Hrvaška

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Republika Hrvaška je obmorska država, ki leži v jugovzhodni regiji Evrope, s severnim robom pa se umešča tudi v Srednjo Evropo. Hrvaška se razprostira od skrajnih vzhodnih robov Alp na severozahodu do Panonske nižine in bregov reke Donave na vzhodu, njen osrednji del pokriva Dinarski gorski masiv, južni del pa se končuje na obali Jadranskega morja. Hrvaška na severu in zahodu meji na Slovenijo, na severu na Madžarsko, na jugu in vzhodu na Bosno in Hercegovino, na jugu na Črno Goro ter na vzhodu na Srbijo. Glavno mesto države je Zagreb. Hrvaška se je osamosvojila leta 1991 po razpadu Jugoslavije. Hrvaška ima eno izmed najlepših in najslikovitejših obal na svetu in se ponaša s številnimi naravnimi lepotami, skritimi zalivi, grebeni, čermi in slikovitimi plažami.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Pravljična Slavonija in njenih 7 naj znamenitosti

Slavonija Preberite: Pravljična Slavonija in njenih 7 naj znamenitosti

Zagrebška županija

viteški turnir Preberite: Zagrebška županija

Riviera Crikvenica

torta Frankopan Preberite: Riviera Crikvenica

Medžimurje - dežela vina, kulinarike in športa

Anamarija in Gregor Preberite: Medžimurje - dežela vina, kulinarike in športa

S kolesom na pot

Rok Kočevar Preberite: S kolesom na pot: Na cesti življenja - začetek konca običajnega življenja

Balkan trip

Balkan trip Preberite: Balkan Trip (Bosna in Črna gora) - deželi neokrnjene narave in gostoljubnih ljudi

S kolesom do Beograda

Urban in Evgen Preberite: S kolesom do Beograda

Lastovo – prebujajoča se dalmatinska Trnuljčica

Lastovo Preberite: Lastovo – prebujajoča se dalmatinska Trnuljčica

Rovinj: Naturistični kamp Valalta

Rovinj Preberite: Naturistični kamp Valalta: družinam prijazen naturistični kamp

Mestece v malem - naturistični kamp Valalta

Katja in Rok Preberite: Mestece v malem - naturistični kamp Valalta

Tradicionalni izlet v Dalmacijo - Dubrovnik, Lopud, Mljet

Žiga in Nataša Preberite: Tradicionalni izlet v Dalmacijo - Dubrovnik, Lopud, Mljet

Barbariga - morje za vse letne čase

Nina Malovrh Preberite: Barbariga - morje za vse letne čase

Lovran - staro mesto

Katja in Marko Preberite: Lovran - staro mesto, polno slikovitih mediteranskih motivov

Otok Pag, kamp Straško

Kamp Straško Preberite: Počitnice za vso družino na otoku Pagu v kampu Straško!

Crikvenica - Kvarner na dlani in idealno izhodišče za aktivne

Uroš Ferlin Preberite: Crikvenica - Kvarner na dlani in idealno izhodišče za aktivne

Družinska Crikvenica

Marko Popovič Preberite: Družinska Crikvenica

Jadranje - potopis

Simon Meglič Preberite: Potnik.si Jadranje - potopis

Novigrad se rola, tartufi in vodna postelja ...

Simon Meglič Preberite: Novigrad se rola, tartufi in vodna postelja ...

Parenzana - top kolesarjenje po stari istrski železnici

Simon Meglič Preberite: Parenzana - top kolesarjenje po stari istrski železnici

Biograd - reportaža za morske sladokusce

Simon Meglič Preberite: Biograd - reportaža za morske sladokusce (Kornati, plaže, kulinarika, Harley Davidson...)

