Colombo

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 15:55, 19. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Colombo je največje mesto in komercialna, industrijska ter kulturna prestolnica Šrilanke. Nahaja se na zahodni obali otoka ob Sri Jayawardenepura Kotte, ki je uradna prestolnica Šrilanke in hkrati tudi predmestje ter parlamentarna prestolnica. Colombo se pogosto omenja kot glavno mesto, saj je Kotte kot satelit mestu Colombo. Colombo je zasedeno in živahno mesto z mešanico sodobnega življenja in kolonialnih stavb ter ruševin. Bil je tudi politična prestolnica Šrilanke, pred Sri Jayawardenepura Kotte.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 5:11 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. St Anthony s Church Kochikade Colombo: Prelepa katedrala, vredna ogleda.
 2. Mount Lavinia: Čudovita plaža z pestro izbiro izvrstnih jedi.
 3. Seema Malaka Temple: Tempelj, kjer boste našli svoj notranji mir
 4. Kelaniya Rajamaha Viharaya: Budistični tempelj
 5. R. Premadasa Stadium: Ogromen stadion za cricket
 6. Viharamahadevi Park: park v mestu, kjer se boste povezali z naravo
 7. Gangaramaya (Vihara) Buddhist Temple: Tempelj z muzejom in številnimi kipi Bude
 8. Rafters Retreat - Kithulgala: Raftanje po reki
 9. Sri Ponnambalam Vanesar Kovil: Antični hindujski tempelj
 10. Talangama Wetland: Paradiž za opazovalce ptic
 11. Royal Colombo Golf Club: Ste za igro golfa?
 12. Isipathanaramaya Buddhist Temple: Budistični tempelj, ki vas bo navdušil
 13. Colombo National Museum: Spoznavanje zgodovine in kulture
 14. Wolvendaal Church: Impresivna cerkev
 15. Old Parliament Building: Zgradba iz časa kolonizacije, v katero sicer ni vstopa
 16. Diyatha Uyana: Izjemen prostor za relaksacijo
 17. All Saints Church: Antična krščanska cerkev
 18. St. Thomas Chapel: Bizantinsko delo, ki vzame dih
 19. Sri Sambodhi Viharaya: Prelep tempelj, ki ga morate obiskati
 20. Old Town Hall: Lepo godovinsko mesto, ki pa je malce slabše vzdrževano

Muzeji

The National Museum Colombo Cinnamon Gardens – Znan tudi kot Narodni muzej Šrilanka in največji muzej v Colombu. Poleg ostalih eksponat, še insignije Kanadskih Kraljev iz 17. stoletja.

The Natural History Museum, Sir Marcus Fernando Mawatha, Cinnamon Gardens - Ta muzej ima veliko cvetja in favno.

The Dutch Period Museum, Pettah - Zgodovinski muzej z dokumentirano nizozemsko kolonialno vladavino na Šrilanki. Artefakti nemških hiš.

Vsi muzeji so zaprti ob petkih ter praznikih. Ostale dni pa so odprti od 9:00 do 17:00.

Galerije

Sapumal Foundation - Fundacija je bila nekoč dom pokojnega Harry Pierisa. Ta galerija vsebuje 200 slik, ki sledijo razvoju Šrilanške umetnosti. Na voljo posebne likovne vzgoje.

Lionel Wendt Memorial Art Centre - Art center nudi multi-funkcionalno kreativno izkušnjo z razstav, likovnih razstav in odrskih dogodkov. Obiskovalci Art centra lahko kupijo različne starine, kot tudi slike in obrti sodobnih Šrilanških umetnikov.

Casa Serena Art Gallery - je namenjena paleti različnih umetnosti od fotografije, kiparstva, video naprav in obrti. Osredotoča se na sodobne in tradicionalne umetnosti in zajema delo lokalnih in mednarodnih umetnikov.

Parki

The Viharamahadevi Park - je pod nadzorom občinskega sveta ECB v mestu Colombo in je dobro vzdrževan z varnimi območji za igranje otrok. Če potrebujete sprehod med svojimi počitnicami je to pravi kraj za vas. Med vikendi so v parku tudi zabavni šovi, ob parkiriščih, kjer parkiramo avtomobil pa najdemo tudi lokalne umetnike, ki rišejo slike in jih dajejo naprodaj.

