Hong Kong

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

...Hong Kong, ali kantonski Fragrant Harbour ki pomeni vonj pristanišča je posebna administrativna regija Republike Kitajske. Hong Kong je nekdanja britanska kolonija. Danes je zelo privlačno turistično mesto zaradi svoji zgodovini, oziroma multinacionalnosti. Predstavlja središče v jugovzhodni Aziji z globalnimi povezavami s preveč svetovnih mestih. Hong Kong ni samo pristaniško mesto, temveč je ozemlje z oblačne gore in skalnatih otokov ki je večinoma podeželska pokrajina. Tudi je idealno mesto za tiste, ki želijo potovati globlje v Azijo. To je enigmatično mesto, ki vsebuje nebotičnikov, starodavne tradicije, božansko hrano, ki vas privablja ne glede na to ali ste že bili na obisk. Hong Kong je edina destinacija ki je absorbirala ljude in kulturne vplive iz raznovrstne krajeve in se ponosno razglaša, da je Azijsko Svetovno Mesto.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25:35

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Hong Kong Skyline: Leta 2010 Hong Kong se uvršča med 20 najboljši svetovni horizonta
  2. Dragons Back: Druga rangirana znamenitost med 397 znamenitosti v Hong Kong
  3. Hong Kong Museum of History: Zgodovinski muzej v Hong Kong ima štiri nadstropja in je zelo atraktivna znamenitost v Hong Konga, obiskovalci so hvaležni.
  4. Chi Lin Nunnery: Samostan v Hong Kong je mirno in lepo mesto, slike ali video so prepovedani.
  5. Nan Lian Garden: Obiskovalci potrjujejo da je izmed 10 najboljši atrakcije v Hong Kong.Park je bil odprt leta 2006.V vrtu imajo 4 glavne elemente: okrasno drevje, lesene konstrukcije, vodne značilnosti in griči in skale. Če želite mirno mesto za obisk v Hong Kong Nan Lian je odlično mesto za obisk.

Muzeji

Hong Kong Museum of Coastal Defence je odlično za obisk ker ima zelo dober pogled in svežega zraka. Vredno ogleda če želite spoznati zgodovino.

Parki

En izmed najbolj atraktivni parki je Hong Kong Park, rangiran 11 iz 397 atrakcije. Tudi Ocean Park uvrščamo v najboljših atrakcije ker je svetovno uvrščan med najboljši parki. Če smo v Hong Kong ne moremo pozabite Kowloon Park rabimo samo 30 minut za obisk z avtobusom.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Hong Kong

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Hong Kong ima subtropsko klimo, ki se odlikuje z tople in vlažne pomlade, vroča in deževna poletja, prijetno in sončno jesen in hladne in suhe zime. Na splošno vreme pomeni da je Hong Kong destinacija za obisk skozi celo leto. Srednja temperatura je 20°C v zimskem času. Najvišja temperatura v Hong Kongu je bila leta 2003 in sicer 25°C, najnižja pa leta 2012 in je znašala 6°C v zimskem času. Srednja temperatura v poletnem času je okoli 28°C. V 1996 je temperatura dosegla najvišjo raven oziroma 36°C.

Kdaj obiskati

Vendar, zaradi tropskih ciklonov v različnih jakostih in občasne olujne nevihte med mesecih Maj in November in tajfune v Septembru, idealna sezona za obisk je pozna jesen oziroma v obdovju od Oktobra do približno božičnem času.

Zgodovina

Hong Kong je nastal v začetku 19. stoletja iz "vojne za opij" med Veliko Britanijo in Kitajsko. Od leta 1898 do 1997 je Velika Britanija dobila v 99-letni najem ta del (Hong Kong), znan kot Nova območja ali New Territories.Od 1997 je Hong Kong pod politični nadzor Kitajske, ki ga označila kot posebno administrativno območje.Privlačnost Hong Konga izhaja iz njegovega pristanišča s specifičnimi značilnostmi in predstavlja vstopna točka na celinsko Kitajsko. Hong Kong razpolaga z razvito tekstilno in elektronsko industrijo ter zagotavlja bančne in finančne storitve za večino Vzhodne Azije. Tudi razpolaga z zabaviščni parki kot je Ocean park. Ocean park ima površino od 200 hektarjev in je v top 15 svetovnih najbolj obiskanih parkov. Za obisk Hong Konga vas tudi privabi nočno življenje ki je živahno kot je: križarjenje nad Victoria Harbor, obisk pubov, barov, nočnih klubov ipd. Taostični hram (The Wong Tai Sin) je zelo popularna stvar v Hong Kongu, ki je posvečen kitajski religiji, vklučno z budizmom in konfucianizma.

Hrana

V Hong Kongu tradicionalni zajtrk je sestavljen iz congee (riž, kaša) in Yau cha Kwai (oljne očvrte kruhne palice). Vendar zahodni zajtrk ki vsebuje kruh, klobase, palačinke, jajca postane vse bolj priljubljen. Za srednje dnevne in večerne obroke večina ljudi uživajo kitajsko hrano z rižem. Najpogostejša oblika kuhinje je sestavljena iz shiitake gobe, kitajsko zelje, rdeči fižol, posušene kozice, hoisin omako, lotus semena ipd. Druge znane jedi so ananasov kruh, pečena gosja, "fake shark fin" juha, "rickshaw" rezanci ipd.

