Budva

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Budva je lepo obmorsko mesto v "Budvanski Rivijeri" v Črni Gori. Danes Budva velja za najbolj priljubljeno obmorsko središče na Jadranu, predvsem zanimivo za mlade. Vse bolj pa Budva postaja tudi destinacija za luksuzni turizem. Njeno bogastvo so čudovite plaže, kristalno morje in noro dobra zabava. V Budvi boste našli kotičke, kjer boste popolnoma sami, lahko pa se boste v dobri družbi in domači kulinariki zabavali dneve in noči.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Črna Gora - biser Balkana

Dušan Berdnik Preberite: Črna Gora - biser Balkana

Balkan trip

Balkan trip Preberite: Balkan Trip (Bosna in Črna gora) - deželi neokrnjene narave in gostoljubnih ljudi

Črna Gora

Črna Gora Preberite: Črna Gora

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 5 minut

Jezik: /

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Most na Tari: Kar 1333 m globok kanjon reke Tare, eden najglobljih kanjonov v Evropi
 2. Stari Grad: Veličastno mestno obzidje
 3. Plaže (Ploče, Jaz ...): Čudovite plaže Budve. V Budvi boste našli kotičke na plaži, kjer boste lahko čisto sami. V zaledju kar 1.200 dolge plaže Jaz boste našli tudi avtokamp.
 4. Sveti Nikola: Nenaseljen otok s prelepimi plažami. Odlična izletniška točka.
 5. Plaža Jaz: V Budvi boste našli kotičke na plaži, kjer boste lahko čisto sami. V zaledju kar 1.200 dolge plaže Jaz boste našli tudi avtokamp.
 6. Samostan Podmaine: samostan iz 15. stoletja.

Muzeji

Parki

Skriti kotički

Če boste Budvo obiskali poleti, ne zamudite raziskovanja in izletov do prečudovitih, neokrnjenih plaž. Za dostopnost se bo potrebno malo potruditi, a bo vaša vztrajnost poplačana. Budva skriva namreč čudovite kotičke ob morju, kjer boste ure preživeli čisto sami.

Izleti v okolici destinacije

Ko obiščete Črno Goro in seveda Budvo nikakor ne smete zamuditi izleta na Taro. Most na Tari velja za eno izmed najljubših destinacij, ki se jih popotniki obiščejo. Če ste adrenalinski tip človeka se boste zagotovo udeležili kajak ali kanu spusta po reki. Za vse, bolj umirjene in družine z manjšimi otroci, pa predlagamo le izlet do mosta na Tari, kjer boste deležni fantastičnih razgledov. Za tiste, ki si želite nekoliko daljšega izleta, se lahko odpravite tudi do Beograda.

Aktivnosti

Budva je primerno mesto za oddih za vse:

 • Če želite mirnega oddiha v idiličnem morskem okolju - čudovite plaže
 • Če želite adrenalinske in športne počitnice - spust po reki Tari, kolesarjenje, pohodništvo ...
 • Če ste veliki gurman - odlične lokalne konobe z domačo ponudbo hrane in pijače
 • Če ste ljubitelj zgodovine in umetnosti - prelepe manjše cerkve, tudi čisto ob morju
 • Če si želite divje zabave na plaži - klubi z glasbo in plesom dolgo v noč

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Budve

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Za Budvo je značilna tipična mediteranska klima. Vroča poletja in blage zime. Budva velja za najtoplejši predel Črne Gore. V poletnih mesecih so povprečne temperature okoli 30 stopinj, v juliju tudi več. Preverite aktualno vremensko napoved na spletni strani Wundergorund.


Kdaj obiskati

Plavalna sezona v Budvi se odpre v mesecu maju in traja vse do novembra. Julija in avgusta so temperature najvišje, zato se boste boljše počutili v Budvi junija ali septembra.

Zgodovina

Zaradi dobre geografske lege je bila Budva deležna hitrega poseljevanja že daleč v preteklosti, v čas bronaste dobe, ko so območje poseljevala ilirska plemena. Budva je eden od najstarejših urbanih centrov na Jadranu, star več kot dva tisoč let. Leta 518 je tudi Budvo doletel močan potres. V letih različnih vladavin, je Budva spreminjala ime: Buthoe, Budua, Butua, Butoba, Budova in Civitas Antiqua (Stari Grad). Iz zgodovine zanimiva dejstva, da je Budva v letih od 1797 do 1806 bila pod Avstrijo, potem pet let pod Francijo in vse do 1918 ponovno Avstrijska. Takrat pa Budva pade pod Srbijo in Črno Goro, kjer ostane vrsto let, dokler ne pride najprej do razpada Jugoslavije in kasneje še odcepitve črne Gore od Srbije.

Hrana

V Budvi boste našli veliko število restavracij in drugih gostinskih obratov z raznovrstno ponudbo. Za turiste so zagotovo najbolj zanimive lokalne konobe in restavracije. Najbolj značilne jedi v Budvi so: pršut, sir v olju. Olive, morske ribe, jastog, škampi, lignji, školjke in pa tudi jezerske in rečne ribe. V Budvi pa boste poleg lokalnih gostinskih obratov našli tudi vrsto internacionalnih restavracij, picerij, slaščičarn …

Pijača

V Budvi ne zamudite tudi odličnih lokalnih pijač, kot so rakija (Prvijenac i Kruna), bela (Krstač, Chardonnay i Sauvignon) i črna vina (Vranac, Vranac Procordem, Vranac Reserve, Vranac Baroche, Merlot i Cabernet).

Nakupovanje

Kultura

V Budvi boste našli veliko število kulturno zgodovinskih spomenikov, med katerimi veliko število cerkva. Med najbolj znane kulturno zgodovinske spomenike spadajo: cerkev Sv. Ivana, zgrajena v VII veku, cerkev Santa Maria in Punta iz 840 leta., cerkev Svete Trojice iz leta 1804.

Festivali in dogodki

 1. Festival Budva Grad teatar, ki se začne julija in traja do sredine avgusta
 2. Music Festival Budva – glasbeni festival
 3. Budvanska noč – vsako leto julija
 4. Petrovačka noč – v mesecu avgustu
 5. Dan širuna – ribiška zabava ob koncu poletja

Jezik

Uradni jezik je črnogorski jezik (srbski jezik ijekavske standardne različice). Ker je Budva turistično mesto, se bodo z vami znali sporazumeti tudi v angleškem, nemškem, italijanskem, ruskem jeziku.

Izobraževanje

Za izobraževanje v Črni Gori skrbi Ministarstvo prosvjete i nauka. Osnovno in srednješolsko izobraževanje je brezplačno. Večino fakultet v Črni Gori je sicer v Podgorici, v Budvi najdemo nekaj podružnic, in sicer: Pravni fakultet, Fakultet za biznis i turizam, Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacijama. Že nekaj let pa prvo online izobraževanje - bachelor in master programi v srbskem jeziku v Črni Gori ponuja tudi slovenska fakulteta DOBA Fakulteta.

Varnost

Budva velja za varno mesto, a tako kot v vseh turističnih mestih je potrebo skrbeti za osebno varnost. V času turistične sezone je lahko nekoliko povečano število manjših ropov na turiste. V primeru težav se je potrebno obrniti na lokalno policijo ali slovensko veleposlaništvo v Črni Gori, ki se nahaja v Podgorici.

Koristne turistične informacije

 • Valuta: euro (EUR)
 • Kreditne kartice: Visa, Mastercard, American ...
 • Vstop v državo: za vstop v Črno Goro državljani Republike Slovenije potrebujete veljavni potni list
 • Državni prazniki: Novo leto (1. januar), Praznik del (1. maj), Dan neodvisnosti (21. maj), Dan državnosti (13. 7.)
 • Napitnine: povprečno v višini 10 % vrednosti računa


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Prihod na destinacijo

Z letalom

Dve letališči v Črni Gori (Podgorica in Tivat)

Z avtobusom

V času turistične sezone peljejo avtobusni prevozi iz večjih mest po Sloveniji.

Z avtom

Z avtom boste iz Slovenije do Budve potovali kar nekaj ur. Ena od možnosti je preko Dubrovnika (jadranska magistrala), druga preko Beograda.

Z vlakom

Z ladjo

V času turistične sezone tudi možnosti trajektov za skrajšanje časa.

Transport po destinaciji

Javni transport

Avtobus in vlak imata redne linije. Sicer pa po Budvi priporočamo peš, kolo ali taxi

Avto

Taxi

V Budvi je veliko taxi služb in včasih tudi najlažji in najhitrejši način, da pridemo do destinacije.

Kolo

Nenavadni načini transporta

Kajak, kanu ali raft po reki Tari

Spanje in namestitev

Hoteli

Ker je Budva turistično mesto, je tudi hotelska ponudba zelo velika. Če se odpravljate v Budvo v času poletne sezone, svetujemo, da uredite rezervacijo že veliko prej.

Hostli

Preverite ponudbo hostlov na spletni strani hostlov po celem svetu Hotelworld

Kampiranje

Budva je obmorsko mesto, zato boste našli veliko število prijetnih in lepo urejenih manjših in večjih avtokampov (eden ob plaži Jaz).

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Črna gora