Belorusija: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Spanje in namestitev)
 
Vrstica 377: Vrstica 377:
 
* Mini Hotel Viktorya (Vitebsk)
 
* Mini Hotel Viktorya (Vitebsk)
  
Več informacij na: http://www.booking.com/country/by.sl.html?aid=335205;label=by-tCubEU4OopOnFPKxcfOTkAS20196477456;ws=&gclid=CjgKEAjwtZucBRD77aiiq_v4xnASJABkAg8JQ3LVxDHyPWI3AjGF6SbTZfOzYjuRaOEX3VmHyvZDkvD_BwE
+
 
  
 
==='''Hostli'''===
 
==='''Hostli'''===
Vrstica 392: Vrstica 392:
 
* kamp "M-Perkhourovo"
 
* kamp "M-Perkhourovo"
  
Vec informacij: http://en.camping.info/belarus
+
Več informacij: http://en.camping.info/belarus
  
 
===Nadredna destinacija===
 
===Nadredna destinacija===

Trenutna redakcija s časom 15:38, 18. februar 2019

Republika Belorusija je dežela več kot 11000 jezer. Poceni in varna vzhodnoevropska država z glavnim mestom Minsk - to je Belorusija! Prebivalci so gostoljubni in prijazni. V Republiki Belorusija je na ogled vrsta arhitekturnih znamenitosti, kulinarična doživetja in čudovita narava – med drugim naravni park, označen za svetovno kulturno dediščino s strani UNESCA.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Belorusija - vrnitev v preteklost

Grad Mir Preberite: Belorusija - vrnitev v preteklost

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 22,58 minut Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Minsk: glavno mesto Belorusije. Privlačno mesto z mnogimi parki in čistimi, širokimi pločniki, številnimi spomeniki. Skozi središče mesta Minsk teče reka Svisloč. Bližnja okolica mesta Minsk ponuja možnosti zanimivih enodnevnih izletov.
 2. Grodno: (imenovano tudi Hrodna) je eno redkih mest države Belorusija, ki ni bilo poškodovano v drugi svetovni vojni. Deluje zelo evropsko, ima veliko cerkva in manjših muzejev. Ogled je zelo priporočljiv.
 3. Brest: mesto na meji s Poljsko, kjer najdemo eno največjih turističnih atrakcij v državi: trdnjavo, zgrajeno sredi 19. stoletja. Danes je spomin na vse, ki so umrli braneč utrdbo in mesto pred Nemci v drugi svetovni vojni. Ena izmed znamenitosti, ki priteg-ne vsakega obiskovalca.
 4. Vitebsk: Mesto na vzhodu države Belorusija je dom svetovno znanega slikarja Marca Chagalla. Ima dva muzeja v njegovo čast. Mesto je odlično izhodišče za obisk Polotska, najstarejšega mesta v Belorusiji.
 5. Gomel: drugo največje mesto v državi Belorusija. Ima 500.000 prebivalcev. Dom Andreja Makarova, dobitnika zlate olimpijske medalje v judu.
 6. Belavezhskaya Pushcha : naravni park v bližini Bresta. Je najstarejši rezervat v Evropi in na Unescovem seznamu svetovne dediščine. V parku domuje 55 vrst sesalcev, vključno z okoli 300 evropskimi bizoni, ki so bili že blizu izumrtju.
 7. Pripyatsky narodni park : nahaja se na jugu države Belorusija. Ima več kot 30 jezer in manjših rek in je priljubljen za čolnarjenje, ribolov in opazovanje ptic.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Belorusija 7 dni:
 • 1.,2. in 3. dan: ogled mesta Minsk in njegovih znamenitosti
 • 3. in 4. dan: ogled mesta Brest in njegovih znamenitosti
 • 6.dan: obisk enega od naravnih parkov; obisk koncerta na prostem
 • 7.dan: kolesarjenje, kosilo v naravi

Aktivnosti

 • Ogled znamenitosti v mestu Minsk
 • Ogled znamenitosti v mestu Brest
 • Ogled pokrajine med vožnjo z vlakom
 • Obisk naravnih parkov (najbolj znani: "Belovezskaya Pushcha" "Narachansky Park")
 • Kolesarjenje
 • Preizkušanje lokalnih kulinaričnih posebnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Minsk

