Cerklje na Gorenjskem

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 15:11, 5. julij 2017 od Simon Meglič (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Občina Cerklje na Gorenjskem, se razteza na 79 km2, z ugodno lego na prehodu iz Ljubljanske kotline v visokogorski svet Kamniško-Savinjskih Alp. Je stičišče pestrega naravnega okolja, kulturne krajine in načina življenja tukajšnjih prebivalcev. Turistična zveza Slovenije je Cerklje na Gorenjskem že večkrat okronala z laskavim naslovom najbolj urejeni in gostoljubni kraj v Sloveniji. Prav umeščenost krajev med slikovita polja, bistre vodotoke in planinske grebene daje izhodišče za to, da Cerklje na Gorenjskem svojo prihodnost prepoznavajo predvsem v turistični ponudbi tudi za najzahtevnejše obiskovalce. Na razmeroma majhnem prostoru so številne izletniške točke in zanimivosti. Pozimi vabijo urejena smučišča na Krvavcu.

Po markiranih poteh se lahko povzpnete na Štefanjo goro, Šenturško goro, Ambrož ali vrh Krvavca, kolesarite po gorskih in nižinskih poteh, se spustite s padalom... Poleg cerkva, ki krasijo podobo večine naselij, si lahko ogledate še druge kulturne znamenitosti: grad Strmol s parkom, samostan in cerkev v Adergasu, Hribarjevo vilo, Borštnikovo hišo, Petrovčevo hišo, spominski park pomembnih osebnosti in še mnogo drugega. Občina svoje delo nadgrajuje tudi z uspešnim sodelovanjem z občani in številnimi društvi, ki so aktivna tudi pri urejanju okolja, čistilnih akcijah ter pri pestrosti družabnih dogodkov, ki so v tej občini dobro obiskani in tudi odmevni.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 8 minut

Jezik: Slovenščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Župnijska baročna cerkev Marije Vnebovzete (1714) : je največja cerkev v občini. Glavni oltar je ena najbogatejših poznobaročnih stvaritev na Slovenskem. Stoji na dominantnem mestu v središču Cerkelj, kjer je prva cerkev stala že v 9. stoletju.
 2. Kapela znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika : na pokopališču ob glavni župnijski cerkvi.
 3. Secesijska Hribarjeva vila : nekdaj priljubljeno poletno bivališče ljubljanskega župana Ivana Hribarja.
 4. Rojstna hiša Ignacija Borštnika : največjega slovenskega gledališčnika, stara preko 200 let, obnovljena leta 2015 z izvirnimi elementi in dokumenti tedanjega časa.
 5. Petrovčeva hiša iz 18. stoletja : priča o načinu življenja premožnejših kmečkih ljudi in tradiciji gostilniške dejavnosti. Danes so v hiši Turistično-informativni center, knjižnica, galerija in muzej z etnološko in arheološko zbirko najdb na območju Cerkelj.
 6. Spominski park : s kipi šestih pomembnih mož, ki so s svojim delom prispevali k razvoju in razpoznavnosti Cerkelj in tudi širše slovenske kulture.
 7. Spomenik skladatelja in dirigenta Davorina Jenka v Cerkljah :avtorja arhitekta Jožeta Plečnika. Skladatelj se je rodil v Dvorjah, njegova najbolj znana skladba je Naprej zastava Slave, bivša slovenska narodna himna in trenutna himna Slovenske vojske.
 8. Barletova hiša s spominsko ploščo : je posvečena Franu Barletu, vodilni osebnosti v Zvezi kranjskih gasilskih društev iz začetka 20. stoletja.
 9. Nagrobnik Antona Kodra, pesnika in pripovednika
 10. Obelisk, spomenik žrtvam 2. svetovne vojne
 11. Čebelarsko-kmečki muzej na Spodnjem Brniku : ponuja sprehod skozi zgodovino razvoja čebelarstva, ogled bogate zbirke čebelarstva in kmečkega orodja; mogoč je nakup izdelkov iz medu in pogostitev z domačimi dobrotami.
 12. Ribnik Lahovče : je izletniška točka za sprehode v naravnem okolju ter za rekreacijski in športni ribolov. Tam je ribiška koča, krožna pot in nekaj klopi za počitek.
 13. Ribogojnica Pšata : izvir potoka Pšata vse leto nudi ugodne pogoje za uspešno proizvodnjo iker in mladic. V ribogojnici potekajo tudi pedagoške raziskovalne dejavnosti.
 14. Spomenik skladatelja Davorina Jenka : v Dvorjah stoji na mestu, kjer je stala njegova rojstna hiša.
 15. Grad Strmol : sodi med najstarejše (1287) in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem. Leta 2004 je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Ponaša se z bogato zbirko historičnega pohištva, slik in drugih antikvitet. Pod gradom je umetno zasnovano jezerce in veličasten drevored. Danes je protokolarni objekt Republike Slovenije in hotel, ki ponuja enkratno izkušnjo bivanja. Gostijo poroke, zaroke, obletnice, poslovna srečanja in nepozabna slavja. Grad je odprt od 7. do 15. ure. Organizirani vodeni ogledi so v objavljenih razporedih ali po predhodni najavi.
 16. Ribniki Češnjevek : je izletniška točka, ki je del evropskega območja ohranjanja narave – Nature 2000. Namenjen je gojenju raznih vrst rib in izvajanju ribolova tako za začetnike kot za profesionalce.
 17. Nekdaj samostanska, danes župnijska cerkev Marijinega oznanjenja : v Adergasu se ponaša z najstarejšim Marijinim kipom na Slovenskem iz okoli leta 1220 in z znamenitimi katakombami, kjer so pokopane nune, ki so živele v samostanu. Poznobaročno stavbo krasi 7 slik slikarja Johanna Martina Schmidta in slike Marijinega življenja slikarja Jeana Valentina Metzingerja. Ob cerkvi je nekoč stal dominikanski samostan, ustanovljen leta 1238. Sedanjo obliko je dobil med leti 1732 in 1771. Od objektov je ohranjen vzhodni del s stanovanji, šolo in župniščem.
 18. Na gričku nad Adergasom so še danes vidne razvaline nekdanjega gradu Kamen (Frauenstein), uničenega ob turškem vpadu leta 1471
 19. Na Ekološki zeliščni kmetiji Grilc : se v okviru delavnic in obiska vrta lahko spoznate z ekološkim načinom pridelave in predelave zelišč.
 20. Spomenik padlim borcem na planini Jezerca
 21. Plečnikova kapela na Krvavcu
 22. Rekreativno turistični center Krvavec : obiskovalce vabi tako pozimi kot poleti. Zimsko smučarsko središče s 30 km prog je eno najbolj urejenih smučišč v Sloveniji. Poleti Krvavec nudi številne možnosti za pohodništvo in aktivno preživljanje prostega časa. Poletni Park Krvavec je primeren tako za družine, posameznike kot organizirane skupine. Vključuje 10 aktivnosti na prostem, med katerimi so tudi atraktivni spusti z gorskimi go-karti in skiroji. Bike park Krvavec se ponaša s 27 km označenih gorsko kolesarskih poti za vse okuse in stopnje kolesarskega znanja. Obenem ponuja največjo višinsko razliko v spustih med Bike parki v Sloveniji.

