Benetke: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Spanje in namestitev)
(Hoteli)
 
Vrstica 250: Vrstica 250:
  
 
V zadnjih nekaj letih so moderne počitnice ali krajše najemnine stanovanj, ki si jih lahko izposodite (minimalno bivanje je običajno 3 noči) v Palazzo na Canal Grande kot malo stanovanje v bližini Rialta.
 
V zadnjih nekaj letih so moderne počitnice ali krajše najemnine stanovanj, ki si jih lahko izposodite (minimalno bivanje je običajno 3 noči) v Palazzo na Canal Grande kot malo stanovanje v bližini Rialta.
 
===Hoteli===
 
 
V Benetkah boste našli množico hotelov. Na splošno so cene v Benetkah izjemo visoke, zato so tudi cene prenočišč visoke.
 
  
 
===Kampiranje===
 
===Kampiranje===

Trenutna redakcija s časom 15:41, 18. februar 2019

Benetke so glavno mesto italijanske Benečije (italijansko Veneto). Benetke so zelo poznano obmorsko mesto, ki je nastalo v močvirni plitvi laguni in je grajeno na kolih. Raztezajo se na 118 - ih majhnih otokih v glavnih okrožjih, ki se imenujejo „Sestieri“ in so: Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Polo, Santa Croce in San Marco.

Acqua alta (visoka voda), je postala življenjsko dejstvo v mestu Benetke. Raven lagune se občasno dvigne nad raven trgov in ulic in jih poplavi. To se lahko zgodi večkrat na leto, v nerednih intervalih, ponavadi v hladnejših mesecih.

Venezia je mesto majhnih otokov. Nastanek beneških kanalov je spodbudil razmah navtične kulture, kar se je izkazalo osrednjega pomena za gospodarstvo mesta. Danes ti kanali še vedno zagotavljajo sredstva za prevoz blaga in ljudi v mestu. Labirint kanalov skozi mesto zahteva uporabo več kot 400 mostov.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Benetke - praznično mesto na vodi

Beneške maske Preberite: Benetke - praznično mesto na vodi

Potnik.si ogled križarke in Benetk

Benetke Preberite: Potnik.si ogled križarke in Benetk

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 7 minut

Jezik: angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Grand Canal je glavna prometnica mesta Benetke, ki jo obdajajo veličastne renesančne palače, ki so barvite in z živahno arhitekturo privabljajo številne turiste s celega sveta.
 2. Muzika a Palazzo je operna hiša, v kateri izvajajo manjše operne predstave in glasbene prireditve. Palača izvira iz 15. stoletja in jo je kar malce težko najti, ker ni dobro označena s kažipoti do lokacije.
 3. Scuola Grande di San Rocco je zgradba, ki so jo leta 1478 ustanovili bogati benečani. V njej najdemo slikarska dela z motivi device Marije in prizore stare ter nove zaveze.
 4. Interpreti Veneziani je dvorana oziroma gostitelj talentiranih glasbenikov, ki izvajajo baročno klasično in moderno glasbo.
 5. Palazzo Ducale predstavlja veliko umetnino godske arhitekture in je na glavnem trgu svetega Marka. V notranjosti najdemo dela velikih umetnikov, kot so Titian, Veronese, Tintoretto, ...
 6. Teatro La Fenice je najpomembnejša operna hiša in ena najbolj prestižnih koncertnih prizorišč v Benetkah. Ustanovljena je bila leta 1789.
 7. St. Mary of the Friars cerkev je bila zgrajena v sredini 13. stoletja. Znotraj lahko najdemo čudovite umetnine, vitraže, slike ter kipce.
 8. San Giorgio Maggiore mali ter miren otok leži nasproti trga svetega Marka ter je zanimiv za ogled turistov, ki imajo radi več miru.
 9. Bazilika sv. Marka in trg sv. Marka tu se zlivata arhitekturna sloga z vzhoda in zahoda. Bazilika sv. Marka je bila posvečena leta 832. V njej najdemo posmrtne ostanke sv. Marka. Trg sv. Marka privablja veliko turistov, kjer lahko ti kupijo manjše suvenirje, si ogledajo beneški karneval v času pusta in se ustavijo v okoliških kavarnah in restavracijah. Omenjeni trg je najbolj obiskan trg na svetu.

Muzeji

 • Peggy Guggenheim Collection v tem muzeju najdemo mešanico bizantinskih, gotskih, renesančnih, rokokojskih del iz stekla in ostale tradicionalne beneške umetnosti. S terase je odličen razgled na Grand Canal.
 • Muzej pomorske zgodovine v štirih nadstropjih razkazuje zanimive predmete mornarice.
 • Ca' Rezzonico je palača beneške aristokracije, ki hrani neprekosljivo kolekcijo umetnin iz 18. stoletja.

Parki

 • Giardini Papadopoli je javni park, kjer so lepo urejeni vrtovi v skupni površini 8800 m2.
 • Giardini Savorgnan je javni park z vrtovi, kjer se lahko sprehajate po naravi na skupno 9500 m2 površine.

Skriti kotički

 • Muzika a Palazzo je manjša operna hiša iz 15. stoletja, kjer se odvijajo glasbeni dogodki.
 • Trgovinice: Po vsem mestu Benetke so skrite male trgovinice, v katerih najdemo zanimiva ročna dela, od mask, moranskega stekla do slaščic in pekovskega peciva. Do njih lahko dostopamo preko malih mostičkov in s pomočjo gondol.

Izleti v okolici destinacije

 • Burano je mestece in otok severno od mesta Benetke, kjer najdemo hiše vseh odtenkov. Mestece je tiho in mirno. Priporočamo, da poizkusite piškote imenovane "Essi", ki so rumeni v obliki črke S. V mestu si lahko ogledate tudi muzej čipk.
 • Murano je otok, ki leži 1,5 km severno od mesta Benetke. Otok je poznan po izdelavi muranskega stekla. Muransko steklo je izdelano na poseben način in je poznano po svojih barvah. Kupite ga lahko v trgovinicah na otoku, poleg klasičnih suvenirjev in razglednic.
 • Mestre je mesto takoj zraven Benetk. Na glavnem trgu Piazza Ferretto je opazovalni stolp in čudovit teater Toniolo. Splača se obiskati tudi dva lokalna parka: Parco San Giulliano ter Parco Bissuola.

V mestu in njeni okolici so restavracije z tipično italiansko hrano, katero je zanimivo poskusiti.

Aktivnosti

V Benetkah se odvijajo številni svetovno znani festivali:

 • Beneški karneval se odvija vsako leto, začne se približno dva tedna pred pepelnično sredo in konča na pustni torek. Karneval je tesno povezan z beneškimi maskami.
 • Beneški bienale je eden najpomembnejših dogodkov na koledarju umetnosti.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Benetk

Dinamični zemljevidi

Vreme in klima

Trenutno vremensko napoved lahko vidite na strani wunderground.com

Benetke so primerne za obisk v vseh letnih časih, saj je edinstven tudi pogled na Benetke v mlaki ali v redkih primerih v snegu. V januarju in februarju ponavadi naletimo na kristalno čisto nebo, ki je idealno za fotografiranje. Največ dežja pade od decembra do marca, vendar lahko naletite tudi na poletno nevihto. Julij in avgust sta ponavadi vroča.

Kdaj obiskati

Najboljši čas za obisk mesta Benetke je pomladi in jeseni (v marcu je temperatura prijetnih 5-15 stopinj celzija). Najslabša meseca za obisk pa sta julij in avgust, ker je temperatura zraka in vlažnosti visoka, zaradi česar se po mestu Benetke širi neprijeten vonj.

Zgodovina

Močvirje se sicer ne zdi kot primerno območje za nov imperij, ki so ga naselili prebivalci Ogleja v petem stoletju našega štetja, ko so bežali pred barbarskimi plemeni. Najprej so živeli v taborih, potem v naselbinah, kasneje pa so začeli graditi vasi, ki so se delno osamosvojile in leta 726 so izvolili svojega prvega voditelja, ki so ga imenovali dož, kar v dialektu pomeni vodja. Doži so vladali Benetkam naslednjih 1000 let. Imeli so stabilen političen sistem, ki je temeljil na nepreklicnih zakonih. Benetke so bile podložne bizantinskemu cesarju, leta 810 pa so se Benetke osamosvojile. Središče mesta Benetke je bilo najprej na otočku Torcello, kasneje pa se je preselilo na otočje Rialto. V Benetkah je bila razširjena legenda o evangelistu sv. Marku, ki je obiskal otroke v laguni, takrat mu je angel povedal, da bo tam počivalo njegovo telo. Skupina beneških trgovcev se je odločila, da bo to napoved uresničila. Leta 828 so na skrivaj prepeljali njegove posmrtne ostanke iz Aleksandrije v Benetke. V ta namen je dal takratni dož sezidati novo baziliko tik ob doževi palači.

Benetke so povezovale Evropo z vzhodom s trgovskimi potmi. Zveze z Bizancem so izkoristili za trgovanje z vzhodom in razvili pomorsko trgovino, na ta način so tudi zelo obogateli.

V 13. stoletju so se Benetke udeležile četrte križarske vojne in jo izkoristile za osvojitev Bizanca, mnogih pristanišč na grških otokih in Krete. Benetke so trgovsko obvladovale celo Jadransko morje in vzhodno Sredozemlje. Beneško ladjevje je bilo zelo močno, trgovali so z vzhodom, s Flandrijo in Anglijo. Zaradi podgan, ki so se prenašale s trgovskimi ladjami, je izbruhnila epidemija kuge. V 14. stoletju je tako umrlo kar tri petine prebivalstva. Po križarskih vojnah je postala Genova glavna nasprotnica Benetk, kmalu je prišlo do vojne med obema mestoma, benečani so bili prisiljeni podpisati mirovni sporazum. V 15. stoletju so Benetke ponovno postale uspešna trgovska velesila, Genova pa je začela neslavno propadati.

Skozi stoletja so Benetke vzpostavile pravi imperij. Vendar pa so Benečani turško nevarnost podcenjevali, tako so do leta 1470 Turki podjarmili celo Grčijo in prodrli preko Balkana na zahod.

V 16. stoletju so se Benetke borile za preživetje med veliko močnejšimi silami. Kljub izgubi moči in veliki konkurenci drugih mest, so bile Benetke v začetku 18. stoletja še vedno zelo bogate. Benečani so to bogastvo tudi znali uživati in so prirejali karnevale, igre na srečo, plese v maskah in podpirali umetnost.

Hrana

Benetke imajo nekaj čudovitih restavracij, vendar pa na splošno velja, da so restavracije v Benetkah, precej slabše kakovosti kot drugod v Italiji. Pizza v mestu Benetke je znana kot najslabša v Italiji.

V mestu Benetke, tako kot v številnih drugih italijanskih mestih se ljudje srečujejo pred večerjo za ritual happy hour na tako imenovani "bacari", ki je značilen in takrat lahko najdete živahno in pristno vzdušje. Tukaj lahko pijete nekaj tipičnih aperitivov, kot so znameniti "spritz" (koktejl iz Prosecco vina in Aperol ali Campari) ali okusite "cicchetti" (okusne prigrizke, majhne kruhove kocke, kuhano mesa na ražnju, slano pecivo in tipične beneške jedi).

Eden od živil blagovnih znamk mesta Benetke so sipe in njihovo črnilo. Te jedi so običajno označene z italijanskimi besedami "nella seppia" (sipa) , "alla seppia" (v stilu sipe) , ali "nero di seppia" (črna s sipo).

Pijača

Poskusite Spritz, tipično pijačo Benečanov. Najdete ga v skoraj vsakem baru v mestu. Cena je okoli 2 €. Poskusite znamenito beneško grapo, ki je močnega okusa z 40-50 % vol.

Pivo v majhnih barih je približno 5 € za pol litra (Birra mediji). Espresso , pravi italijanski, je približno 1 € v baru ob pultu, 2 € za mizo.

Nakupovanje

Tako kot v vsakem večjem italijanskem mestu, dobiš velika imena modnih blagovnih znamk, tudi v Bentkah. Za nakupovanje je najboljše območje okoli Piazza San Marco, kjer lahko najdete Versace, MAXMAR, Gucci, Armani, Louis Vuitto, Prada in druge znamke.

Znimiva so ročno izdelana papir in lepe miniaturne zgradbe, ki jih izdeluje Moro. Bodite pozorni na ponaredke; Moro "znaki" njegovo ime je na hrbtni strani. Prav tako se pazite ponaredkov moranskega stekla.

Benetke imajo danes gospodarstvo, ki v glavnem temelji na turizmu, ladjedelništvu, storitvah, trgovini in industrijskegem izvozu. Proizvodnja stekla Murano Murano in izdelava čipke v Burano so prav tako zelo pomembni za gospodarstvo .

Kultura

Benetke so izbrana lokacija številnih filmov, romanov, pesmi in drugih kulturnih referenc. Mesto je bilo še posebej priljubljeno prizorišče romanov in esejev.

Benetke imajo bogat in raznolik stil arhitekture, najbolj znan je gotski stil arhitekture. Benetke so znane po svojih veličastnih steklenih delih, znan kot beneški kozarec. Ta je svetovno znan po tem, da je barvit.

Festivali in dogodki

 • Voga Longa letno tekmovanje kjer morejo tekmovalci preveslati 32 km v manj kot 3,5 urah. Tekmovanje se bo odvijalo 8. junija 2014.
 • Regata Storica je regata zgodovinskih beneških čolnov, ki se odvija vsako prvo nedeljo v septembru.
 • La Biennale di Venezia je najbolj poznana kulturna inštitucija. Organizirajo dva dogodka mednarodna umetniška in arhitekturna razstava. Pokrivajo pa tudi druga področja kot so gledališče, ples, glasba in filem.

Beneški bienale je zelo pomemben dogodek umetnosti.

 • Mednarodni Beneški filmski festival kateri se odvija že vse od leta 1932. Prične se konec avgusta oziroma v pričetku septembra v Benetkah. Glavna nagrada je Zlati lev. Lahko se pohvalimo, da smo tudi Slovenci prejemniki zlatega leva za film Kruh in mleko.
 • Beneški karneval je eden izmed najbolj popularnih karnevalov na svetu in je bil prvič organiziran leta 1926 in traja še vse do danes. Na karnevalu se pokažejo izredne mojstrovine - pustne maske, ki so unikatne narave. Odvija se vsako leto, začne se približno dva tedna pred pepelnično sredo in konča se na pustni torek.

Jezik

Italijanski jezik je prvi glavni jezik.

Izobraževanje

Benetke so dom dveh glavnih univerz Ca 'Foscari (javno) in IUAV (javno). Obstaja morda na stotine manjših šol v mestu.

Zdravje

Izogibajte se kopanju v morju in dotikanju vode v kanalih.

Lahko pridete do nujne medicinske pomoči, pokličite na brezplačno številko 118 (območno kodo je potrebno vtipkati- pogovor bo posnet). Lekarne (italijansko: Farmacie ) so po vsem mestu in so odprte 24 ur na dan.

Varnost

Benetke se štejejo za varno mesto. Vendar naj bodo vaši dragoceni predmeti (denarnica in potni list) blizu vas, ker je veliko žeparjev, predvsem v bolj natrpanih delih mesta. Poleg tega poskrbite, da boste dobili račune za vse svoje nakupe (v okviru boja proti davčnim utajam). V primeru potrebe, lahko pokličete brezplačno na vsakem telefonu 112, da se obrnete na karabinjerje ali 113, da se obrnete na policijo.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Območna koda je 041. Kot povsod v Italiji, je obvezno, da pokličete območno kodo in številko, če kličete iz mesta samega. Če kličete iz tujine, uporabite +39041 pred številko. Če kličete v tujino iz Benetk, vtipkajte 00.

Internet

Benetke imajo več internetnih kavarn, vendar so veliko dražje kot drugod po Evropi. Wi-Fi je na voljo le pri nekaterih od njih.

Na Telecom Italia Future centra v Campo San Salvatore (San Marco), si lahko ogledate brezplačno za eno uro, registrirate se s svojo osebno izkaznico.

