Gruzija: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
m (vrnitev sprememb uporabnika Mirjamk (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika matej savnik)
Vrstica 18: Vrstica 18:
 
== Fotogalerija znamenitosti ==
 
== Fotogalerija znamenitosti ==
 
<!-- Dodaj 6 slik z destinacije, ki jih poiščeš v iskalniku na http://commons.wikimedia.org/. Pri sliki obvezno preveri pogoje uporabe in navedi AVTORJA, LETO FOTOGRAFIRANJA IN VIR -->
 
<!-- Dodaj 6 slik z destinacije, ki jih poiščeš v iskalniku na http://commons.wikimedia.org/. Pri sliki obvezno preveri pogoje uporabe in navedi AVTORJA, LETO FOTOGRAFIRANJA IN VIR -->
 +
<gallery>
  
  
  
</gallery>
 
 
   
 
   
 
Slika:Tbilisi_1465.jpg|Tbilisi - arhitektura
 
Slika:Tbilisi_1465.jpg|Tbilisi - arhitektura

Redakcija: 15:44, 20. februar 2019

Gruzija je država, na Kavkazu. Gruzija očara vsakega popotnika. Gruzijo bogati veličastna zgodovina, arhitektura, kulinarika, naravne lepote. Je dežela vinske trte. Zahodni del se zajeda v evropslo celino in je pretežno gorat ter poraščen z gozdovi. Vzhodni del države je na azijski celini. Prevladuje ravnica, ki je posejana s številnimi polji. Na jugu se Gruzija dotika Črnega morja.

</gallery>

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 7 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Tbilisi: Glavno mesto Gruzije. Njegove najbolj prepoznavne znamenitosti so: Idilično staro mestno jedro, gledališče Rezo Gabriadze Marionette, prelepa katedrala Tsminda Sameba, Sionitska katedrala, most Miru ki popotnika prevzame, znamenito naselje Abanotubani ki je pod Unescovo zaščito ter narodni park Tusheti v neposredni bližini prestolnice.
 2. Batumi: Zelo lepo mesto, ki je prepoznavno po izredno lepih zelenih bulevarjih, botaničnem vrtu, parku čudes ter katedrali Svete mati device.
 3. Gagra: Mesto Gagra ponuja ogled številnih znamenitosti v njeni bližini in sicer: romantično jezero Rica, slap Gegskij ter park poimenovan po princu Olderburgkiju.
 4. Kutaisi: Mesto Kutaisi je prepoznavno predvsem po številnih katedralah, cerkvah in monastirjih kot so: Gelati Monastery, Motsameta Monastery in drugi.
 5. Bakuriani: Tipično turistično mesto namenejeno odihu, športnim aktivnostim in sprostitvi.
 6. Gudauri: Hribovsko mesto, ki je magnet ljubiteljem zimskih športov in uživanja na snegu.
 7. Mestia: Prelepo mesto v katerem si je vredno ogledati muzeja Svaneti ter hišnega muzeja Mihail Khegiani.
 8. Sukhumi: Turistično mesto ob Črnem morju, ki slovi po številnih dobrih restavracijah in prijaznih ljudeh.
 9. Telavi: Mesto z bogato zgodovino. Vredno si je ogledati arhitekturo prelepih cerkva in gradu. Najbolj znamenita je katedrala Alaverdi St George ter Nadangelska cerkev.
 10. Kobuleti: Kraj je prepoznaven po svojem narodnem parku Mtirala.
 11. Signagi: Signagi je staro mesto z znamenitim mestnim obzidjem ter samostanom sv. Nina.
 12. New Athos: Mesto ki slovi s svojo prestolnico Simoneau Kananitsky ter prelepimi jamami v bližini mesta.
[1]Več podatkov na Wikipedia.siSkriti kotički

Potovalni načrti

Gruzija 7 dni

 • Tbilisi; trdnava, sionitska katedrala Devic Marije, gledališče Rezo Garniadze Marionette, katedrala Tsminda Sameba, most Miru,
 • Kutaisi; samostan Gelati, samostan Motsameta
 • Gagra; jezero Rica, slap Gegskij, park poimenovan po princu Olderburgkiju