Sv. Filip i Jakov in Biograd

Simon Meglič Preberite: Sv. Filip i Jakov in Biograd - reportaža

Biograd na Moru - ne bo vam dolgčas

Marko Ferlin Preberite: Biograd na Moru - ne bo vam dolgčas

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 4,31 minut

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Mesta

 1. Dubrovnik: Dubrovnik, skrit v najjužnejšem delu republike Hrvaška, je neprecenljiv biser južnih obal Jadranskega morja. S svojo dih jemajočo naravno lepoto, popolnim podnebjem, bogato zgodovinsko dediščino in raznoliko turistično ponudbo, je ena izmed najbolj priljubljenih in redno obiskanih destinacij v regiji. Če želite občudovati znamenitosti Dubrovnika, je najboljše, da se na ogled odpravite peš. Tako boste lahko občutili romantično vzdušje ozkih kamnitih uličic, občudovali boste lepote naštetih spomenikov in poskusili bogato kulinarično ponudbo mesta. Sprehodite se po najbolj znani mestni ulici Stradun in občudujte številne znamenitosti in spomenike po poti. Ustavite se pri kateri od najlepših cerkva, kot je Katedrala ali cerkev sv. Vlaha (Blaža). Ob pogledu na harmonično lepoto romanskih, gotskih in renesančnih zgradb, kot so Knežji dvorec, Frančiškanski samostan ali znana palača Sponza, boste ostali brez besed. Lahko obiščete tudi katerega od številnih mestnih muzejev, galerij ali trgovin s spominki.
 2. Split: Hrvaška se lahko pohvali z mestom Split,ki je največje in najpomembnejše mesto v Dalmaciji in hkrati tudi glavno mesto Splitsko-dalmacijske županije. Mesto se nahaja na polotoku na zahodnemu delu Kastelskega zaliva in Splitskega kanala.
 3. Zadar: Zadar je pristaniško mesto v republiki Hrvaška na severozahodni obali Ravnih kotarjev v severni Dalmaciji, glavno mesto Zadarske županije in sedež rimskokatoliške nadškofije. Zadar leži na polotoku ob stari magistralni cesti Reka - Split in je pomembno tranzitno pristanišče. V mestu so pomembne stavbe iz beneškega obdobja, stolnica iz 13. stoletja, rimski forum, mestna vrata, ostanki mestnega obzidja iz zgodnjega srednjega veka itd.
 4. Zagreb: Zagreb je glavno mesto Republike Hrvaška, skoraj milijonsko politično, diplomatsko, kulturno, gospodarsko, trgovsko, prometno in športno središče. Je mesto nasprotij - istočasno staro in mlado, dopoldne poslovno, popoldne sproščeno, po mnogočem evropska metropola pa tudi mesto, ki se ga gosti spominjajo po šarmu njegovega središča in gostoljubnosti prebivalcev. Najprimernejša izhodiščna točka za razgledovanje Zagreba je Trg bana Josipa Jelačiča. Glede na to, da je Zagreb dokaj majhna metropola tako po številu prebivalstva kot po velikosti, so vse ogleda vredne znamenitosti zelo blizu, v širšem središču mesta. Od kulturnih ustanov so tu muzeji Mimara – Muzej umetnosti in obrti, Tehnični muzej, Muzej mesta Zagreba – stalna postavitev dokumentira teme in dogodke, ki ustvarjajo sliko o mestu ter njegov kulturno-zgodovinski razvoj, Arheološki muzej, Muzej naivne umetnosti, Etnografski muzej, Hrvaški naravoslovni muzej. Medtem ko se sprehajate, očarani z romantiko preteklosti, si oglejte še Kamnita vrata, Jezuitski trg, cerkev sv. Katarine, ki velja za najlepšo hrvaško baročno zgradbo, Markov trg, kjer stoji cerkev sv. Marka z znanim živopisno poslikanim stropom z grbom trojnega hrvaškega kraljestva Hrvaške, Slavonije in Dalmacije ter grbom svobodnega mesta Zagreba. Na istem trgu sta tudi hrvaški sabor in sedež vlade, nekoliko dlje pa Zvezdarnica in stolp Lotrščak, od koder lahko občudujete panoramo Zagreba. Če se odpravite po Strossmayerjevem sprehajališču, se boste spustili na Ilico, ulico mestnega utripa. Tja se lahko podate tudi z vzpenjačo, enim od tradicionalnih simbolov mesta.
 5. Rovinj: Hrvaška ima čudovite obmorske kraje. Rovinj se nahaja na zahodni obali Istre, največjega hrvaškega polotoka. Ponosni so na bogate naravne in kulturne znamenitosti, kot so staro mestno jedro, razkošen parkovni gozd Punta Corrente Zlatni rt, zaščitene otoke in del ob obali. Rovinj ima veliko zvestih gostov, ki prihajajo iz vseh krajev sveta, in se je razvil v popularno turistično destinacijo. Gosti uživajo v bogatem koledarju dogodkov v poletnih večerih, kot so Rovinj Photodays, Summer Salsa Festival, Kultfest, Lugger Regatta in sedaj že tradicionalna Rovinjska noč in Dan mesta ter praznik sv. Evfemije, zaščitnice Rovinja.. Zgodovinski spomeniki in znamenitosti Rovinja: Cerkev sv. Evfemije , Baročni Balbijev lok ,Opazovalnica z levom sv. Marka ,Cerkev sv. Tome ,Cerkev svetega Križa ,Kapela Presvete Trojice ,Frančiškanski samostan ,Domoljubni muzej ,"Hiša o batani", ekomuzej ,Rovinjski akvarij (Institut „Ruđer Bošković“) ,Zlatni rt - Punta Corrente, parkovni gozd ,Ornitološki rezervat Palud ,Otok Sv. Andrija. V letu je 134 sončnih dni, zaradi česar je Rovinj tretji najbolj sončen kraj, pa tudi kraj z najmanj oblaki na Jadranu
 6. Trogir: Trogir je otok z največjo zbirko zgodovinskih znamenitosti na svetu, je UNESCO-ovo mesto, ožarjeno z lepoto preteklosti in narave. Nahaja se v republiki Hrvaška - središču Dalmacije, na severozahodnem delu Kaštelanskega zaliva, med Splitom in Šibenikom. Ponos vseh Trogirčanov so katedrala sv. Lovrenca z veličastnim portalom mojstra Radovana, neprecenljiva zbirka kapele sv. Ivana Trogirskega ter njen edinstveni gotski zvonik.
 7. Pula: Pula je največje mesto Istrske županije v republiki Hrvaška. Leži na jugu istrskega polotoka v dobro zaščitenem zalivu. Znana je po svojem blagem podnebju, mirnem morju in lepi naravi. Mesto ima dolgo tradicijo vinarstva, ribištva, tranzitne luke, ladjedelništva in turizma.
 8. Makarska: Makarska riviera je najbolj znano turistično območje srednje Dalmacije v republiki Hrvaška. Pod planinskim masivom Biokovo ležijo znani turistični kraji Brela, Baška Voda, Makarska, Tučepi, Podgora, Gradac... Zanje so značilni večji in manjši zalivi z lepimi prodnatimi plažami in globokim čistim morjem ter s prijetno hladnimi borovimi gozdički, ki segajo prav do morja.
 9. Vodice: Vodice so mesto in pristanišče ob magistralni cesti Reka - Split v republiki Hrvaška. Vodice so zelo obiskano turistično središče, z lepimi plažami, obdanimi z borovimi gozdovi in s slikovito okolico. Področje Vodic (na to kaže že ime) je zelo bogato z izviri vode.
 10. Poreč: Poreč je mesto zgodovine v republiki Hrvaška, ki z znamenito Evfrazijevo baziliko in svojimi starimi hišami, ki so nanizane ob glavni poreški promenadi, bogati turistični utrip. To je mesto široke in pestre ponudbe za še tako razvajenega turista. Ob Poreču so turistična naselja Laguna, Materada, Zelena in Plava Laguna.
 11. Crikvenica: Crikvenica je najbolj znano turistično središče in klimatsko zdravilišče v Kvarnerju v republiki Hrvaška. Zaradi lahke dostopnosti in lepih peščenih plaž je k slovesu dobre turistične destinacije pripomogla tudi ugodna klima.
 12. Medulin: Medulin, majhno ribiško mesto v republiki Hrvaška, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od Pulja, je v zadnjih desetletjih razvilo svoj močan turistični potencial, in postalo pomemben turistični center Istre in Hrvaške.
 13. Novalja: Novalja je turistično mesto v republiki Hrvaška z manjšim pristaniščem, ki leži ob istoimenskem lepem zalivu na jugozahodnem delu otoka.
 14. Umag: Umag je majhno mesto in pristanišče na severozahodu Istre v republiki Hrvaška. Staro mestno jedro Umaga se nahaja na polotoku, med dvema zalivčkoma. Severni zaliv, ki je nekoliko večji, je zaščiten z lokom in je tudi pristanišče. Novi del mesta gleda na odprt zaliv, in je na severozahodu povezan s turističnim naseljem. Marina Umag je v severnem delu pristanišča.
 15. Opatija: Opatija je elegantna turistična destinacija, središče riviere z najdaljšo tradicijo v turizmu republike Hrvaška (od 1844.). Negovani parki, osvetljeno obalno sprehajališče (lungomare 12 km), urejena kopališča in fontane so okvir za vile in hotele, v katere se lahko namesti do 6.000 gostov.
 16. Novigrad: Turistično mestece Novigrad na zahodni obali Istre v republiki Hrvaška se med številnimi istrskimi mesteci odlikuje po edinstvenih naravnih lepotah, bogati kulturni dediščini in še posebej s prisrčnostjo domačinov. Mesto se ponaša z najčistejšim morjem v tem delu Mediterana.
 17. Biograd na Moru: Biograd na Moru je središče riviere v republiki Hrvaška, katero sestavljajo obalna mesta Petar na Moru, Turanj, Sv. Filip in Jakov, Biograd na Moru, Pakoštane in Drage. V Biogradu na Moru so odlične možnosti za jadranje in potapljanje. Biograd je luka navtikov, ki križarijo po Jadranu in Kornatih.
 18. Šibenik: Šibenik je mesto in pristanišče v severni Dalmaciji, nahaja se nedaleč stran od izliva reke Krke v šibenski zaliv. Mesto se nahaja okrog pristanišča in na vzpetinah nad pristaniščem. Šibenik je rojstno mesto košarkarskega igralca Dražena Petrovića.
 19. Vrsar: Vrsar, živopisno ribiško mestece z zgodovino, daljšo od skorajda 2000 let, je kraj edinstvene, mirne lepote, ki jo bodo prepoznali tisti, ki iščejo sprostitev na čistih obalah, kot tudi tisti drugi, ki si želijo vznemirljivih doživetij na njegovih številnih kolesarskih in peš poteh. Prebivalci Vrsarja so v glavnem kmetovalci, vinarji, ribiči, ali pa se ukvarjajo s turizmom.
 20. Plitvice: Narodni park Plitvice se razprostira med bukovimi gozdovi in v republiki Hrvaška zavzema površino 192 km². To veličastno delo narave predstavlja eno največjih atrakcij v Evropi. Šestnajst jezer v čudovitih plavozelenih pastelnih barvah, v katerih se zrcalijo gosti gozdovi na obronkih Male Kapele in Plješivice, se v slapovih zliva drugo v drugo in ustvarja edinstveno in neponovljivo celoto.

