Ekvador

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 15:14, 20. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Ekvador je država v Južni Ameriki. Uradna oblika Ekvador-ja je Republika Ekvador. Meje države so: na severju je Kolumbija, na vzhodu in jugu je Peru, zahod pa obsega Tihi Ocean. Del Ekvadorja so Galapaški otoki, ki so tisoč kilometrov zahodno od celinske obale. Glavno mesto je Quito. Ekvador ima široko paleto avtohtonih kultur, ki ponosno nadaljujejo tradicijo svojih prednikov. V tej državi boste našli tudi dobro ohranjene kolonialne arhitekture in veličastne pokrajine.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Potopis po Ekvadorju[[1]]

Video turistični vodnik

Dolžina: 51 minut, 51 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Quito: Z bogato pre-kolumbijsko zgodovino, je kapital Ekvadorja, temelji na ruševinah inkovskega mesta, vendar nudi moderno popotniško popotovanje. To je še vedno najmanj spremenjeno zgodovinsko središče v Latinski Ameriki, ki je bila imenovana za Unescov seznam svetovne dediščine. Mesta Quito vključuj baročne dragulje, kot so San Francisco in Santo Domingo samostani, kot tudi La Compania cerkev in kolegij. To je ogromno mesto, dih jemajoč andskih dolin, obdanih z vulkanskimi vrhovi.
 2. Cuenca: Cuenca, tretje največje mesto in glavno mesto province Azuay v državi usmerjene umetnosti. Kavarne in galerije so narejene med zavitimi ulicami in tlakovanih poti. Panama, tu so svetovno znani klobuki dobili dober zaslužek na trgih.
 3. Guayaquil: Ustanovljeno v 1530, največje mesto Ekvadorja in glavno pristanišče je najboljša vstopna točka za Galapagos križarjenja in dom za živahno uvozno-izvozno podjetja. Turizem je v porastu, kot tudi po zaslugi novega mednarodnega letališča in urbane prenove projekta, ob vzdolž reke Guayquil promenadi. 465-korakov je potrebnih do vzpona na vrh Santa Ana Hill, ki razprostira poglede nad mestom v državi Ekvador.
 4. Banos: Termalni mineralni bazeni se tukaj ogrevajo s vulkananom, in medtem ko jih je več, ki ponujajo različne dobrine, so tudi najenostavnejša za obisk Las Piscinas de la Virgen. Banos ima tudi veliko aktivnosti na prostem, kot so rafting in kolesarjenje na reliefni poti v državi Ekvador.
 5. Galapagos: Zelo raznolika paleta živalstva in rastlinstva, ostanki vulkanov in prelepih plaž.


Skriti kotički

 • Avenue of Volcanoes (če se peljete po tej cestu v sončnem, jasnem dnevu, boste videli, da ste obkroženi z vulkani, ki so kot nalašč za pohode in plezalne izlete. Med njimi je tudi najvišji aktivni vulkan na svetu - Cotopaxi)
 • Ekvator (obiščite velik granitni spomenik Mitad Del Mundo, ki označuje ekvator. Na eni strani se voda vrti v eno smer, na drugi strani pa v drugo)
 • Cuenca (staro mesto in najboljši primer južnoameriškega kolonialnega mesta)
 • Littoral (raven obalni pas, pristanišče Esmeraldas, ki slovi po eni najlepših plaž in otok Muisne, ki je vedno bolj priljubljen med turisti)
 • Galapagos Islands (kraj, kjer boste zagotovo videli nekaj zelo redkih živalskih vrst)
 • Kolesarjenje po Andih (s kolesom se odpravite na izlet po tropskih gozdovih in planinah na 4000m)

Potovalni načrti

Ekvador je dežela z bogato kulturno-zgodovinsko znamenitostjo, vse od naravnih čudes, s pokrajinami, ki segajo od bujnih, tropskih pragozdov in ledeniških vulkanov. Od raziskovanja cerkev, Quito, ali divjih vod. Spust po neokrnjenem pritoku velike reke Amazonke, bodo obiskovalci odnesli veliko spominov. Potovalni načrt ekvador destinacije je 15 ali 20 dni. Ker za krajši čas se ne splača iti na tako dologo pot.

Quito – Mindo – Otavalo – Lago Agrio – Cuyabeno – Quilotoa – Cotopaxi – Banos – Guayaquil – Galapagos – Quito

Aktivnosti

 • Ekvador, majhna dežela mnogih znamenitosti, s svojo raznolikostjo prepriča vsakogar.
 • Ekvador ima vse. Vulkanske vrhove v Andih in neskončne višinske planote, tropski deževni gozd, tihomorsko obalo in slavno otočje Galapagos, zanimivo tradicionalno kulturo in barvite tržnice, lepo ohranjena središča kolonialnih mest in še mnogo več.
 • Ekvador razkriva številne skrivnosti dan za dnem, med potovanjem po svojih najlepših krajih.