Aktivnosti

Gruzija ponuja številne možnosti aktivnega dopustovanja. Gruzija ima izredno bogato zgodovino ter prelepo razgibano naravo. Ljubitelji arhitekture si lahko v številnih mestih ogledajo gradove, cerkve, samostane, mostove. Mesta kot so Tbilisi, Kutaisi, Mestia ter Telavi, ljubiteljem arhitekture ponujajo prav to. Vredno je ogleda. Gruzija slovi po izredno dobri kuhinji. Obmorsko mesto Sukhumi je prepoznavno po izredno dobrih restavracijah. Kdor pride v Gruzijo, mora poizkusiti njihove tipične jedi. Gruzija je tudi zelo gorata dežela. V visokogorju so številne destinacije, ki ponujajo zimske aktivnosti. To sta predvsem mesti Bakuriani in Gudauri. V okolici mest so lepo urejena smučišča, tekaške proge, pohodniške poti. Hoteli na tej lokaciji ponujajo tudi sprostitev v zunanjih bazenih. Geografsko razgibana Gruzija ponuja tudi številne aktivnosti kot so kolesarjenje po brezpotjih, pohodništvo in planinarjenje ter obisk številnih jam. Za turiste je izredno dobro poskrbljeno. V vseh večjih krajih, si lahko izposodite potrebno opreme za izvajanje aktivnosti.

Koristne informacije

Glavno mesto:Tbilisi

Valuta: Lari (GEL)

Število prebivalcev: 4 394 700

Elektrika: 220v / 50 Hz ( evropski vtikač )

Tel. koda države:+995

Časovni pas: UTC +4

Telefon za nujno pomoč: 112

Domena: .ge

Velikost države: 69.700 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Gruzija

Dinamični zemljevidi

Regije

Kraji:Tbilisi, Mtskheta, Gori, Stepantsminda Kratek opis regije: Nahaja se v osrčju Gruzije.

Kraji:Kutaisi, Ambrolauri, Lentekhi, Oni Kratek opis regije: Je bujna, zelena in gorata regija na zahodu Gruzije. Na njenem ozemlju je bilo nekoč kraljestvo Kolkisu.

Kraji:Telavi, Signaghi, Akhmeta, Logodeghi Kratek opis regije: Nahaja se v vzhodni Gruziji. Prepoznavna je po lepem vremenu in vinski trti. V njej se nahajajo številne arhitekturne znamenitosti.

Kraji:Batumi, Keda, Khudo, Kobuleti Kratek opis regije: Leži ob obali Črnega morja in hkrati meji s sosednjo državo Turčijo. V njej živi večina muslimansko prebivalstvo.

Kraji:Mestia, Poti, Zugdidi Kratek opis regije: Na severu meji z Rusijo, na jugu pa se dotika Črnega morja. Politično je zelo nestabilna regija.

Kraji:Abastumani, Akhaltsikhe, Atskuri, Borjomi Kratek opis regije: Zibelka Gruzicev. Na jugu meji na severno Armenijo. Prepoznavna je po samostanu Sapara.

Kraji:Java, Leningor, Tskhinvali Kratek opis regije: Južna Osetija je sicer neodvisna država, ki pa ji Gruzija neodvisnosti ne priznava. Abhazija se nahaja na skrajnem severozahodu Gruzije. Južna Osetija se nahaja v severnem delu Gruzije in meji na Severno Osetijo.

Lastnosti pokrajine

Gruzija se delina vzhodno in zahodno. Zahodni del Gruzije, se bistveno razlikuje od vzhodnega dela Gruzije Zahodna Gruzija;obsega tako nižinski močvirni gozd ter območja večnega snega in ledu. Vzhodna Gruzija;prevladujejo suhe ravnice in gozdovi. Značilne so številne soteske med katerimi so visoki hribi. V preteklosti je imela Gruzija tako v nižinskem kot tudi v visokogorskem svetu številne gozdove. Zaradi intenzivnega kmetijstva, so gozdove krčili. Danes v nižinah gozdov praktično več ni. Gozdove lahko zasledimo le ob vznožjih hribov in vzpetin. Na nadmorski višini do 600 metrov najbolje uspevajo listavci kot so gaber, brest, bukev, jesen in kostanj. Na višji nadmorski višini pa prevladujejo iglavci in sicer smreke in jelke. Gozdna meja sega do nadmorske višine 1800 metrov. Od tu dalje gozda ni. Uspeva le majhna podrast. Na na odmorski višini 3500 metrov pa je pokrajina večnega snega in ledu. Najvišja točka v državi je gora Metri Shkhara s 5068 metri. Najnižja točka v državi je Črno morje. Naravne nevarnosti: potresi