Valuta: beloruski rubelj (BYR)

Število prebivalcev: 9.463.800 (januar 2013)

Elektrika: 220V/50 Hz

Tel. koda države: +375

Časovni pas: UTC + 3

Telefon za njuno pomoč: 01 - gasilci, 02 - policija, 03 - urgenca

Domena: .by

Velikost države: 207.600 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Belorusije Belorusija

Dinamični zemljevidi

Regije

Belorusija je razdeljena na šest regij - t.i. "Voblasts" ter na glavno mesto mesto Minsk, ki ima poseben status. Minsk je tudi prestolnica regije Minsk.


 Brest
 Kraji:Brest, Pinsk... Regija Brest ima 1.394.800 prebivalcev. Večina prebivalcev je Belorusov, ostali so Rusi in Ukrajinci.
 53,7% prebivalstva govori beloruski jezik kot svoj materni jezik, 42,6% pa govori rusko. Brest je pokrajina z najvišjo stopnjo rodnosti v vseh Belorusiji. 


 Gomel
 Kraji:Gomel, Mazyr... Regija z upravnim središčem Gomel meri 40.400 kvadratnih kilometrov. Populacija je v letu 2011 znašala 1.435.000 ljudi.

 Grodno
 Kraji:Grodno, Lida... Mesto Grodno ob reki Neman je največje mesto province Grodno. Podatki o nastanku mesta Grodno segajo v leto 1127. Po mnenju mnogih gre za eno izmed najlepših mest v Belorusiji. Pravoslavna cerkev Sv. Borisa iz 12. stoletja je le ena od dobro ohranjenih kulturnih mojstrovin, preživelih skozi stoletja.


 Mogilev
 Kraji:Mogilev, Babruysk... Regija Mogilev pokriva skupno površino 29.100 km2, kar je okoli 14% nacionalne celote. Skoznjo teče reka Dneper.


 Minsk
 Kraji:Minsk, Salihorsk... Minsk je edina beloruska provinca, ki nima mednarodne meje. Meri 39.900 km2. Turistično je to zelo priljubljena regija z glavnim mestom Belorusije, ki se prav tako imenuje Minsk.


 Vitebsk
 Kraji:Vitebsk, Orsha... Upravno središče regije je mesto Vitebsk. V letu 2011 je bilo v regiji 1.221.800 prebivalcev. Gostota prebivalstva v Belorusiji je prav v tej regiji najnižja. Regija Vitebsk ima nekaj nacionalnih parkov in veliko jezer; največji sta jezeri Osveyskoye (ki je tudi drugo največje jezero Belorusije)in jezero Lukomskoye.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Belorusija ima zmerno celinsko podnebje s hladnimi zimami in toplimi poletji. Povprečna temperatura v januarju je od -4,5 ° C do -8 ° C, v juliju pa od 17 ° C do 18,5 ° C.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj ustrezen čas za obisk destinacij v državi Belorusija je pozna pomlad, poletje in zgodnja jesen.

Zgodovina

Območje, ki ga zavzema današnja Belorusija, je bilo poseljeno že v kameni dobi. Prva omemba mesta Polack je iz leta 862, omemba mest Pinsk in Minsk pa ob koncu 10.stoletja. Po začetnem obdobju samostojne fevdalne konsolidacije je bilo področje današnje Belorusije vključeno v Kraljevino Litve, nato Velikega vojvodstva Litve. Še nekoliko kasneje je prišlo do poljsko-litovske povezave, nato do vključitve v ruski imperij in nazadnje v Sovjetsko zvezo.

Novejša zgodovina: 27. julija leta 1990 je Belorusija razglasila samostojnost in neodvisnost od Sovjetske zveze. Leta 1994 je bila sprejeta Ustava Republike Belorusije. Na prvih predsedniških volitvah je bil izvoljen Aleksander Lukašenko. Po krajšem obdobju demokracije je vzpostavil avtoritarno oblast, zasnovano na represiji opozicijskih strank, pregonu neodvisnih množičnih medijev in nevladnih organizacij, goljufijah na volitvah in proruski politiki. Režim Lukašenka je označen kot »zadnja diktatura v Evropi«.