Koristne informacije

Glavno mesto: Quito

Valuta: Ameriški dolar (UDS)

Število prebivalcev: ocena 2011=14.483.499

Uradni jezik: španščina

Tel. koda države: +593

Električna napetost: 110 V, uporabljajo ameriške vtičnice, zato potrebujemo adapterje

Časovni pas: UTC-5(-6 Galapaški otoki)

Domena: .ec

Velikost države: 256.370 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

 • Ekvador se nahaja v zahodni Južni Ameriki, med Perujem in Kolumbijo.
 • Ekvador, skupne površine je 283.560 km², od česar 6.720 km² pokriva voda.
 • Del Ekvadorja je tudi slavno otočje Galapagos.
 • Ekvadorjev tihooceanska obala je dolga 2.237 kilometrov.
 • Meja s Kolumbijo je dolga 590 km, s Perujem pa 1.420 km. Najvišja gora je Chimborazo, del Andov z nadmorsko višino 6.267 m. Prav tako tu najdemo Cotopaxi, najvišji dejavni ognjenik na svetu.

Zemljevid

Zemlejvid Ekvador

Dinamični zemljevidi

Regije

Ekvador je razdeljen na 22 provinc: Azuay, Bolivar, Canar, Carchi, Chimborazo, Cotopaxi, El Oro, Esmeraldas, Galapagos, Guayas, Imbabura, Loja, Los Rios, Manabi, Morona-Santiago, Napo, Orellana, Pastaza, Pichincha, Sucumbios, Tungurahua in Zamora-Chinchipe

Otočje Galapagos

 • Približno 1000 km od kopnega v Tihem oceanu, se nahaja Galapaško otočje. Uradno imenovano Archipiélago de Colón. Otočje tvori četrto geografsko območje Ekvadorja. So ti otoki geološko zelo mladi (700.000-3 milijone let) večinoma vulkanskega izvora, nekaj pa jih je nastalo z dvigom iz morja. Nikoli v svoji zgodovini niso imeli stika s celino. Skupna površina otokov znaša 320 km velikega arhipelaga. To je več kot 8000 km². Glavni otok Isabela predstavlja več kot polovico dane površine. V severnem delu otoka, točno na ekvatorju se nahaja vulkan Wolf s 1707 m, ki je tudi najvišja točka Galapaških otokov.

Zahodni primorski del (La costa)

 • La Costa (obala) je pokrajina na najbolj zahodnem delu Ekvadorja. Obsega približno 80.000 km². La Costa je sestavljena iz rodovitnih aluvialnih ravnic in gričev, razporejenih po površini 500 km v dolžino in do 200 km na široko. Vzporedno z obalo poteka pogorje Cordillera Costanera nadmorske višine (nmv) do 800 m, ki v območju regije Guayas preide v ravnico. Južni del je pod vplivom rečnega sistema 60 km dolge reke Guayas in njenih pritokov Babahoyo in Daule, ki so z več kot 36.000 km² največji vodni sistem južnoameriške pacifiške obale.
 • Delta reke Guayas tvori tudi največje naravno pristanišče na zahodni obali Južne Amerike. Letni dotok reke Guayas je več kot 3 milijarde kubičnih metrov. Severneje so še reke Esmeraldas, Cayapas in Chone in čisto na jugu še Jubones. Klimatsko se območje la costa lahko razdeli na dva dela, meja teče približno pri mestu Manta: v tropsko vlažno severno in suho južno področje. Razlog za delitev je Antarktični Humboldtov tok, ki teče na približno 1° južno od Južne Amerike proti zahodu do obale Tihega oceana.

Osrednji planinski del (la sierra)

 • Andska pokrajina se imenuje la Sierra (gore) in ima več kot 80.000 km². To je tudi najbolj naseljena pokrajina v kateri danes živi 38% Ekvadorcev. La Sierra je sestavljena iz dveh gorskih verig Zahodne Kordiljere (Cordillere Occidental) in Srednje Kordiljere (Cordillere Central)in vmesnih dolin (včasih imenovana tudi altiplano). Zahodna kordiljera je povprečno nižja, vendar pa se tukaj nahaja najvišja gora v Ekvadorju, Čimboraso. Najvišja gora v Srednji Kordiljeri pa je 5897 m visoki Cotopaxi. Dolina med gorskima verigama se nahaja na nadmorski višini 1800 do 3200 m in je približno 500 km dolga ter 20-30 km široka in je zelo rodovitna. Zaradi intenzivnega vulkanizma jo je leta 1802 Alexander von Humboldt imenoval "Avenija vulkanov". Dolina je značilna po gorskih hrbtih (nudos) in je razdeljena na osem kotlin (cuencas ali hoyas). Z izjemo Guaranda se vsa večja mesta v pokrajini nahajajo v teh kotlinah. Beseda cuencas je po rekah in krajih in sicer (od severa proti jugu) Chota, Guayllabamba, Pastaza, Paute, Chimbo, vas Girón (med vasjo in reko Yunguilla) in Catamayo. V kotlini Guayllabamba leži Quito z nadmorsko višino 2850 m najvišje ležeče glavno mesto na svetu.