Galle Face Green - obiščite sprehajališče, ki se razteza 13 hektarjev, ob sončnem zahodu za neverjeten pogled. Namen je pritegniti otroke, najstnike, prodajalce in družine. Ob sobotah in nedeljah zvečer se sprehajališče napolnjeni z izletniki, prodajalci hrane in ljudi na pikniku. Galle

Turtle Conservation Villa - namen konzervatorija je zagotoviti parjenje, sprostitev, ohranjanje in varovanje ogroženih želv Šrilanke. To je lokalna pobuda, ki si prizadeva za izobraževanje domačinov in turistov o pomenu varovanja te neverjetne morske živali.

Colombo Zoological Gardens - živalski vrt ima veliko različnih živali, ptic in plazilcev iz vsega sveta. Eden od najbolj priljubljenih atrakcij v živalskem vrtu je slon show. Trenutno živalski vrt Colombo prenavljajo in načrtujejo, da bo odprt prostor za slone.

Izleti v okolici destinacije

Okoli Colomba se lahko odpravite na številne izlete in destinacije, najbolj priljubljene pa so: Arugam Bay, Sigiriya (ki se nahaja 100 kilometrov severovzhodno od Colomba) Adamov vrh (kraj čaščenja in romanja številnih religij), Kandy, (ki se nahaja 75 milj zunaj Colomba), Maligawa (ali Tempelj zoba, ki je glavna atrakcija za romarje), Anuradhapura, Jaffna in plaža Negombo.

Skriti kotički

Aktivnosti

 • Nakupovanje - Colombo je glavna nakupovalna prestolnica Šrilanke
 • Igranje golfa – z Royal Colombo Golf Club
 • Raftanje - rafting po rekah
 • Kolesarjenje – v Colombu so urejene kolesarske poti
 • Tek in večerni sprehod - Independence Square, priljubljen predel med tekači in večernimi sprehajalci

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

Colombo 1 - Fort

Colombo 2 - Slave Island, Union Place

Colombo 3 - Kollupitiya

Colombo 4 - Bambalapitiya

Colombo 5 - Havelock Town, Kirilapone

Colombo 6 - Wellawatte, Pamankada, Narahenpita

Colombo 7 – Cinnamon Gardens

Colombo 8 - Borella

Colombo 9 – Dematagoda

Colombo 10 - Maradana, Panchikawatte

Colombo 11 - Pettah

Colombo 12 - Hultsdorf

Colombo 13 – Kotahena, Bloemendhal

Colombo 14- Grandpass

Colombo 15 - Mutwal, Modera, Mattakkuliya, Madampitiya

Vreme in klima

Colombo ima tropsko podnebje, kar pomeni menjavanje vročega in vlažnega vremena. Temperature so v povprečju približno 30 ° C čez dan in okoli 20 ° C ponoči.

Kdaj obiskati

Februar in marec sta najtoplejša meseca, julij in avgust sta najbolj hladna, vendar so razlike zelo majhne. Možnost padavin je skozi vse leto, vendar je večja verjetnost v času aprila do junija in oktobra do novembra, z več kot 300 mm dežja na mesec. Januar-februar (samo 75 mm na mesec) in julij ter avgust so nekoliko bolj suhi.

