Etiopija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Etiopija - pravijo ji Streha Afrike, Križišče ljudstev, Najstarejša afriška država, Zibelka življenja. Je destinacija, ki vas bo očarala s svojo barvitostjo, mogočnostjo in pestrostjo. Etiopija je druga dežela na svetu, ki je sprejela krščanstvo, katerega običaji se tukaj niso spremenili že tisoč let. Etiopija je najstarejša afriška država in legenda pravi, da je tudi biblijska kraljica iz Sabe izhajala iz Etiopije. Staro ime za državo je Abesinija. Etiopija se nahaja na severovzhodu Afrike in meji na Eritrejo, Džibuti, Somalijo, Kenijo in Sudan.

Sožitje različnih tradicij, bogata kultura in prečudovita pokrajina je le nekaj atributov, zaradi katerih je Etiopija nekaj posebnega in vas ne bo pustila ravnodušnih.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slikPotopisi

Etiopija - zibelka človeške civilizacije

Dušan Berdnik Preberite: Etiopija - zibelka človeške civilizacije


+ Dodaj svoj potopis Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 1,47 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Etiopija je dežela, kjer se prepletata tisočletna kultura in tradicija.

 1. Adis Abeba: Glavno mesto Etiopije je politično, družbeno in gospodarsko središče. Včasih je mesto Adis Abeba označeno kot prestolnica Afrike. Za mesto je značilna barvitost, pestrost in raznolikost. Tukaj se nahajajo številne cerkve, mošeje in zanimivi muzeji. V Etiopskem nacinalnem muzeju boste lahko občudovali skelet avstralopiteka, znanega pod imenom Lucy, ki so ga našli na tem območju.
 2. Lalibela: Je eno izmed najsvetejših mest, ki se nahaja na severu Etiopije in je znano po številnih monolitskih cerkvah in samostanih. Zgradbe so izklesane iz žive skale, zato je Lalibela imenovano tudi "mesto duhovnikov in kamnitih cerkva". 11 cerkev je zaščitil UNESCO, zato so zagotovo vredne ogleda.
 3. Gonder: Mesto imenovano tudi afriški Camelot zaradi številnih grajskih stavb. V mestu boste našli številne slikovite ruševine mogočnih stavb: grad Fasilides, palača Iyasu, banketna dvorana, hlevi, knjižnice, cerkve. Zanimiv je tudi del mesta, kjer se čuti italijanski vpliv še iz časov italijanske okupacije - vile in preproste stavbe.
 4. Bahar Dar: Tukaj se nahaja največje jezero v Etiopiji - jezero Tana, iz koder izvira Modri Nil. Mesto je znano po avenijah obdanih s palmami in pisanim cvetjem.
 5. Harar: V mestu boste našli kar 82 mošej in 102 svetišči. Harar je obkrožen z impresivnim kamnitim obzidjem, v njem pa se nahaja tudi slikovita tržnica in nogometni stadion.

Skriti kotički

 • Harar nudi izjemno zanimivo izkušnjo, kjer si lahko ogledate običaj hranjenja hijen. Običaj se je pričel v letu 1960, ko je kmet pričel hraniti hijene, da te ne bi napadale njegove živine. Gre za izkušnjo Vredno ogleda, saj sta na svetu še samo dva moška, ki obvladata hranjenje hijen s koščki mesa, ki jih ima moški v ustih.

Potovalni načrti

Aktivnosti

Obisk naravnih znamenitosti

Etiopija je znana po številnih nacionalnih parkih in gorovjih

 • Nacionalni park Simeon Mountains - nahaja se na severu države v regiji Amhara. Tukaj se boste lahko vzpeli na najvišji vrh - Ras Dashan
 • Nacionalni park Omo - tukaj so našli ostanke pračloveka (Lucy), park je zaščiten pod UNESCO-m
 • Gorovje Bale ali Urgoma - je domovanje mnogih avtohtonih živali (npr. etiopski volk)

Obisk kulturnih znamenitosti

 • Aksum - starodavno mesto, ki je bilo središče Aksumskega kraljestva. Občudovali boste lahko slikovite ruševine iz 1. stoletja
 • Gondar obisk mogočnih etiopskih gradov

Sproščanje

 • Etiopija ima nekaj luksuznih zdraviliških objektov, kjer si lahko spočijete.
 • Vodni športi na številnih jezerih.

