Biograd na Moru

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
Biograd na moru.

Biograd na moru je znan in zelo priljubljen počitniški kraj, predvsem za slovenske turiste. Nahaja se severni dalmaciji med mestoma Zadar in Šibenik. Center mesta leži na majhnem polotuku, ki ga obdajajo pristanišča in dolge sprehajalne poti ob morju. V zalivu Soline je največja peščena plaža, katero obdaja mogočen borov gozd. Iz Biograda na moru se razteza čudoviti pogled na kanal Pašman in okoliške otoke, kateri varujejo mesto in celotno riviero pred močnimi vetrovi. Neposredno pred mestom se nahajata dva manjša otoka Planac in Sv. Katarina, ter takoj za njima leži otok Pašman iz katerega skoraj vsako uro vozi trajek z linijo Bigorad na moru - Pašman (Tkon).

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Biograd - reportaža za morske sladokusce

Simon Meglič Preberite: Biograd - reportaža za morske sladokusce (Kornati, plaže, kulinarika, Harley Davidson...)

Sv. Filip i Jakov in Biograd

Simon Meglič Preberite: Sv. Filip i Jakov in Biograd - reportaža

Biograd na Moru - ne bo vam dolgčas

Marko Ferlin Preberite: Biograd na Moru - ne bo vam dolgčas

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 4.52 minut

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Regata: Prireja se skozi celotno leto in je zelo pomemben del turizma v mestu Biograd na moru.
 2. Plaža Soline: Na jugovzhodni strani mesta je niz lepih plaž obdan z borovim gozdom.
 3. Plaža Dražica: Zaradi postopnega pristopa k morju, ter sence so kot nalašč za družine z otroki. Plaža ponuja tudi dostop za invalide.
 4. Plaža Crvena luka: Približno tri kilometre od centra mesta je še ena lepa plaža, ki se nahaja v peščenem zalivu, obdana z borovim gozdom. Na plažo se lahko dostopa peš iz vasi ali zasebnih vil ter čolnov, ki jih je mogoče najeti na plaži Soline in Dražica.
 5. Plaža Bošana: Se nahaja na severozahodnem delu mesta. Peščena plaža je prostorna s postopnim vstopom v morje. Od mesta do plaže je približno 10-minutni sprehod ob obali. Plaža ima kavarno, restavracijo in hitro hrano. Na voljo so odbojkarska in otroška igrišča.

Muzeji

Muzej kulturne dediščine imenovan Zavičajni muzej Grada Biograda na moru je edina kulturna ustanova v Biogradu. Ohranja dragocene zaklade kulturne dediščine Biograda in okoliških območij. Nahaja se v osrednjem delu mesta, točno na obali Biograd, katera je bila glavno mesto države hrvaških nacionalnih vladarjev v 11. stoletju. Stavba v kateri domuje muzej spada pod spomeniško varstvo. Muzej je bil zgrajen na ostankih srednjeveškega obzidja iz poznega 18. in zgodnjega 19. stoletja.

Parki

Nacionalni park Kornati.

V bližnji okolici mesta Biograd na moru se nahajajo trije nacionalni parki:

 • NP Paklenica: V razmeroma majhnem območju le 95 kvadratnih kilometrov se nahaja narodni park Paklenica. Odražajo ga številni geomorfološki pojavi, pestrost rastlinskih in živalskih vrst ter privlačne pokrajine.
 • NP Kornati: Ločena skupina otokov, ki se nahaja na sotočju med Šibenikom in Zadarjem se razteza na površini 320 kvadratnih kilometrov in obsega približno 150 majhnih otokov.
 • NP Krka: S svojimi sedmimi slapovi in skupnim padcem 242 metrov, je narodni park Krka pravi naravni pojav. Živalski svet Nacionalnega parka Krka je zelo bogat in raznolik s številnimi redkimi in ogroženih vrstami.

Skriti kotički

Potapljanje: Akvatorij okrog mesta Biograda je idelen za vse navdušence potapljanja, ter tudi tiste ki hočejo narediti prve korake v raziskovanju morskih globin. V mestu Biograd so aktivni trije potapljaški klubi, kateri organizirajo potapljaške izlete na podeželju in tudi na bolj oddaljenih krajih. Na plaži Dražica v bližini velikega tobogana se nahaja potapljaški klub Albamaris, ki ponuja potapljaške tečaje od začetnih do naprednih vrst tečajev.