Pijača

Ena od tradicionalnih pijač ki jo lahko poskusite v Hong Kongu je t.i. milk-tea (čaj z mlekom). Ta pivska navada je ostala ko je bil Hong Kong pod politični nadzor Velike Britanije. Druga vrsta čaj ki je zelo popularna pivska navada je Yuanyang t.i. kavo z čajem, je tudi splošno znano kot Kopi Cham v Maleziji. Je sestavljen iz treh delov kave in sedem delov čajem z mlekom. Ker je večina od prebivalstva v Hong Kongu kitajcev, njihove pivske navade so vse vrste čaja, kot so: zeleni čaj, rumeni čaj, oljev čaj ipd. Od alkoholne pijače so: rumeno vino, liker, sadno vino in alkoholne pijače ki so sestavljene iz vina žganih pijač in imajo dišav na sadja, zelišč in cvetlič.

Nakupovanje

Hong Kong predstavlja ena od najboljših mest za nakupovanje, z razumnih cenah, različnih izdelkov in najboljšo storitev. V Hong Kongu nakupovanje pomeni oblika rekreacije, oziroma način življenja. Najprivlačne izdelke za nakup so: oblačila, kozmetika in električne naprave. Trgovine v Hong Kongu razen blaga, ponujajo prijatna nakupovalna atmosfera oziroma kakovostna storitev. Nakupovanje istočasno pomeni rekreacija. Večina nakupovalnih centrov so sestavljeni iz restavracije, knjižnice, kinodvorane. Za božične praznike ne obstaja razprodaja izdelkov, ampak še vedno ljudje obiskujejo trgovine v času božične praznike.

Kultura

Festivali in dogodki

Kulturna praznovanja, festivale, šport, zabave, nakupovanje so glavne odlike ki se odvijajo skozi celo leto v Hong Kongu kot Azijsko svetovno mesto. To so: Hong Kongško Kitajsko Novo Leto (Hong Kong Chinese New Yaer), Hong Kongška kulturna praznovanja, (Hong Kong Cultural Celebrations), Hong Kong poletna zabava (Hong Kong summer-fun), Hong Kong Dragon Boat Carnival-dirka z čolne zmajeve skozi spektakularnih vodah na Victoria Harbour, CCB (Asia) Hong Kong Wine & Dine Festival, Hong Kong WinterFest ipd

Jezik

Ne obstaja uradni jezik Hong Konga. Oficijalni jezik v Hong Kongu so kitajščina in angleščina. Vendar obstaja razlika med kantonščini (Cantonese) in mandarinščino (Mandarin). V Hong Kongu ljudje govorijo kantonščini (Cantonese), ki predstavlja južno kitajsko narečje in ima poreklo v religiji Guangdong. Težava je v tem da obstaja velika razlika med kantonščini in mandarinščino in so medsebojno nerazumljive.

Izobraževanje

Danes Univerze v Hong Kongu so bolj razvite in se odlikujejo z odličnim ugledom na svetovni ravni. Najvišjo mednarodno raven dostigajo Univerza v Hong Kongu in Kitajska Univerza v Hong Kongu. Poleg tega, država podpira izobraževanje s ciljem da Hong Kong postane regionalno izobraževalno središče. V Hong Kongu obstajajo 13 Univerz kot tudi druge visokošolske izobraževalne ustanove. Univerze v Hong Kongu ponujajo dodiplomskih in podiplomskih študij. Poleg tega da v Hong kongu obstaja malo število univerze, vse več tujih študentov se odločajo študirati na Univerza v Hong Kongu. Večina iz univerzitetnih programov se poučujejo v angleščini, tako da ni treba znati kitajski jezik če želite študirati v Hong Kongu. Institucije ki ponujajo visokošolsko izobraževanje so : City University of Hong Kong, Hong Kong Baptist University, Lingnan University, Hong Kong Academy for Performing Arts ipd.

Varnost

Stopnja kriminala v Hong Kongu je relativno nizka. Lahko turisti pričakujejo lažja kazniva dejanja kot so: ugrabitev denarnico, posebno na letališču, v javnem prevozu, in v glavnih nakupovalnih centrih. Bodite pozorni na vašo prtljago ves čas. Če ste v Schenzen, bodite pozorni in potovajte s prijateljem ali v skupino.

Koristne turistične informacije

Kong Več podatkov na Wikipedia.si V Hong Kongu obstajajo več kot 100 konzulate iz različnih držav in 6 urade.Te so: Kanadski konzulat, Britanski, Ameriški, Filipinski, Izrael ipd. Njihova lokacija je koncentrirana v Centru, Admirality, Wan Chai, Causeway Bay, Victoria City ipd. Hong Kong razpolaga z 13 zasebnih bolnišnic in več kot 40 državnih bolnišnic. Zasebne bolnišnice v Hong Kongu kot tudi državne nudijo kakovostne zdravniške storitve. Nekatere od zasebne bolnišnice so izmed najboljših bolnišnic v svetu.

Telekomunikacije

Zakonodajni organ pristojen za telekomunikacije v Hong Kongu je OFTA. Za fiksno telefonijo ne obstaja omejitev števila izdanih dovoljenj ali pa rok za oddajo vloge na lokalnem nivou.

Telefonske in mobilne storitve

Od 2004 v Hong Kongu obstajajo 9 licence za fiksne linije. Od januarja 2004 OFTA ponuja štiri licence za 3G mobilne storitve. Štiri operatorji 3G-ja skupaj z New World Mobility in People Telephone Company Limited oskrbujejo 11 GSM omrežjih.

Internet

Obstajajo 197 licencirani ponudniki internet storitve in ponujajo raznovrstne internet storitve.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Internacionalno letališče (Chek Lap Kok) se nahaja v Severni Hong Kong, oziroma v Lantau. Če želite potovati med Hong Kong in Kitajsko lahko si kupite letalsko karto ki je dosti poceni iz Shenzen Internacionalno letališče. Guangzhou Internacionalno letališče ponuja večje število letov in je v direktni povezavi z Hong Kongom. Za transport iz letališča lahko izberete med avtobusom ali s Shenzen metro ki je dosti poceni.

Z avtobusom

Če želite v Hong Kongu potovati z avtobusom lahko izberete izmed tri vrste: dvonadstropne avtobuse (ki pokrivajo celotno teritorijo Hong konga), majhne avtobuse (do 16 oseb) ki so obarvani v zeleno in rdečo barvo in druge avtobuse.

Z avtom

Drug način prevoza v Hong Kongu je z avtom. To lahko storite z najem avto. Da bi najemali avto morate biti stari 21 let. Tudi potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Zakonodajni okvir za vozni red je podoben kot v Veliki Britaniji. Znaki so dvojezični (kitajski in angleščina). Vozniški promet je na levi strani, ampak volan se nahaja na desni strani (isto kot v Veliki Britaniji).

Z vlakom

Glavna železniška postaja Hung Hom se nahaja v Kowloon. Vsak drug dan ima vlak iz Beijing do Shangai čez noč. Vozovnice lahko dobite preko spleta ali v železniški postaji.

Z ladjo

Lahko potovate v Hong Kongu tudi prek križarjenje z ladjom. Križariti je mogoče iz oceanckega terminala v Tsim Sha Tsui. Z križarjenjem lahko potovate do Vietnama, Kitajsko ali Tajvana. Drug način potovanja je z trajektom. Glavni terminali iz Hong Konga do Macau z trajektom sta: Hong Kong-Macau trajekt Pier in Hong Kong Kitajski terminal z trajektom.

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Najboljša alternativa transporta v tuji državi je taxi. Morda je najdražji način transporta, ali je najvarnejši. V Hong Kongu imate na razpolago tri vrsti trasporta z taxi. To so: avta z rdečo barvo (red taxis), z zeleno (green taxis) in z modro barvo (blue taxis). Odvisno od tega kam hodite imate na izbor: taxi z rdečo barvo ki je najdrago (začetna cena je 22$ v prvih 2 kilometrov), taxi z zeleno barvo ki so poceni od prvhih in so podobna za obisk podeželah. Najpoceni so taxi z modro barvo ali so podobna za obisk okoli Lantau otoka, letališča ali Disneyland. Hong Kong razpolaga z veliko število taxijem,in ponuja varni transport po destinaciji. Taxiji so čiste, učinkovite in so zelo poceni v primerjavi z ostala velika mesta po svetu.

Kolo

Prav tako je mogoč transport v Hong Kongu z kolesarjenjem. Ampak to ni priporočljivo zaradi hribovitih pokrajin, kršitev voznega reda s strani lastnikov motornih vozil.

Nenavadni načini transporta

Kot nenavadni načini transporta so ladje ali ćolne ki jih lahko najemate v Hong Kongu. Je odličen način transporta po vodi ki vam ponuja tudi relaksacija. Lahko svoje potovanje začnete od mesta Sai Kung in si pogledate lepe plaže s katerim razpolaga Hong Kong. Na voljo imate t.i. "junk boat" ki jih lahko najemate in skupaj z vašim prijateljem ali družino in greste na turnejo.

Spanje in namestitev

Podobno kot v drugih večjih mest tudi v Hong Kong najdete namestiteve od najcenejši sobo do najbolj lukuznih apartmajev. Najcenejše so enoposteljne sobe ki so zelo skromne in omogočajo samo spanje in stanejo HK$120-150. Dvopostelje in tripoteljne sobe stanejo HK$700-800. Najcenejše hotele najdete med Tsim Sha Tsui in Mong Kok. Hostele in pansione lahko najdete tudi na "Paterson" ulici blizu "Causeway bay" ki imajo čiste sobe ampak zelo majhne. Razkošni hoteli, ki ponujajo odlično in udobno namestitev se seveda nahajajo v centru mesta in stanejo od HK$800 naprej.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Kitajska