Dunaj

Dunaj je je glavno mesto Avstrije in obenem tudi glavno mesto ene od devetih avstrijskih zveznih dežel.Mesto leži na obeh bregovih reke Donave, približno 40 km od meje s Slovaško ter vsega 50 km od slovaške prestolnice Bratislave. Zvezna dežela Dunaj leži v celoti znotraj zvezne dežele Spodnja Avstrija. Z 1,7 milijona prebivalcev je Dunaj največje mesto v Avstriji in njeno kulturno in politično središče.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Mozartova hiša: na ogled je hiša velikega virtuoza, v kateri je živeli dobrih 10 let.
  2. Dunajska filharmonija
  3. katedrala Sv. Štefana: najpomembnejša gotska stavba na Dunaju
  4. Hiša glasbe : muzej ekspirimentov, kjer lahko poskušate različne inštrumente.
  5. Mestna hiša

Muzeji

Dunaj ima četrt kjer stojijo samo muzeji. Tukaj je nekaj takih, ki so bolj znani: Muzej lepih umetnosti, Leopoldov muzej,muzej modrene umetnosti, otroški muzej ZOOM, itd.

Parki

Dunaj ima čudovite parke, ki se ponašajo z prekrasno lepoto. Imajo prav direkcijo parkov, kjer je tudi najbolj priljubljena točka turistov.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Dunaj je zelo lepo mesto, ki ga je potrebno podrobno spoznati. Obiskati je potrebno muzeje, Dunajski park, živalski vrt, raziskati meto in spoznati zanimive in lepe stavbe.

Zemljevidi in geografija

Dunaj leži na obeh bregovih reke Donave, približno 40 km od meje s Slovaško ter vsega 50 km od slovaške prestolnice Bratislave. Zvezna dežela Dunaj leži v celoti znotraj zvezne dežele Spodnja Avstrija.


Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Dunaj leži v zmernem podnebnem pasu. Povprečna temperatura poleti znaša okoli 20°C in se povzpne vse do 35°C. Pozimi lahko temperature padejo vse do –15°C, v povprečju pa znašajo okoli -4°C. Še posebej v gorah lahko močno sneži. Največ padavin je v maju in juniju.

Kdaj obiskati

Za obisk Dunaja je priporočljiv kateri koli letni čas.

Zgodovina

Dunaj je bil kot keltsko mesto ustanovljen okoli leta 500 pr. n. št. Leta 15 pr. n. št. je postal mejno mesto Vindobona, ki je pomagalo varovati Rimski imperij pred vdori germanskih plemen s severa. V srednjem veku je postalo najprej sedež babenberške, zatem pa še habsburške dinastije in s slednjo sedež svetega rimskega cesarstva ter Habsburške monarhije. V 16. in 17. stoletju so bili vdori otomanskih Turkov dvakrat ustavljeni prav pred Dunajem (glej prvo in drugo obleganje Dunaja). Leta 1815 je Dunaj gostil dunajski kongres, ki je začrtal nacionalne meje v Evropi po porazu Napoleona pri Waterlooju. Leta 1922 je postal deveta avstrijska zvezna dežela. Status prestolnice je izgubil leta 1938 po priključitvi Avstrije Tretjemu rajhu. Med letalskimi napadi v 2. svetovni vojni je bil Dunaj skoraj v celoti porušen. Po koncu vojne so mesto zavzeli Sovjeti. Po njej ga je Zavezniški nadzorni svet razdelil na štiri cone in v naslednjem desetletju je Dunaj postal žarišče vohunske dejavnosti med vzhodnim ter zahodnim blokom.

Hrana

Če je nekoč veljalo, da moraš, če greš na Dunaj, pustiti trebuh zunaj, potem , vsaj glede njihovih tradicionalnih kulinaričnih dobrot, kot so dunajski zrezki, pečene klobase s krompirjem, jabolčni zavitki in sladke pregrehe v sacher torti, svetujem, da trebuh vzamete s seboj, saj si vsaj nekaj od teh dobrot pač morate privoščiti. Ne boste obnemeli ob pogledu na znesek na računu, saj so cene prehrane v gostilnah in manjših lokalih povsem primerljive s cenami pri nas, še posebej s cenami v Ljubljani. Malce vas bo udarilo po žepu le popivanje, saj so povprečne cene za pollitrski vrček točenega piva okoli 4 evre.