Vzhodni del (el oriente), kjer je tudi Amazonski gozd

 • V vzhodnem delu (El Oriente) ležijo deževni gozdovi v porečju Amazonke. Velikost pokrajine je skoraj 100.000 km² in je zelo redko poseljena.
 • El Oriente lahko razdelimo v: gozdnato vznožje Andov v območju treh vulkanov Sumaco, Pan de Azucar in Reventador v Subkordillerah Napa Galeras in nižje ležeče področje Amazonskega nižavja (pod 400 m nmv). Vse reke v el Oriente so pritoki Amazonke. Najpomembnejše med njimi so 855 km dolga Rio Napo, Rio Coca, in Rio Pastaza, ki predstavlja tudi mejo s Kolumbijo, pa še Rio Putumayo in Rio Aguarico. V dolini Agoyan reka Pastaza ustvarja najvišji, 60 metrov visok slap v Ekvadorju. V pokrajini vlada vlažno in toplo tropsko podnebje.

Lastnosti pokrajine

 • Ekvador (uradno Republika Ekvador) je četrta najmanjša država v Južni Ameriki, ki leži na njenem severozahodnem delu. Ime je dobila po španski besedi za ekvator (ecuador), ki poteka skozi severni del dežele v bližini prestolnice Quito.
 • Površina države Ekvador znaša 283.560km², od tega je 6.720 km² vodnih površin. Sega tako na severno kot na južno poloblo, v celoti pa leži na zahodni hemisferi. Na severovzhodu meji na Kolumbijo, na vzhodu in jugu na Peru, na zahodu pa na Tihi ocean.
 • Tihomorska obala Ekvadorja je dolga 2.237 km, meja s Kolumbijo 590 km, meja s Perujem pa 1.420 km. Meja s Perujem je bila po številnih sporih določena s t.i. Rio protokolom leta 1942, ko je Ekvador izgubil precej ozemljana vzhodu države.
 • Najvišja gora v državi Ekvador je vulkan Chimborazo, ki je del Andov in ima nadmorsko višino 6.268 m. Za Chimborazo velja, da je to od središča Zemlje najbolj oddaljena točka, glede na to, da ima Zemlja obliko geoida. Na t.i. ̋veniji vulkanov ̋je 9 najvišjih vrhov v ekvadorskem delu Andov in so vsi višji od 5.000 m.
 • Približno tisoč kilometrov zahodno od celinske obale leži Galapaško otočje, uradno imenovano Archipiélago de Colón, ki je prav tako del države Ekvador. Otočje je znano po svoji povezavi s Charlesom Darwinom in njegovimi opazovanji živali, ki so ga pripeljala do teorije o naravni selekciji kot razvojni stopnji evolucije.

Vreme in klima

 • Vreme je precej odvisno od nadmorske višine v državi Ekvador. Obalna območja in Amazonske nižine imajo vlažno, ekvatorialno podnebje. Potem pa višje kot gremo, hladneje je.
 • Večina velikih mest v državi Ekvador je locirana v dokaj prijetnem subtropskem pasu, čeprav je ponoči precej hladna.

Ekvador je dežela, ki je vremensko prijetna za potovanje skozi vse leto. Ima pa vsaka od regij Ekvadorja specifične podnebne lastnosti. Skupno vsem območjem je, da imajo izraziti suho in mokro sezono.

Višinska območja – Andi (Quito, Otavalo, Banos, Cuenca) imajo suho sezono med junijem in septembrom. To je čas jasnih, sončnih, suhih dni na višinah. Temperature se podnevi lahko dvignejo tudi do 25°C, na lep sončen dan tudi kako stopinjo več. To območje ima mokro sezono med decembrom in majem, ko je hladneje, je več padavin in temperature padejo tudi do 15°C podnevi ali manj.

Obala in vsa nižje ležeča območja (Guayaquil) imajo suho sezono med junijem in decembrom, ko je hladneje in padavin skoraj ni. Mokra sezona je med januarjem in majem, ko so temperature višje, padavine pa nepredvidljive in pogoste. Dnevne temperature se skozi leto gibljejo med 20 in 35°C.

Tropska območja (Mindo, Amazonija) imajo deževno podnebje skozi celo leto in padavine so zelo pogoste. Meseci med decembrom in marcem so meseci z najmanj padavinami. Temperature se gibljejo med 20 in 30°C, zelo odvisne so od nadmorske višine.

Galapagos je primeren za obisk skozi celo leto. Ima prav tako dve sezoni. Kljub temu, da Galapagos leži v tropskem pasu, nima tropskega podnebja in na splošno nima veliko padavin. Topla sezona je med januarjem in junijem, ko se temperature podnevi dvignejo do 28°C, padavin je več, kot v suhi sezoni, a še vedno zelo malo. Suha sezona traja od julija do decembra in je čas skoraj popolnoma brez padavin, dnevnih temperatur med 18 in 23°C ter bolj nemirnega morja.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih: vreme


Najbolj primeren čas za obisk

 • Ekvador je destinacija, ki jo (glede vremena) lahko obiščete kadarkoli v letu. Če pa imate namen obiskati višje in gorate predele, potem pa je najbolje, da se za obisk odločite v obdobju suhega vremena - od junija do septembra.
 • Kot najprimernejši čas za obisk države Ekvador in otočja Galapagos šteje obdobje med junijem in decembrom, za obisk zgolj Galapagosa je primeren tudi čas med januarjem in majem.

