Filipini

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 09:55, 1. april 2016 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Republika Filipini je otoška država, ki jo sestavlja kar 7.107 otokov in leži v tropskem zahodnem Tihem oceanu. Filipini so od celinske Azije oddaljeni okoli 100 kilometrov jugovzhodno. Poseljenih je manj kot polovica otokov, točneje približno 2770. Oba največja otoka, Luzon in Mindanao, predstavljata dve tretjini ozemlja. Večina otokov je goratih z ozkimi obalnimi ravninami, s čudovitimi kotički za preživljanje dopusta.

Luzon ima obsežno, gosto poseljeno ravnino, ki leži v osrednjem delu. Ognjenik Apo na Mindanau je z 2954 metri najvišji vrh v državi in je prava atrakcija. Za Filipine so značilni potresi, izbruhi vulkanov in tajfuni. Podnebje je tropsko oceansko z visoko vlažnostjo, značilne so visoke temperature in obilica dežja. Vsekakor so Filipini odlična destinacija za avanturiste.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Potovanje na Filipine

Tamara Lah Preberite: Med 746 kandidati sem bila izbrana za sanjsko službo in odpotovala na Filipine

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 7:01 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Manila: Manila je prestolnica Filipinov. Velja za mesto kaosa in mesto nasprotij, od koder večina turistov čim prej odpotuje naprej. Na eni strani sta predela Malate in predvsem Makati, na drugi strani pa predel ob reki Pasig, to je del mesta, ki bi mu težko rekli še slum, favela ali barakarsko naselje. Stari del mesta, ki so ga naselili že Španci, se Imenuje Intramuros. Med drugo svetovno vojno je bila eno najbolj porušenih mest in danes ni videti kakšne osupljive arhitekture.
 2. Makati: Makati je novi Manhattan, kjer nebotičniki rastejo kot gobe po dežju.
 3. Kokosova palača v Manili: gre za izjemno palačo, zgrajeno v obliki osmerokotnika. Dala jo je zgraditi nekdanja prva dama Filipinov Imelda Marcos za obisk papeža Janeza Pavla II., a papež 'darila' v osemdesetih letih ni želel sprejeti, ker je bila preveč razkošna. V palači je kokos kot material uporabljen na ogromno različnih načinov, poleg tega so za pohištvo uporabljene tudi školjke in različen les visokih cen. Filipinske pokrajine so prispevale imena sob. V palači sta prespala tudi libijski voditelj Moamer Gadafi in igralka Brooke Shields, sicer pa se je pred njo mogoče poročiti.
 4. Vulkan Taal: Taal se nahaja južno od Manile, Filipini. Sicer je v okolici filipinske prestolnice kar nekaj delujočih vulkanov. Pogled na vulkan Taal je fascinanten, saj ima veliko kratersko jezero. Na robu kraterja so manjša naselja, katerih vaščane je tja pritegnila prst, bogata z minerali.
 5. Riževe terase Banaue: pred okoli 2000 leti so pripadniki plemena Ifugao izdolbli terase, na katere so napeljali vodo iz bližnje reke. Ta voda še danes napaja te riževe terase, ki so znane kot ena največjih mojstrovin človeških rok. Riž, pridelan na tem delu sveta, ima zaradi težkih pogojev, višjo ceno. To čudo na področju največjega otoka Luzon imenujejo tudi osmo čudo sveta. Pogled iz doline razkrije pravi amfiteater.
 6. Čokoladni griči: se razprostirajo na otoku Bohol in so nastali, ko je bilo tam še morje ter so nastali kot koralni greben. Po umiku morja jih je porasla trava, ki je v obdobju suše rjava. Zato se jih je prijelo ime »čokoladni griči«.
 7. Otok Boracay: s svojo White Beach plažo je bil večkrat razglašen za otok z najlepšo plažo na svetu. Posledično je tudi najbolj obiskan filipinski otok, in pravšnji za vse, ki občudujete tropski raj z razvito turistično infrastrukturo. Približno 3 kilometre in pol dolga Bela plaža z belim mokastim peskom sega daleč v turkizno morje.
 8. Otok Palawan: vasica Sabang je naravnost fascinantna, saj se lahko v notranjost Zemlje zapeljemo po 8-kilometrski in domnevno najdaljši podzemni reki na svetu. Vasica je pod zaščito Unesca.
 9. Bacuit Arhipelago na otoku Palawan: eden najlepših arhipelagov na svetu. Zanj pravijo, da je mati narava resnično pustila svoji domišljiji prosto pot. Bacuit Arhipelago je zbirka nazobčanih apnenčastih skalnih otokov, ki rastejo iz kristalno čistega morja, in se ponaša z nešteto malimi, skritimi, rajskimi plažami.
 10. Križanje: če boste Filipine obiskali ravno ob veliki noči, je križanje na veliki petek ena večjih filipinskih atrakcij.
 11. Primati Tarsiusi:: te živali najdemo na otoku Bohol. Gre za opico, ki živi na obrežju reke Loboc in je nočni lovec, podnevi pa počiva. Živi v krošnjah dreves in se s pomočjo dolgega repa oprijema vej. Velika je približno kot pest. Ima nenavadno velike oči in zelo prožen vrat, saj lahko glavo obrne do 180 stopinj vstran. Tarsier je najmanjša opica na svetu, spominja na mešanico gremlina in netopirja.

