodi, da varnostniki pri vhodu v javni prostor zahtevalo vpogled v torbo in pregled osebnih stvari z detektorjem kovin. Ob vstopu v podzemno parkirno hišo vedno pregledajo prtljažnik avtomobila. Izrael ima zelo dobre medsosedske odnose z Egiptom in Jordanijo. Slabše pa se razumejo z Libanonom. Ni priporočljivo se odpraviti v Južni Izrael (v Golan), ki meji na območje vojaškega poligona. Tja lahko gredo samo avtorizirani posamezniki in vojska. Čeprav trenutno velja prekinitev ognja med Izraelom in Hamason, se na območju spornega ozemlja ni priporočljivo gibati. Vsekakor pa je potrebno pred obiskom Izraela natančno preverit vse aktualne informacije o dogajanju v Izraelu. Še posebej na območju med Izraelom in Iranom. Območje, ki je zelo nevarno in ga ni priporočljivo obiskati je na meji z Gazo. Preostanek države pa je zelo varen. Prav tako potovanje na Zahodnem bregu je dandanes varno.

Zdravje

V Izraelu ni večjih zdravstvenih težav, prav tako se turistom pred vstopom v Izrael ni potrebno cepiti za katero izmed nevarnih bolezni. Lekarne in bolnišnice so na voljo v vseh večjih mestih. Zdravstvena oskrba ima standarde zahodno evropskih držav. Vso medicinsko osebje in farmacevti govorijo tekoče angleško. Priporoča pa se turistično zdravstveno zavarovanje. Voda in javnega vodovoda (pipe) je popolnoma varna za pitje v vseh velikih mestih in tudi na podeželju. Hrana, ki jo je možno kupiti na ulici je varna in čista, prav tako ocvrte jedi, ribe in različne solate. Predenj se turist odloči za nakup hrane na ulici, pa je potrebno premisliti ali je užitna ali ne. Ter zelo pomembno zaradi zelo toplega vremena in podnebja, je obvezna oprema na ogledih zaščita pred soncem in uživanje veliko vode.

Telekomunikacije

Telefon

Telefonska koda države je +972.

Telefonske kode območij

Za klice iz tujine se 0 (nič) izpusti.

 • Jeruzalem območje - 02
 • Tel Aviv-Yafo in center - 03
 • Sever - 04
 • Jug - 08
 • Sharon - 09

Mobilna telefonija

V Izraelu lahko vsakdo med časom potovanja najame mobilni telefon. Mobilni telefon operaterji dostavijo kamor koli turist želi (v hotel, na dogovorjeno destinacijo, ali pa ga turist prevzame v turistični agenciji). Majhna zanimivost: Vsakdo, ki pa brez pametnega mobilnega telefona ne zna preživeti dneva in potrebuje dostop do interneta, ter neomejeno klicev v tujino, pa lahko za čas potovanja po Izraelu z mobilnim operaterjem sklene naročniško razmerje za čas potovanja in uživa v neomejenih klicih in prenosu podatkov s spleta. Ker pa najemnina za mobilni telefon ni poceni , pa obstaja druga cenejša možnost. Turisti v Izraelu kupijo predplačniško SIM kartico, ki jo jr možno kupiti praktično za vsakim vogalom. Izrael nudi podporo vsem mobilnim omrežjem. Tako, da gostovanje s svojim mobilnim telefonom ne bi smelo povzročati večjih težav.

Internet

Izrael je tehnološko zelo napredna država. Internetne kavarne so na voljo v večini mest. Cena uporabe interneta na uro se gibljejo med 10 in 15 šekel. Prav tako je možno v veliko kavarnah uporabljati zastonj brezžični internet (WiFi).

Za lažjo orientacijo, vse kavarne Aroma Espresso Bar, Arcaffe, Café Café in tudi v McDonaldsu ter Yellow je WiFi brezplačen. V posameznih kavarnah in restavracijah s hitro prehrano je WiFi sicer zaščiten z geslom. Geslo pa se dobi pri osebju. Pred časom je izraelska vlada pričela s projektom »Jerusalem WiFi«, namen tega projekta je, da bo celoten Jeruzalem pokrit z brezplačnim WiFi omrežjem. S podobnim projektom so pričeli tudi v mestu Tel Aviv in na plaži Rishon Letsion.