Zgodovina

 • Pristanišče Colombo je bilo znano indijskim, grškim, perzijskim, rimljanskim, arabskim in kitajskim trgovcem že pred več kot 2.000 leti.
 • Muslimanski Mavri, katerih glavni interesi so bili trgovanje, so pluli v pristanišče Colomba že okoli 8. stoletja predvsem zato, ker je pristanišče pomagalo pri njihovem poslovanju in nadziralo velik del blagovne menjave med singalskim kraljestvom in zunanjim svetom. Njihovi potomci zdaj sestavljajo lokalno skupnost Moor.
 • Šrilanka je bila prvič omenjena v velikem indijskem epu Ramajana in tudi Mahabharat.
 • Portugalski raziskovalci so prvič prišli na Šrilanko leta 1505 in takoj sklenili pogodbo s kraljem Kotte Parakramabahu VIII (1484-1508), ki jim je omogočil popolno oblast nad trgovino in samo obalo v zameno za obljubo, da varujejo obalo pred vsiljivci. Nato so jih izgnali muslimanski prebivalci Colomba in začeli graditi trdnjavo leta 1517. Po padcu kraljestva leta 1593 so Portugalci uspeli vzpostaviti popoln nadzor nad obalnim območjem, vključno s Colombom in njegovim kapitalom.
 • Leta 1638 so Nizozemci podpisali pogodbo s kraljem Rajasinha II Kandy, ki je bil zelo v pomoč v vojni proti Portugalski v zameno za monopol velikega trgovskega območja na otoku. Portugalci proti Nizozemski z Kandyansi so bili postopoma poraženi v svojih trdnjavah. Čeprav so Nizozemci najprej obnovili zajeto območje nazaj za singalske kralje, so pozneje zavrnili, da bi predali trgovsko območje, vključno s Colombom, ki je nato služil kot kapital nizozemskih pomorskih provinc pod nadzorom nizozemske East India Company do leta 1796.
 • Britanci so okupirali Colombo leta 1796, ki je ostalo britansko vojaško oporišče, dokler ni Kandyan Kraljevina odstopila leta 1815 in so naredili Colombo za prestolnico njihove novo-ustanovljene kronske kolonije britanske Cejlon. Za razliko od Portugalcev in Nizozemcev pred njimi, ki so uporabljali Colombo kot vojaško oporišče, so Britanci začeli z izgradnjo hiš in drugih civilnih struktur okoli utrdbe, ki so podlaga za sedanje mesto Colombo.
 • Doba kolonializma se je končala mirno leta 1948, ko se Cejlon osamosvoji od Velike Britanije. To je povzročilo velik vpliv na prebivalce mesta in države kot celote, saj so se začele dogajati drastične spremembe po koncu kolonialnega obdobja . Celotna nova kultura se je pričela. Spremembe zakonov in običajev, stila oblačenja, verske pripadnosti in lastna imena so pomemben rezultat kolonialne dobe. Te kulturne spremembe so sledile krepitvi gospodarstva otoka. Tudi danes je vpliv Portugalcev, Nizozemcev in Britancev jasno viden v Colombu v arhitekturi, imenih, oblačilih, hrani, jeziku in odnosih. Zgradbe iz vseh treh obdobij nas spomnijo na burno preteklost Colomba. Mesto in njegovi prebivalci predstavljajo zanimivo mešanico evropskega stila oblačenja in načina življenja, skupaj z lokalnimi običaji.
 • Čeprav je Colombo izgubil status glavnega mesta Šrilanke v letu 1980, je še naprej trgovsko središče otoka. Kljub uradni prestolnici Šrilanke, ki je na sosednjem Šri Jayawardanapura Kotte, večina držav še vedno ohranja svoja diplomatska predstavništva v Colombu.

Hrana

Nižji cenovni razred

Upali's - Upali je nova restavracija v bližini Nelum Pokuna križišča. Je cenovno zelo ugodna in strežejo šrilanško hrano v indijskem slogu z odlično storitvijo.

Cafe – ima indijsko in šrilanško kuhinjo. Imajo različne specialitete vsak dan, tudi samopostrežno hrano. Imajo tudi lepo in okusno ponudbo angleških sladic. Postrežba je odlična, zunaj pa imate tudi jedilni prostor.

Kupite  »lunch pakete« na ulici, katere lahko praktično najdete kjerkoli v mestu. Na voljo so povsod tudi majhne pekarne, ki prodajajo Rotis, Hoppers, vsipnike in druge »kratke pojedine«.


Srednji cenovni razred

Cricket Club Cafe - To je kavarna za vse ljubitelje kriketa. Na stenah so avtogrami in spominki ter fotografije športov (po navadi kriketa). Strežejo verodostojno Aussie hrano in nudijo široko paleto pijač. Bar je poimenovan po Donaldu Bradmanu.

Galerija Cafe - čudovito vzdušje v lepi stavbi, ki jo je zasnoval znani Šrilanški arhitekt Geoffrey Bawa. Dolg meni hrane z mnogimi mednarodnimi jedi, dekadentnimi sladicami in obsežnim izborom koktajlov.

Lagoon, Cinnamon Grand Hotel - Ta restavracija se osredotoča predvsem na morske sadeže s pisanimi šrilanškimi okusi. Prijazno, strokovno osebje je sposobno ustvariti zelo prijetne večerje.

Mango Tree - Ena od najboljših restavracij v mestu. Severno indijska kuhinja, polna inovativnih jedi. Nudijo odlične Šrilanške jedi, kot tudi meni mednarodnih jedi.

Raja Bojun - Ta restavracija ponuja bife s Šrilanško hrano in svojo edinstveno večerno ponudbo. Strokovno osebje zagotavlja izjemno hitro storitev v prijetnem okolju. Ekstra pijača zraven večerje.

