Dublin

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Dublin (irsko Baile Átha Cliath) je največje mesto in glavno mesto Republike Irske, ki leži na vzhodni obali otoka Irske, ob širokem ustju reke Liffey.Samo mesto je glavno in najpomembnejše irsko mesto že od srednjega veka. Dandanes je ekonomsko, administrativno in kulturno središče otoka in ima eno najhitreje rastočih populacij med evropskimi glavnimi mesti.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Pristanek na dublinskem letališču. Urejeno, srednje veliko in pregledno. Vseskozi se zdi, da bi se človek težko izgubil. Tudi takšen, ki je prvič letel z letalom. Kakor koli že, najpomembnejše za popotnika je dejstvo, da je letališče relativno blizu mestnega jedra Dublina. Vožnja z avtobusom traja okoli tri četrt ure, kar je za večja evropska mesta redkost. Tudi cena ni pretirana. Če me spomin ne vara, bi si upal trditi, da okoli 6-7 €.

Vožnja po predmestju že kaže prve obrise veličastnega Dublina. Umirjene, zelene soseske z nizkimi vrstnimi hišami vzdolž glavne in stranskih cest. Vstop v mesto ne vodi po večpasovnih cestah, ampak se do glavne ulice pripelješ po enem pasu. Levem, seveda. Najbolje je, če izstopiš blizu glavne pošte na O' Connell Street, največji cesti irske prestolnice. Ko zapustiš avtobus, iz žepa vzameš že vnaprej pripravljeni zemljevid in pogledaš naokoli. Kar se orientacijskih zapletov tiče, Dublin ne bi smel povzročati prevelikih težav. Vse je tako rekoč na dosegu roke. Deset minut zmernega tempa je bil oddaljen tudi najin hostel Jackob's Inn. Če povprašate o priporočilu, bi rekel, da je čisto okej, predvsem zaradi lokacije. Ker je prvi dan ponavadi zelo naporen, predvsem zaradi nenehnih »check in-ov« (Maribor – London Stansted – Dublin) in trepetanj ob tekočem traku za prtljago, priporočam krajši sprehod proti mestnemu jedru, zgolj iz radovednosti in pričakovanja. Ostalo raje prihranite za naslednji dan, ko bo šlo zares.

Irska- smaragdni otok

Damjan Končnik Preberite: Irska- smaragdni otok, ki te očara s svojimi lepotami

Okrog sveta

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta v štirih mesecih- za začetek sedem evropskih

+ Dodaj svoj potopis


Video turistični vodnik

Dolžina: 3 minute

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Pivovarna Guinness: Danes je Guinnessova pivovarna največja v Evropi in izvaža pivo v več kot 120 držav
  2. Most Ha‘penny: Most Ha‘penny, katerega uradno ime je most Liffey (po reki) je bil zgrajen leta 1816
  3. Zapor Kilmainham:
  4. Katedrala Sv. Patrika:
  5. Molly Malone:

Muzeji

"National Museum of Ireland", "Dublin Writers Museum", "Imaginosity, Dublin Children’s Museum", "National Transport Museum of Ireland", "Irish Whiskey Museum"

Parki

"Phoenix Park", "Croke Park", "St. Stephen's Green!

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Dublin map

Dinamični zemljevidi

Območja

Dublin 1, Dublin 2, Dublin 3, Dublin 4, Dublin 5, Dublin 6, Dublin 7, Dublin 8, Dublin 9, Dublin 10, Dublin 11, Dublin 12, Dublin 13, Dublin 14, Dublin 15, Dublin 16, Dublin 17, Dublin 18, Dublin 19, Dublin 20, Dublin 21, Dublin 22, Dublin 23, Dublin 24

Vreme in klima

Dublin ima zmerno klimo, relativno malo padavin, pol manj kot na zahodni strani irskega otoka in podobno kot v Londonu. Imajo prijetno hladna poletja, povprečne dnevne temperature v juliju so 18,9 stopinj C ter mile zime in redke snežne padavine, povprečne dnevne temperature v januarju dosegajo 7,6 stopinj C. Najbolj deževen mesec je avgust, najbolj suha sta marec in april.

Kdaj obiskati

Glede na to, da je najbolj deževen mesec avgust, priporočama obisk Dublina katerikoli drugi mesec v letu.