Zgodovina

 • Različne staroameriške kulture, ki so živele na področju današnjega Ekvadorja že od pradavnine, so v 15. stoletju osvojili Inki, tako da je bil ob prihodu Evropejcev Ekvador že del Inkovskega cesarstva. Španija ga je osvajala leta 1454 in tako se je sodobni Ekvador v zgodovini pojavil sprva kot španska kolonija.
 • Leta 1822 si je Ekvador izbojeval neodvisnost od Španije in postal del Bolivarjeve Velike Kolumbije, vendar je ta država kmalu razpadla na tri različne države in je leta 1830 Ekvador postal samostojen.
 • V 19. stoletju je Ekvador pretresala huda državna kriza in nestabilnost. Ob koncu 19. stoletja so vladali konzervativni katoliški predsedniki vse do liberalne revolucije Eloya Alfaroja leta 1895, ki je utrla pot podjetništvu.
 • Med letoma 1904 in 1942 je država v različnih vojnah s sosedama izgubila precej ozemlja. Najpomembnejša je vojna zaradi ozemeljskega spora s Perujem leta 1941, ki se je obnovila leta 1995 in dokončno razrešila šele v letu 1999. Leta 2000 je, po uporu ekvadorskih Indijancev in vladni krizi, takratni podpredsednik Gustavo Noboa prevzel dolžnosti predsednika države Ekvador.

Hrana

Kuhinja Ekvadorja se razlikuje od pokrajine do pokrajine:

 • Na območju obale so zelo priljubljeni morski sadeži, ribe, kozice. Ceviche je jed iz kozic, limon, čebulo in nekaj zelišči. Postrežejo jo s pečenim krompirjem in ocvrtim bananovim čipsom (chifles y patacones)
 • Banane in arašidi so osnova večine obalnih jedi in po vsej državi Ekvador.
 • Encocados (jedi, ki vsebujejo kokosovo omako) so tudi zelo priljubljene.
 • Churrasco, na žaru pečeno razno meso, je posebej priljubljeno v Guayaquilu, prav tako pa tudi (Arroz con carne asada y menestra) riž s fižolom in popečeno govedino, ki jo postrežejo z ocvrtim bananovim čipsom.
 • Na območju Amazonke je glavna rastlina yuca ali tudi cassava.Tu so na voljo številni sadeži kot so banane, grozdje, grenivke in drugo. Ta pokrajina je vodilni proizvajalec banan, kakava, manga, pasijonke in drugega sadja.
 • Na višje ležečih območjih je značilno meso (svinjina, perutnina, govedina in meso morskega prašička), ki ga pospremi priloga, bogata z ogljikovimi hidrati (riž, koruza, krompir). Zelo priljubljena jed v višavju je hornado – krompir s pečeno svinjino.
 • Priljubljene in pogoste so tudi »goste« juhe oz. neke vrste enolončnice, imenovane caldo, v katerih je vedno tudi meso. Ob obali je pogost perujski ceviche na ekvadorski način.

Ekvador ima res zanimive jedi.

Cheviche juha z rakci

Pijača

Sezonsko je v državi Ekvador na voljo tudi dovolj lokalnega sadja, ki pogosto nadomesti tudi slaščice in pomaga pri osvežitvi. Med pijačami je veliko svežih, naravnih sadnih sokov, mlečnih šejkov in cela vrsta svetovno znanih drugih brezalkoholnih pijač. Od alkoholnih je najpogostejše in najbolj priljubljeno pivo znamke Pilsener. Tudi lokalne žgane pijače so pogoste, še posebej ognjena voda agua ardiente.

V državi Ekvador vam svetujemo za pitje zgolj ustekleničene vode.

Nakupovanje

Ekvador ima dolg seznam rokodelskih predmetov, ki jih lahko kupite . Obstajajo različni izdelki ročne obrti poplavljenih na trgih Ekvadorja. Lokalni trgi so velika poslastica za videti ,saj obstajajo različne vrste lepih in barvitih izdelkov.

 • V Cuenca je veliko trgovin z lepimi predmeti, ki so lokalni. Luksuzne in dekorativne dobrine so res prava paša za oči.
 • V Calderon, boste našli znameniti osebnostih kruh iz testa. To je neverjetna umetnost, skrbno zvijajoč in lepo oblikovan kruh. Te številni kruhi niso užitni, ker je bilo uporabljeno velika količina barvila, lepila in lakov. Ta kruh krasijo obeski za ključe ,cocktail slamice, uhani, magneti za na hladilnik in še veliko več .
 • Woodcrafts so znani tudi v Ekvadorju. San Antonio de Ibarra , boste našli woodcarving v različnih oblikah in velikostih . Barvite lesene letvice ptic so znani v Puyo in Pastaza .
 • V Pujili so obredne maske, narejene iz lesa, ki jih je je treba imeti. Te čudovite umetnine so videti fascinantno, tudi če jih ne kupite.
 • Cotacachi, v provinci Imbabura , vam ponuja kopico različnih usnjenih izdelkov, kot so suknjiči, hlače, čevlje, torbice, pasove, sedeže, denarnice.
 • Če iščete bolj zanimive in premium spominke, je Hat Ekvador Panama najboljša izbira. Ti slavni klobuki iz slame so narejeni v Ekvadorju. Ti slamnati klobuki Panama so ročno spleteni, lokalnih tkalci v mestih Montecristi in Cuenca. Slamnik bo privlačno darilo ali presenečenje za vaše ljubljene. Ti se prodajajo povsod v Cuenca in Montecristi. Tu boste dobili najboljše Ekvador Panama klobuki v Montecristi. Montecristi klobuki so najboljši klobuki iz slame na svetu.
 • V Cuenca boste našli veliko Panama tovarno klobukov in trgovine, ki prodajajo samo originalne slamnate klobuke Panama . Ti slamnati klobuki lahko tudi zvijete. Samo potovanje s temi roll up klobuki ne bo velik problem.