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Biograd na moru je priljubljena destinacija za ljubitelje aktivnih počitnic. Neposredno v mestu in okolici je bogata ponudba športnih aktivnosti. Velika ponudba je tudi organiziranih izletov z lokalno potovalno agencijo, katera ponuja strokovno spremljavo. Kratek seznam športnih objektov:

 • Notranji bazen
 • Zunanji bazen
 • Balinanje
 • Bungee jumping
 • Nogomet
 • Konjeništvo
 • Vožnja s kanuji na morju
 • Košarka in drugi dvoranski športi
 • Jadralno padalstvo
 • Jadranje
 • Odbojka na mivki
 • Potapljanje
 • Rafting
 • Tenis
 • Savna
 • Panoramskim leti
 • Jadranje na deski

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Biograda

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Zahvaljujoč blagi mediteranski klimi, Biograd na moru je idealen kraj za vaš dopust. Povprečna temperatura v januarju znaša 7 ° C, v juliju pa 24 °.

Kdaj obiskati

Biograd na moru je primerno obiskati med mesecem junijem in avgustom.

Zgodovina

Ime Biograd je spoj dveh besed in v dobesednem hrvaškem prevodu pomeni belo mesto. Naziv mesta Biograd se prvič pojavlja v 10. stoletju, ko je Hrvaški kralj Petar Krešimir v letu 1050 tam ustanovil škofijo. Leta 1125 je bilo mesto Biograd porušeno do temeljev. Leta 1202 so križarji v četrti križarski vojni zasedli mesto Zadar, zato se je veliko njegovih prebivalcev zateklo v Biograd, katerega so nato poimenovali Stari Zadar. Biograd je bil od leta 1409 do 1797 pod oblastjo Benetk.

Hrana

Spoznajte kuhinjo Biograda na moru in presenečeni boste nad specialitetami dalmatinskih restavracij in tradicionalno opremljenih gostiln in picerij.

RESTAVRACIJE:

 • MARINA KORNATI, Šetalište kneza Branimira 1, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel./fax: +385 (0)23 384 505
 • ARKADA, Šetalište Dražica 3, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel./fax: +385 (0)23 385 303
 • GUSTE, Obala kralja Petra Krešimira IV, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel.: +385 (0)23 382 025
 • RIVA, Obala kralja Petra Krešimira IV 5, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel.: +385 (0)23 384 768
 • LIBURNIJA, Kralja Tvrtka 8, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Mob.: +385 (0)91 510 85 76
 • RENE, Dr. Franje Tuđmana 82, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel.: +385 (0)23 638 555

PICERIJE:

 • MAMMA MIA, Grgura Ninskog 2, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel.: +385 (0)23 384 659
 • COCCOLIN, Kraljice Jelene 22, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel.:+385 23 383 538
 • CRVENA LUKA, Crvena Luka 1, HR-23210 Biograd na Moru, Tel: +385 (0)23 383 640


Pijača

Alkoholne pijače: Rakija je vrsta žganja, ki se naredi iz: sliv (šljivovica), grozdja (loza), fig (smokovača), medu (medica) in številih drugih vrst sadja in aromatičnih zelišč. Češnjev liker je zelo znana pijača v Biogradu na moru, proizvaja se v okolici Zadarja, Dalmacija.

Ne alkoholne pijače: Mineralna voda, sadni sokovi, kava (espresso, turška ali instant), čaji, cedevita in limonada.