Zgodovina

Dublin (irsko Baile Átha Cliath) je največje mesto in glavno mesto Republike Irske, ki leži na vzhodni obali otoka Irske, ob širokem ustju reke Liffey. Naselbino so ustanovili Vikingi. Samo mesto je glavno in najpomembnejše irsko mesto že od srednjega veka. Dandanes je ekonomsko, administrativno in kulturno središče otoka in ima eno najhitreje rastočih populacij med evropskimi glavnimi mesti.

Hrana

Najti dobro hrano v Dublinu ni problem, večji problem so cene. V bistvu je vsa izvenpenzionska ponudba zelo draga. Malo pivo: od 4,5 do 5,5, EUR. Dnevna juha: od 4 do 5 EUR. Kepica sladoleda: od 1,2 do 3,5 EUR.

Pijača

Za Dublin so znani predvsem tako imenovani "Irish" pubi. Ker je seveda Irska dežela piva, je to tudi pijača, ki jo je potrebno poizkusiti. Najbolj znano pivo je seveda Guinness. Več o Guinnesu si lahko preberete na povezavi http://en.wikipedia.org/wiki/Guinness

Nakupovanje

Nakupovanje v Dublinu ponuja nekaj za vsakogar, z izbiro med oblačili, nakitom in starinami. Dawson Street je glavno območje, če iščete manjše trgovine izključno z oblačili

Svetovno znana je nakupovalna ulica Grafton Street http://graftonstreet.ie/

Kultura

Po vstopu Irske v Evropsko unijo je gospodarskemu napredku sledil tudi kulturni razvoj. Leta 1991 je bil Dublin izbran za kulturno prestolnico Evrope. Temple Bar je kulturna četrt mesta z živahnm nočnim življenjem, predvsem za turiste. Znana je po pubih in živi glasbi. Nahaja se v centru mesta, ob nabrežju reke Liffey. V nasprotju z drugimi mestnimi četrtmi je Temple Bar ohranil svoje številne ozko tlakovane srednjeveške ulice. V Dublinu je irska ljudska glasba še vedno zelo priljubljena, prav tako po celi državi. V številnih pubih igrajo razne folklorne skupine. V mestu ima sedež veliko število visokih šol, najbolj znana je Trinity College Dublin (TCD). Imajo številne muzeje, razstave, gledališča, prireditve, parke. Čeprav je večina Ircev katoličanov (86,8%), spadata najbolj znani dublinški cerkvi anglikanski cerkvi - katedrala Sv. Patrika in katedrala Kristusova cerkev.

Festivali in dogodki

Jezik

Uradna jezika sta irščina in angleščina.

Izobraževanje

Varnost

Dublin je načeloma varno mesto. Sprehajanje po ulicah ni nevarno. Odsvetujejo se sprehodi v poznih nočnih urah.

Koristne turistične informacije

'Več podatkov na Wikipedia.si

Dublin smatrajo za drago mesto, če želite zunaj piti in jesti. Da bi zmanjšali stroške, priporočamo, da do popolnosti izkoristite možnost samostojne priprave hrane v hotelu ali hostlu, kjer lahko ob sproščenem vzdušju pripravljanja hrane spoznate tudi nove prijatelje.

Več turstičnih informacij najdete na povezavi http://www.visitdublin.com/home/

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Prihod na destinacijo

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Dublin ima dve glavni železniški postaji. Heuston, zahodno od središča mesta, ki pokriva pretežno zahodni in južni del mesta ter Connolly, v severovzhodnem centru mesta, ki pokriva pretežno jugovzhodni in vzhodni del mesta.Postaji sta povezane z avtobusom in Luas poti. Obiščite spletno stran za vse železniških prevoznih storitev, lokalnih in medkrajevnih.

Iarnród Éireann, nacionalna železniška družba, je ena od najmlajših flot v Evropi in je izjemno udobna. Starejši vlaki so bili postopno v celoti odpravljeni do leta 2008.

Obstaja možnost nakupa vozovnic preko spleta. Cena je veliko nižja kot na okencu. Cena hrane in pijače na vlakih je običajno precenjena.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Dublin ponuja pester izbor hotelov in hostlov.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Irska