Aktivnosti

Na cerkljanskem podeželju je lepo

Če vam popoln oddih predstavlja slikovita narava, mirna okolica, stik z živalmi, slastni okusi domače hrane in domačnost podeželske kulture, potem so Cerklje prava izbira za vas. Pričakujete lahko toplo, osebno dobrodošlico in nepozabno doživetje pravega podeželja. Prijazni gostitelji vam bodo približali značilnosti in možnosti številnih aktivnosti na svoji kmetiji in v prelepi okolici. Sproščujoča, poučna in cenovno dostopna izkušnja, ki jo lahko uživate v družbi s prijatelji, vašim partnerjem ali s celotno družino. Idilično podeželsko okolje Cerkelj predstavlja odlično možnost za pobeg od stresnega in hektičnega tempa velikih mest. Dopustite, da se vas čas upočasni in si v objemu Alp privoščite podaljšan konec tedna ali daljše sproščujoče počitnice. Prekrasna okolica kar vabi na sprehode in niti ni potrebno imeti kake posebne sreče, da vidite silhueto srne, ki skače po bližnjih travnikih ali obronkih gozdov. Odpravite se lahko na pohod v okoliške hribe in vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, potep s kolesom, motorjem ali avtom, tisti bolj drzni pa si Cerklje in okolico lahko ogledate tudi iz zraka, s padalom. Pozimi je odlična izbira zagotovo obisk smučarskega centra na Krvavcu, ki ponuja zanimive možnosti oddiha tudi v času letne sezone. Cerkljanski domačini vam po želji lahko omogočijo jahanje ali vas peljejo na lov oziroma ribolov. Posebna sprostitev je tudi nabiranje zdravilnih zelišč, gob ter drugih gozdnih sadežev. O njihovi uporabi vas poduči izkušena lokalna gospodinja. Seznani vas tudi z recepti lokalnih jedi in vam približa njihovo pripravo. Pokukajte v vsakodnevno življenje na kmetijah Cerkelj. Opazujte koze, ovce, krave, konje, ponije, prašičke, ... Poigrajte se z domačim kužkom, pobožajte mucke... V prelepi pokrajini lahko v vsakodnevnih opravilih tudi aktivno sodelujete. Vas mika npr. obračanje sena, obiranje jabolk, sekanje drv? Se želite naučiti, kako se pomolze krava? Po rekreaciji v naravi ali delu na kmetiji vas pričaka vonj sveže pečenega kruha in obložena miza z domačo zaseko, pršutom, klobasami, salamami, maslom, kislim mlekom, skuto, siri, medom in drugimi domačimi dobrotami. Še košček pehtranove potice za posladek, zraven pa v dobri družbi šilce pravega domačega? Odpočijte si na krušni peči in morda potem preizkusite še spanje na seniku.

