Istanbul

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

V preteklosti je bil Carigrad prestolnica treh imperijev. Mesto je zgradil rimski cesar Konstantin Veliki. Mesto je postavil na mestu grške kolonije Bizanc in ga poimenoval po sebi Konstantinopel.Kasneje je bil zavzet s strani Otomanskih Turkov. Mesto je bilo preimenovano v Istanbul leta 1930.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Bosporska ožina: naravna meja med Evropo in Azijo
 2. Modra mošeja: premore kar šest minaretov, ime pa je dobila po 20 tisoč ročno izdelanih ploščicah, ki krasijo notranjost
 3. Hagija Sofija: je četrta največja cerkev na svetu
 4. Podzemna cisterna: potopljena palača, ki leži 150m pod vodo
 5. Palača Dolmabahče: najrazkošnejša palača sultanov

Muzeji

Najbolj znani muzeji:

 • Hagija Sofija
 • bivša sultanova palača Topkapi (topkapo Sarayi)
 • cerkev Hora
 • Arheološki muzej
 • Muzej turške in islamske umetnosti
 • Muzej sodobne umetnosti
 • Palača Dolmabahce

Parki

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Bistveni del vsakega potovanja v Istanbul je obisk Hamam (Turška kopel)in je nekaj kar boste gotovo želeli ponoviti. V vsaki soseski je zagotovo vsaj en hamam. Vendar pri izbiri le tega bodite previdni, saj se lahko zelo razlikujejo po čistoči.

Druga znamenitost, ki jo je potrebno poizkusiti ko obiščemo Istanbul je turška pipa, ki je središče družabnega in političnega življenja. Turško pipo ali šišo se kadi in je lahko različnih okusov, dima pa se ne sme inhalirati.

Obiščete pa lahko tudi muzej Islamske umetnosti.

Lahko pa se udeležite 7km dolgega pohoda ob preostalih delih obzidja iz časa Konstantinopla in daje poudarek na strašno zgodovino Turčije.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Podnebje meji med sredozemskim in vlažnim subtropskim podnebjem z nekaj vpliva oceanskega podnebja. Vreme je poleti vroče in vlažno, povprečne julijske in avgustovske temperature pa so okoli 23°C.

Poleti je tukaj kar nekaj padavin, izjemno visokih temperatur pa ne boste deležni saj grejo temperature preko 32°C samo petkrat na leto. Pozimi je vreme hladno, mokro, povprečna januarska in februarska temperatura pa je 4°C.

Kdaj obiskati

Najbolj ugoden čas za obisk je v poletnem času zaradi ugodnih temperatur in suhih dni. S tem ko pozimi vas lahko večkrat preseneti sneg, vendar snežna oddeja ne traja dolgo.

Zgodovina

Istanbul je bil naseljen že 3000 pred našim štetjem. V 7. stoletju so grški kolonisti ustanovili kolonijo Bizanc.

V zgodnjih 100 letih pred našim štetjem je Bizanc postal del rimskega imperija, kasneje pa je cesar Konstantin mesto postavil za prestolnico vzhodnega rimskega imperija in ga poimenoval v Konstantinopel.

Mesto je postalo zelo zaželjeno zaradi svoje lokacije za trgovino in promet med tremi celinami. Tako je bil Carigrad več let napaden s strani Perzijcev, Arabcev in Nomadskega ljudstva.

Leta 1453 je bil Konstantinopel tako oslabljen od bitk, da ga je osvojil Turk Sultan Medmed II in ga preimenoval v Istanbul.

Po vojni za neodvisnost leta 1923 je Turčija postala Republika in glavno mesto je postal Ankara. Mesto Istanbul pa se je razširilo na današnjo populacijo, ki je več kot 13,6 miljona, ocenjujejo pa da je vsakoleto več kot 700.000 priseljencev.

Hrana

Nekaj Turških prigrizkov:

 • Meze Meze služi v manjših porcijah, postreže hladno in toplo; turška različica Tapas
 • Doner hitra in poceni hrana
 • Lahmacunje meso s testom. Okrogel, tanek kos testa polit z mletim mesom (najpogosteje govedina in jagnjetina)
 • Durum podobno ko jufka, polnjeno s tipičnimi kebab sestavinami
 • Patso vrsta sendviča sestavljenega iz hot doga in pomfrija
 • Kumpir je prigrizek, ki je z lahkoto polni obrok, saj je to pečen krompir z različnimi nadevi (nariban sir, kečap, majoneza, kumarice, sladka koruza, klobasa, korenje...)

Pijača

 • Bebek je mestece tik ob Bosporju s kar nekaj restevracij in barov na višjem nivoju
 • Karakoy je vzhajajoča zvezda v mestu iz barov in restavracij ima čudovite poglede na Marmarsko morje
 • Kadikoy v tem predelu najdete nekaj vinskih hiš
 • Nočne klube najdete po celem mestu, dva najbolj zaželjena pa se nahajata v Ortakoy.

Nakupovanje

Denarna valuta Turčije je nova turška lira, sprejeta 1.1.2009 in je znana tudi kot Yeni Turk Lirasi (YTL). Po podatkih iz tečajne liste 10.06.2014 turška lira znaša 0,35€.

Kultura

V Istanbulu so se mešala razna verstva in kulture, zato boste v njem našli veliko število zgodovinskih cerkva, sinagog, mošej in palač.

Festivali in dogodki

Mednarodni filmski festival v Istanbulu je prvi in najstarejši filmski festival v Turčiji. Poteka vsako leto v aprilu v kinematografih v Istanbulu v Turčiji.

