Hammamet

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 09:06, 22. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Tunizijski Saint Tropez, Hammamet je znan po dolgih peščenih plažah in vonju jasmina. Mesto poleg dolgih peščenih plaž, edinstvenih sončnih vzhodih in zahodih, kjer si lahko vsaka romantična duša poteši duha, ponuja vrsto drugih užitkov. V srcu mesta Hammamet se nahaja antična medina s stojnicami, restavracijami in lokali, kjer marljivi Tunizijci poskrbijo prav za vsak okus.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 4:13 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

Glavne turistične znamenitosti Hammameta so:

1.Citrus Golf Course igrišče golf, je zelo priljubljen za vse tiste, ki so šele začeli z igranjem golfa, kot za vse tiste, ki so že pravi mojstri.

2.Zizon paintball Klub je zelo priljubljena destinacija za vse mlade in tiste, ki so mladi po srcu. Paintball je adrenalinska igra, kjer je potrebno v najhitrejšem času postreliti sovražnika.

3.Vila Georga Sebastiana je vila, ki vas bo prevzela, tako iz arhitekturnega vidika, saj je zgrajena v tipičnem arabskem slogu, kot tudi iz zgodovinskega vidika. V njem so prebivali tudi svetovno znani politiki, med njimi tudi sam Churchill.

4.Plaža Hammamet neskončna peščena plaža. Ob sami plaži je veliko majhnih restavracij z tipičnimi tunizijskimi jedmi, katere je vredno poskusiti. Na sami plaži lahko najamete ležalnik ter senčnik in tako uživate v vsej lepoti plaže.

5.Jasmin Hammamet majhno pristaniško mestece, le nekaj minut oddaljeno od mesta Hammamet. V njem boste lahko našli veliko turističnih trgovinic, restavracij in barov.

6.Velika mošeja tipična arabska mošeja, kjer na žalost turisti nimamo vstopa, a vseeno je vredna ogleda.

7.Medina center Hammameta, kjer so številne majhne stojnice, kjer lahko kupite prav se. Svetujemo, da red vsaki nakupom, si najprej ogledate zainteresiran izdelke ter se o ceni pogajate.

Muzeji

Muzej Bardo je vreden ogleda. Znan je predvsem po svojih antičnih rimskih mozaikih. V njem lahko najdete različne zgodovinske znamenitosti, vseh zgodovinskih ljudstev, kateri prebivali na tunizijskem ozemlju.

Muzej Raqqada muzej se nahaja v bližnjem mestu Kairouan, turisti se lahko v muzej odpravijo s taksijem ali avtobusom. Muzej je največji muzej islamske umetnosti v državi, poleg tega lahko v njem najdete tudi sobo keramike, sobo islamskih kovancev in rokopisov.

Muzej Dar Ben Abdallah, nahaja se v starem delu mesta- Medine. V njem so prikazane tradicije tega izjemnega mesta. Poleg tradicionalnih običajev, oblek boste v njem našli tudi tradicionalno umetnost. Sam muzej je del palače, v kateri so nekoč prebivali pomembni Tunizijci. Sedaj pa je vsaka soba palače prilagojena zgodbi življenja. Vsaka soba prikazuje del našega življenja od rojstva do smrti.

Parki

Ob sprehajalni pote je vrsta drevoredov, na obronkih mesta je veliko nasadov jasmina in drugih pomembnih rastlin.

Skriti kotički

Hammamet je poln skrivnostnih kotičkov, kateri mora prav vsak turist posebej raziskati. Saj mesto ponuja za vsakogar nekaj, vredno pa se je prepustiti toku njihovega življenja, saj je zelo drugačno od našega.

Izleti v okolici destinacije

S taksijem se lahko odpeljete v bližnje pristaniško mestece Jasmin Hammamet, kjer lahko uživate v sprehajanju po ozkih mestnih ulicah ali pa si privoščite tradicionalno tunizijsko večerjo v številnih restavracijah v mestecu.

Lahko pa se odpravite tudi do glavnega mesta Tunizije, mesta Tunis. Do njega lahko prispete s taksijem ali avtobusom. V njem si lahko ogledate stari del mesta ali medino, razne muzeje ter znamenito pokopališče, katero je posvečeno vsem padlim Ameriškim vojakom v vojnah.

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Hammamet

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Za območje je značilno sub-mediteransko podnebje. Destinacija je znana po zelo vročih in suhih poletjih, kjer temperatura čez dan lahko doseže tudi 45 C.