Skriti kotički

Številni zalivčki, kjer lahko pobegnete masovnemu turizmu in Filipini postanejo le vaši.

Potovalni načrti

 • Filipini 3 dni: Mesto Manila
 • Filipini 3 dni: Cagayan de Oro, rafting
 • Filipini 4 dni: Manila, Laoag, Vigan, Pagudpud, Baguio, Manila
 • Filipini 7 dni: Manila, Cebu, Bohol, Boracay, Manila
 • Treking in planinarjenje 9 dni:
 • Adrenalinska doživetja 9 dni:

Aktivnosti

Filipini s svojo raznolikostjo ponujajo ogromno načinov, kako preživeti aktivne počitnice. Na eni strani lahko uživate pri potapljanju in raziskovanju Tihega oceana, na drugi se udeležite raftinga po brzicah rek, ali pa se udeležite plavanja s kitovci in delfini. Zelo popularen je tudi treking. Lahko pa se prepustite uživanju v enem izmed turističnih kompleksov Bele plaže.

 • Potapljanje je ena izmed glavnih turističnih atrakcij Filipinov. Odkrivajte podvodni svet Tihega oceana, življenje pod vodno gladino in rastlinje eksotičnega sveta.
 • Filipini z divjimi valovi kližejo, da jih zajezdite in se udeležite deskanja na filipinskem vetru. Morja imajo Filipini več kot dovolj, tako kot vetra.
 • Izleti z ladjo so pravšnji za odkrivanje Filipinov z morja. Prepustite se toku morja, ob opazovanju kitovcev in delfinov, s katerimi lahko tudi plavate.
 • Visoke gore in naravnost fantastična jezera in vulkani ponujajo pravi izziv za treking, ki je v raznoliki državi tipa Filipini nekaj posebnega. Izogibajte se delujočih vulkanov. Svetujemo treking na znameniti vulkan Taal, kjer ob pogledu na kratersko jezero ne boste ostali malodušni. Edinstveno je tudi pohajkovanje po nekdanjem koralnem grebenu, po »čokoladnih« gričih.
 • Filipini s svojo naravno raznolikostjo ponujajo tudi veliko možnosti za ljubitelje sladkih voda in raftinga.

Koristne informacije

Glavno mesto: Manila

Uradni jeziki: filipino, angleščina

Valuta: Filipinski peso (PHP)

Število prebivalcev: 103 775 002

Elektrika: 220 V, ameriške vtičnice.

Tel. koda države: +63

Časovni pas: GMT + 8

Nujna pomoč: 112, 117, 911 (117 tudi kot SMS sporočilo)

Domena: .ph

Velikost države: 300 000 km²

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za bivanje do 30 dni. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj 6 (šest) mesecev na dan izstopa iz države.


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Predloga:Filipinov

Dinamični zemljevidi

Regije

Republika Filipini leži v tropskem zahodnem Tihem oceanu okoli 100 kilometrov jugovzhodno od celinske Azije. Filipini so razdeljeni na 17 regij.