Vreme in klima

Gruzija je klimatsko izredno raznolika država. Država se zajeda tako v evropski kot tudi azijski kontinent. V državi obstajata dve podnebni območji, ki ločujeta vzhodni in zahodni del države. Kavkaško hribovje na severu države, preprečuje vdor hladnega zraka s severa. Mali Kavkaz preprečuje vdor vročega zraka z juga. Zahodna Gruzija se nahaja v severnem obrobju vlažnega subtropskega pasu. Letna količina padavin, se giblje med 1000 in 4000 mm na letni ravni. Padavine so enakomerno razporejene preko celega leta. Preko celega leta so temperature razmeroma visoke. Poletja so običajno razmeroma mokra. Pozimi je v gorah snežna odeja debela več kot dva metra. Vzhodna Gruzija ima bistveno manj padavin. Podnebje je prehodno vlažno subtropsko do kontinentalno. Močan vpliv na podnebje, ima nemoten dotok suhega zraka iz Kaspijskega jezera. Naravne pregrade na jugu, zmanjšujejo dotok vlažnih zračnih mas iz Črnega morja. Posledica je bistveno manjša količina padavin ter hkrati veliko število sončnih dni. Na nadmorski višini nad 1500 metrov pa je zrak občutno bolj hladen. Čutiti je vpliv vlažnih zračnih mas iz Črnega morja. Poleti se običajno zrak segreje do 42 stopinj in več.

 Vremenska napoved in vreme v preteklih letihNajbolj primeren čas za obisk

Najprimernejša letna časa za obisk Gruzije sta pomlad in jesen. Spomladi je tako najprimerneje obiskati Gruzijo meseca maja in junija. Meseca september in oktober pa najprimernejša v jesenskem času. V teh obdobjih, se temperature gibljejo med 20 in 25 stopinj. Za ljubitelje smučarskih užitkov, pa je najprimernejši čas obiska v zimskem času. To je obdobje od meseca decembra pa tja do meseca februarja.


Zgodovina

Gruzija je bila v devetem in desetem stoletju kraljevina. Vladala ji je dinastja Bagrationi. Svoj razcvet je kraljevina doživela ob koncu desetega stoletja pa vse tja do dvanajstega stoletja. V dvanajstem stoletju je kraljevino vodil kralj David IV s kraljico Tamaro Veliko. Leta 1243, se je vojska kraljevine Gruzije spopadla z mongolsko vojsko in bila poražena. Poraz je izkoristilo Otmansko cesarstvo ter si podjarmilo Gruzijo. Posledica tega je bil razpad Gruzije na manjša kraljestva in kneževine. Kraljevine in kneževine so imele zelo omejeno samostojnost. Po porazih Otmanskega cesarstva in umiku iz Gruzijskega ozemlja, je leta 1801 Gruzija postala sestavni del ruskega imperija. Po oktobrski revoluciji leta 1917, je Gruzija postala socialistična republika v okviru Sovjetske zveze. Po razpadu Sovjetske zveze, je po dolgih stoletjih Gruzija leta 1991 ponovno postala samostojna država. Njen prvi predsednik je bil Zviad Gamsakhurdia. Želel je popolno oblast Tbilisija nad vsemi Gruzijskimi regijami. Takrat so se zoper oblasti v Tbilisiju zoperstavili prebivalstvo regij Abhazije in Južne Osetije. Gamsakhurdia je bil zaradi dogodkov ki so sledili, odstavljen. Prišlo je do vojne med Gruzijo ter omenjenima regijama. Vojna je trajala do leta 1995. Rezultat vojne je bila odcepitev Južne Osetije in Abhazije ob podpori Rusije. Leta 2004, je regija Adjara izrazila željo po odcepitvi. Takratni gruzijski predsednik Mihail Sakašvilij in njegova vlada, je tem težnjam odločno nasprotovala. Posledica tega, je bil leta 2008 vojni spopad med Gruzijo in Rusijo. Vojna je terjala številne žrtve na obeh straneh. Premirje je sicer danes vzpostavljeno, vendar zaplet ostaja nerešen. Odsvetuje se obisk omenjene regije.

