Avstrija: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Spanje in namestitev)
Vrstica 286: Vrstica 286:
  
 
===Kampiranje===
 
===Kampiranje===
Avstrija premore veliko kapov. Že samo na avstriskem Koroškem je okoli 130 kapov. Imajo zelo lepo naravo, obenem pa ponujajo tudi ogromno možnosti za kampiranje.
+
Avstrija premore veliko kampov. Že samo na avstriskem Koroškem je okoli 130 kapov. Imajo zelo lepo naravo, obenem pa ponujajo tudi ogromno možnosti za kampiranje.
  
 
===Nadredna destinacija===
 
===Nadredna destinacija===

Redakcija: 13:43, 18. februar 2019

Republika Avstrija je celinska država, ki se nahaja v Srednji Evropi z glavnim mestom Dunaj. Prebivalci so prijazni in gostoljubni. Republika Avstrija ima veliko arhitekturnih znamenitosti, čudovito naravo in kulinarična doživetja.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi


Salzburg

Gregor in Mateja Preberite: Salzburg

Smučanje v Kaprunu

Smučanje v Kaprunu Preberite: Čakanje novega leta na smučanju v Kaprunu

Saalbach, žur smučanje

Simon Meglič Preberite: Saalbach - žur smučanje

S kolesom do Prage

Evgen in Urban Preberite: S kolesom do Prage


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 52 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Dunaj: glavno mesto Avstrije. Mesto, ki ima karizmo. Državna opera, Mozartova hiša, Katedrala sv. Štefana, koncertna hiša, Dunajska filharmonija, Leopoldov muzej.
  2. Salzburg: Mozartovo mesto. Mestno jedro je proglašeno za svetovno kulturno dediščino.
  3. Celovec: je razširjena izletniška točka. Ob robu mesta leži veliko parkov in 23 gradov. Poleti poteka festival Čarobnost starega mesta.
  4. Gradec: zgodovinski center Gradca je eden od najbolje ohranjenih mestnih središč v Centralni Evropi, zaradi česar ga je UNESCO leta 1999 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine.
  5. Beljak: srce Koroške. Zelo lepo gorato in z jezeri obdano mesto.


Skriti kotički

Potovalni načrti

* Avstrija 7 dni::

  • 1. in 2. dan: ogled mesta Celovec in njegovih znamenitosti'
  • 3. dan: ogled mesta Salzburg in njegovih znamenitosti'
  • 4. in 5. dan: ogled mesta Dunaj in njegovih znamenitosti, obiski živalskega vrta'
  • 6. dan: ogled mesta Gradec in njegovih znamenitosti'
  • 7. dan: Beljak, organiziran pohod v naravo

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Dunaj

Valuta: evro (EUR)

Število prebivalcev: 8,5 milijonov

Elektrika: 220V/50 Hz

Tel. koda države: +43

Časovni pas: GMT/UTC + 1

Telefon za njuno pomoč: policija- 133, brezplačna EU-št. za nujno pomoč (EEN)- 112, reševalna služba/dežurni zdravnik- 144, gasilci-122

Domena: .at

Velikost države: 83 858 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Avstrija

Dinamični zemljevidi

Regije

Avstrija ima 9 zveznih dežel.

 Gradiščanska: leži ob meji z Madžarsko.
 Dunaj: glavno mesto Avstrije in obenem glavno mesto ene od devetih avstrijskih zveznih dežel., 
 Koroška: na jugu Avstrije. Geografsko jo pretežno tvori kotlina med Alpami.
 Salzbur
 Gradiščanska: leži ob meji z Madžarsko.
 Spodnja Avstrija: Glavno mesto je Sankt Pölten
 Štajerska: Po površini je druga največja dežela. Meji na Zgornjo Avstrijo, Salzburg, Gradiščansko in Koroško. Na jugu meji na Slovenijo. Glavno mesto je Gradec.
 Tivolska: zgodovinska regija v zahodni Srednji Evropi.
 Predarlska: Zaradi svoje osamelosti od ostale Avstrije, prebivalci Predarlske govorijo zelo različno narečje nemščine, ki ga ostali Avstrijci le stežka razumejo.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Avstrija leži v zmernem podnebnem pasu. Povprečna temperatura poleti znaša okoli 20°C in se povzpne vse do 35°C. Pozimi lahko temperature padejo vse do –15°C, v povprečju pa znašajo okoli -4°C. Še posebej v gorah lahko močno sneži. Največ padavin je v maju in juniju.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Ob vsakem letnem času.