Koristne informacije

Glavno mesto: Adis Abeba

Valuta: etiopski bir (ETB)

Število prebivalcev: 91.195.675 (po oceni iz leta 2012)

Elektrika: 220 V, električne vtičnice so enake kot pri nas (evropski vtikač)

Tel. koda države: ++251

Časovni pas: UTC +3

Telefon za nujno pomoč: 902/907

Domena: .et

Velikost države: 1,104,300 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Etiopija

Dinamični zemljevidi

Regije

Etiopija je od leta 1995 razdeljena na 9 etničnih upravnih pokrajin in na dve samostojni mesti (Adis Abeba in Diredava). Razdelitev na upravne pokrajine nadomešča prejšnji sistem provinc.

 Kraji:Addis Ketema, Akaky KalitiArada, Bole,Gullele, Kirkos,Kolfe Keranio
 Adis Abeba je glavno mesto Etiopije, ki je s 3,384,569 prebivalcev tudi največje mesto v Etiopiji. 
 Regija je razdeljena na 10 okrajev. Je politično središče Afrike. 

 Kraji:Abala, Berhale,Dibina,Gewane,Semera
 Tukaj živi etnična skupina imenovana Afari (Qafár). Regija je zelo znana po arheoloških in fosilnih najdbah -
 še posebej je znana najdba ostankov avstralopiteka, imenovanega Lucy. 
 Kraji:Bahir Dar, Ebenat, Ebenat, Nefas Mewchat, Injibara
 V tej regiji se nahaja jezero Tana, ki je izvir Modrega Nila. Prav tako boste tukaj lahko našli najvišjo točko, ki jo ima Etiopija - 
 Ras Dashan (4,543 m). Nahaja se v Semien gorovju, ki je del nacionalnega parka zaščitenega pod UNESCO-m. 
 Kraji:Asosa, Mandura, Sherkole , Dangur, Bulen
 Regija je zaradi pomanjkanja komunikacijske in transportne infrastrukture zelo slabo gospodarsko razvita. 
 Ime je dobila po dveh etničnih skupinah, ki živita tu: Berta (imenovano tudi kot Benišangul) in Gumuz.
 Kraji:Diredava
 Ta regija je po pomembnosti takoj za regijo Adis Abeba. Je industrijski center z urejeno prometno infrastrukturo
 (železnica,  mednarodno letališče).
 Kraji:Itang, Meti,Gambela
 Gambela bi naj imela glavni naftni vir v Afriki. V regiji prav tako proizvedejo veliko ton kave.
 Nacionalni park Gambela se razteza na 5,061 kvadratnih kilometrih in zavzema 17% celotne regije. 
 Kraji:Harar, Aboker Muti, Maqora
 Je edina regija v Etiopiji, kjer večina prebivalcev živi v urbanem območju. 
 Kraji:Adama, Fiche, Jimma, Waliso,Bishoftu
 Je največja regija tako po številu prebivalstva kot tudi po velikosti ozemlja. 
 Kraji:Jijiga, Degehabur, Kelafo, Kebri Dahar, Werder
 Regija se nahaja najbolj vzhodno izmed vseh devetih regij, ki jih ima Etiopija.
 Kraji:Awasa, Arba Minch, Worabe,Irgalem,Bonga,
 Pokrajina meji: na jugu na Kenijo, na Južni Sudan na zahodu ter na regiji Gambela in Oromija. Glavno mesto regije je Awasa.
 Kraji:Abiy Addi, Humera, Yeha, Maychew, Zalambessa,, Qwiha
 Glavno mesto regije je Mek'ele. Na severu meji z Eritrejo, na zahodu pa s Sudanom. 
 Prepoznavna značilnost in posebnost pokrajine so številne cerkve in samostani, vgrajeni v skalo.

Lastnosti pokrajine

Etiopija ima razgibano pokrajino. Večinoma gre za hribovite in visoke planote, na vzhodu in na skrajnem zahodu pa se nahajajo tudi nižine.

Naravne nevarnosti

Etiopija je dovzetna za potrese in vulkanske izbruhe ter pogoste suše.

