Heidelberg

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Heidelberg je dragulj med nemškimi turističnimi destinacijami. Za ljudi po vsem svetu je Heidelberg prava podoba romantične Nemčije. Reka Neckar teče po globoki gozdni dolini mimo starih stolpov in mostov, grajske razvaline iz rdečega peščenca pa se mogočno dvigajo nad strehe mesta Heidelberg. Ljubka podoba kraja Heidelberg in brezmejna živahnost študentov na najstarejši in na najbolj tradicionalni univerzi, privlačita na tisoče obiskovalcev. Velika privlačnost so hrupne študentske gostilne v starem delu mesta Heidelberg, nekdanja zbirališča ekskluzivnih Verbindungen (bratovščin).

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 13,21 minut

Jezik: Nemščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Philosophenweg: Pot filozofov lahko najdete na severnem delu mesta. Zagotavlja čudovit pogled na stari del mesta Heidelberg. Tu lahko najdete tudi znano sliko mesta Heidelberg, imenovano Merian Stich.
 2. Altstadt in Hauptstrasse: Zgodovinski del centra in glavna ulica mesta Heidelberg - Hauptstrasse vodi od Bismarckplatza skozi stari (zgodovinski) del mesta Heidelberg. Dolga je približno eno miljo (1,6 km) in naj bi bila najdaljša nakupovalna ulica v Nemčiji.
 3. Grad: Avdio vodič, ki te vodi skozi grad je na voljo pri vhodu v grad za plačilo. Na voljo je v več jezikih, tudi angleščini. Na vrtu gradu pa stoji kip nemškega pesnika Johann Wolfgang von Goethe.
 4. Stari most Chrl Theodor:Heidelberg se ponaša s starim in izjemno lepim mostom iz 18. stoletja, ki povezuje obe strani reke Neckar.
 5. Heiligenberg: Je gora s katere je prelep pogled na stari del mesta Heidelberg. Ravno tako so na gori tudi ostanki obzidja, ki so zgradili starodavni Kelti, da bi se obranili pred Germanskimi plemeni ter Heidenloch - globok vodnjak, katerega izvir ni znan in ostanki samostana (iz 10. stoletja).
 6. Thingstätte: Gledališče na prostem na gori Heiligenberg in je bil zgrajen za propagando nacistične Nemčije v letu 1934.
 7. Kurpfälzisches Museum: Se nahaja na ulici Hauptstrasse in vsebuje zanimive razstave od prazgodovine mesta Heidelberg do današnjih časov.
 8. Universitätsplatz: Dandanašnja študentska kavarna (odprta za javnost), je bila včasih del stare univerze in orožarne.
 9. Jesuitenkirche: Cerkev, zgrajena leta 1712 z baročno konstrukcijo in modernimi dodatki v notranjosti.
 10. Heiliggeistkirche: Heiliggeistkirche cerkev je ena izmed mnogih velikih in manjših cerkev v mestu Heidelberg, vendar z najbolj zanimivo zgodovino. Med zgodnjem srednjem veku je bila zatočišče Bibliotheke Palatina, nemške najstarejše knjižnice. Bibliotheka je bila ukradena in prenesena v Rim, vendar so s časom vrnili nazaj. Z cerkve imate ravno tako čudovit razgled na star del mesta Heidelberg in Schloss Heidelberg.

Muzeji

Heidelberg ima zelo ugleden muzej Carla Bosch, ki prikazuje življenje in delo kemika in Nobelovega nagrajenca Carl Boscha. Dokumentations-und Kulturzentrum Deutscher Sini und Romov je center, ki opisuje nacistični genocid nad Sinti in Romi. Nemški muzej za pakiranje (Deutsches Verpackungsmuseum) prikazuje pregled zgodovine pakiranja in zavijanja blaga, medtem ko Deutsches Apothekenmuseum, ki se nahaja v gradu, prikazuje razvoj farmacije v Nemčiji. Kurpfälzisches muzej (Museum Pfalško) ponuja veliko umetniško zbirko in nekaj rimskih arheoloških ostankov iz regije. Poleg tega obstajajo tudi vodeni ogledi v večini zgodovinskih spomenikov mesta Heidelberg, Heidelberg pa ima tudi organizirane turistične ture po mestu, ki so na voljo v več jezikih.

Parki

Heidelberg se ponaša s prelepimi parki in sprehajalnimi stezami. Sprehodite se po Filozofski poti (Philosophenweg), ki se počasi vzpenja nad obrežjem reke Neckar in ponuja čudovit razgled nad mestom Heidelberg.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Okoli 13 km zahodno od mesta Heidelberg leži mestece Schwetzingen, znano po grajskem parku, nenavadnem sanskem svetu iz 18. stoletja, polnem romantičnih follies in stvari, ki zbujajo pozornost. Zunaj formalnega francoskega parka ob samem parku, si lahko ogledate Apolonov tempelj, v votlini kip Pana, ki igra na flavto, lažne razvaline, zvijače s perspektivo itd. V tamkajšnem gledališču je Mozart dirigiral orkestru, ki je igral njegova dela.

