Helsinki

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Helsinki so glavno in največje mesto na Finskem, s približno 560.000 prebivalci. Helsinki ležijo na jugu Finske, ob Baltskem morju. Helsinki tvorijo skupaj z mesti Espoo, Vantaa in Kauniainen, prestolnično ozemlje. Mestne zanimivosti so Senatni trg s stolnico, senatom in staro univerzo, živilski in ribji trg, moderne bulvarje, v skalo vklesano cerkev Temppeliaukio, Sibeliusov spomenik, olimpijski stadion, koncertno in kongresno dvorano Finlandio, funkcionalistično železniško postajo,...

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Video turistični vodnik

Dolžina: 25:51 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Allegro hitri vlak: Allegro hitri vlak vozi od Helsinkov do Sankt Peterburga.
 2. Trdnjava Suomenlinna: Suomenlinna, največja trdnjava na Baltiku, je dolgo veljala za neosvojljivo, a so jo leta 1809 Rusi vseeno zavzeli po zgolj dveh mesecih obleganja.
 3. Muzej Mannerheim: Muzej Mannerheim Museum se nahaja v Helsinkih. Posvečen je ohranjanju zgodovinske dediščine, ki je povezana s časom Carla Gustafa Emila, finskega državnika in vojaškega oficirja.
 4. Kapela Kamppi: Kapela Kamppi je sodobna luteranska kapela sredi živahnega osrednjega trga Narinkka v Helsinskih, ki so jo odprli poleti in poimenovali kapela miru.
 5. Cerkev Temppeliaukion kirkko : Edinstvena cerkev Temppeliaukion kirkko je vklesana v ogromno skalo.

Muzeji

 • Umetnostni muzej Amos Anderson, je največji zasebni muzej umetnosti na Finskem. Njegova zbirka obsega predvsem sodobni finski umetnost, umetnost in pohištvo iz zasebnih zbirk Amos Anderson in finske in tuje umetnosti iz zbirke arhitekta Sigurd Frosterus.
 • Umetnostni muzej Museum Ateneum ponuja največjo zbirko umetnosti na Finskem z več kot 20.000 umetniških del iz leta 1750.
 • Bančni muzej v katerem je razstavljena zgodovina denarja, centralno bančništvo, monetarna politika, umetnost bankovcev in umetniki. V njem se odvijajo tudi ultimedijske predstavitve.
 • Muzej oblikovanja prikazuje gibanje industrijske umetnosti, umetniške obrti in industrijskega oblikovanja iz druge polovice 19. stoletja do danes.

Parki

 • Park Alppipuisto se nahaja med Linnanmäki amusementpark in traintracks.Zgodovina Alppipuistopark razprostira nazaj v leta 1800.
 • Esplanade park se nahaja v središču Helsinkov, Esplanade služi kot sprehajališče za turiste in kraj za počitek, za mestne prebivalce.Park gosti mnoge popularne dogodke.
 • Roža življenja je umetniški park za otroke,ki ponuja, stalne umetniške razstave s skulpturami za vse starosti, zlasti za otroke, stare manj kot tri leta.
 • Park Gardenia ponuja edinstven tropski vrt, odprt v aprilu 2001. Nahaja se v Viikki, v središču Helsinkov, tik ob naravnem rezervatu Vanhankaupunginlahti Bay in kampusu helsinške univerze.
 • Helsinški zimski vrt, ustanovljen leta 1893, je bil rekreacijsko zbirališče za prebivalce Helsinkov za več kot stoletje, ne glede na letni čas.

Skriti kotički

 • Gozdovi v Central Parku čisto v bližini centra mesta.
 • Reka Vantaanjoki je odlična za ribolov in še posebej priljubljena med opazovalci ptic.
 • Miniaturna restavracija v centru Helsinkov. Njena kuhinja je tako zelo majhna, da se mora natakar gibati počasi in premišljeno, da po naključju s telesom ne prekriža poti kuharju, ki stoji in dela na le nekaj borih centimetrov oddaljenem kotičku.