Najvišja točka

Ras Dejen (Ras Dashen) v gorovju Simien - 4620 m nadmorske višine

Najnižja točka

Danakilska depresija - 125 m pod nadmorsko višino

Vreme in klima

Etiopija je zelo velika dežela, zato je podnebje raznoliko. Čeprav se dežela nahaja v tropskem pasu, za večino velikih območij ni značilna vročina in vlaga. Tipična in prevladujoča klima v Etiopiji je blaga - na širokem gorskem pasu prevladuje blago gorsko podnebje, s povprečnimi stopinjami temperature pod 20 ° C. Nižinski predeli zahodne, južne in vzhodne Etiopije pa so znani po svojem puščavskem in pol puščavskem podnebju in lahko dosežejo tudi več kot 30 ° C. Zima traja od oktobra do marca, poletje pa traja od aprila do septembra. Za višinska območja Etiopije je značilno milo gorsko podnebje, zime na teh območjih so izredno suhe in tople, saj zimske temperature dosegajo od 18 – 28°C, ponoči pa se lahko spustijo pod 5°C. Poletja so večinoma zelo deževna, zaradi česar je hladneje in tudi bolj vlažno. Nižinska območja Etiopije so znana po svojem vročem podnebju, ki spominja na pol puščavsko. Zime so suhe, dnevne temperature povprečno dosegajo od 25 – 30°C, povzpnejo se lahko tudi nad 40°C, ponoči pa se ohladi na 15 do 25°C, lahko tudi manj. Poletja na nižinskih območjih so vlažna in vroča, z obilo padavinami. V Etiopiji se nahaja tudi območje, ki se nahaja pod morsko globino. Imenuje se Danakilska depresija, za območje pa je značilno puščavsko podnebje. Zime so zelo suhe, s temperaturami od 30 in 40°C, v nekaterih primerih lahko dosežejo celo 50°C. Tudi poletja na tem območju so zelo suha, z malo padavinami, temperature pa so podobne zimskim.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Etiopija ima tradicionalno najbolj deževne mesece: junij, julij in avgust. Deževna doba običajno traja od marca pa vse do zgodnjih dni v oktobru. Najbolj primeren čas za obisk dežele Etiopija je obdobje med drugo polovico oktobra in vse do marca, najlepša pokrajina, pokrita s poživljeno zeleno in divjimi cvetlicami pa vas bo pričakala neposredno po koncu deževnega obdobja - v drugi polovici oktobra.

Zgodovina

Etiopija je dežela, ki sodi med najstarejše neodvisne države na svetu. To dokazuje tudi najdba okostja avstralopitinje, imenovane Lucy, ki je tukaj živela že pred 3 milijoni let. Zapisi o deželi segajo v egipčanski čas.

V 8. stoletju pred našim štetjem je bilo ustanovljeno kraljestvo D'mt, ki se je nahajalo na mestu kjer sta danes severna Etiopija in Eritreja. Glavno mesto kraljestva je bilo znamenito mesto Yeha. Po padcu kraljestva D'mt v 4. stoletju pred našim štetjem je bila oblast v rokah več manjših kraljestev. Pomembna prelomnica je prevzem oblasti Aksumitov v 1. stoletju pred našim štetjem''. To je čas, ko je vladalo Aksumitsko kraljestvo. V tem času je Etiopija kot druga država na svetu sprejela krščanstvo.

Novejša zgodovina

Etiopija ni bila nikoli kolonizirana, razen v obdobju med leti 1936 in 1941, ko je bila pod italijansko okupacijo. Takrat je bilo zavzetih le nekaj mest. Italijanski okupatorji so izgubili bitko, saj se je Etiopija združila z britanskimi zavezniki.

Cesar Haile Selassie (naj bi bil potomec kraljice iz Sabe in kralja Salaomona iz biblijske zgodbe) je vladal vse od leta 1930 pa do leta 1974, ko ga je odstavila uporniška skupina. Takrat je nastalo obdobje eno-strankarskega komunističnega režima, ki je bilo strto med leti 1990 in 1991. Etiopija je morala priznati odcepitev Eritreje v letu 1991 po padcu uporniške skupine Derg. Leta 1998 se je pričela Eritrejsko-Etiopska vojna (spor zaradi meje), ki je trajala do leta 2000. Posledice vojne se najbolj poznajo v gospodarstvu dežele.

Hrana

Etiopija ima posebne tipične jedi, ki jih lahko poskusite samo tukaj. Večina hrane se je z rokami - pri jedi se uporablja samo desna roka, ker se leva smatra kot nečista.

TIPIČNE JEDI

 • Injera je tipična jed narejeneja iz zrn imenovanih teff. Injera spominja na puhasto palačinko in ima rahel okus po kvasu, saj mora nekaj dni fermentirati. Injero boste dobili skoraj ob vsakem obroku, saj jo velikokrat uporabijo kot podlago za drugo hrano. Je se jo z rokami.
Injera

 • WOT (ali wat) so tradicionalne enolončnice, ki vsebujejo stročnice, meso in začimbe. Najbolj razširjene so: DORO wat (piščanec), YEBEG wat (jagnjetina) in ASA wat(ribe).