Lastnosti pokrajine:

 • Naravne nevarnosti

Poplave, tajfuni, potresi, vulkanski izbruhi

 • Najvišja točka

Ognjenik Apo, 2954 m nad morsko gladino

 • Najnižja točka

Filipinsko morje, 0 m nad morsko gladino

Glavna državna regija
 Središče:Manila
 Administrativna regija Cordillera
 Središče:Baguio
 Ilocos
 Središče:San Fernando
 Cagayan Valley
 Središče:Tuguegarao City
 Srednji Luzon
 Središče:San Fernando, Pampanga
 Calabarzon
 Središče:Calamba, Laguna
 Mimaropa
 Središče:Calapan
 Bicol
 Središče:Legazpi
 Zahodni Visayas
 Središče:Iloilo City
 Srednji Visayas
 Središče:Cebu City
 Južni Visayas
 Središče:Tacloban
 Polotok Zamboanga
 Središče:Pagadian
 Severni Mindanao
 Središče:Cagayan de Oro
 Davao
 Središče:Davao
 Soccsksragen
 Središče:Koronadal
 Caraga
 Središče:Butuan
 Avtonomna regija Muslimanski Mindanao
 Središče:Cotabato City

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Filipini imajo tipično tropsko monsunsko podnebje, za katerega so značilne celo leto podobne si temperature, ki v nižinah, v bližini morja, dosegajo preko dneva največ do 35 °C in ponoči redko pod 20 °C. V višinskih območjih so temperature nižje, a kljub temu tudi ponoči redko padejo pod 10 °C. Monsunsko obdobje je čas, ko na Filipinih pade največ padavin. Jugozahodni monsun je med majem in oktobrom, severovzhodni pa med novembrom in zgodnjim majem. Za večino arhipelaga velja za obdobje z najmanj padavinami čas monsuna amihan, deževno obdobje pa se začne v juniju in traja vse do oktobra. Nekatera območja Filipinov so »vmesna« in imajo deževno obdobje še vmes med siceršnjima lepo definiranima monsunoma.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Filipini so primerni za obisk skozi vse leto. Za obisk največjih znamenitosti Filipinov (riževe terase Banaue, Manila, Bohol, Palawan) je najbolj priporočljivo obdobje med decembrom in majem.

Zgodovina

Filipini so se uvrstili na svetovni zemljevid leta 1521, ko je na otoke priplul Ferdinand Magellan in jih poimenoval po španskem kralju Filipu II. Od sredine 16. stoletja so Španci razširili oblast na celotno območje Filipinov, vendar so jih nenehno vznemirjali Nizozemci in gusarji z Mindanaa. Španski kolonialni režim je bil krut, uprava precej zastarela in pod močnim vplivom jezuitov, kar je ob gospodarskem izkoriščanju leta 1896 sprožilo neuspešen upor proti španski vladavini. Po špansko-ameriški vojni leta 1898 so Španci prepustili otoke ZDA, vendar je preteklo kar nekaj let, da so so Američani zlomili upor domačinov (1906). Ameriška prisotnost je imela hude posledice za filipinsko družbo, ki kaže mešanico azijske kulture, španskega katoličanstva in ameriškega kapitalizma. Ameriška politika na Filipinih je kolebala med spodbujanjem in dušenjem filipinske avtonomije. Leta 1935 je postal predsednik napol neodvisnega filipinskega »Commonwealtha« narodni voditelj Manuel Quezon. Nenadna invazija Japonske leta 1941 je presenetila ameriške in filipinske branilce. Japonska je vzpostavila marionetno »Filipinsko republiko«, po ponovni ameriški osvoboditvi otočja v drugi svetovni vojni, pa so 1946 ustanovili neodvisno Republiko Filipini. Med letoma 1953 in 1957 je državi Filipini vladal karizmatični predsednik Ramon Magsaysay in se sporazumel s komunističnim gverilskim gibanjem Hukbalahap, vendar pa je njegova smrt pomenila konec programa zemljiških reform. Oblast Ferdinanda Marcosa (1917-1989; na oblasti 1965-1986) je temeljila na korupciji, kar je zaznamovalo Filipine, saj je gverilsko dejavnost izrabljal kot izgovor za vse hujšo diktaturo. Ko je 1986 poskušal ponarediti rezultate predsedniških volitev, ga je ljudska vstaja vrgla z oblasti. Predsedniško mesto je takrat zasedla Corazon Aquino, vdova vodilnega opozicijskega voditelja, ki so ga umorili, domnevno na ukaz političnega tekmeca Marcosa. Za njeno predsednikovanje je značilno, da je bilo večkrat napadeno s poskusi državnih udarov. Leta 1992 so ZDA zaprle svoje zadnje vojaško oporišče na Filipinih. Deželo še vedno pestijo različne uporniške skupine, med drugimi tudi komunisti in islamski skrajneži.