Hrana

Belorusija se ponaša z okusnim kruhom, ekološkimi mlečnimi in mesnimi izdelki (predvsem svinjsko in goveje meso), različnimi jedmi iz krompirja, sladicami iz jabolk in brusnic. Meso in mesni izdelki igrajo pomembno vlogo v prehrani Belorusov. Nasoljeno svinjino npr. pripravijo rahlo dimljen0 ter začinjeno s čebulo in česnom.

Pogoste v beloruski kuhinji so jedi s krompirjem, ki jih imenujejo tudi "drugi kruh". Obstajajo celo posebne »krompirjeve kavarne«i, kjer lahko poskusite različne jedi iz krompirja. Krompir je vključen v številne solate in postrežen skupaj z gobami in/ali mesom. Priljubljena je tudi tradicionalna jed »draniki« - gre za debele palačinke, pripravljene iz krompirja. Razširjenost krompirjevih jedi v beloruski kuhinji je mogoče pojasniti z naravnimi klimatskimi pogoji Belorusije, ki so zelo ugodni za gojenje krompirja. V proizvodnji krompirja je Belorusija na 8. mestu na svetu. Golubtsy je priljubljena jed iz zeljnatih listov, v katere zavijejo meso in riž (podobno sarmi).

Seveda povsod lahko dobite priljubljene juhe, kot je boršč – mesna juha iz zelja z rdečo peso, šči – juha iz kislega ali svežega zelja ter belorusko juho holodnik. Slednja je hladna, osvežilna poletna juha iz rdeče pese.

Za vegetarijance razen v večjih mestih ni dosti ponudbe, saj je v Belorusiji meso skoraj obvezen del obroka. Krompir na sto načinov je seveda vedno opcija.

V restavracijah ne pričakujte menijev v angleščini.

Pijača

Vodo kupujte v plastenkah. Tudi kockam ledu v pijači se je bolje izogibati.

Med alkoholnimi pijačami prevladujeta vodka (domače znamke: Crystal Luks in Belaya Rus) ter pivo. Priljubljena alkoholna pijača iz zelišč je Belovezhkaja, ki je precej grenkega okusa.

Nakupovanje

S seboj imejte samo nove in nepoškodovane bankovce za menjavo. V večjih nakupovalnih centrih, trgovinah in hotelih je možno plačevanje s kreditnimi karticami Visa in Mastercard, v manjših trgovinah pa pogosto ne. Kartice American Express ne sprejemajo.

Cene so v glavnem nižje kot v zahodni Evropi, posebej za hrano in storitvene dejavnosti. Hoteli in restavracije pa so pogosto celo dražji kot na sosednjem Poljskem. Kaj kupiti? Belorusija je že dolgo znana po svojih tkaninah, simbolnih »rushnyks« (vezene brisače in posteljnina, serviete, podstavki…). Izdelujejo unikatne spominke iz slame, gline, lesa in keramike ter klobuke iz ovčje kože. Prodajajo tudi kopije pasov »Slutsk«: le-ti so edinstven simbol nacionalne kulture. V 18. in 19. stoletja so jih ročno izdelovali iz svile ter srebrnih in zlatih niti; za tkanje pa uporabljali prefinjeno tehnologijo. Dve obrtnika sta izdelala največ šest pasov leto, nosili pa so jih premožni plemiči.