Če kupite katerega od VeniceCard izdelkov (prevoz in muzej vhod v različnih kombinacijah), dobite internet, ki traja 24 ali več ur in se bo samodejno vključil, bodisi brez dodatnih stroškov ali za dodatne 3 €, odvisno od sezone.

Prihod na destinacijo

Ker so Benetke na laguni, igra voda ključno vlogo pri transportu. Zadnji del potovanja je vedno peš od najbližje ladje-/ watertaxi pomola.

Z letalom

Najbližje komercialno letališče je Marco Polo Airport IATA: VCE, na celini blizu Mestre.

Letališče Treviso (IATA: TSF) je 25 km (16 milj) od mesta Benetke in je razmeroma majhno, vendar postaja vse bolj zaposlen kot glavna destinacija za Ryanair, Wizzair in proračunskimi leti Transavia. Od letališča Treviso do mesta Benetke in Mestre, Barzi Bus Service ponuja za 13 € povratno vozovnico. Te karte so na voljo tudi na njihovem avtobusu.

Z avtobusom

Obstaja neposredna avtobusna povezava med letališčem Marco Polo in Piazzale Roma, na zahodnem bregu mesta Benetke. Avtobus pelje dvakrat na uro, traja 20 minut in stane 6 € v eno smer in 11 € za povratno vožnjo.

Z avtom

Avtomobili prispejo na skrajni zahodni rob Benetk. Parkirno mesto je zelo drago (€ 26/12h, € 30/24h).

Z vlakom

Vlaki iz celine peljejo skozi Mestre do Venezia Santa Lucia železniške postaje na zahodni strani mesta Benetke. Z glavne postaje, vas lahko vodni avtobusi (vaporetti) ali vodni taksiji popeljejo v hotel na drugih lokacijah na otokih, vendar hoja je ponavadi najboljša možnost. Neposredni vlaki do mesta Benetke so na voljo iz številnih mednarodnih destinacij, obstaja nočni vlak iz Münchna, Pariza in Dunaja.

Z ladjo

Ladje, ki prispejo na Stazione Marittima, ki je na zahodnem koncu glavnih otokov, za nadaljnje potovanje uporabite vaporetti-je ali vodne taksije.

Transport po destinaciji

Benetke so najboljše mesto za pešce na svetu, saj po ulicah Benetk ni avtomobilov.

Javni transport

Če želite, da bi bili malo hitreje naokoli, obstajajo številne vaporetti (vodni avtobusi) in vodni taksiji. Vaporetti so na splošno najboljši in najcenejši način. Če želite imeti romantično vožnjo po kanalih, si privoščite vožnjo z gondolo.

Avto

Ker so Benetke mesto, ki je zgrajeno na vodi (močvirni plitvi laguni ter na kolih), vožnja z avtom ni dovoljena niti možna.

Taxi

Klasična oblika taxijev-avtomobilov ne obstaja, obstajajo pa vodni taxiji (vaporetti), ki so pravo doživetje za turiste željnih novosti.

Kolo

Vožnja s kolesom po mestu Benetke ni možna, edino na otoku Lido si lahko izposodite kolo za vožnjo.

Nenavadni načini transporta

Benetke so najbolj poznane po svojih gondolah, katere so prav posebaj oblikovane ter okrašene, s katerimi turiste prevažajo po vodnih kanalih, ki so razpredeni po celih Benetkah. Benetke imajo tudi vodne taksije in avtobuse (vaporetti).

Spanje in namestitev

V mestu Benetke je omejeno območje in turistični hoteli so dragi. Nočitev z zajtrkom in gostišča ponujajo boljše cene in v realnem proračunske rešitve, je mogoče najti na celinskem Benetke Lido. To je vredno upoštevati, saj je zgodovinski center precej dobro povezan z avtobusom in trajekti.

V zadnjih nekaj letih so moderne počitnice ali krajše najemnine stanovanj, ki si jih lahko izposodite (minimalno bivanje je običajno 3 noči) v Palazzo na Canal Grande kot malo stanovanje v bližini Rialta.

Kampiranje

Kampiranje v mestu Benetke ni mogoče.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Italija