Enolončnico WOT boste jedli skupaj z Injero, ki jo boste uporabili namesto pribora.

 • Shiro wat je tipična vegetarijanska enolončnica iz fižola. Zelo je razširjena v času postenja.
 • Tibs (ali tibbs) je ena izmed najbolj priljubljenih jedi, sestavljena iz govedine ali jagnjetine ocvrte na maslu. Tibs postrežejo v več različicah: chickina tib z berbere začimbo (pekoča začimba, ki spominja na čili), čili papriko, čebulo in paradižnikom ali pa zil zil tibb, ki je zelo pražena in postrežena s pikantnimi omakami.
 • Kitfo mleto meso, začinjeno s čilijem, ki ga lahko jeste surovega ali kuhanega. Domačini jedo surovega, vendar obstaja nevarnost okužbe s paraziti, zato je priporočeno uživanje kuhanega. Ob kiftu boste dobili še špinačo ali lokalni sir imenovan ayeb

Restavracije, ki imajo kitfo v svoji ponudbi, navadno ta izraz vključijo v svoje ime.

 • Tere sega je posebna poslastica, ki jo pripravijo za večja slavja. Gre za kos surovega mesa, ki ga servirajo z omako podobno gorčici, ob njem pa dobite nož s katerim sami režete meso na koščke.

EVROPSKE IN AMERIŠKE JEDI

 • testenine, ki so ostanek iz časov italijanske okupacije v 2. svetovni vojni
 • ameriški ocvrt piščanec in perutničke
 • pica
 • toast za zajtrk
 • Sturbucks, kjer boste dobili odlično kavo in sladoled ter slaščice

Pijača

 • Kava - Etiopija je domovina kave in je znana po najboljši kavi. Po mnenju nekaterih naj bi ime za priljubljeno pijačo izhajalo iz nekdanje province Kaffa (Kefa), ki se je nahajala na jugozahodnem delu Etiopije. Domačini obožujejo zelo močno črno kavo, ki jo pripravijo iz sveže mletih kavnih zrn ali pa pripravijo macchiato. Običaj pitja kave zajema vsaj tri skodelice kave ob katerih vam postrežejo pokovko. Domačini iz določenih območij kavi dodajajo še maslo ali ščepec soli. Če vas kakšen domačin povabi na skodelico kave k sebi domov, smatrajte to kot posebno čast.
 • Tej je medeno vino, ki močno spominja na medico. Gre za tipično moško pijačo (kdor jo pije naj bi bil zelo možat), okus pa je izjemno močan, saj pijači dodajajo posebne rastlinske liste. Tej boste lahko poskusili tej barih.
 • Pivo najbolj znamenito etiopsko pivo se imenuje Giorgis. Veliko pivnic v Etiopiji je sedaj v lasti znanih zahodnih družb (npr. Heineke), zaradi izredno velike konkurence med manjšimi pivovarnami pa si boste lahko vrček piva privoščili za manj kot 1 euro.
 • Vino - poskusite lahko tako rdeča kot bela vina, ki pa ne sodijo med najbolj kakovostna in so skorajda neužitna za obiskovalce.

Nakupovanje

Denarna valuta in menjalnice

Denarna valuta je imenovana birr (ETB) in je relativno stabilna afriška valuta. Bankovci so v zneskih po 1, 5, 10, 50 in 100 birr. Kovanci so imenovani santim in so v vrednostih po 1, 5, 10, 25 in 50. 100 santimov tvori 1 birr. Denar boste lahko zamenjali v birre na bankah, ki se nahajajo v skoraj vseh mestih (z izjemo podeželja) in na recepciji večine hotelov.

Način plačevanja

Običajno je plačevanje v gotovini. Možno je tudi kartično plačevanje - najpogosteje sprejemajo Visa kartico, ponekod tudi Master Card. Nekaj bankomatov sicer obstaja, a se nanje ne zanašajte preveč, ker ne delujejo vedno. Potovalnih čekov ne sprejamjo več.

Stroški

Stroški za turiste so v primerjavi z ostalimi afriškimi deželami precej nizki. Najdražji so stroški v večjih mestih - npr. Adis Abeba.

Okvirni cenik:

Storitev Cena v birr
Kava 6
Sokovi 10-25
Slaščice 15-20
Kilogram etiopske kave 100
Hitra prehrana (pica, hamburger, testenine, ipd.) 80
Zajtrk 30 - 50
Injera 40-60
Obrok v azijski ali afriški restavraciji 100-150
Obrok v hotelih, prestižnih restavracijah od 250 naprej

Gospodarstvo in ekonomija

Etiopija sodi med države, ki so najbolj revne na svetu.