Aktivnosti

Mesto Heidelberg ima več kot 12 kinomatografov in 8 gledališč. Ena najpomembnejših gledališč so:

 • Stadttheater: veliko gledališče, ki ga vodi država.
 • Zimmertheater: se nahaja na ulici Hauptstrasse in je Nemško najstarejše privatno gledališče.
 • Karlstorbahnhof: eden naprednejših kulturnih središč na vzhodnem delu mesta Heidelberg.

Königstuhl-gora: 568 m visoka gora, ki se nahaja 450 m nad mesto Heidelberg in predstavlja popolno sprostitev od hrupa iz središča mesta Heidelberg. Vrh gore ponuja lep pogled čez mesto Heidelberg in dolino Rhine. V dobrem vremenu lahko vidite tudi severni del Črnega gozda. Vrh gore lahko dosežete z vlakom, ki pelje še naprej od gradu do vrha, vendar se boste morali presesti na drug vlak. Na vrhu si lahko tudi ogledate vlakec, ki je star 100 let in narejen v Nemčiji.

Himmelsleiter: Če si v mestu Heidelberg zaželite rekreacije, potem lahko poskusite Himmelsleiter pot-stopnišče s 1200 stopnicami s katerimi premagate 270 nadmorske višine do gore.

Königstuhl - Stopnišče, ki se konča 10 m pod vrhom gore, začne pa malo nad gradom. Vhod je malo skrit.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

798px-Heidelberg Stadtteile 2012.svg.png

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Heidelberg ima oceansko podnebje, ki je definiran zaradi varovane doline med Pfälzerwald in Odenwald. Čez celo leto so mile temperature zagotovljene zaradi oceanskega zraka, ki v mesto Heidelberg prihajajo z zahoda. Najtoplejši mesec v mestu Heidelberg je julij in najbolj mrzli januar. Dvig temperatur čez 30 °C sredi poletja ni nič nenavadnega. Po Nemškem meteorološkem centru je bil Heidelberg najtoplejši kraj v letu 2009. Največ padavin Heidelberg dobi v mesecu novembru in najmanj v aprilu.

Kdaj obiskati

Mesto Heidelberg je za obisk zanimiv čez celo leto, saj se v mestu vedno kaj dogaja, od različnih festivalov do kulturnih dogodkov.Vendar je še posebno zanimiv od maja do septembra, ko mesto zaživi v vsej svoji lepoti.

Zgodovina

Med 2. svetovno vojno je bilo mestu Heidelberg med bombardiranjem Nemških mest skoraj čisto prizaneseno in lahko zato še danes občudujete Baročni čar v ozkih ulicah, slikovite hiše in seveda svetovno znane Schloss (ruševine gradu). Po 2. svetovni vojni je Ameriška vojska postavila velike barake na južnem delu mesta Heidelberg, zato ima danes Heidelberg poleg 149,600 prebivalcev in 28,000 študentov tudi 20,000 ameriških prebivalcev, kateri so večinoma vojaki in njihove družine. Ravno tako pa prihaja v Heidelberg letno več tisoč turistov. Heidelberg je zato resnično kulturno raznolik in mednarodna destinacija, kljub svoji majhnosti. Skozi leta je Heidelberg privabil številne umetnike, intelektualce in univerzitetne učitelje iz celotne Evrope in je zato tudi imenovan kar neuradno intelektualno središče. Med ljudi, ki so delali in živeli v mestu Heidelberg spadajo pesniki Joseph von Eichendorff, Jean Paul in Goethe; znanstvenika Bunsen in Kirchhoff; filozofi von-Knigge, Ludwig Feuerbach, Karl Jaspers in Hannah Arendt; arhitekt Albert Speer in še mnogi drugi.