Hrana

Gruzijska kuhinja slovi daleč naokrog. Njene odlične jedi poznajo v vseh državah nekdanje skupne domovine Sovjetske zveze. Najbolj tipične jedi so:

 • khachapuri; preprosta jed. Njena sestavina je kruh ki je polnjen s sirom
 • khinkali; mesne kroglice, ki so izredno močno začinjene.
 • mtsvadi; na žaru pečeni kosi mariniranega svinjskega ali telečjega mesa z dodatkom čebule
 • ghvezeli; pečeno testo polnjeno z mesom, krompirjem in sirom
 • ajabsandali; posebna vrsta zelenjave

Ob uživanju teh jedi, se običajno popije tudi velike količine alkohola - vina. Večina pripravljene hrane temelji predvsem na mesu in močnih začimbah. Sadje in zelenjava je na vsakem koraku Zelo je poceni in sveže. Priporočljivo je uživanje hrane predvsem tam, kjer je v restavracijah in gostilnah veliko ljudi. Skrbi bodo tako odveč. Odsvetuje se uživanje zahodnih jedi predvsem pic, hamburgerjev in podobnih jedi. Okus teh jedi je bleda senca okusu ki smo ga sicer vajeni. Priporočljivo je uživanje lokalnih jedi.

Pijača

Gruzija je prepoznavna predvsem po izredno dobrih vinih ter pivu, chachi in mineralni vodi.Vino

Gruzija je predvsem prepoznavna po izredno dobrih belih in črnih vinih. Gruzija se uvršča med najstarejše pridelovalke te žlahtne kaplice. Arheološka odkritja dokazujejo, da so vinsko trto gojili že 5000 let pred našim štetjem. Prav zaradi tega, se Gruzija lahko pohvali s proizvodnjo odličnih, kvalitetnih vin. Močno konkurenco na trgu predstavljajo francoska in italijanska vina. Žal je iz Gruzije prepovedano odnesti ustekleničeno vino. Običajno je to vino najboljše kvalitete. V sosednji Rusiji je na mizi običajno vino gruzijskega porekla. Rusi zelo cenijo njegovo kakovost.

Tipična rdeča vina
 • Saperavi
 • Mukuzani
 • Khvanchkara
 • Kindzmarauli
Tipična bela vina
 • Tsinandali
 • Kakheti
 • Tbilisuri

Pivo

Gruzija je tradicionalna proizvajalka piva. Pivo so v Gruziji pridelovali že v času antike. Pridelovali so ga v regijah Tusheti in Khevsureti. Z odcepitvijo od Sovjetske zveze, se je kvaliteta piva bistveno izboljšala. Sprejeti so bili strogi normativi kakovosti. Proizvodnja piva je stalnem porastu. Pivo je izredno kvalitetno zaradi uporabe izredno kvalitetne vode iz gorskih izvirov. Najbolj poznane znamke gruzijskega piva so:

 • Aluda
 • Argo
 • Batumuri
 • Bavarilis Herzogi
 • Kasri
 • Kazbegi
 • Khevsuruli
 • Lomisi
 • Natakhtari
 • Tushuri

V Gruziji je na voljo tudi pivo tujih znamk kot so Heineken, Bitburger, Lowenbrau, Guinness.

Chacha

Chacha je domača pijača. Njen okus spominja na italijansko grappo. Pijačo izdelujejo iz preostankov iztisnjenega grozdja. Chacho izdelujejo tudi iz nezrelega grozdja, fig, mandarin, pomaranč ter murv. Kupiti jo je mogoče na trgih, mestnih ulicah, vinskih kleteh ter marketih.

Mineralna voda

Zahodni del Gruzije je izrazito hribovit. Hribovje je posejano s številnimi izviri mineralne vode. Voda je izredno čista, bistra predvsem pa dobra. Ima specifičen okus. Najbolj poznane blagovne znamke gruzijske vode so:

 • Borjomi
 • Likani
 • Naberglavi

Mineralne vode, so izredno cenjene v republikah bivše skupne domovine Sovjetske zveze.