Več na: http://www.belarus.by/en/travel/souvenirs

Gospodarstvo in ekonomija

Po razpadu Sovjetske zveze so se vse nekdanje sovjetske republike soočale z globoko gospodarsko krizo. Belorusija izbrala svoj način za premagovanje le-te. Po izvolitvi Aleksandra Lukašenka za prvega predsednika leta 1994 država za uvedla pot "tržnega" socializma. V skladu s to politiko je bil uveden upravni nadzor nad cenami in menjalnimi tečaji. Država si je vzela tudi pravico, da poseže v upravljanje zasebnih podjetij. Kot del nekdanje Sovjetske zveze ima Belorusija razmeroma dobro razvito industrijsko bazo in dobre osnove za kmetijstvo. Med nekdanjimi republikami SZ je imela Belorusija enega najvišjih življenjskih standardov. V letih 1991-1995, po razpadu Sovjetske zveze, so bili vsi sektorji gospodarstva v državi v globoki gospodarski krizi, saj ni bilo več ključnih potrošnikov. Cene surovin in energentov so strmo rasle, vojske ni več financirala SZ, konkurenčnost lokalnih proizvodov pa je bila šibka.

Belorusija ima nahajališča gline, peska, fosforja, kalijeve soli in kamnin. Najbolj dragocena mineralna surovina v državi pa je šota, ki se uporablja za goriva in gnojila ter v kemični industriji. Gozdovi pokrivajo približno tretjino kopnega. Med letoma 1996 in 2000 je bilo obdobje precejšnje finančne stiske. Cene so se močno povečale, nacionalna valuta je bila razvrednotena. Trgovina z Rusijo in drugimi državami je upadla. Leta 1999 so se npr. cene življenjskih potrebščin povečale kar za 294%. V letih 2001 – 2005 je bilo zaznati rast na gospodarskem področju. Tik pred predsedniškimi volitvami l.2010 so se povprečne plače v Belorusiji s strani vlade povečale na 500 USD na mesec. Zaradi izolacije beloruske vlade in njenega avtokratskega predsednika pa je bilo okrevanje težko. Svoje so doprinesli še ukrepi in sankcije proti Belorusiji s strani EU in ZDA. Inflacija je v letu 2011 dosegla kar 108,7%. Povprečna plača se je zmanjšala na 330 USD; po podatkih Lonely Planeta je danes celo samo okoli 150 USD.

Kultura

Prva večja opera v beloruščini je bila »Faust«, avtorja Antoni Radziwilla. V 17. stolet-ju je poljski skladatelj Stanislau Maniushka, medtem ko je živel v Minsku. Z beloruskim pesnikom Vincenton Dunin – Marcinkevichem sta ustvarila opero Sialianka (Kmetica). Ob koncu 19. stoletja so vsa večja beloruska mesta imela lastne operne hiše.

Beloruska ljudska glasba je zelo priljubljena. Najbolj znana »folk« skupina je Pesnyary. Pop-rock glasba je predvsem v znamenju kitare. Med hard-rock skupinami je najbolj poznana skupina NRM. Na rock glasbenike vplivajo odločitve vlade – npr. glede strogih omejitev pri nastopanju v živo. Od leta 2004 dalje Belorusija pošilja svoje glasbenike na vsakoletno tekmovanje za pesem Evrovizije.

Francyska Skaryny je znana kot prevajalka biblije v beloruščino. Bila je znanstvenica, zdravnica, pisateljica in humanistka. Šolala se je na Poljskem in v Italiji. Beloruski literati iz 19. stoletja so Maxim Haradsky, Janka Kapala in predvsem Jakub Kolas; iz dvajsetega stoletja pa sta znana Vasyl Bykov in Vladzimyr Karatkevich.

Jezik

beloruski, ruski

Izobraževanje

Izobraževanje v Belorusiji je na vseh ravneh brezplačno, vključno z visokošolskim izobraževanjem. Študentje imajo možnost obiskovanja javnih (državnih) ali zasebnih šol.

Visokošolski izobraževalni ustanovi sta:

 • Beloruska državna univerza, ustanovljena l. 1921 s skoraj 40.000 študenti;

in

 • Akademija za javno upravo, ustanovljena 1991 z okoli 10.000 študenti.

Obe sta v Minsku.

Delo

Delo lahko dobijo predvsem učitelji angleškega jezika.

Varnost

Belorusija je za turiste načeloma zelo varna država. Kot za vse ostale destinacije pa je pred odhodom priporočljivo na spletni strani MZZ preveriti obvestila o morebitnih nevarnostih (npr.: lokalne demonstracije in podobno). Po prihodu se morate v petih delovnih dneh registrirati pri lokalnih oblasteh, saj imate sicer lahko težave na meji pri izhodu. Kazen je lahko celo do 250 USD.

Zdravje

Za potovanje v Belorusijo ni obvezno nobeno cepljenje. Priporočljivo je cepljenje proti hepatitisu A in B ter proti klopnemu meningoencefalitisu. Obe cepljenji sta samoplačniški. Vec informacij na: http://www.zzv-lj.si/nalezljive-bolezni/ambulantna-dejavnost/preventivna-cepljenja ali pri osebnem zdravniku.


Telekomunikacije

Mednarodna klicna koda za Belorusijo: 375

Klicna koda za mesto Minsk: 17

Klicna koda za mesto Brest: 16

Klicna koda za mesto Vitebsk: 21

Za klice iz tujine na številke v Minsku torej najprej odtipkate izhodno kodo države, od koder klicete (npr. iz Slovenije 00), nato pa 375 17 in nadaljujete z vnosom željene številke.

Izhodna klicna koda je 810. Za klice iz Belorusije v Slovenijo torej odtipkate 810 386 (386 je mednarodna klicna koda za Slovenijo)....ter nadaljujete z izbire željene številke.

Operaterji zelo razširjene mobilne telefonije v Belorusiji so MTS, Velkom in Life Belarus.

Cene klicev pred odhodom preverite pri svojem operaterju.


Internet

Dostop do domačih in tujih internetnih strani v Belorusiji ni omejen. Konec leta 2015 naj bi se Belorusija uvrstila na seznam 30 držav z najbolj razvitim telekomunikacijskim omrežjem na svetu. V letu 2012 je bilo registriranih preko 55.000 domen s koncnico .by.

Vec informacij na: http://www.mfa.gov.by/upload/internet_eng.pdf

V večjih mestih obstajajo "internet-kavarne". Nekatere nudijo tudi možnost tiskanja dokumentov.

Največja internet kavarna v mestu Minsk se imenuje Soyuz Online.

Pošta

Beloruska pošta se imenuje Belposhta. Na poštah lahko urejate vse običajne zadeve in pošiljate mednarodne pošiljke. Vsaka večja pošta imajo tudi filatelistični oddelek. Vec informacij v angleščini na http://www.belpost.by

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Letališče: Mednarodno letališče Minsk (MSQ) se nahaja približno 40 km od prestolnice Minsk. V Minsk redno letijo številne evropske letalske družbe: Lufthansa, Austrian Airlines, Lot Polish Airlines, Air Baltic, Czech Airlines ipd. Beloruski nacionalni letalski družbi sta Belavia in Gomelavia. Obe večinoma ponujata ugodne cene vozovnic.

Vlak: Kontrola potnih listov se izvaja na vlaku samem; včasih pa na odhodni železniški postaji, še preden jo vlak zapusti (npr. na Poljskem). Od leta 2005 dalje velja sistem zelene barve(ki pomeni "ničesar za prijavo") in rdeče barve ("blago za prijavo"). Brez plačila carinskih dajatev lahko uvozite oziroma izvozite manjše količine alkohola in cigaret ter računalniško opremo za osebno uporabo.

Avto: Posebnost: ob odhodu iz Belorusije je treba plačati poseben "okoljski davek" v višini 1 €. Več informacij na: https://en.wikivoyage.org/wiki/Belarus

Zahteve za vstop

Vizum: Za vstop v Belorusijo je potreben vizum. Od 1. septembra 2012 ga na letališču Minsk lahko pridobijo državljani držav, v katerih Republika Belorusija nima diplomatsko konzularnega predstavništva - torej tudi slovenski državljani. Za vizume z namenom zasebnega in poslovnega obiska, ki traja do 30 dni, lahko zaprosimo tudi na veleposlaništvu Republike Belorusije v Budimpešti. Garantnega pisma ni več potrebno prilagati, le izpolniti vlogo in plačati takso. Vizum je potreben tudi, če državo samo prečkate z vlakom. Državljani naslednjih držav ne potrebujejo vizuma: Armenija, Kuba, Gruzija, Kazahstan, Severna Koreja, Kirgizistan, Makedonija, Moldavija, Mongolija, Rusija, Srbija, Tadžikistan, Ukrajina, Uzbekistan in Venezuela.

več informacij najdete na spletni strani Ministrstva za finance http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/ === Z letalom

Transport po destinaciji

Letalo

Belorusija je razmeroma majhna država, zato notranjih letalskih poletov skoraj ni.