Otoki

Kvarner

 • Otok Krk: Krk leži na severu Jadrana v Kvarnerskem zalivu v republiki Hrvaška. Krk je tudi drugi največji hrvaški otok po površini (405,22 km²); dolga leta je veljal za največjega, vendar so zadnja merjenja pokazala, da je Cres nekoliko večji (405,70 km²). S celino je od leta 1980 povezan s Krčkim mostom (bivši Titov most).
 • Otok Rab: Otok Rab se nahaja v Kvarnerskem zalivu v republiki Hrvaška, med otokom Krkom na severozahodu in Pagom na jugovzhodu. Na Rabu je nekaj manjših krajev, ki se večinoma nahajajo na južni strani, in sicer predvsem zaradi tega, ker je severni del na udaru burje, medtem ko je na južnem delu ugodnejša klima. Tukaj se tudi nahaja najverjetneje najlepši sredozemski gozd črnega hrasta.
 • Otok Cres: Otok Cres na Hrvaškem je severni otok creško-lošinjskega arhipelaga v republiki Hrvaška. S svojo površino v velikosti 405 km2 je skupaj s Krkom največji otok na Hrvaškem, in po dolžini, ki znaša 66 km, drugi najdaljši otok za Hvarom.
 • Mali Lošinj: Mali Lošinj je največje mesto na Lošinju, sedež občine, središče ladjedelništva in turizma. Lošinj ima zelo prijetno podnebje, zato se je razvil poletni, zaradi milih zim pa tudi zimski turizem.
 • Veli Lošinj: Veli Lošinj je manjše mestece na vzhodni obali južnega dela otoka Lošinj v republiki Hrvaška . Leži na polotoku med dvema manjšima zalivoma, v katerih sta tudi dva majhna pristanišča, (Veli Lošinj in Rovensko). Veli Lošinj je okoli 5 km oddaljen od Malega Lošinja. Kraja sta povezana z cesto in z lepo urejeno sprehajalno potjo.

Severna Dalmacija

 • Otok Pag: Pag je otok v republiki Hrvaška; leži v srednjem Jadranu. S celino je povezan s Paškim mostom. Noben večji hrvaški otok ni izpostavljen tako silovitim udarom burje kot Pag. Veter, ki piha čez Velebitski kanal nosi s seboj slano meglico, ki pada na pašnike in tako orošena trava je odlična hrana ovcam. Od tod izvirajo znani paški prehrambeni izdelki kot so: paški sir, paški pršut in paška jagnetina.
 • Dugi otok: Dugi otok je največji otok zadarske riviere v republiki Hrvaška z izrazito raznoliko obalo; tu boste našli vse od južne kamnite, strmih zahodnih, obkroženih z malimi otočki, do prelepih peščenih plaž, kot sta Soliščica in Talaščica.

Srednja Dalmacija

 • Otok Brač: Otok Brač je z Vidovo goro najvišji otok v republiki Hrvaška. Obala otoka je zelo razčlenjena in dolga 175 km. Številni zalivi in plaže se nizajo ena za drugo. Na severni strani blestita Lovrečina (oddaljena od apartmajev Ivan le 10 min/avto ). Južna stran je znana po Zlatnem ratu (Bol).
 • Otok Hvar: Hvar je otok v srednjem Jadranu v republiki Hrvaška. Hvar, ki meri 299,6 km², je v turističnem pomenu najbolj znan jadranski otok. Ta sloves dolguje zelo prijetnemu podnebju. Po številu sončnih dni (povprečno sije sonce 2718 ur letno) je na prvem mestu na jadranski obali in med prvimi v Evropi.
 • Otok Vis: Vis je od obale najbolj oddaljen jadranski otok v republiki Hrvaška. V dolgi zgodovini, od starih Rimljanov do današnjih dni, je bil pomembno pomorsko oporišče - ščitil je morski dostop do srednje Dalmacije.
 • Otok Šolta: Otok Šolta spada v skupino srednjedalmatinskih otokov v republiki Hrvaška, kjer vas čaka čist in svež zrak ter skriti zalivi z lepimi plažami.
 • Otok Pašman: Pašman je otok, ki se nahaja v zadarskem arhipelagu, ločen od kopnega s čudovitim Pašmanskim kanalom, kjer se nahaja deset manjših otokov.Ljubitelji aktivnih počitnic lahko uživajo na pohodihi in kolesarskih stezah, priporočamo pa tudi pohodniško-kolesarske ture na hribu Bokulj, kjer se vam ponuja razgled na sosednje otoke, kanal Pašman in na Kornate.