Nakupovanje

Zelo priporočljivo je, da se ob vstopu v Gruzijo zamenja gotovino v gruzijsko valuto. Potrebno se je zavedati da številni baknomati v Gruziji z izjemo Tbilisija, ne sprejemajo tujih kreditnih kartic. Izven Tbilisija, je priporočljivo imeti zadostno količino gotovine v njihovi valuti. Najbolje je imeti kovance in bankovce manjših vrednosti. Banke so ob koncu tedna zaprte. Menjava in dvig gotovine takrat nista mogoča. Cene potrošnih izdelkov so v primerjavi z našimi bistveno nižje. Sadje je priporočljivo nakupovati na tržnici. Sadje je vedno sveže. Prehrambene izdelke ki so obdelani s posebnimi postopki se nakupuje samo v velemarketih, ki so v vsakem večjem mestu. Ni odveč previdnost pri nakupu njihovih tradicionalnih izdelkov. Cene teh izdelkov so običajno visoke in nepoenotene. Pred nakupom, je potrebno ceno izdelka preveriti pri različnih tgovcih.

Gospodarstvo in ekonomija

Gruzija je že od antičnih časov trgovala s številnimi deželami in imperiji. Njena obmorska lega, ji zagotavlja odlično izhodišče in stik z ostalim svetom. Država je bogata s številnimi rudnimi bogastvi kot so zlato, srebro in baker. Nahajališče rud je Kavkaz. Gruzija ima zelo ugodno podnebno lego. Zelo dobro uspeva vinska trta. Gruzija je bogata tudi z izredno življensko pomembnimi vodnimi viri. Ugodno podnebje omogoča intenzivno kmetovanje v nižinah. V 20. stoletju, je bila Gruzija vključena v skupno državo Sovjetsko zvezo. Gospodarsko je bilo plansko načrtovano. Gospodarstvo se je počasi razvijalo. Razpad Sovjetske zveze leta 1991, je pomenil za Gruzijo preporod gospodarstva. Uvedlo se je tržno gospodarstvo. Sledil je propad številnih gospodarskih panog. Velik vpliv na poslabšanje gospodarskih razmer, je imel vojaški spopad v Južni Osetiji in Abhaziji. Kmetijstvo je zastalo. Posledica tega je bilo v letu 1994 skrčenje bruto domačega proizvoda na četrtino ki je bil v letu 1989. Država je zaprosila za finančno pomoč pri Svetovni banki in Mednarodnem denarnem skladu. Prejela je posojilo. Gruzijsko gospodarstvo z vstopom v novo tisočletje se je nato pričelo izboljševati. Leto 2007 je bilo prelomno leto. Rast BDP je dosegla 12%. Danes je Gruzijsko gospodarstvo eno izmed najhitreje rastočih gospodarstev v vzhodni Evropi. Država ima danes visoko stopnjo brezposelnosti ki znaša 12,6%. Povprečni osebni dohodek je izredno nizek v primerjavi z evropskimi državami. Znaša 347 GEL ali približno 200 USD. Po uradnih podatkih, je leta 2001 živelo 54% prebivalstva pod nacionalno mejo revščine. Veliko težavo za nadaljni razvoj gospodarstva, predstavlja prepoved uvoza gruzijskega vina in drugih izdelkov s strani Rusije. Gruzija svoje gospodarstvo usmerja na svetovni trgovinski trg. Eden največjih potencialov gruzijskega gospodarstva predstavlja turizem. Gruzijo vsako leto obišče približno milijon turistov. V ta namen država vlaga velika finančna sredstva v razvoj turističnih destinacij. Popotnik si lahko v Gruziji lahko ogleda marsikaj. Gruzija ponuja preko 2000 mineralnih vrelcev, 12000 zgodovinskih in kulturnih spomenikov. Ključno uvozno blago so zemeljski plin, naftni derivati, transportna oprema in rezervni deli.

Kultura

Gruzija in njena kultura se je razvijala več tisočletji. Svoj razcvet je doživela v času renesanse. Razvila se je klasična literatura, umetnost, filozofija, arhitektura ter znanost. Najvplivnejša imena gruzijske kulture: Shota Rustaveli(1172 - 1216): gruzijski pesnik, ki je močno vplival na razvoj literature. Je avtor zelo poznane epske pesnitve Vitez v panterjevi koži ( Vepkhistkaosani ). Grigol Orbeliani, Nikoloz Baratashvili, Ilia Chavchavadze, Akaki Tsereteli, Vazha Pshavela (19. stoletje): postavili so temelje romantike in romanopisja. Galaktion Tabidze, Lado Asatiani in Mukhran Machavariani: pesniki. Niko Pirosmani, Lado Gudiashvili, Elene Akhvlediani: slikarji. Robert Sturua, Tengiz Abuladze , Giorgi Danelia in Otar Ioseliani: gledališki in filmski režiserji