Hrana

Osnova prehrane na Filipinih je tako kot v večini azijskih držav doma pridelani riž. Ta pride na mizo vedno v spremljavi različnih prilog, omak. Priloge in omake so tako zelenjavne kot mesne in navadno je več različnih, da se okusi lepo premešajo. Med mesom je najbolj priljubljena svinjina. Poleg osnovne hrane, ki je riž s prilogami, so Filipini znani tudi po izvrstni morski hrani, kar ne čudi, daj jih obdaja Tihi ocean. Filipini so znani, da imajo lokalno hrano rahlo začinjeno. Filipinska kuhinja pozna tudi kar nekaj posebnosti za ljubitelje novih prehrambnih izzivov: črve, psa, kuščarje, pitona, krokodila, surovo tuno in školjke, ptičjo slino, račji zarodek. Precej ekstremna kuhinja za povprečnega Evropejca. Zaradi podnebja in lege je na Filipinih vedno na voljo tudi dovolj raznolikega, tropskega sadja in slastnih slaščic.

Pijača

Med pijačami so vedno na voljo sveži sadni sokovi, vrsta brezalkoholnih pijač kot tudi alkoholnih. Med slednjimi je najbolj priljubljeno pivo različnih znamk in Lambanog, filipinska različica kokosovega araka. Priporočeno je piti vodo iz steklenic.

Nakupovanje

Cene na Filipinih so v primerjavi s sosedama Tajsko in Indonezijo višje, a za slovenske razmere ostajajo precej nizke. Kot popotnik boste na dan za preprosto nastanitev, hrano v lokalnih restavracijah, pot, kakšen spominek in še kaj odšteli le 17 evrov. V mestih v Manili in Cebu Cityju je življenje popotnika nekoliko dražje. V povprečju vas bo kosilo v lokalni gostilni stalo dobra dva evra, meni v McDonaldsu prav tako dobra dva evra. Za pollitrsko domače pivo boste v lokalu odšteli, pozor, le nekaj več kot 60 centov, uvožena steklenica pa vas bo stala več kot še enkrat več, 1,38 evra. Kokakola stane manj kot pol evra. V trgovinah sta hrana in pijača še cenejša kot v lokalih. Zavojček cigaret Marlboro stane manj kot evro, kar je prav tako cenejše kot pri nas. Oblačila priznanih blagovnih znamk so za naše razmere poceni, kavbojke Levis, na primer, stanejo 40 evrov. Tipični filipinski spominki so Barong Tagalog (ročno izvezene tunike iz ananasovih vlaken), medeninasti izdelki, kitare iz Cebu Cityja, poslikani konji iz papirmašeja iz Lagune, pohištvo iz ratana, tkane preproge iz trave, starinske lesene figurice svetnikov, biseri iz otokov Mindanao in Palawan, glinene posode ter pogrinjki iz abake (manilske konoplje).

Gospodarstvo in ekonomija

Skoraj polovica delovne sile je na Filipinih zaposlena v kmetijsko-predelovalni industriji. Za lastno prehrano gojijo predvsem riž in koruzo, za izvoz pa kokosove orehe, sladkorni trs, ananas in tudi banane. Zelo resen problem je uničevanje gozdov zaradi pridobivanja novih obdelovalnih površin. Glavne industrijske panoge so tekstilna, živilska, kemična in elektrotehnična. Od rudnih bogastev so pomembni baker (baker je najpomembnejše izvozno blago države Filipini), zlato, nafta in nikelj. Pomemben vir deviz so nakazila delavcev na začasnem delu v tujini. Skupna bruto domači proizvod (BDP) znaša 395 400 000 000 $. Filipini imajo 40 milijonov delovno sposobnega prebivalstva, brezposelnost je s sedmimi odstotki dokaj nizka. Javni dolg države je okoli 50.90 % BDP.

