Ciper

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 15:52, 19. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Ciper je otok v Sredozemskem morju. Nahaja se na stičišču treh celin Evrope, Azije in Afrike. Je ena najmanjših Evropskih držav. Po velikosti je tretji največji otok v Sredozemskem morju za Sicilijo in Sardinijo.Otok je razdeljen na turški in grški del.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Ciper - otok sonca in Afrodite

Jan, Simona, Tim in Jon Preberite: Ciper - otok sonca in Afrodite


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Limasol: Limassol je drugo največje mesto na Cipru. Je največja ciprsko pristanišče ter eno najpomembnejših pristanišč na Mediteranu.
  2. Larnaca: Larnaca je prijetno turistično mestece na grški strani otoka Ciper, ki se ponaša z 8km dolgo peščeno plažo, azurno modrim morjem, obmorsko promenado s palmami in številnimi gostinskimi lokali, nakupovalnim središčem, moderno marino in ostanki srednjeveškega obzidja.


Skriti kotički

Potovalni načrti

  • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Poleg klasičnih vodnih športov najdemo še popotništvo, vožnja z gorskim kolesom in celo smučanje, kadar so idealni pogoji. Od januarja do marca zapade sneg na gorovju Troodos, kar daje idealne pogoje za smučanje. Tudi smučanje na vodi je zaradi blagih temperatur možno skozi vse leto, prav tako deskanje in potapljanje. V kraju Phapos in Limassol si lahko dajo duška ljubitelji golfa, možna pa je tudi vožnja s terenskim vozilom po polotoku Akamas. Za vse pogumne pa priporočamo zračno jadranje, letenje z zmajem, let z motornim letalom in jadralno letalstvo.

Koristne informacije

Glavno mesto: Nikozija

Valuta: EUR

Število prebivalcev: 425,515 (2011)

Elektrika: 230V/50Hz (Angleški vtikač)

Tel. koda države:+356

Časovni pas: UTC +1

Telefon za njuno pomoč:112

Domena: .mt

Velikost države:316 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Ciper

Dinamični zemljevidi

Regije

Turška republika severni Ciper (TRSC), ki je razdeljeno na območje Kyrenija, večina Famaguste in severni del okrožja Nikozija. Republika Ciper pa je razdeljena na naslednja okrožja: del Famaguste, Larnaca, Limasol, Nikozija, Paphos

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Mediteransko podnebje z vročim in suhim poletjem s temp. do 30°C (julij, avgust) ter z milo in vlažno zimo s temp. od 5 do 15°C.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Ciper je znan po svoji bogati zgodovini, ki je pustila globok pečat v razvoju otoka in je prisotna še danes. Le ta se odraža predvsem v kulturi in načinu življenja domačinov. Da začutite utrip preteklosti na Cipru,morate obiskati mesteca Kirenija in Famagusta na severovzhodu otoka, kjer si boste lahko ogledali mogočne antične spomenike, hkrati pa sta največji mesteci na severnem delu Cipra.

zrak morje junij 30.0 C 22.0 C julij 33.0 C 24.0 C avgust 32.0 C 26.0 C september 29.0 C 25.0 C

Hrana

ciprska kuhinja je prvotno mediteranska kuhinja, zelo podobna grški. Veliko uporabljajo olivno olje, zelišča in začimbe, ki spominjajo na azijsko kuhinjo Srednjega Vzhoda. Najbolj znane specialitete, ki jih velja poskusiti so: meze (tradicionalne ciprske predjedi, postrežene z različnimi jedmi na plošči, običajno sestavljene iz oliv, jogurta, zelenjave in sira), feta (soljen beli sir iz kozjega ali ovčjega mleka), tzatziki (osvežujoča predjed iz grškega jogurta, kumar, česna, soli, poprove mete ali kopra), souvlaki (meso na nabodalih ali kot sendvič, običajno piščančje meso ali jagnjetina), moussaka (večplastna jed iz jagnjetine, kumar in paradižnika), sheftalia (jed iz govejega mesa, čebule, paradižnika in zelišč), hummus (jed iz sezamove paste in čičerike, pogosto servirana kot meze).