Pošta

Israel Post je izraelsko državno poštno podjetje. Izraelska pošta ima zelo hitre, zanesljive in cenovno ugodne storitve. V praksi to pomeni, da razglednica iz dopusta, poslana z letalsko pošto, na svoj cilj prispe v 3 do 7 dni v Evropi, nekaj dni več pa bo razglednica potrebovala v ZDA in Avstralijo. Hitra pošta (Express Mail Service – EMS) pa pošiljatelju zagotavlja, da bo razglednica prišla do naslovnika v roku 72 ur kjerkoli na svetu. Poštne znamke je možno kupiti praktično vsepovsod – na poštnih uradih, v trafikah, kjer prodajajo časopise in revije, v nekaterih trgovinah s spominki in v hotelih. Glavni poštni uradi v večjih mestih so ponavadi odprti od nedelje do četrtka od 8:00 do 18:00 ure in ob petkih od 8:00 do 14:00 ure. V manjših krajih, pa imajo poštni uradi krajši delovni čas. Ponavadi so poštni uradi zaprti med 12:30 15:30 uro. Paketne poštne pošiljke se lahko pošljejo tudi z TNT, UPS in DHL.

Spoštujte običaje

Izrael je na splošno zelo sproščena država, ki je zelo zahodno usmerjena. Zaradi verske »občutljivosti« je potrebno upoštevati nekatere omejitve pri vstopih v cerkve in mošeje. Vstop v nekatere sinagoge, cerkve in mošeje se ne dovoli tistim, ki nosijo kratke hlače ali kratka krila. Obvezno je potrebno pri vstopu v verske objekte nositi dolge hlače in dolga krila. Prav tako ženskam, ki imajo oblečene kratke majice ne dovolijo vstop v verske objekte. Vse ženske morajo imeti pokrite nadlakte. Ženska se lahko zgodi, da bodo od njih pred vstopom v verske objekte zahtevali, da se oblečejo (ponavadi ženska posodijo obleko, ki jo nato po ogledu vrnejo). V vseh mošejah se je potrebno obvezno sezuti, vstop s čevlji v mošeje ni dovoljen. Moški pa morajo imeti obvezno pokrivalo na glavi, ko obiščejo sinagogo in pri molitvi pri zahodnem zidu. Zunaj verskih središč ni posebnih omejitev glede oblačil. Izraelske ženske so zelo urejene in oblečene po zadnji modi, saj želijo z oblačili narediti vtis na moške. Arabsko – izraelski konflikt je za marsikaterega prebivalca Izraela zelo čustveno vprašanje. Še posebej holokavst (Shoah), kakor tudi zelo veliko judovske zgodovine na splošno. Med obiskov Izraela je potrebno biti še posebej spoštljiv do holokavsta, saj je veliko prebivalcev potomcev preživelih holokavsta. Po drugi strani, pa so Izraelci in Arabci zelo dobri gostitelji in se z veseljem pogovarjajo z vsemi turisti, ki jih ogovorijo in z veseljem odgovorijo na vsa vprašanja, ki jih turisti imajo. Ni priporočljivo, da turisti govorijo o judovstvu in se iz judovstva norčujejo, kakor tudi ni priporočljivo se norčevati iz Korana. Norčevanje in religij je v Izraelu zelo nespoštljivo in se lahko zelo hitro zelo slabo konča. Prebivalci Izraela imajo navadi, da turiste vprašajo neposredno in iskreno, kaj jih v tistem trenutku zanima. Neposredna in iskrena vprašanja Izraelci turistom zastavljajo zato, ker jim želijo pomagati, da bodo čim bolj občutili in si zapomnili Izrael. Izraelci zelo zagovarjajo svoje pravice, in svoje mnenje vedno zagovarjajo pred pritiski družine, religije, vojske in drugimi Izraelci. Glasne in burne razprave z argumenti so v Izraelu družbeno sprejemljivi in jih nihče, ki obišče Izrael ne sme jemati, kot znak sovražnosti. Izraelci so zelo previdni ljudje, in si ne želijo, da bi jih kdorkoli razumel narobe in jih poimenoval »frier« oz. v prevodu »naivnež«. Frier pomeni nekoga, ki plačuje preveč, nekoga, ki stoji mirno in tiho v vrsti ter opazuje druge, kako se prerivajo naprej in ga/jo drugi izkoriščajo, namesto, da bi se postavil/a za sebe. Izraelci so zelo ponosen narod. Na splošno so Izraelci zelo prijazni in gostoljubni. Tujcem, ki so se izgubili z veseljem pomagajo, da ponovno najdejo svojo skupino s katero potujejo.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Vstop v državo:Slovenskim državljanom vizum do 3 mesecev ni potreben. Potni list mora biti veljaven najmanj šest (6) mesecev na dan izstopa iz Izraela. Mnoge države imajo v teku program, za odpravo vizumov z Izraelom, ki njihovim prebivalcem omogoča obisk Izraela brez vizuma ob predhodni najavi. Pomemben nasvet: Če imate namen iz Izraela potovati v druge arabske države, je zelo priporočljivo, da na meji uradnika (še predenj še prične postopek prijave v državo) prosite, da vam potnega lista naj ne žigosa. Saj se lahko zgodi, da boste imeli težave pri vstopu v katero od arabskih držav. Obvezno morate v takšnem primeru izpolnite obrazec 17L, na katerega morate napisati vse svoje podatke. Na ta obrazec vam bodo nato dali žig o vstopu/izstopu v (iz) državo(e). Novost: Z letom 2013 Izrael ne žigosa več potnih listov ob prihodu na Guiron Airport. Namesto žiga vam dajo listek v velikosti kreditne kartice, ki velja kot vizum. Ko boste državo zapuščali, morate ta listek imeti obvezno pri sebi, kot dokaz kako in kdaj ste vstopili v Izrael. Zato ga skrbno shranite!