Zgodovina

Avstrija je v 10. stoletju prišla pod oblast Babenberžanov. V 13. stoletju so jih nasledili Hasburžani, ki so bili na oblasti do 20. stoletja. Ko se je leta 1806 razpustilo Sveto rimsko cesarstvo, je bilo osnovno Avstrijsko cesarstvo, ki pa se je leta 1867 preuredilo v dvojno monarhijo Avstro-Ogrsko. Monarhija je razpadla po porazu v prvi svetovni vojni. Razpadla je na več neodvisnih držav, ena od teh je tudi Avstrija.Leta 1918 je Avstrija postala republika, kar je ostala do leta 1934, ko je kancler Engelbert Dollfuß uvedel diktaturo.Avstrijo je leta 1938 priključila nacistična Nemčija Po porazu nacistov v drugi svetovni vojni so Avstrijo skladno s sklepi Potsdamske konference zasedle zavezniške sile. Leta 1955 je država znova dobila popolno neodvisnost pod pogojem, da se zaveže nevtralnosti. Kljub temu se je po padcu komunizma v Vzhodni Evropi Avstrija začela vključevati v evropske povezave in se tako leta 1995 vključila v Evropsko unijo, leta 1999 pa še v Evroobmočje.

Hrana

Avstrijska kulinarika je zelo raznolika: je mešanica raznolikih okusov različnih narodov. Tipičen avstrijski obrok vključuje od 2 do 7 jedi, odvisno od tega kako pomemben je gost oziroma priložnost. Po navadi jo sestavlja predjed, juha, in glavna jed z eno ali dvema kuhanima ali pa surovima stranskima jedema. Lahko vključuje tudi sladico, ki je v obliki torte, kakršnekoli spečene specialitete narejene iz moke ali pa topel dodatek pri koncu obroka. Burgenlandska kuhinja naprimer, je pod močnim vplivom madžarskih ravnic poleg nje. Vse specialitete te pokrajine so iz doma gojenih kulturnih rastlin in doma vzgojenih živali. Ena od teh jedi je »Buergenlandisches Erdbeerkoch« (spečen biskvit s pečenimi jagodami ) ali pa "Buergenlandische Gaenseleber" (gosja jetra s čebulo). Jugovzhodna kulinarika Kaernten/Carinthie in Steiermark/Styrie je pod močnim vplivom obmorskih držav (tudi Slovenije), kar je vidno iz začimb in načina priprave jedi. Ena od jedi iz teh krajev je Avstrijska šunka z mletim česnom in močnim bučnim oljem ali pa Pečena raca polnjena z zeliščnim nadevom. Južna Avstrija je pod vplivom bližnjega vzhoda in Orienta: Pečena štruca kruha z žafranovo omako in jabolčni zavitek, ki rahlo spominja na turške "baklave". V zgornji Avstriji na čelu s Salzburgom, ki meji na Nemčijo in Češko je značilna kulinarična klasika kot so dobro poznane " kremna torta oblita z malinino marmelado, in specialiteta Mozartovega mesta lahka sladica polnjena z vanilijevo kremo. Tirolske specialitete z gora in gozdov za katere je znano, da so jih uvozili iz Italiji so " jagnjetina ali goveja jetra s čebulo, mastjo, kaprami, limoninim sokom in belim vinom postreženo s polento, nasekane in ocvrte čebule in krompir z ali brez mesa, ali žepki napolnjeni s špinačo imenovani "ravioli," brez paradižnikove omake, čez posujemo le stopljeno maslo in parmezan.