Jezik

Uradni jezik je Turščina.

Izobraževanje

Velik del prebivalstva se odloči študirati formalno turščino v jezikovni šoli. Za pridobitev potnega lista moraš imeti osnovno znanje Turščine. Veliko tujcev, ki živijo v Istanbulu se preživljajo z učenjem angleščine. Službo pa dobijo če imajo pridobljen certifikat za učenje.

Varnost

Tako kot po drugih mestih, morate v večjih množicah paziti na svoje ure, denarnice,.. Ne zanašajte se preveč na varnost, čeprav so vsepovsod policisti. Ker je Istanbul dom 3 največjih nogometnih klubov Galatasaraya, Bešiktaša in Fenerbahčeja je dobro za vas, da se izogibate barvnih kombinacij katerega izmed klubov.

Pozorni pa morate biti v primeru, da je nekdo preveč prijazendo vas in vam ponuja pomoč, saj je to lahko prevara. Veliko ljudi je imelo slabe izkušnje tudi s taxisti, saj so jim računali dvojno ceno. Vedno se je pametno usesti spredaj in spremljati taksomer. V nasprotnem primeru pa ne kličite taxija če je vaš cilj dosegljiv peš.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Instanbul je edino mesto/provinca v Turčiji, ki ima več kot eno telefonsko kodo: 212 za evropske strani in 216 za azijske strani. Ko kličete iz ene celine na drugo je treba uporabiti običajno obliko klicanja za medkrajevne klice: 0 + območna koda (212 ali 216) 7-mestno telefonsko številko.

Internet

Kavarne z brezžičnim internetom:

 • več mest v Tophani
 • številne kavarne v Cihangir
 • v večini ameriških restavracij s hitro prehrano
 • Starbucks ima kar nekaj trgovin z breplačnim Wi-Fijam na turističnih območjih
 • večina hostlov in hotelov na območju Sultanahmeta imajo Wi-Fi na njihovem predverju in v sobah

Prihod na destinacijo

Z letalom

Večina letal pristane na letališču Ataturk, 20km vzhodno od središča mesta. Od tam imate možnost prevoza s taxijem, avtobusom ali podzemno železnico.

Istanbul pa ima še eno letališče, ki je bolj nizkocenovno - Sabiha Gokcen mednarodno letališče. Z mestom imate avtobusno povezavo, ki traja 60min v gostem prometu pa 2 uri.

Z avtobusom

Obstaja več dnevnih avtobusnih povezav v/iz Bolgarije, Grčije, Republike Makedonije in Romunije.

"Harem" je veliko središče avtobusnih prevozov na Anatolski (azijski) strani, katere je enostavno mogoče doseči s trajektom iz Evrope.

Z avtom

Promet v Istanbulu je lahko zelo kaotičen, saj trenutno gostijo več kot 1.500.000 avtomobilov. Če ste prišli v Istanbul z avtom in niste seznanjeni z njihovimi ulicami, je bolje avto parkirati nekje na varnem in pot nadaljevati z javnim prevozom. Pri njih obstaja veliko pomanjkanje parkirnih prostorov, tisti ki pa so pa so zelo dragi.

Z vlakom

Mednarodni vlaki iz cele Evrope prispejo na postajo Sirkeci blizu Sultanahmeta. Urnik in cenik železniških potovanj se lahko berejo iz TCDD (Turšle republike državnih železnic). Ob prihodu na Turški meji z Evropo boste morda morali kupiti vizo, preden bo vaš potni list požigosan.

Z ladjo

Potniške ladje večinoma pristanejo v bližini centra mesta, kjer jih čakajo taxiji takoj na vhodu pristanišča.

Transport po destinaciji

Javni transport

Linije v javnem prevozu se slabo povezujejo, zmeljevidi so redki. Vendar če v to vložiš nekaj truda se lahko izognete taxijem in ne hodite peš. Za vsako vožnjo s tramvajem, podzemno železnico, avtobusom ali čolnom boste morali uporabiti žeton, ki vas bo stal 3TRY in ga je mogoče kupiti v kioskih, avtobusnih in železniških postajah.

Avto

Promet v Istanbulu je lahko zelo stresen, saj so vozniki neprevidni. Zaradi preveč gostega prometa je priporočljivo avto pustiti na parkirišču in se do cilja odpraviti peš.

Taxi

Taxi je lahko in tudi dokaj ugodno dobiti, da vas zapelje do željenega cilja, vendar pa veliko taxistov taksimetra nočejo vklopiti, saj bi se radi za ceno pogajali. V takšnem primeru je priporočljivo, da taxista zamenjate, drugače boste plačali preveč.

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

V Istanbulu je na vsakem vogalu možno najti hotele in hostle. Za turiste so najbolj primerni Harbiye, Taksim ter Sultanahmet. So cenovno zelo ugodni in so narejeni po internacionalnih standardih. V njih se boste počutili zelo dobro, saj so tam večinoma tuji turisti, ki so prišli na dopust.

Hoteli

Holeti s 5 zvezdicami se nahajajo takoj ob letališčih, parkih in predmestjih vendar pa so od središča centra oddaljeni tudi do 40km.

Hostli

V Istanbulu lahko najdete kar nekaj hostlov, ki so dostopni vsakomur saj so nizkocenovnega razreda. Priporočen hostel je Harmony hostel, kjer pride prenočitev z zajtrkom približno 10 eur na osebo. Se pa nahaja v sami bližini centra.

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Turčija