 • Kmetijstvo

Etiopija temelji svoje gospodarstvo predvsem na kmetijstvu. Večina prebivalcev se ukvarja s kmetijstvom, ki ga otežujejo izredno slabe vremenske razmere (erozija tal, suše, neporazdeljene padavine čez leto). Prebivalci za svoje potrebe pridelujejo: koruzo, ječmen, arašide, različna žita in krompir, gojijo tudi govedo, konje in drobnico. Za namene prodaje gojijo še bombaž, oljnice in kavo.

 • Rudarstvo

Rudarstvo še ni zelo razvito. Etiopija ima sicer znana najdišča dragih kamnov, premoga, železove rude, vendar v večjih količinah kopljejo zgolj zlato. Iz Danakilske kotline sicer pridobivajo še sol, vendar le-ta pokriva domače potrebe, izvoz soli pa je zanemarljiv.

 • Energetika in gozdarstvo

Etiopija glavni energetski vir črpa iz gozdov in vodnih virov. Približno 90% vse elektrike pridobivajo s pomočjo hidroelektrarn. Delovanje omenjenih elektrarn je močno odvisno od količine dežja. Gozd na dostopnih delih dežele je že popolnoma izkrčen, krčenje pa se širi tudi na težje dostopne hribovite predele.

 • Industrija

Industrija je najbolj zgoščena v Adis Abebi in predstavlja približno 4% celotnega gospodarstva. Hrana in pijača zavzemata 40%, zelo pomembni pa sta tudi tekstilna in usnjarska industrija, saj se večino izdelkov izvozi.

 • Promet

Prometna infrastruktura je zelo pomanjkljiva, večina cest je zelo slabo vzdrževanih (zgolj 15% cest je asfaltiranih). Zaradi odcepitve Eritreje, Etiopija nima več dostopa do odprtega morja, kar močno otežuje trgovanje. Etiopija ima zelo dobro razvito letalsko družbo Ethiopian Airlines, kar dviguje kakovost prometa.

 • Izvoz

Najbolj ključni izvozni kmetijski pridelek je kava. Kar 15 milijonom prebivalcem kava predstavlja edini vir preživetja. Ostali izvoz pa zajema žive živali, usnje in usnjene izdelke, sadje, kemikalije, zlato, rože, stročnice, zelenjavo.

Kultura

Šport

Eden izmed glavnih športov, po katerih je znana Etiopija je atletika. Najbolj znan je tekač na dolge proge - Haile Gebrselassie, ki je večkratni svetovni prvak v svoji disciplini. Tudi nekateri ostali tekači so zelo znana svetovna imena: Miruts Yifter, Abebe Bikila, Derartu Tulu, Tirunesh Dibaba, Mamo Wolde...

Koledar

Etiopija ima več koledarjev, najbolj znan pa je Ge'ez. Ge'eez temelji na koptskem in aleksandrijskem koledarju, za našim koledarjem pa 'zaostaja' 7 let. Sestavljen je iz 12. mesecev - vsak mesec ima natanko 30 dni, temu pa se doda še 5 ali 6 prestopnih dni, ki tvorijo 13. mesec. Novo leto se prične 10. ali 11. septembra.

Čas

Štetje časa se razlikuje od evropskega štetja. Dan se prične ob 06:00 s sončnim vzhodom (pri nas se prične ob 00:00).

Imena

Zelo zanimiv je način poimenovanja. Otrok dobi ime, ki se mu doda še ime očeta in njegovega starega očeta. Dano ime in ime očeta je nato ime, ime starega očeta pa služi kot priimek.

Jezik

Etiopija je dežela, kjer se prepletajo različne zelo raznolike kulture in enako je z jezikom.

 • Uradni jezik
Etiopija ima uradni jezik, imenovan amharščina. Je mešanica hebrejščine in arabščine.
 • Ostali jeziki

Etiopija ima še ostale jezike, ki jih govorijo prebivalci. Po nekaterih ocenah jih je približno 90, večina pa jih je lokalnih. Drugi najbolj razširjen jezik poleg amharščine je oromo. Približno 60% prebivalcev govori amharščino ali oromo. Najbolj pogosto govorjeni jeziki v Etiopiji so poleg omenjenih dveh še: Somali, Tigrinya, Sidamo, Wolaytta, Gurage in Afar.

 • Tuji jeziki

V Etiopiji boste med tujimi jeziki lahko najbolj pogosto slišali arabščino in angleščino. Slednjo poučujejo tudi v šolah.