Pijača

Nacionalna pijača je brandy sour, gre za mešanico ciprskega brandya, limoninega sirupa, sode in angosture.

Nakupovanje

Med tradicionalne spominke spadajo različni ročni izdelki,od keramičnih, pletenih, tkalskih in rezbarskih izdelkov, pa vse do srebrnine in bakrenih izdelkov. Izjemno značilna jeciprska keramika, kamor spadajo razni lončeni izdelki, od barvanih vrčkov in krožnikov do drugih darilnih predmetov.Za sladek spomin priporočamo tudi značilen ciprski »Delight«, ki ga lahko poskusite in kupite v različnihtrgovinicah po celem otoku. Pogajanje za ceno na Severnem Cipru ni značilno, možno se je pogajati le prikupovanju spominkov, kjer cena ni označena. Kljub temu ne pričakujte, da bo prodajalec spustil ceno za več kot 20% od začetne pogajalne cene.

Gospodarstvo in ekonomija

Ciper se je v 20-letih iz kmetijske dežele pretvoril v deželo storitev in lahke industrije. Postal je dežela storitev z dobro razvito fizično in socialno infrastrukturo. Bruto družbeni produkt-(merjeno v PPS- Performance Presentation Standards) je dosegel 88,9 % EU25 povprečja v letu 2005. Ciper je bil leta 2006 uvrščen na 29. mesto indeksa človekovega razvoja, po poročilu razvojnega programa ZN. V zadnjih petih letih znaša povprečna letna rast 3,1 %, inflacija je 2,9 % in brezposelnost 3,4 %.

Gospodarski podatki po nekaj sektorjih in drugi najpomembnejši podatki za leto 2006 so sledeči:

Primarni sektor (večinoma kmetijstvo) 2,8 % BDP Sekundarni sektor (industrija in gradbeništvo) 19,6 % BDP Terciarni sektor (storitve) 77,6 % BDP Letna rast BDP 3,8 % Dohodek na prebivalca 18.308 € Letna stopnja inflacije 2,5 % Stopnja brezposelnosti 3,4 % Število zaposleni v gospodarstvu 375.000 Število poklicno aktivnih prebivalcev 359.400

Med pomembne mednarodne gospodarske dejavnosti Cipra sodijo Bančništvo in trgovska mornarica, ki je med vodilnimi v svetu. Turizem je zelo pomembna panoga, v letu 2006 je bil njegov delež 7,1 % v BDP in je zaposloval 10 % aktivnega prebivalstva. Ciper je v tem letu obiskalo preko 2,4 milijona turistov. Večina je prihajala iz Velike Britanije 56,7 %, skandinavskih dežel 8,6 %, Nemčije 6,4 %, Rusije in bivših dežel Sovjetske zveze 5,4 %, Grčije 5,3 % in Francije 1,6 %. Ciper se trudi razviti tudi inovativna, visokotehnološka podjetja.

Kultura

Jezik

grški in turški

Izobraževanje

Ciper ima zelo dobro razvit šolski sistem. Zalasti osnovnošolski in srednješolski sistem, ki ponuja javno in zasebno šolstvo. Visoko kakovost pouka lahko pripišemo visoki usposbljenosti ućiteljev na eni strani ter dejstvu, da Ciper kar 7%BDP nameni za šolstvo. Na univerzo sprejemajo učence na podlagi sprejemnih izpitov in ne na podlagi ocen. Ciprski učenci študirajo na vseh priznanih univerzah po svetu.

Delo

V državah članicah Evropskega gospodarskega prostora (EGP) 1 je prosto gibanje delavcev temeljna pravica, ki državljanom ene države EGP omogoča, da delajo v drugi državi EGP pod enakimi pogoji, kot državljani te iste države.