Roadhouse Cafe - Služi šrilanški in zahodni hrani. Hrana je odlična, toda storitev je malo počasna. Poskusite z mango mlečnimi napitki ali pa vzemite eno od njihovih posebnih kav.

Seafood Palace - v bližini hotela Renuka, Kollupitiya. Služi odlično kitajsko hrano in morske jedi. Cene so odvisne od teže (npr. raki). Storitev je zelo dobra.

UK Urban Kitchen - Nudi zahodno, azijsko in bližnje vzhodno kuhinjo po relativno ugodnih cenah. Prav tako je specializirano za pice pečene na drva in za kave. Je zraven Arpico supermarketa.


Višji cenovni razred

Nihonbashi Main Restaurant - Obstajajo tri Nihonbashi outleti v Colombu - Sushi Bar in Residence sta druga dva. Glavna restavracija je zračna in prostorna restavracija z mešanico sodobne in tradicionalne hrane, ki sestoji iz 8 zasebnih jedilnic.

Spoons - Spoons je restavracija v Hilton Hotelu. To je kuhinja z impresivno zbirko vina in čokolade.

Ginza Hohsen - To je ena izmed japonskih restavracij v Kolombu. Imajo suši bar, tatami sobe in Teppanyaki.

Chesa Swiss - Predstavlja najboljše iz švicarske kuhinje, to je restavracija ljubiteljev svežih vrtnih polžev, Chateaubriande in zrezka Café de Paris. Vinska listina je izključno Swiss-ova.

London Grill –Kot ime pove, je ta restavracija je zelo britanska. Verjetno najboljši ambient za vse in še hrana je super.

California Grill - Ta je fina jedilniška restavracija na ravni strehi hotela. Ponuja panoramski razgled na Galle Face marini. Hrana je odlična, ponujajo pa predvsem ZDA-style žare in premium morske sadeže.

Royal Thai - Nahaja se na Cinnamon Lakeside Hotelu. Je verodostojna Tajska restavracija, kjer nudijo priljubljene jedi kot so Tom Yam in piščančja pandan perutnička .V indiji ni lepo jesti kravjega mesa, tukaj pa je ravno obratno.

Pijača

Thembili (oranžni kokos sok) je najvarnejši, saj ga razrežejo pred vami in je nekontaminiran.

Izvirska voda s certificiranjem SLS je varna za pitje.

Takoj ob plažah so številne restavracije, kjer lahko dobite alkoholne pijače in kjer imajo odlično hrano, po zmogljivostih vseh dohodkovnih razredov. Poskusite v Jo Jo, je miren in majhen kraj, kjer strežejo zelo dostojno hrano in pijačo in kjer imate domač občutek.

Mount Lavinia je znana tudi kot gejom prijazno okrožje. Čeprav ni dom gejevskih barov, je zelo gay prijazno mesto in vedno gosti Colombo's Gay Pride teden v juniju. Za nočne sove je v Colombu dobro poskrbljeno, saj imajo tam številne nočne obrate, ki ponujajo spodobno glasbo in pijačo ter prijetno vzdušje.

Pričakujte glasbo, ki se giblje od 80-ih, kot tudi elegantno plesno noč in party dance glasbo. Večina klubov je odprtih do okoli 4:00 in po navadi vrtijo R & B. Nočni klubi lahko zaračunavajo za sprejem in zahteva se tudi primerna obleka. Prosim, ne piti in voziti, skočite raje v Three wheeler, je veliko varneje.