Južna Dalmacija

 • Otok Korčula: Korčula ali Črna Korčula, kot so jo zaradi gostih gozdov poimenovali prvi priseljenci, je otok morja, sonca, kamna in vina. Prebivalci Korčule v republiki Hrvaška so se ukvarjali z ladjedelstvom in klesanjem kamna, dejavnostjo, ki tam še živi. Poleg tega se Korčulani ukvarjajo z vinogradništvom, tako da tam najdemo ene od najkakovostnejših vin, kot je Pošip ali Grk.
 • Otok Lastovo: Otok Lastovo pripada južno-dalmatinski skupini otokov in je obkrožen s številnimi malimi otočki in čermi. Poleg Mljeta velja v republiki Hrvaška za enega najbolj zelenih otokov, ponaša pa se tudi z lastovsko maraštino - vinom, ki se bo prikupilo ljubiteljem dobre kapljice.
 • Otok Mljet: Otok Mljet kljub rastočemu hrvaškemu turizmu ostaja oaza miru, saj na otoku ni veliko hotelov in privatnih ponudnikov. Otok je priljubljen kraj navtičnih turistov, zaradi njegove hribovitosti pa bodo navdušeni tudi kolesarji ter pohodniki, ki bodo uživali v njegovem prvobitnem naravnem okolju, ki je tudi del narodnega parka.

Skriti kotički

Kopački rit Narodni park Kopački rit v republiki Hrvaška je poplavno območje na severovzhodu države, natančneje na območju, ki ga uokvirjata Drava na jugu in Donava na vzhodu. Je eno največjih rečnih močvirnih območij v Evropi in zagotavlja dom velikemu številu rastlinskih in živalskih vrst. Še posebej pomemben je kot zavetje kar 285 vrst ptic, med pomladnimi in jesenskimi selitvami pa tam naštejejo tudi po več sto tisoč pernatih gostov. Park si lahko v republiki Hrvaška ogledate med sprehodom po zavitih stezah, se po vodnih poteh zapeljete s čolnom ali pa kar sami zaveslate v kanuju.

Rastoke Ob cesti, ki je bila pred izgradnjo avtoceste v republiki Hrvaška glavna povezava Zagreba z Dalmacijo, kakšnih 30 kilometrov pred slovitimi Plitviškimi jezeri leži mesto Slunj v republiki Hrvaška, ki se lahko pohvali z nekakšnim predogledom Plitvic. Rastoke, ki jim rečejo tudi Male Plitvice, so množica jezerc, brzic in slapov, ki so nastali ob izlivu reke Slunjčice v Korano. Poseben čar jim dajejo lesene hiše in mlini, postavljeni na vodi, če imate srečo, pa lahko ugledate tudi vidre, ki bivajo v turkizno zelenih tolmunih.

Hrvaški (kitajski) zid Verjeli ali ne, Hrvaška ima svoj Kitajski zid. To ime se je prijelo Stonskih zidin, obrambnega zidu, ki je ob dokončanju meril kakšnih sedem kilometrov in se razprostiral med mestoma Ston in Mali Ston na stiku polotoka Pelješac in celine. S fascinantnim zidom je v 14. stoletju takratna Dubrovniška republika pred vdori zaščitila celoten Pelješac. V več potresih je bil sicer del zidov uničen, a so jih do zdaj v republiki Hrvaška že toliko obnovili, da lahko po njih prehodite celotno pot od Velikega do Malega Stona.

Palagruža Skupina otočkov, ki so bližje Italiji kot celinski Hrvaški, je ena najsamotnejših turističnih destinacij, ki si jih lahko zamislite v republiki Hrvaška. Nekoč je bilo to zaprto območje JLA, od osamosvojitve Hrvaške pa so otoki spet odprti za javnost. So priljubljen postanek jadralcev, le malokdo pa se odloči, da bo tam ostal dlje. A je mogoče tudi to – na največjem od otokov, Veli Palagruži, lahko namreč najamete apartma v svetilniku in izkusite počitnice dobesedno sredi morja. Če ne drugega, imate zagotovljeno sončno vreme. Povprečno namreč na tem območju pade najmanj padavin v republiki Hrvaška, zato je okolje bolj kot dalmatinskim otokom podobno Malti, Sinajskemu polotoku oziroma obalam severne Afrike.

Kanjon Cetine Kanjon reke Cetine v republiki Hrvaška je ena najlepših naravnih znamenitosti srednje Dalmacije. Od obalnega mesta Omiš, kjer se reka izliva v morje, sega okoli osem kilometrov v notranjost. Tik pred izlivom v morje se je Cetina prebila skozi visoko skalnato oviro in pobočja, ki jo obdajajo, so tam visoka tudi do 300 metrov. To edinstveno okolje so izkoristili nekdanji prebivalci Omiša – prelevili so se v prave gusarje in izza naravnih skalnatih zidov napadali ladje, ki so po morju plule mimo Omiša. Zdaj gladino Cetine zasedajo razni veslači, od raftarjev na zgornjem delu kanjona do kanuistov in drugih ljubiteljev bolj mirnih voda.

Potovalni načrti

 • Hrvaška, 1 dan: Narodni park Plitvice
 • Hrvaška, 2 dni: Sr. Dalmacija - Dolina Neretve, Slapovi Krke in Kornati
 • Hrvaška, 3 dni: J. Dalmacija - Dubrovnik
 • Hrvaška, 7 dni: Jadranje, surfanje

Aktivnosti

Hrvaška nudi široko paleto športnih aktivnosti in dejavnosti za prosti čas, ki zadovoljijo vse okuse in so primerne za različne telesne pripravljenosti. Tradicionalno je Hrvaška dopustniška dežela za brezmejne kopalne užitke, kamor vas vabijo številne plaže in zalivi ob jadranski obali in bližnji svet otokov. Kdor se po nekajdnevnem plavanju in sončenju odpočije in si zaželi zahtevnejših aktivnosti v republiki Hrvaška , lahko izbira med ponudbo vodnih športov: Lahko se posveti ribarjenju ali pa morda prebivalce morskih globin raje opazuje med potapljanjem. Hrvaška nudi najem opreme za obe dejavnosti. Kdor pa se še ni seznanil s potapljaško opremo, se bo lahko udeležil potapljaškega tečaja v republiki Hrvaška, kjer mu bodo predstavili vse potrebno znanje od osnov dalje, ki je potrebno za ta fascinanten šport. Pogumnejšim avanturistom v republiki Hrvaška bo jemala dih vožnja s kajakom ali kanujem po divjih rekah, npr. med Raftingom na Hrvaškem, ki jih organizirajo na rekah Cetina, Korana, Kupra in Una. Hrvaška obala je zelo priljubljena tudi zaradi jadranja, kar potrjuje ponosno število marin, ki jih je preko štirideset in skupaj nudijo okoli 12.300 privezov v republiki Hrvaška. Ni nujno, da imate svoje plovilo, saj v marinah lahko najamete čolne in jahte. Komur pa je tovrstni vodni šport prenaporen, se lahko poda na izlet z ladjo in bo na ta način odkrival lepote Jadrana . Za posameznike je privlačno tudi jadranje na deski oz. windsurfen, čeprav je izbira izposojevalnic precej majhna. Prečudoviti vetrovni pogoji so na polotoku Pelješac pri kraju Viganj, kjer so pogoji za deskarje izjemni. Zanimivega preživljanja prostega časa v republiki Hrvaška pa ne nudi samo morje, prečudovito je tudi hrvaško zaledje, kjer so na voljo številne športne in prijetne aktivnosti. Pohodniki bodo uživali v prekrasnem terenu Velebita v severni Dalmaciji, v narodnih parkih Paklenica, Biokovo in Plitvička jezera, kjer so možne obsežne pohodniške ture oz. daljši ali krajši sprehodi. Tudi v relativno ravninski pokrajini Istri je precej zanimivih pohodniških tur. Tudi obale v republiki Hrvaška vas vabijo na kilometre dolge sprehode, ki vodijo od enega zaliva do drugega ob slikovitih skalnatih kulisah. Kdor pa si želi večjih naporov, se lahko odloči za športno plezanje, ki je zlasti v narodnem parku Paklenica zelo priljubljeno. Ljubiteljem konj v republiki Hrvaška je na nekaterih otokih in na zahodni obali Istre na voljo dolga ježa; na programu so tudi tečaji jahanja za začetnike in nepoznavalce. Celo zimski športniki bodo v smučarskih centrih Medvednica, Platak in Bjelolasica navdušeni nad dobrimi progami, ki so dostopne z žičnicami. Preživljanje prostega časa je v republiki Hrvaška ravno tako pestro in raznovrstno kot je država sama s svojimi raznolikimi pokrajinami, na prvem mestu pa je še vedno kopanje v morju.