Z letalom

El Al je nacionalni letalski prevoznik v Izraelu. Glavno letališče v Izraelu je Ben Gurion International Airport (TLV). Letališče se nahaja v bližini Tel Aviva. Letalska družba El Al ponuja leta v in iz številnih evropskih mest. Med drugim iz Amsterdama, Madrida, Londona, Frankfurta in Ženeve. Prav tako El Al ponuja letalske polete v in iz Johannesburga, Los Angelesa, Hong Konga in Pekinga.

Z avtobusom

Avtobus vozi vsak dan iz Amana v Tel Aviv, Haifo in Nazaret. Avtobus vozi preko zelo znanega mostu Kralja Huseina (the King Hussein bridge).

Vse podrobnosti o odhodih in prihodih avtobusov je možno preverit na telefonski številki +972 4 657-3984. Prav tako je v Izraelu zelo veliko taksistov. Največ taksijev je možno najti na avtobusni postaji v Amanu. V Izraelu je navada, da se ljudje ne vozijo sami v taksiju, ampak počakajo, dokler se ne najdejo štirje ljudje, ki potujejo v isto smer in si nato razdelijo stroške taksija.

Prav tako je v Izrael možno priti iz Kaira, in tudi nazaj iz Izraela v Kairo. Za vse tiste, ki ne zaupajo letalskemu prevozu, se lahko iz Tel Aviva in Jeruzalema peljejo v Kairo za 95 USD do 110 USD v eno smer z avtobusnim prevoznikom Matzada tours.

Še posebno opozorilo ob potovanju z Matzada tours. To je egiptovsko podjetje, ki ni najbolj zanesljivo. Zato je potovanje z njimi na lastno odgovornost. Lahko se namreč zgodi, da avtobus ne pripelje na cilj destinacije, saj imajo egiptovske in izraelske oblasti »probleme« pri plačilu avtobusnega prevoznika.