Nakupovanje

 • Barefoot handicraft store - ima široko paleto kakovostnih spominkov in ročno izdelanih predmetov: oblačila, torbice, otroške igrače iz nekaterih najlepše obarvanih tkanin.
 • Crescat Boulevard – market oz. nakupovalni center, ki je dokaj majhen, vendar vsebuje skladišče hrane v kletni etaži.
 • Lakpahana – Neprofitna organizacija, ki ponuja edinstven kovinski nakit, lesene rezbarije, srebrni nakit, batik, tekstilni izdelki in druge obrti. Edini član svetovnega obrtnega sveta v Šrilanki in dobitnik številnih mednarodnih nagrad, zato so vsi izdelki prihajajo z mednarodnim certifikatom. To je kraj, kjer kakovost presega ceno.
 • Liberty Plaza - Še en nakupovalni center podoben Majestic City, vendar je manjši po velikosti. Našli boste različne predmete, kot so oblačila, CD-ji in DVD-ji.
 • Majestic City - na Galle ima široko paleto oblačil - po zelo ugodnih cenah, kot tudi različne električne naprave in trgovine z igračami. Ta je prijetno klimatiziran in vključuje različna gostinska ponudba v pritličju.
 • Odel - Elegantna veleblagovnica z oblačili, športno opremo, knjigami in filmi, kot tudi sladki program od čokolade do eksotičnih oreščkov.
 • Paradise Road - Trgovina z majhno kavarno in britanskim kolonialnim slogom stavbe, kjer se nahajajo starine od domačih dekor predmetov in umetnosti, ki si jih lahko ogledate ali kupite.
 • Pettah Market - je mesto za nakupovanje vseh vrst stvari, od sadja do oblek do elektronike, če želite kupiti po veleprodajnih cenah. Morate se obširno pogajati in priporočljivo je, da vzamete s seboj kakšnega domačina. Tudi če ne boste kupili ničesar, je izkušnja sama po sebi izvrstna, zelo tipična, glasna in polna orientalska tržnica. Vsaka ulica na trgu ima svojo posebnost, na primer, v 1. križišču lahko najdete električne naprave, 2. Križišče ima nakit in tako naprej. Na področju Pettah trga, nekateri ulični prodajalci aktivno prosijo mimoidoče, da si ogledajo izdelke, ki jih prodajajo, čeprav, če jih vljudno zavrnete, je to na splošno sprejeto.
 • Casa Serena butik - Butične vitrine nudijo široko paleto tradicionalnih in sodobnih stvari za povečanje umetnosti življenja. Nekatere so praktične, nekatere so koristne in nekatere so samo lepi spominki.

Kultura

 • Uprizoritvene umetnosti

Colombo ima več scenskih umetnostnih prizorišč, ki so na Šrilanki zelo priljubljene zaradi svojih glasbenih in gledaliških predstav. Najbolj znani gledališki centri so Lionel Wendt Theatre, Elphinstone in Tower Hall, vsi imajo zelo bogato zgodovino in zahodni slog produkcije. Gledlišče Navarangahala najdemo v mestu in je prvo nacionalno gledališče zasnovano iz azijskega in lokalnega sloga glasbenih in gledaliških produkcij. The Nelum Pokuna Mahinda Rajapaksa Theatre je svetovno znano gledališče najvišjega razreda, ki se je odprlo decembra 2011 in izdelano v obliki Lotus Pond, ki ga najdemo v Polonnaruwa. Je velika gledališka destinacija.

 • Muzeji in umetniške zbirke

Cinnamon Gardens področje – tukaj so kronski dragulji in prestoli zadnjega kraljestva, je tudi Nacionalni muzej Colomba, ustanovljen januarja 1877.

Colombo Dutch Museum – podrobna nizozemska kolonialna zgodovina države.

Colombo se drugače ne ponaša z zelo veliko galerijami. Obstaja majhna zbirka Šrilanskih mojstrovin v Art Gallery na zeleni poti; poleg nje je Natural History Museum.

 • Šport

Nedvomno je najbolj priljubljen šport na Šrilanki kriket. Država se je ponašala kot prvak svetovnega prvenstva v kriketu leta 1996 in tekmovala tudi v letu 2007 in 2011. V ICC World Twenty20 so tekmovali v letih 2009 in 2012 in zmagovali v letu 2014. Šport se igra v parkih, na igriščih, plažah in celo na ulicah. Colombo je dom dveh najbolj priljubljenih mednarodnih kriket stadionov v državi in sicer Sinhalese Sports Club's cricket stadium in R. Premadasa Stadium (imenovan po pokojnem predsedniku Premadasa).

Rugby je priljubljen šport na klubski kot tudi na šolski ravni. Colombo ima svojo lokalno nogometno ekipo FC Colombo in je razvit kot del programa FIFA.

Športni kubi v Colombu so še Colombo Plavalni klub, Colombo Veslaški klub in Yachting Association Šrilanka.