Koristne informacije

Glavno mesto: Zagreb

Valuta: Hrvaška kuna (hrk)

Število prebivalcev: 4,3 mio

Elektrika: 220 V, frekvenca 50 Hz. Voda iz vodovoda je pitna v vseh delih Hrvaške.

Časovni pas: UTC + 1 (poleti pa +2)

Telefon za njuno pomoč: policija 92, gasilci 93, nujna medicinska pomoč 94

Domena: .hr

Velikost države: 56.542 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Hrvaška - zemljevid

Zemljevid Hrvaška

Dinamični zemljevidi

Regije

Hrvaška se deli na 21 regij oz. županij:

 1. Bjelovarsko-bilogorska županija: Čazma, Garešnica, Kapela, Severin...
 2. Brodsko-posavska županija: Slavonski Brod, Nova Gradiška...
 3. Dubrovačko-neretvanska županija: Dubrovnik, Korčula...
 4. Istarska županija: Pula, Poreč...
 5. Karlovačka županija: Karlovac, Ogulin...
 6. Koprivničko-križevačka županija: Koprivnica, Križevci...
 7. Krapinsko-zagorska županija: Krapina, Pregrada...
 8. Ličko-senjska županija: Gospič, Novalja...
 9. Međimurska županija: Čakovec, Mursko Središče ...
 10. Osječko-baranjska županija: Osijek, Našice...
 11. Požeško-slavonska županija: Požega, Lipik...
 12. Primorsko-goranska županija: Reka, Crikvenica...
 13. Sisačko-moslavačka županija: Sisak, Glina...
 14. Splitsko-dalmatinska županija: Split, Hvar...
 15. Varaždinska županija: Varaždin, Ludbreg...
 16. Virovitičko-podravska županija: Virovitica, Slatina...
 17. Vukovarsko-srijemska županija: Vukovar, Vinkovci...
 18. Zadarska županija: Zadar, Benkovac...
 19. Zagrebačka županija: Velika Gorica, Samobor...
 20. Šibensko-kninska županija: Šibenik, Drniš...
 21. Mesto Zagreb

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Hrvaška ima mediteransko podnebje s suhimi poletji in milimi zimami. Hrvaška obala je ena izmed najbolj sončnih v Evropi, s povprečno 2600 sončnih ur na leto. Kontinentalno podnebje s toplimi poletji in snežnimi zimami prevladuje v notranjosti države, s povprečnimi temperaturami v januarju od 0 do 2°C, v avgustu pa od 19 do 23°C. Povprečna temperatura ob obali v republiki Hrvaška v januarju meri 6 do 11°C, v avgustu 21 do 27°C, medtem ko je povprečna temperatura morja poleti od 25°C do 27° C.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk v republiki Hrvaška so pomladno - poletni meseci.

Zgodovina

Hrvaška se ponaša z večstoletno turistično tradicijo, ki je obogatena z antropogeni dejavniki, sledmi tradicionalne kulture, običaji in zgodovinskimi legendami ter s specifično gastronomijo. Zaradi ugodnih življenskih pogojev v republiki Hrvaška kot so podnebje, vegetacija, pokrajina, bistro modro morje in številne plaže, Hrvaška sodi med najbolj priljubljene mediteranske države. Hrvaška je izjemno bogata z raznolikimi naravnimi viri in endemskimi vrstami ter je prepoznavna po številnih svetovno znanih naravnih lepotah zaščitenih s strani pristojnih institucij in njihovih programov za ohranjanje naravnih virov in promoviranje ekološke zavesti.

Kneževina Hrvaška je nastala v 8. stoletju, v 10. stoletju je postala kraljestvo, ki je bilo pod močnim vplivom sosednjih Avstrije in Madžarske. Med 15. in 17. stoletjem so deželo zaznamovali pogosti turški vpadi.

Hrana

Razen standardne evropske kuhinje Hrvaška ponuja svoje najbolj priljubljene jedi in specialitete: med hladnimi jedmi so dalmatinski ali istrski pršut, paški ali liški sir, ovčji sir, slavonski kulen, znane samoborske ali zagorske "češnjovke", sveža skuta s smetano… Glavne jedi v republiki Hrvaška se ponujajo odvisno od področja, na katerem se nahajate. V Dalmaciji, Primorju, na otokih in v Istri so glavne jedi ribe in plodovi morja, od mesa pa "pašticada" ali kuhana jagnjetina. V kontinentalnem delu v republiki Hrvaška je ponudba mesnih jedi zares izjemna. Posebne specialitete so "pura z mlinci", pečena jagnjetina, pečeni odojek, kuhani ali pečeni štruklji. Razen omenjenih štrukljev so med sladicami v republiki Hrvaška znane: orehova potica, makova potica, zavitki iz skute ali različnih vrst sadja.

Pijača

Gojenje trte ter proizvodnja pitnih in izbranih vin je večstoletna tradicija hrvaških vinogradnikov v celinskem delu v republiki Hrvaška ter v Primorju in Dalmaciji. Znane sorte hrvaških vin ob jadranski obali in na otokih so: rdeča vina teran, merlot, kabernet, opolo, plavac, dingač, postup, ter bela vina: malvazija, pošip, pinot, kujundžuša, žlahtina, muškat. V kontinentalnem delu: rizling, graševina, burgundec, traminec. Pitna, pogosto težka domača, zlasti rdeča vina se mešajo z navadno vodo (bevanda). Med žganimi pijačami so znana žganja: slivovka, travarica, loza, med desertnimi pijačami pa prošek in maraschino.