Jezik

Uradni jezik v Gruziji je gruzinščina. Sodi v skupino kavkaških jezikov. Jezik vsebuje številne soglasnike pri čemer je nekatere izredno težko izgovoriti. Zanimive so besedne zveze soglasnikov brez vmesne uporabe samoglasnikov. To je ena izmed najbolj tipičnih značilnosti gruzinskega jezika. Gruzinski narod uporablja tudi posebno pisavo, ki se od naše latinice bistveno razlikuje. Prav zaradi tega je priporočljivo, da po Gruziji potujete z vodičem, sicer nastopijo težave v komunikaciji. Starejša generacija se je v šolah učila ruskega jezika. Spor z Rusijo vpliva, da ruščine več ne uporabljajo. Dvojezičnih tabel praktično ni. Primer je le dvojezična tabla za podzemno železnico.

Izobraževanje

Gruzija ima le nekaj univerz na katerih študentje diplomirajo ter lahko aktivno sodelujejo v programih izmenjav s študenti iz tujih univerz. Te univerze so: Tbilisi univerzahttp://www.guss.edu.ge/en/ Grigol Robakidze univerzahttp://www.gruni.edu.ge/home.php Mednarodna univerza Črnega morjahttp://www.ibsu.edu.ge/ Kavkaška univerzahttp://www.cu.edu.ge/?l=1 Kutaisi Univerza za pravo in ekonomijoKutaisi University of Law and Economics Tbilisi Evropska šola za managementEuropean School of Management-Tbilisi
Delo

Državljani angleško govorečih držav, evropske unije ter državljani še nekaterih drugih držav, lahko bivajo v Gruziji za obdobje 360 dni. Vizuma ne potrebujejo. Po preteku 360 dni, lahko ponovno zaprosijo za bivanje. Drugih omejitev za delo in bivanje ni.

Varnost

Gruzija je po večini varna dežela za domače in tuje popotnike. Uradna statistika beleži stopnjo kriminala, ki je v Evropi med najnižjimi.

Morebitne varnostne težave: V Gruziji je za varnost izredno dobro poskrbljeno. Gruzijska policija nenehno patruljira po mestnih ulicah in preprečuje kraje. Z morebitno ogroženostjo varnosti, bi se lahko popotnik soočil ob obisku nemirne Južne Osetije in Abhazije. V teh dveh nemirnih pokrajinah, se dokaj pogosto izvajajo ugrabitve in uboji tako domačinov kot tudi tujcev. Osvetuje se obisk omenjenih regij.

Najpogostejše prevare: Edina in najpogostejša prevara, je zaračunavanje višje cene za blago in storitve kot je sicer. Žrtve so predvsem tujci.


Zdravje

Za vstop v Gruzijo ni potrebno opraviti preventivnih cepljenj. Pomembno je le, da popotnik skrbi za osebno higieno. Prepovedano je pitje vode iz pip, jezer, bazenov in jacuzijev. Poleg tega ni priporočljivo uživati surovega sadja, zelenjave ter nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov.

Telekomunikacije

Gruzija ima zelo dobro razvito telefonijo ter internet omrežje. Poštne storitve so v zatonu.

Telefon

Vhodna nacionalna klicna koda za Gruzijo je +995 ali 00995. Za potrebe mobilne telefonije oziroma GSM uporablja 900MHz in 1800 MHz. Pokritost operaterjev mobilne telefonije je izredno dobra. Tudi na odročnih gorskih področjih je možno neovirano uporabljati GSM.

Internet

V Gruziji sta dve podjetji ki sta ponudnika internetnih storitev in sicer Kavkaz Online in Silknet. V glavnem mestu Tbilisi je na voljo brezplačen Wi-fi. Številni javni lokali ponujajo obiskovalcu brezplačno internetno povezavo.

Pošta

V Gruziji poštne storitve so po večini prenehale. Pisma tako ni moč odložiti v nabiralnik ker ga preprosto ni. Pismo je potrebno oddati na pošti, ki je običajno izredno slabo označena. Skromne poštne storitve so zelo, zelo drage.