Izleti v okolici destinacije

 • Staro leseno mesto v Porvoou Mestni načrt iz srednjega veka, nizke hišice, slikovite dvorišča in ozke ulice tvorijo edinstveno zgodovinsko leseno jedro miljeja, ki pripoveduje zgodbo o pomorstvu in trgovini.
 • Vas Fiskars je rojstni kraj najstarejšega finskega podjetja. Danes je v vasi živijo umetniki, oblikovalci in obrti ljudi, ki živijo v vasi, delo v vasi in prodajajo svoje izdelke v majhnih trgovinah v naselju.

Aktivnosti

 • Medvedov lovski praznik ponuja čisto pravo finsko tradicijo, s tradicionalnim plesom in glasbo. Program ponuja tudi večerjo z večerjo z veliko finskih dobrot: več vrst rib, mesa, zelenjave in sladico.
 • Ledena vožnja ponuja turistom priložnost, da se naučijo spretnosti vožnje po ledenih cestah. Inštruktor prikaže način, kako ostati na cesti v zimskih vremenskih razmerah na Finskem.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Helsinki

Dinamični zemljevidi

Območja

Zemljevid območji

 • Osrednje območje Helsinkov zajema Luterantsko katedralo z okoliškimi stavbami. Proti zahodu je osrednje poslovno okrožje z nakupovalnim središčem in restavracijami vzdolž ulice Aleksanterinkatu in Mannerheimintie. Južnejši del mestnega središča je irnejši in ponuja parke, kavarne ter Suomenlinno, utrdbo na otoku.
 • Zahodni del mesta ponuja pobeg od vrveža mestnega središča. Primeren je za lagoden sprehod ob obali Laajalahti zaliva, v zimskem času pa ponuja veliko športnih prizorišč. V tem predelu najdemo SNG Opero in balet, Hietalahti pokopališče, cerkev v skali, Narodni muzej Finske.
 • Notranji vzhodni del je boemski del Helsinkov.
 • Predmestje na vzhodu je večinoma stanovanjsko in najbolj kulturno raznolik del mesta. V tem delu Helsinkov najdete Helsinški živalski vtr, velik trgovski kompleks ITIS, najvišjo stanovanjsko zgradbo ter najsevernejšo postajo podzemne železnice na svetu.
 • Predmestje na severu in Vantaa je posejano z avtocestami, nakupovalnimi središči in večstanovanjskimi stavbami.
 • Espoo Espoo je Finsko drugo največje mesto, vendar le podaljšek Helsinkov.V predelu Espoo najdemo narodni park, univerzo Aalto, sedež družbe Nokia, dve finski največji nakupovalni središči,...

Vreme in klima

Helsinki imajo za svojo severno lego značilno podnebje, ki združuje lastnosti morske in kontinentalne klime. Bližina Arktičnega oceana in severnega Atlantika prinaša hladno vreme, Zalivski tok pa topel zrak. Helsinško poletje je prijetno. Najdaljši dnevi so v drugi polovici junija, ko je Sonce 19 ur nad obzorjem. Večeri se pričnejo ohlajati konec septembra, ko se začne približevati zima, pa dnevi postajajo vse krajši. Hladen in suh zrak začinijo barve prečudovitega jesenskega listja. Zima se začne ali novembra ali decembra. Temperatura se giblje okoli ničle. Ko zapade prvi sneg, je mesto kot iz pravljice. Povprečna temperatura med decembrom in februarjem je okoli –4 stopinje Celzija. Najhladneje je ponavadi konec januarja, ko lahko živo srebro pade pod –15 stopinj Celzija, tla pa so prekrita s snegom. Morje pozimi ponavadi zamrzne. Najnižja zabeležena temperatura v zgodovini je bila –34,3 stopinje Celzije leta 1987. Če je zima dovolj hladna, se v mestu pojavi tudi prekrasni polarni sij oziroma aurora borealis, ki ga pogosto lahko vidimo na severu Finske. Pomlad ponavadi prispe aprila. Dnevi postajajo daljši in toplejši, ljudje pa se začnejo zgrinjati v mesto, kjer se vsepovsod razcveta narava.