Varnost

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Zdravje

Priporočeno je, da si pred potovanjem uredite ustrezno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Telekomunikacije

Telefon

Stacionarno in mobilno telefonsko omrežje sta na Severnem Cipru močno razvita, enako velja za internet. Telefonirate lahko tudi iz hotelske sobe ali recepcije, vendar je to najdražja možnost, zato se prej pozanimajte o ceni klicev. Klicna številka za Slovenijo je 00 386 + omrežna skupina brez sprednje ničle (1-Ljubljana). Klicna številka iz Slovenije na Ciper je +90 392 (90 je klicna številka za Turčijo, 392 pa za Severni Ciper), nato sledi lokalna klicna številka, nato pa številka osebe, ki jo kličemo.

Internet

Dostop do interneta je na voljo v vseh turističnih centrih v tako imenovanih Internetnih kavarnah. Cene se razlikujejo, 2 € na uro je neka povprečna cena. Mnoge kavarne zponujajo brezplačen brezžični internet prav tako hoteli in letovišča pogosto ponujajo dostop do interneta za svoje goste.

Pošta

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop v državo ni potreben vizum. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico. Na severni del Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, vstop z osebno izkaznico ni možen Veljaven potni list vsaj še 6 mesecev. Vizum za slovenske državljane za bivanje do 90 dni ni potreben.

Z letalom

Glavno letališče Cipra je Larnaca. Predhodno je bilo glavno letališče Nikozija, ki se zdaj nahaja na zeleni črti, ki ločuje severni del Cipra od južnega. Ciper lahko ponudi različno paleto letalskih prevoznikov, glavni od njih pa je Ciper Airways. Letališče Larnaca je povezana z večino evropskih letališč npr. London, Birmingham, Manchester, Frankfurt, Pariz, Amsterdam, Rim, Milano ter z državami Vzhodne Evrope. Obstajajo pa tudi povezave s skoraj vsemi prestolnicami Bližnjega vzhoda. Z južnega dela Cipra ni poveza do Turčije.

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Ciper omogoča občasne povezave s trajektom do Grčije. v poletnih mesecih organizirajo tudi 2 ali 3 dnevna križarjenja do držav bližnjega vzhoda ter Egipta.

Transport po destinaciji

Letalo

Vlak

Avto

Če želi najhitreje obiskati otok vam priporočamo najem avtomobila, čeprav gre v tem primeru za nekoliko dražjo obliko prevoza. Podjetja običajno ne dajejo v najem avtomobila za manj kot 3 dni, vendar se, da dogovorit. V tem primeru je cena najema nekoliko višja. Agencije ponujajo najem avtomobila v naprej, s tem si zagotovite boljši avtomobil ter nižjo ceno. Ciprčani vozijo po levi strani ceste ter zelo slabo upoštevajo predpise. Avtomobili, ki jih ponujajo v najem so običajno na dizelsko gorivo in ročnim menjalnikom najemnine tisti z avtomatskim menjalnikom so običajno dražji.

Priporočljivo je, da imate med vožnjo zaprta okna saj tovornjakarji radi mečejo cigaretne ogorke čez okno.

Avtobus

Avtobusni promet po Cipru je dobro organiziran saj avtobusi vozijo po celem otoku. Medkrajevni avtobusi so zanesljivi, udobni in razmeroma poceni. Na severnem delu otoka so avtobusi še bolj pogosti. V Nikoziji avtobus za severni del ustavi na severnem delu mesta. Cene na turškem delu so podobne grškim. Pri nakupu vozovnice je potrebno preverit, če velja povratna vozovnica v severnem delu otoka.

Taxi

Taksi službe delujejo med 6 uro zjutraj ter do 6 ure popoldan. Taksi vas pride iskat na želeno lokacijo in vas odpelje na želeno destinacijo. Cene se v povprečju gibljejo od 4 - 6 $, razen med vikendi in prazniki, ko so cene višje.

Kolo

Spanje in namestitev

Ciper ponuja številna prenočišča v hotelih, apartmajih, vilah, gostiščih, sobe...

Hoteli

Ciper se ponaša z velikim številom hotelov.

Kampiranje

Na Cipru so trije urejeni kampi: več informacij lahko najdete VisitCyprus.

Nadredna destinacija