Spoštujte običaje

Gruzijci so izredno prijazni in predvsem gostoljubni. Koristen nasvet, ki je zaželjeno da ga upoštevate. V primeru če vas domačin povabi na večerjo, s seboj ne pozabite prinesti vino. V Gruziji je namreč navada, da se poleg dobre hrane popije tudi velike količine vina. V manjših krajih je navada, da te vsi prijazno pozdravijo z besedo Gamarjoba - živjo. Odgovor na to je beseda Gagimarjos. So zelo ponosen narod. Zelo radi slišijo in tudi pričakujejo, da popotnik pohvali njihovo kuhinjo, sicer so zelo potrti. Ob obisku cerkva je potrebno nositi dolge hlače in srajce z dolgimi rokavi. Ženske morajo ob vstopu v cerkev nositi pokrivala ter obleko ali dolgo krilo.

Prihod na destinacijo

V Gruzijo se lahko prispe na različne načine in sicer:

 • z letalom
 • z ladjo
 • z vlakom
 • z avtomobilom


Zahteve za vstop

Za večino državljanov držav za vstop v Gruzijo ni potreben vizum. Po preteku 360 dni, lahko tuj državljan brez težav zaprosi pri pristojnih organih za podaljšanje bivanja v Gruziji. Za vstop v državo zadostuje uradni dokument ki ga tuj državljan ob prihodu pokaže nadzornim organom.

Z letalom

Gruzija ima zelo dobro letalsko povezavo s številnimi evropskimi, severnoameriškimi in azijski letališči. V Gruzijo se lahko dospe prek sledečih evropskih letališč v Tbilisi in Batum.

Redne letalske linije v Tbilisi:

 • letališče London; letalska družba ITM http://www.flybmi.com/
 • letališče Pariz; letalska družba gruzijski Airways http://www.airzena.com/
 • letališče Dunaj; letalska družba Austrian Airlines
 • letališče Varšava; letalska družba Airlines
 • letališče Kijev; letalska družba gruzijski Airways
 • letališče Munchen; letalska družba Lufthansa
 • letališče Atene; letalska družba gruzijski Airways
 • letališče Riga; letalska družba AirBaltic http://www.airbaltic.com/
 • letališče Istanbul; letalska družba Turkish Airlines
 • letališče Praga; letalska družba Češka Airlines

Redne letalske linije v Batumi:


Žal zaradi napetih odnosov med Gruzijo in Rusijo, so letalske povezave med njima neredne.

Z avtobusom

V Gruzijo je moč priti tudi z avtobusom. Vzpostavljena je redna linijska proga med Istanbulom https://en.wikivoyage.org/wiki/Istanbul in Tbilisijem. Poleg tega so vzpostavljene tudi daljše linijske proge med Atenami https://en.wikivoyage.org/wiki/Athens, Solunom https://en.wikivoyage.org/wiki/Thessaloniki in Tbilisijem https://en.wikivoyage.org/wiki/Tbilisi

Z avtom

Gruzija in njeni organi pregona se trudijo čim bolj vzpostavljati red in nadzor. V primeru če niste lastnik vozila, ste dolžni imeti pooblastilo lastnika avtomobila. Če ga nimate, boste imeli težave. Ob prihodu v državo prejmete etiketo registrskih tablic vašega vozila. Pristojni obmejni organi vam jo prilepijo v potni list. Pri prestopu državne meje obvezno upoštevajte navodilo:V vozilu je lahko samo voznik! Ostali potniki prečkajo mejo peš. Ceste v mestih so dobro vzdrževane. Podeželske ceste so večinoma v izredno slabem stanju. Domačini ne upoštevajo prometnih predpisov. Promet je kaotičen. Veliko voznikov je pod vplivom alkohola. Odsvetuje se vožnja in uporaba lastnega vozila.

Z vlakom

V Gruzijo se lahko pripeljete z vlakom, ki vozi na liniji med Istanbulom, Tbilisijem in Bakujem https://en.wikivoyage.org/wiki/Baku. Pred nedavnim so posodobili omenjeno progo. Potovanje je varno, udobno in poteka brez težav.

Z ladjo

Gruzija je pomorska dežela. V Gruzijo se lahko dospe tudi prek Črnega morja in sicer iz Istanbula https://en.wikivoyage.org/wiki/Istanbul in Odese https://en.wikivoyage.org/wiki/Odessa v pristanišči Matumi in Poti. Zaradi nestabilnih razmer v regiji, je nadzor ladji zelo poostren.