Veličastna pobočja Krvavca

Krvavec – rajska narava, prečudoviti razgledi, neskončno letnih ter zimskih aktivnosti, nepozabne zabave za vse generacije, dobra domača hrana in romantika alpskih koč. Le 25 km od glavnega mesta Slovenije in 8 km od osrednjega slovenskega letališča na Brniku. Do Krvavca lahko pridete s kabinsko žičnico; z avtomobilom ali kolesom je dostopen tudi po pretežno asfaltirani cesti iz Cerkelj preko Ambroža pod Krvavcem, navdušeni pohodniki pa se nanj lahko odpravite tudi peš. Poleti so planinski pašniki in grebeni okrog Krvavca prijetno sprehajališče zaradi izredne razgledne lege nad Ljubljansko kotlino in njenim celotnim hribovskim ter gorskim zaledjem.

Zapeljivi kotički Štefanje in Šenturške Gore

Razgibana pokrajina in osupljivi razgledi vabijo ljubitelje narave in aktivnosti na prostem, da svoj prosti čas preživijo na svežem gorskem zraku. V neokrnjeni naravi Štefanje in Šenturške Gore lahko nabirate gobe in zelišča, se sprehajate, jahate, kolesarite ali pa le uživate v prostih trenutkih vašega časa. Ob sončnem zahodu smučarske planjave nad tem svetom tišine prekrije škrlaten sij, ki se počasi dviga na najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Na Štefanji Gori se nahaja cerkvica Svetega Štefana, katere prednica je bila omenjena že v daljnem 12. stoletju. Na poti lahko pohodnik občuduje Krvavec, Kalški greben, Grintovec in Kočno. Na vrhu se odpre lep pogled na Savsko ravan in Škofjeloško hribovje v ozadju. Na Šenturško Goro vodijo številne pešpoti. Največ se pohodniki poslužujejo poti z Jurčkove dobrave po Komendski poti in po Zaloški poti nazaj na izhodišče. Vsako leto v juniju poteka zelo dobro obiskan Pohod bosonogih na Šenturško Goro s startom na Jurčkovi dobravi. Kruh z zaseko in šilček »kačje slince« pred pohodom pomagata, da je pot z bosimi nogami lažja. V juniju in septembru na območju Šenturške Gore raste polno gob, iz katerih lahko pripravite okusno juho.

Romantična obrežja Ribnikov Češnjevek in Ribnika Lahovče

Med čudovitimi točkami obiska Cerkelj, so tudi ribniki Češnjevek in Lahovče. Skupaj z bližnjim gozdom in drugimi vrstami sonaravne vegetacije sta postala pravi rezervat za različne vrste živali. Mir, ki se združuje z lepoto okolice in svež alpski zrak so kot ustvarjeni za romantične sprehode ali druge oblike sprostitve v naravi, daleč stran od množic in pogledov. Ribnika sta namenjena tudi gojenju raznih vrst rib in izvajanju ribolova, tako za začetnike kot tudi profesionalce. Obrobje ribnikov vam omogoča priložnosti za opazovanje živali, lov in fotolov. Ribniki Češnjevek so del evropsko pomembnega območja ohranjanja narave – zaščitenega območja Nature 2000. Gozdni potok ob ribniku nudi življenjski prostor tudi velikemu studenčarju, največjemu kačjemu pastirju v Evropi. Tudi Ribnik Lahovče se ponaša z ribiško kočo, urejeno potko okrog ribnika in z nekaj priročnimi klopcami. V okolici ne manjka poljskih poti za dodatno sprehajanje. Okolico ribnikov lahko spoznavate peš, na kolesu ali konju, pri tem pa opazujete mnoštvo rastlinskih in živalskih vrst.

Kolesarske poti

Na voljo vam je pet nižinskih in devet gorskih kolesarskih poti, od tega šest v Bike parku na Krvavcu. Informacijska tabla z zemljevidom je na voljo v središču Cerkelj pred Petrovčevo hišo, vse poti pa so na terenu označene z usmerjevalnimi tablicami. Poti vodijo mimo kulturnih, zgodovinskih in naravnih znamenitosti ter gostišč, ki popestrijo doživetje vašega izleta.