Kdaj obiskati

Destinacijo lahko obiščemo čez celo leto a najprimernejši čas je med aprilom in oktobrom, ko ni oz. ni toliko padavin.

Zgodovina

Hammamet je zgodovinsko mesto, katero so v preteklosti zasedala različna ljudstva z različnimi kulturami. Prav zaradi tega je tako mesto kot tudi država zelo zanimiva. Mesece je bilo nekoč majhna ribiška vasica, katera se je v zgodnjih letih 19. stoletja začela razvijati turistični kraj. Najprej so v mesto začeli zatekati bogataši iz Evrope, nato pa so začeli tja prihajati tudi razni umetniki, ki so iskali navdih za njihova dela. Tako se je v vasici začelo graditi in postala je največja in najbolj obiskana celinska destinacija v Tuniziji.

Hrana

Ker je Tunizija bila v preteklosti tolikokrat oblegana z različnimi kulturami, je tudi njihova tradicionalna kuhinja zelo raznolika. Tako v tipičnih tunizijskih restavracijah nikoli ne zmanjka kuskusa in čičerke, katere vedno ponudijo k glavni jedi. Glavne jedi pa so sestavljene iz različnih vrst mesa, kot je ovčje meso, ribe (B)rik, jagnjetina, govedina in perutnina. Ker pa niso navajeni na svinjsko meso, na njihovem jedilniku ga ne boste našli.

V Hammametu a bose lahko opazili tudi sledi francoske kulinarike, saj so Tunizijci vrsto let preživeli pod Francoskim vodstvom in prav zaradi tega, imajo še vedno nekatere njihove tradicionalne krožnike.

Med tipične jedi, katere morate poskusiti so:

 • testni žepki z zelenjavo ali ribjim nadevom, ocvrti na vročem olju
 • meschula mesna solata
 • marga piščančje meso ali jagnjetina s čičerko, začinjeno s harisso (pikantna omaka)
 • tunizijske tajine (začinjena zelenjava pripravljena na poseben način)
 • mechovia na žaru popečena zelenjava začinjena s česnom, limoninim sokom, servirana s kaprami, olivami, jajci in tuno
 • za sladico pa obvezno poizkusite poleg izjemno dobrih datljev in raznih baklav tudi mesfuf(sladkan kuskus z oreščki in mlekom).

Pijača

Priporočljivo je poskusiti njihovo tradicionalno pijačo, ki je metin čaj, ter tunizijsko vino in pivo, ostali boste očarani nad okusi.

Nakupovanje

Pazljivi morate biti pri nakupovanju na tržnici, saj je veliko nepridipravov kateri samo čakajo na nepazljive turiste. Priporočamo, da v center mesta ne nosite velike vsote denarja. Poleg tega bodite pozorni pri nakupovanju, saj Tunizijci so zelo prebrisani, za ceno izdelkov se je potrebno vedno pogajati.

Kultura

Festivali in dogodki

Mednarodni festival Hammamet se prične v sredini julija in se nadaljuje do tretjega tedna v avgustu. Glavne atrakcije so poleg značilne glasbe njihove dežele tudi gledališke predstave, katere so v večini primerov odigrane v francoskem jeziku. Festival je zelo zanimiv in bo še tako zahtevnega obiskovalca pustil odprtih ust.

Islamski Sveti festivali je tradicionalni verski praznik. Kateri se začne v času Ramadana. Po dnevi, ni velikih praznovanj, saj se muslimani striktno držijo posta, a v večernih urah, se ulice napolnijo z ljudmi kateri se veselijo in jedo njihove tradicionalne jedi.

Jezik

Uradni jezik je tako arabščina kot tudi francoščina. Na turističnih destinacijah govorijo tako angleško, italijansko kot tudi nemško.

Izobraževanje

Izobraževanje je dobro. tunizijski otroci lahko brezplačno obiskujejo osnovno šolo. Tako velika večina otrok obiskuje šolo. Univerze v državi so le v glavnem mestu Tunis.

Kdor pa si želi učenja lokalnega jezika se lahko na Univerzi v Tunisu, vpiše v poletno šolo. Tečaji potekajo tako v arabskem jeziku kot tudi v angleškem (to velja za začetnike). Bivanje si lahko sami priskrbite ali vam ga dodeli šola.

Varnost

Najpogostejše prevare so ob nakupih izdelkov, saj Tunizijci, kot že rečeno, so zelo dobri pogajalci, a vedno sebi v prid. Prav zaradi tega se je potrebno pogajati. V večja mesta ne nosite velikih vsot denarja. Denar in dokumente, je najbolje pustiti v hotelskih sefih, kateri so dokaj varni.