Nakupovanje

Hrvaška valuta je kuna; 1 evro = pribl. 7,5 kun.

Kaj vam Hrvaška nudi za 1 euro, torej za 7,5 kun? Privoščite si lahko kepico sladoleda. Za 7 do 10 kun lahko popijete espresso. V lokalih in restavracijah v republiki Hrvaška boste za kokakolo ali sok odšteli približno 15 kun. Cene za malo pivo (0,33l) se gibljejo od 14 do 20 kun, v nočnih klubih do 25 kun.

Za večerjo za štiričlansko družino boste v republiki Hrvaška v lokalnih gostilnah, konobah, odšteli od 200 do 350 kun, brez predjedi, sladice in pijač, katerih cene so enake kot v lokalih. V boljših restavracijah so cene nekoliko višje in lahko poskočijo tudi preko 750 kun, medtem ko se cena pice giblje okoli 50 kun.

Če bi radi kuhali sami, vedite, da so cene v supermarketih v republiki Hrvaška znatno nižje od cen v lokalnih trgovinah. Tako kruh lahko kupite za 4 - 5 kun, medtem ko boste za polnozrnato različico odšteli tudi do 13 kun. Za slano in sladko pecivo boste odšteli 2 - 3 kune.

Drobni sladki užitki so v republiki Hrvaška še posebej priljubljeni na plaži. Za palačinko boste odšteli 15 do 20 kun, za krof od 5 do 10 kun, medtem ko se cena kuhane koruze giblje od 10 do 15 kun, odvisno od plaže in tržišča.

Če potegnemo črto, skupna lastnost cen v republiki Hrvaška je - njihova različnost, zato predlagamo, da si pred odločitvijo, v kateri restavraciji, gostilni ali piceriji boste jedli, ogledate na vhodu postavljene jedilnike s cenami. Včasih boste tudi s sprehodom prihranili kakšen evro, a hkrati tudi pospešili apetit. Za okusne, avtohtone jedi pa naj vam ne bo odveč odšteti kakšen evro več - vredno je!

Gospodarstvo in ekonomija

Hrvaška je 1. julija 2013 postala 28. država članica EU. Za članstvo v EU je zaprosila leta 2003, pogajanja so se začela leta 2005. Zdaj si prizadeva za nadaljnje povezovanje: do leta 2015 naj bi se pridružila Schengenskemu območju, v evrsko območje bo vstopila, ko bo njeno gospodarstvo izpolnilo kriterije glede inflacije, javnih financ, stabilnosti menjalnega tečaja in obrestnih mer. Tako kot druge države EU mora tudi Hrvaška prenesti v svojo zakonodajo predpise, ki so bili sprejeti na ravni EU, denimo glede varnosti hrane, priznavanja poklicnih kvalifikacij iz drugih držav EU ter cen za klice z mobilnih telefonov v tujini. Glede nekaterih predpisov EU se je Hrvaška dogovorila za prehodno obdobje. Tako bo denimo do konca leta 2017 obdržala nižjo trošarino za cigarete, njeni ribiči bodo lahko še do junija 2014 uporabljali mreže, ki so drugod v EU sicer prepovedane.

V prvem trimesečju 2014 je Hrvaška zabeležila krepitev gospodarskih dejavnosti predvsem pri zvišanju industrijske proizvodnje in izvozu ter maloprodaji. Banka pričakuje, da se je hrvaški bruto družbeni proizvod (BDP) v prvem četrtletju zvišal za 0,5 odstotka. Na Hrvaškem so v začetku letošnjega leta zabeležili dvig industrijske proizvodnje za 3,4 odstotkov in krepitev blagovne menjave s tujino. Izvoz se je v prvih treh mesecih na ravni četrtletja okrepil za 2,8 odstotka, medtem ko je bil uvoz večji za 5,8 odstotka. Hkrati se je nadaljevalo pešanje gradbeniških del, padec je bil 5,1-odstoten. V analiziranem obdobju je Hrvaška zabeležila tudi upočasnjevanje negativnih trendov na trgu dela. Število zaposlenih se je rahlo zvišalo, potem ko je med oktobrom in decembrom lani brez delovnih mest ostalo občutno več ljudi. Povprečne plače v republiki Hrvaška so bile v prvih treh mesecih 2014 višje kot v zadnjem četrtletju 2013. Bruto plača je letos zrasla za 1,1 odstotka, neto plača pa za 0,8 odstotka. Realne plače so zrasle tudi zaradi znižanja cen. Marca 2014 je prišlo v republiki Hrvaška tudi do dviga maloprodajnih cen za 0,5 odstotka. Cene so bile višje predvsem zaradi sezonske podražitve oblek in obutve. Posledično je prišlo do 0,3-odstotne inflacije. Analitiki hrvaške centralne banke napovedujejo, da bo v republiki Hrvaška BDP v prvem letošnjem četrtletju na ravni četrtletja višji za 0,5 odstotka. To bo prva krepitev hrvaškega BDP v mandatu aktualne levosredinske vlade po devetih zaporednih četrtletnih krčenjih.

Gospodarstvo v republiki Hrvaška peša od začetka leta 2009. V tretjem trimesečju leta 2010 in drugem trimesečju leta 2011 so bili statistični kazalci pozitivni in so dajali kanček optimizma, da država premaguje recesijo, a so se potem negativni trendi nadaljevali. V zadnjem lanskem trimesečju se je v republiki Hrvaška BDP v primerjavi z enakim obdobjem leta 2012 skrčil za 1,2 odstotka.

Kultura

Hrvaška je majhna država s čudovito naravo, zanimivo tradicijo in zgodovino, bogato kulturno dediščino in raznoliko gastronomijo... Hrvaška ima veliko prepoznavnih glasbenikov (Tony Cetinski, Severina, Jinx....), ki pogosto nastopajo tudi v Sloveniji. Od kulturnih ustanov so recimo v glavnem mestu republike Hrvaška muzeji Mimara – Muzej umetnosti in obrti, Tehnični muzej, Muzej mesta Zagreba – stalna postavitev dokumentira teme in dogodke, ki ustvarjajo sliko o mestu ter njegov kulturno-zgodovinski razvoj, Arheološki muzej, Muzej naivne umetnosti, Etnografski muzej, Hrvaški naravoslovni muzej.

Jezik

Uradni jezik v republiki Hrvaška je hrvaščina. Uradni jezik govori 96% Hrvatov, medtem ko preostali 4% ljudi govorijo italijansko, madžarsko, češko, slovaško in nemško.