Pet nižinskih kolesarskih poti:

 • CERKLJE – Vašca – Zgornji Brnik – Lahovče – Zalog – Poženik – Pšata - CERKLJE (16,3 km, 1 h, 94 mvr, lahka)
 • CERKLJE – Pšenična Polica – Lahovče – Praprotna polica – Češnjevek – CERKLJE (23,3 km, 1,5 h, 69 mvr, lahka)
 • CERKLJE – Zgornji Brnik – CERKLJE (6,1 km, 0,5 h, 28 mvr, lahka)
 • CERKLJE – Dvorje, Češnjevek, Adergas, Vašca – CERKLJE (10,6 km, 45 min, 42 mvr, lahka)
 • ČEŠNJEVEK – Adergas – ČEŠNJEVEK (7,8 km, 30 min, 35 mvr, lahka)

Tri zahtevnejše gorske kolesarske poti:

 • CERKLJE – Šenturška Gora – CERKLJE (13,4 km, 1 h 45 min, 268 mvr, zahtevna)
 • CERKLJE – Ambrož pod Krvavcem – Jezerca (Krvavec) – CERKLJE (27,2 km, 3h 30 min, 1020 mvr, zahtevna)
 • CERKLJE – Grad – Štefanja Gora - CERKLJE (10,4 km, 1 h 45 min, 319 mvr, zahtevna

Šest gorskih kolesarskih poti v Bike parku na Krvavcu:

 • MUCI TRAIL (9 km, 850 mvr, primerna tudi za tiste z osnovnim kolesarskim znanjem)
 • BAMBINO TRAIL(1500 m, 130 mvr, primerna za začetnike)
 • XC SCOTT (6 km, 500 mvr, primerna za vse kolesarje, ki imajo poleg spustov radi tudi nekaj vzpona)
 • XC ALLROAD TRAIL (5 km, 500 mvr, primerna za vse kolesarje, ki imajo poleg spustov radi tudi nekaj vzpona in vožnje po različnih terenih)
 • ROCK’N’FLOW (6 km, 850 mvr, namenjena izkušenim gorskim kolesarjem)
 • GORSKI VZPONI (15 km, 1160 oz. 1530 mvr, težji vzpon iz doline na Krvavec)

Tematska pot

ADERGAS – Štefanja vas – Dvorje – GRAD (11,1 km, 3 h, lahka)

Rekreacijsko sprehajalna pot Pod krošnjami pokriva del prehodnega gričevnatega sveta, umeščenega med dve naravnogeografski enoti - gorski svet Kamniško – Savinjskih Alp in ravninski del Kranjskega polja na jugu, ki prehaja v Ljubljansko kotlino. Služi spoznavanju naravnih lepot, kulturne dediščine in ostalih znamenitosti na območju občine. Večina območja s pestro kulturno dediščino je zaščitena naravna vrednota, ki je uvrščena v Naturo 2000.

Pohodniške poti

Tri pohodniške poti iz nižine Cerkelj:

 • ADERGAS – Štefanja Gora (748 m) – ADERGAS (1 h, lahka)
 • POŽENIK – Šenturška Gora (667 m) – POŽENIK (45 min, lahka)
 • ŠTEFANJA GORA – Krvavec (1450 m) – ŠTEFANJA GORA (2,5 h, lahka)

Tri pohodniške poti na Krvavcu:

 • ZG. POSTAJA KABINSKE ŽIČNICE KRVAVEC – Dolga Njiva – vrh Korena (1999 m) – Jež – Zvoh – ZG. POSTAJA KABINSKE ŽIČNICE KRVAVEC (5 ur, srednje zahtevna)
 • ZG. POSTAJA KABINSKE ŽIČNICE KRVAVEC – Razor – planina Košutna – Košutna – Kompotela (1989 m) – Kriška planina – ZG. POSTAJA KABINSKE ŽIČNICE KRVAVEC (5,5 h, srednje zahtevna)
 • ZG. POSTAJA KABINSKE ŽIČNICE KRVAVEC - Kriška planina– Planina Jezerca – Gospinca –ZG. POSTAJA KABINSKE ŽIČNICE KRVAV(3,5 h, lahka)

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Cerklje na Gorenjskem

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Na severnem delu območja, ki je nekoliko dvignjeno nad Ljubljansko kotlino, se zmerno celinsko podnebje že prepleta z gorskim, za katerega so značilne pogoste temperaturne inverzije – topla, ne prevroča poletja in hladne, ne izjemno mrzle zime. Zaradi prisojne lege in višje nadmorske višine je tu več sončnih ur in dni brez megle, boljši sta tudi dobra vidljivost in kakovost ozračja. Povprečna količina padavin v nižinskem delu je približno 1300 mm, v sredogorju 1600 mm, v visokogorju pa več kot 2000 mm. Največ padavin pade novembra, najmanj januarja in februarja. Povprečno število padavinskih dni je med 130 in 170. Največ padavinskih dni je med marcem in avgustom z viškom julija, najmanj pa septembra in oktobra.

