Darwin: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Pijača)
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 33: Vrstica 33:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
{{#widget:YouTube|DnwQqPGhZDg}}
+
{{#widget:YouTube|id=TZ3M3bt22v4}}
  
Dolžina: 22 minut  
+
Dolžina: 5:46 minut  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Trenutna redakcija s časom 16:03, 19. februar 2019

Darwin je sorazmerno majhno mesto na severnem delu Avstralije, z 136,000 prebivalci, z glavno značilnostjo multikulturnost, saj se na tem majhnem prostoru srečuje več kot 50 različnih kultur, od domačinov Aboriginov, do Azijcev in Evropejcev. Darwin predstavlja tudi odlično izhodišče za raziskovanje notranjosti Avstralije in njenih naravnih lepot, poleg tega pa ponuja odlično turistično ponudbo. Ime je dobilo mesto po slavnem raziskovalcu Charlesu Darwinu.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 5:46 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Deckchair Cinema: Letni kino, kjer lahko gledaš filme pod milim nebom, torej kino iz ležalnika. Darwin je znan prav po tem načinu predvajanja predstav.
  2. Defence of Darwin Experiance: Interaktivni prikaz dogajanj, v severni Australiji, med 1932 - 1945, kjer lahko tudi vizualno doživljaš takratne čase.
  3. Museum & Art Gallery : Muzej, ki vsebuje najpomembnejše artefakte in umetniška dela v severni Avstraliji.
  4. Australian Aviation Heritage: Muzej, kjer so shranjeni ostanki letal iz pretekle zgodovine Australije.
  5. Darwin Millitary Museum: Muzej artefaktov, ki so povezani z drugo svetovno vojno, Darwin je bil namreč večkrat bombardiran s strani Japoncev.

Muzeji

Museum & Art Gallery.

Parki

Litchfield park; nacionalni park, Darwin se nahaja blizu lokacije.

Skriti kotički

Crocosaurus Cove: Ogled krokodilov.

Izleti v okolici destinacije

Darwin Tours Shop; Agencija, ki nudi organizirane oglede v Darwinu in v okolici, kjer je možno videti vse najpomembnejše in najbolj atraktivne znamenitosti Darwina.

Aktivnosti

  • Darwin je znan po muzejih, predvsem je fascinanten Australian Aviation Heritage, kjer najdemo ostanke letal in ostalih artefaktov, ki so povezane z letalstvom. Imajo tudi bombnik B52.
  • Znane so tudi galerije, prednjači Museum&Art Gallery, kjer imamo možnost spoznati umetniška dela domačinov Aboriginov kot sodobnejša dela.
  • Saffrron je indijska restavracija, priporočena kot najboljša.
  • Deckchair kina na prostem, Darwin je znan tudi po tem.
  • Crocodylus Park, kjer lahko opazujemo sladkovodne krokodile.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Darwin

Dinamični zemljevidi

Območja

Darwin spada uradno v Palmerston okraj. CBD (Central Business District) predstavlja centralni del mesta Darwin. Darwin Wharp je znani pomol in pristanišče. Pomembni okraji mesta Darwin so Howard Springs, Humpty Doo, Berry Springs, Brinkin...

Vreme in klima

Tropsko podnebje, povprečna temperatura okoli 32 stopinj. Noči so hladnejše, vlažnost okoli 30%. Med monsunskim obdobjem december - marec, se vlažnost dvigne na 70%, veliko padavin. Zanimiv podatek je, da ima Darwin največ udarov strel na svetu.

Kdaj obiskati

Maj - oktober.

Zgodovina

Prvotni prebivalci so Aborigini, prvi Evropejci so pristali na obalah severne Avstralije leta 1600. V 19. stoletju so odkrili zlato, kar je pomenilo zlato mrzlico in razcvet mesta, sprva imenovanega Palmerstone. Med 2. svetovno vojno je bil Darwin večkrat bombardiran s strani Japoncev. Največjo škodo in številne žrtve pa so bile leta 1947, ko je orkan Tracy Darwin skoraj popolnoma porušil.