Gospodarstvo in ekonomija

 • Ekvadorsko gospodarstvo že ves čas temelji predvsem na kmetijstvu in še zdaj se večina delovne sile ukvarja s to dejavnostjo. Od začetka sedemdesetih let so se začele spremembe, ki jih je sprožil razvoj velikih naftnih polj v pokrajini Oriente.
 • Nafta je zdaj glavno izvozno blago, izvažanje kmetijskih pridelkov pa je ostalo razmeroma manj pomembno.
 • Okoli tri petine vse obdelovalne zemlje so v Costi. Tu pridelujejo babane (so zelo pomemben izvozni predelek), kakav, kavo, pomaranče, palmovo olje, sojo in pšenico. V Sierri, kjer so kakšne tri desetine ekvadorske obdelovalne zemlje, pridelujejo ječmen, sadje, koruzo, krompir, zelenjavo in pšenico, pridelke v glavnem porabijo sami.
 • Živino redijo za meso in mlečne izdelke.
 • Gozdarstvo in lesarstvo sta pomembna v severnem delu Coste, kjer pridobijo največ balsovega lesa na svetu in v Orientu, od koder prihajajo tropski trdi lesovi, med njimi tudi mahagoni.
 • Ribištvo je čedalje bolj pomembno, z ribami bogate vode so ob obali in ob otočju Galapagos. Razvijajo tudi gojenje rib in Ekvador je vodilni svetovni izvoznik gojenih rakcev.
 • Ekvador se pri razvijanju gospodarstva spopada z dvema glavnima težavama. Prva tiči v nevarnosti, da nenaden padec svetovnih cen zmanjša dohodke izvoza in sproži gospodarski zastoj, druga pa je v razporejenosti obdelovalne zemlje, saj ima peščica veleposestnikov v lasti večino zemlje. Še zmeraj je široko razpredeno izkoriščevalno najemništvo, v katerem dobijo najemniki za delo na gospodarjevem posestvu v najem košček malo rodovitne zemlje.
Tržnica

Kultura

Kot v mnogih drugih južnoameriških državah je kultura Ekvadorja mešanica španske in staroselske kulture. Na kulturo Ekvadorja je vplivala tudi kultura afriških sužnjev. Velika večina, 68 %, Ekvadorcev je katoliške vere. Najbolj znan del ekvadorske kulture je ekvadorska glasba, vendar je Ekvador imel tudi nekaj slavnih južnoameriških piscev in umetnikov.

Jezik

Uradni jezik države Ekvador je španščina. Indijanski jeziki, posebej Quichua (Kečua), ki je ekvatorianski dialekt jezika kečua pa je uradni jezik v medkulturni komunikaciji.

Izobraževanje

Ustava države Ekvador zahteva, da vsi otroci obiskujejo šolo, dokler ne dosežejo "osnovno raven izobrazbe". V državi Ekvador imajo devetletko. Leta 1996 je bila stopnja vpisa 96,9%, do petega razreda je ostalo v šoli 71,8% otrok. Stroške osnovnega in srednjega izobraževanja nosi država Ekvador. Vendar pa imajo družine velike dodatne stroške, kot so prevozni stroški in gradiva za šolarje ter prispevki. V javnih šolah je nivo izobraževanja slabo. Razredi so pogosto zelo veliki. Na podeželju le 10% otrok odide na srednjo šolo. Statistika ugotavlja, da je v državi Ekvador povprečno število zaključenih let izobrazbe 6,7. Družinam z omejenimi sredstvi se kjlub financiranju države zdi, da je potrebno za izobraževanje plačati

Ekvador ima 61 univerz. Mnoge od njih so s tradicionalnim španskim šolskim sistemom. Nekatere univerze sodijo med najstarejše na ameriških tleh:

 • Avguštinci so leta 1586 ustanovili University of San Fulgencio,
 • Jezuiti so leta 1651 ustanovili San Gregorio Magno University in
 • Dominikanci leta 1681 University of Santo Tomas of Aquino.

Delo

 • Ekvador ima 11% brezposelnost in 47% podzaposelnostjo, najti delo tukaj ni enostavno. Uradno, kar potrebujete tu je vizum delavca, ki smejo delati v Ekvadorju. Poleg občasnega odpiranja delovnih mest v turističnih kočah ali B & B, je malo možnosti za plačano delo. Edina izjema je poučevanje angleščine.
 • V državi Ekvador so najbolj plačane ure angleščine, ki se poučujejo v Quito in Guayaquil. Šole včasih oglašujejo za učitelje na oglasnih deskah hotelov in restavracij. Plača je ravno dovolj velika za preživetje, če ste pridobili s polnim delovnim časom in delo od doma.
 • Če ste znani in priljubjen imaste učne ure, toliko bolje. Šole, kot so ameriške šole v Quito, bodo tu pogosto najemali učitelje matematike, biologije in drugih predmetov, in lahko vam pomaga dobiti delovno vizo, če hočeš ostati v tej državi.