Hrana

Mesto Heidelberg ponuja številne možnosti uživanja ob hrani:

 1. Žar in Pivo: Na sončne dneve je "Neckarwiese" poln ljudi, ki se sproščajo na soncu, pečejo na žaru ali pijejo pivo. Ta lepi prostor v mestu heidelberg ima lep pogled na grad. A si boste morali prinesti s seboj svoj žar, pivo in meso, če boste hoteli imeti piknik. V mestu Heidelberg poceni žare lahko kupite v trgovini Bauhaus, ki se nahaja na ulici Kurfürsten-Anlage 11, samo 200m južno od Bismarchplatza. Tako se lahko na lep način vključite z lokalnim prebivalstvom.
 2. Prigrizki: Na ulici Hauptstraße, katera teče skozi center mesta Heidelberg, boste našli veliko pekarn, ki ponujajo lokalno specialiteto “Brezeln” (preste. V supermarketih pa lahko poiščete poseben oddelek imenovan “Markthallen”, kjer lahko pojeste kar tam, kar ste kupili.
 3. Kavarne: Veliko kavarn ima v mestu Heidelberg zunaj postavljene mize, tako lahko ob lepem vremenu uživate na svežem zraku tako vi kot tudi domačini. Popularna poletna destinacija za pitje piva in poležavanje je Marktplatz, ki se nahaja na ulici Heiliggeistkirche.
 4. Obroki: Ulica Haupstraße je polna različnih restavracij, kjer lahko uživate v več različnih kuhinjah. Jedi so ponavadi postrežene v velikih porcijah in so relativno poceni in dobre kvalitete. Najde se za vsakogar nekaj, saj ponujajo hrano iz kuhinj iz celega sveta: Japonska, Indija, Italija, Kitajska, Nemška, Bavarska, Ameriška hitra hrana in "Döner" restavracije, kjer ponujajo poceni hrano celo noč.
 5. Menze in restavracije v mestu Heidelberg, kjer je mogoče še dobro jesti so:
 • Mensa im Marstallhof: Mogoče najlepša univerzitetna menza v Nemčiji, ponuja hrano in pivo po ugodni ceni v historični stavbi z pivskim vrtom. Vsi do dobrodošli, odprto do poznih ur.
 • Sunisas Thai Imbiss: Speyerer Straße 1, 69115 Heidelberg, tel.:+49 6221 / 6555533: Če želite zamenjati nemško hrano za nekaj drugega, potem obiščite to restavracijo za avtentično tajsko kuhinjo. Restavracija ponuja tudi dostavo na dom za razumno ceno. Ima tudi teraso, biljard mize in koktajle. Restavracija je odprta do 23 ure.
 • Thaipan: Na Hauptstraße ulici, na Universitätsplatzu. Odlična tajska restavracija z razumnimi cenami in dobro postrežbo. Strežejo najbolj avtentično tajsko hrano, kar jo Evropa premore. Priporočamo, da naročite Giow Grob (ocvrte piščančje meso) za predjed in pekočo tajsko hrano za pravo tajsko izkušnjo.
 • Korean/Sushi restaurant Heiliggeiststraße 3, blizu Marktplatz zraven hotela Hotel zum Rathaus. Malo znana restavracija z odličnim sushijem in korejsko hrano.
 • Zum Goldenen Anker, Rungenweg, tel.:+49 6221 / 4862.
 • Elia, Promenadeplatz, tel.:+49 6221 / 7820.
 • Turmstube, Schützenstr., tel.:+49 6221 / 20114.
 • Kashmir, Strasse, tel.:+49 6221 / 20719.
 • Rizo, Lorchheimer-Str, tel.:+49 6221 / 8801.
 • Eatery, Breisacherstr, tel.: +49 6221 / 10079
 • Nabucco, Eichenweg, tel.:+49 6221 / 18191.
 • Perazza, Buschkoppel, tel.:+49 6221 / 7234.
 • Roter Ochs, Kumlbacher Str., tel.:+49 6221 / 6528.
 • Die Eselin, Aberlestraße, tel.:+49 6221 / 13489.
 • Bierhelder Hof, Schönfeldstrasse, tel.:+49 6221 / 811.
 • Kao Kao, Haupstr, tel.:+49 6221 / 14012
 • La Locanda 26, Steubenstrasse, 26, tel.:+49 6221 7268922.
 • BrunnenStube Kranichweg 15, tel.:+49 6221 734222. Prijazna restavracija z sodobno nemško hrano, z zmernimi cenami. Ponujajo odlične ribje jedi, jagnjetino in sezonsko hrano. Restavracija se nahaja zahodno od Heidelberg centra v stanovanjskem delu. Ponujajo postrežbo na terasi v poletju.