Vlak

Belorusija ima odlične domače in mednarodne železniške povezave. Iz glavnega mesta Minsk lahko potujete po vsej državi na prek 1200 destinacij in v skoraj vsa večja mesta v Evropi. Nova centralna železniška postaja Minsk je eden izmed največjih v Evropi z restavracijami, trgovinami, kavarnali, lekarno, omaricami za prtljago ipd. Odprta je neprekinjeno, 24 ur na dan in vse dni v letu.

Avto

Za vožnjo po Belorusiji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Promet poteka po desni strani.Omejitev hitrosti na avtocestah je 120 km/h. Prometni znaki (table) so v cirilici, znaki pri večjih križiščih pa tudi v latinici. Zavarovanje je mogoče kupiti na meji; stroški se začnejo pri 5 evrov za 15 dni. Tuje zavarovalne police v Belorusiji večinoma ne veljajo.

Infrastruktura v Belorusiji je dobro razvita, bencin pa v primerjavi z evropskimi standardi relativno poceni. Vse bencinske črpalke imajo enake cene. Za uporabo avtocest je potrebno plačati cestnino. Najem avtomobila je možen v Minsku na letališču ali v mestu, kjer so predstavništva mednarodnih verig in manjših lokalnih podjetij.

Avtobus

Po Belorusiji lahko potujete z avtobusom ali z minibusom. Vozovnice lahko kupite na avtobusnih postajah ali preko interneta. Kazni za vožnjo brez veljavne vozovnice so relativno visoke.

Taxi

V Minsku in vseh večjih mestih delujejo taksi službe. Vožnja s taksijem je za evropske razmere poceni.

Kolo

Vožnja s kolesom je priljubljena. Belorusija se v zadnjem času osredotoča na razvoj mestne infrastrukture za kolesarje. Gradijo kolesarske steze in parkirišča za kolesa, nameščajo prometne znake za kolesarje in ločene steze na pločnikih mest. Nova stanovanjska okrožja v Minsku in drugih mestih so grajena ob upoštevanju potreb kolesarjev. Široki pločniki so ločeni na dva dela. En del je namenjen pešcem, drugi pa kolesarjem. Kolo je možno najeti v nekaterih specializiranih trgovinah in na postajah za izposojo koles, vendar je teh zaenkrat še malo. So predvsem v glavnem mestu Minsk.

Spanje in namestitev

Hoteli

V Belorusiji najdemo hotele vseh cenovnih razredov. V mestu Minsk je na voljo skoraj 300 možnosti prenočevanja, v Brestu nekaj nad 20, v Grodnem okoli 10 v Gomelu nekaj nad 10.

Luksuzne hotele s cenami okoli 200 USD na noč najdemo le v glavnem mestu Minsk, npr.:

 • Crowne Plaza Minsk
 • President
 • Europe Hotel
 • Beijing Hotel Minsk.

Hoteli srednjega cenovnega razreda (cene okoli 100 USD) so:

 • Victoria Hotel (Minsk)
 • Gubernsky Hotel (Minsk)
 • Neman Hotel (Brest)

Cenejše spanje pa je na voljo v hotelih:

 • Sputnik
 • U Fontana
 • Garni Hotel
 • Mini Hotel Viktorya (Vitebsk)


Hostli

Po vseh večjih mestih je mogoče najti hostle z ugodnimi cenami prenočitve.

Primeri:

 • King Hostel (Minsk)
 • Luchesa Hostel (Vitebsk)
 • Belarus (Brest)

Kampiranje

Primer:

 • kamp "Aronova Sloboda"
 • kamp "M-Perkhourovo"

Več informacij: http://en.camping.info/belarus

Nadredna destinacija