Varnost

 • Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.
 • Odsvetujemo vsa potovanja v provinco Sucumbios, ki meji na Kolumbijo. V tej pokrajini delujejo oborožene skupine, nevarnost kriminala in ugrabitev je velika.
 • Od decembra 2007 je opazna povečana vulkanska aktivnost v Tungurahui v bližini turističnega kraja Baños. Tveganje vulkanskih izbruhov je veliko in ekvadorske oblasti so prepovedale dostop do vulkana. Opozarja se na skrajno previdnost pri potovanjih v bližino vulkana (med 16 in 24 km). Priporočamo spremljanje lokalnih medijev in podatkov ekvadorskega nacionalnega inštituta za geofiziko (še posebej informacije objavljene v rubriki naravnih nesreč - Tungurahua).
 • Ulične demonstracije, protesti in stavke, ki včasih postanejo nasilni, so v državi Ekvador pogosti. Svetujemo izogibanje območjem, kjer se zbirajo velike množice, posebno v trenutnih političnih okoliščinah.
 • Večina potovanj poteka brez težav. Prevladujoče vrste incidentov v državi Ekvador so kraje potnih listov in bančnih kartic ter ekspresne ugrabitve, ki so vse pogostejše.
 • Leta 2005 so protipehotne zemeljske mine v Kolumbiji ubile in poškodovale več ljudi kot kjerkoli na svetu. Ko potujete po podeželju, vedno upoštevajte lokalna opozorila o protipehotnih minah v državi Ekvador.
 • Najpogostejše vrste incidentov v državi Ekvador so kraje osebne lastnine, vključujoč potne liste. V večini delov države, z velikimi mesti vred, obstaja resno tveganje kriminala. Svetujemo, da se izognete vsem razen najnujnejših potovanj na ogrožena območja države Ekvador.

Zdravje

 • Obvezna cepljenja: Za vse potnike v državo Ekvador, kjer obstaja tveganje, da zbolijo za rumeno mrzlico, ki jo prenaša komar. Potreben je posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.
 • Pogojno obvezne tablete: v državi Ekvador so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.
 • Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.
 • Pred potovanjem si pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve za državo Ekvador in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Telekomunikacije

Telefoni so na voljo večino naše poti v državo Ekvador. Mobilni telefoni delujejo v vseh večjih mestih, na podeželju je pokritost slabša. Priporočamo, da se pred odhodom prepričate pri svojem mobilnem operaterju, če vaš tip aparata deluje na področju Ekvadorja.

Telefon

 • Klicna številka iz Ekvadorja v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicna številka.
 • Klicna številka iz Slovenije v Ekvador je 00593 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Internet

Internet je na voljo v večjih krajih na naši poti, brezžični internet pa tudi na mnogih krajih države Ekvador.

Pošta

Correos del Ekvador nacionalna poštna storitev v Ekvadorju. To je precej zanesljiva za pošiljanje razglednic in pisem v druge države, čeprav računajo na vsaj 5 dni do nekaj tednov, da prispe. Na splošno velja, poštne storitve v Severno Ameriko, so veliko hitreje kot na drugih zahodnih državah. Cene se začnejo pri okoli $ 1 (do 20 gramov). Lahko dobite žige na poštah ali v manjših trgovinah / kioskih. Pošte so ponavadi odprte 8:00-06:00 od ponedeljka do petka 8:00 do poldneva ob sobotah, čeprav obstajajo manjše razlike po vsej državi. Če boste poslali težji pošto, ki ima večjo vrednost, bi bilo morda bolje, da se obrnete na zasebnna kurirska podjetja, kot so DHL, TNT, UPS in FedEx, ki so na splošno s približno enako ceno in veliko hitreje.