Izobraževanje

Izobraževalni sistem

V preteklosti je imela na izobraževalni sistem zelo velik vpliv etiopska Ortodoksna cerkev. Splošna izobrazba zajema šest let osnovne šole ter šest let srednje šole (štiri leta nižja srednja in 2 leti višja srednja). Obiskanost šol je višja v mestnih središč, na vaseh je obiskanost nižja. Poklic učitelja je zelo podcenjen in premalo plačan, zato je temu ustrezna tudi kakovost kadra.

Univerze in fakultete

Etiopija ima kar nekaj univerz in fakultet, ki so tako javne kot tudi zasebne. Med najbolj znane sodijo:

 • Univerza Adis Abeba (AAU), prva ustanovljena univerza (1950)
 • Univerza Hamamaya
 • Univerza Adigrat
 • Univerza Admas

Prva univerza je bila ustanovljena leta 1950, sedaj pa ima Eiopija že več kot 30 univerz. Celoten spisek najdete tukaj: Univerze v Etiopiji,

Pismenost

Etiopija sodi med države z nizko stopnjo pismenosti. Po nekaterih podatki bi naj bilo zgolj 23,4% (ali še manj) prebivalcev pismenih.

Delo

Potrebe po delu

Največ potreb po delu je v večjih mestih. Priložnosti so predvsem na področjih:

 • IT (zaželeni so strokovnjaki)
 • mreženje in svetovanje
 • start up podjetja
 • nevladne organizacije
 • prostovoljstvo

Etiopija ima največ NVO v Afriki, zato je veliko priložnosti za sodelovanje pri različnih projektih. NVO v Etiopiji so zelo priljubljen delodajalec, saj so plače dobre in redne.

Kot prostovoljec lahko delate na več področjih v različnih organizacijah. Ena izmed bolj znanih je Projects Abroad.

Varnost

 • Stopnja kriminala

V primerjavi z državami kot je Kenija ali Mehika je Etiopija relativno varna dežela, z nizko stopnjo kriminala. Izogibajte se vzhodnemu delu države, predelom v bližini Sudana in Kenije, saj obstaja možnost gveriliskih napadov s strani somalijskih separatistov. V regiji Afar delujejo oborožene uporniške skupine, ki so v letu 2011 ubile 5 evropskih turistov. Mesti Hararge in Jijiga sta razmeroma varni in primerni za krajše izlete.

 • Promet

Nesreče v prometu so precej pogoste in večinoma gre za nesreče s smrtnim izzidom. Etiopija je ena izmed držav, ki je najbolj nevarna za vožnjo. Kadar vozite, imejte vrata avtomobila vedno zaklenjena in ne odpirajte oken. Na podeželju ste lahko tarča otrok, ki bodo v vaše vozilo ali kolo metali kamenje.

 • Tatvine

Na splošno velja, da v primerjavi z ostalimi afriškimi državami Etiopija nima težav s tatvinami. Kljub temu je dobro, da ste vedno pozorni na svoje dragocenosti. Lahko ste žrtev tatvine tudi na cesti, zato se svetuje, da potujete zgolj podnevi.

Zdravje

Cepljenja

Priporoča se cepljenje proti rumeni mrzlici (10 dni pred potovanjem), ni pa potrebno. Če v Etiopijo potujete iz države, kjer je prisotna rumena mrzlica, morate imeti potrdilo o cepljenju. Prav tako morate imeti ob vstopu potrdilo, da nimate kolere.

Zelo priporočena cepljenja so proti boleznim:

 • tifus
 • tetanus
 • hepatitis B
 • hepatitis A

Če boste v Etiopiji dlje kot 3 mesece se priporoča tudi cepljenja proti boleznim:

 • tuberkuloza
 • steklina

V določenih delih in obdobjih države se priporoča tudi cepljenje proti malariji (vsa področja pod 2500, v Adis Abebi je ni) in meningokoknem meningitisu.

Pazljivost pri hrani in pijači

 • ne pijte vode iz pipe
 • ne jejte solat, zelenjeve in sadja ter surovih živil (navadno jih operejo pod vodo iz pipe)
 • ne uživajte ledu (razen če je narejen iz destilirane vode)

Bodite pozorni na hidracijo

 • Popijte zadostne količine ustekleničene vode

Telekomunikacije

Telefon

Etiopija ima klicno kodo 251, klicna koda za glavno mesto Adis Abeba pa je 011. 

Mobilna telefonija

Etiopija ima zelo slabo mobilno povezavo. Mobilna telefonija je GSM, glavni operater pa je Ethio Telecom (ETC). Storitve 3G in 2G so zelo omejene.