Kultura

Filipini, dežela tisočerih otokov, se ponaša z bogato kulturno dediščino, katero sta zaznamovala španska kolonizacija in ameriška prevlada v 20. stoletju. Čutiti je tudi vpliv Mehike, ki je v zgodovini poveljevala Filipinom. Sicer kultura odraža tudi zapleteno zgodovino države, v kateri je začutiti tudi velik vpliv malezijsko-polinezijske kulture. Filipinski družba je edinstvena mešanica raznolikosti in homogenosti, na kateri vpliva tudi zgodovina trgovanja z okoliškimi državami Japonsko, Kitajsko, s Srednjim Vzhodom, otok Borneo…. Znani sta filipinska folklora in glasba s klasičnimi toni in tudi z moderno noto, v kateri je začutiti vpliv Evrope. Filipini so poznani tudi po vizualni umetnosti, posebej po slikarijah, med katerimi so nekatere stare tudi več kot 8.000 let. Ta kultura se kaže tudi v poslikavah, ki jih ima na svojem telesu praktično vsak Filipinec. Na kulturo ima velik vpliv tudi katoliška vera, ki predstavlja več kot 80 odstotkov prebivalstva. Filmska industrija, ki jo gojijo Filipini, sega vse do leta 1897, ko so vrteli prve filme. Sama arhitektura je podvržena španskim in kitajskim vplivom.

Najbolj znani filipinski umetniki:

 1. Slikarji Juan Luna, Félix Hidalgo, Damián Domingo, Fernando Amorsolo, Fernando Zóbel, Elito Circa
 2. Glasbeniki Antonio J. Molina, Felipe P. de Leon in Jovita Fuentes
 3. Igralci Mila del Sol.

Jezik

Na Filipinih govorijo kar 90 jezikov in imajo tudi zelo veliko dialektov. Najbolj razširjen je jezik tagalog, ki ga govori nekaj čez 40 % prebivalstva in je poleg angleškega jezika uradni jezik Filipinov. Tagalog označuje jezik in prebivalce območja v osrednjem Luzonu, sodobna verzija tega jezika pa vsebuje tudi od kolonizatorjev podedovane besede iz španščine in angleščine.

Izobraževanje

Filipini so imeli v preteklosti izobraževalno lestvico 6+4+4, kar pomeni šest let osnovnošolskega izobraževanja, 4 leta srednješolskega izobraževanja in običajno 4 leta študija. Obvezno šolanje v trajanju šest let je bilo tako eno najkrajših na svetu. Leta 2011 je država uvedla obvezno 12-letno šolanje, ki je zamenjalo star sistem. Univerza v Santo Tomasu, najstarejša univerza na Filipinih, je bila ustanovljena leta 1611. Pomembna ustanova je tudi Univerza Filipinov (1908), ki je edina državna univerza, zelo znana pa je tudi Filipinska univerza za ženske (1932). Slednja je zasebna.

Delo

Filipini zahtevajo za opravljanje dela določene papirje kot so matični list, poročni list in dokaz o izobrazbi, ter dovoljenje filipinskega ministrstva za delo in zaposlovanje. Dovoljenje za zaposlitev se lahko izda tujcu nerezidentu ali delodajalcu prosilca, če ta dokaže, da na Filipinih ni osebe, ki je kvalificirana za to delo.

Za podjetja, registrirana v prednostnih področjih naložb, se lahko dovoljenje za zaposlitev izda na priporočilo vladne agencije, zadolžene za nadzor omenjenega registriranega podjetja.

Varnost

Filipini so poznani po nevarnosti. Na Filipinih obstaja visoka stopnja pouličnega kriminala in ropov ter nevarnost ugrabitev. To še posebej velja za južni del. Večja previdnost za primere ropov je potrebna pri uporabi javnih prevoznih sredstev. Zaradi nevarnosti terorističnih napadov in spopadov med vojsko ter uporniki so odsvetovana vsa potovanja v jugozahodni del muslimanske pokrajine Mindanao (province Lanao del Sur, Maguindanao in otoki Basilan, Sulu in Tawi-Tawi) ter v province Sarangani, severni in južni Cotabato, Sultan Kudarat, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur in Zamboanga Sibugay. Iz enakih varnostnih razlogov so odsvetovana tudi potovanja na arhipelag Sulu.

Plutje z majhnimi plovili med otoki je lahko nevarno zaradi neviht, ki se lahko razvijejo zelo hitro.