Z avtom

V Izrael se je z avtomobilom možno pripeljati ali iz Egipta ali pa iz Jordanije. Po cesti se v Izrael ni možno pripeljati iz obeh Sirij in Libanona, zaradi nemirov med državami. Na mejnih prehodih pa so varnosti ukrepi podobni tistim, ki jih imajo na letališčih. Iz Jordanije se je možno v Izrael pripeljati čez tri mejne prehode. In sicer Allenby/most Kralj Husseina, čez reko Jordan (na severu) in Arava/Yitshak Rabin (2 kilometra od Eilata). Pri prečkanju meje v Izrael je podobna težava z žigosanjem potnih listov, kot pri vstopu v državo z letalom. Iz Egipta pa se z avtomobilom lahko v Izrael vstopi na mejnem prehodu Taba, ki se nahaja blizu mesta Eilat. Mejni prehod je odprt 7 dni v tednu, 24 ur na dan. Razen za praznik Yom Kippur (dan pokore) in za muslimanski praznik žrtvovanja. Z avtobusom številka 15 ali taksijem se je možno od meje do mesta Eilat. Z najetim avtomobilom (rent-a-car) ni dovoljeno zapustiti Izraela, ker zavarovalnice ne krijejo morebitno škodo izven Izraela. Prav tako se z izraelsko registrsko tablico na avtomobilu ni priporočljivo voziti po arabskih državah.

Z ladjo

Potovati z ladjo po Izraelu je zelo težko in naporno. Glavna vodna pot je od Lamassola na Ciper in nato do Haife. Glavna ponudnika ladijskih prevozov Louis Cruises in Salamis Cruises. Ko že ime sami povesta z tema družbama ni možno potovati iz mesta A do mesta B, ampak podjetju ponujata predvsem križarjenja. Podjetji prav tako ne oglašujeta enosmernih vozovnic, čeprav jih imajo v ponudbi. Stanejo pa okrog 150€ do 170€. Lahko se prav tako zgodi, da potnikov za v eno smer sploh ne bodo vzeli na ladjo, če bo ladja polna turistov. Najbolje se je za enosmerne vožnje en dan prej pozanimati v pisarni pristanišča v Haifi. Glavni pristanišči za ladje v Izraelu sta Haifa in Ashdod. Privatno ladijsko pristanišče za privatne jahte pa se nahaja severno od Tel Aviva v mestu Herzliya, Ashkelon (mesto južno od Ashdoda), v Haifi in Tel Avivu.

Transport po destinaciji

Vlak

V Izraelu so zadnja leta zelo posodobili železniški promet. Posodobitev železniškega prometa so izvedli zaradi boja proti globalnemu segrevanju. Z vlakom je možno potovati praktično po celotni državi. Glavna železniška proga teče iz mesta Nahariya, Sheva, Haifa, Tel Aviv do letališča Ben Gurion). Potrebno je natančno preučiti vozni red vlakov, saj vsi vlaki ne vozijo po celotni progi. Možno je potovati tudi z primestnimi linijami, ki potekajo od Tel Aviva do Binyamina, Rishon LeZion, Aškelon, Kfar Sava, Modiin in Bet Shemesh. Prav tako je možno potovati z vlakom med iz mesta Bet Shemesh v Jeruzalem in iz mesta Beer Sheva v mesto Dimona. Tel Aviv ima 4 železniške postaje, mesto Haifa pa jih ima kar 6. Zato je uporaba železniškega prometa v Izraelu zelo razširjena. Vlaki v Izraelu vozijo 2-3 krat na uro v prometnih konicah, in enkrat na uro, v ostalem času. Vlak, ki vozi na progi Nahariya – Haifa in Tel Aviv – letališče Ben Gurion vozi 24 ur na dan. Potrebno je še omeniti, da vlaki, ki vozijo ponoči, vozijo po polnoči v Haifi samo do postaje Hof Hacarmel in v Tel Avivu do Markaz (centra). Na ostalih progah vlaki vozijo le ob delavnikih (tako vlaki ne vozijo of petka popoldan do sobote zvečer). Potovanje z vlakom od Tel Aviva do letališča traja približno eno uro. Leta 2012 so odprli linijo, ki je povezal Tel Aviv z južnimi predmestji. Tako je sedaj možno iz Tel Aviva z vlakom potovati v Holon, Bat Yam in Rishon LeZion. Cene vozovnic vlakov so nekoliko dražje kot cene prevoza z avtobusom. Še posebej dražja je vozovnica na liniji od Tel Aviva do Beer Sheva – cena je skoraj dvakrat dražja, kot cena za potovanje z avtobusom. V zameno za višjo ceno vozovnice, pa se lahko pričakuje precej višjo raven udobja, varnosti in hitrosti.