Pijača

Heidelberg ponuja več kot 300 barov, pubov, klubov in diskotek. V mestu Heidelberg najdete vse, od Bavarsko obarvanih restavracij z jelenovim rogovjem okrašene stene do študentskih barov, kjer imajo pravico zavrniti vstop policije v bar. Najdite si prostor po vašem okusu in uživajte! V mestu Heidelberg ni določenega časa zaprtja, čeprav se večino barov zapre okoli 1 ure ponoči, nekateri študentski bari pa so odprti pozno v noč. Čeprav so lokalni prebivalci- tudi policisti- navajeni na pijane turiste in študente, pazite, da niste preglasni in ne razgrajajte. Heidelberg ima največje razmerje policistov na prebivalca, tako da, če niste previdni, se lahko hitro znajdete v njihovih rokah. Za mlade pa znajo biti najbolj zanimivi študentske zabave, kjer lahko dobite skoraj zastonj pivo, vendar se ne izpostavljajte, da ne ugotovijo, da ste turisti. Za zabave lahko izveste večinoma le od nekoga, ki ve za zabavo. Zabave se ne končajo pred 3:00 in po navadi trajajo do 6.00 ali 7.00 zjutraj. Študente pa večinoma najdete v barih kot sta Untere Straße in Zieglers.

 1. Vina: Vina so pridelana okoli mesta Heidelberg (Schriesheim, Wiesloch), vendar jih boste težko dobili v mestu. Ko kupite vino je najvarnejša izbira Rizling iz Pfalza ali pa belo vino iz Badena. Ali pa poskusite katero koli nemško vino iz vinorodnih regij.
 2. Vinogradi: Vinogradi se največkrat nahajajo sredi majhnih mest okoli avtoceste Bergstraße (B3). Kmetje prodajajo vino oz. sadeže kar v svojih kmetijah oz. vinogradih. Če se znajdete na kakšni taki kmetiji ne pozabite poskusiti jabolčno vino (Hesse specialiteta) ali pa mlado vino, katero lahko spijete kar tam na njihovem vrtu. Drugače pa se zapeljite z tramvajem severno od mesta Heidelberg, kamor koli med Schriesheim in Lützelsachsen ali pa regionalnim vlakom južno od mesta do Wiesloch ali Neustadt, kjer se boste lahko uživali v pokrajini neskončnih vinogradov.
 3. Uživate lahko v pubih, kavarnah in barih:
 • Mensa im Marstallhof: Mogoče najlepša študentska menza v Nemčiji z najcenejšim pivom v mestu Heidelberg, kjer so vsi dobrodošli. Odprta je do poznih ur.
 • Vetter's Brauhaus, Steingasse: Znani so, da imajo eno najmočnejših piv na svetu Vetter 33.
 • Kulturbrauerei: Heidelberg ima majhno pivovarno pri starem mostu v Leyergasse.
 • Großer Mohr: Majhen vendar zelo popularen bar mesta Heidelberg.
 • Sonderbar: Bar mesta Heidelberg, znan po velikih količinah absinta, viskija in značilnem vzdušju.
 • Destille: Bar mesta Heidelberg, znan po značilnem drevesu v stavbi.
 • Trinidad: Koktajl bar mesta Heidelberg, ki se nahaja na robu starega dela mesta. Je majhen, a popularen. Znan po dobrih koktajlih in dobrih ocenah.
 • O'Reillys: Irski pub, kise, nahaja severno od reke, čez most od Bismarckplatza.
 • Dubliner: Dober Irski pub, ki se nahaja na glavni ulici mesta Heidelberg.
 • Ham Ham's: Odličen kraj mesta Heidelberg za sprostitev, kajenje in pitje.
 • Nektar: Sproščen kraj mesta Heidelberg za pitje in zabavo.
 • B.J.Z. Bar: Odličen kraj za zabavo v Emmertsgrund. Prinesti morate svojo pijačo, vendar se lahko nato namestite kjer koli v hiši.
 • The Brass Monkey: Prijazen bar na Haspelgasse. Dobra družbe in angleško govoreči natakarji zagotovljeni.
 • Star Coffee: Če si želite kavo, lahko najdete kavarno na dveh lokacijah v mestu Heidelberg: prva se nahaja na Bismarckplatz, druga pa na Hauptstrasse. Strežejo ogromno različic kave in imajo brezplačen wi-fi.
 • Moro Cafes: Kavarno s stilom v mestu Heidelberg lahko najdete na Hauptstrasse in Alte Brücke.

Nekateri bari se zaprejo že ob 2h ponoči, zato greste lahko v kakšen drug klub, kjer ob tisti uri ni več vstopnine. Tako si lahko zagotovite zabavo dolgo v noč.

Nakupovanje

 • Če v mestu Heidelberg želite kupiti knjige v angleščini, se odpravite v angleško knjigarno The English Bookstore v Plöck 93 (tel: 06221-183001)
 • Čez dan pojdite do katedrale mesta Heidelberg, kjer so pred njo majhne stojnice s spominki.

Kultura

Heidelberg ima zelo pestro kulturno dogajanje, saj se skozi vse leto odvijajo tako različni redni festivalni dogodki, vsako leto pa pripravijo tudi različne eno ali več dnevne kulturne dogodke. Ker je Heidelberg izraziti univerzitetno mesto, tudi študentje poskrbijo, da mesto kulturno nikoli ne spi.