BARI:

 • AQUARIUM, Obala kralja Petra Krešimira IV 10, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel.: +385 (0)23 383 883
 • VAPOR, Obala kralja Petra Krešimira IV. 24, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel.: +385 (0)23 385 482
 • BAZILIKA, Sv. Ivana 5, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Tel.: +385 (0)23 384 451
 • COTONUM, Bana Josipa Jelačića 2, HR-23210 BIOGRAD NA MORU, Mob.: +385 (0)91 520 63 38

Nakupovanje

Bure center je nakupovalni center v Biogradu na moru, ki ponuja več kot 30 trgovin priljubljenih domačih in mednarodnih blagovnih znamk, kavarne, restavracije, frizerski in kozmetični salon, supermarket Mercator in specializirane trgovine za prodajo na drobno.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Biogradski stol: Tradicionalni festival hrane, pijače, dobrot, spominkov in folklore.
 • Biogradska noč:Turistična prireditev, ki se organizira že vrsto let. Posvečena je dnevu zmage in domovinske zahvalnosti. Dan poln izkušenj in katerega povezujejo različni zvočni in svetlobni učinki, glasbeni ter laserski program, folklorne skupine, mažoretke, , skratka, zelo privlačen in zabaven program, čez dan in pozno v noč.
 • Morska alga: Zabavna in izobraževalna prireditev na kateri tekmovalci sedijo v pedalinu in s sulico poskušajo odstraniti čim več alg, ki visijo na obali.

Jezik

Mnogi Hrvati govorijo angleščino kot drugi jezik, vendar sta nemščina in italijanščina tudi zelo priljubljena jezika, predvsem zaradi turističnega vpliva. Hrvaščina (ki je zelo podobna srbskemu in bosanskemu jeziku) ni lahek jezik, čeprav domačini cenijo, če se turisti naučijo uporabljati osnovne izraze, kot sta pozdrav in zahvala.

Izobraževanje

Državljani Evropske unije imajo enak status kot hrvaški državljani ob vložitvi prošnje na hrvaških univerzah. Angleško-jezikovni tečaji računalništva in medicine so na voljo v Zagrebu in Splitu.

Varnost

Poleti poskrbite, da boste uporabljati ustrezno UV zaščito pred sončnimi žarki. V primeru, da pride do sončnih opeklin, poskrbite za senco, pijte veliko tekočine in rehidrirajte kožo z raznimi sredstvi proti opeklinam.

V nujnih primerih lahko pokličete 112 - številka je odgovorna za razporejanje vseh nujnih storitv, kot so gasilci, policija, nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah.

Koristne turistične informacije

 • Nobeno cepljenje ni potrebno, ko potujete v Biograd na moru.
 • Voda iz pipe je na hrvaškem popolnoma varna za pitje. Vendar kljub vsemu lahko izbirate med vrsto ustekleničenih vod kot so Jamnica in Jana.
 • Potrebna je zaščita proti mrčesu, tisti kateri kampirate pa tudi zaščita proti klopom, obstaja verjetnost prenosa bolezni kot sta encefalitis in boreliza.


Informacije o turističnih uradih, konzulatih, bolnišnicah, zdravstvenih domovih itd. najdete tukaj.

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Hrvaška uporablja sistem GSM 900/1800 za mobilne telefone. Obstajajo trije ponudniki mobilnih storitev, T-Mobile, Vip in Tele2. Od leta 2006 pa je na voljo tudi UMTS (3G) omrežje, od leta 2013 pa tudi HSDPA in LTE. Če imate odklenjen telefon, lahko kupite predplačniško SIM kartico za 20 KUN ali 2,64 EUR. Vstopna koda za hrvaško je +385.

Oznake področij: Ko kličete med mesti ali iz mobilnega telefona, morate pred klicem vtipkati posebno oznako področja: (področna koda) + (telefonska številka)

Zagreb (01) Split (021) Rijeka (051) Dubrovnik (020) Šibenik/Knin (022) Zadar (023) Osijek (031) Vukovar (032) Virovitica (033) Požega (034) Slavonski Brod (035) Čakovec (040) Varaždin (042) Bjelovar (043) Sisak (044) Karlovac (047) Koprivnica (048) Krapina (049) Istria (052) Lika/Senj (053) Mobile phones (091) (092) (095) (097) (098) ali (099)

Internet

ADSL internet je pogost na hrvaškem. 4Mbit povezava z neomejenim prenosom stane 178 KUN ali 24 EUR na mesec preko ponudnika T-Com. Na voljo je tudi kabelski internet, katerega ponuja B.net z širokim razponom hitrosti in cen.


