Bratislava

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Bratislava je največje mesto na Slovaškem in ima okoli 415.000 prebivalcev. Je ekenomsko in kulturno središče Slovaške. Bratislava je zagotovo eno izmed mest ki ponuja veliko doživetij različnim generacijam od naj mlajših do naj starejših. Bratislava ponuja veliko zgodovine, v starem mestnem jedru si je možno pogledati različne cerkve. Staro mestno jedro je narejeno okoli dveh trgov.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

S kolesom do Prage

Evgen in Urban Preberite: S kolesom do Prage


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2:55 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Staro mestno jedro: Zgodovinsko staro mestno jedro z posebnim vzdušjem
  2. Cerkev Svete Elizabete/Plava cerkev: Zelo nenavadna cerkev
  3. Grad Devin: Stari Rimski grad ki je včasih bil Rimska meja
  4. Glavni trg: Lep trg v centru mesta
  5. Spomenik "Slavin": Lep pogled na mesto

Muzeji

Bratislava ponuja številne muzeje. Med najbolj zanimivimi so: - Slovaški naravoslovni muzej - Slovaški nacionalni muzej - mestni muzej Bratislave - muzej farmacije

Parki

Bratislava ima številne lepo urejene parke. Najbolj poznat je park Janka Krala ki se nahaja na desni strani Donave, neposredno poleg Novega mosta. Največji park v Bratislavi je Horski park ki ga najdemo v starem delu mesta. Med drugimi poznanimi parki sta tudi Lesni park in parl Šuma.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Četrti Bratislave

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Bratislava ima kontinentalno klimo. Poletja so topla zime pa hladne. Temperature v Bratislavi ponavadi dosežejo okoli 25 stopinj čez poletje in okoli 0 stopinj čez zimo. Letna količina padavin v Bratislavi je majhna tako, da sta dež in sneg redka.

Kdaj obiskati

Začetek pomladi do konca jeseni.

Zgodovina

Bratislava ima bogato zgodovino. Prvi naseljenci so bili Kelti pred 2000 leti. Po prvem stoletju so Rimljani naselili Posonium - Pozsony, Mađarsko ime za Bratislavo. Med 5 in 6 stoletjem so se v Slovaško naselili Slovani ki so zgradili svojo državo "Veliko Moravsko Kraljevstvo". Od leta 895 do leta 1918 so Slovani živeli pod pritiskom Mađarov. Turki in turški vdori so preimenovali prestolnico v Bratislavo. Po prvi svetovni vojni je austro-ogarska padla, zato je Bratislava postala del Češkoslovaške. Med leti 1939 in 1945 je bila Bratislava sedež Slovaške fašistične države. Leta 1968 je Bratislava postala glavno mesto Slovaške Socialistične Federativne Republike in od leta 1993 ko sta se Slovaška in Češka odcepili glavno mesto Slovaške.

Hrana

Slovaška specialiteta je zagotovo "Bryndzové halušky" katere predstavljajo vrsto peciva z ovčjim sirom in dodatkom mletega mesa ali sumomesnega proizvoda. Lahko se kupijo v vseh restavracijah.

Pijača

Tradicionalna Slovaška pijača je Pivo. Z bogato zgodovino varjenja piva je možno poskusiti različne vrste piv.

Nakupovanje

Bratislava ima veliko število malih prodajaln v katerih lahko kupite tipične slovaške proizvode. V peš coni starega mestnega jedra boste najdli predvsem suvenirnice, ulične prodajalce, slikarje in slovaške prodajalne. Obleke, obutev, tehniko in ostale stvari lahko najdete v šoping centru Auchan ki je lociran v novem delu mesta takoj za Novim mostom.

Kultura

Festivali in dogodki

Bratislava vsako leto gosti festival pod imenom "Bratislava for all" ki se odvija med vikendom okoli 24 aprila. V tem času so vsi muzeji in galerije s katerimi upravlja mesto, turistom dostopni po znižanih cenah ali celo zastonj.

Jezik

Uradni jezik je Slovaščina. Posebnosti ni.