Festivali in dogodki

Heidelberg skozi vse leto gosti različne redne festivale in prireditve. V februarju se odvija festival Ball der Vampire - karnevali s plesom, glasbo in zabavo v maskah, vse na temo vampirjev. Marca ali aprila se odvija festival klasične glasbe. Med zadnjim vikendom aprila je v mestu Heidelberg vsako leto organizirano pol maraton. V poletnem času so slikovite razvaline gradu priče nepozabnemu gledališkemu, opernemu in koncertnemu doživetju, grad pa osvetlijo z lučmi ter ognjemetom. V septembru se vsako zadnjo soboto odvija Old Town Autumn festival, ko mesto Heidelberg zaživi v srednjeveški umetnosti, obrti, bolšjem sejmu in srednjeveško glasbo. V oktobru ali novembru prirejajo v mestu Heidelberg dneve gledališča in jazz festival. Vsako leto v novembru poteka mednarodni filmski festival Filmfestival Mannheim-Heidelberg. To je nemški drugi najstarejši filmski festival, takoj za festivalom mesta Berlin in kjer se predstavijo mladi neodvisni režiserji z vsega sveta. Med božičnimi prazniki poteka v starem delu mesta božični sejem, meščani pa se v prazničnem času obdarujejo z čokolada Heidelberger Studentenkuss (študent poljub), tradicionalnim darilom mesta Heidelberg.

Jezik

Uradni jezik v Nemčiji in v mestu Heidelberg je nemščina.

Izobraževanje

Heidelberg je dom najstarejše fakultete v Nemčiji (1386). Z 28.000 študenti je Ruprecht-Karls-Universität ena od večjih akademij in se ponaša z polno spektrom prastare akademije, od Egipčanskih študij do računalniške lingvistike. Fakultete za medicino, pravo in naravoslovne vede so znane kot ene najboljših v Nemčiji. Univerziteta je ravno tako spodbujala in bila del več svetovno znanih raziskovalnih inštitutov, kot so Nemški raziskovalni center za raka (DKFZ), Evropski molekularno biološki laboratorij (EMBL), Center molekularne biologije (ZMBH), Max Planckov inštitut za medicino, astronomijo, nuklearno fiziko in druge. Heidelberg lahko zato štejemo med študijska mesta z dolgo bogato zgodovino in je podobno drugim znanim mestom kot so Oxford ali Cambridge.

Varnost

Heidelberg je izjemno varno mestu, tudi za nemške standarde. Kljub temu predvsem ženskam nebi svetovali, da se same ponoči sprehajajo po mestu, tudi v mestu Heidelberg namreč naprej potrebno pomisliti na svojo varnost. Predvsem bi odsvetovali nočne sprehode po severnem delu nabrežja reke Neckar. Hoja je priporočljiva le v skupinah,saj je tam grmovje zelo gosto in je ponoči zelo temno. Večinoma pa ni težav, vendar če se počutite nelagodno, si lahko vzamete taxi. Taxi-ji za slovenske razmere sicer niso poceni, ženske pa si lahko kupijo posebne kupone imenovane "Frauentickets", s katerimi se za 8 eur lahko vozite kjer koli po mestu Heidelberg. Ne hodite po kolesarskih stezah!. Kolesarske steze so večinoma pobarvane z rdečo in so ločene od površin namenjene pešcem, ki so pobarvane z belo.V mestu Heidelberg je veliko več kolesarjev, kot motoristov in večina od njih vozi sicer zelo obzirno, a se do turistov kljub temu lahko zelo nestrpni, zato se je potrebno zelo paziti, kje hodiš. Južna vzporednica ulice Hauptstrasse imenovana Plock, je glavna prometna pot za študentske kolesarje med Bismarkplatz in Univerziteto. Čez dan je tam lahko tako živahno, da si je ta vrvež vredno ogledati.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Turistično informacijski center pri glavni postaji: Willy-Brandt-Platz 1, ☎ +49 6221 58 44 444, e-mail: touristinfo@heidelberg-marketing.de., ODPRTO: od 1 april -31 oktobera: ponedeljek-sobota 9:00-17:00, nedelje/počitnice 10:00-18:00; od 1. november -30 mareca: ponedeljek-sobota 9:00-18:00, nedelje/počitnice zaprto. Turistično informacijski center pri železniški postaji vam lahko pomaga in poda vse potrebne informacije. Če potrebujete sobo, vozovnice za muzeje ali grad, ideje kaj početi ali pa če potrebujete le kakšne spominke.