Hrana

Kot v vsakem multikulturnem mestu, lahko tudi tukaj najdemo različne restavracije, indijsko, azijsko, evropejsko kuhinjo lahko srečaš na vsakem koraku. Seveda pa so na voljo tudi tipične avstralske jedi, kot tudi nepogrešljivi fast food.

Pijača

Avstralsko pivo, ki se kar množično konzumira.

Nakupovanje

Tudi tukaj lahko najdemo velike nakupovalne centre, npr. eden izmed takih je Darwin mall. Večina se jih nahaja na Casuarina Square.

Kultura

Festivali in dogodki

Nacionalni državni praznik 1. julija, kjer je še posebej fascinanten ognjemet. Festival Darwin, ki se odvija vsako leto, pester kulturno-zabavni program, gledališke igre, plesni in pevski nastopi. Seabreeze festival je performans, ki se tradicionalno odvija vsak drugi teden maja, predstavljajo se predvsem lokalni umetniki. Poznan je tudi Aboriginal Art Awards, kjer se podeljujejo nagrade najboljšim domačim umetnikom.

Jezik

Uradni jezik je angleščina.

Izobraževanje

Najbolj znana je Charles Darwin univerziteta, ki sprejme 5,500 študentov.

Varnost

V primeru nesreč, požara, kriminalnih dejanj, ima Darwin pozivno koda 000, kjer dobiš centralo, kjer moraš natančno razložiti problem. Pazljivo pri plavanju in kampiranju blizu obale (krokodili) ter hoja v naravi (kače). Piti dovolj tekočine, ker lahko hitro dehidriraš.

Koristne turistične informacije

Darwin ima nekaj konzulatov, kot so indijski, britanski...Mesto ima veliko turističnih info točk, kjer lahko dobimo osnovne informacije, kot je naprimer Corner of Smith&Bennet Street, tel: +61889806000. Royal Darwin hospital, +61889228888. Več podatkov na Wikipedia.org

Telekomunikacije

Darwin kot eno najbolj razvitih mest v Avstraliji ima telekomunikacijo na zelo visokem nivoju.

Telefonske in mobilne storitve

Javni telefoni dostopni po vsem mestu, ravno tako ni problema z mobilnim omrežjem, cena za medkontinentalni klic se zaračuna po tarifnem ceniku.

Internet

Internet je dostopen v vseh hotelih in hostlih, ponavadi je plačljiv. Neplačljiva wi fi točka je na letališču, prav tako je za nizko ceno možna uporaba interneta v knjižnicah.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Darwin ima mednarodno letališče, oddaljeno približno 13 kilometrov iz središča. Leti v Darwin so organizirani iz Balija, Manile, Singapurja (Tiger Airlanes, Air Asia) . Prav tako so organizirani leti s Quantas do vseh ostalih avstralskih mest.

Z avtobusom

Obstaja javni prevoz po mestu kot tudi medkrajevni.

Z avtom

Priporočajo, da je vožnja z avtom najboljša možnost za oglede znamenitosti Darwina, še posebej to velja za naravne parke, ki ga obkrožajo, kot tudi za raziskovanje notranjosti Avstralije. Stuart avtocesta je edina avtocesta, ki prihaja v Darwin, vse ostalo so lokalne ceste.

Z vlakom

Darwin kot samo mesto nima povezave z vlakom.

Z ladjo

Pristanišče v Darwinu služi kot postanek za križarjenje in kot marina za jahte in jadrnice.

Transport po destinaciji

Javni transport

Lokalni avtobusi imajo rute po vsem mestu.

Avto

Možen rent-a car.

Taxi

Taksi so na voljo, za lokalne in/ali medkrajevne rute.

Kolo

Izposoja koles možna.

Nenavadni načini transporta

Ni znano.

Spanje in namestitev

Hoteli

V suhi sezoni je potrebno paziti, da se hotel rezervira pravočasno. Drugače je na voljo precej hotel, z dostopnimi cenami za vsak žep.

Hostli

So na voljo, ponudba se najlažje najde na internetu.

Kampiranje

Naboljši način za kampiranje je, da se najame avtodom. Kampi so organizirani izven Darwina, v nacionalnih parkih.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Avstralija