Festivali in dogodki

 • Esala Perahera - Ta festival, znan tudi kot "festival zob", je budistična proslava v spomin na dan, ko je bil zob Bude prinesen na Šrilanko. Razkošne parade potekajo v s procesijo slonov in lokalnih izvajalcev, oblečenih v barvna slavnostnega oblačila. Obiskovalci lahko pričakujejo, da bodo videli veliko različnih vrst tradicionalnih plesov, vključno z navdihujočimi plesi z ognjem. Ta dogodek se odvija vsako leto v juliju ali avgustu.
 • Wesak Festival (Budov rojstni dan) – Kot budistična država, praznujejo ta dogodek po vsej Šrilanki. Ta dogodek obeležuje rojstvo, življenje, razsvetljenje in smrt Bude. Za ta dogodek, se mestne ulice okrasijo z lepimi lučmi. Na tisoče privržencev gre na pohod do templjev, da počastijo Budo. Ta razkošni dogodek običajno poteka na prvo polno luno v mesecu maju.
 • Deepavali Festival - Šrilanka ima prav tako pobožno hindujsko prebivalstvo in Festival Deepavali je eden izmed najbolj pričakovanih dogodkov leta za hindujce v regiji. Deepavali je znana tudi kot "festival luči", kjer veliko obredov poteka z namenom pregnati vse sence iz lastnega doma in življenja. Svetilke predstavljajo zmago dobrega nad zlim in upanje na svetlo in uspešno prihodnost. Privrženci prižgejo majhne luči in čudovite svetlobne parade potekajo po vsem mestu. Ekstravagantni ognjemeti osvetljujejo nočno nebo. Festival se odvija vsako leto, praznuje se oktobra ali novembra in traja 5 dni.
 • Singalsko in Tamilsko novo leto - (13 april 2014 - 14. april 2014). Čeprav mnogi v Šrilanki upoštevajo tudi zahodno novo leto (1. januar), uradno novo leto, v skladu z lokalnim lunarnim koledarjem je 13 -14 April. Ta novoletni praznik se praznuje z različnimi verskimi obredi, z družino, veliko hrane, sladice in tradicionalnih iger.
 • Colombo maraton - Ta maraton je vedno bolj priljubljen in poteka vsako leto v oktobru. Mestne slikovite plaže in bujno tropsko rastje so kulisa za to edinstveno dirko.

Jezik

Na Šrilanki so uradni jeziki singalščina, tamilščina in angleščina. V centru regij mesta Colombo lahko pričakujete, da bo večina ljudi znalo govoriti angleško, medtem, ko v bolj revnih predelih in vaseh Colomba ne bo vsak razumel, kaj mu želite povedati. Veliko prebivalcev še vedno uporablja tamilščino in/ali singalščino kot njihov domači jezik.

Izobraževanje

Izobraževalne institucije v Colombu imajo dolgo zgodovino. Colombo ima veliko uglednih javnih šol, nekatere od njih so v državni lasti in druge v zasebni. Najbolj ugledne šole segajo nazaj do leta 1800, ko so bile ustanovljene v času britanske kolonialne vladavine; to je na primer Royal College Colombo, ustanovljen leta 1835, nekatere mestne šole Šrilanke imajo tudi verske poravnave; to je delno posledica vplivov Britancev, kateri so ustanovili krščanske misijonarske šole. Te so anglikanska škofija College (1875); Methodist Wesley College Colombo (1874); budistična Ananda College (1886); Muslim Zahira College (1892); Katoliška Jožefova Univerza (1896). Verske trase ne vplivajo na učni načrt šole, razen za demografijo študentske populacije. Colombo ima številne mednarodne šole, ki so se v zadnjih letih visoko povzpele po lestvici akreditiranih šol.

Visokošolsko izobraževanje v mestu ima dolgo zgodovino, začenši z ustanovitvijo Colombo Medical School (1870), Colombo Law College (1875), School of Agriculture (1884) in Government Technical College (1893). Prvi korak pri ustanavljanju univerz v Colombu je bil sprejet leta 1913 z ustanovitvijo University College Colombo, ki je pripravil študente na zunanje izpite na Univerzi v Londonu. Temu je sledila ustanovitev Univerze Cejlon v Colombu. Danes sta University of Colombo in University of the Visual & Performing Arts glavni državni univerzi v mestu. Institute of Information Technology ima metropolitanski kampus v središču mesta. Obstaja tudi več zasebnih visokošolskih zavodov v mestu.

Varnost

Colombo je tako kot večina drugih južnoazijskih prestolnic. Kljub temu, da to ni tako nevarna, kot bi si lahko mislili, je priporočljivo, da so turisti zelo pazljivi. Mnogi potniki, sploh če v Colombo potujejo prvič, se lahko znajdejo v vlogi žrtve prevar. Turisti v Šrilanki so redko prevarani, vendar je vseeno dobro, da se držite naslednjih varnostnih ukrepov:

• Bodi pozorni do vsakogar, ki vam daje kakršne koli potovalne nasvete. Nasvete taksistov ter voznikov si vzemite raje za rezervo in vseeno preverite na zemljevidu.

