Celovec

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 15:48, 19. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Celovec ali po nemško Klagenfurt je mesto v državi Avstriji in glavno mesto ene izmed devetih avstrijskih zveznih držav- Koroške. Celovec dandanes šteje skoraj 100 tisoč prebivalcev. Sam izvor imena ni znan. Po ugibanjih šteilnih učenjakov, naj bi ime izviralo iz nemške besede »Glan-furt« (brod na reki Glini). Nekateri pa menijo, da naj bi ime izviralo iz latinščine, povezano z aqua - vodo, iz tega pa »klagen« - tožiti. Po besedah dr. Pavleta Zablatnika, naj bi ime Celovec nastalo iz imena Cvilovec, saj naj bi nesrečne duše, ki so se vtopile v močvirju, »cvilile«. Mesto Celovec je zelo obiskano in primerno za številne izlete, saj je obdan z gorami tako na severu kot tudi na jugu. Ob robu mesta leži veliko parkov in kar 23 gradov. Celovec je znan po svojem poletnem festivalu  »Altstadtzauber« (Čarobnost starega mesta). Ena izmed teorij je tudi ta, da so mesto Celovec poimenovali Slovenci, saj je bilo zgrajeno »na celem«, kar pomeni na kopnem sredi močvirja.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 5 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Worthersee: Worthersee ali Vrbsko jezero je največje jezero na Avstrijskem Koroškem. Razpostira se od zahodo od Celovca pa vse do mesta Vrba na Koroškem. Površina jezera znaša 19,39 km², dolžina 16,5 km, širina od 0,5 do 1,35 km. Največja globina, ki jo doseže, znaša 82,5 m.
 2. Landhaus: Na zahodni strani Novega trga stoji mestna hiša. Stara mestna hiša je bila zgrajena okoli leta 1650, kot palača grofov Rosenberg. Ogleda je vredno arkadno dvorišče in grb Rosenbergovih nad glavnim vhodom.
 3. Lindwurmbrunnen: Zmajev vodnjak na Novem trgu ( Neuer Plac) je simbol mesta Celovec. Zgrajen je bil v 16. stoletju. Dolgo je veljalo, da sta vodnjak zgradila Urh in Andreas Vogelsang, vendar je vodnjak najverjetneje zgradil neki neznani mojster. Zmaj je bil izklesan iz enega samega kosa, in sicer je upodobljen z odprtim gobcem, iz katerega teče voda.
 4. Grad Marije Lorette: Grad Marie Loretto je leta 1652 dal zgraditi grof Johann Andrä von Rosenberg kot palačo za užitek z veliki vrtovi v italijanskem slogu. Leta 1708 je bila večina gradu uničena v požaru. Obsežna prenova arhitekta Jana Revedina je bila končana splomladi leta 2008. Od takrat naprej je možno grad najeti za posebne priložnosti.
 5. Celovški Planetarij: Celovški planetarij je praktično galaksija v stavbi, priporočen ogled vsem navdušencem astronomije.

Muzeji

Parki

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

 • V poletnih mesecih je mesto Celovec postalo priljubljen počitniški kraj za vse navdušence nad različnimi vodnimi športi, zahvaljujoč legi ob Vrbskem jezeru, kolesarjenje, tek in drugo.
 • V zimskih mesecih lahko športni navdušenci v Celovcu uživajo v smučanju, deskanju na snegu, in sicer zgolj pet minut od centra mesta.
 • Pozimi je priljubljena športna aktivnost tudi drsanje, in sicer ljudje drsajo kar na Vrbskem jezeru, ko le-ta zamrzne. Zamrznjeno Vrbsko jezero je največje naravno drsališče v Evropi.