Telekomunikacije

Poštne številke: 69.115-69.126 Klicne kode: 06221

Telefonske in mobilne storitve

Nacionalna klicna koda za klicanje v Nemčijo je +49. Torej če kličete na mobilno številko naročnika nemških operaterjev, je potrebno najprej pritisniti 0049, spustiti 0, ter nato pritisniti osebno številko in kliči. Če pa kličete na stacionarno številko, najprej pritisnete 0049, nato pa še klicno kodo regije, mesto Heidelberg je 6221, nato pa številke stacionarnega telefona in kliči.

Internet

V mestu Heidelberg lahko v nekaterih barih in restavracijah dostopamo do brezplačnega interneta.Kraji, kjer se je možno brez plečno povezati na internet, so vidni na tej povezavi:[1]

Prihod na destinacijo

Z letalom

 • Frankfurtsko letališče-najbližje internacionalno letališče
 • Stuttgart-za lete znotraj EU

ICE vlak iz Frankfurtskega/Stuttgartskega letališča do Heidelberga Potujete lahko od letališča do Heidelberga z ICE vlaki (Inter City Express. To so najhitrejši nemški vlaki, ki vozijo s hitrostjo 300 km/h. Oba dva letališča (Frankfurt in Stuttgart) imata železniške postaje znotraj letališča. Železniška postaja Frankfurtskega letališča je celo ena večjih v Nemčiji. Rezervacije kart niso potrebne, saj lahko karto kupite znotraj letališča na avtomatu za karte oziroma na blagajni. Kreditne kartice so priznane in večino osebja govori angleško. Po potrebi boste mogoče morali prestopiti na postajah Mannheim, Stuttgart ali na Franfurtski glavni železniški postaji. Klub možnem prestopu boste verjetno prišli hitreje na cilj z vlakom kot z avtobusom. Cene enosmernih vozovnic: Frankfurt 24.50 eur(ICE), Stuttgart 26eur(IC)ali 38 eur(ICE).


Manjša letališča

 • Frankfurt-Hahn-letališče v središču lepih zelenih gora Hunsrück in je baza letalske družbe Ryanair. Iz letališča do Heidelberga poteka redna vozna linija. Vožnja z avtobusom iz letališča do Heidelberga traja malo več kot 2 uri, karta pa stane 20 eur (iz leta 2010).
 • Baden-Baden ima ravno tako manjše letališče. To letališče večinoma prihajajo letala le iz Nemčije

Z avtobusom

Lufthansa zagotavlja redne avtobusne prevoze iz Frankfurta do Heidelberga kjer odštejete 23 eur za enosmerno vozovnico in za povratno 42 eur. Ravno tako pa si lahko priskrbite 2 eur popusta z Lufthansko vozovnico.

Z avtom

Avtocesta A5 povezuje Heidelberg z Frankfurtom in Karlsruhe. Heidelberg je lahko dostopen s povsod.

Z vlakom

 • Glavna postaja v Heidelbergu se imenuje Heidelberg Hbf. Postaja se nahaja v severnem delu mesta, zato se priporoča da do središča oz. Bismarckplatza greste s tramvajem, saj je veliko ceneje kot taxi.
 • Direktne linije iz Heidelberga so do Stuttgarta, Karlsruhe, Mannheim in Frankfurta – daljše direktne linije pa do Munchena, Dunaja, Hamburga in Cologne, ki po navadi obratujejo vsake 2 uri.
 • Za potovanje iz bolj oddaljenih destinacij pa priporočamo, da vzamete regionalni vlak do bližnjega Meinnheima od kjer lahko nato odpeljete z visoko hitrostnim vlakom v vsa večja Nemška mesta in nekatera večja mesta zunaj Nemčije (Pariz, Zurich, Amsterdam, itd)
 • Potovanje za vikend je cenejše, če potujete z počasnejšimi vlaki, zlasti če imate skupno vozovnico za 5 oseb imenovano "Schönes Wochenende"

Z ladjo

Transport po destinaciji

»Heidelberg karta«, turistična prepustnica, ki vključuje javni prevoz, vstop v veliko muzejev in spodnji del gorske železniške poti (posebna karta je potrebna za zgornji del poti) se lahko kupi v turističnem informacijskem centru zunaj glavne postaje.

Javni transport

Mesto Heidelberg povezuje kar učinkovit sistem avtobusov in tramvajev. Dve najpomembnejši točki sta glavna postaja in Bismarckplatz. Avtobusa #32 in #33 povezujeta glavno železniško postajo (Hauptbahnhof) z starim delom mesta Heidelberg. Vse podatke o prometnem omrežju, voznim redu in natančne zemljevide lahko najdete na spletu.