Kdaj obiskati

Zgodovina

Cerklje se v listinah prvič omenjajo sredi 12. stoletja kot Trnovlje, s sedanjim imenom pa po letu 1239. Kjer danes stoji cerkljanska cerkev, je bil prostor, zaraščen s trnjem, kjer so pastirji našli Marijino podobo. Ker se jim je zdelo, da trnje ni primerno prebivališče za Marijo, so podobo odnesli domov. Vendar se je podoba vračala na mesto najdbe. Sklenili so zgraditi kapelo, ki so jo imenovali Marija v trnju, kraj pa Trnovlje. Pozneje so na mesto kapele postavili cerkev, posvečeno Mariji Vnebovzeti, ob njej pa še dve manjši. Zaradi treh skupaj postavljenih cerkva so kraj začeli imenovati Cerkve, v gorenjskem dialektu Cérkle. Arheološka najdišča v Šmartnu in na Krvavcu pričajo o zgodovini naseljenosti tega območja že v antiki. Od dvanajstih srednjeveških dvorcev na območju današnje občine je grad Strmol edini, ki se je ohranil do danes. Najdbe na območju današnje občine, na terasah pod cerkvijo sv. Štefana, so pravzaprav sledi bivanja v starejši kameni dobi (kot bivalna postaja na prostem), kar potrjujejo odkriti predmeti iz različnih vrst kamenja. Neolitske naselbine (5. in 6. stoletje) so bile kar gosto posejane po pobočjih gora nad cerkljanskim poljem. Gradišče pri Stiški vasi velja za najbolj ohranjeno neolitsko naselbino na Gorenjskem. Kelti so prinesli nov odnos do kovin, tudi do železa, vendar pa na sam razvoj kraja niso bistveno vplivali. Razvoj novih vrst orodij, spoznavanje in odkrivanje novih materialov za obdelavo, je prineslo zanesljivejši način pridobivanja hrane – poljedelstvo in živinorejo. O življenju ljudi na tem območju med 8. in 10. stoletjem pričujejo izkopavanja v okolici cerkve sv. Martina v Šmartnu in okoli cerkve sv. Janeza Krstnika na Zgornjem Brniku, kjer je bilo odkritih šest staroslovanskih grobov. Grofica Sofia je leta 1132 za blagor svoje duše benediktinskemu samostanu v Diessnu zapustila »predia multa in Monte S. Stephani in Carneola et 2 curias ibidem« ('mnoga posestva na gori Sv. Štefan in dva dvorca prav tam'). Ta obdaritev, ki jo je zapisal kanonik Luitpold v Necrologiju, je prva pisna omemba kraja v sedanji cerkljanski občini, čeprav se Cerklje omenjajo že v 11. stoletju kot cerkljanska pražupnija, ki jo potrjuje listina, ki jo je izdal vojvoda Bertold. V 11. stoletju se je na tem območju začel razvoj kmetijstva in kmetijske obrti. Pomemben gospodarski dejavnik so postali pridelovanje poljščin, pašništvo in živinoreja. O konjereji in trgovanju z njimi piše celo Valvasor – da vzgajajo »izborne konje ter izdelajo veliko konjskih pregrinjal, plaht in odej«. Še posebno se je trgovalo ob žegnanjih in drugih velikih praznikih, ko se je zbralo veliko ljudi tudi iz sosednjih krajev. Posebno znamenita dejavnost je bila peka velesovskih prest. To slano, trdo in okusno pecivo je bilo namenjeno romarjem za priboljšek. Prvotno so jih pekli le v samostanu, kamor so recept prinesle nune z Dunaja. Po ukinitvi samostana pa so njihovo peko prevzele nekatere hiše kot domačo obrt, ki je zamrla zaradi pomanjkanja primerne pšenične moke.

Hrana

Užitki za gurmane– kulinarična doživetja Cerkelj

Za Cerklje so značilne jedi iz žit, predvsem prosa, ki je nekdaj zavzemalo največji del cerkljanskih polj. Še danes se na jedilnik lokalnih prebivalcev pogosto uvrščajo jedi kot sta burkaša (repa ali zelje s proseno kašo) ali prosena kaša s suhimi slivami. Poleg tega se v cerkljanski okolici predvsem ob nedeljah in praznikih na mizah znajde goveja juha z rezanci ali bleki, ob kolinah pa govedino v juhi zamenja svinjina. V zadnjem času se iz pozabe na jedilnike vračajo preste, ki so jih v naše kraje prinesle nune dominikanke iz samostana Velesovo. Povsem nova jed, a sestavljena iz tradicionalnih lokalnih sestavin, so Cerkljanski žlikrofi, kuharskega mojstra Jožeta Bukovinskega. Ostale značilne jedi so še: krapi s proseno kašo, prosena kaša s tropinicami, žganci s čežano, proseni žganci in maželjni z nadevom iz ješprenjeve ali prosene kaše. Kulinarika Cerkelj z okolico v veliki meri soupada s kulinariko gorenjske regije, a ima tudi nekaj svojih posebnosti. Poleg nekaterih tipičnih »cerkljanskih« jedi gostinci na svojih menijih ponujajo tudi jedi, značilne za celotno Gorenjsko: zelje, repo, žgance iz različnih vrst žit, koline, ribe, enolončnice, testene žepke ali krape, štruklje in potice. Gostinsko ponudbo v Cerkljah sestavljajo številne restavracije, gostilne in picerije, ki poleg lokalne ponujajo tudi mednarodno kuhinjo, zato lahko prav vsakdo najde nekaj po svojem okusu.