Pijača

Najbolj znana je predvsem njihova kava. Leta 1683 so Turki pustili kavna semena, od takrat naprej pa so se začeli ukvarjati z kavo. Iz tega je nastala velika kavarniška industrija. Tako, da je potrebno poiskusiti kave, ki jih imajo veliko vrst.

Nakupovanje

Valuta plačevanja je Euro. Dunaj je mesto, ki nudi raznolike trgovine in izdelke in je kot nalašč za nakupe. Še posebaj v božičnem času, ko se odpre predbožični Dunaj in je na voljo res ogromno stvari, ki se jih lahko kupi.

Kultura

Zelo bogato mesto z muzeji ima muzejsko četrt.

Festivali in dogodki

Organizirajo različne festivale, tako za odrasle kot za otroke.Na Dunaju se je že tretjič odvil največji srednjeevropski klubski mednarodni festival in glasbena konferenca Waves Vienna, ki je bil nazadnje razširjen tudi na partnersko mesto Bratislavo in slovenske glasbenike.

Jezik

Uradni jezik je nemščina.

Izobraževanje

Najbolj poznana univerza, ki je na Dunaju je Univerza na Dunaju.

Varnost

Dunaj je varno mesto in ne predstavlja nobenih groženj svojim obiskovalcem.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Podjetje Telekom Avstrija nudi različne cenovne modele, stroški pogovorov pa se obračunavajo glede na čas v dnevu in oddaljenost. Pri telefonih na kovance in vrednostne kartice podjetja Telekom Avstrija v notranjem prometu obstaja le ena cona (za celo državo) in nobenih časovnih razdelitev. Telefonske vrednostne kartice so na voljo na poštnih uradih in v trafikah. Poleg tega v Avstriji obstaja množica ponudnikov tako za fiksno omrežje kot tudi mobilno telefonijo z različnimi cenami. Lahko uporabljate tudi svoj mobilni telefon v Avstrijo in jih tu tudi uporabljate. Na voljo sta GSM omrežji v območju 900 MHz in 1800 MHz.

Internet

Dobra pokritost z internetom.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Avstrija ima 6 letališč: Celovec, Dunaj, Innsbruck, Gradec in Linz na katerih lahko pristanemo če potujemo iz Slovenije.

Z avtobusom

Avtobusni prevoz je organiziran iz Maribora in Ljubljane.

Z avtom

V Avstriji je na vseh avtocestah in hitrih cestah (tudi mestnih obvoznicah) na splošno obvezno plačilo cestnine. Cestnina se zaračunava v obliki vinjete oziroma sistema GO

Z vlakom

Vlak vozi z Ljubljane in Maribora.

Transport po destinaciji

Javni transport

Jvni transport je na Dunaju ažuren in ima dobre linije. Vozovnice se lahko kupijo na železniški in avtobusni postaji, lahko pa preko spleta.

Avto

Avto je na Dunaju osnovno vozilio, tako, da se lahko brez težav voziš po mestu.

Taxi

Urejen in zagotovljen prevoz z taxijem na Dunaju.

Kolo

Kolesarjenje je zelo pribljubljeno in se ga poslužuje veliko ljudi. S kolesom si lahko popestrite tudi dan, saj na poti vidite lepe in zanimive kulturne spomenike.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Dunaj nudi veliko različnih prenočišč. Hoteli, sobe, hostli, itd.

Hoteli

Dunaj ima pribljižno 800 hotelov. Nudijo različne cene in tudi različno število zvezdic. Popotniku je na izbiro velik spekter različnih hotelov.

Hostli

Na voljo je veliko hotslov, ki so cenovno zelo ugodni. Obenem pa so hostli na Dunaju zelo pozitivno ocenjeni s strani obiskovalcev.

Kampiranje

Na obrobju Dunaja je kar nekaj kampov, ki so zelo lepo urejna in družinam prijazna.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Avstrija


Zadnja sprememba: 20. februar 2019 ob 15:08