Izobraževanje

Izobraževanje v republiki Hrvaška lahko v grobem razdelimo na:

1.osnovnošolsko izobraževanje,

2.srednješolsko izobraževanje in

3.visokošolsko izobraževanje.

Osnovna šola v republiki Hrvaška traja 8 let, je obvezna in zaobjema otroke med 6 in 15 letom starosti. Po končani osnovni šoli je mogoč vpis v nižje, poklicne in strokovne šole ter gimnazije.

Srednja šola v republiki Hrvaška traja od enega leta do pet let. Programi srednjega izobraževanja so:

•programi za pridobitev srednje šolske izobrazbe: gimnazije umetniške šole,

•programi za pridobitev srednje strokovne izobrazbe: poklicne in strokovne šole,

•programi za pridobitev nižje strokovne izobrazbe,

•programi usposabljanja in izpopolnjevanja.

Osnovni pogoj za vpis na dodiplomski študij v Republiki Hrvaška je uspešno končana ustrezna štiriletna srednja šola. Visokošolska ustanova, ki izvaja študijski program določi, katera srednja šola je ustrezna in kakšni so postopki vpisa za tiste, ki nimajo ustrezne 4-letne srednje šole.


Univerzitetni študij: •Dodiplomski študij, ki traja najmanj 4 leta.

•Podiplomski znanstveni študij za:

◦pridobitev magisterija, ki traja najmanj 2 leti,

◦pridobitev doktorata, ki traja najmanj 3 leta.

•Podiplomski umetniški študij, ki traja najmanj dve leti.


Strokovni študij:

•Dodiplomski študij, ki traja najmanj 2 leti.

•Podiplomski strokovni študij, ki traja najmanj 1 leto.

•Podiplomski umetniški študij, ki traja najmanj 1 leto.


Najbolj znane univerze v republiki Hrvaška so v Zagrebu, Splitu, na Reki, v Osijeku, Zadru, Dubrovniku in Pulju.

Delo

Za delo v Republiki Hrvaška potrebujejo tujci delovno in poslovno dovoljenje.


Delovno dovoljenje Slovenski državljan se lahko zaposli v republiki Hrvaška na podlagi delovnega ali poslovnega dovoljenja, kot to določa Zakon o tujcih (Zakon o strancima, Narodne novine 153/05). Zahtevo za izdajo delovnega dovoljenja (Obrazec 9A) poda delodajalec pri pristojni policijski upravi / postaji glede na sedež podjetja. Delodajalec mora zahtevi priložiti:

• podatke o tujcu, s katerim namerava skleniti pogodbo o zaposlitvi;

• podatke o delovnem mestu ali vrsti dela ter delovnih pogojih;

• dokazilo o registraciji podjetja, predstavništva ali obrti;

• dokazilo o poravnanih davčnih obveznostih in prispevkih;

• obrazložitev utemeljenosti zaposlovanja tujca (v obliki dopisa).


V primeru podaljšanja delovnega dovoljenja je poleg zgoraj navedenega potrebno priložiti še kopijo prejšnjega delovnega dovoljenja, pogodbe o zaposlitvi ter kopijo delovne knjižice. Zahteva za podaljšanje delovnega dovoljena mora delodajalec vložiti najkasneje 45 dni pred iztekom veljavnosti izdanega delovnega dovoljenja. Delovno dovoljenje v republiki Hrvaška se izda za določen čas, ki je enak trajanju pogodbe o zaposlitvi, vendar največ za obdobje dveh let.

Poslovno dovoljenje Poslovna viza v republiki Hrvaška se izda tujcu, ki ima registrirano obrt ali z obrtjo izenačeno dejavnost ali svobodni poklic, vodi posle v registriranem lastnem podjetju ali pravni osebi, v kateri ima večinski delež ali tujcu, ki nudi storitve v imenu tujega delodajalca. Zahtevo za izdajo poslovnega dovoljenja (Obrazec 1A) tujec poda pri pristojnem organu (policijska uprava / postaja) v kraju bivanja. Tujec mora zahtevi priložiti tudi razna dokazila.

Delo brez delovnega dovoljenja V Zakonu o tujcih (Zakon o strancima) so predvidene tudi kategorije oseb, ki lahko, pod posebnimi pogoji, delajo v Republiki Hrvaška tudi brez delovnega dovoljenja, kar je opredeljeno s 95. členom Zakona o tujcih.

Varnost

Hrvaška je varna država. Po številu kriminalnih dejanj ne izstopa. Vseeno pa mora vsak poskrbeti za svojo varnost - ne izzivati, ne puščati vrednih predmetov na vidnih mestih, ipd...

Nujne telefonske številke: Nujna medicinska pomoč: 94

Gasilci: 93

Policija: 92

Nacionalni center za reševanje in iskanje na morju: 95

Enotna številka za vse nujne primere: 112

Hrvaški avtoklub (HAK): Pomoč na cesti: 1987 (Če kličete iz tujine ali po mobilnem telefonu, pokličite +385 1 1987)

Zdravje

Hrvaška ni država, kjer bi pričakovali posebne zdravstvene zaplete. Hrvaška ima visoke higienske standarde, voda iz pipe je pitna in neoporečna. Hrvaška ne zahteva dodatnega cepljenja za prihod v državo. V primeru aktivnosti v naravi se je priporočljivo cepiti proti klopnem meningoencefalitisu, nevarni so tudi ugrizi nekaterih kač in pajkov (črna vdova)

Telekomunikacije

Telefon

Mednarodna klicna številka v republiki Hrvaška je 00385.

Hrvaška ima naslednje ponudnike mobilne telefonije: T-mobile, VIP, Tele2, Bonbon, Tomato, Multiplus Mobile

Internet

Hrvaška je dobro pokrita s poceni širokopasovnim internetom zaradi ostre konkurence med več podjetji. Internetne kavarne so pogoste v večjih mestih. Dostop do interneta je v ponudbi večine hotelov in hostlov.

Pošta

Pošta Hrvaška skrbi za nemoteno dostavo pošiljk tako znotraj države kot izven njenih meja. Dobro imajo organzirano tudi hitro pošto. Letošnje poletne mesece na pošti Hrvaška zaznamujejo priložnostne poštne znamke. Vrednost ene je 5,80 hrk.

Spoštujte običaje

Hrvati so zelo posloven in družaben narod. Hrvaška ima ponosne in prijazne prebivalce, ki znajo stopiti skupaj. Veljajo za gostoljubne. Zdi se mi, da tudi pri njih velja rek - lepa beseda lepo mesto najde.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Tuji državljani za vstop v Republiko Hrvaško potrebujejo veljavni potni list ali drug osebni dokument za identifikacijo, na podlagi katerega se pri vstopu izda mejna prepustnica. (velja tri mesece).