V filipinskih vodah obstaja visoka nevarnost oboroženih napadov piratov na plovila. Poskrbite, da bodo Filipini ostali v dobrem spominu.

Zdravje

Filipini predpisujejo obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici in tifusu za tiste popotnike, ki prihajajo iz rizičnih območij, drugače je cepljenje proti tifusu priporočljivo. Prav tako cepljenje proti koleri in zaščita pred malarijo. Zaradi tropskega območja je priporočljiva pazljivost za vse, ki imajo na tem območju lahko zdravstvene težave. Velja tudi za tiste, ki jih moti visoka vlažnost.

Telekomunikacije

Telefon

Klicna številka s Filipinov v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije na Filipine je 00 63 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Na Filipinih uporabljajo GSM omrežje. Mobilno omrežje uporablja frekvence 900 in 1800 MHz za GSM. Kupite lahko tudi predplačniške SIM kartice, ki vam omogočajo poceni telefoniranje na Filipinih.

Internet

Internet je na voljo v vseh mestih in hotelih. Do brezžičnega interneta lahko dostopate v kavarnah, nakupovalnih središčih in tudi na letališčih. Naj vas opozorimo, da so Filipini po hitrosti interneta na komaj 155. mestu svetovne lestvice. A ne ženite si k srcu, ste na počitniški destinaciji. Filipini so pač takšni.

Pošta

Razglednice in znamke lahko kupite na vseh poštah. Znamka vas ne bo stala niti 20 centov. Več o znamkah si preberite na www.philippinestamps.net.

Spoštujte običaje

Filipinci so zelo odprti in prijazni ljudje. Ker jih večina govori dobro angleško, sporazumevanje ne bi smelo predstavljati težave. Filipinci so si v odnosu hrane precej podobni s Slovenci. Kadarkoli boste koga srečali ali vas bo povabil k sebi domov, vas bo namesto pozdrava čakalo vprašanje “Kumain ka na?” Prevedeno v slovenščino, bi se to vprašanje glasilo “Ali si že jedel kaj?”

 • Če niste lačni, lahko povsem brez zadrege poveste, da niste lačni. Zamere ne bo. Če ste na poroki ali kakšni drugi zabavi, je stvar drugačna. Na Filipinih predvsem lokalne jedi, ki so postrežene na bananinih listih, jedo z rokami. Nevljudno je, če boste tak obrok ali zavrnili ali zahtevali pribor. Če ste povabljeni na obisk, počakajte, da vas bo gostitelj povabil k mizi. Če vam hrana ni všeč, je pojejte malo, nikakor pa je ne odklonite. Gostje lahko pustijo malo hrane na krožniku, saj to pomeni, da je bil obrok dober, in da ste bili z njim zadovoljni.
 • Preden Filipinec izvoljenko povabi na zmenek, mora dobiti dovoljenje njenih staršev. Srečanje nato poteka ob prisotnosti družine.
 • Na Filipinih je zakon sveta stvar, samske ženske pa so predmet številnih šal. Pred sklenitvijo zakonske zveze mora moški pridobiti dovoljenje staršev njegove izvoljenke. Poroka poteka v nevestinem domu.
 • Na Filipinih so zaljubljeni v umetnost. Plešejo in pojejo, svojevrstna tradicija pa je tudi njihova arhitektura.
 • Potrebno je spoštovati tradicijo verskih obredov. Posebej aktivni so kristjani, ki na svojevrsten način zaznamujejo tudi dan vseh svetih, kar počno s petjem od vrat do vrat, posebno je njihovo slovo od bližnjih.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za bivanje do 30 dni. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest 6 mesecev na dan izstopa iz države.

Z letalom

Na Filipine lahko poletite le z letalom. Direktni let iz Slovenije ne obstaja, zato boste morali večkrat prestopati. Ena od možnosti je let z Brnika v Bruselj (1h 50 minut), iz Bruslja v Doho (6h 10 minut) in iz Dohe v Manilo (9h 25 inut). Lahko letite tudi z Brnika do Züricha, nato preko Dubaja do Manile. Oba leta trajata približno enako dolgo, cena letalske vozovnice pa je odvisna od letalskih ponudnikov in od hitrosti rezervacije. Če bi na primer želeli odpotovati že čez nekaj dni, bi nas povratna vozovnica stala najmanj 1400 €, če pa bi rezervirali mesece vnaprej (npr. danes za november), bi nas enaka pot stala tudi do 200 evrov manj. Filipini so dosegljivi za različno ceno.

Letališče Manila Ninoy Aquino International Airport The Ninoy Aquino International Airport je največje letališče v državi Filipini. Ima štiri terminale, ki pa med seboj niso povezani, zato je edina rešitev za pot med njimi najem taksija ali jeepneya. Terminal 1 je za mednarodne lete, tuji prevozniki, terminal 2 samo za lete družbe Philippine Airlines, terminal 3 – mednarodni leti (Air Philippines, Cebu Pacific, PAL Express), terminal 4 pa je za vse domače lete razen za Philippine Airlines.

Transfer z letališča: Od prestolnice Manile je letališče oddaljeno približno 7 kilometrov. Pred letališčem stojijo avtobusi, ki vas bodo peljali v Manilo. Letališki taksiji so rumene barve. Najemite zgolj uradne taksiste, sicer vas lahko Manila že takoj drago stane! Cena taksija to središča Manile je od 4,5 do 6 evrov, vožnja pa traja od 20 minut do ene ure (odvisno od prometa). Mnogi hoteli na letališče pošljejo svoje avtomobile, ta prevoz je seveda dražji (od 23 do 28 evrov), a Filipini so tako udobnejši.

Letališče je povezano tudi s podzemno železnico (LRT), vendar je postaja Baclaran oddaljena 2 kilometra vožnje s taksijem.

Z avtobusom

Redna avtobusna povezava med Filipini in okoliškimi državami ne obstaja.

Z avtom

Redna povezava med Filipini in okoliškimi državami ne obstaja.

Z vlakom

Povezava med Filipini in drugimi državami preko železniških tirov ne obstaja.

Z ladjo

Z ladjo je mogoče prispeti na Filipine preko Malezije in Indonezije, sicer pa ostaja najboljši način potovanja na Filipine letalo. Turisti se morskega prometa načeloma ne poslužujejo.

Transport po destinaciji

Z letalom

Za notranje lete na Filipinih skrbi kar nekaj letalskih družb. Letenje na Filipinih je eden izmed najboljših načinov premagovanja razdalje in še relativno poceni.

Vlak

Manila je dostopna preko treh glavnih železniških linij, na katerih vozijo Philippine National Railways (PNR gre skozi Sta. Ano in do Tutubana); starejši Light Rail Transit 1 (LRT-1/Yellow Line) in novejši Light Rail Transit 2 (LRT-2), ki ima postajo na Recto Aveniji ter gre skozi Quezon City. Filipini so tako solidno povezani z glavnim mestom.

Ladijski prevoz

Lahko se peljete z visoko zmogljivimi luksuznimi katamarani in trajekti ali pa z majhnimi čolni. Filipini so zelo popularna počitniška destinacija tudi za križarjenja.

Trajekti

Ti so prepogosto prenatrpani in zelo slabo vzdrževani, tako da se na svoji poti pozanimajte o zanesljivih ponudnikih trajektnih prevozov, ali pa izberite alternativni prevoz. Filipini ponujajo več možnosti transporta.

Fastcraft trajekti

Na Filipinih postajajo »fastcraft« trajekti vse bolj priljubljeni za prevoz med otoki. So manjša, lažja in novejša plovila od klasičnih trajektov, zato so zanesljiva in varna. Zaradi hitrosti je plovba v primerjavi s trajekti krajša za polovico. Zaradi klimatskih naprav priporočamo, da s seboj na ladjo vzamete kakšen pulover, da vas ne bo zeblo. Še opozorilo, da lahko slabo vreme spremeni vozni red, ki je sicer zelo zanesljiv. Cene na trajektih se zelo razlikujejo, odvisno od tega, v katerem razredu potujete. Pred nakupom vozovnice se splača vprašati o popustih.

Majhna plovila

Trajekti lahko nosijo večjo težo, vendar med bolj priljubljenimi načini prevoza med otoki bangka. To so majhni leseni čolni z dvema lesenima stabilizatorjema, ki sta lahko tudi iz bambusa. Čoln lahko najamete tudi za kakšen izlet na osamljeno plažo. Stroški potovanja se lahko delijo med potniki na krovu. Bangko poganjajo stari avtomobilski motorji, zato je precej glasna.

Avto

Najem avtomobila je na Filipinih med dražjimi izbirami prevoza, je pa res, da vam nudi večjo svobodo in omogoča večjo fleksibilnost samega potovanja. Če boste želeli najeti avto, boste potrebovali kopijo veljavnega originalnega potnega lista, kopijo vozniškega dovoljenja (za zavarovanje), potrdilo za zaračunavanje storitev v tujini, potrdilo o nastanitvi in kopijo letalske vozovnice. Bodite pozorno, saj nekatera »rent-a-car« podjetja zahtevajo najmanj 3 leta veljavno vozniško dovoljenje.

Jeepneyi

Jeepneyi so skupinski taksiji, ki so jih domačini predelali iz džipov. Te jim je zapustila ameriška vojska, ki jih je uporabljala v drugi svetovni vojni in jih po njej niso vračali v domovino. Vožnja s to filipinsko posebnostjo utegne biti precej zanimiva, vendar jo odsvetujejo vsem s slabimi živci in vsem, ki si pri potovanju želijo predvsem udobja.

Avtostop

Avtostop ni priporočljiva oblika potovanja po Filipinih, vsaj za posameznike ne. Če že, potem je bolje, da stopate v parih, vendar tega Filipinci niso navajeni, in vprašanje je, če vam bo kdo sploh ustavil. Verjetno vam bo ustavil ali voznik tovornjaka ali »jeepney« voznik, ki bosta za transport zahtevala plačilo.

Avtobus

Filipini imajo dobre avtobusne povezave in avtobusi so na splošno zanesljivo in poceni prevozno sredstvo, tudi za turiste. Čeprav so odhodi avtobusov navadno pogosti, vas lahko preseneti odločitev voznika, da pač ne bo peljal, ker avtobus ni poln in boste morali počakati, da se napolni. Večina Filipincev raje potuje zgodaj zjutraj ali zvečer, ko ni vročine, zato je tudi takrat več avtobusnih voženj. Klimatizirani avtobusi so približno 15 % do 20 % dražji od navadnih avtobusov in izleti po makadamskih cestah so praviloma dražji od potovanja po urejenih poteh.

Spanje in namestitev

Na Filipinih lahko prenočite v hotelih s 5 zvezdicami ali manj, popularni pa so tudi preprosti bungalovi.

Hoteli

Hoteli na Filipinih segajo od petih zvezdic do preprostejših hotelov za popotnike, ki jim udobje ni poglavitna skrb. Največ izbire hotelov je po pričakovanju v Manili. V drugih krajih je lahko izbira omejena, čeprav so se v manjših krajih začeli pojavljati butični hoteli, ki turistu nudijo vse udobje. Filipini postajajo vse bolj turistični in takšna je tudi njihova ponudba. Obalna naselja in naselja na majhnih otokih nudijo namestitev od osnovnih koč do ekskluzivnih luksuznih zatočišč. Za vsak žep.

Cene sob so na nekaterih turističnih območjih v vrhuncu turistične sezone (na veliko noč, božič ali novo leto) lahko celo dvakrat ali trikrat višje od običajnih. Največ luksuznih hotelov v Manili je v okrožju Makati blizu Ayala Center. Drugi kraji s koncentracijo luksuznih možnosti vključujejo Boracay in Mactan (Cebu).

Hostli

Filipini nudijo veliko možnost za poceni nastanitev v Manili (vključno s hostli in penzioni), posebej v soseskah Manila in Ermita, kjer je veliko barov in restavracij. V drugih krajih so za prenočitve na voljo preprosti penzioni s sobami z ventilatorjem in s klimatiziranimi sobami ter s skupnimi kopalnicami. Na plaži lahko poceni bivate v kokosovih kolibah, imenovanih »nipe«.

Kampiranje

Filipini imajo v svoji ponudbi tudi uradne kampe, prostor za kampiranje ter šotorjenje pa nudijo tudi nekatera letovišča na plažah. Slednja omogočajo tudi dostop do sanitarij. Šotor lahko postavite tudi sami na plaži, vendar je najbolje vprašati domačine, če temu nasprotujejo, da se izognete neprijetnostim. Najbolje pa je, da dobite dovoljenje od lokalne skupnosti.

Nadredna destinacija