Spoštujte običaje

 • Ekvadorci so nežni ljudje, ki vas bodo privabili v svoje domove in vas pogostili po njihovi tradiciji. Večina Ekvador tradicije imajo verski pridih. Skoraj vsak mesec je praznovanje v čast na določeno katoliške zaveznike.
 • Lepe parade so organizirane v različnih krajih po državi Ekvador ( predvsem visokogorja ), moški in ženske nosijo pisane obleke in tam je veliko plesa in pitja skupaj z ognjemetom. Ta praznovanja lahko traja nekaj dni .
 • V septembru je Yamor praznik, ki poteka v Otavalo City in traja 2 tedna. To je praznovanje napolnjeno s paradeami, plesom, glasbo in ognjemetom.
 • Tradicionalna hrana in pijača je po vsem mestu, kot je " slavni chicha ", ki je alkoholna pijača, narejena iz koruze ali Yucca (​​root) . To je tradicionalna prireditev, ki privablja ljudi z vsega sveta v državo Ekvador.
 • Eden od najpomembnejših Ekvador tradicij poteka 7. novembra. To je Mama Negra Celebration (Black Mother ) v mestu Latacunga, je eden od glavnih proslav v Ekvadorju .
 • 1. in 2. Novembra se spominjajo Dia de los Difuntos( Day of the Dead ). Vsaka družina v državi Ekvador gre na pokopališča, da zapusti cvetje in obisk družinskih članov, ki so umrli .
 • Indijci imajo tradicijo uživa hrano na pokopališčih. Pijača se imenuje Colada Morada (debela blackberry - sadni napitek ).
 • Pustovanje je tudi med najpomembnejšimi Ekvador tradicij. To se praznuje v vsakem kotičku Ekvadorja marca ali aprila (točen datum je odvisen od verskega koledarja), v vseh večjih mestih z izjemnimi paradami.
 • Mesto Ambato je lepo mesto za obisk karnevala. Tu je praznik cvetov in plodov.
 • Sveti teden je versko (katoliški) praznovanje. To je praznovanje v aprilu in ogromna parada poteka v čast križanju Jezusa Kristusa.
 • Quito Foundation je španska kultura, ki je prisotna v tej Ekvador tradiciji. Obstaja širok razpon parad, bikoborb in tradicij, ki se dogajajo na ulicah .
 • Ena izmed najbolj edinstvenih in barvitih tradicij v mestu Quito je vožnja na vrh Chivas, to so odprti avtobusi brez oken ali vrat. Godbeni orkester je postavljen na strehi, predvaja se glasba, je avtobus poln srečnih ljudi. Tu se poje in pije ter se vozijo po vsem mestu .
 • Božič v državi Ekvador je 25. december, je zelo podoben tistim v zahodnih državah, predvsem pod vplivom ameriškega praznovanja. Božična drevesca, darila in večerje, so v vsaki družini v Ekvadorju .
 • Med Ekvador tradicijo s tem datumom so pomembne " devetdnevnice ". To so katoliške molitve, ki so v posesti za devet zaporednih dni, dokler ni božični dan. Temu ritualu sledijo starejši ljudi, ki so še vedno zelo verni.
 • New Years Eve. To je tradicionalno v Ekvadorju za gradnjo ali nakup lutke člove ali živalske oblike, napolnjene z ognjemetom in jo prižgejo točno ob polnoči. Te lutke predstavljajo vse trpljenje in slabe izkušnje iz starega leta, in njihov pekoč občutek ima pomen pokopavanja teh negativnih incidentov.
 • Glasba v državi Ekvadorju je tudi temeljni del bogate tradicije Ekvadorja. Kamorkoli boste šli, boste ugotovili,da imajo drugačno glasbo.

Na obali, zlasti v provinci Esmeraldas so Afro - Ecuadorians dobro znani po svojih marimba glasbi. V višavju se boste srečali z indijsko glasbo, dober primer so z Otavalo Indijanci, ki igrajo glasbo z Rondador, starih flavt, kitare.

 • Praznovanje rojstnega dne je tako kot v kateri koli drugi državi, torte, sveče, klovni in bonboni .

Prihod na destinacijo

Z izrecno določbo predsednika republike, od petka 20. junij 2008 , se državljanom katere koli države dovoli vstop v Ekvador brez vizuma in bivanje za obdobje devetdeset dni v kronološkem letu za krepitev odnosov med Ekvadorjem in vseh držav sveta , in spodbujanje turizma . Vendar pa od takrat, vizumske obveznosti so bile uvedene za državljane Afganistana, Bangladeša, Eritreja, Etiopija, Kenija, Nepal, Nigerija, Pakistan , Kitajska in Somalija. Kitajski državljani lahko dobili žig-no visa required-vstopajo brez vizuma. Če so kanadski in ameriški stalni prebivalci - tam je lahko več izjem. Kolumbijski državljani morajo predložiti policijski zapisnik za vstop v Ekvador .

Zahteve za vstop

 • Slovenskim državljanom v državo Ekvador

Od 01. 12. 2005 naprej vizum za bivanje do 90 dni ni potreben (enostranska odločitev).

 • Tujim državljanom v državo Ekvador

Vizum je potreben.

 • Izjema: imetniki diplomatskih potih listov vizuma za bivanje v državi Ekvador do 90 dni ne potrebujejo (Sklep Vlade Ur.l. RS 119/2005)
 • Za vizum države Ekvador se lahko zaprosi na Veleposlaništvu Švice.

Z letalom

 • Mednarodno letališče Quito je ( UIO ) je v mestu da Tababela, približno 30 km (20 miles) vzhodno od Quita .
 • Še ena vstopna točka je Guayaquil ( GYE ), ki ima sodobno letališče, ki vključuje tipične javne dobrine, kot so restavracije in nudi prosto nakupovanje. Letališče se nahaja severno od centra mesta.
 • Galapaški otoki so eden od ekvadorske pokrajine in imajo dve letališči, od katerih je eden na Baltra, drugi pa je na San Cristobal . Aerogal , Tame in LAN ponujajo lete v Galapagos, vsi leti so skozi ekvadorsko celino brez mednarodnih letov.
 • Letališče Quito zaračunava mednarodni odhodni davek 40,80 $. Davek je $ 26 iz Guayaquil. Ta davek je že vključen v ceno poleta od februarja 2011.

Z avtobusom

 • V / iz Kolumbije v državo Ekvador

Primarni prehod med Ekvadorjem in Kolumbijo je na Rumichaca blizu Tulcán in Ipiales . Mejni prehod San Miguel (blizu Lago Agrio ) v območju Amazonke se odsvetuje zaradi varnostnih vprašanj in vhodnih in izhodnih zapletov.