Pijača

Vino, ki se odlično prileže kulinaričnim specialitetam, pivo, mošt, žganje, voda in različni sokovi.

Nakupovanje

Uradna valuta za plačevanje v Avstriji je evro. Nakupovanje je podobno, kot v Sloveniji . Imajo velike nakupovalne centre, male trgovine, tržnice. Avstrija ima nekaj trgovin enakih, kot v Sloveniji, le da je tam izbira večja. Najbolj popularna je trgovina IKEA, ki ponuja tisoč in eno stvar za stanovanje, hišo, itd.

Gospodarstvo in ekonomija

Avstrija je med petimi najbolj uspešnimi državami v Evropski uniji, s sodobno infrastrukturo, nadpovprečno kupno močjo in učinkovito javno administracijo. V državi je močna politična ter socialna stabilnost, z dobrimi odnosi med managementom ter zaposlenimi, visoko stopnjo osebne in poslovne varnosti ter z nemoteno oskrbo z energijo. Načeloma velja v državi tudi dobra plačilna disciplina.Prav tako se Avstrija uvršča med najboljših pet držav v Evropski uniji po produktivnosti zaposlenih in njihovi pripadnosti podjetjem. Velja za edinstveno izhodiščno lokacijo za poslovanje v Jugovzhodni Evropi, kar dokazuje več kot 16.000 skupnih vlaganj med avstrijskimi podjetij in podjetij iz CEE regije. Vse to Avstrijo uvršča na sam vrh najbolj zanimivih in atraktivnih poslovnih lokacij za mednarodno poslovanje v Evropi in svetu

Kultura

Kulturno bogastvo Avstrije je sicer brezmejno, ni pa nedoumljivo: visoka umetnost se prepleta z vsakdanjo umetnostjo in posebnim načinom življenja ljudi, ki tu živijo. Kulinarične specialitete so tisti pravi zaščitni znak Avstrije in njenih pokrajin. Pečat pa pusti tudi srečanje z edinstvenimi ljudmi, ki tu živijo. Vse te značilnosti so danes tako izjemne zato, ker so jih oblikovali najrazličnejši vplivi z vzhoda in zahoda ter s severa in juga. Avstrija je v preteklosti vedno imela posebno vlogo v središču Evrope – gradila je mostove, bila je na križišču različnih poti, tako rekoč na stičišču Evrope.

Jezik

Uradni jezik v Avstriji je nemščina. Priznani regionalni jeziki: slovenščina, gradiščanščina in madžarščina.

Izobraževanje

Splošnoizobraževalne obvezne šole, splošno izobraževalne višje šole, poklicno-izobraževalne obvezne šole in poklicno-izobraževalne srednje šole, poklicnoizobraževalne obvezne šole (poklicne šole), poklicno-izobraževalne višje šole in visokošolsko izobraževanje.

Delo

Med najbolj iskane kadre sodijo natakarji, kuharji, elektromehaniki, strojniki, varilci, zidarji, vozniki, medicinske sestre, bolniški negovalci, zdravniki, pomožno pisarniško osebje, frizerji, komercialni zastopniki za prodajo, čistilke ipd.

Varnost

Avstrija je varna država, ki ji ne preti nobena nevarnost.

Zdravje

Avstrija ima odlično pokritost z zdravniki in lekarnami. Lekarne opravljajo izmenično nočno in nedeljsko dežurstvo; na vseh zaprtih lekarnah se nahajajo informacije o najbližji odprti lekarni.

Telekomunikacije

Telefon

Podjetje Telekom Avstrija nudi različne cenovne modele, stroški pogovorov pa se obračunavajo glede na čas v dnevu in oddaljenost. Pri telefonih na kovance in vrednostne kartice podjetja Telekom Avstrija v notranjem prometu obstaja le ena cona (za celo državo) in nobenih časovnih razdelitev. Telefonske vrednostne kartice so na voljo na poštnih uradih in v trafikah. Poleg tega v Avstriji obstaja množica ponudnikov tako za fiksno omrežje kot tudi mobilno telefonijo z različnimi cenami. Lahko uporabljate tudi svoj mobilni telefon v Avstrijo in jih tu tudi uporabljate. Na voljo sta GSM omrežji v območju 900 MHz in 1800 MHz.