Gostinska ponudba:

AVIO BAR, Zgornji Brnik 114a, +386 (0) 40 213 735

BAR KERN, Trg Davorina Jenka 9, +386 4 252 13 21, 5ra.senk@gmail.com

BAR MARINA, Trg Davorina Jenka 3, +386 4 252 25 15

BAR MELONA, Velesovo 53, +386 4 252 10 57, krata@gmail.com

BRUNARICA KEKEC, Ambrož pod Krvavcem 67a, +386 41 668 702, info@krvavec.org, www.krvavec.org

BRUNARICA SONČEK, Ambrož pod Krvavcem 71, +386 4 252 77 80, brun.soncek@siol.net

D’LAVNCA BAR, Spodnji Brnik 5a, +386 41 608 636, kljucavnicarstvo.lampe@gmail.com

DOMAČIJA VODNIK ***, Adergas 27, +386 4 292 72 60, +386 41 275 621, info@domacija-vodnik.si, www.domacija-vodnik.si

DVOR JEZERŠEK, Zgornji Brnik 63, +386 4 252 94 30, info@jezersek.si, www.jezersek.si/dvor-jezersek

EKOTURIZEM VIŽENČAR ***, Ambrož pod Krvavcem 23, +386 41 647 545, ekotur.vizencar@gmail.com, www.vizencar-krvavec.si

GOSTILNA IN PRENOČIŠČA AMBROŽ, Lahovče 90, +386 4 252 31 23, gostilna.ambroz@email.si

GOSTILNA IN PRENOČIŠČA PRI CILKI, Zgornji Brnik 108, +386 4 252 27 00, gostilna.cilka@siol.net, www.gostilna-cilka.com

GOSTILNA POD KRVAVCEM, Grad 28, +386 4 252 57 00, podkrvavcem@siol.net, www.podkrvavcem.si

GOSTILNA ZAJC, Lahovče 9, +386 4 252 20 00, gostilna.zajc@t-2.si, www.gostilna-zajc.si

GOSTILNICA IN PIZZERIJA POD JENKOVO LIPO, Dvorje 58, +386 4 252 52 00, podjenkovolipo@t-2.net, www.podjenkovolipo.si

GOSTIŠČE ČEŠNAR ***, Slovenska cesta 39, +386 4 252 91 30, info@cesnar.si, www.cesnar.si

GOSTIŠČE NA PODEŽELJU PR' AMBRUŽARJU ***, Ambrož pod Krvavcem 7, +386 4 242 22 44, +386 31 843 337, pr-ambruzarju@siol.net, www.pr-ambruzarju.si

KANTINA, Velesovo 72, +386 31 232 437, joze.bukovinski@gmail.com

KAVARNA DVOR, Dvorje 50, +386 40 728 236, goran.ropret@gmail.com

KAVARNA STRMOL, Dvorje 3, +386 4 202 59 18, kavarna-gs@brdo.si, www.brdo.si

KAVARNICA PR’ R’CK’, Zalog 28, +386 4 252 10 06, mirjam.butalic@siol.net

KMEČKI TURIZEM PR'MEŽNAR, Štefanja Gora 28, +386 4 252 15 81, primeznarju@gmail.com, www.pri-meznarju.si

KMETIJA PR'VRTAČNIK , Štefanja Gora 34, +386 4 252 16 31, +386 41 376 177, jana.cukjati@gmail.com

KOČA ROZKA **, Ambrož pod Krvavcem 55, +386 4 201 29 22, +386 31 336 340, info@kocarozka.si, www.kocarozka.si

OKREPČEVALNICA MARIČKA, Zalog 81, +386 4 252 18 12, okrepcevalnica.maricka@gmail.com

OKREPČEVALNICA PR'BAVANT, Dvorje 7

OKREPČEVALNICA PR'DRINOVC, Dvorje 46b, +386 4 252 16 34, brane.korosec22@gmail.com

PIZZERIJA IN OKREPČEVALNICA ŠTALCA, Krvavška cesta 24a, +386 4 252 87 77, anassy@siol.net

PIZZERIJA & ŠPAGETERIJA BOTANA, Lahovče 11, +386 4 252 90 90, pizzerija@botana.si, www.botana.si

PICERIJA TONAČ, Grad 15, +386 4 281 63 00, tonac.cerklje@gmail.com, www.mexicano-tonac.si

TURIZEM PR' FLORJAN **, Ambrož pod Krvavcem 26, +386 4 251 72 58, +386 51 628 601, plansarija.florjan@siol.net.