Potovalni načrt

Avstrija je dežela s prelepo pokrajino, bogato zgodovino in dih jemajočo arhitekturo. Avstrija je odlična točka tako za potovanja kot tudi za izlete. Z enodnevnim izletom v glavno mesto Avstrijske Koroške Celovec si boste imeli priložnost ogledati zgodovinske znamenitosti in posebnosti mesta. Odhod iz Slovenije bo v jutranjih urah, nakar sledi vožnja na Avstrijsko Koroško. Najprej se bomo podali v eno tamkajšnjih glavnih atrakcij, Minimundus, kjer si bomo lahko ogledali največje znamenitosti v pomanjšani obliki. Po želji bomo obiskali Planetarij, nato pa se bomo sprehodili po mestnem središču in si ogledali Stari trg, Deželno hišo in Farni trg. Sledi malo prostega časa, ki ga lahko izkoristite za obisk celovškega Reptilarija. Potep bomo nadaljevali po južni strani Vrbskega jezera do znamenitega polotoka Maria Wörth. Za konec se bomo ustavili še v Vrbi, nato pa se počasi vrnili proti domu. Prihod v Slovenijo je predviden v večernih urah.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Celovca
Položaj Celovca v Avstriji

Dinamični zemljevidi

Območja

 • St. Veiter Vorstadt
 • St. Peter
 • St. Martin
 • St Ruprecht
 • St. Jacob
 • Villacher Vorstadt
 • Waidmannsdorf
 • Viktring
 • Reauz
 • Ebenthal
 • Welzenegg
 • Annabichl
 • Tessendorf
 • Wolfnitz

Vreme in klima

Celovec ima podobno podnebje kot gorenjska regija Slovenije. Zime so zmerne z temperaturami do okoli -10 stopinj celzija, jesen pa je kar deževna in hladna. Poleti in spomladi so temperature zelo prijetne za pohode in oglede po celotnem območju Celovca.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Zgodovina

Mesto Celovec je bilo prvič poseljeno v 12. stoletju. Ker je bilo obdano z visokim obzidjem, je torej nastalo iz strateških potreb. Celovec je bila pomembna postojanka ob cesti iz nekdanjega koroškega glavnega mesta Vid čez Ljubelj v Ljubljano. Celovec je leta 1511 prizadel močan potres, tri leta kasneje pa je potres mesto dokončno uničil. V nekaj desetletjih je bilo mesto obnovljeno, predvsem na pobudo plemstva in duhovščine. Mesto so razširili, naredili novo obzidje. Prav tako so speljali širok kanal od Vrbskega jezera do mestnega obzidja. Soočasno z obdobjem reformacije so zrasle nove protestantske cerkve, zgradili so tudi prvo gimnazijo. Z začetkom 17. stoletja je zavladal katolicizem, protestante so izgnali. To je bilo obdobje, ko je mesto Celovec dobilo novo središče, in sicer Novi trg s simbolom velikega zmaja. Veliki zmaj je simbol mesta Celovec s funkcijo vodnjaka, če bi slučajno ponovno zagorelo. V 16. stoletju je postalo mesto Celovec glavno mesto dežele. Deželni stanovi so si zgradili t.i. Deželno hišo, kjer so opravljali vladne posle. Največja dvorana v Deželni hiši je dandanes velika turistična atrakcija, saj je poslikana s številnimi grbi darovalcev denarja zanjo. Napoleonova vojska je mesto zavzela leta 1809. Ker so dali mestni zid porušiti, je ohranjen zgolj del zidu. Pred Napoleonom je bil Celovec pod upravo Gradca, od Napoleona pa pod upravo Ljubljane. Posledično je razcvetelo gospodarstvo. Mesto Celovec je leta 1848 dobilo novi statut. Leta 1857 so pričeli z gradnjo železnice Celovec – Maribor. Prav tako so zasuli mestni jarek. Tam, kjer je bil nekoč jarek, danes stoji stavba Mohorjeve družbe. Leta 1919 so mesto Celovec za mesec in pol zasedle čete SHS. Po ukazu zavezniških sil, so se morale čete umakniti. Med drugo svetovno vojno je v Celovcu delovala tovarna letalskih delov. Prav tako je bilo mesto Celovec med 2. sv. vojno poleg Beljaka in dunajskega Novega mesta (Wiener Neustadt) eno najbolj bombardiranih mest v Avstriji, posebej ob koncu vojne, ko so se nemške čete umikale skozi deželo v Nemčijo.

Hrana

Pijača

Nakupovanje

Kultura

Festivali in dogodki

Jezik

Izobraževanje

Varnost

Koristne turistične informacije

Grb Celovca

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Prihod na destinacijo

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Avstrija