• Ne sodelujte pri poslih, ki vam jih ljudje ponujajo sami; na primer: tuk tuk vozniki, ulični prodajalci itd., ker boste verjetno plačali več, kot bi sicer.

• Če vam je nekdo povedal, da je vaš hotel poln ali zaprt, to preverite in tja pokličite, da se prepričate. Če ste prvič na Šrilanki, ste lahko žrtev umetnikov prevar

• Če pozabimo prevarante, je Colombo veliko bolj prijeten kraj od drugih južnoazijskih mest. Vsekakor pa ni priporočljivo, da hodite sami zunaj ponoči ali pozno zvečer.

• Šrilanške ženske so tudi zelo »zahodne«  v svojem stilu oblačenja, kar pomeni, da je normalno, da nosijo krila, majice brez rokavov itd.

• Nedavna državljanska vojna v tej državi, ne bo vplivala na vašo pot skozi Colombo, saj so sprta območja pretežno nedostopna civilistom in več sto kilometrov oddaljena od Colomba. Poleg tega je bilo tudi nekaj manjših bombnih napadov na avtobuse in vlake v preteklosti, zato je dobro ponekod uporabiti taksi ali zasebni najem avtomobilov. Takšni napadi so znani po izogibanju turističnih točk, v glavnem zaradi neželene slabe javne podobe.

• Od junija 2009 je Šrilanka zelo varna država za potovanje naokoli. Izogibajte se vrhuncem sezone, saj je to majhna država in že zdaj preveč prenatrpana s turisti.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na en.wikipedia.org

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Klicna številka na Šrilanki je 94. Mesto Colombo je dobro pokrito s signalom, zato lahko brez problemov opravljate klice. Uporaba mobilnih telefonov GSM na Šrilanki je na splošno zelo razširjena in pokritost dobra. Dialog in Mobitel sta dva operaterja, ki imata poslovalnice na letališču znotraj lounge prihodov. Dialog Mobile ima najširšo pokritost v državi, Mobitel ima tudi mrežo 3G/HSPA +. Vsi mobilni operaterji imajo enake cene klicev, zato je priporočljivo, da greste na omrežje, ki vam ponuja najboljšo kakovost.

Internet

Internetna domena na Šrilanki je .lk. Če želite veliko brskati po internetu, je najboljši način, da si kupite HSPA priključek in mobilno širokopasovno povezavo. Dialog Mobile, Mobitel, Hutch, Etisalat in Airtel ponujajo predplačniške mobilne širokopasovne storitve, katere se lahko aktivirajo in uporabljajo takoj. Pokritost je dobra, sploh v večjih mestih, kot je Colombo.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Zračni prevoz iz in v Colombo vodi nacionalni letalski prevoznik Sri Lankan Airlines.

Letalske vozovnice so na voljo po vsej Evropi, ZDA, jugovzhodni Aziji, Avstraliji, na Kitajskem, Japonskem, Bližnjem vzhodu, v Indiji in Pakistanu.

Drugi letalski prevozniki, ki vozijo tja so: Malaysia Airlines, Katar Airways, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Etihad in Emirates.

Z avtobusom

The Sri Lanka Transport Board je nacionaliziran avtobusni prevozik. Avtobusi so glavno prevozno sredstvo v okrožju. Če ne morete govoriti ali razumeti singalščine, potem bo potovanje z avtobusom malce težje, kot z vlakom, vendar pa je povsem izvedljivo in veliko hitreje. Pripravite se na hudo prenatrpanost in se prepričajte, da potrdite vašo lokacijo z voznikom avtobusa. Pot št. 187 povezuje Airport Katunayake do mesta Colombo in avtobusi so na voljo ves dan. Trije osnovni avtobusni terminali so: Bastian Mawatha, Central, in Gunasinghapura Bus Terminals.

Z avtom

Če ste na Šrilanki turist, ni priporočljivo, da se vozite sami v najetem avtomobilu, saj je način vožnje tam zelo drugačen od zahodnjaškega. Najbolje je, da si priskrbite voznika z najetim avotmobilom, katerega boste na Šrilanki našli na vsaki ulici in vas bo peljal do Colomba oziroma kamor mu boste rekli. Ne smete pa pustiti, da vas sam vozi okoli in vam priporoča destinacije, saj boste na koncu zaradi tega morali seči globlje v svoj žep.