Ter še majhna zanimivost: Nekateri vagoni so tudi dvonadstropni.

Avto

Z avtom je možno prepotovati cel Izrael. Vendar pa se turistom svetuje, da z rent-a-carjem ne zapuščajo Izraela, saj zavarovalnice ne zavarujejo avtomobilov izven Izraela. Prav tako, se turistom svetuje, da z rent-a-carjem z izraelskimi registrskimi tablicami ne vozijo po arabskih državah.

Avtobus

Posebnost avtobusnega prevoza v Izraelu je, da so poceni, zanesljivi in hitri. Edini problem, ki ga imajo turisti v Izraelu je, da je zelo težko načrtovati popotovanje z javnimi avtobusi. Saj avtobusi vozijo ob zelo različnih urah in včasih je potrebno ure in ure čakat na pravega.

Taxi

Taksiji v Izraelu so zelo pogosti. Taksist mora tako v mestih, kot na vasi imeti vedno vklopljen taksimeter (v hebrejščini se mu reče »mohen«). Razen, če se taksist in stranka dogovorita za ceno prevoza. Od junija 2006 pa prav tako zaračunavajo 3,5 šekela za klic taksija, 2,9 šekela za prtljago ter če turist naroči taksi pred letališče Ben Gurion zaračunajo 5 šekelov. Taksisti zelo radi goljufajo in ne vklopijo taksimetra ob pričetku vožnje, na koncu pa povedo zelo veliko ceno za prevoz. Zato se vsem turistom svetuje, da od taksista zahtevajo, da vklopi taksimeter, če pa veste, koliko bi naj vožnja stala, pa je dobro, da se pred vstopom v taksi pogodite o ceni. Vsak taksi v Izraelu mora biti vidno označen s številko. V primeru, da kateri izmed taksistov ne želi vklopiti taksimetra se turistom svetuje, da si zapomnijo številko taksija in tega taksista nato prijavijo lokalnemu organu, ki je odgovoren za taksije. V splošnem pa taksisti ne pričakujejo, da se jim bo po vožnji pustila napitnina, zato se napitnine v Izraelu taksistom ne daje.

Spanje in namestitev

V Izraelu je možno najti zelo veliko raznoraznih možnosti za nastanitev. Tako je v Izraelu možno kampiranje, noč je možno preživeti v katerem izmed veliko hostlov. Prav tako je v Izraelu možno najti hotele z različnim številom zvezdic, pa tudi za tiste, ki si želijo luksuza niso pozabili, saj je v Izraelu kar nekaj luksuznih hotelov, ki imajo pet zvezdic. Hoteli so po standardu primerljivi s tistimi na zahodu, tako z vidika cene, kot kvalitete storitev. Sistem dodeljevanja zvezdic hotelu v Izraelu ni enak zahodnemu svetu, kot ga poznamo mi. Hoteli so si sami določijo, koliko zvezdic bodo imeli. Tako, da je potrebno biti zelo previden pri izbiri hotela, ker se lahko zgodi, da ima hotel v Izraelu 5 zvezdic, po našem standardu, pa bi imel 2 zvezdici. V Izraelu najdemo hotelo zelo veliko znanih hotelskih verig, ki jih je možno najti po celem svetu.

Nadredna destinacija