Povprečne temperature

 • letne: +5,0 stopinj Celzija,
 • najtoplejši mesec, junij +21,7 stopinj Celzija,
 • najhladnejši mesec, januar –10,4 stopinje Celzija.

Kdaj obiskati

Najprimernejši čas za obisk Helsinkov je od marca do septembra.

Zgodovina

Helsinke je leta 1550 na ustju reke Vantaanjoki ustanovil švedski kralj Gustavus Vasa, ki se je z mestom želel podati v boj s Talinom za trgovino na Baltskem morju. Helsinki pa so sprva le počasi rasli, središče mesta je bilo na sedanje mesto preseljeno v 17. stoletju. Švedska se je leta 1748 ob obali lotila gradnje obmorske trdnjave Suomenlinna, ki naj bi jo ubranila proti vse večji grožnji iz Rusije. Velikanski projekt je v mesto pripeljal več denarja, prebivalcev in trgovcev. Leta 1809 je Finsko osvojila Rusija. Helsinki so bili tri leta kasneje povzdignjeni v prestolnico avtonomne Velike vojvodine Finske. Rusi so mesto oblikovali monumentalno in imperialno kot odraz moči Rusije in carja. Finska je leta 1917 postala samostojna, Helsinki pa so prevzeli zahtevno novo vlogo prestolnice mlade republike. Razvoj mesta sta narekovala klasicizem in funkcionalizem.

Helsinki, ki so okrevali po vojni, so leta 1952 gostili poletne olimpijske igre. Takrat se jih je po vsem svetu prijel sloves učinkovitega in prijaznega gostitelja. Helsinki tudi veljajo za mesto, v katerem so lahko najrazličnejši pogledi in stališča v stiku drug z drugim v konstruktivnem vzdušju. Dvorana Finlandia je gostila že več mednarodnih vrhovnih srečanj, tudi Konferenco za varnost in sodelovanje v Evropi leta 1975. Finska je leta 1995 postala članica Evropske unije. Leta 1999 in 2006 je Evropski uniji tudi predsedovala.

Hrana

Za finsko kuhinjo so poleg zelenjave, gob, jagodičevja in rib značilni čisti okusi in preprostost. Na helsinško kuhinjo so vplivale tako zahodne kot vzhodne kuhinje. Priporočamo, da v Helsinkih poskusite: menek in mleč s palačinkami, runebergovo torto, grahovo juho,jagnetino, finski velikonočni puding,losos, ostriž, baltski slanik, meso poljskega zajca, meso potočnega raka, solato rosolli, enolončnice iz korenovk, ingverjeve piškote, božične pite ter glöge.

Pijača

Finci spijejo veliko kave, piva in vodke. Nekateri imajo navado ob obroku piti tudi mleko. Značilne pijače so:

 • vodka Finlandia
 • Virvatulet
 • Karhu, svetlo pivo
 • pivo Karjala
 • Lapin kulta (Laponsko zlato), najpopularnije pivo u Laponiji
 • Lakkalikööri
 • Polar Karpalo
 • Lapponia Mustikka

Nakupovanje

V Helsinkih boste lahko nakupovali v številnih trgovskih centrih kot so: Itis, Kluuvi, Forum, Jumbo in Ruoholahti, ter v trgovinah: Galleria Esplanad, Kamppi, Leisure World Flamingo, Sokos Department Store ter Verkkokauppa.com.

Kultura

Helsinki so kulturno, medijsko in finančno središče Finske. Ena tretjina mesta je sestavljena iz parkov in drugih zelenih površin, kjer lahko občudujete različne zgodovinske sloge in vrednote.

Festivali in dogodki

 • Helsinški festival predstavlja največji umetnosti festival na Finskem.
 • Helsinški festival komedije predstavlja največji festival omedije v severnem delu Evrope.
 • Helsinki gostijo tudi Mednarodni filmski festival.
 • Festival Flow pa je festival kulinarike, ki združi v enem vikendu 30 helsinških restavracij.