Avto

V mestu Heidelberg je parkiranje avtomobilov zelo drago in teževno, zato se priporoča,da če se do mesta Heidelberg pripeljete s svojim avto, da le tega pustite parkiranega pred hotelom in se na raziskovanje mesta Heidelberg odpravite s kakšnim od javnih prevozov, ki je cenejši. Lahko pa najamete tudi rent-a-car, vendar bodite pozorni, saj so cene med različnimi ponudniki lahko precej različne. Avto lahko najamete tudi na letališču, kjer so rent-a-car poslovalnice odprte 24 ur.

Taxi

Tako kot v vseh Nemških mestih, je tudi v mestu Heidelberg dobro poskrbljeno za taxi prevoze.Vendar se morate zavedati,da tak način transporta ni poceni in je veliko dražji od javnih prevozov.

Kolo

Mesto Heidelberg je znano po velikem številu kolesarjev. To je tudi eden najpomembnejših prevoznih sredstev študentov, ki se z njim dnevno vozijo do univerze in nazaj. Tudi kolesarske poti so dobro urejene in so označene z rdečo barvo.

Nenavadni načini transporta

Gorska železniška pot povezuje štiri postaje (tudi grad) oz. staro mestno jedro na rečnem bregu z vrhom gore Königstuhl, ki je 400m nad mestom.

Spanje in namestitev

Hoteli

 • Hotel ISG je hotel nižjega cenovnega razreda in leži v predmestju Boxberg, približno 15-minutno vožnje s taksijem iz središča Heidelberga. Oprema sicer ni razkošna, vendar so sobe so dovolj udobne z odličnimi kopalnicami. V predmestju Boxberg se sicer nič ne dogaja.
 • Hotel Restaurant Scheid ☎ 49 6203 6050. Je lep, miren hotel, z razumnimi cenami v predmestju Schriesheim. Do Heidelberga potrebujete le kratek čas vožnje s tramvajem. Ker je predmestje zgrajeno na vzpetini, tramvajska postaja pa leži ob vznožju predmestja, lahko zvečer, ko se vračate iz mesta do hotela, računate na približno pol ure hoje do hotela.
 • B & B Hotel, Rudolf-Diesel-Str. 7 (vogal Speyerer Str.); proga 33 iz železniške postaje do Rudolf-Diesel-Str stop; ☎ +49 (0) 6221/1 37 20; e-mail: heidelberg@hotelbb.com; prijava do 14:00; odjava do 00:00. Pravo nasprotje običajnemu pomenu "B & B" - hotel je nov, učinkovit in predvsem brezoseben. Oddaljen je približno 1 km hoda stran od starega mestnega jedra. Leži v industrijski coni nasproti avto hiše, med stavbo Nata in zapuščeno železniško progo. Hotel je videti kot betonska škatla z brezplačnim parkiriščem, pa kljub temu nudi presenetljivo mirne, sodobne sobe z vsemi udobjem (vključno z brezplačnim WiFi). Če niste družabni ali če v hotel vstopate po polnoči, ne potrebujete nikakršnega stika z osebjem. V preddverju enostavno v terminal vstavite svojo kreditno kartico in že dobite kodo, s katero lahko odprete vrata svoje sobe.Ko odidete, ni potrebo ključa oddati osebju. Če potrebujete udobno posteljo in poleg še zajtrk za doplačilo ( eur), je to pravi kraj za vas. priporočamo da jeste v mestu, ker okoli hotela ni restavracij. Ne verjemite Google Maps, ker vas bo poslal na napačno stran ulice. Eno postejlna soba 54 eur.
 • Ritter, Hauptstraße 178; ☎ +49 6221 135-0; e-mail: info@ritter-heidelberg.de. Hotela Ritter je najstarejša stavba (1592), v Heidelbergu, ki je preživel vse požare in vojne mesta. Hotel bi bil lahko bolj znan, glede na njegovo lokacijo neposredno v središču Altstadt, ki je predvsem zelo zanimiv za fotografiranje. Dvopostelna soba stane od 118 do 206 eur.
 • Hip Hotel, Hauptstraße 115. Hotel je bil prenovljen leta 2005 v obliki boutique hotela. Vsaka soba je urejena v stilu znamenitega švicarskega mesta Zermatt (znanega po Heidi in smučanju)
 • Hotel Neu Heidelberg. Na zahodni strani središča Heidelberga stoji tri star hotel z restavracijo, samopostrežnim zajtrkom, teraso, vrtom. ponudba zajema tudi Wi-Fi, kolesa za goste, brezplačno parkiranje, različne int. tv kanale itd. Enostavno dostopen z avtomobilom in javnim prevozom.
 • NH Hotel Heidelberg. En km zahodno Altstadta leži hotel katerega stavba nekdanje pivovarne je bila v celoti obnovljena.Hotel je v modernem slogu, ves v steklu, tla so v lesu ter z veliko kovinskimi dodatki. Nekatere sobe so zelo prijeten, bolj hrupne so le tiste ob glavni cesti. Založenost bara s hrano pa je bolj slaba.
 • Crowne Plazahotel. Precej standard neznan poslovni hotel tik poleg Bismarckplatz. Sob, ki so v bližini dvigal, se je zaradi hrupa bolje izogniti.
 • Holiday Inn Heidelberghotel; Pleikartsförster Straße 101; brezplačna številka: 0800181 6068; prihod ob 03:00, odhod ob 11:00 Standard hotel, približno 5 km izven centra v Heidelberga. Ponudba vključuje savno in fitnes. Potrebno je doplačati kar veliko ceno in sicer v višini 10 € za 60 minut ali 17 € za 24 ur, ga potrebujete le za brskanje. Za poslovne uporabnike, je še dražje.
 • Hotel Holländer Hof Heidelberg, ☎ +49-6221-60 500; Neckarstaden 66. Hotel ima edinstven pogled na reki Neckar in promenado Walk. Leži nasproti Starega mostu.
 • Der Europäischer Hof. Klasični zasebni lasti hotel s petimi zvezdicami tik na robu ulice Altstadt. Prijetno vzdušje in skrbno osebje. Večina sob gledajo na dvorišče in so zato občudovanja vredne tihe in mirne.
 • Hirschgasse Heidelberg hotel, Hirschgasse 3; ☎ +49 6221 4540; prihod ob 03:00, odhod ob 00:00. Najstarejši hotel v Heidelbergu in znana kot najstarejša študentska stanovanjsko hiša v Nemčiji. Prvič je bila omenjena v ljubezenski zgodbi leta 1472 in se nahaja v mali stranski dolini ožjega stanovanjskem območju nasproti gradu Heidelberg.Zanimiv sprehod ob reki Neckar vas bo popeljal na Altstadt. Mark Twain je pisal o tem v svoji knjigi "A Tramp Abroad." Sobe so edinstven in bodo navdušili Laura Ashley oboževalce in tiste, ki so navdušeni nad pristno romantično opremljenostjo hotela. Na voljo sta dve restavraciji: zgodovinska Mensurstube z regionalnimi jedmi in več kot 250 let starimi mizami, na eno od njih si je vrezal svoje ime tudi grof Otto von Bismarck. Elegantna Le Gourmet je klasična francoska restavracija s skrbno vendar nezapleteno postrežbo, ki bo razveselila vaše kreditne kartice z zajetno vsoto. Vinotoč "Sunnyside upon the Bridge" je le lučaj stran od hotela, kjer dobimo dober lokalni rizling ali poznega burganca.