Internet

Dobra internetna pokritost v celotni Avstriji.

Pošta

Odpiralni časi poštnih podružnic so različni ter vedno označeni na vhodu v podružnico. Poštne podružnice v velikih mestih so odprte tako ponoči kot tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, seveda z omejeno ponudbo storitev. V tujem poštnem prometu obstajata 2 vrsti pošiljanja: Priority (najhitrejše možno posredovanje) in Economy (cenejše, a z daljšim dostavnim rokom) ter 2 coni oddaljenosti: Evropa in svet. Standardna pisma do 20 g se po celem svetu pošiljajo brez doplačila kot Priority. Tarife za standardna pisma in razglednice: Priority do 20 g: 0,65 evra za Evropo, 1,40 evra za svet do 50 g: 1,30 evra za Evropo, 2,05 evra za svet Economy do 50 g: 1,15 evra za Evropo, 1,40 evra za svet.V notranjem poštnem prometu razlikovanje med "Priority" in "Economy" ni možno. Tarife znotraj države:standardna pisma do 20 g in razglednice: 0,55 evra do 50 g: 0,75 evra Znamke so na voljo na vseh poštnih uradih. Poštni nabiralniki so rumeni, rdeče črte opozarjajo na dodatno praznjenje ob nedeljah in praznikih.

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Avtomobil(V Avstriji je na vseh avtocestah in hitrih cestah (tudi mestnih obvoznicah) na splošno obvezno plačilo cestnine. Cestnina se zaračunava v obliki vinjete oziroma sistema GO.) Letalo. Avstrija ima 6 letališč: Celovec, Dunaj, Innsbruck, Gradec in Linz.

Zahteve za vstop

Ni nobenih zahtev za vstop v državo.

Z letalom

Avstrija ima 6 letališč: Celovec, Dunaj, Innsbruck, Gradec in Linz na katerih lahko pristanemo če potujemo iz Slovenije.

Z avtobusom

Avtobusni prevoz je organiziran iz Maribora in Ljubljane.

Z avtom

V Avstriji je na vseh avtocestah in hitrih cestah (tudi mestnih obvoznicah) na splošno obvezno plačilo cestnine. Cestnina se zaračunava v obliki vinjete oziroma sistema GO.

Z vlakom

Vlak vozi z Ljubljane in Maribora.

Transport po destinaciji

Letalo

V Avstriji lahko potuješ z latalom po državi.

Vlak

Organiziran prevoz vlakov znotraj države, dobre linije.

Avto

Avto je v Avstriji osnovno vozilio, tako, da se lahko brez težav voziš po celotni državi.

Avtobus

Transport z avtobusom je omogočen. Karte se kupijo na avtobusni postaji ali pa preko spletne strani.

Taxi

Taxiji vozijo v večjih mestih in naslejih.

Kolo

Kolesarjenje je zelo pribljubljeno in se ga poslužuje veliko ljudi. S kolesom si lahko popestrite tudi dan, saj na poti vidite lepe in zanimive kulturne spomenike.

Spanje in namestitev

Hoteli

V Avstriji je na voljo veliko različnih hotelov. Vsak se ponaša s svojim izgledom ter ponudbo. Cene so od vsakega do vsakega hotela različne in odvisne od tega kaj posameznik želi.

Hostli

Na voljo je kar nekaj hostlov, ki so cenovno tudi zelo ugodni.

Kampiranje

Avstrija premore veliko kampov. Že samo na avstriskem Koroškem je okoli 130 kapov. Imajo zelo lepo naravo, obenem pa ponujajo tudi ogromno možnosti za kampiranje.

Nadredna destinacija