Internetne kavarne so na voljo tudi v mestu Biograd. So relativno poceni in zanesljive. Signal Wi-Fi pa lahko najdete skoraj v vsaki kavarni, restavraciji in hotelu.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Turisti, kateri želijo potovati v Biograd na moru z letalom je Zadar edina bližnja destinacija, katera nudi letalske storitve. Letališče Zadar deluje kot komercialno letališče, hkrati pa tudi kot baza za letalsko usposabljanje. Obstaja večerni polet iz Zagreba. V poletnih sezonah obstajajo tudi različni turistični poleti iz številnih evropskih mest.


Letalski ponudniki letov v Zadar:

Z avtobusom

Majhna avtobusna postaja se nahaja v središču mesta Biograd na moru. Na voljo je več avtobusov iz Zadra. Pogosteje pa vozijo avtobusi iz Zagreba, vožnja traja 4h in 30min. Obstajajo pa še druge destinacije iz katerih vozijo avtobusi: Pula, Šibenik, Split in Dubrovnik.

Za več informacij: Biograd avtobusna postaja (☎ +385 60 350 350).

Z avtom

Biograd – Wien 750 km, Biograd – Munchen 830 km, Biograd – Praga 1050 km, Biograd – Budimpešta 660 km, Biograd – Bratislava 850 km, Biograd – Nurnberg 1000 km.

Z vlakom

Zadar 27 km in Benkovac 18 km.

Z ladjo

Trajekt: Ancona - Zadar, Tkon - Biograd.

Transport po destinaciji

Javni transport

Biograd avtobusna postaja (☎ +385 60 350 350).

Avto

Najem avtomobila (☎ tel: +385 23 384 558, www.adria-planet.eu)

Taxi

Taxi Biograd (☎ mobil: +385 91 221 2876)

Kolo

Najem koles (☎ tel: +385 23 384 558, www.adria-planet.eu)

Nenavadni načini transporta

Najem skuterjev, minibusov in ladij (☎ tel: +385 23 384 558, www.adria-planet.eu)

Spanje in namestitev

Hoteli

 • HOTEL ILIRIJA****, Tina Ujevića 7, 23210, Biograd na Moru, tel: +385 (0)23 396 555, www.ilirijabiograd.com
 • HOTEL IN****, Šetalište kneza Branimira 32, 23210, Biograd na Moru, tel: + 385 (0)23 385 700, www.hotelin-biograd.com
 • HOTEL KORNATI****, Tina Ujevića 7, 23210, Biograd na Moru, tel: +385 (0)23 358 333, www.ilirijabiograd.com
 • HOTEL ADRIA***, Augusta Šenoe 42, 23210, Biograd na Moru, tel: +385 (0)23 203 700, www.hoteladria.hr
 • HOTEL ADRIATIC***, Tina Ujevića 7, 23210, Biograd na Moru, tel: +385(0)23 383 556, www.ilirijabiograd.com
 • HOTEL BOLERO***, Ivana Meštrovića 1, 23210, Biograd na Moru, tel: +385 23 386 888, www.hotel-bolero.hr

Hostli

 • HOSTEL HRID, Jurja Dalmatinca 5B, HR-23210 Biograd na Moru, Tel: +385 (0)23 383 595, www.hostelhridbiograd.com

Kampiranje

 • KAMP PARK SOLILE, Put Kumenta 16, 23210 Biograd na Moru, tel: +385 (0)23 383 351, www.campsoline.com
 • KAMP BIOGRAD, Put Solina bb, 23 210 Biograd, tel: +385 (0)23 385 185, www.sangulin.hr
 • KAMP DIJANA I JOSIP, Put Solina 55, 23210 Biograd na Moru, tel: +385 (0)23 385 340, www.autocampdiana.com
 • KAMP MIA, Put Solina 55, 23210 Biograd na Moru, mob: +385 (0)98 647 792, jstrpic@globalnet.hr
 • KAMP LJUTIĆ, Slanica 1, 23210 Biograd na Moru, tel: +385 (0)23 383 402, www.kamp-ljutic.hr
 • KAMP CVITA, Šetalište Bošana, 23210 Biograd na Moru, tel: +385 (0)23 385 457, www.campcvita.com

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška