Bihać: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Jezik)
(Spanje in namestitev)
 
Vrstica 291: Vrstica 291:
 
Bihać ponuja širok nabor nastanitev od avanturističnih do najprestižnejših.   
 
Bihać ponuja širok nabor nastanitev od avanturističnih do najprestižnejših.   
 
===Hoteli===
 
===Hoteli===
* '''Opal Exclusive''' - atraktivna lokacija in kvalitetna ponudba sta atributa, ki nudita ugodje poslovnežem in družinam. Cena na povpraševanje.
+
* '''Opal Exclusive''' - atraktivna lokacija in kvalitetna ponudba sta atributa, ki nudita ugodje poslovnežem in družinam.  
* '''Kostelski buk''' - luksuzno opremljen, štiri kilometre iz Bihaća v smeri Banja Luke. Nočitev v standardni sobi na osebo znaša 38 EUR, superior soba 42 EUR in De luxe soba 48 EUR.
+
* '''Kostelski buk''' - luksuzno opremljen, štiri kilometre iz Bihaća v smeri Banja Luke.
* '''Emporium''' - novi hotel v centru Bihaća. Cena nočitve za eno osebo je 42 EUR.
+
* '''Emporium''' - novi hotel v centru Bihaća.
* '''Park''' - hotel, ki predstavlja zmes luksuza, visokega standarda, kvalitetnih uslug po ugodnih cenah. Cena nočitve za eno osebo je 34,50 EUR.
+
* '''Park''' - hotel, ki predstavlja zmes luksuza, visokega standarda, kvalitetnih uslug po ugodnih cenah.
* '''Ada''' - nahaja se v neposredni bližini reke Une. Cena nočitve za eno osebo je 34,50 EUR.
+
* '''Ada''' - nahaja se v neposredni bližini reke Une.  
* '''Paviljon''' - spada med najstarejše namestitvene objekte v Bihaću. Cena bivanja na povpraševanje.
+
* '''Paviljon''' - spada med najstarejše namestitvene objekte v Bihaću.  
  
 
===Hostli===  
 
===Hostli===  
* '''Hostel Kod Ede''' - ima dolgo tradicijo. Razpolaga z moderno opremljenim dvo ali tri posteljnimi apartmaji. Domača atmosfera nudi mir, objekt se nahaja pet minut od centra. V neposredni bližini avtobusne in železniške postaje. Potrjena je njihova visoka kvaliteta uslug. Cena nočitve je na povpraševanje.
+
* '''Hostel Kod Ede''' - neposredni bližini avtobusne in železniške postaje.  
  
 
===Kampiranje===
 
===Kampiranje===
* Kampiranje je mogoče v '''"UNA RC" KIRO RAFTING''', ki se nahaja 5 km od Bihaća. Cene kampiranja na dan: odrasli 5 EUR, otroci do 12. leta 2,5 EUR, šotor 5 EUR, kamp prikolica 5 EUR, avto 2,5 EUR.
+
* Kampiranje je mogoče v '''"UNA RC" KIRO RAFTING''', ki se nahaja 5 km od Bihaća.  
 
   
 
   
 
===Nadredna destinacija===
 
===Nadredna destinacija===

Trenutna redakcija s časom 15:45, 18. februar 2019

Bihać je glavno mesto 689 km2 velikega Unsko-sanskega kantona v Bosni in Hercegovini. Leži na stičišču polij in planin Plješevica ter Grmeč. Bihać je poleg zgodovinskih zanimivosti atraktivna destinacija zaradi ugodne klime, toplih in suhih poletij ter hladnih zim in razgibanega reliefa. Bihać z okolico je bogat z izviri, potoki in rekami. Pomemben pečat mu daje reka Una.

Bihać razpet na stičišču Otomanskega cesarstva in Avstro-ogrskega imperija ponuja bogato kulturno dediščino. Danes je Bihać poznan po bogatih kulturnih vsebinah, ki se manifestirajo skozi kulturne institucije in festivale. Gradska galerija ("Mestna galerija"), galerija Una in galerija Enver i Krupić ponujajo redne in stalne razstave slik, domačih in tujih slikarjev. Muzej Kapetanova kula omogoča ogled eksponate iz časov Japodskih plemen.Lahkotnejše kulturne vsebine pa lahko vsako leto od junija do septembra doživite skozi festival Bihaćko ljeto ("Bihaško leto").

Bihać je znan tudi kot mesto športa. Nudi aktivno preživljanje prostega časa. Prepustite se lahko raftingu ali vožnji s kajakom po Uni, številnim adrenalinskim dejavnostim ali preprosto uživate v neokrnjeni naravi in na pohajkovanju po številnih planskih poteh srečate srno,lisico, volka...

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 3:51 minut

Jezik: Brez

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Bihać je majhno, šarmantno mesto, ki gravitira k reki Uni. Mesto ponuja številne možnosti je polno lokalov s pogledom na smaragdno reko, galerij, muzejev in skrivnih kotičkov neokrnjene narave Nacionalnega parka Una.

Glavne atrakcije

 1. Nacionalni park Una:Nacionalni park „Una“ se razprostira ob dolinah toka reke Une in Unac. Območje parka predstavlja edinstveno celovitost naravne dediščine in je zelo pomembno za ohranjanje endemitskih vrst in ohranjanja biološke raznolikosti. Nacionalni park Una se nahaja na stičišču treh klimatskih področij in je zaradi hidrografije, kraških pojavov, velike raznolikosti rastlinskih in živalskih vrst edinstven v tem delu Evrope. Nacionalni park Una se ponaša z bogatimi arheoloških nahajališči in zgodovinskimi spomeniki, ostanki utrdb iz srednjega veka in sakralnimi objekti različnih ver in kultur. Posebnosti parka je na kraških tleh ustvarila reka Una, ki je v svojem srednjem toku oblikovala številne kraške pojave (kraške jame, slapove...) in slikovite kotlina (Martin Brod, Kulen Vakuf, Klisa, Lohovo). Za reko Unac je karakteristična njena oblika kraškega toka, posebno v njenem spodnjem delu, ko na prehodu skozi kanjonski del v predelu Crno vrelo večkrat ponikne in tako ustvari poseben naravni fenomen. V Nacionalnem parku Una se lahko predate ribolovu, ki je dovoljen v treh revirjih ali potapljanju in na območju Štrbački buk-Loskun-Lohovo v dolžini petnajstih kilometrov tudi raftingu. Na ostalih delih rek Una, Unec in Krka plovba ni dovoljena.
 2. Džamija Fethija:s prihodom Turkov se je v 16. stoletju na območju Bihaća začela spreminjati verska struktura. Nova oblast je obstoječe katoliške cerkve spremenila v džamije. Tako se je po naročilu Hasana-paše Predojevića cerkev svetega Antona preuredila v glavno džamijo v Bihaću. Poimenovali so jo Fehtija, kar v prevodu pomeni osvojena. Prvotna cerkev svetega Antona je bila zgrajena koncem XIII. in na začetku XIV. stoletja. Predstavljala je lep katoliški sakralni objekt, dolžine 19,5 metra, širine 9,2 metra. Grajena je bila v gotskem stilu z visoko streho v kateri se je nahajal oktogonalni zvonik. V bližini cerkve se je nahajal dominikanski samostan, ki se v dokumentih hrvaških fevdalcev omenja že 1266 leta. Osmani so v fazi preurejanja cerkve v džamijo ohranili določene obrise katoliške cerkve. Okna na južni in severni strani so zazidali v osrednjem delu objekta so namesto oltara postavili mihrab. Nad vhodnimi vrati so ohranili gotsko rozeto, ohranili so tudi zvoniki, ki pa se je leta 1863 zaradi dodrajanosti zrušil in so namesto njega zgradili minaret. V podnožju minareta lahko še danes opazimo nepoškodovana napisa v arabskem jeziku, ki govorita o izgradnji tega verskega spomenika. Včasih se je v džamiji nahajalo devet grobov pripadnikov hrvaškega plemstva, ki so med leti 1519 in 1565 služili v Bihaću in okolici. Džamija Fethija danes velja za enega izmed najlepših sakralnih objektov v BiH.
 3. Muslimansko pokopališče: muslimansko pokopališče v Bihaću je eno izmed redkih muslimanskih pokopališč, ki je odprto za obiskovalce. Na tem pokopališču lahko najdemo grobove še iz časa Otomanskega cesarstva. Na grobovih lahko opazimo posebno zanimivost. Nagrobni kamni so na grobovih moških opremljeni s posebno kapico rdeče barve medtem, ko so nagrobni kamni na ženskih grobovih brez omenjene kapice.
 4. "Una RC" Kiro rafting kamp: "UNA RC" KIRO RAFTING se nahaja v Golubiću, 5 km od Bihaća. razprostira se na 20 000 m² površine ob reki Uni. Kamp obsega tri vile za goste, kampom, parkirišče ter urejenimi prostori za piknik in rekreacijo. Samo 1 km od kampa se nahaja tudi športni aerodrom Golubić. Če iščete popolnost v organizaciji raftinga potem je Una RC prava izbira. Ponujajo visoko usposobljen kader, skiper vodiče z licencami IRF-a (Internacionalne Rafting Federacije), visoko kvalitetno atestirano opremo, ki so poleg neokrnjene narave primerjali atribut za obisk. Preizkusite se lahko na treh različnih rafting progah.
 5. Kulturno-umetniške manifestacije: Bihać je mesto umetnosti in umetnikov in je mesto brez gledališča, ki pa ima največji festival scenske in gledališke umetnosti v BiH. Je mesto, ki gradi festivalsko tradicijo. Prirejajo tradicionalne festivale narodne in zabavne glasbe, festival scensko-gledaliških umetnosti itd.

Kulturno-umetniške manifestacije:

 • Bihaćko ljeto - festival scensko-gledališke umetnosti (junij),
 • Ulicom Bišća - kulturno-umetniška manifestacija (november),
 • Dani rijeke Une - kulturno-umetniška manifestacija (maj),
 • Festival zabavne glasbe Bihać – kulturno-umetniška manifestacija (oktober),
 • Festival narodne glasbe Bihać – kulturno-umetniška manifestacija (avgust),
 • Sevdah fest Bihać – kulturno-umetniška manifestacija (avgust).

Muzeji

 • Kapetanova kula "trdnjava": Zgradba spada med najstarejše objekte v Bihaću in se je nenehno dograjevala. Tako se je izgubljala njena prvobitnost in možnost ugotovitve datuma nastanka. Po teoriji H.Strausa, je bila Kapetanova kula zgrajena okoli leta 1205 in je ena izmed štirih trdnjav od katerih so bile tri med letoma 1201-1202 porušene. Kapetanova kula je Ogrskem kralju Beli IV, rešila življenje pred Tatari zato je mesto Bihać razglasil za svobodno mesto. V obdobju Avstro-Ogrske so kulo začeli uporabljali kot okrožni zapor in je temu namenu služilo vse do leta 1959, ko se je namembnost spremenila za koriščenje muzejskih vsebin. Zgradbe je bila adaptirana danes se v njej nahaja muzej z različnimi tematikami.
 • Muzej Prvega zasedanja AVNOJ-a. Muzej pripada prvi kategoriji spomenikov borbe proti fašizmu.

Parki

Skriti kotički

Bužin. Naravni fenomen Svetinja v bližini Bužina. Zanimivost tega izvira je v tem, da vsako leto 6. maja točno opoldan iz njega priteče hladna voda in za pol ure ustvari 16 metrski slap.

Izleti v okolici destinacije

Zanimivi dnevni izleti izven Bihaća:

 • Grad Ostrožac. Grad s pomembno zgodovinsko vlogo se ponaša z zanimivimi kamnitimi skulpturami. V neposredni bližini gradu se nahajajo turški nagrobni spomeniki in džamija. Po ogledu gradu Ostrožac lahko pot nadaljujte do Bosanske Krupe, ki se kot večina bosanskih mest zelo hitro razvija. V mestnem jedru druga poleg druge stojijo tri cerkve: pravoslavna, katoliška in muslimanska. Zanimiva je tudi mestna galerija in spominska hiša Pozderaca. Nad Krupo se dviga Stari grad Psat, iz katerega se razlega čudovit razgled na Krupo, dolino Une, njene mline in mostove.
 • Plitvička jezera. En dan je zaradi dejstva, da se nahajate v neposredni bližin smiselno nameniti obisku Narodnega parka Plitviška jezera. Plitviška jezera sestavlja 16 jezer, ki ležijo na območju med Malo Kapelo in Plješivico v Liki. Narodni park Plitviška jezera se razprostira med gozdovi na površini 192 km² in velja za eno največjih atrakcij v Evropi. Šestnajst jezer se v slapovih zliva drugo v drugo in ustvarja edinstveno celoto. Jezera se delijo na gornja jezera (Prošćansko jezero, Ciganovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Golovac, Milino jezero, Jezerce, Burgeti in Kozjak) in na spodnja jezera (Milanovac, Gavanovac, Kuleđerovac in Novakovića Brod ). Najvišje je Prošćansko jezero (na višini 639 mnm), najnižje pa Novakovića Brod (503 mnm). Jezera med seboj povezujejo steze in poti, kar omogoča, da lahko obiskovalci v celoti prečešejo pokrajino in uživajo v njen lepoti.
 • Bosanski Petrovac. Zanimiva za ogled sta muzej Jovana Bijelića in spominska hiša "Skendera Kulenovića". V istem dnevu si lahko ogledate tudi muzej Stari grad v kraju Ključ. Na področju Dobrega sela s nahaja posebna arheološka znamenitost, kamniti monolit, ki izhaja iz zahodne Evrope in predstavlja podoben misterij kot Stonehenge.
 • Bužin. Naravni fenomen Svetinja v bližini Bužina. Zanimivost tega izvira je v tem, da vsako leto 6. maja točno opoldan iz njega priteče hladna voda in za pol ure ustvari 16 metrski slap.
 • Jajce. Ogled znamenitih slapov in kraljevskega mesta: muzeja II. zasedanja AVNOJ-a, kjer je bila ustanovljena Jugoslavija, Sahat kulo, Medved kulo, podzemne cerkev, slapove reke Plive.
 • Kolesarska tura na planini Osječenici. Odhod iz naselja Kolunić – Trilina dolina – šestnajsti kilometer – Betine – Oštrelj 931 m n/v – Kolunić. Urejena steza dolžine 37 km, srednje zahtevna. Prvih trinajst kilometrov je vzpon, srednjim del ture je steza ravna, zadnjih osem kilometrov se spušča.
 • Celodnevni rafting na Uni. Zanimiva je trasa od Štrbačkog buka do Lohova, dolžine 15 km. Trasa je srednje zahtevna in poteka po najlepšem delu reke Une. Rafting tura traja od 5 do 7 ur.

Aktivnosti

V Bihaću si lahko privoščite:

 • Lov in ribolov. Obstajan kar nekaj lovski in ribiških družin, ki omogočajo organiziran lov na divjad ali ribe.
 • Rafting po reki Uni.
 • Una Regata. Štiri dnevna regata z raftingi po reki Uni. Vsako leto se odvija v mesecu juliju.
 • Gomilijada open. Tekmovanje v paraglidingu, ki poteka vsako leto v mesecu juniju.
 • Festivali in manifestacije.
 1. Bihaćko ljeto - festival scensko-gledaliških umetnosti (junij).
 2. Ulicom Bišća - kulturno-umetniška manifestacija (november).
 3. Dani rijeke Une - kulturno-umetniška manifestacija (maj).
 4. Festival zabavne muzike Bihać – kulturno-umetniška manifestacija (oktober).
 5. Festival narodne muzike Bihać – kulturno-umetniška manifestacija (avgust).
 6. Sevdah fest Bihać – kulturno-umetniška manifestacija (avgust).
 7. Festival narodne in zabavne glasbe Bihać.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Bihaća

Dinamični zemljevidi

Območja

Unsko-sanski kanton z glavnim mestom Bihać je sestavljen iz osmih občin:

 • Bihać
 • Bosanska Krupa
 • Bosanski Petrovac
 • Bužin
 • Cazin
 • Ključ
 • Sanski Most
 • Velika Kladuša

Vreme in klima

Relief občine Bihać večinoma obeležujejo polja in hribi ter številni izviri, potoki in reke. Kar vpliva na klimatske razmere področja. Za Bihać je značilen zmeren planinski tip klime. Poletja so topla in suha, zime hladne z veliko količino padavin. Skupna dolžina vodotoka reke Une na prostoru občine Bihać znaša 80 km in ima tekom leta okoli 80 dni temperaturo nižjo od nule.

Kdaj obiskati

Zelo mrzlo je v obdobju od oktobra do aprila s snegom od novembra do aprila. Megla je značilna za Bihaćko polje, posebno Gorjevac in Dubovsko. Primerne čas za obisk je od aprila do oktobra.

Zgodovina

Pradomovina

Ugodna klima in geografski položaj sta od pradavnine do novega veka ljudi motivirala, da so se naseljevali na področju Bihaća. Na tem območju so našli mnogo najdb iz kamene, bronaste, stare in mlade železne dobe. Iz teh obdobij so v Račiću poleg kosti mamuta našli tudi denar iz kremena. V tem obdobju so območje Bihaća naseljevali Japodi.

Rimska doba

V rimski dobi je to območje pripadalo rimski provinci Dalmaciji. Rimljani so pokrajino zaznamovali s svojimi običaji, zakoni in tradicionalnim načinom gradnje, kar se odraža skozi material in kamnite spomenike značilne za Bihać in okolico. Ostanke iz rimske dobe lahko najdemo v Izačiću, Založju in Brekovici.

Razvoj mesta

Bihać je v pisnih dokumentih prvič omenjen 26. februarja 1260 leta. 1262 leta Bihać Ogrski kralj Bele IV razglasi za svobodno kraljevo mesto ki se lahko ukvarja s svobodno trgovino brez samovolje plemstva. Mesto se je zaradi tega razbohotilo in je v 14. stoletju imelo celo 1000 prebivalcev. Za primerjavo Pariz je imel takrat 60 000 prebivalcev. v 14. stoletju je Bihać prešel v roke Frankopanov. Iz tega obdobja si je danes mogoče pogledati Kapetanovo kulo. V drugi polovici 15. stoletja je po Bitki pri Jajcu, leta 1463 območje Bihaća pade v roke Osmanov. Začelo se je obdobje islamizacije do takrat krščanskega prebivalstva. V 18. in 19. stoletju je vloga Bihaća omejena na branjenje zahodne meje Osmanskega imperija pred Avstro-ogrske. Ta leta 1878 na Berlinskem kongresu dobi pravico do okupacije BiH. Leta 1878 je tako tudi Bihać postal del Avstro-ogrske monarhije. V času med obema svetovnima vojnama Bihać v razvoju ni doživel bistvenih sprememb. Imel je funkcijo upravnega, prosvetnega, zdravstvenega in gospodarskega središča zahodne Bosne. Leta 1941 so ga okupirali Nemci. Iz tega obdobja izhaja eden izmed večjih vojnih zločinov saj so v Gravicah v neposredni bližini Bihaća ubili okrog 5000 antifašistov večih narodnosti. V NOB-ju je Bihać odigral pomembno vlogo. V Bihaću je bil osnovan AVNOJ (26.-27. 9. 1942 leta), Bihać postane središče t.i. Bihaćke republike. Razpad in vojna v Jugoslaviji v letih 1992 pomeni črne dneve za Bihać.

Hrana

Poleg postrvi, ki je gastronomski zaščitni znak doline reke Une je v teh krajih mogoč najti raznoliko bogato paleto okusnih, zdravih in tradicionalnih jedi. Krompir in divjačino, kislo zelje s klobasami, kozji, ovčji sir, bosanski lonec, čevapčiče, sudžuke, burek in pite.

Pijača

Lička rakija, slivovica in razni likeri so značilne pijače za Bihać in okolico.

Nakupovanje

Plačilno sredstvo je konvertibilna marka vendar je pri plačevanju zelo zaželena valuta Euro.

Kultura

Že od nekdaj je Bihać zanimiv za igralce, ki lahko v avtentičnem bihaškem ambientu pokažejo gledališki talent. Bihać je poznan po galerijah: “Enver Krupić”, Mestna galerija Bihać” in galerija “Una”. Številni pesniki in pisatelji prav v Bihaću prezentirajo svoja dela. Bihać je mesto umetnosti in umetnikov, znan je po številnih festivalih in manifestacijah. Iz Bihaća izvira ali je v njem ustvarjalo veliko poznanih likovnih umetnikov in književnikov: grafik Dževad Hozo, oblikovalec Redžo Kolaković, slikar Sadko Hadžihasanović, grafik Ahmet Hošić, grafik Mersad Badnjević, oblikovalec Antoaneta Duić, slikar Muhamed Delić, kipar Ante Brkić, književniki Husein Dervišević, Tomislav Dretar in Hrvoje Jurić.

Festivali in dogodki

Festivali in kulturni dogodki v Bihaću in okolici.

 • Bihaćko ljeto - festival scensko-gledaliških umetnosti (junij).
 • Ulicom Bišća - kulturno-umetniška manifestacija (november).
 • Dani rijeke Une - kulturno-umetniška manifestacija (maj).
 • Festival zabavne muzike Bihać – kulturno-umetniška manifestacija (oktober).
 • Festival narodne muzike Bihać – kulturno-umetniška manifestacija (avgust).
 • Sevdah fest Bihać – kulturno-umetniška manifestacija (avgust).

Jezik

Uradni jeziki so: bosanski, srbski in hrvaški. Vse tri nacionalne varijante v jezikoslovju veljajo za en jezik.

Izobraževanje

Univerza v Bihaću ima 7 fakultet:

 • Biotehniško fakulteto,
 • Ekonomsko fakulteto,
 • Tehniško fakulteto,
 • Pedagoško fakulteto,
 • Pravno fakulteto in
 • Visoko zdravstveno šolo.

Varnost

Bihać je za turiste varno mesto. Meščani so prijazni in zelo gostoljubni. Slovence imajo radi in jih nazivajo z bratskimi nazivi.

Koristne turistične informacije

Unsko-sanski kanton

 • Glavno mesto: Bihać
 • Valuta: Konvertibilna marka
 • Število prebivalcev: 3 834 000
 • Elektrika: 220V/50Hz (Evropski vtikač)
 • Tel. koda države: +387
 • Časovni pas: UTC +2
 • Domena: .ba
 • Velikost kantona: 689 km²
 • Občine: Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Drvar.

Veleposlaništvo Republike Slovenije. Nahaja se v Sarajevu, kjer za vas pripravljajo informacije o delovanju predstavništva na političnem in gospodarskem področju, na področju kulture in izobraževanja, konzularne informacije ter informacije o dvostranskih odnosih med Slovenijo in Bosno in Hercegovino.

Naslov: Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu Bentbaša 7, 71000 Sarajevo Bosna in Hercegovina.Telefon: (+) 387 33 271 260, (+) 387 33 572 450 Faks: (+)387 33 271 270. Dežurna številka (izključno za državljane Slovenije, v nujnih primerih): (+) 387 61 130 753

Bolnišnice:

 • Kantonalna bolnica Bihać, Dobrih bošnjana 6, 77000 Bihać.

Lekarna:

 • Lekarna Pharma Nova, Saliha Mušanovića 47, 77000 Bihać

Banke:

 • Una banka Bihać; Bosanska 25, Bihać.

Certificirani turistični vodiči v Unsko-sanskem kantonu:

 • INES DEMIROVIĆ DUPANOVIĆ /BIHAĆ/ +387 61 085 818 -angleški jezik
 • JULIJA HODAK /BIHAĆ/ +387 61 581 054 - angleški jezik
 • IRMAN HANDUKIĆ /BIHAĆ/ +387 61 444 497 - angleški jezik
 • DAIR MUSIĆ /BIHAĆ/ +387 61 149 799 - angleški jezik
 • ANELA RAMADAN /BIHAĆ/ +387 62 955 653 - angleški jezik
 • ANITA ĐERLEK /BIHAĆ/ +387 61 603 404 - angleški/nemški jezik
 • SUAD VILIĆ /CAZIN/ +387 37 537 973 - angleški/nemški jezik
 • MIRELA HERGIĆ /KLJUČ/ +387 61 802 073 - nemški jezik
 • FAHRUDIN BENDER /KLJUČ/ +387 66 055 125 - angleški jezik
 • JASMINA ALAGIĆ /KLJUČ/ +387 62 582 324 - angleški / nemški jezik
 • AZRA KUJUNDŽIĆ /KLJUČ/ +387 61 718 337 - angleški jezik
 • HARIS KULAUZOVIĆ / BIHAĆ/ +387 61 699 025 - nemški jezik
 • ALE BRKIĆ / BOSANSKA KRUPA / +387 62 905 787 - angleški jezik
 • ADMIRA VILIĆ / BOSANSKA KRUPA / +387 61 525 313 - angleški jezik
 • MELINA KOMIĆ / BOSANSKA KRUPA / +387 61 458 683 - nemški jezik
 • NAZMIJAN SALKIĆ / BUŽIM / +387 61 920 970 - angleški jezik
 • ARMINA DIZDAREVIĆ / BUŽIM / +387 62 593 007 - nemški jezik
 • INES TALIČ-BIŠĆEVIĆ / SANSKI MOST / +387 62 396 140 - angleški jezik
 • ANEL CERIĆ / SANSKI MOST / +387 63 230 433 - angleški jezik
 • MERSIHA ČAUŠEVIĆ / SANSKI MOST / +387 61 443 877 - angleški/arabski jezik

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

V Bihaću je omogočena fiksna in mobilna telefonija (BH Line i BH Mobile) ter BIHpak javna iternetna mreži za prenos podatkov.