 • V / iz Peruja v državo Ekvador

Obstajata dve mesti za prehod meje s Perujem , čeprav Huaquillas (blizu Machala postane pri veliki večini turističnih prehodov je temačna in razmeroma nevarna, vendar nedavno čiščenje bi lahko izboljšalo varnostno vprašanje. Macara je mejni prehod, vendar ni priporočljivo zaradi varnostnih vprašanj.

Z avtom

Vožnja v Ekvador je odsvetovana. Zaželeno je, da vstopite v državo Ekvador z letalom ali ladjo zaradi mejnih vprašanj s sosednjimi državami.

Z vlakom

Ni mednarodne povezave z vlaki v Ekvadorju. Nacionalno pot iz Quita do Guayaquil ( Via Lactacunga in Riobamba ), ki je obnovljena, se večina prog izvaja za turiste.

Z ladjo

Ker se Ekvador nahaja na obali in ima nekaj zelo velikih rek, lahko potujete z ladijco ali čolnom. Še posebej v deževnem gozdu je lahko vožnja z ladjo vznemirljiva. Videli boste mesta, na katere običajno ne bi mogli iti.

Transport po destinaciji

Ekvador ponuja različna prevozna sredstva do željenih destinacij.

Letalo

Notranji leti v večjih mestih na celini stane od $ 50 - $ 100 v eno smer , in tam so včasih obe smeri promocijsko za približno enako ceno Domače letalske družbe v Ekvadorju so LanEcuador, Tame , Aerogal , VIP , Icaro in Saereo . Večina letalskih družb v Ekvadorju ponujajo odlične storitve v relativno novih letalih. Lahko kupite domače letalske vozovnice od zastopnikov ali neposredno od letalskih prevoznikov - nekateri prodajo vozovnic na spletu in jih lahko kupite na letališču ali blagajnah.

Vlak

Nacionalno pot iz Quita do Guayaquil ( Via Lactacunga in Riobamba ), ki je obnovljena, se večina prog izvaja za turiste.

Avto

Možno je najeti avto v večjih mestih, kot so Quito, Guayaquil in Cuenca, kjer so najemnine avtomobilov normalne, nahajajo pa se zunaj letališč. Ekvadorski ceste so dobro vzdrževane v vseh mestih, vendar je slabo vzdrževana na podeželju .

Avtobus

Medkrajevni avtobusi vozijo skoraj povsod po Ekvadorju. Mnoga mesta imajo osrednji avtobusni terminal, znan kot terminal terrestre, kjer je mogoče kupiti vstopnice iz različnih avtobusnih linij , ki služijo za ogled mesta. Medkrajevni avtobusi običajno stanejo od $ 1 do $ 2 na uro , odvisno od razdalje in od vrste storitve. Skupine se lahko pogajajo za popuste. Avtobusi so pogosto ob glavnih poteh. Voznik avtobusa se bo ustavil na poti, da se vkrcajo dodatni potniki. Številni avtobusi prispejo na cilj z potniki, ki stojijo v prehodu. Obstaja nekaj prvorazrednih avtobusov, imenovani " Ejecutivo ", ki stanejo malo več kot redni avtobusi. Na splošno so bolj udobni in varni.

Taxi

Taksiji so široko dostopni. Taksiji so običajno rumene barve in ima številko taxi licence na vidnem mestu. Taksiji v Quito imajo števec ( prevoznine pod 1 $ zaokrožimo na najnižje cene, ki znaša $ 1). Dogovarjanje o ceni, preden se usedemo v taxi ali prosi voznika za uporabo merilnika (pogosto cenejši od stopnje pogajanj). Kratka potovanja praviloma ne stanejo več kot $ 1 ali $ 2, in na splošno ne bi plačevali več kot 10 € na uro, če se da, za daljša potovanja. Večerni tečaji so pogosto dvojni. Kot za katero koli državo v Latinski Ameriki, ne vozijo brez dovoljenja taksijev. To je odličen način, da ne bi prišlo do ugrabitve.

Kolo

Štopanje je možno v Ekvadorju.Veliko ljudi se vozi pick-up. Na cestah, ki niso pogosto pokriti z avtobusi, lahko tovor vozila prenese na kolesarje ali slepe potnike, bodisi, da se vozijo v vznožju ali v kabini. V nekaterih primerih voznik zaračuna nadomestilo za avtobus, v drugih pa se lahko preprosto prevzame kolesarja za družbo in zavrne napitnino.

Spanje in namestitev

Obstaja veliko poceni prenočišča, ki jih lahko najdemo na celotnem Ekvadorju.


Hoteli

Kot pri večini stvari, domačini vam pomagajo najti dober hotel, po zelo nizki ceni ($ 6-14). Spet pri velikih skupinnah se lahko pogajajo za nižje cene. Klimatska naprava je dobra, ki se pogosto pojavi ob doplačilu za dolar ali dva na noč.

Hostli

Pogosto so domovi v manjših krajih, ki so dejansko v zasebni lasti domov, ki so naklonjena dopustu.

Kampiranje

Ekvador je tudi dom za vse večje število popotnikov, kjer želijo preživeti v Eco ložah, vključno s številnimi obnovljenimi, tradicionalne pa so Haciendas.

Nadredna destinacija