V večernih urah se izogibajte temnih ulic, predvsem v večjih mestih.

Ker je Tunizija muslimanska država, so pravila pri njih drugačna od naših. Eden izmed teh, je da moški radi strmijo v ženske, predvsem če so te pomanjkljivo oblečene. Lahko pride tudi do verbalnega nagovarjanje žensk, a do večjih incidentov navadno ne pride. Ženske, ki potujejo same, pa naj bodo pazljive, predvsem v večernih urah, priporočamo, primerno oblačilo.

Koristne turistične informacije

Turistični uradi so v vsakem večjem mestu. V Hammametu so tudi slovenski predstavniki različnih turističnih agencij.

Spodaj pa navajamo pomembne telefonske številke:

 • Policija: 197
 • nujna zdravniška pomoč: 190
 • SOS Médecins: +216.71.744.215.
 • SOS Ambulances: +216.71.725.555 ali +2M16.71.599.900
 • Urgence Le Secours: +216.71.351.500
 • Klinika El Manar: +216.71.885.000.
 • Poliklinika La Marsa : +216.71.749.000.
 • Klinika Saint Augustin : +216.71.783.033.
 • Reševalna vozila: +216.71.780.000 ali +216.71.781.000.

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Več podatkov na MZZ.GOV.SI

Telekomunikacije

Telekomunikacija je v državi kot tudi v Hammametu zelo dobro urejena. Telefonske govorilnice so razposajene po celem mestu, ravno tako v hotelskih resortih. Lokalni klici so poceni, kar a ne velja za klice v tujino.

Telefonske in mobilne storitve

V Tuniziji imajo 3 mobilne operaterje in sicer Tunisiana, Orange, Tunisie Telecom. Za cene mobilnih storitev je najbolje da se obrnete na vašega mobilnega operaterja.

Internet

Do interneta lahko dostopate v večjih mestih. Za hitrejše iskanje internetnega dostopa, glejte napis Publinet. Internetna hitrost je dokaj počasna (1024 kbit/s). V hotelih in drugih nastanitvah je potrebno preveriti. V boljši hotelih (5 zvezdic) majo tudi Wi-Fi

Prihod na destinacijo

Z letalom

Na destinacijo lahko prispete iz različnih letališč, Tunis (Carthage), Enfidha, Monastir, Tabarka, Djerba in Tabarka. Naj preprostejši način je, da na destinacijo prispete iz letališča Tunis, saj je le 65 km oddaljeno od Hammameta. Ko prispete iz letališča se lahko odpeljete s taksijem, taksi kombijem ali avtobusom.

Za podrobnejše informacije o prevozu si lahko ogledate na:

 • Mednarodno letališče Tunis, Tunizija [[1]]
 • Mednarodno letališče v Kartageni[[2]]
 • Javni tunizijski prevozi[[3]]

Z avtobusom

Iz letališča, se lahko z avtobusom pripeljete na destinacijo.

Z avtom

Če želite, se lahko v Tunizijo pripeljete s lastnim prevozom. To pa storite tako, da se vkrcate na trajekt iz Italije, ki vozi v Tunis. Lahko pa tudi najamete avto na letališču ali povprašate o najemu avtomobila v hotelih.

Z ladjo

Tudi z ladjo lahko prispete na destinacijo najbližja evropska pristanišča so v Franciji in Italiji.

Transport po destinaciji

Po destinaciji se lahko prevažate tako z taksijem, avtobusom ali najamete kolo, motor ali avto. Najamete jih lahko v agencijah, ki se ukvarjajo z najemanjem vozil ali pa o tem povprašate v hotelih, kjer ste nastanjeni.

Pomembno, a je da imate veljavno mednarodno vozniško dovoljenje.

Nenavadni načini transporta

Po plažah pa se lahko prevažate tudi s kamelami.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hammamet je poln hotelov, tako lahko izbirate med hoteli nižje in višje kategorije. Priporočamo, pa da v arabskih deželah, raje posegate po višje kategoričnih hotelih, kateri so poleg večje ponudbe tudi čistejši in predvsem varnejši.

Le Sultan Hotel je eden najbolj znanih višje kategoričnih hotelov, primeren pa je za starejše pare in družine. V nižje kategorične hotele pa spada Kinza Hotel Hammamet, kjer lahko odštejete manj denarja in je primeren za mlajše pare.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Tunizija