Z vlakom

Železniške storitve na dolge razdalje so se začele izboljševati po desetletjih zanemarjanja zaradi državljanske vojne. Šrilanške Železnice imajo večjo mrežo in centralno postajo v Colombo-Fort, ki je tudi glavno vozlišče. Obstajajo dnevne storitve iz Badulla in Kandy, pa tudi čez noč vlaki iz Batticaloa in Trincomalee. Še vedno ni nobenih storitev iz Jaffne ali katerih koli drugih severnih mestih.

Fort postaja se nahaja v središču mesta, ki se nahaja poleg Colombo Fort in Pettahu in blizu stičišč med A1 in A4 avtocestah. Postaja omogoča dostop do podjetja in pisarne v Colombo Fort, kakor tudi na trge na Pettahu. - Železniška postaja Maradana je glavno železniško vozlišče v Colombu.

Z ladjo

Potniške storitve z Indijo preko Tuticorina ne delujejo več in verjetno tudi ne bodo več nikoli delovale na tej liniji. Kot draga alternativa križarjenja po indijskem oceanu, deluje križarka, ki vozi do Colomba, kot del potovanja pa se popelje tudi vzdolž zahodne obale Indije in na nenaseljene otoke Lakshwadeep.

Transport po destinaciji

Trikolesniki (tuk-tuk)

Potovanje s tuk-tuk vozili je najbolj priročno. Danes je že tudi večina teh vozil opremljena s števci in vedno je bolje, da ujamete enega s števcem, saj se lahko zgodi, da vam bodo drugače računali več kot je potrebno. Če ne dobite prvega vozila z metrom, ne obupajte ampak iščite naprej. Poglejte vsaj za 3-4 tuk-tuke, preden se usedete v vozilo. Zelo težko se je pogajati s tuk-tuk vozniki, parkiranimi na parkirišču. Najboljši način za to je, da ustavite enega, ki potuje v vaši smeri ali pa uporabite avtobus. Prav tako bodite pripravljeni, da vam bodo tuk-tuk vozniki ponujali prevoz vsakič, ko boste zapustili svoj hotel ali hodili po mestu – najboljši način je, da jih samo vljudno prezrete.

Taksiji

Obstajajo avtomobili »TATA Nano«, ki vozijo po Colombu in začetni stroški znašajo od LKR40/km s klimatsko napravo. Je tudi eden izmed najbolj varnih in udobnih načinov potovanja. Taksiji so veliko varnejši kot trikolesniki.

Spanje in namestitev

Poceni prenočišča v Colombu so v središču mesta in sicer od znamenitega YMCA, ter so večinoma ob cesti, nasproti železniške postaje Colombo Fort. Velike sobe so na voljo, vendar s skupno kopalnico. Ti pa so po navadi umazane in tega potniki oziroma turisti ne radi tolerirajo. Proti jugu, vzdolž Galle Rd., lahko najdemo veliko bolj spodobna stanovanja.

Okoli Kollupitiya, boste še vedno našli klimatizirana stanovanja, za katere boste odšteli samo 60 dolarjev za enoposteljno sobo. Južneje so tudi cene in ljudje bolj razumni. Obstaja tudi kar nekaj manjših hotelov v stranskih ulicah Galle Rd v Wellawatti območju. Če boste šli še naprej proti jugu, proti Mt. Lavinia, boste našli na stotine malih penzionov, nekateri od njih so zelo dostopni, v mirnem staromodnem območju, z veliko zelenja in neposredni bližini morja (samo problem je, da je to daleč od centra).

Hoteli

 • Nižje cenovni razred

Hotel Nippon, Cosy Lanka Restaurant and Hotel, Parisare Homestay, Hotel Ranmuthu, YMCA.

 • Srednji cenovni razred

Galle Face Hotel, Garden Guest House , Palm Village Hotel, Kamvelta Holiday Resort***, Hotel Renuka & Renuka City Hotel, Hotel Sansu, Sapphire Hotel.

 • Višji cenovni razred

Hotel Clarion, Hotel Galadari, The Havelock Place Bungalow, Park Street Hotel, Tintagel, Casa Colombo, Ceylon Continental, Cinnamon Grand Colombo, Taj Samudra, Cinnamon Lakeside Colombo.


Kampiranje

Kampiranje v Colombu ni priporočljivo, saj ste lahko v tako velikem mestu tarča krimalcev.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Šrilanka