Casablanca

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 13:40, 31. marec 2016 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Casablanca (v španščini "Bela hiša") je največje mesto v Maroku. Leži ob zahodnem delu Atlantskega oceana. Je ena od šestnajstih, administrativnih regij Maroka. Pravzaprav je eno najpomembnejših mest v Afriki. Velja za gospodarsko in demografsko središče Afrike. Casablanca je gospodarski in poslovni center Maroka. V njem poslujejo in imajo sedež vodilni maroške družbe in mednarodne korporacije. Casablanca je glavno pristanišče in industrijsko središče Maroka. Pristanišče Casablanca je hkrati največje pristanišče v severni Afriki in eno od največjih umetnih pristanišč na svetu. Je glavna pomorska baza za »kraljevsko« maroško mornarico.

Casablanca ohranja svojo zgodovinsko pozicijo. Mesto je poznano po najvišji zgradbi v Maroku – Mošeji Hassana II., ki je zgrajena tik nad oceanom. Mošeja je tretja največja na svetu. Njena tla so narejena iz stekla.

Casablanca je od leta 1941 poznana tudi po istoimenskem filmu. Ameriška romantična drama prikazuje dogajanje med 2. svetovno vojno, v katerem sta glavno vlogo odigrala Humphrey Bogart in Ingrid Bergman in še danes velja za enega najlepših filmov vseh časov.


Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Čarobni Maroko

Gregor in Mateja Preberite: Čarobni Maroko


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Casablanca je s tremi milijoni prebivalci največje maroško mesto. Leži ob Atlantskem oceanu, gre za najpomembnejše pristanišče severne Afrike in je gospodarsko središče Maroka. Glavna znamenitost je mošeja Hassan II. Leži ob morju in je prav veličastna. Minaret je velik 210 metrov, sama mošeja pa ima prostora za 25 tisoč vernikov. Zgrajena je bila leta 1993, posvečena pa je kralju Hasanu II. Načrt zanjo je naredil Michael Pinseau, stala je okoli 600 milijonov eurov, za kar je moral prispevati čisto vsak Maročan. Poleg mošeje je vredna ogleda tudi Katedrala Sacre Coeur, ki leži ob obrobju največjega mestnega parka Park de la Lige Arabue. Gre za popolnoma belo katoliško cerkev v neogotskem stilu, ki je bila zgrajena leta 1930.

Glavne atrakcije

 1. Hassan II Mosque: V Mošeji Hassan II. je dobila ime po svojem soimenjaku, kralju Hassanu II., da bi Casablanko obvarovala. Gradnja Mošeje Hassan II. se je pričela julija 1986, na propadajočem območju, v neposredni bližini morja. Zasnoval jo je francoski arhitekt Michael Pinseau. Cilj dokončanja je bil 60. rojstni dan kralja Hassana II.,leta 1989, vendar bila končana šele avgusta 1993. Projekt je bil vreden 800 mio dolarjev, ki so bila v celoti zbrana iz prostovoljnih donacij. Množično zbiranje sredstev je imelo tudi pozitiven stranski učinek, začasno znižanje inflacije v Maroku. Skoraj vsi uporabljeni materiali so iz Maroka, z izjemo uvoženih belih granitnih stebrov in lestencev iz stekla (Murano, Benetke). Več kot 6.000 maroških mojstrov je bilo zadolženo za obdelavo materialov in zapletenih okraskov, ki krasijo celotno strukturo. Po pretečenem roku za izgradnjo je 1.400 mož delalo noč in dan, da bi bila v Mošeji Hassan II. čimprej dokončana. Danes je Mošeja Hassan II. odprta za vse muslimane v dnevnem času molitve in za posebne obrede ob petkih. Nemuslimanski obiskovalci lahko vstopijo v Mošeja Hassan II. na vodenih izletih, ki potekajo večkrat na dan, v angleškem jeziku. Najbolj prepoznavna značilnost Mošeje Hassan II. je njegova spektakularna lokacija, na ploščadi nad Atlantskim oceanom. Edinstvenost Mošeje Hassan II. je, da je narejena iz stekla, tako da lahko verniki pokleknejo neposredno nad morjem. Na žalost je ta čudovita lastnost predvsem za kraljevsko uporabo in zunaj meje obiskovalcev. Streha se odpre avtomatsko, ob posebnih priložnostih, do »nebes«, kar sovpada z željo Hassana II., da lahko verniki istočasno opazujejo Božje morje in nebo. Mošeja Hassan II. je visoka 210 m in je najvišja zgradba v Maroku in najvišji minaret na svetu. Ponoči zasijejo laserski žarki z vrha minareta proti Meki, da se pokaže pot k Bogu. Stavba je zasnovana, da vzdrži potrese in ima ogrevana tla in električna vrata.
 2. Casablanca Cathedral: Ogromna Katedrala Sacré-Coeur, je presenetljiv pogled v središče Casablance. S svojo edinstveno arhitekturo, se zdi, morda na videz zapuščena cerkev, na pravem mestu, in v harmoniji z okolico. Katedrala Casablanca je bila zgrajena leta 1930, ko je bil Maroko še vedno pod vladavino katoliške Francije. Zaradi neuporabe, po osamosvojitvi Maroka leta 1956, se je Katedrala Sacré-Coeur uporabljala kot šolo in nato za center kulture. Danes gosti sejme in razstave. Katedrala Sacré-Coeur je fascinantno delo arhitekture, ki ga je zasnoval francoski arhitekt Paul Tournon, ki je oblikoval tudi več drugih cerkva v Franciji, predstavlja pa zanimiv poskus dekorativne uporabe litega betona. Impozantna cerkev je zgrajena v neogotskem slogu z jasnimi Art Deco in maroški muslimanskih vplivi. Notranjost Katedrale Sacré-Coeur je manj navdušujoča. Utilitarni uporabe in splošno zanemarjanje so terjali svoj davek. Katedrala Sacré-Coeur je le občasno odprta za obiske, vključno z dostopom do stolpov, ki ponujajo čudovit razgled nad Casablanco do Atlantskega oceana.
 3. Maarif: Področje Maarif je dobilo ime po delu plemena Mzab. Je okrožje Casablance.
 4. Casablanca Twin Center: Casablanca Twin Center je trenutno najbolj reprezentativna stavba moderne, podjetne Casablance. Vir navdiha, za obe 115 m visoki stolpici, jedro objekta, je bila tradicionalna mavrska arhitektura, zlasti v svojih fasadni kompoziciji. Na prvih petih nadstropjih so poslovni prostori in stanovanja. Terase, bari in restavracije zasedajo zgornje nadstropje. Strukturo zaokrožajo tri kletna parkirišča. Arhitekt: Ricardo Bofill, pomožni arhitekt: Elie Mouyal, površina 93.000 m2, leto 1999.
 5. Casablanca Technopark: Casablanca Technopark je informacijska tehnološki kompleks, ki se nahaja v Casablanci. Slovesno otvoritev je bila v oktobru 2001. Je prvi tehnološki park Maroka. Projekt je pod nadzorom Ministrstva za trgovino, industrijo in IKT. Naloga Casablanca Technoparka je krepitev razvoja informacijske tehnologije v Maroku oz. razvoj programske opreme in IT podvigov. Projekt Casablanca Technopark ima številke aktivnosti, kot so usposabljanje (e-učenje), prav tako pa je relejni center multinacionalnih družb za informacijsko tehnologijo in njihovih hčerinskih podjetij. Projekt je 35 % v lasti maroške vlade in v 65 % lasti konzorcija maroških zasebnih bank.
 6. Par de la Ligue Arabe: Par de la Ligue Arabe je odprt prostor, dober kraj za igre in sprehode, ima nešteto manjših kavarn in Yasmina zabaviščni park. Parc de la Ligue Arabe ima francoski izgled, čeprav je flora bolj zvesta svoji lokaciji v Afriki. Sedenje na robu Parc de la Ligue Arabe je odraz najboljše avanturistične arhitekturne proizvodov obdobja Art Deco. Obisk Parka de la Ligue Arabe, je nujnost v Casablanci. Ta miren umik je obdan z lepimi palmami, zaradi česar je idealen kraj za uživanje naravnih lepot, pa tudi za trenutke samote.

Muzeji

Parki

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Casablance

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Na severu Casablance je sredozemsko podnebje, v notranjosti stepsko in na skrajnem jugu puščavsko. Padavine so v glavnem od novembra do aprila, poletni meseci so skoraj brez padavin, z visokimi temperaturami v notranjosti, ob atlantski obali pa so temperature zmernejše.

Kdaj obiskati

Zgodovina

Hrana

Restavracije v Casablanci se ne odprejo pred 07:00, čeravno velika večina ljudi obeduje precej kasneje. Za obed v restavraciji, je potrebno prej poklicati in rezervirati, predvsem pa preveriti, če je dejansko odprta.

 • Kavarne – Veliko kavarn ponuja zajtrke. Tudi evropske.
 • Hrana z ulice – Ocvrti jajčevci, ribe in meso, sendviči, sveže stisnjeni sokovi, sveže jedi iz žara, sladko-slan kruh, muffini, jogurti,
 • Manjše trgovine s hrano – Meso na žaru ali pečenice s krompirčkom.
 • La Cigale Bar – Skromen bar z restavracijo z osnovno hrano: klobase, sendviči, solate. Bar je vedno poln, ima glasbo ob večerih. Pivo postrežejo na krožniku s pokovko – maroški stil. Eden redkih barov, kamor zahajajo tudi ženske in se počutijo varne.
 • Benis Patisserie – Najboljše pecivo v Maroku. Potrebno je rezervirati vnaprej.
 • La Corrida – Lepo zunanje dvorišče a glavna atrakcija je znotraj z izjemnimi španskimi okraski. Nudi španske jedi. Posebnost je morska hrana: školjke.
 • Taverne du Dauphin – Mesto malih morskih sadežev. Odlična izbira morskih sadežev in eden najbogatejših izborov piva v vsem Maroku. Ribe dobavljajo okoliški ribiči: ostrige, dagnje.
 • La Kobe D'Or – V neposredni bližini Maarif. Azijska restavracija z veliko neonsko reklamo pred vhodom. Notranjost lepo urejena v temno rdeči barvi z veliko ogledali in azijskimi okraski.
 • La Sqala – Vgrajen v ostanke stare trdnjave (topovi), zato je kulturna atrakcija a tudi restavracija. Je prilagojen turistom s sodobnim pogledom na maroške jedi. Tudi vegetarijanske in veganske.
 • Al Maunia – Restavracija s 100-letnim drevesom na dvorišču. Slabost restavracije je, da se že zjutraj napolni s turisti. Kuhajo večinoma tradicionalne maroške jedi. Najboljši kuskus v državi. Na voljo tudi obsežen seznam vin.
 • La Cocina – Španska restavracija. Zelo dober riž in paellas jedi, velik izbor avtentičnih španskih tapas ter lokalna in uvožena vina in piva.
 • Rick Cafe – 20 min od Mošeje Hassana II. V stilu filma Casablanca, saj so v njej snemali istoimenski film. Hrana je odlična. Pianist v pritličju.
 • YoSushi – Nova, moderna sushi restavracija, odpre se šele ob 22:00.

Pijača

Nočno življenje v Casablanci ima mešane kritike. Ženske se bodo morda počutile malo neprijetno, z večinoma moško množico v številnih barih in nočnih klubih. A najde se tudi nekaj odličnih lokacij za sprostitev ov pijači, plesu. Nekateri klubi so ponoči preplavljeni s prostitutkami, zato ponoči ni priporočljivo ponoči dekleta vabiti v hotel. Če želite v Casablanci pijačo v hotelski sobi, si jo lahko »žal« kupiti v enem od supermarketov, kot sta Acima in Marjane, ki ponujajo široko paleto alkoholnih pijač in vina. Izbor piva je sicer dokaj slab. Najboljše mesto za pitje turistov so bodisi evropske restavracije, ki imajo običajno dostojno izbiro ali hotelski bari, ki so varnejši in bolj sproščeni.

 • Kasbar, 7 Rue Najib Mahfoud, Gauthier – Temna atmosfera. Lokacija za pijačo in hrano za petičneže.
 • La Bodega, Rue Mohammed 5 – Originalni španski bar. Čakalna vrsta za bar, ki se nahaja v kleti, kje so barmani, ki »jedo« ogenj.

Nakupovanje

 • Maroko Mall – drugo največje nakupovalno središče v Afriki. Vse svetovne blagovne znamke. Tudi IMAX gledališče in nešteto drugovrstnih možnosti za preživljanje prostega časa.
 • Stojnice – Ponujajo tradicionalno maroško blago. Priporočljivo je barantanje.
 • Maarif soseska – V bližini Twin centra. Blagovne znamke evropskih in ameriških verižnih prodajaln – po ugodnih cenah.
 • Derb Ghalef soseska – Grozd manjših barak. Ogromno »pravih« mobilnih telefonov, »pravih« ur, itd.

Kultura

Festivali in dogodki

Jezik

Izobraževanje

Varnost

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

V Casablanci so mobilne družbe, ki jih je mogoče najti tudi drugod v Maroku: Wana, Medite in Maroc Telecom. Mobilni telefon je moč kupiti na katerikoli mobilni stojnici. Prav tako kartice za polnjenje mobilnih telefonov. Za klice iz tujine se obračuna strošek klica prejemniku tega klica.

Internet

Dostop do interneta je v Casablanci na voljo v

 • Internet kavarnah po mestu (storitev je običajno 1 eur na uro).
 • Wi-fi: dostop je na voljo v mnogih hotelih (po navadi modernih, novejših).
 • Mobilni internet: mobilni operaterji ponujajo internet storitve preko USB portov (trenutno ni kompatibilnih naprav za Mac-e).

Prihod na destinacijo

Večina turistov, ki odhajajo v Casablanco, bo prišlo na letališča Mohammed V. (dostopen z vlakom. Glavna železniška postaja je Casa Voyageur. Uporaba taksijev je najboljši način za ogled manjših odročnih vasi, v okolici. V Casablanci ni čolnov, niti trajektov. Turisti zelo radi uporabljajo CTM organizirane avtobusne transferje njihovih potovalnih agencij.

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Dobro vzdrževana cestnina v Casablanci teče od Tangier El Jadida, skozi Casablanco in Rabat. Minimalna starost za vožnjo v Casablanci je 18 let. Med vožnjo je vedno potrebno imeti vozniško dovoljenje in potni list. Izogibati se je potrebno se vožnji z avtomobilom, če le mogoče, saj so cene najema avtomobila zelo visoke, kot je tudi stopnja avtomobilskih nesreč v Casablanci.

Z vlakom

Najbolj priročen način za dosego večjih maroških mest v Casablanci je z vlakom. Postaja Casa Port ima le nekaj vlakov, medtem ko so vsi drugi gredo skozi Casa Voyageurs postaje, ki služi vlakom Meknes / Fes / Oujda, Marakeš ali Tangier. Vlaki v Casablanci so udobni, postaje enostavne za navigacijo. Vlaki so razdeljeni na prvo in drugorazredne oddelke. V prvem razredu stanejo 50% več vendar imajo več prostora in zagotovljen sedež. Drugorazredni oddelek lahko v konicah lahko pomeni, stati, dokler sedež ne bo prost.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Vsi taksiji so rdeče barve, vozniki vedo, kako priti do vsakega posameznega kraja, v vsakem posameznem vodniku. Ne bodite presenečeni, če taksi ustavi, da pobere še nekoga drugega. Beli taksiji podobno kot avtobusi »stisnejo« tudi do 6 potnikov.

Kolo

Nenavadni načini transporta

Decembra 2012 je v Casablanci zaživel tramvaj, ki deluje med tednom od 6:00 do 22:30. 31 km linija povezuje nekaj glavnih sosesk v mestu in vključuje 48 stopnih postaj. Urnik je pogost, vsaj en vlak vsakih deset minut.

Spanje in namestitev

Hoteli

 • Atlas Airport Hotel – Sodoben hotel v neposredni bližina letališča. Hrana je osnovna, vendar primerna. Na voljo je brezžični internet.
 • Hotel Terminus, Ave Bahmad – 150 m zahodno od železniške postaje. Zelo drag.
 • Hotel Central, 20 Place Ahmad el Bidaoui – Preprost hotel a dobra cenovna izbira. Lastniki so zelo prijazni. Je eden najboljših hotelov v Casablanci. Celo v Maroku.
 • Ajad Casablanca, Angle Rue Mohamed Kama let Rue Fakir Med – Hotel ima 24-urno recepcijo, brezplačno parkirišče in klimatizirane sobe. Čiste sobe s kopalnico. Dostop do interneta v preddverju. Priporočljiv tudi za samske ženske.
 • Ibis Moussafir Casablanca, Avenue Bahmad – Ob železniški postaji Casa-Voyageurs. Primeren za otroke.
 • Hyatt Regency Casablanca – Sobe s pogledom na mošejo Hassana II. Ima bazen in številne dobre restavracije. Ob večerih tudi živo glasbo.
 • Novotel Casablanca City Center, Angle Zaid Ouhmad – Bližina Mošeje Hassana II. Hotel s 4 zvezdicami in več kot 200 sobami. Odlična lokacija za konference in osebe, ki iščejo luksuz. Bogat samopostrežni zajtrk.
 • Sheraton Casablanca Hotel & Towers – Sodoben hotel s šestimi bari in restavracijami, priljubljen nočni klub, zunanji bazen in fitnes center.
 • Hotel les Saisons – Sodoben hotel: telefon, internet, fitnes, bar, restavracija, mini bar, sobna postrežba, kabelska tv, klimatske naprave.
 • Le Royal Mansour Meridien, Avenue de I'Armee Royale Casablanca – Razkošne sobe s 24 urno sobno strežbo, spa s turško kopeljo in savno. Čudovit za doživljanje maroške kulture.

Hostli

 • YHI Hostel, Boulevard des Almohades – Daleč najcenejša možnost.

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Maroko