Belize

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 15:30, 18. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Belize je prečudovita država v centralnem delu Amerike, ki se natančneje nahaja na severo vzhodnem obalnem delu države. Je edina država na tem območju, kjer prevladuje uradni angleški jezik. Število prebivalcev je v zadnjem desetletju naraslo na 334,297. Belize ponuja številne čudovite lokacije, ki kar privabljajo turiste. Obisk Belize je privlačen zaradi njene čudovite in raznolike pokrajine, ki omogoče številne hribovite poti, prelepega obalnega dela, kjer lahko izkusite pristen vodni svet v obliki potapljanja, ribolova ter izletov z ladjami, ter številne ostanke starodavnih prednikov Mayev. Najbolj priljubljene so San Pedro, Placencia, Caye Caulker, Belize City San Ignacio in Hopkins.

Fotogalerija znamenitosti

Video turistični vodnik

Dolžina: 2:31min

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. San Pedro: Prečudovita lokacija, katere je naredila slavna pevka Madonna zelo slavno z eno izmed svojih pesmi z naslovom La Isla Bonita. San Pedro ponuja lepe lokacije, ki vključujejo peščene plaže, veliko obmorskih trgovinic ter potapljaških storitev. Tukaj lahko uživate v vsakem trenutku na soncu pesku in morju.
 2. Placencia: Placencia je majhna ribiška vas, za katero je značilen bolj umirjen značaj. Ponuja številne zunanje aktivnosti, kot so na primer pohodništvo skozi deževne pragozde, kajaking, globokomorsko potapljanje, ter raziskovanje Mayevskih ruševin.
 3. Caye Caulker: Čudovita obmorska vasica, ki obiskovalce preseneti s številnimi hoteli ter odličnimi restavracijami, ki ponujajo tradicionalno karibsko hrano. Največja atrakcija pa je koralni greben Turneffe Reef.
 4. Belize City: Belize City leži na območju, kjer predstavlja glavno pristanišče države Belize. Poleg tega je glavna značilnost tega območja tudi jama Cayo Districts cave in Maya arheološko središče.
 5. San Ignacio: Prednost tega kraja je ta, da ponuja odlično popotovanje za ljudi, ki jim cena izleta tudi nekaj pomeni, ter bi radi za malo denarja obiskali največ kar se da. Glavna značilnost, ki območje ponuja turistom je reka Malcal River ter Mayska izkopavanja.

Potovalni načrti

 • Belize 7 dni: San Pedro, Placencia, Caye Caulker, Belize City, San Ignacio, Hopkins

Aktivnosti

 • Caye Caulker - Tukaj je najbolj priljubljena aktivnost Potapljanje na čudovitem obalnem delu, ki je posut s številnimi koralnimi grebeni
 • Belize City - Tukaj si lahko priviščite čudoviti ogled pragozda, ki ponuja prelepo naravo ter živali v njej
 • San Ignanco - Tukaj si lahko omislite ogled jame Mayev Cave of the Crystal Maiden
 • Split - Tukaj si lahko privoščite snorklanje v znamenitem kanalu, ki se razprostira med severnim in južnim Cayesom

Koristne informacije

Glavno mesto: Belmopan

Valuta: USD

Število prebivalcev: 334,297 (2013)

Elektrika: 120/60Hz (Severno Ameriški vtikač)

Tel. koda države: +501

Časovni pas: UTC-6

Telefon za njuno pomoč: +(501)-822-2054/0995

Domena: .bz

Velikost države: 22,966 km2


[1]Belize] Več podatkov na Wikipedia

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Belize Belize

Dinamični zemljevidi

Regije

 Northen Belize
 Kraji:Corozal Town, Orange Walk Town
 Največja značilnost te regije sta glavna mesta Districts of Coroza ter Orange Walk.

 Belize District
 Kraji:Belize City, Gales Point
 Tukaj se nahaja največje mesto v Belize, ter na ta način predstavlja tudi največje letališče ter mnogo manjših otočkov.
 Cayo
 Kraji:San Ignacio, Belmopan
 Območje je prepleteno z veliko različnih predelov od džungle, jam, rek, ruševin starodavnih Mayev in še veliko drugega.
 Stann Creek
 Kraji:Dangriga, BIg Creek
 Ta predel se nahaja na karibskem obalnem predelu Belize. Območje ima številne dostope do različnih mirnih otočkov.
 Toledo
 Kraji:Ounta Gorda, Barranco
 Ta predel Belize se nahaja na presečišču Guatamale ter zahodne in južne reke Sarstoon. Lokacija je središče avanture, ekologije ter kulturnega popotovanja.

Lastnosti pokrajine

Pokrajina je po večini ravninska ter predstavlja večji delež obalnatih površin. Območja so povečini močvirnata in vsebujejo tudi veliko starodavnih gozdov. Na jugu Belize so tudi nižja gorovja. Najvišje gorovje je Victoria Peak, ki meri 1160 metrov.

Vreme in klima

Vreme na območju Belize je značilno tropsko, vroče ter vlažno. Suho podnebje traja od februarja pa do maja, deževno in vlažno pa od maja do novembra. Na tem območju so tudi številni hurikani, ki prinašajo opustošenja na obalnem predelu v obliki poplav, najbolj pa so izpostavljena območja na jugu od junija do novembra.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najboljši čas za obisk Belize je takrat, ko je vreme suho, to pa zajema časovno obdobje od februarja do maja.

Zgodovina

Sami začetki zgodovine Belize segajo približno 3000 let nazaj, takrat se je pojavila civilizacija Mayev na jugu vzhodu današnje države. Ta civilizacija je bila tiste čase zelo napredna in je imela tudi v kasnejšem obdobju prevlado na tem območju ter prav tako na sosednjih pokrajinah. Ukvarjali so se povečini z poljedeljstvom, Pridelovali so korozo, fižol, grah ter feferone. V 16. stoletju pa je prišla nova doba španskih kolonjalcev, kar je močno vplivalo na sam razvoj Belize. Pričeli so trgovati z razno raznim blagom ter ga izvažali v druge dežele preko ladijskih poti. Uveljaviti se je pričel tudi suženjski sistem delovanja delavcev. Leta 1786 je postala Belize britanska kolonija. Med obdobjem velike depresije v letih 1930 je bila Belize deležna številne brezposelnosti. Med drugo svetovno vojno se je veliko moških vključilo v bojevanje. Po drugi svetovni vojni je bila vidna rast ekonomije. Leta 1981 je postala Belize končno neodvisna država.

Hrana

 • Prehranjevanje v Belize je lahko drago, če se poslužujete turističnih restavracij, če pa najdete lokalne restavracije, pa lahko dobite dokaj poceni in zelo okusne obroke.
 • Najpogostejša jed je sestavljena iz rdečega fižola, čistega riža ter kokoši
 • Riž in fižol je zmešana jed z začimbami ter kokosovim mlekom
 • Veliko svežega sadja v obliki pomaranč, grenivk, ananasa, papaye ter banan, ki rajstejo na velikih plantažah
 • Zelo značilna je pekoča omaka Marie Sharps, narejena iz lokalno pridelanega popra. Obsataja več različic te omake, ki varirajo od malo pekoče, pekoče in vse do zelo pekoče različice.
 • Značilna jed je tudi Ceviche- to je surova morska hrana, začinjena z domače pridelanimi citrusi kot so na primer limone.
 • Glavna značilnost v San Pedru so posebne palačinke, ki so nadevane z različnimi nadevi, ter predstavlajo tako dokaj poceni in okusen hitro pripravljen obrok.