Jezik

Finska ima dva uradna jezika: finščino, ki se uporablja v 92 %, ter švedščino, ki jo uporabljajo samo v 6 %. Ustanovitelj finskega knjižnega jezika je Michael Agricoale 1542. Pisec prve finske slovnice je Eskil Petraeus leta 1649.

Izobraževanje

Helsinška univerza je razdeljena na enajst fakultet. Fakulteta za teologijo, pravo, medicino, umetnost, znanost, farmacijo, biologijo, behaviorizem, socialno znanost, agrikulturo ter veterino.

Tečaje finskega jezika v Helsinkih izvaja poleg univerze tudi več zasebnih jezikovnih šol, kot so: Ilmonet, Axxell, Campus Palmenia, Helao, Amiedu, Opistopalvelut,...

Varnost

Finska spada med deset najbolj varnih držav na svetu, zato posebnih opozoril glede varnosti turistov ni.

Koristne turistične informacije


Turistični urad v Helsinkih ponuja turistom informacije o mestu, znamenitostih, dogodkin in storitveh. Predloga:Helsinški turistični urad Več podatkov na Visithelsinki.fi/

V Helsinkih najdemo ambasade številnih držav. Seznam na povezavi:Predloga:Ambasade Helsinki Več podatkov na Formin.finland.fi/

Univerzitetna centralna bolnišnica v Helsinkih je največja na Finskem. Predloga:Univerzitetna centralan bolnišnica Več podatkov na Wikipedia.org

Telekomunikacije

Telefon

Klici iz Finske:

Za direktne klice je potrebno vnesti:

 • predpono za mednarodne klice (00, 990, 994 ali 999),
 • karakteristično številko države,
 • področno številko (brez predpone 0 ali 9 za Španijo), ter
 • naročnikovo številko.

Klic se lahko opravi tudi preko centrale na številki 020222. Za informacije o mednarodnih telefonskih naročnikih in cenah klicev je potrebno poklicati na 020208.

Klici na Finsko:

Za klice na Finsko iz tujine je potrebno vnesti:

 • predpono za mednarodne klice države, iz katere kličete,
 • karakteristično številko Finske (358)
 • področno številko brez predpone 0, ter
 • naročnikovo številko.

Klici na Finskem:

Za klice v finskem omrežju se uporablja področno številko brez predpone 0. Za mednarodne klice preko centrale je potrebno poklicati 020222.

Internet

Večji finski ponudniki internetnih storitev so:

 • Sonera
 • Saunalahti
 • Elisa Oyj
 • Welho [4]

Finska je z internetom dobropokrita.

Pošta

Poštne poslovalnice so odprte od ponedeljka do petka od 9:00 do 18:00, glavna pošta pa je odprta do 20:00, uporablja se lahko rumene poštne nabiralnike. Znamke so na voljo v poštnih poslovalnicah ter v številnih knjigarnah, papirnicah, trafikah in prehrambenih trgovinah ter na železniških in avtobusnih postajah.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Zračni promet se odvija predvsem iz mednarodnega letališča v Helsinkih, ki se nahaja neka kilometrov severno od središča Helsinkov, v mestu Vantaa. Drugo letališče v Helsinkih je, letališče Malmi, ki se v glavnem uporablja za splošno in zasebno letalstva. Družba Hernesaari Heliport v Talinu, pa ponuja tudi elikopterske prelete.

Z avtobusom in avtom

Vozlišće helsinškega cestnega prometa je sestavljeno iz treh polkrožnih obvoznic, obroči I, II in III, ki povezujejo druge dele Finske. Javni prevoz v Helsinkih je zelo dobro organiziran, saj lahko z eno samo vozovnico skočite na krov tramvaja, avtobusa, na podzemno železnico in celo na trajekt do Suomenlinna. Karte se lahko kupili pri vozniku, iz avtomatov za vozovnice ali celo tako, da pošljete SMS sporočilo z mobilnim telefonom.