Internet

Etiopija nikakor ni internetna meka. Približno milijon prebivalcev ima dostop do interneta, delovanje le-tega pa je zelo omejeno. Mesta Addis Ababa, Dire Dawa, Nazret, Bahir Dar, Gonder, Awasa imajo nekaj internetnih kavarn, nekatere kavarne delujejo nezakonito. Hitrost interneta je najbolj primerna za enostavna opravila kot na primer pregled elektronske pošte.

Pošta

Etiopija je znana po odličnih in zelo učinkovitih poštnih storitvah.

Spoštujte običaje

 • Spoštovanje verskih navad domačinov

Etiopija je dežela, kjer so domačini zelo religiozni. Dve največji religiji sta krščanska Etiopska ortodoksna cerkev in islam. Religija ima velik vpliv na življenje. Najbolje se je izogibati vesrkim vprašanjem in razpravam. Prav tako je priporočljivo spoštovanje praznovanja ramazana, ki se kaže tudi v postu (v tem času na primer ne zahtevajte postrežbe mesa npr.)

 • Komunikacija z ženskami

Moški pokažejo znak spoštovanja, če se izogibajo očesnemu stiku z ženskami. Prav tako mora moški, če je ženska s spremljevalcem, spremljevalca prositi za dovoljenje, da bi jo ogovoril. Če ste ženska, bodo moški vedno najprej nagovorili vašega spremljevalca - npr. tudi v restavraciji, da bi ta naročil namesto vas - ne gre za nevljudnost ampak za znak spoštovanja.

 • Sezuvanje čevljev

Ko vstopite v dom domačinov, si morate sezuti čevlje.

 • Istospolna usmerjenost je nezakonita

Vpliv Ortodoksne cerkve in Islama je zelo močan, zato istospolne usmerjenosti ne odobravajo.

 • Nazivi oseb v uradnih situacijah

Moške se naziva z izrazom ato ali ayte, poročene ženske se naziva z weizero, neporočene ženske pa z weizerit.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za slovenske državljane je potreben vizum za vstop v Etiopijo, prav tako za vse druge tuje državljane. Slovenski državljani lahko zaprosijo za vizum na Veleposlaništvu, ki ga ima Etiopija v Rimu. Potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev na dan vstopa v državo.

Z letalom

Etiopija ima svojega nacionalnega letalskega prevoznika - Ethiopian Airlines. Mednarodno letališče Bole - Addis Ababa Bole International Airport (IATA: ADD, ICAO: HAAB) se nahaja v glavnem mestu Adis Ababa. Od tu so neprekinjeno omogočene linije znotraj Afrike, povezave do Evrope, Azije ter Severne in Južne Amerike. Iz Slovenije ni direktnega leta, Etiopija je dostopna iz različnih mednarodnih letališč evropskih mest (npr. Benetke, London, Pariz. Amsterdam) z različnimi letalskimi ponudniki (npr. Turkish Airlines, British Airways, Lufthansa). Med ugodnejše letalske ponudnike do Etiopije sodi Turkish Airlines, ki leti na destinaciji Benetke - Etiopija.

Z avtobusom

Etiopija je z avtobusom dostopna le preko Kenije, Džibutija, Somalije in Sudana, meja z Eritrejo je zaprta. Javni avtobusi iz Kenije in Sudana peljejo zgolj do meje, ki jo nato prečkate peš. Avtobusi iz Džibutija peljejo do meje z Etiopijo, kjer se nahajajo manjši avtobusi, ki peljejo v mesto Diredava.

Z avtom

Etiopija je dostopna z avtom le preko držav, ki imajo z njo odprte meje: Džibuti, Somalija, Kenija in Sudan. Obmejno mesto med Sudanom in Etiopijo je Metema, med Kenijo in Etiopijo pa Moyale.

Z vlakom

Z vlakom se lahko potuje med Diredavo in Džibutijem. Vlak vozi trikrat na teden, vožnja traja 13 ur.

Z ladjo

Etiopija ni dostopna z ladjo, saj nima več dostopa do odprtega morja. Dostop je izgubila z odcepom Eritreje.

Transport po destinaciji

Etiopija je zanimiva dežela, ki pa ima zelo malo asfaltiranih cest. Potovanje je lahko zelo zamudno in neudobno, na voljo pa imate različne oblike prevozov.

Letalo

Letalski prevoznik Ethiopian Airlines ponuja letalske storitve po sprejemljivih cenah. A pozor - leti so pogosto precej zasedeni zato morate obvezno dvakrat potrditi svoje vozovnice - zadnjič najkasneje dan pred letom, v nasprotnem primeru lahko ostanete brez sedeža. Dobro je vedeti: če boste vozovnice rezervirali preko spleta, bodo te precej dražje (tudi do 3X dražje) kot če jih kupite na njihovem sedežu v Adis Abebi.

Vlak

Trenutno načrtujejo novo železniško infrastrukturo, ki bo izboljšala in nadomestila prejšnjo, ki je vozila med Džibutijem in Adis Abebo preko Diredave. Potovanje z vlakom na sedaj delujoči povezavi je zelo neudobno in zamudno.

Avto

Etiopija ima nekaj cest, ki so v dobrem stanju. Najem vozila je lahko precej drag, cena pa je odvisna od števila oseb in od cene goriva, ki se lahko spreminja. Avto lahko najamete na letališčih, priporočljivo pa je najeti tudi vodnike/voznike, kar vam bo močno olajšalo raziskovanje. Če boste vozili sami, boste potrebovali nacionalno ali mednarodno vozniško dovoljenje, vaša starost pa mora biti vsaj 18 let. Vožnja poteka po desni strani.

Avtobus

Etiopija ima več vrst značilnih avtobusov: blue dunkeys (značilni modro-beli mini busi), Higher bus (poimenovani po izdelovalcu), ki potujejo med regijami in rdeči Adis Abeba bus, ki je mestni avtobus. Najbolj pogosta avtobusna povezava so državni avtobusi in t.i. mini busi, ki vas bodo prepeljali med različnimi mesti in regijami. Vožnja z avtobusom je izredno počasna in neudobna. Avtobusi, ki vozijo na kratkih razdaljah, odpeljejo takrat, ko so napolnjeni s potniki. Avtobusi za daljše razdalje pa odpeljejo ob zori (ob 6. uri) in se ustavijo ob sončnem zahodu - ne potujejo ponoči. Na avtobusnih postajah vlada precej kaotično stanje. Že v roku ene ure po odprtju postaje (ob 5. zjutraj) so lahko prodane vse vozovnice, zato je priporočljivo rezervirati vozovnico vsaj en dan prej.

Taxi

Vlogo mestnih taxi-jev večinoma prevzemajo zgoraj opisani modro-beli mini busi (blue dunkeys), ki pobirajo potnike. Do njih boste prišli na majhnih avtobusnih postajah v mestu. Možno je najeti tudi individualne taxi-je, ki pa so lahko preej dragi, zato se z voznikom dogovorite za ceno, preden sedete v avto.

Rumeni taxi je dobra izbira, če želite zanesljive avtomobile, ki so dobro servisirani in voznike, ki znajo dobro govoriti angleško. Načeloma so dražji od modro-belih taxi-jev, a so veliko varnejši in udobnejši.

Kolo

Vožnja s kolesom je lahko zanimiva pustolovščina. Etiopija ima različno kakovost cest - od dobro asfaltiranih do močno poškodovanih. Na poti boste našli možnost nastanitve ter hrane in pijače. Vsekakor boste s kolesom pritegnili ogromno pozornosti s strani domačinov, ki bodo morda celo tekli za vami. Nič čudnega ni, če zaprejo cele šole in šolarji tečejo za vami ter v vas mečejo kamne.

Spanje in namestitev

Hoteli

Najboljši hoteli so v centrih večjih mest. Cene nočitev so odvisne od števila zvezdic in od lokacije. Hotel Sheraton Adis s petimi zvezdicami v Adis Abebi vas bo na nočitev stal približno 250 €. Hotel Babogaya Lake Viewpoint Lodge s tremi zvezdicami in oddaljen približno 50 kilometrov od Adis Abebe pa stane manj kot 30 € na nočitev. Lahko prenočite tudi v Hilton hotelu, kjer boste za nočitev odšteli približno 220 €. Hotel Tizeze v Adis Abebi se nahaja blizu letališča, ima štiri zvezdice, cena na nočitev pa znaša približno 60 €. V hotelu Florida International hotel boste lahko prenočili za nekaj manj kot 40 €. Obstaja veliko različnih hotelov, nekateri so mednarodno znani in dražji, drugi so preprostejši in cenejši.

Hostli

Hostel je ena izmed najugodnejših izbir prenočitev v Etiopiji. Razpon cen se giba med približno 10 € do 30€.

Kampiranje

Kampiranje vam bo omogočilo, da obiščete najbolj neokrnjene kotičke dežele, a je lahko precej nevarno.

Nadredna destinacija