Hostli

 • Steffi je hostel v mestuHeidelberg Naslov: Alte Eppelheimer Str. 50 ( Pojdite naravnost iz postaje in prečkajte cesto in tramvajske tirnice. Na drugi strani ceste je moderna stavba, kjer greste skozi arkado (Kurfürstenpassage - Jack Wolfskin / Backpacker Store) Ko greste naravnost skozi prehod, na drugi strani zagledate veliko opečnato stavbo. V tretjem nadstropju te stavbe, nad Lidl supermarketom, se nahaja hostl); ☎ +49 6221-7782772; e-mail: info@hostelheidelberg.de; Prihod: 10:00-13:00 in od 17:00-08:00, odhod: do 12.00 . Nočitev stane od 20 eur, vse vključeno.
 • Youth Hostel Heidelberg( Jugendherberge Heildelberg ) Naslov: Tiergartenstraße 5; ☎ +49 6221-65119-0: Dobro vzdrževana hostel, na vzhodnem bregu reke Neckar, 25 min hoje od osrednje železniške postaje. Javni prevoz: avtobusna proga 32 od osrednje železniške postaje v smeri proti severu (Sportzentrum Nord), izstopite na Jugendherberge. Nočitev od 28,30 € vključno z zajtrkom in perilom. Brisače si lahko izposodite na recepciji za dodatna 2 eur.

Kampiranje

 • Camping Heidelberg,ponuja mirno in sproščeno vzdušje za sproščujoče počitnice. Obkrožen z naravo in se nahaja neposredno ob reki Neckar. Je edini kamp v mestu Heidelberg in nudi odlično izhodišče tako za izlete v naravo, kot tudi za oglede naj različnejših kulturnih in zgodovinskih znamenitosti mesta Heidelberg.Poleg tega si je mogoče ogledati mesto Heidelberg tudi z ladjico.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Nemčija