Pijača

Značilna pijača v Belize je pivo Belikin, ki ga lahko dobite v več različnih izvedenkah: Premium, Beer, Stout, Lighthouse Lager. Druga značilna pijača je Barrel Rum, ki predstavlja tradicionalno alkoholno pijačo države. Druge popularne pijače so tudi vino Cashew, Ginger Wine, Sorrel Wine ter Blacjberry Wine.

Nakupovanje

Belize ponujajo številna turristično orientirana nakupovalna središča. Te so po večini razkropljena po celotni državi, največji delež pa predstavljajo obalna mesta, ki so posuta z številnimi manjšimi obmorskimi trgovinicami ter štanti.

Gospodarstvo in ekonomija

Povečini prevladuje manjše ter privatizirano gospodarstvo, ki temelji na izvozu nafte ter prehrambenih izdelkov kot so na primer sladkor, banane, ter citrusi. Velik pomen ima tudi turizem. Belize imajo tudi najstarejšo banko Belize Bank. Na rekah imajo nameščene tudi številne hidro elektrarne, ki skrbijo za dobavo električne energije, ki jo tudi izvažajo.

Kultura

Belize imajo zelo raznoliko kulturo. Folklora vsebuje leegende o Lang Bobi Suzi, La Liorona, La Sucia, Luguchu Ellis, Tata Duende, Chatona, Xtabai, Anansi, Cadejo. Belize imajo številne praznične dneve kot na primer Christian holidays, Garifuna Settkement Day in Baron Bliss Day. Poleg tega praznujejo tudi dan neodvisnosti, ki je običajno v Septembru in običajno poteka v obliki karnevala, ki traja več dni zaporednoma.

Jezik

Uradni jezik v Belize je angleščina, ki predstavlja tudi večinski delež izmed ostalih jezikov. Poleg angleškega, je tukaj še španski jezik, ki je prav tako zastopljen v večjem deležu. Preostali jeziki so mayski jezik, ki so treh vrst in sicer Qeqchi Maya, Belizean of Mopan Maya in Yucatec Maya.

Izobraževanje

Najbolj znana univerza je University of Belize, ki zagotavlja tudi dokaj kakovosten študij. Imajo tudi dober šolski sistem, ki se poslužuje nove strategije Education Sector Strategy 2011-2016.

Delo

Delo poteka po večini na plantažah, kjer gojijo sadje ter zelenjavo. Velik del predstavlja tudi naftna industrija, ki zagotavlja tudi veliko število delovnih mest. Poleg tega pa je priljubljena oblika zaposlitve tudi turizem, ki vključuje najarazličnejše panoge od ribolova, vedenih turističnih ogledov znamenitosti, potapljanja ter ostalih športno turističnih aktivnosti.

Varnost

Največje nevernosti v državi so nasilje v tolpah. Kriminal je po večini povezan z preprodajo prepovedanih substanc ter trgovanje z njimi. Večina potovanj po državi poteka brez težav. Kljub temu svetujemo pozornost, saj je v preteklosti prišlo do primerov nasilnih kriminalnih dejanj in fizičnih napadov, vključno z oboroženimi ropi in posilstvi. Oborožene skupine iz Gvatemale delujejo v bližini gostih gozdnatih površin v Belizeju in v bližini nekaterih turističnih krajev. Incidenti so zelo redki, saj področje nadzirajo varnostne sile.

Zdravje

Belize je zelo zdrava država. Pomembno je da se pije stekleničeno vodo. Priporočljivo se je cepiti proti Malariji. Velika je prisotnost sonca ter vročine zato je priporočljivo dnevno popiti velike količine tekočin ter imeti primerno zaščito proti soncu.

Telekomunikacije

Telefon

Država ima številne govorilnice, kjer lahko telefonirate z v naprej kupljenimi telefonskimi karticami.

Internet

Internet je povečini v večjih cyber-kafejih.

Pošta

Poštana infrastruktura je razvita po celi državi.