TURISTIČNA KMETIJA PR' DOVAR , Ambrož pod Krvavcem 5, +386 41 204 563, info@turizem-kuhar.si, www.turizem-kuhar.si

Pijača

Nakupovanje

V Občini Cerklje je na voljo večja živilska trgovina v Centru Cerkelj in nekaj manjših živilskih trgovin v posameznih vaseh občine. Tudi ponudba na različnih kmetijah je zelo pestra, nakupiti je možno svežo zelenjavo, sadje, mesne in mlečne izdelke. Na voljo je tudi kmetijska trgovina, trgovina z oblačili in cvetličarna.

Kultura

Le redko kje najdemo na tako majhnem prostoru toliko kulturnih zanimivosti in naravnih lepot kot na tem koščku naše lepe domovine. V Občini Cerklje je kar 17 cerkva in dve kapeli. Poleg cerkva, ki krasijo podobo večine naselij, si lahko ogledate še druge kulturne znamenitosti: Grad Strmol, nekdanji samostan dominikank Velesovo in cerkev Marijinega Oznanjenja, Župnijska cerkev Marije Vnebovzete, secesijska Hribarjeva vila, rojstna hiša Ignacija Borštnika, Petrovčeva hiša, spomenik Davorina Jenka, spominski park pomembnih mož… V Cerkljah so ustvarjali veliki umetniki: Ignacij Borštnik, Davorin Jenko, Leopold Cvek, Janez Čebulj, Ivan Franke, Ivan Hribar, France Kimovec, Anton Koder, Janez Mežan, Josip Aleksandrov Murn, Andrej Vavken … V občini deluje veliko kulturnih in športnih društev, ki vsako leto pripravijo ogromno dogodkov. V letu 2016 se je v občini zvrstilo več kot 300 dogodkov

Festivali in dogodki

Jezik

Izobraževanje

Občina Cerklje ima Osnovno šolo Davorina Jenka v Cerkljah s podružnično šolo v Zalogu.

Varnost

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

ZAVOD ZA TURIZEM CERKLJE

Trg Davorina Jenka 13

4207 Cerklje na Gorenjskem

T:+386 4 28 15 822

F: +386 4 28 15 822

E: info@tourism-cerklje.si

TIC - Turistično informativni center Cerklje

Petrovčeva hiša

Krvavška 1b

4207 Cerklje

T:+386 4 28 15 822

F: +386 4 28 15 822

E: info@tourism-cerklje.si

Zavod za turizem Cerklje ima vodniško službo sedmih lokalnih vodnic. Lokalno vodenje je mogoče vsak dan po vnaprejšnjem dogovoru.

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Prihod na destinacijo

Občina Cerklje na Gorenjskem ima zelo dobre cestne povezave do treh večjih središč:

 • do Kranja 12 km magistralne ceste
 • do Ljubljane 25 km avtoceste (središče Cerkelj je do najbližjega avtocestnega priključka oddaljeno 5 km)
 • do Kamnika 18 km magistralne ceste

Bližina letališča Brnik, ki je od središča Cerkelj oddaljeno 4 km, omogoča odlično letalsko povezavo.

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Številna prenočišča omogočajo prijetne počitnice družinam, ljubiteljem narave, športnikom in poslovnim ljudem, ki jih od letališča Brnik loči le 5 minut, od Kranja 15 minut, od Ljubljane pa le 20 minut vožnje z avtomobilom.

Vsega skupaj je v Cerkljah pod Krvavcem več kot 900 ležišč v 34 nastanitvenih objektih

APARTMAJI DOM NA KRVAVCU **, Ambrož pod Krvavcem 31, +386 31 648 293, info@krvavec.org, www.krvavec.org

APARTMAJI ČEŠNJICE , Šenturška Gora 24, +386 4 252 18 60, +386 41 754 734, apartmaji.cesnjice@gmail.com, www.apartmaji-cesnjice.awardspace.com10

APARTMAJI GUBANEC **, Grad 27, +386 4 252 14 92, +386 41 870 028, apartments.gubanec@hotmail.com, www.apartmaji-gubanec.jezakon.com

APARTMAJI KRVAVEC ***, Ambrož pod Krvavcem 16, +386 31 319 150, info@apartmaji-krvavec.si, www.apartmaji-krvavec.si

APARTMAJI PAULA ***, Grad 77, +386 4 252 86 86, +386 41 705 571, info@apartmaji-paula.si, www.apartmaji-paula.si

APARTMAJI ZVOH, Ambrož pod Krvavcem 51, +386 (0) 41 889 800, info@apartmaji-zvoh.com, www.apartmaji-zvoh.com