Telefonske in mobilne storitve

Kot povsod v BiH je tudi za Bihać obvezno, da pokličete pozivno številko države, dodate območno kodo in nato vpišete številko. Pozivna številka je 00387 in koda za Bihać je 37. npr: 00387 37 41 555 222.

Internet

Bihać je tako kot povsod v BiH slabo pokrit z internetom. Dober signal imajo samo nekatere kavarne in dražji ter boljši hoteli. Boljša internetna infrastruktura se nahaja samo v glavnem mestu Sarajevu.

Prihod na destinacijo

Do Bihaća lahko pridete z avtomobilom, avtobusom, kolesom in vlakom. Ceste so solidno vzdrževane medtem, ko je železnica v slabem stanju, vlaki imajo zamude.

Z letalom

Mednarodna letališča v BiH so Banja Luka, Mostar, Sarajevo in Tuzla. Če ne želimo prečkati državne meje je najbližje mednarodno letališče Banja Luka. Če bi do destinacije dostopali s hrvaške strani pa je najbližje letališče Zadar. V kolikor v BiH priletite z letalom na eno izmed mednarodnih letališč lahko do Bihaća pripotujete z avtobusom, vlakom ali najamete Taxi.

Z avtobusom

Avtobusni kolodvor Bihać nudi dnevne redne linije s 45 kraji iz BiH. Ima zelo razvejan linijski prevoz s Hrvaško, Srbijo in Črno goro. Do Bihać lahko pridete z avtobusom iz Slovenije z redno linijo iz Avtobusne postaje Ljubljana.

Z avtom

Avtoceste na tem območju ni. Do Bihaća lahko dostopate iz več strani, najugodneje je iz Velike Kladuše po cesti M4.2 Za potovanje po BiH potrebujemo zeleno karto.

Z vlakom

Železniške povezave so slabe. Do Bihaća lahko z vlakom dostopate s t.i. Unsko progo, ki povezuje dve državi (Hrvaško in BiH) in teče v smereh Zagreb-Sisak-Volinja, Martin Brod-Knin, Blatna-Bihać-Martin Brod in Volinja-Blatna. Tako lahko z vlakom do Bihaća dostopate iz vseh krajev v bližini Unske proge.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Javno transport je na območju Bihaća dobro urejen. Razvita je predvsem avtobusna infrastruktura z veliko rednimi linijami. Več informacij klikni

Avto

Potovanje po destinaciji z avtomobilom ne predstavlja večjega stresa. Veljajo enaki prometni predpisi kot pri nas. Cestna infrastruktura je po vojni v fazi obnove.

Taxi

V mestu Bihać se nahaja mestna Taxi služba. Telefonska številka: 1515.

Kolo

Kolesarjenje po Bihaću in okolici je privlačno zaradi narave i kulturne dediščine. Mesto Bihać nima urejenega sistema kolesarskih stez. Širše območje nudi številne kolesarske potmi med katerimi je ruta Bihać-Spahići-Jezerska gčavica-Jezero-Bihać posebej zanimiva 36km dolga destinacija. Priporočeno je, da jo prekolesarite v poletnih mesecih in da ostanete na označenih poteh v nasprotnem primeru je velika nevarnost min.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Bihać ponuja širok nabor nastanitev od avanturističnih do najprestižnejših.

Hoteli

 • Opal Exclusive - atraktivna lokacija in kvalitetna ponudba sta atributa, ki nudita ugodje poslovnežem in družinam.
 • Kostelski buk - luksuzno opremljen, štiri kilometre iz Bihaća v smeri Banja Luke.
 • Emporium - novi hotel v centru Bihaća.
 • Park - hotel, ki predstavlja zmes luksuza, visokega standarda, kvalitetnih uslug po ugodnih cenah.
 • Ada - nahaja se v neposredni bližini reke Une.
 • Paviljon - spada med najstarejše namestitvene objekte v Bihaću.

Hostli

 • Hostel Kod Ede - v neposredni bližini avtobusne in železniške postaje.

Kampiranje

 • Kampiranje je mogoče v "UNA RC" KIRO RAFTING, ki se nahaja 5 km od Bihaća.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Bosna in Hercegovina