Spoštujte običaje

Domačini so zelo umirjeni ljudje. Tukaj je tempo življenja običajno počasnejši kot v sosednjih državah. Pomembno pri komunikaciji z domačini je to, da jih gledamo v oči, med tem ko komuniciramo z njimi, saj jim to veliko pomeni. Ljudje so pripravljeni na komunikacijo ter dokaj odprti. Malce bolj zadržani so prebivalci Maya skupnosti.

Prihod na destinacijo

Na destinacijo je možno priti z avtom, avtobusom, vlakom, ladjo, letalom.

Z letalom

Belize vsebuje vsega skupaj 44 letališč. Najpomembnejše je Philip S. W. Goldson International Airport. Ostala večja letališča oziroma letalski ponudniki so Aero Caribbean, American Airlines, Continental Airlines, Delta Airlines, Maya Island Air, Pinnacle Airlines, Tropic Air, US Airways.

Z avtobusom

Avtobusni vozni red je vzpostavljen po celotnem predelu države, ter tako predstavlje poceni ter dokaj varen način transporta do destinacije. Prehodi kjer se da priti v državo a avtobusom so trije in sicer skozi Mehiko, Guatamalo in Chetumal.

Z avtom

Avtomobilske ceste se razprostirajo tokom obalnega dela ter v notranjost države. Najboljša izbira vstopa v državo z avtomobilo je skozi Chetumal v Mehiki skozi sever Belize ali pa na zahodu skozi Flores in Guatemalo. Za vstop v državo morate imeti dovoljenje in zavarovanje, ter biti tudi lastnik avtomobila.

Z vlakom

Železniška infrastruktura je razvita do dobre mere in predstavlja hiter ter poceni prevoz do destinacije.

Z ladjo

Z ladjo je možno priti do destinacije preko večih pristanišč. Najbolj značilna so Dangriga in Punta Gorda.

Transport po destinaciji

Letalo

Transport z letalom po državi predstavlja najdražji načim prevoza. Najbolj priljubljen in cenovno ugoden ter dostopen letalski ponudnik je Maya Island Air ter Tropic Air.

Vlak

Transport z vlakom je dobra razvit in predstavlja cenovno ugoden ter hiter prevoz.

Avto

Prevoz z avtom po državi je manj priporočljiv saj so ceste ponekod dokaj slabo vzdrževane, kjer pa so avtoceste pa boljše. Za najem avtomobila je potrebno biti star 25 let ali več ter imeti seveda ustrezno mednarodno vozniško dovoljenje. Najbolj popularna cesta je The Southern Highway ki pelje od Dangriga do Punta Gorda in Northen Highway ki pelje do Mehike.

Avtobus

Avtobusni vozni redi predstavljajo odlično izbori za prevoz po državi saj je ta način dokaj varen ter poceni. Najbolj priljubljeni avtobusni prevozniki so National, James in BBDC.

Taxi

Taxi službe so po večini do dobra ravite in ponujajo enostaven ter cenovno nekoliko dražji prevoz.

Kolo

Kolesarski prevoz je zelo priljubljena oblika prevoza po celotni državi.

Spanje in namestitev

Hoteli

Belize vsebujejo številna središča, ki nudijo prenočišča. Te lokacije se razprostirajo širom države, najbolj priljubljeni pa so obalni predeli ter predeli okoli glavnega mesta, ki ponujajo številne turistične hostle ter ostale manjše hotele.

 • Cahal Pech Village Resort
 • Grand Caribe Resort
 • Ka'ana Boutique Resort & Spa
 • San Ignacio Resort Hotel

Hostli

Hostli v Belize so popularna turistična destinacija za prenočitev, saj ponujajo poceni ter varno prenočišče.

 • World Assembly of Youth
 • Foreign relations of Belize
 • Green Tortoise
 • Maharaja Sayajirao University of Baroda

Kampiranje

Kampiranje je še posebej priljubljeno v obalnih predelih Belize. Tam so številni kampi, ki omogočajo turistom poceni prenočitev.

Nadredna destinacija