BRUNARICA ALPINKA ****, Ambrož pod Krvavcem 62a, +386 41 669 505, andraz.cernic@telemach.net, www.alpinka.eu

BRUNARICA ERNA, Ambrož pod Krvavcem 60, +386 41 338 131, ursa.mihalic@gmail.com

CHALET LENART ***, Apno 92, +44 1785 286083, enquiries@chaletslovenia.com, www.chaletslovenia.com

DOMAČIJA VODNIK ***, Adergas 27, +386 4 292 72 60, +386 41 275 621, info@domacija-vodnik.si, www.domacija-vodnik.si

DOM NA KRVAVCU, Ambrož pod Krvavcem 31, +386 31 648 293

EKOTURIZEM VIŽENČAR ***, Ambrož pod Krvavcem 23, +386 41 647 545, ekotur.vizencar@gmail.com, www.vizencar-krvavec.si

GOSTILNA IN PRENOČIŠČA AMBROŽ, Lahovče 90, +386 4 252 31 23, gostilna.ambroz@email.si

GOSTILNA IN PRENOČIŠČA PRI CILKI, Zgornji Brnik 108, +386 4 252 27 00, gostilna.cilka@siol.net, www.gostilna-cilka.com

GOSTIŠČE ČEŠNAR ***, Slovenska cesta 39, +386 4 252 91 30, info@cesnar.si, www.cesnar.si

GOSTIŠČE NA PODEŽELJU PR' AMBRUŽARJU ***, Ambrož pod Krvavcem 7, +386 4 242 22 44, +386 31 843 337, pr-ambruzarju@siol.net, www.pr-ambruzarju.si

GRAD STRMOL ***, Dvorje 3, +386 41 635 694, grad-strmol@brdo.si, www.brdo.si,

HIŠA ZELENKA ***, Ambrož pod Krvavcem 137, +386 41 669 505, andraz.cernic@telemach.net, www.zelenka.si

HOSTEL MAMINA HIŠA, Ul. Franceta Barleta 22a, +386 41 839 627, info@hostel-mamashouse.com, www.hostel-mamashouse.com

HOTEL DVOR JEZERŠEK ***, Zgornji Brnik 63, +386 4 252 94 30, info@jezersek.si, www.jezersek.si/dvor-jezersek

HOTEL KRVAVEC ***, Ambrož pod Krvavcem 50, +386 4 201 28 00, +386 51 350 830, booking@rtc-krvavec.si, www.rtc-krvavec.si

HOTEL PENZION JAGODIC ***, Vopovlje 10, +386 4 252 13 33, +386 41 628 075, penzion.jagodic@siol.net, www.penzion-jagodic.si

HOTEL SILVESTER & WELLNESS ***, Vopovlje 19, +386 4 252 77 60, +386 31 330 931, info@hotel-silvester.com, www.hotel-silvester.com

KOČA ROZKA **, Ambrož pod Krvavcem 55, +386 4 201 29 22, +386 31 336 340, info@kocarozka.si, www.kocarozka.si

PENZION TIA **, Ambrož pod Krvavcem 48, +386 4 251 67 36, +386 31 666 690, penzion.tia@rtc-krvavec.com, www.rtc-krvavec.com

POČITNIŠKA HIŠA CHALET VISTA KRVAVEC ***, Stiška vas 42, +386 51 725 345, info@thinkslovenia.com, www.thinksloveniacom/accom-chalet-vista-krvavec-slo

POČITNIŠKA HIŠA JAKOB ***, Ambrož pod Krvavcem bb, +386 41 668 530, dusan.novak@imex-trade.si, www.booking.com/hotel/si/cottage-house-jakob.sl.html

POČITNIŠKE HIŠE PAVLIN, Šenturška gora 23a, +386 4 252 20 83, 252 28 99, ludvik.pavlin@siol.net

POČITNIŠKA HIŠA PR' MATAŽIČ****, Vrhovje 2, 1241 Kamnik, +386 41 661 963

PRENOČIŠČA KEPIC ***, Zgornji Brnik 46, +386 4 252 27 63, +386 40 726 721, rooms.brnik@gmail.com, www.sobe-apartmaji.si

SOBE ČESEN **, Spodnji Brnik 73, +386 4 252 14 58, sobecesen@gmail.com, www.sobecesen.com

SOBE IN APARTMAJI JANA ***, Vopovlje 29, +386 4 252 10 49, +386 40 216 260, info@sobe-jana.si, www.sobe-jana.si

TURISTIČNA KMETIJA PR' DOVAR, Ambrož pod Krvavcem 5, +386 41 204 563, info@turizem-kuhar.si, www.turizem-kuhar.si

TURIZEM PR' FLORJAN **, Ambrož pod Krvavcem 26, +386 4 251 72 58, +386 51 628 601, plansarija.florjan@siol.net.

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Slovenija