Izobraževanje

Varnost

Bratislava je varno mesto. Je majhno mesto in višina kriminala je nizka. Po centru mesta in turističnih destinacijah je policija prisotna skozi cel dan. Tudi ponoči se je varno sprehajati po mestu. Če imate težave, policijo prikličete na številko 158 ali pa na generalni številki za nujne primere 112.

Koristne turistične informacije

Vse informacije glede turističnih radov lahko najdete na tej povezavi:

http://visit.bratislava.sk/en/

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Slovaška ima mednarodno klicno kodo +421. V primeru nevarnosti ali nesreče je enotna številka za klic v sili 112. Pokritost države z omrežjem je presenetljivo dobra. Možnost težav se pojavlja v globokih dolinah in soteskah. Slovaška ima 3 operaterje mobilnih omrežij: Orange, T-mobile in O2. si operaterji delujejo na standardnem omrežju med 900 in 1800 Mhz

Internet

Slovaška ima dobro poskrbljeno povezavo z internetom. Internet je možno najti povsod.

Prihod na destinacijo

Bratislava je dostopna z vsemi prevoznimi sredstvi. Ker leži na Donavi je tudi možen prihod po Donavi iz bližnjega Dunaja.

Z letalom

Bratislava ima mednarodno letališče, preko katarega je možen dostop v državo iz celega sveta. Med prevozniki najdemo tudi nizko cenovne ponudnike.

Z avtobusom

Slovaška ima dobre avtobusne povezave. Direktne linije do Bratislave so možne iz Dunaja, Prage in Budimpešte. Možno je tudi priti z avtobusom iz Ukrajine ali Poljske.

Z avtom

Slovaškaima urejen cestni promet. V državo je možno vstopiti iz vseh sosednjih držav. Za vožnjo po avtocestah je potrebno kupiti vinjet. Vinjeto lahko kupite na vseh mejnih prehodih, bencinskih črpalkah in poštah. Cena 7 dnevne vinjete je 7€.

Z vlakom

Slovaška ima dobro urejen železniški sistem. Možen prihod v Slovaško je iz Češke, Nemčije, Avstrije, Poljske, Mađarske, Ukrajine in Rusije.

Z ladjo

Dostop do Bratislave je z ladjo možen od pomladi do jeseni iz Dunaja. Cene kart so višje kot z drugimi prevoznimi sredstvi. Prednost prihoda z ladjo je ta, da je pristanišče v samem centru Bratislave kot tudi Dunaja.

Transport po destinaciji

Javni transport

Bratislava ima dokaj dobro urejen javni prevoz. Če potrebujete prevoz znotraj mesta je najboljše uporabiti tramvaj ali trolebus. Najpočasnejša izbira prevoza je avtobus. Karte za javni prevoz je možno kupiti v trafikah kot tudi na avtomatih ki so locirani na postajah. Potrebno je povdariti, da vozniki ne prodajajo kart, kot tudi, da kart ni možno plačati z plačilnimi karticami ampak samo z gotovino. Karte je tudi možno kupiti v vseh turistično informacijskih centrih.

Avto

Slovaška ima dobro urejeno cestno infrastrukturo. Ceste so v relativno dobrem stanju. Večina cest ki povezujejo mesta v zahodnem delu Slovaške je dvopasovnic. Potrebno se je držati cestnih predpisov in za vožnjo po avtocestah kupiti vinjeto.

Taxi

Taxi službe so urejene, cene so odvisne od ponudnika.

Kolo

Nenavadni načini transporta

Tramvaj, trolejbus.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hoteli v Bratislavi so relativno poceniglede na hotele v sosednjih destinacijah, kar pa ne pomeni, da ponujajo slabšo storitev.Bratislava ima okoli 50 hotelov in 10 hostlov. Naj številčnejši so hoteli z tremi zvezdicami se pa najdejo tudi mednarodno priznane verige hotelov kot so: Best Western Hotel Antares, Arcadia Hotel, Falkensteiner Hotel Bratislava, Tulip House Hotel, Radisson Blu Carlton Hotel Bratislava,NH Gate One, Sheraton Bratislava Hotel in drugi.

Hostli

Bratislava ima okoli 10 hostlov, najboljši način izbire hostla je preko znanih ponudnikov teh storitev.

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Slovaška