Dnevne karte so na voljo za neomejeno uporabo za javni prevoz za 1-7 dni.

Regionalne karte omogočajo imetniku, da prosto potujejo v Helsinkie, Espoo, Kauniainen in mesto Vantaa. Regionalne karte in regionalne turistične karte lahko kupite tudi na avtomatih za vozovnice.

Imetniki Helsinki Card lahko potujejo z javnimi prevoznimi redstvi brezplačno.

Z vlakom

Po Helsinkih se lahko vozimo s tramvaji in vlaki podzemne železnice. Helsinška Centralna železniška postaja se nahaja v Kluuvi, delu osrednjih Helsinkov in je središče javnega prevoza v širšem območju Helsinkov. Postaja se uporablja za približno 200.000 potnikov na dan in služi kot točke izvora za vse vlake. Postaja gosti tudi postaje podzemne železnice Rautatientori, od katerih je najbolj obremenjena postaja Metro v Helsinkih.

Z ladjo

Mesto slovi po dobrih pomorskih povezavah, tudi pozimi, ko zamrzne morje, se poti ohranjajo s pomočjo ledolomilcev. Redni promet je na relaciji od Helsinkov do Stockholma, Talina in Sankt Peterburga. Mednarodne potniške ladje navadno pristanejo v južnem pristanišču, Katajanokka, West Harbour in Hernesaari. Helsinki je drugo najbolj obremenjeno potniško pristanišče v Evropi. Trajektne povezave so vzpostvaljene do Talina, Mariehamn in Stockholma.

Transport po destinaciji

Javni transport

Večinoma se v Helsinkih poslužujejo vožnje z vlaki in tramvaji ter avtobusi in trajekti.

Avto

V Helsinkih obstaja več možnosti najema avtomobila:

 • Avis
 • Europcar
 • Hertz
 • Lacara
 • Auto Alex
 • Scandia Rent
 • Transvell
 • Auto Europe
 • Rentalcars.com
 • ABEX Car Rental

Taxi

Taksiji so edno na voljo v centru mesta, razen v najbolj obremenjenih obdobjih. Taxi stojnice so na priročnem mestu v celotnem centru. Taksi-Helsinki tel. +358 (0) 100 0700 (1,17 € / klic +0,25 € / 10 sekund + lokalni klic dajatev) Letališče Taxi Yellow Line tel. +358 (0) 600 555 555 (1,25 € / klic + lokalni naboj klic) od letališča do središča mesta s posebno ceno. Lähitaksi tel. +358 (0) 100 7300 (0.984 € / klic 0.082 € / 10 sekund + lokalni klic dajatev) Kovanen tel. +358 200 6060 (1,66 € / odgovoril na klic + lokalni omrežnina) Na voljo je tudi storitev Kutsuplus, ki zagotavlja novo vrsto storitev na zahtevo avtobus po meri.

Kolo

Kolesarjenje je odličen način za ogled mesta in okoliških narave. Helsinki ponuja okoli 750 kilometrov urejenih kolesarskih poti.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

TripAdvisor priporoča naslednje hotele v Helsinkih:

 • Scandic Paasi
 • Fabian Hotel
 • Radisson Blu Plaza Hotel, Helsinki
 • Hotel Haven
 • Hotel Kamp
 • GLO Hotel Art
 • Hotel GLO Helsinki Kluuvi
 • Best Western Premier Hotel Katajanokka
 • Klaus K Hotel

Hostli

Hostli v Hwlsinkih ponujajo nekoliko cenejše nočitve.

 • Hostel Erottajanpuisto
 • EurohostelAcademica Summer Hostel
 • CheapSleep Helsinki
 • Hostel Stadion
 • Hostel Suomenlinna

Kampiranje

Rastila Camping Helsinki ima s svojo široko paleto storitev namestitve, 5 zvezdic. V kampu so dobro vzdrževane stavbe, savne, restavracije in plaže.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Finska