Carinske formalnosti: Tuji državljani lahko svojo osebno prtljago v Republiko Hrvaško vnesejo brez omejitev.

Tehnično opremo, kamere, kamping opremo, plovila in opremo za plovila ter radio opremo je treba pri vstopu v Hrvaško prijaviti. Hišne ljubljenčke je dovoljeno vnesti ob predložitvi potrdila o cepljenju in opravljenem veterinarskem pregledu.

Motoma vozila: Za vozilo je potrebno dovoljenje, zelena karta zavarovanja, če z vozilom upravlja kdo drug pa tudi pooblastilo lastnika vozila.

Čolni in jahte: Pri osebni uporabi na meji pri vstopu v Hrvaško ni potrebno posebej prijavljati, razen predložitve dokazila o lastništvu plovila.

Z letalom

V državi Hrvaška je na voljo 8 letališč. Letalska družba Croatia ponuja največ letov v državo Hrvaška. 45 letalskih prevoznikov leti ven iz države Hrvaška.

Z avtobusom

V republiki Hrvaška so med seboj so povezani vsi predeli ter naselja. Obstajajo redne avtobusne povezave med Hrvaško in ostalimi državami po Evropi. Avtobusne povazave med vsemi večjimi mesti so redne in pogoste. Največje in najbolj prometno postajališče je "Autobusni kolodvor Zagreb"

Z avtom

Če boste potovali s svojim avtomobilom, boste lahko izjemno fleksibilni in po republiki Hrvaška boste lahko potovali svobodno in udobno. Hrvaška je v zadnjem desetletju investirala veliko v cestno mrežo in so zgrajene obstoječe ceste in avtoceste. Za izračun najbolj optimalne poti na Hrvaško lahko uporabite potovalni načrt, na voljo jih je veliko, lahko pa uporabite npr. Michelin-ov. Cestnino v republiki Hrvaška boste morali plačati na Hrvaškem in sicer za avtoceste, predor Učka in tudi za most na otok Krk. Vozniki ne smete pozabiti, da je v republiki Hrvaška uporaba luči obvezna tudi podnevi. Glede alkohola velja strogo pravilo 0.5 promilov, torej za volan brez alkohola ali drog. Ne bo vam žal, če si boste pred potovanjem priskrbeli cestne karte Hrvaške in tranzitnih držav in z njihovo pomočjo boste lažje določili svojo pot. V republiki Hrvaška veljajo znani predpisi, da k obvezni opremi sodijo varnostni trikotnik, vlečna vrv in prva pomoč. K obvezni opremi sodijo tudi nadomestne sijalke za žaromete vozila, vendar nadzorov ne opravljajo prav pogosto. Prepovedano pa je v avtomobilu voziti bencin ali druga goriva.

Z vlakom

Železniške proge povezujejo vsa središča razen Dubrovnika. Obstajajo direktne linije z Slovenijo, Madžarsko, Italijo, Avstrijo, Švico, Nemčijo, Bosno in Jugoslavijo. Tipi vlakov, ki delujejo na hrvaškem: EuroCity (EC), InterCity (IC), express (Ex), hitre (B), + lokalne povezave.

Z ladjo

Hrvaška obmorska mesta ter naselja so povezana z ladjami. Redno vozijo trajekti in ostale ladje.

Transport po destinaciji

Hrvaška je relativno majhna država in potovanje po njej je na splošno hitro in nezamudno.

Letalo

Iz skoraj vseh mednarodnih letališč so organizirani redni poleti v glavno mesto Hrvaške - Zagreb, od koder lahko nadaljujete let proti obali. Croatia Airlines in nekoliko velikih tujih letalskih družb leti v Zagreb vsak dan. Na višku glavne sezone je število letov povečano, a številni čarter leti so usmerjeni v največje turistične destinacije na Hrvaškem: Pulj, Reko, Split, Brač in Dubrovnik.

Vlak

Železniške proge povezujejo vsa središča razen Dubrovnika. Tipi vlakov, ki delujejo na hrvaškem: EuroCity (EC), InterCity (IC), express (Ex), hitre (B), + lokalne povezave.

Avto

Hrvaške ceste so večinoma dobro vzdrževane in dobro označene, tako da pri vožnji ne pričakujte kakšnih posebnih problemov. Če se v Hravašku premikate s pomočjo avta vsekakor dodate k večji stopnji mobilnosti, ki jo vlak ali avtobus ne nudita. Smer vožnje je na desni strani. Za vstop in vožnjo po Hrvaški Vam je potrebna zelena karta zavarovanja in veljavno vozniško dovoljenje. Cestnina se plačuje na avtocestah in polavtocestah, ter na mostovih.

Avtobus

Hrvaška ima tudi kvalitetno in dobro razvito nacionalno mrežo avtobusnih linij, katera vodi vse do najmanjših krajev na obali.

Taxi

Taxi službe so urejene po vseh večjih in turističnih krajih.

Kolo

Hrvaška ima večinoma urejene kolesarske poti. Turisti radi kolesarijo ob obali.

Spanje in namestitev

Hrvaška ima široko paleto namestitev, od preprostih apartmajev do luksuznih hotelov.

Hoteli

Hrvaška je zaradi morja turistična država. Najboljše nastanitve za goste ponujajo hoteli. Izbirate med hoteli vseh kategorij, kar nekaj je takih s petimi zvezdicami. Od kategorije in obsega storitev, ki jih ponujajo hoteli, je odvisna tudi njihova cena, a na Hrvaškem lahko vsak najde primernega zase.

Hostli

Hostli na Hrvaškem zadovoljujejo mednarodne hostelske standarde in ponujajo zavidljivo raven storitev, od udobja in čistoče do prijaznosti osebja. Hrvaški hostli so člani združenja Hostelling International (HI), mednarodne hostelske organizacije. Hostelsko osebje je vedno pripravljeno pomagati in vas opozoriti na znamenitosti mesta, v katerem se nahajate. Pomagajo vam pri organiziranju vašega prostega časa. Ob prijetnem vzdušju in ugodnih cenah je namestitev v hrvaških hostlih mogoče prav tista vrsta cenovno ugodne namestitve, ki jo iščete.

Kampiranje

Hrvaška je trenutno ena med najbolj priljubljenimi evropskimi destinacijami za kampiranje. Kamp turizem na Hrvaškem je zelo znan. Čedalje več je takih gostov, ki so jim zelo pri srcu vse prednosti kampiranja v čudoviti in nedotaknjeni naravi ob morju, skupaj z bogato turistično ponudbo. Hrvaški kampi, ki se nahajajo na čudovitih lokacijah ob morju, vam bodo skupaj z vrhunsko ponudbo omogočili popolne camping počitnice na Jadranu.

Nadredna destinacija