Transport po destinaciji

Za prevoz po Gruziji, se je mogoče posluževati sledečih načinov prevoza:

 • vlak
 • avtobus
 • taxi
 • avtomobil
 • kolo

Letalo

Zaradi majhnosti države so leti znotraj države neekonomični, dragi.

Vlak

Gruzija ima dokaj dobro razvejano želežniško mrežo. Vlaki so sicer počasni in poceni način prevoza. Za potovanje z vlakom se odločajo predvsem tisti, ki jim porabljen čas ni ovira

Spletna stran http://www.railway.ge/

Avto

V Gruziji razen v mestih je večina cest slabo vzdrževanih, ozkih in predvsem zelo nevarnih. Zaradi osebne varnosti, se odsvetuje najem avtomobila.

Avtobus

V Gruziji je priporočljivo uporabljati avtobusni prevoz. Zamud ni. Postajališča so na avtobusnih postajah in mestnih trgih. Na avtobusnih postajah so smeri vožnje avtobusov napisane v gruzinščini kar seveda večini predstavlja zelo veliko težavo.

Taxi

V Gruziji poleg avtobusov so taksiji najcenejši in priporočljiv način prevoza. Taxi služba je zelo učinkovita. V vseh taksijih so nameščeni števci. Možnost opeharjenja s strani taksista, praktično ni.

Kolo

Gruzija je kot nalašč za ljubitelje kolesarstva. S kolesom se je mogoče popeljati po številnih poteh, ki se vijejo prek gora in dolin. Kolesa si je moč izposoditi predvsem v večjih krajih. http://adventure.ge/

Spanje in namestitev

V Gruziji je priporočeno se namestiti v hotelih s tremi zvezdicami in več. Mladi pogosto prisegajo na hostle, ki so prav tako zelo dobro urejeni in čisti. Cena bivanja v hotelu s tremi zvezdicami se v povprečju začne pri 50 dolarjih na dan, štirimi zvezdicami 70 dolarjev ter s petimi zvezdicami 150 dolarjev na dan. Hostli so relativno izredno poceni. Cena nočitve se prične pri 8 dolarjih pa tja do 15 dolarjev. Ljubitelji narave lahko noč preživijo v naravi. V bližini poznanih naravnih znamenitosti, so označena mesta za kampiranje. Povprečna cena kampirajna je 4 dolarje na dan.


Hoteli

Gruzija ponuja popotniku izredno kvalitetne nočitvene storitve. Gruzija veliko pozornost namenja razvoju turizma. V vseh večjih mestih je opaziti številne hotele, ki so mednarodno klasificirani. Z usmeritvijo gospodarstva proti zahodu, Gruzija ogromno denarja vlaga v namestitvene kapacitete. Hoteli ponujajo različen nivo udobja ki zavisi od števila zvezdic. Hotele s petimi zvezdicami je najpogosteje zaslediti v vseh pomembnejših turističnih destinacijah tako ob Črnem morju, nižinskem delu ter v visokogorju. Hotelske storitve soupadajo s številom zvezdic. Priporočena je namestitev v hotele s tremi zvezdicami in več.

Hostli

Gruzija v vsakem večjem kraju ponuja možnost nočitve v hostlu. Hostli so udobni. Cena za nočitev je zelo nizka saj v povprečju znaša od 8 do 12 dolarjev na noč. V Tbilisiju je v samem centru mesta izredno veliko hostlov. V ceno nočitve je vključena tudi uporaba WI-FI. Najbolj poznana hostla v Tbilisiju sta Rover hostel in Zelene stopnice hostel. Na splošno so hostli čisti in urejeni.

Kampiranje

Gruzija ponuja možnost kapiranja v naravi. V bližini naravnih znamenitosti, so urejeni kampi za kampiranje s šotori.

Nadredna destinacija


 Število velikih zahodnih hotelov v Gruziji leta v leto narašča, in to ne samo v Tbilisiju, ampak tudi v Batumi in drugih gruzijskih mest. V velikem delu na podeželju, pa zasebni domovi so najcenejši in najbolj prijetno možnost, vendar je ta možnost zelo homestay; pričakujem malo zasebnosti. Na splošno velja, nastanitev v Gruziji, zlasti izven Tbilisija in Batumi, je precenjeno, in kot je turizem še vedno mlade industrije, storitev v hotelih pogosto pušča, kar se tiče (kot je na primer pomanjkanje toaletnega papirja).